Λίγο αλεύρι βλάπτει; Ποια είναι τα επιτρεπόμενα αλεύρια;

Ξεκίνησε από Marina, Απριλίου 28, 2015, 10:50:39 ΠΜ

0 Μέλη και 1 Επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Marina

Καλημέρα σας!!!  :wave:
Χαιρετίζω με ενθουσιασμό το νέο βιβλίο του Θανάση!!!  =yes!= Η εμπειρία μου με το βιβλίο για τη διακοπή του καπνίσματος με οδήγησε να το αγοράσω χωρίς να το σκεφτώ δεύτερη φορά!!!
Ξεκίνησα να το διαβάζω. Είναι πολύ ενδιαφέρον, αλλά και πολύ μεγάλο. Δεν έχω κατορθώσει να το διαβάσω αναλυτικά και ολόκληρο και δε νομίζω να το καταφέρω σύντομα... Δουλειά, παιδιά, διάφορες άλλες υποχρεώσεις (δικαιολογίες...  :oops:). Παρόλα αυτά, έχω ήδη κάνει τα πρώτα βήματα της Sapiens Diet. Συγχωρέστε με, λοιπόν, αν οι απορίες μου απαντιούνται και μέσα στο βιβλίο, δεν θα τις έχω βρει ακόμα. Τις παραθέτω:

1) Ποια είναι τελικά τα επιτρεπόμενα αλεύρια που πρέπει να χρησιμοποιούμε;; το αλεύρι Ζέας και το Καλαμποκάλευρο επιτρέπονται;; Θα ήταν καλό να κάνουμε μία λίστα με τα επιτρεπόμενα και τα μη επιτρεπόμενα, κυρίως στα αλεύρια, για να μπορέσουμε να κάνουμε και διάφορες δοκιμές. Τα κριθαροκούλουρα επιτρέπονται;; οι κριθαρένιες πίτες;;
2) Στα κεφτεδάκια - μπιφτέκια κλπ τι μπορούμε να βάλουμε αντί του κοινού αλευριού;; Ξέρω για τη βρώμη, αλλά θα υπάρχουν και άλλες εναλλαγές.
3) Αυτό με τα μακαρόνια τσούζει, να πω την αλήθεια... το ψωμί παλεύεται, αλλά τα ζυμαρικά είναι ένα θέμα: με τι μπορούν να αντικατασταθούν;; Δεν επιτρέπονται ούτε τα μαύρα μακαρόνια, δηλαδή;
4) Η "παρατυπία" πόσο πολύ "κοστίζει"; Εννοώ, π.χ., εχθές έφαγα λαχανοντολμάδες που μου είχε φέρει η μητέρα μου (έχει σημασία...) Αφού τους έφαγα, διαπίστωσα ότι μπορεί στο αυγόκομμα να είχε και λίγο αλεύρι... Μπορεί να βρεθούμε έξω και να θέλουμε να παραγγείλουμε μπιφτέκια ή κεφτεδάκια...
5) Οι Ξηροί καρποί επιτρέπονται σε μεγάλες ποσότητες; Μου αρέσει ο συνδυασμός Ωμά αμύγδαλα + ωμά κάσιους + κράνμπερις και τα τελευταία βράδια τα τρώω με γιαούρτι. Συγκρατιέμαι στην ποσότητα, αλλά δεν ξέρω και πόσο πρέπει...
6) Όταν λέμε μαύρη σοκολάτα εννοούμε την Υγείας;;
7) Στο λειτουργικό του φόρουμ, τώρα: Βρήκα μία ενδιαφέρουσα συνταγή για γλυκά μάφινς, και άλλη μία για ζυμαρόπιτα με κολοκυθάκια, αλλά δεν τις δημοσίευσα γιατί δεν τις έχω δοκιμάσει (έτοιμη ήμουν, αλλά θυμήθηκα τους κανόνες...). Από την άλλη, δεν παίρνω όρκο ότι είναι απολύτως συμβατές με τη SD και θα ήθελα την άποψή σας. Μήπως θα έπρεπε να υπάρχει ένας χώρος (ίσως ξεχωριστός) που να μπορούσαμε αρχικά να αναρτούμε συνταγές για να βεβαιωνόμαστε για τα υλικά;; Τουλάχιστον μέχρι να αποκτήσουμε ευχέρεια με τα επιτρεπόμενα της SD;

Θα συνεχίσω την προσπάθεια και το διάβασμα και θα επανέλθω με καινούριες απορίες!!!  book2
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΖΩΗ!! ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΛΑΘΗ...

Θανάσης Αποστόλου

καλησπέρα Μαρίνα!

χαίρομαι που μπήκες στο "κλαμπ" της SD!

Θα σου απαντήσω εν τάχει στα ερωτήματά σου:

1) Καλαμποκάλευρο, ρυζάλευρο, αλεύρι αμυγδάλου, φαγόπυρου, βρώμης κλπ (είναι πολλά ακόμα) μπορούμε να χρησιμοποιούμε, αλλά με μέτρο αν στόχος είναι το αδυνάτισμα. Αυτό που εξαιρούμε είναι όλα τα είδη ΣΙΤΩΝ, και μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται και η ζέα, το κριθάρι και κάθε είδος σιταριού.

