ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΕΥΕΞΙΑ > Αποτοξίνωση

Πώς να καθαρίζετε το σπίτι αποφεύγοντας τοξικά υλικά

<< < (4/4)

Θανάσης Αποστόλου:


Πώς θα κάνετε καινούργιο τον φούρνο σας

Ο φούρνος της κουζίνας είναι ένα σημείο το οποίο βρωμίζει αρκετά γρήγορα και ο καθαρισμός του είναι…ιδιαίτερα επίπονος, λόγω των ξεραμένων λιπών από τα φαγητά. Ακλουθώντας όμως τα βήματα και τις συμβουλές παρακάτω μπορείτε να κάνετε το φούρνο της κουζίνας σας να λάμπει!
Τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε χωρίζονται σε 2 φάσεις. Στην πρώτη φάση θα καθαρίσουμε τον φούρνο και στην δεύτερη φάση το τζάμι της κουζίνας.

Αυτά που θα χρειαστούμε είναι τα εξής :

1. Νερό
2. Ψεκαστήρι
3. Μαγειρική σόδα
4. Μια παλιά πετσέτα κουζίνας
5. Ένα ξύδι
6. Ένα μικρό πλαστικό μπόλ.

Για τον καθαρισμό του φούρνου ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα :

1. Αφαιρέστε τις σκάρες του φούρνου και γενικά αδειάστε τον φούρνο.
2. Ανακατέψτε δυο κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδας σε λίγο νερό μέσα στο μπολ.
3. Απλώστε το μείγμα νερού και σόδας στις επιφάνειες του φούρνου.
4. Αφήστε το μείγμα να δράσει για τουλάχιστον 12 ώρες.
5. Μετά το πέρας των 12 ωρών, πάρτε ένα υγρό πανάκι και σκουπίστε προσεκτικά τις επιφάνειες του φούρνου σας.
6. Βάλτε λίγο ξίδι στον ψεκαστήρα και ψεκάστε στις επιφάνειες.
7. Σκουπίστε μετά από 5 λεπτά με ένα υγρό πανάκι.
8. Βάλτε τα ράφια στον φούρνο.
9. Ενεργοποιήστε τον φούρνο σας σε χαμηλή θερμοκρασία, περίπου 100-150 βαθμών για 15-20 λεπτά για να στεγνώσει.

Για τον καθαρισμό του τζαμιού του φούρνου ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα :
1. Προσθέστε λίγο νερό και αρκετή ποσότητα σόδας, ώστε να βγάλετε ένα παχύρευστο μείγμα.
2. Εφαρμόστε το μείγμα στις επιφάνειες του τζαμιού.
3. Αφήστε το μείγμα να δράσει για 30 λεπτά.
4. Πάρτε ένα πανί και καθαρίστε το τζάμι του φούρνου σας!
Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό και ο φούρνος σας θα αστράφτει από καθαριότητα!

πηγή: DIAFORETIKO.GR

ostrianet.gr:
Ρίξτε μια ματιά και σ'αυτό το άρθρο...

Καθαρίζοντας με τα σωστά εργαλεία

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να διαβάζεις ένα βιβλίο σε ένα καθαρό σαλόνι. Ή να κοιμάσαι σε ένα καθαρό υπνοδωμάτιο. Ή να τρως σε μία καθαρή τραπεζαρία. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα καθαρό σπίτι, που φαίνεται, μυρίζει και είναι πραγματικά καθαρό από τους διακόπτες που θα αγγίξεις μέχρι το τραπέζι που θα ακουμπήσεις τον καφέ σου, μέχρι το ράφι που έχεις τους αγαπημένους σου δίσκους.

Το καθάρισμα είναι πολιτισμός, είναι υγεία, είναι ηρεμία, είναι θεραπεία. Και όπως κάθε καλή θεραπεία, χρειάζεται τέχνη, εμπειρία, πρόγραμμα στην εφαρμογή αλλά και καλά είδη καθαρισμού και απορρυπαντικά. Για αυτά θα μιλήσουμε εδώ. Γιατί το πραγματικό καθάρισμα δεν γίνεται με ένα πανί. Ακόμα και το πλύσιμο πιάτων είναι καλύτερο όταν γίνεται με βούρτσα και σφουγγαράκι. Ακόμα και το σφουγγάρισμα θέλει ένα καλό και μελετημένο κουβά.

Από την άλλη πλευρά, συνεχώς κυκλοφορούν νέα προϊόντα, νέα είδη καθαρισμού, νέα απορρυπαντικά, εκ των οποίων άλλα είναι φανταχτερές εκδόσεις των ίδιων πραγμάτων που αγοράζαμε και παλιότερα και άλλα είναι όντως, καινούριες, λαμπρές ιδέες που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσουμε. Ας δούμε μερικά από αυτά, που είναι όντως θαυματουργά.

είδη καθαρισμού

Πανιά με μικροΐνες

Οι μικροΐνες είναι πραγματική επανάσταση στον καθαρισμό γιατί μπορούν με δύο κινήσεις να κάνουν αυτό που παλιά χρειαζόμασταν ένα ρολό χαρτί και δύο μπουκάλια απορρυπαντικού Οι μικροΐνες κατακρατούν τα σωματίδια της σκόνης  και του χώματος πολύ αποτελεσματικά λόγω των φυσικών τους ιδιοτήτων και είναι ιδανικές για ξεσκόνισμα, καθαρισμό των πατωμάτων και γυάλισμα επιφανειών.

