ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΕΥΕΞΙΑ > Αναμετάδοση ειδήσεων υγείας --

Αφήστε το τσάι και τον καφέ να κρυώσουν λίγο!!!

(1/1)

Θανάσης Αποστόλου:

Καρκίνο του λάρυγγα μπορεί να προκαλέσει το πολύ ζεστό τσάι, ανακοίνωσαν ιρανοί ερευνητές σήμερα, προτείνοντας να αφήνουμε το τσάι και όποιο άλλο καυτό ρόφημα να κρυώσει λίγο προτού το πιούμε.

Παλαιότερες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση προϊόντων καπνού και αλκοόλ με τον καρκίνο του οισοφάγου, αλλά η έρευνα που δημοσιεύτηκε στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση υπογραμμίζει ότι τα καυτά ροφήματα μπορεί επίσης να προκαλέσουν κακοήθεια σε αυτή την περιοχή.

Το καυτό τσάι, δηλαδή αυτό που πίνεται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 70 βαθμών Κελσίου, είναι οκτώ φορές πιο επικίνδυνο για την πρόκληση καρκίνου του λάρυγγα σε σύγκριση με το ζεστό ή χλιαρό, που έχει βράσει σε θερμοκρασία μικρότερη των 65 βαθμών Κελσίου, είπαν οι ερευνητές.

Ο Ρεζά Μαλεκζαντέχ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Τεχεράνης και οι συνεργάτες του μελέτησαν τις 300 εθελοντές με καρκίνο του οισοφάγου που έπιναν τσάι και άλλους 571 υγιείς άνδρες και γυναίκες, όλοι από την ίδια επαρχία, το Γκολεστάν, στο βόρειο Ιράν.

Η συγκεκριμένη περιοχή έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων καρκίνου του λάρυγγα στον κόσμο, αλλά τόσο η κατανάλωση αλκοόλ όσο και το κάπνισμα είναι εξαιρετικά χαμηλές, ανακοίνωσαν οι ερευνητές.

Σχεδόν όλοι οι εθελοντές έπιναν συστηματικά μαύρο τσάι, καταναλώνοντας κατά μέσον όρο πάνω από ένα λίτρο την ημέρα.

Εκείνοι που συστηματικά έπιναν τσάι μέσα σε δύο λεπτά από τη στιγμή που θα το έβαζαν καυτό στο φλυτζάνι τους είχαν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο σε σχέση με εκείνους που περίμεναν πάνω από τέσσερα λεπτά μέχρι να γίνει χλιαρό το τσάι τους, εξηγούν οι ερευνητές.

Δεν είναι σαφές γιατί το καυτό τσάι προκαλεί καρκίνο, αλλά είναι πιθανόν ο επαναλαμβανόμενος τραυματισμός δια της θερμότητας στα τοιχώματα του λάρυγγα, με κάποιο τρόπο να ευνοεί την εμφάνιση αυτής της μορφής καρκίνου, ανακοίνωσαν οι ερευνητές.

Πηγή:  Ρόιτερ

deimos:
τελικα οποαδηποτε υπερβολη βγαζει σε κακο...

Θανάσης Αποστόλου:
Γεια σου φίλε Σπύρο! Καιρό είχα να σε δω στο φόρουμ. :)

Navigation

[0] Message Index

Go to full version