Author Topic: Οι... παράπλευρες απώλειες του καπνίσματος  (Read 5482 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Θανάσης Αποστόλου

 • Διαχειριστής
 • ιδρυτικό μέλος
 • *****
 • Thank You
 • -Given: 222
 • -Receive: 183
 • Gender: Male
 • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Εκτός από καρκίνο, διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα, το κάπνισμα προκαλεί και πολλά άλλα δεινά.

Ρυτίδες σε μικρή ηλικία, κίτρινα δόντια, ανάσα που μυρίζει άσχημα, προβλήματα στύσης, χαλαροί μύες, καρκίνος τραχήλου και αύξηση κατά... 1.500 φορές του κινδύνου τύφλωσης μετά την ηλικία των 65 ετών, είναι μερικά από αυτά.

Όπως εξηγεί η δερματολόγος Κατερίνα Λαμπρινοπούλου, μέλος της Ευρωπαϊκής και Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, το κάπνισμα αποτελεί το κυριότερο αίτιο για την πρόκληση μιας νέας μορφής πρόωρης γήρανσης του δέρματος που αποκαλείται οξειδωτική.

Η νέα «επιδημία» προκαλεί διαταραχές στη μικροκυκλοφορία του αίματος και στα επίπεδα οξυγόνου, ενώ παράλληλα αυξάνει το ποσοστό ελευθέρων ριζών. Ο συνδυασμός αυτός προκαλεί ρυτίδες, χαλάρωση, κίτρινη ή σταχτιά χροιά, τραχύ δέρμα, αργή επούλωση των τραυμάτων.

Με το κάπνισμα είκοσι τσιγάρων την ημέρα, το δέρμα δέχεται καθ΄ όλο το 24ωρο μειωμένη ροή οξυγόνου, με συνέπεια να γερνάει πρόωρα. Εκτός από το δέρμα του προσώπου, η οξειδωτική πρόωρη γήρανση εμφανίζεται με κύστες σε μασχαλιαίες κοιλότητες και μηρογεννητικές πτυχές (ανάμεσα στα πόδια).

Δυσοσμία και καρκίνος του στόματος. Το κάπνισμα προκαλεί δύο ειδών βλάβες στο στόμα: τις «αθώες» και εκείνες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή, κατά τον κ. Γιώργο Λάσκαρη, αναπληρωτή καθηγητή Στοματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και επισκέπτη καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Στις αθώες κατατάσσονται η κακοσμία του στόματος, το κιτρινόμαυρο χρώμα των δοντιών, η ουλίτιδα και η νικοτινική στοματίτιδα που είναι μία αντίδραση στον ουρανίσκο και οφείλεται στην υπερβολική θερμοκρασία που αναπτύσσεται με το κάπνισμα.

Στις επικίνδυνες για τη ζωή βλάβες κατατάσσονται η λευκοπλακία (προκαρκινική βλάβη που σχετίζεται απόλυτα με το κάπνισμα αφού το 90% των πασχόντων από λευκοπλακία και καρκίνο του στόματος είναι καπνιστές) και μία άλλη μορφή καρκίνου του στόματος, το μυρμηκιώδες καρκίνωμα, που συνδέεται 100% με το κάπνισμα.

Απώλεια των δοντιών. Πρόσφατα αποδείχθηκε σε κλινικές μελέτες ότι το κάπνισμα σχετίζεται άμεσα με την περιοδοντική νόσο, η οποία αποτελεί βασική αιτία απώλειας δοντιών σε ενηλίκους.

Αυτό σημαίνει ότι ανεξάρτητα από το επίπεδο υγιεινής και την ύπαρξη ή όχι πλάκας, οι καπνιστές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν περιοδοντίτιδα σε σχέση με τους μη καπνίζοντες, διότι «ο καπνός μειώνει την απώλεια αίματος, η οποία αποτελεί κύριο σύμπτωμα της περιοδοντίτιδας, με συνέπεια ο καπνιστής να αντιλαμβάνεται αργά ότι έχει πρόβλημα», εξηγεί η χειρουργός οδοντίατρος Βέρα Εργινουσάκη-Τασάκου.

«Επιπλέον, ο καπνός επηρεάζει τα λευκά αιμοσφαίρια και έτσι παρατηρείται μειωμένη τοπική άμυνα στις τοπικές φλεγμονές».

Προβλήματα στον θυρεοειδή.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα επηρεάζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς, προκαλώντας ήπια διόγκωση (βρογχοκήλη) που υποδηλώνει ήπια υπολειτουργία του αδένα, αναφέρει ο ενδοκρινολόγος Φραγκίσκος Ν. Οικονόμου, επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Ενδοκρινολογικής Μονάδας στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο.

