πως δουλεύω το κεφίρ;

Ξεκίνησε από Andreas_W, Απριλίου 05, 2017, 07:03:36 ΜΜ

0 Μέλη και 1 Επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Andreas_W

Μου δωσε ενα φιλος 2-3 κουταλιες της σουπας οπου το συντηρουσε στο ψυγειο σε βαζο με νερο για μηνες ατημέλητο.
Μυριζει λιγο κ καποια κομματια του ειναι πολυ λευκα. Μηπως θελουν πεταμα;

Μου πε να του βαλω 2-3 φορες γαλα να ξυπνησει.
Αλλα επειδη απο οσο μου ειπε δεν ειναι και φουλ γνωστης θελω να ρωτησω τα εξης.

1) οταν ειναι ετοιμοπολεμος τον βαζω σε βαζο με γαλα εκτος ψυγειου κ την επομενη μερα το σουρωνω σε πλαστικο και το πινω. Το παταω κιολας να βγαλουν οτι εχουν οι σποροι;
2) επειτα το ριχνω στο ξεπλυμενο βαζο κ βαζω νεο γαλα ή ξεπλενω τους σπορους με νερο;
3) στο βαζο με το γαλα αν το βαλω ψυγειο συντηρειται ο μυκητας για βδομαδες;
4) επειδή μόλις σούρωσα 2η φορά και δεν είδα κάποια ζύμωση, υπάρχει περίπτωση να χουν 'πεθάνει' οι μύκητες ή απλά θέλει πολλές φορές;

Θανάσης Αποστόλου

1,2) Να μην το πατάς, δε χρειάζεται ούτε να στραγγίξεις, ούτε να πλύνεις τους σπόρους. Έτσι κι αλλιώς καλό είναι να βάζεις με κάθε νέο γάλα και λίγο από το παραγόμενο κεφίρ, ώστε να γίνει γρηγορότερα η ζύμωση. Αντί να πλύνεις τους σπόρους, ανακάτεψέ τους μέσα στο καινούργιο γάλα και είσαι οκ. Εγώ εκτός από τους (άπλυτους) σπόρους, βάζω και μισό ως ένα ποτήρι κεφίρ.

Το βάζο δε χρειάζεται πλύσιμο, περισσότερο από μία φορά το μήνα. Μόνο αν πιάσει στερεά κατάλοιπα επάνω ψηλά από λίπος και ιδίως αν μυρίζει περίεργα, τότε είτε το πλένουμε, είτε πιο πρόχειρα, με μία χαρτοπετσέτα καθαρίζουμε τα στερεοποιημένα κατάλοιπα (σαν βούτυρο) που είναι κοντά στο πάνω μέρος του δοχείου.

3) Ναι, νομίζω το έχω απαντήσει κάπου αυτό. Συντηρείται για εβδομάδες, και μήνες θα έλεγα. Εγώ το δικό μου το έχω ψυγείο περίπου ένα 4μηνο χωρίς να το έχω βγάλει. Τώρα λέω να το ζωντανέψω, μετά το Πάσχα που θα βρίσκω ευκολότερα γίδινο γάλα από τον τσοπάνη μου..  ::eye::

4) Να το αφήσεις κι άλλο, μπορεί να χρειάζεται και εβδομάδα ή να είναι πολύ λίγοι οι σπόροι. Αν όμως και μετά από εβδομάδα δε γίνει δουλειά, τότε θέλεις να βρεις από αλλού κεφίρ. Ναι, υπάρχει περίπτωση να έχουν "πεθάνει" οι σπόροι.

Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!

Browser ID: smf (is_webkit)
Πρότυπα:4: index (default), Display (default), GenericControls (default), GenericControls (default).
Υπο-πρότυπα:6: init, html_above, body_above, main, body_below, html_below.
Αρχεία γλώσσας:8: index+Modifications.english (default), index+Modifications.greek (default), Post.english (default), Post.greek (default), Editor.english (default), Editor.greek (default), Drafts.english (default), Drafts.greek (default).
Φύλλα στυλ:4: index.css, attachments.css, jquery.sceditor.css, responsive.css.
Ονόματα άγκιστρων: 140 (εμφάνιση)
Συμπεριλαμβανόμενα αρχεία:39 - 1526KB. (εμφάνιση)
Χρήση μνήμης: 975KB.
Κουπόνι: post-login.
Επερωτήματα που χρησιμοποιήθηκαν: 26.

[Εμφάνιση επερωτημάτων]