Author Topic: Αν "φτιάχνω σώμα" με βάρη χρειάζομαι πρωτεΐνη whey;  (Read 13229 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Μία ερώτηση που έχω δεχτεί κάμποσες φορές για την γαλακτοπρωτεΐνη Whey είναι η εξής:

Ερώτηση: Όποιος κάνει μποντιμπίλντινγκ χρειάζεται οπωσδήποτε πρωτεΐνη whey;

Γρήγορη Απάντηση: Όχι είναι ένας μύθος. Η whey είναι καλή, αλλά όχι απαραίτητη και αναντικατάστατη και σίγουρα όχι στη μεγάλη δοσολογία που προτείνεται.

Πιο αναλυτικά

Διευκρίνηση: Κατ' αρχήν να διευκρινίσουμε για ποιους μιλάμε. Μιλάμε για τους μποντιμπίλντερς, αλλά όχι με την έννοια που τους ξέρετε. Οι σωματοδόμοι (αυτός είναι ο σωστός ελληνικός όρος), είναι καθημερινοί άνθρωποι σαν εμένα και εσάς, που έχουν ως χόμπι τη βελτίωση της σωματικής τους διάπλασης με χρήση των βαρών. Δεν εννοώ όσους κατεβαίνουν σε αγώνες και παίρνουν φάρμακα. Εδώ, όπως και σε όλο το φόρουμ μιλάμε για τους καθημερινούς σωματοδόμους, και όχι για τους φαρμακευτικούς. Κλείνει η παρένθεση.

Πολλοί μποντιμπίλντερς κουβαλάνε συνεχώς τάπερ με φαγητό, επειδή διακατέχονται από ένα άγχος να “μη χάσουν γεύμα”, όχι τόσο για τους υδατάνθρακες, τα λίπη και τις βιταμίνες του γεύματος, αλλά για να μη χάσουν την πρωτεΐνη του. Η άποψη λέει ότι κάθε λίγες ώρες το σώμα έχει ανάγκη από πρωτεΐνη, την οποία πρέπει να παίρνει από τη διατροφή, αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος καταβολισμού. Ακραίες φωνές έχουν φτάσει να υποστηρίζουν τη λήψη ροφημάτων πρωτεΐνης 3 φορές τη μέρα και  άλλες τόσες να τρώμε γεύματα με στήθος κοτόπουλο, αυγό, κόκκινο κρέας καθημερινά. Μάλιστα κάποιοι προτείνουν να σηκωνόμαστε κατά τις 3 το βράδυ και να πίνουμε ένα ρόφημα πρωτεΐνης, για να μην αφήνουμε τόσες ώρες το σώμα νηστικό από πρωτεΐνη! Ναι το έχω διαβάσει (και δοκιμάσει!) και αυτό...

Φυσικά εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με άγνοια του πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος μεταβολισμός, αλλά μερικές φορές και με σκόπιμη παραπλάνηση, από την οποία επωφελείται η τεράστια βιομηχανία συμπληρωμάτων πρωτεΐνης whey. Ένα πρώτο ανησυχητικό σημάδι που θα έπρεπε να βάλει σε σκέψεις όσους ακολουθούν τη μέθοδο συχνών δόσεων πρωτεΐνης είναι η ίδια τους η όρεξη. Αντί να τρώνε φαγητό με λαχτάρα και όρεξη, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχουν την τέλεια αφομοίωση, πολλές φορές καταναλώνουν επειδή “πρέπει”, “για να μη χάσουν γεύμα”. Έτσι χάνουν την απαραίτητη αίσθηση ελευθερίας και απόλαυσης της τροφής, που υπό φυσιολογικές συνθήκες ρυθμίζεται από από την όρεξη, την πείνα, και όχι από τα “πρέπει”.

Τα συμπληρώματα πρωτεΐνης ΔΕΝ είναι αναγκαία σε ένα σωστά δομημένο διαιτολόγιο σαν της SD. Υπάρχει μόνο μία περίπτωση που τα συμπληρώματα πρωτεΐνης μπορούν να βοηθήσουν: Στο διάστημα της πρώτης ώρας μετά από μία βαριά προπόνηση με βάρη. Τότε το σώμα βρίσκεται σε έντονα καταβολική φάση και μία γρήγορης αφομοίωσης πρωτεΐνη μαζί με έναν γρήγορο υδατάνθρακα όπως πχ. μία χούφτα σταφίδες, ή μία κουταλιά μέλι, ή μία κουταλιά μελάσα, μπορεί να προσφέρει κάποιο πλεονέκτημα.