Επιπλέον, μπορεί να αυξήσει τη βαρύτητα των συμπτωμάτων του υποθυρεοειδισμού, καθώς και τον κίνδυνο να αναπτυχθεί θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια στους ασθενείς με νόσο του Graves (είναι μια μορφή υπερθυρεοειδισμού). Επίσης, η ανταπόκριση στη θεραπεία της θυρεοειδικής οφθαλμοπάθειας είναι έως και τέσσερις φορές μεγαλύτερη στους μη καπνιστές από ό,τι στους καπνιστές.

Κακή και μικρής διάρκειας στύση. Οι καπνιστές έχουν 70% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα στύσης από τους μη καπνιστές, εξαιτίας των βλαβών που προκαλεί το κάπνισμα στα αιμο φόρα αγγεία του πέους, αναφέρει ο ουρολόγος- ανδρολόγος Κωνσταντίνος Ρόκκας, διευθυντής του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.

Όταν ένας άνδρας καπνίζει περισσότερο από ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα, θα αρχίσει να παρουσιάζει στυτική δυσλειτουργία έπειτα από 10- 15 χρόνια, ενώ θα δυσκολεύεται και να διατηρήσει καλή στύση.

Χαλαρό σώμα. Οι καπνιστές παθαίνουν συχνότερα μυϊκές θλάσεις και παθήσεις των τενόντων όταν γυμνάζονται, διότι το κάπνισμα προκαλεί μειωμένη οξυγόνωση σε όλο το σώμα και έτσι αυξάνει την επιρρέπεια στους τραυματισμούς, κατά τον ορθοπεδικό χειρουργό Ιωάννη Τερζίδη, πρόεδρο της Αθλητιατρικής Εταιρείας Ελλάδος.

Επιπλέον, οι μύες τους δεν μπορούν να σφίξουν αρκετά, με συνέπεια να έχουν χαλαρό σώμα, ενώ συσσωρεύουν περισσότερο σωματικό λίπος με συνέπεια να κάνουν μειωμένες καύσεις στον μυϊκό ιστό.

Καρκίνος τραχήλου της μήτρας. Εάν μία γυναίκα είναι μολυσμένη με έναν από τους ιούς των θηλωμάτων που προκαλούν καρκίνο του τραχήλου και παράλληλα είναι καπνίστρια, το κάπνισμα μπορεί να διεγείρει την ανάπτυξη του καρκίνου, αναφέρει η μαιευτήρας γυναικολόγος Ιωάννα Τσιαούση.

Και εξηγεί πως το κάπνισμα αποτελεί τον μόνο διαπιστωμένο παράγοντα ο οποίος βοηθά τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων να εξελιχθεί σε καρκίνο του τραχήλου.

Τύφλωση. Το κάπνισμα αυξάνει κατά... 1.500 φορές τον κίνδυνο να αναπτυχθεί εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, λέει ο κ. Αναστάσιος Κανελλόπουλους, χειρουργός οφθαλμίατρος, αναπληρωτής καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Η εκφύλιση αυτή αναπτύσσεται σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, εκδηλώνεται στο κεντρικό τμήμα (λέγεται ωχρά κηλίδα) του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού και αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία τύφλωσης των ηλικιωμένων. Το κάπνισμα παίζει επίσης ρόλο στην ανάπτυξη καταρράκτη.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ


   Κατεβάστε το δωρεάν βιβλίο σας εδώ!
   

Offline deimos

 • έμπειρος σχολιαστής
 • *****
 • Thank You
 • -Given: 0
 • -Receive: 2
Quote
Καρκίνος τραχήλου της μήτρας. Εάν μία γυναίκα είναι μολυσμένη με έναν από τους ιούς των θηλωμάτων που προκαλούν καρκίνο του τραχήλου και παράλληλα είναι καπνίστρια, το κάπνισμα μπορεί να διεγείρει την ανάπτυξη του καρκίνου, αναφέρει η μαιευτήρας γυναικολόγος Ιωάννα Τσιαούση.

Και εξηγεί πως το κάπνισμα αποτελεί τον μόνο διαπιστωμένο παράγοντα ο οποίος βοηθά τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων να εξελιχθεί σε καρκίνο του τραχήλου.

καλο επιχειρημα αυτο...

θα το δουλεψω...


Offline Θανάσης Αποστόλου

 • Διαχειριστής
 • ιδρυτικό μέλος
 • *****
 • Thank You
 • -Given: 222
 • -Receive: 183
 • Gender: Male
 • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
 ::cool::χρειάζονται και τέτοια επιχειρήματα όταν τα άλλα δεν πιάνουν!
καλή επιτυχία
   Κατεβάστε το δωρεάν βιβλίο σας εδώ!