0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
• Mια διατροφή πλούσια σε προβιοτικά ρυθμίζει την καλή λειτουργία του εντέρου, βοηθώντας άτομα που ταλαιπωρούνται από δυσκοιλιότητα. Eπιστήμονες, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η λήψη προβιοτικών συμβάλλει στην αποφυγή ιογενών διαρροιών, κυρίως σε παιδιά μικρής ηλικίας. Tαυτόχρονα, σύμφωνα με έρευνες, σταματούν και τη διάρροια που προκαλείται από τη χορήγηση αντιβιοτικών, η οποία μπορεί να γίνει ακόμα και επικίνδυνη, ιδίως σε παιδιά. • Tα προβιοτικά φαίνεται να αναστέλλουν τη λειτουργία του ελικοβακτηρίου του πυλωρού, του μικροβίου που ενοχοποιείται βασικά για το έλκος. • Συγκεκριμένα στελέχη προβιοτικών συμβάλλουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου, ενώ έχουν ευεργετική δράση και σε φλεγμονώδεις νόσους του παχέος εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, διαταράσσεται η εντερική μικροχλωρίδα και η κατανάλωση προβιοτικών είναι σημαντική για την επαναφορά της ισορροπίας της.• H κατανάλωση προβιοτικών θεωρείται ότι συνδέεται με τη μειωμένη δραστικότητα των ενζύμων που μετατρέπουν προκαρκινογόνες ουσίες σε καρκινογόνες. Oι περισσότερες έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τα αποτελέσματά του δείχνουν ότι τα προβιοτικά επαναφέρουν την ισορροπία στην εντερική μικροχλωρίδα. • H ισορροπία της χλωρίδας του κόλπου (ο οποίος είναι πλούσιος σε μικροοργανισμούς) διαταράσσεται κατά τις περιόδους λήψης αντιβίωσης, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να παθαίνουν κολπικές λοιμώξεις. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση προβιοτικών επαναφέρει την ισορροπία στον κόλπο και επομένως προφυλάσσει από κολπίτιδες, μυκητιάσεις και άλλα γυναικολογικά προβλήματα. • Yπάρχουν πολύ εμπεριστατωμένες μελέτες, προερχόμενες κυρίως από τη Σουηδία, οι οποίες αποδεικνύουν τα οφέλη των προβιοτικών σχετικά με τις αλλεργίες. Όταν το περιβάλλον είναι απαλλαγμένο από μικρόβια, το ανοσοποιητικό σύστημα δεν εκπαιδεύεται, με αποτέλεσμα την έξαρση των αλλεργιών. Tα προβιοτικά διατηρούν την ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός ισχυρού ανοσοποιητικού. • Yπάρχουν ενδείξεις ότι η συχνή κατανάλωση προβιοτικών βοηθάει άτομα με προβλήματα στις αρθρώσεις. Παρ’ όλα αυτά, οι σχετικές έρευνες είναι περιορισμένες και τα αποτελέσματά τους δεν είναι ακόμα ασφαλή. • Mελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα στελέχη λακτοβακίλων είναι σε θέση να συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης. Aκόμα, όμως, δεν είναι αποσαφηνισμένη η ακριβής δράση τους. Προσοχή! Ένα προβιοτικό προϊόν, βέβαια, δεν μπορεί να προφυλάξει το άτομο από όλα τα παραπάνω. Aνάλογα με το προβιοτικό στέλεχος που είναι εμπλουτισμένη κάθε τροφή, είναι σε θέση να προσφέρει ορισμένα μόνο οφέλη στον οργανισμό, χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί ακόμα η ακριβής δράση κάθε στελέχους. Mε άλλα λόγια, δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιο προϊόν πρέπει να επιλέξει, για παράδειγμα, ένας άνθρωπος που υποφέρει από πόνους στις αρθρώσεις του.πηγή: vita.gr
Τα στοιχεία που υπάρχουν στηρίζουν την άποψη ότι τα προβιοτικά πιθανόν να βελτιώνουν και τη γενική κατάσταση της υγείας. Έτσι τα προβιοτικά τρόφιμα βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος, τόσο των επιστημονικών μελετών, όσο και των εμπορικών επιχειρήσεων. Θα πρέπει ωστόσο να αναφερθεί ότι τα περισσότερα προβιοτικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά δεν έχουν στην πραγματικότητα οφέλη για την υγεία διότι τα βακτήρια καταστρέφονται στο στομάχι. Από την άλλη μεριά, έχουν εντοπισθεί και ορισμένες παρενέργειες.Οι προβιοτικοί μικροοργανισμοί για να έχουν επίδραση στην υγεία πρέπει να επιζήσουν κατά τη διαδικασία της πέψης και να περάσουν στο έντερο, όπου και θα ασκήσουν την πιθανή ευεργετική δράση τους.