Author Topic: Ψωμί σίκαλης! Γιατί είναι καλύτερο από το σταρένιο + Πού θα το βρεις  (Read 1240 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Θανάσης Αποστόλου

• Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 181
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !

Στο παρακάτω βίντεο εξηγώ γιατί το ψωμί από σίκαλη είναι πολύ καλύτερο διατροφικά από το σταρένιο ψωμί.
Αν μπορείτε να το φτιάξετε, ιδίως χρησιμοποιώντας προζύμι, θα έχετε ένα τέλειο ψωμί, εφάμιλλο του Επιούσιου Άρτου.

Μία πρακτική λύση, για όσους δεν έχουν χρόνο και όρεξη για ζυμώματα και παρασκευή ψωμιού, είναι το συσκευασμένο ψωμί WASA που είναι 100% από σίκαλη. Αποφύγετε τα "ψευτοψωμιά" σίκαλής, όπως πχ. τα τοστ, γιατί αν δείτε τα συστατικά τους, είναι φτιαγμένα κυρίως από σιτάρι. Ένα άλλο πράγμα που μου αρέσει πολύ σε αυτό το ψωμί είναι η χάρτινη συσκευασία του. Είναι τόσο ξηρό, που δεν χρειάζεται πλαστική συσκευασία για να συντηρηθεί. Και τελευταία με το πλαστικό, είμαι πολύ μαλωμένος...

Τελευταία έχω αγαπήσει και αντίστοιχο ψωμί σίκαλης από το Lidl. Είναι φθηνότερο, λιγότερο σκληρό και εξίσου νόστιμο με το wasa. Θα το βρείτε σε κόκκινη και πράσινη συσκευασία. Στην κόκκινη έχει και λίγο σουσάμι. Στην παρακάτω εικόνα παρουσιάζεται με την τιμή έκπτωσης (γίνεται περίπου μία φορά στο τρίμηνο), όπου η τιμή του είναι ακόμα πιο εξευτελιστική.

Γιατί προτείνω στο βίντεο αυτό, και όχι άλλο αρτοσκεύασμα σίκαλης:

α) Ψωμί σίκαλης από τον φούρνο της γειτονιάς:
ΑΠ: Έχω αρκετούς φίλους φουρνάρηδες, οι οποίοι μου έχουν πει ότι γενικά τα άλευρα που χρησιμοποιούν είναι συνήθως έτοιμα μείγματα αλευριού με άλλες ουσίες (νόμιμες, δε λέω) οι οποίες είναι υπεύθυνες για το τέλειο φούσκωμα και υφή του τελικού προϊόντος. Επίσης σε ψωμιά σίκαλης συχνά υπάρχει και σιτάλευρο μέσα. Γι αυτό δε νομίζω να βρει κάποιος εύκολα ψωμί με 100% αλεύρι σίκαλης, χωρίς πρόσθετα.

β) Άλλα προϊόντα σίκαλης από σουπερμάρκετ:
ΑΠ: Εδώ έχουμε να κάνουμε συχνά με παραπλανητικό μάρκετινγκ. Πχ. παίρνεις "ψωμί τοστ σίκαλης" και βλέπεις ότι έχει μέσα 70% σιτάλευρο... Δείτε λοιπόν καλά τα συστατικά πριν αγοράσετε προϊόν που χαρακτηρίζεται ως "σικάλεως".

γ) Σπιτικό ψωμί σίκαλης δικής μας παραγωγής:
ΑΠ: Πρόκειται για ψωμί ανώτερο από το εμπορικό προϊόν που παρουσίασα στο βίντεο. Αν δεν το έχω ως πρώτη επιλογή, είναι μόνο λόγω της ταλαιπωρίας που χρειάζεται για να το φτιάξεις. Όσοι έχουν μεράκι με το ζύμωμα, το προτείνω ανεπιφύλακτα.

Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!