Επίσης προσφέρει όφελος σε περιπτώσεις διατροφικών ελλείψεων. Ας πούμε ότι δεν έχω οικονομική δυνατότητα να αγοράσω κάποιες ζωικές πρωτεΐνες ή το ξέχασα. Μία δόση σκόνης πρωτεΐνης μπορεί να είναι πολύ πρακτική λύση για να καλύψει τις ανάγκες μου. Όμως μην πιστέψετε τις διαφημίσεις και τα άρθρα για υποτιθέμενο όφελος από συχνή λήψη συμπληρωμάτων πρωτεΐνης, πέραν της μεταπροπονητικής.

Επίσης μην πιστέψετε τις προτροπές για γιγαντιαίες δόσεις. Πολλά προϊόντα καμαρώνουν επειδή παρέχουν “35 γραμμάρια καθαρής πρωτεΐνης ανά δόση!” Αλλά αυτό είναι μία απάτη που εξηγείται ως εξής:

Φανταστείτε μία σκόνη πρωτεΐνης που αποτελείται από 50% βλαβερές γλυκαντικές ουσίες. Αν πάρεις ένα φλυτζάνι από αυτή, θα σου αποδώσει τεράστια δόση πρωτεΐνης, γύρω στα 45 γραμμάρια. Από την άλλη μία πολύ καλύτερη πρωτεΐνη χωρίς γλυκαντικά και πρόσθετα, αν ως δόση (πάλι αυθαίρετα, αλλά πιο σωστά) προτείνει 20 γραμμάρια, από τα οποία τα 16 είναι καθαρή πρωτεΐνη, τότε μας φαίνεται κάπως κατώτερη, ενώ στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο αξιόλογη.

Πρακτικά, πόση whey και πώς: Μετά από προσωπική πολύχρονη έρευνα και δοκιμές, έχω καταλήξει σε ένα ευχάριστο συμπέρασμα. Δε χρειάζεστε παραπάνω πρωτεΐνη από 10 γραμμάρια μεταπροπονητικά. Ναι καλά ακούσατε, δέκα. Τόσα χρειάζεται ένα σώμα ως 80 κιλά, αν αργότερα ακολουθήσει ένα μεγάλο γεύμα. Ένας βαρύς μποντιμπίλντερ με έντονη μυικότητα μπορεί να φτάσει ως τα 20 γραμμάρια. Παραπάνω από αυτές τις ποσότητες δεν προκαλούν καμία βλάβη, αλλά μας ταλαιπωρούν άσκοπα.

Αυτό που κάνω λοιπόν είναι 3-4 φορές τη βδομάδα που έχω προπόνηση να παίρνω περίπου ΜΙΣΗ μεζούρα από αυτή που έχει η συσκευασία της καθαρής άγευστης πρωτεΐνης που χρησιμοποιώ. Ταυτόχρονα καταναλώνω και μία κουταλιά μέλι ή μελάσα ή μία χούφτα σταφίδα. Μισή ως μία ώρα αργότερα απολαμβάνω ένα γεναίο γεύμα που φυσικά περιέχει αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης, ζωικής ή από όσπρια.

Μερικές φορές, όταν ξεμένω από ξηρούς καρπούς, αυγά και γαλακτοκομικά, μπορεί να λάβω ένα ρόφημα whey στη διάρκεια της ημέρας, πχ στο δεκατιανό. Σπανιότερα μπορεί να λάβω ένα τέτοιο ρόφημα μία ώρα πριν την προπόνηση, αν και προτιμώ να προπονούμαι εντελώς νηστικός.


   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline Call me RP

  • Περαστικός
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 0
  • Gender: Male
Καλησπέρα ,

Είμαι νέο μέλος στη κοινότητα αυτή.Καθώς αναζητούσα θέματα σχετικά με την άθληση/διατροφή ,βρήκα το συγκεκριμένο ποστ το οποίο μου εγείρει μερικά ερωτήματα.Μπορώ να τις θέσω σε αυτή την ενότητα ;