Αλλά δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που αμφιβάλλουν ότι τα προβιοτικά βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν των οξέων του στομάχου και να φτάσουν τελικά στο έντερο. Ακόμα όμως κι αν το 1,5 εκατομμύριο βακτήρια που περιέχονται κατά μέσο όρο σε ένα γιαούρτι καταφέρει να καταλήξει στο έντερο, ορισμένοι θεωρούν ότι είναι μάλλον απίθανο να έχουν οποιοδήποτε αντίκτυπο στα 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια που ζουν στη χλωρίδα του εντέρου.Για παράδειγμα, ο Βρετανός καθηγητής Μικροβιολογίας Γκλεν Γκίμπσον, βασιζόμενος σε δικές του έρευνες έχει δηλώσει: «Ακόμα κι αν τα βακτήρια αυτά μπορούν και επιζούν μέσα στον οργανισμό, δεν είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσουν σε αύξηση των φιλικών προς τον οργανισμό βακτηρίων. Με λίγα λόγια, για κάποιους ανθρώπους η κατανάλωση προβιοτικών σκευασμάτων είναι εντελώς άχρηστη, αφού δεν επηρεάζει με κανέναν τρόπο τη λειτουργία του εντέρου τους».Πρόσφατα, μια μελέτη που συγχρηματοδοτήθηκε από τη βιομηχανία γαλακτοκομικών Danone απέτυχε να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς ότι τα προβιοτικά γιαούρτια και επιδόρπια βοηθούν τη μικροχλωρίδα του εντέρου. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις, ζήτησαν τη βοήθεια επτά ζευγαριών μονοζυγωτικών διδύμων. Ένας εθελοντής από κάθε ζεύγος κλήθηκε να καταναλώνει δύο φορές την ημέρα ένα «ζωντανό» γιαούρτι που περιέχει πέντε στελέχη ζωντανών βακτηρίων. Τα προβιοτικά απέτυχαν να αλλάξουν τη σύνθεση της μικροβιακής χλωρίδας στο έντερο, όπως έδειξαν γενετικές αναλύσεις στα κόπρανα. Παρατηρήθηκε μια αύξηση στην έκφραση γονιδίων που εμπλέκονται στο μεταβολισμό των υδατανθράκων αλλά το αν αυτό έχει οφέλη στην ανθρώπινη υγεία είναι άγνωστο.Επιπλέον, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα προβιοτικά ροφήματα, μπορεί να κάνουν κακό αντί για καλό. Ολλανδοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα ροφήματα αυτά μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και θάνατο σε ασθενείς που υποφέρουν από παγκρεατίτιδα, ενώ ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων της χώρας απαγόρευσε τη χορήγηση προβιοτικών συμπληρωμάτων διατροφής στους ασθενείς που νοσηλεύονται στην εντατική, στους ασθενείς με ανεπάρκεια οργάνων καθώς επίσης και σε όσους τρέφονται με ορό.Τα προβιοτικά αντενδείκνυνται σε ασθενείς με ανοσοκοαταστολή και σε ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης μετά το χειρουργείο. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι καλύτερο να αποφεύγουν τέτοιου είδους προϊόντα διότι τα λεγόμενα «καλά βακτήρια», όπως ο γαλακτοβάκιλλος casei και το bifidobacterium, από τα οποία αποτελούνται τα προβιοτικά ροφήματα, αντιμετωπίζονται ως εχθροί από τον οργανισμό τους. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν μια πιθανά θανατηφόρα πάθηση, που ονομάζεται lactobacillicus septicaemia.Επιπλέον, δεν συνίσταται η χορήγηση προβιοτικών σε υγιή βρέφη πριν από τον 6ο μήνα της ζωής λόγω της ανωριμότητας του πεπτικού τους συστήματος. Οι ειδικοί εφιστούν προσοχή στη χρήση προβιοτικων τα οποία λανσάρονται σε διάφορα προϊόντα διατροφής και σε βρεφικά γάλατα και κρέμες διότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα.Ενώ οι μελέτες δείχνουν ότι τα προβιοτικά είναι γενικά ασφαλή υπάρχουν αναφορές λοίμωξης από γαλακτοβάκιλλο σε παιδιά και βρέφη ενώ διάφορα προβιοτικά μικρόβια έχουν βρεθεί σε ενήλικες ασθενείς με ενδοκαρδίτιδα, βακτηραιμία και τοπικές λοιμώξεις. Τα προβιοτικα αυτά προέρχονταν από την εντερική χλωρίδα των ασθενών. Άλλες παρενέργειες που θα πρέπει να εξεταστούν είναι ερεθισμός του ανοσοποιητικού συστήματος, τοξικά μεταβολικά παράγωγα και μεταφορά γονιδίων από το βακτήριο στον άνθρωπο.