είμαι χορτοφάγος. Πώς μπορώ να αυξήσω τον ΣΙΔΗΡΟ στη διατροφή μου;

Ξεκίνησε από Θανάσης Αποστόλου, Μαΐου 09, 2015, 12:13:06 ΜΜ

0 Μέλη και 1 Επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Θανάσης Αποστόλου

η Ιωάννα είναι χορτοφάγος (όχι κόκκινο κρέας κ πουλερικά) και ρωτάει πώς μπορεί να αυξήσει τον σίδηρο στη διατροφή της.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Ιωάννα, θα σου πω έναν καλό και αρκετά "γλυκό" τρόπο να αυξήσεις τα αποθέματα σιδήρου σου. Μελάσα! Είναι ένα μαύρο πράγμα που μοιάζει λίγο με μέλι, έχει ωραία γλυκιά γεύση, η οποία είναι όμως κάπως περίεργη, δεν είναι η κλασική της ζάχαρης ή του μελιού.

Θα τη βρεις σε καταστήματα υγιεινών τροφών και στα περισσότερα σουπερμάρκετ. Εμένα μου αρέσει την έχω συνηθίσει. Ένας πολύ καλός τρόπος να τρως μελάσα είναι σε γιαούρτι , στο οποίο ταιριάζει. Μία καταπληκτική ιδέα, και για τα παιδιά, είναι να ανακατεύεις μία κουταλιά σούπας μελάσα στο γάλα! Δοκίμασέ το. Θα σας αρέσει.

Αν έχεις χαμηλά επίπεδα σιδήρου και είσαι και χορτοφάγος τα πράγματα είναι δύσκολα. Όπως και άλλα διατροφικά στοιχεία, πχ. η Β12, η αποκατάσταση των υγιών επιπέδων είναι δύσκολη υπόθεση. Η τελειότερη τροφή για αυτόν τον σκοπό είναι το συκώτι, έστω από πουλερικά (ελευθέρας βοσκής πάντα).

Δεν αρκεί απλά να φας μία φυτική τροφή με σίδηρο, αλλά πρέπει να είναι αφομοιώσιμος και στην μορφή που τον αποζητά το σώμα μας, που είναι αυτή των ζωικών τροφίμων.. Επίσης συχνά τα φυτά έχουν αντιθρεπτικούς παράγοντες που δεσμεύουν τα μέταλλα,  γι αυτό και ο σίδηρος πχ. απ' το σπανάκι είναι πρακτικά.. άχρηστος για το σώμα.

Επιφυλάσσομαι πέρα απ' τη μελάσα να επανέλθω στο μέλλον και με άλλες πρακτικές ιδέες για την επαρκή λήψη σιδήρου από χορτοφάγους.

Μπορείς να δεις και τη σχετική δημοσίευση του φόρουμ για το σίδηρο

Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!

IO

Το περασμένο Σαββατοκύριακο προχώρησα αρκετά στη μελέτη του βιβλίου. Πραγματικά υποκλίνομαι! =worship=
Θανάση έχεις κάνει εξαιρετική δουλειά και εύχομαι να αναγνωριστεί!
Λοιπόν, ήμουνα έτοιμη να γίνω vegan. Επισκεπτόμενη πολλά σχετικά site είχα αρχίσει να νιώθω ένοχη που τρώω αυγά, μέλι, τυρί... επιπλέον με ειρωνεύονταν γνωστοί και φίλοι "καλά, πως τρως χταπόδι; αυτό δεν είναι ζωντανό πλάσμα του Θεού;". Ένιωσα μεγάλη ανακούφιση απ' όσα διάβασα στο βιβλίο σου, απενοχοποιήθηκα! Σκέψου ότι την Κυριακή έφαγα κοτόπουλο... Αποφάσισα πως η αποφυγή των θηλαστικών είναι ήδη αρκετή, ας μην αρρωστήσω κιόλας. Υπάρχουν στιγμές που σέρνομαι από αδυναμία, κομάρα και κόπωση. Που να σου πω ότι έχουμε και δική μας παραγωγή (τα αδέρφια μου κράτησαν τη φάρμα του μπαμπά μου). Γάλα πρόβειο, τυρί φέτα και γιαούρτι πρόβειο φτιαγμένο από τη μανούλα, κότες, αυγά...
Όσο για το σίδηρο, θα προμηθευτώ άμεσα μελάσα κι αφού είναι και γλυκιά θα την βάλω και στη διατροφή των παιδιών.
Ειλικρινά σ' ευχαριστώ. Για το ότι έκοψα το τσιγάρο, τώρα και γιατί με βοήθησες να δω.. ότι θα κινδύνευε η υγεία μου αν γινόμουν vegan. Να' σαι καλά!
Ιωάννα

Θανάσης Αποστόλου

Ιωάννα χαίρομαι πολύ που εγκατέλειψες τις σκέψεις για αυστηρή χορτοφαγία!