2) Μόνο για βρώμη ξέρω ότι μπορεί να είναι υποκατάστατο του αλευριού στα κεφτεδάκια. Από συνταγές δεν είμαι ιδιαίτερα έμπειρος.. Τα κεφτεδάκια είναι το φαγητό που πάντα απολαμβάνω από τη μαμά..

3) Ούτε μαύρα μακαρόνια, τα οποία πιθανώς είναι χειρότερα κι από τα λευκά.. Δεν έχω ασχοληθεί με εναλακτικό είδος μακαρονιού από άλλη πρώτη ύλη. Μία έρευνα στο google ίσως δώσει αποτέλεσμα.

4) Η παρατυπία κοστίζει πολύ μόνο σε κάποιον που έχει ευαισθησία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη. Ακόμη κι ένα ψίχουλο ψωμί μπορεί να έχει βαριές συνέπειες στην ποιότητα της ζωής του. Όμως για τους υπόλοιπους, που είμαστε πλειοψηφία, δε χρειάζεται να γινόμαστε "μυγιάγγιχτοι".. Αν πχ. φέρει η μαμά τα δικά της κεφτεδάκια, δε θα της πούμε όχι επειδή υπάρχει και μικρή ποσότητα αλευριού μέσα σε αυτά.. Αλλά κάθε πότε θα τύχει αυτό; Το πολύ μία φορά τη βδομάδα. Ένα τέτοιο γεύμα 1 φορά στο τόσο δεν πρέπει να μας απασχολεί. Όμως άλλο αυτό, που έχει λίγο αλεύρι, και άλλο να φας μία μακαρονάδα ή 2 φέτες ψωμί, που είναι σκέτο αλεύρι. Εκεί κρατάς ζωντανή την εξάρτηση, δυσκολεύεις τη ζωή σου, παραβιάζεις τη SD, έστω κι αν πρόκειται για ένα γεύμα.

5) Ξηροί καρποί είναι άριστη τροφή. Τρώγε ελεύθερα όποτε θες. Με γιαούρτι είναι καλός συνδυασμός.

6) Ναι, μαύρη σοκολάτα = υγείας. Έχει και λίγη ζάχαρη, αλλά νο πρόμπλεμ.

7) Είναι απλός ο κανόνας. Αν περιέχει οποιοδήποτε αλεύρι σίτου (σιτάρι, κριθάρι, ζέα, σπελτ, κλπ), ή πολύ ζάχαρη, η συνταγή δεν έχει θέση στην SD. Αντιθέτως υποκατάστατά του, όπως πχ. το αλεύρι αμυγδάλου, είναι επιθυμητά. Έβγαλα ξεχωριστά σε υποπίνακες τα "υγιεινά γλυκά" και τα υποκατάστατα σιταριού για ζύμες, ψωμιά κλπ γιατί εκεί υπάρχει ανάγκη να βρεθούν καλά υποκατάστατα, που θα μειώσουν το αίσθημα στέρησης κάποιων τροφών, σε αυτόν που απαρνιέται το σιτάρι.

αρκετές οι απορίες. Ελπίζω να σε κάλυψα..!  :victory:

Στο εξής βάζε τίτλο θέματος που να δίνει στο μελλοντικό επισκέπτη μία ιδέα περί τίνος πρόκειται. Πχ. σε αυτά που ρωτάς, τα 1), 2), 4) συνοψίζονται σε μία ερώτηση: Λίγο αλεύρι βλάπτει; Ποια είναι τα επιτρεπόμενα αλεύρια;

Γι αυτό πήρα πρωτοβουλία και άλλαξα τον τίτλο του θέματός σου..  ::eye::

Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!

aggy

το φαγοπυρο εφ΄οσον ειναι το μαυροσιταρο δεν θα επρεπε να ειναι τελειως απαγορευμενο;

Θανάσης Αποστόλου

όχι, το φαγόπυρο δεν έχει καμία σχέση με το γένος του σίτου. Δεν είναι καν δημητριακό (όπως πχ το ρύζι). Είναι καρπός ενός θάμνου.

Κάποιες ονομασίες που δίνονται σε σπόρους έχουν προέλευση από παραδόσεις ή καθιερώθηκαν για πρακτικούς λόγους και δεν έχουν επιστημονική προέλευση, που θα έδειχνε πραγματική συγγένεια φυτών.

Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!

Browser ID: smf (is_webkit)
Πρότυπα:4: index (default), Display (default), GenericControls (default), GenericControls (default).
Υπο-πρότυπα:6: init, html_above, body_above, main, body_below, html_below.
Αρχεία γλώσσας:8: index+Modifications.english (default), index+Modifications.greek (default), Post.english (default), Post.greek (default), Editor.english (default), Editor.greek (default), Drafts.english (default), Drafts.greek (default).
Φύλλα στυλ:4: index.css, attachments.css, jquery.sceditor.css, responsive.css.
Ονόματα άγκιστρων: 186 (εμφάνιση)
Συμπεριλαμβανόμενα αρχεία:39 - 1526KB. (εμφάνιση)
Χρήση μνήμης: 1062KB.
Κουπόνι: post-login.
Επερωτήματα που χρησιμοποιήθηκαν: 26.

[Εμφάνιση επερωτημάτων]