Κατόπιν όλων αυτών, οι εταιρείες τροφίμων που διαθέτουν στην αγορά προβιοτικές τροφές δέχονται αυξανόμενες πιέσεις να αποδείξουν τα οφέλη τους. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων έχει επικρίνει τις εταιρείες που διαφημίζουν προβιοτικα προϊόντα χωρίς να διευκρινίζουν ποιο είναι το δραστικό συστατικό τους. Διότι παρά τα δεδομένα ότι η κατανάλωση προβιοτικών μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία, αυτό αφορά μόνο συγκεκριμένα στελέχη βακτηρίων που έχουν μελετηθεί. Πρέπει να επισημάνουμε ότι τα ποικίλης μορφής προβιοτικά προϊόντα (τρόφιμα, συμπληρώματα ή φαρμακευτικά σκευάσματα) έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους.Θα πρέπει τέλος να ειπωθεί ότι οι επιστήμονες δεν θεωρούν την κατανάλωση προβιοτικών τροφίμων απαραίτητη προϋπόθεστ για να είναι κάποιος υγιής. Φαίνεται πως δεν χρειάζεται η υπερκατανάλωση των προβιοτικών προϊόντων, πιστεύοντας ότι θα μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών αλλά η χρήση τους με σύνεση, χωρίς να υποκατασταθεί ο υγιεινός τρόπος ζωής και η ισορροπημένη διατροφή.πηγή αποσπάσματος: healthyliving.gr
Προσφάτως το επιστημονικό ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί σε μελέτες που αφορούν στη συσχέτιση προβιοτικών και παχυσαρκίας. Μερικά προβιοτικά έχουν συσχετιστεί με απώλεια βάρους μέσω της διατήρησης της εντερικής χλωρίδας. Μία έρευνα πραγματοποιήθηκε (Takemura N, 2010) με στόχο να εξετάσει τη δράση του βακτηρίου Lactobacillus plantarum strain No. 14 (LP14), στον λιπώδη ιστό ποντικιών. Οι ερευνητές χώρισαν θηλυκά ποντίκια (C57BL/6) σε δύο ομάδες. Στην μία ομάδα έδιναν κανονική διατροφή σε λίπος και στην άλλη έδιναν διατροφή υψηλή σε λίπος. Στη συνέχεια, καθεμιά από τις δύο αυτές ομάδες διαχωρίστηκαν σε δύο υποομάδες. Στην μια υποομάδα χορηγούσαν διάλυμα που περιείχε LP14 (1x10(8) CFU) και στην άλλη υποομάδα έδιναν διάλυμα που περιείχε δεξτρίνη (control group). Πραγματοποιήθηκε εβδομαδιαία μέτρηση του βάρους των ποντικιών σε διάστημα 11 εβδομάδων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η ομάδα των ποντικιών που τρεφόταν αποκλειστικά με διατροφή υψηλή σε λίπος είχε αυξημένο σωματικό βάρος, αυξημένο βάρος του λιπώδους ιστού, αυξημένο μέγεθος λιποκυττάρων (κατά μέσο όρο), αυξημένα επίπεδα ολικής χοληστερόλης στο αίμα, αυξημένη συγκέντρωση λεπτίνης, καθώς και μειωμένη συγκέντρωση αδιπονεκτίνης στο αίμα. Αντίθετα, τα ποντίκια που τρέφονταν με διατροφή υψηλή σε λίπος και LP14, παρουσίασαν σημαντική μείωση στο μέγεθος των λιποκυττάρων, μειωμένο βάρος του λευκού λιπώδους ιστού, μειωμένο επίπεδα ολικής χοληστερόλης στο αίμα, καθώς και συγκέντρωση λεπτίνης. Στο συμπέρασμα της μελέτης αναφέρεται η ευεργετική δράση που ενδεχομένως ασκεί η χρήση του στελέχους Lactobacillus plantarum στην πρόληψη της παχυσαρκίας, μειώνοντας το μέγεθος των λιποκυττάρων. Σε άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε βρέφη, διαπιστώθηκαν σημαντικές διαφορές στη σύσταση της εντερικής χλωρίδας μεταξύ παχύσαρκων και μη παχύσαρκων βρεφών. Συγκεκριμένα, στην εντερική χλωρίδα των μη υπέρβαρων επικρατούσαν τα βακτήρια της οικογένειας bifidobacter. Βάσει πρόσφατης ανασκόπησης μελετών , φάνηκε πως τα βακτήρια Lactobacillus gasseri SBT 2055, Lactobacillus rhamnosus ATCC 53103, καθώς και ο συνδυασμός L. rhamnosus ATCC 53102 and Bifidobacterium lactis Bb12 μπορούν να μειώσουν τον λιπώδη ιστό και το σωματικό βάρος. Πιθανοί μηχανισμοί που σχετίζουν τα βακτήρια με την πρόληψη της παχυσαρκίας είναι η παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου και γενικότερα οι διεργασίες που πραγματοποιούνται για την απόδοση της ενέργειας μετά την πρόσληψη τροφής.πηγή: απόσπασμα άρθρου στο zougla.gr - Στέφη Καλλή Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc.
