ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΕΥΕΞΙΑ > Διατροφή, Αδυνάτισμα, Τροφές και Υπερτροφές

Ο κακός ύπνος παχαίνει, ο καλός αδυνατίζει

(1/1)

Θανάσης Αποστόλου:
Το μυστικό του να είναι κανείς λεπτός, τουλάχιστον εν μέρει, βρίσκεται στον ύπνο, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που παρουσιάστηκε στη διεθνή συνδιάσκεψη για την παχυσαρκία που πραγματοποιείται στο Άμστερνταμ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας.

Σύμφωνα την έρευνα του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Επιστήμη της Γεύσης, στη Ντιζόν της Γαλλίας, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, μετά από ένα κακό ύπνο οι άνθρωποι κατά μέσο όρο, την επόμενη μέρα τρώνε 550 θερμίδες ή 22% περισσότερες από το κανονικό, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε ένα μεγάλο χάμπουργκερ.

Διαπιστώθηκε επίσης, μέσα από έρευνες σε ομάδες εθελοντών, ότι το αίσθημα της πείνας είναι αρκετά μεγαλύτερο σε όσους κοιμήθηκαν μόλις τέσσερις ώρες το προηγούμενο βράδυ, σε σχέση με όσους κοιμήθηκαν οκτώ ώρες. Η έρευνα τονίζει ότι «η στέρηση του ύπνου αυξάνει τη λήψη τροφής και αποτελεί παράγοντα αύξησης της παχυσαρκίας».

Μια άλλη μελέτη, που παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο, από ερευνητές του πανεπιστημίου του Μάαστριχ της Ολλανδίας, διαπίστωσε ότι τα παιδιά, τα οποία κοιμούνταν λιγότερο κατά την εφηβική τους ηλικία, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αποκτούσαν στη συνέχεια μεγαλύτερο πάχος σε σχέση με τα παιδιά που δεν είχαν αλλάξει τις συνήθειες του ύπνου τους.

Μια τρίτη μελέτη, που επίσης παρουσιάστηκε στη διεθνή συνδιάσκεψη από το σουηδικό Ινστιτούτο Καρολίνσκα, διαπίστωσε ότι οι άνδρες που ήσαν έντονα υπέρβαροι στην ηλικία των 18 ετών, είχαν σχεδόν 50% λιγότερες πιθανότητες να παντρευτούν μέχρι τα 40 τους και αυτό ανεξάρτητα από το νοητικό ή το κοινωνικοοικονομικό επίπεδό τους. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι γυναίκες τείνουν να «βαθμολογούν» υψηλότερα την εμφάνιση ενός άνδρα σε σχέση με άλλα χαρακτηριστικά του, όταν πρόκειται να διαλέξουν σύντροφο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι περίπου 1,6 δισ. άνθρωποι είναι υπέρβαροι στον κόσμο, εκ των οποίων τουλάχιστον 400 εκατ. είναι παχύσαρκοι.
πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Lys:
Η πιο εύκολη δίαιτα! Μου φτιάξατε τη μέρα!!!

Irene:
Μέσα από τις προσωπικές μου περιπέτειες διαπίστωσα πως έπαιρνα βάρος όποτε κοιμόμουν λιγότερο από 8 ώρες.Εννοείται ύπνο μονοκόμματο,χωρίς ξυπνήματα και ενοχλήσεις.

giannis mtrs:
Καλησπέρα κι από μένα. Κάνω βάρη από έφηβος (από 13 ετών) ως σήμερα που είμαι 30. Ποτέ δεν κοιμόμουν κανονικά και ως μαθητής-φοιτητής διάβαζα πάντα μεσάνυχτα ως το ξημέρωμα και πήγαινα απευθείας σχολείο-σχολή και μετά κοιμόμουν μεσημέρι. Το σώμα μου ήταν ανέκαθεν γυμνασμένο και όποτε έκανα αυστηρή διατροφή πάντα ήμουν πολύ γραμμωμένος. Πάντα κρατούσα μια αξιοπρεπή σωματική κατάσταση,ακόμη και σε περιόδους όγκου δεν "πάχαινα" αντιαισθητικά.
Το τελευταίο διάστημα όμως δυσκολεύομαι να γραμμώσω πλήρως ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς. Ακόμα κοιμάμαι 2-3 ώρες την ημέρα κάποιες φορές και όταν νιώσω εγκεφαλικά να μη λειτουργώ αναγκαστικά κοιμάμαι 6-7 ώρες,κάπου μετά τις 3-4 τα χαράματα. Η κοιλιά μου είναι μονίμως πρησμένη (ενώ απ'έξω έχω κοιλιακούς γυμνασμένους),ενώ παρατηρώ ότι αν κοιμηθώ καλά,την επόμενη μέρα θα έχει φύγει ένα σημαντικό μέρος του πρηξίματος από την κοιλιά. Είμαι σίγουρος ότι δεν ξεπρήζομαι στην κοιλιά και δεν γραμμώνω στον βαθμό που θέλω γιατί δεν έχω φτιάξει τον ύπνο μου. Όχι μόνο ευσταθούν οι μελέτες αυτές,αλλά ο ύπνος και η ξεκούραση είναι στα 3  πιο σημαντικά καθοριστικά πράγματα για μια υγιή εμφάνιση (διατροφή,άσκηση,ύπνος/ξεκούραση). Εγώ ποτέ δεν είχα το 3ο και πλέον μεγαλώνοντας έχει γίνει δυνάστης μου..

Navigation

[0] Message Index

Go to full version