ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΕΥΕΞΙΑ > Αναμετάδοση ειδήσεων υγείας --

Μπορούν τα φάρμακα να μας κάνουν ευτυχισμένους;

(1/1)

Θανάσης Αποστόλου:
Πάντα είχα μία αντιπάθεια για τα φάρμακα ως μέσο κατάκτησης της ευτυχίας. Το παρακάτω άρθρο δυνάμωσε ακόμα περισσότερο αυτήν μου την πεποίθηση. Ρίξτε μια ματιά.

Τα «χάπια της ευτυχίας» δεν φέρνουν τελικά την ευτυχία που υπόσχονται, λένε οι επιστήμονες. Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που έπαιρναν τα αντικαταθλιπτικά νέας γενιάς, όπως το Ρrozac/Ladose, το Seroxat και το Εfexor, είχαν προφανώς λανθασμένη θεραπευτική αγωγή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μόνο σε λίγες περιπτώσεις κατάθλιψης βαριάς μορφής τα φάρμακα αυτά έχουν αποτέλεσμα...

Ανησυχία σε ασθενείς, γιατρούς αλλά και στις φαρμακοβιομηχανίες προκαλεί το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε μια από τις μεγαλύτερες έρευνες για τα σύγχρονα αντικαταθλιπτικά- οι επιστήμονες είναι ξεκάθαροι: «Δεδομένων των συμπερασμάτων, φαίνεται πως δεν υπάρχει λόγος να συνταγογραφούνται αντικαταθλιπτικά φάρμακα σε ασθενείς που δεν πάσχουν από βαριά κατάθλιψη, εκτός κι αν οι εναλλακτικές θεραπείες έχουν αποτύχει», επισήμανε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Ίρβινγκ Κιρς από το Πανεπιστήμιο του Ηull στη Βρετανία. «Από την έρευνα αυτή ανακύπτουν σοβαρά ζητήματα που χρήζουν απάντησης όσον αφορά την έγκριση των φαρμάκων και τους κανονισμούς που διέπουν τη δημοσίευση των στοιχείων από τις κλινικές δοκιμές».

Τι έδειξαν τα στοιχεία
Ο καθηγητής Κιρς και οι συνάδελφοί του από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, επικαλούμενοι τη νομοθεσία για την ελευθερία της πληροφόρησης, ζήτησαν και έλαβαν από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για 47 κλινικές δοκιμές, δημοσιευμένες και μη, από τις παρασκευάστριες εταιρείες, τα οποία είχαν κατατεθεί στην αμερικανική υπηρεσία. Στις δοκιμές, κάποιοι ασθενείς έπαιρναν τα συγκεκριμένα φάρμακα και άλλοι ψευδοφάρμακο. Παρατήρησαν όμως πως και στις δύο ομάδες οι ασθενείς παρουσίασαν ανάλογη βελτίωση.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες επενδύουν εκατομμύρια δολάρια στην έρευνα και στην προώθηση των φαρμάκων τους με τέτοιον τρόπο ώστε να ενισχύονται τα οικονομικά τους συμφέροντα. Μάλιστα τα αντικαταθλιπτικά νέας γενιάς έχουν αποδειχτεί ιδιαίτερα προσοδοφόρα επένδυση. Σε αυτό το πλαίσιο εξηγείται η προβολή και η δημοσίευση των ερευνών με θετικά συμπεράσματα για τα προϊόντα τους αλλά και η αποσιώπηση εκείνων των μελετών που καταλήγουν σε αρνητικά αποτελέσματα.

Οι φαρμακοβιομηχανίες
Ύστερα από τη δημοσίευση της τελευταίας έρευνας για τα αντικαταθλιπτικά στην επιστημονική επιθεώρηση «Ρublic Library of Science» (ΡLoS), εκπρόσωπος της GlaxoSmithΚline (παρασκευάστριας του Seroxat) τόνισε πως οι συντάκτες της μελέτης δεν αγνόησαν τα «πολύ θετικά» οφέλη της θεραπείας και τα συμπεράσματά της «έρχονται σε αντίθεση με αυτά που έχουν διαπιστωθεί στην πραγματική κλινική πρακτική». «Αυτή η μελέτη δεν θα πρέπει να προκαλέσει ανησυχία στους ασθενείς», κατέληξε. Ανάλογη ήταν και η αντίδραση της εταιρείας Εli Lilly (Ρrozac): «Από την ανακάλυψη της το 1972, η φλουοξετίνη (η δραστική ουσία του φαρμάκου) είναι μια από τις ουσίες που έχουν μελετηθεί περισσότερο. Η εταιρεία μας είναι περήφανη για τις θετικές αλλαγές στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη».
«Θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό για τις φαρμακευτικές εταιρείες να δημοσιεύουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για ένα φάρμακο, όταν παίρνουν την έγκριση», απαντά από την πλευρά του ο Κιρς. «Όταν αναλύονται τα στοιχεία αυτά, τότε καταλήγουμε σε πιο σοβαρά συμπεράσματα».

πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

deimos:
το φαρμακο παντα οταν θα σου φτιαξει κατι θα σου χαλασει ή στην καλυτερη

περιπτωση θα σου αποριθμηση κατι αλλο...

Μακρια οσο μπορουμε παιδια απο τα φαρμακα...

ANNIK:
Ξέρω από προσωπική εμπειρία όλα μέσα στο κεφάλι μας είναι.
Πρέπει να βρούμε την χρυσή τομή... την ισορροπία.
Τα φάρμακα μόνο προσωρινά βοηθούν σε πολύ βαριές καταστάσεις.

Φιλιά πολλά
Αννα

Navigation

[0] Message Index

Go to full version