Θα πρέπει εδώ να πω ότι σέβομαι ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΑ, την άποψη που λέει ότι "δεν τρώω θηλαστικά γιατί είναι πολύ κοντά μας", γιατί πράγματι εξελικτικά είναι περισσότερο κοντά μας, και μπορούμε να μιλήσουμε για ζητήματα ηθικά και συμπόνοιας. Εγώ ο ίδιος περνάω μεγάλα διαστήματα χωρίς καθόλου κόκκινο κρέας. Τα δεινοσαυράκια όμως.. τα τσακίζω. Δεινοσαυράκια λέω τα πτηνά, τα οποία είναι εξελικτικοί απόγονοι των δεινοσαύρων, και έχουν διαχωριστεί εξελικτικά από εμάς πολυύ παλιά.

Αν τρως κάθε άλλη ζωική τροφή, το κόκκινο κρέας δεν είναι απαραίτητο. Σεβαστή είναι βέβαια και η άποψη για κατανάλωση και του κόκκινου κρέατος, όχι όμως του βιομηχανικού, που είναι βλαβερό για τον πλανήτη, το σώμα και σκληρό για τα ζώα, που ζουν μία πραγματικά δυστυχισμένη ζωή.

Από τα πτηνά που επανεντάσσεις στη διατροφή σου προτείνω να τρως οπωσδήποτε τα συκωτάκια, που είναι ΤΕΛΕΙΑ πηγή αφομοιώσιμου σιδήρου.

Για να λες ότι έχεις χαμηλά επίπεδα ενέργειας, υπάρχει πιθανότητα να έχεις χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12, κάτι στο οποίο τα ζωικά τρόφιμα και ιδίως το συκώτι πτηνών θα σε βοηθήσει πάρα πολύ!

IO

Θανάση, είχα καιρό να μπω στο forum. Δεν μου φταναν όλα... ξεκίνησα και μεταπτυχιακό! Οπότε .. χάθηκα λίγο. Τώρα είδα ότι έκανες επέμβαση. Έστω κι αργά εύχομαι περαστικά.
Δοκίμασα μελάσα αλλά τη μεταλλική της γεύση... δεν την άντεξα. Εν τω μεταξύ η φερριτίνη μου πέφτει  (4.2) κι ενώ ο γιατρός λέει πως δεν έχω αναιμία (σίδηρος 76) εγώ καθημερινά σέρνομαι... από κούραση και εξάντληση. Η αλήθεια είναι πως δεν το ψάχνω και ιδιαίτερα, δηλαδή δεν φροντίζω να τρώω τρόφιμα που είναι πηγές σιδήρου.... δεν προλαβαίνω!!! Αναγκαστικά για να γεμίσω την αποθήκη μου θα πάρω σιδηρο (Ferreluc) για ένα μήνα.
Κανένα νεότερο από το μέτωπο του επιούσιου άρτου; Το περιμένω με αγωνία...
Ιωάννα

Θανάσης Αποστόλου

Ιωάννα θα πρέπει να ασχοληθείς περισσότερο με τη διατροφή σου και ιδίως με τις πηγές σιδήρου.. Μπορεί να φαίνεται χασομέρι, αλλά είναι η καλυτερη επένδυση για να πάνε καλύτερα και οι άλλες οι δουλειές σου. Η ενέργεια είναι σημαντικό πράγμα.

Μήπως όμως έχεις κακό ύπνο; Προβλήματα ενέργειας τις πιο πολλές φορές σημαίνουν και προβλήματα ύπνου.

Τα βίντεο τα δουλεύω αυτόν τον καιρό, σε όσο χρόνο έχω ελεύθερο από τη δουλειά. Θα είναι έτοιμα προσεχώς. Μία μέρα θα πρέπει να κάτσω να σας πω τι δυσκολίες έχει η ενασχόληση με το βίντεο,

ή μάλλον... θα γυρίσω ένα βίντεο γι αυτό..  :-x

Browser ID: smf (is_webkit)
Πρότυπα:4: index (default), Display (default), GenericControls (default), GenericControls (default).
Υπο-πρότυπα:6: init, html_above, body_above, main, body_below, html_below.
Αρχεία γλώσσας:8: index+Modifications.english (default), index+Modifications.greek (default), Post.english (default), Post.greek (default), Editor.english (default), Editor.greek (default), Drafts.english (default), Drafts.greek (default).
Φύλλα στυλ:4: index.css, attachments.css, jquery.sceditor.css, responsive.css.
Ονόματα άγκιστρων: 218 (εμφάνιση)
Συμπεριλαμβανόμενα αρχεία:39 - 1526KB. (εμφάνιση)
Χρήση μνήμης: 1048KB.
Κουπόνι: post-login.
Επερωτήματα που χρησιμοποιήθηκαν: 27.

[Εμφάνιση επερωτημάτων]