Ξεσκονόπανα με ηλεκτροστατικές ιδιότητες

Δεν είναι μόνο οι μικροΐνες που κάνουν θαύματα αλλά και προηγμένα υλικά όπως τα υφάσματα με ηλεκτροστατισμό που λειτουργούν με την ίδια λογικά. Τα χρησιμοποιούμε στεγνά για να απομακρύνουν πολύ μεγάλες ποσότητες χώματος και σκόνης για το μέγεθος τους. Αντίστοιχα, κυκλοφορούν, παρκετέζες και ειδικά εργαλεία για τον καθαρισμό δύσκολων σημείων όπως τα φύλλα ενός καλοριφέρ, έργων τέχνης και διακοσμητικών.

Μωρομάντηλα

Η εποχή που τα μωρομάντηλα ήταν για μωρά έχει περάσει. Πλέον είναι για όλα τα είδη προσωπικής υγιεινής αλλά και το καλύτερο προϊόν για άμεση απομάκρυνση λεκέδων από οποιοδήποτε σημείο. Αν, για παράδειγμα, πέσουν φαγητά στο σαλόνι, απομακρύνονται πολύ εύκολα με ένα μωρομάντηλο. Αν πέσουν φαγητά στο χαλί, τότε είναι η πρώτη γραμμή άμυνας για να να γλυτώσουμε τα χειρότερα.

απορρυπαντικά

Οδοντόβουρτσα

Οι περισσότεροι την έχουμε για να πλένουμε τα δόντια μας αλλά οι οδοντόβουρτσες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δύσκολα σημεία όπως γωνίες μεταξύ επιφανειών, αντικείμενα όπως τα παπούτσια και γενικά όπου χρειάζονται μικρές βούρτσες.

Τηλεσκοπική προέκταση

Φωτιστικά, ταβάνια, και ψηλά σημεία μπορούν να καθαριστούν χωρίς σκάλα αρκεί να έχουμε μια προέκταση του κονταριού.

Μεγάλη βούρτσα

Μεγάλη, όπως μια… σκούπα. Τόσο μεγάλη. Με μια τέτοια βούρτσα μπορείτε από το να πλύνετε το αυτοκίνητο, μέχρι να κάνετε το μπάνιο και τα πλακάκια (όχι φυσικά με την ίδια). Από εκεί και πέρα, οι εφαρμογές είναι ατελείωτες όπως το πλύσιμο των χαλιών, το πλύσιμο ντουλαπιών, ακόμα και το πλύσιμο των τοίχων που κάποιες φορές κάνουμε προκειμένου να μη χρειαστεί να βάψουμε το σπίτι.

Μάκτρα

Είναι αυτά τα λάστιχα που χρησιμοποιούμε για να στεγνώσουμε επιφάνειες και τζάμια. Σκεφτείτε καθρέφτες, τζάμια, μεγάλες μαρμάρινες επιφάνειες, γυάλινα τραπέζια και οθόνες

nikosmalios:
δυσκολο να καθαριστει το σπιτι χωρις προιοντα του εμποριου... αυτο που κανει καλυ δουλεια ειναι το ξυδι. με αυτο η γυναικα μου μια φορα το μηνα σφουγγαριζει ολο το σπιτι, ενω καθε μερα σφουγγαριζει με του εμποριου... τι βρωμια βγαζει ιομως με το ξυδι αλλο πραγμα... τα ξιλινα αντικειμνα οπως ειναι τραπεζια και ξιλινες πορτες με απλο νερακι και πολυ τριψιμο... εμεις εχουμε αυτην την πορτα στην τερτη εικονα http://www.euro-porta.gr/services/pvc-mesoportes/ και δεν φανταζσαι πως φενονται οι δαχτλιες....

giannisthanasis:
Το τζακι παιδια υδικα με τα ξυλα και τις σταχτες δεν καθαριζεται ευκολα... Καθε καλοκιρι καθαριζουμε την καμιναδα μην παρουμε και καμια φωτια τον χειμωνα και καθε Μαρτιο που καταργουμε το τζακι αναγαζομαστε να το βαψουμε... ναι να το βαψουμε... Το τζακι μας ειναι παραδοσικαο, οποτε μπορουμε να βαψουμε με μαυρο χρωμα το σιδερο εστο εσωτερικο και τα τουβλαμε κεραμιδι χρωμα... Οοσον αφορα τη σταχτη δυο φορες την εβδομαδα τη μαζεβουμε με φαρασι... δεν γινεται διαφορετικα... Στο πατρικο μου απο την αλλη μερια εχουμε βαλει ενερργειακο τζακι, αυτο της φωτογρφιας πανω πανω http://www.lithodomin.gr/ και δεν εχουμε θεμα με καθαριοτητα....Τοπυλαχιστον οχι τοσο συχνα....

FotisDim:
Η συντροφος μου ξεκινησε να ψαχνει για οικολογικα η χειροποιητα απορρυπαντικα και η αληθεια ειναι οτι στην αρχη ειχα πολλες αμφιβολιες....τελικα αποδεικτικα λαθος πανηγυρικα..Τερμα η χημεια απο το σπιτι μας πολυ καιρο τωρα...Μια φορα το διμηνο μονο χρησιμοποιουμε καθαριστικο ειδικο για τη λεκανη της τουαλετας.συντομα ομως θα το κοψουμε και αυτο ειναι καθαρα το κολλημα της συνηθειας.....

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version