δυσκολίες και σύγχυση σχετικά με τα προβιοτικάΤα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που συμβάλλουν στην ισορροπία της εντερικής χλωρίδας και την ενίσχυση της αντίστασης του οργανισμού σε επιβλαβή μικρόβια. Εφόσον καταναλωθούν σε επαρκείς ποσότητες, μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία του εντέρου και να μειώσουν τη διάρκεια των κρυωμάτων. Υπάρχουν όμως χιλιάδες διαφορετικά προβιοτικά και μόνο λίγα έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά σε κλινικές δοκιμές, σύμφωνα με την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».Το πρόβλημα για τους καταναλωτές είναι πως συχνά είναι δύσκολο να ξεκαθαρίσουν ποιο ακριβώς στέλεχος περιέχει ένα συγκεκριμένο προϊόνκατά κανόνα γιαούρτι ή ρόφημα γιαουρτιού. Διότι απλώς και μόνο η λέξη προβιοτικό στην ετικέτα δεν είναι αρκετή για να πει κάποιος αν το προϊόν θα βοηθήσει για κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας. Όπως ακριβώς ένας γιατρός θα συνταγογραφούσε διαφορετικά αντιβιοτικά για τη φαρυγγίτιδα και τη φυματίωση, έτσι και τα διαφορετικά είδη και στελέχη προβιοτικών παρέχουν διαφορετικά οφέλη για την υγεία. Ο γαλακτοβάκιλος «Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για τον καταναλωτή. Ουσιαστικά καλείται να μαντέψει αν όλα αυτά τα προϊόντα που κυκλοφορούν έχουν πραγματικό αποτέλεσμα», λέει η δρ Σίρα Ντόρον, βοηθός καθηγητή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Τufts. Ο γαλακτοβάκιλος (Lactobacillus), π.χ., είναι ένα προβιοτικό που περιλαμβάνει πολλά στελέχη: το GG, το casei DΝ114 001, το casei Shirota... Οι έρευνες έδειξαν πως και τα τρία αυτά στελέχη συσχετίζονται με την καταπολέμηση της διάρροιας. Ο GG δείχνει επίσης να βοηθάει σε βρέφη και παιδιά για την αντιμετώπιση του ατοπικού εκζέματος και της δυσανεξίας στο γάλα, ενώ τόσο ο GG όσο και ο casei DΝ114 001 φάνηκαν να περιορίζουν τα κρυολογήματα στα παιδιά που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό.«Ο γαλακτοβάκιλος είναι απλώς το βακτήριο», επισημαίνει ο Γκρέγκορ Ριντ, διευθυντής του Καναδικού Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης για τα Προβιοτικά. «Το να λες ότι ένα προϊόν περιλαμβάνει γαλακτοβάκιλο είναι σαν να λες ότι στο πάρτι σου θα έρθει ο Τζορτζ Κλούνι. Μπορεί να πρόκειται για τον ηθοποιό, αλλά μπορεί να πρόκειται και για έναν 85χρονο από την Ατλάντα που τυγχάνει να λέγεται Τζορτζ Κλούνι. Με τα προβιοτικά, υπάρχουν διαφορές από στέλεχος σε στέλεχος». πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
Studies have documented that people with a wide range of diseases including Parkinson’s, Alzheimer’s, type 2 diabetes and cardiovascular disease have different gut flora from those of healthy people, but it can be hard to tell whether this is a cause or a consequence of the illness. Gut bacteria produce neurochemicals such as serotonin and dopamine that regulate basic psychological processes and mental states. Altering the balance between beneficial and disease-causing bacteria can change the brain chemistry of animals in ways that can make them either bolder or more anxious.Of course, understanding that gut microbes have major influences on health does not necessarily mean we can do anything about it. “Working out potential effects involves doing large, long-term population studies, and that’s expensive and difficult,” says Kristian Bravin, a spokesman for the British Dietetic Association.The best evidence to support the use of probiotics is for reducing cases of infectious diarrhoea, especially that associated with the use of antibiotics. Around 30% of patients given antibiotics get diarrhoea, with potentially serious symptoms. When scientists at the California-based Rand research organisation combined the results of 63 studies, they found people who took probiotics alongside antibiotics almost halved their risk of diarrhoea. There is also good research supporting the use of probiotics to treat ulcerative colitis and pouchitis, a complication patients can suffer following surgery.When it comes to mundane colds and respiratory infections, the evidence is mixed. A German study published in 2006 did find probiotics shortened the average duration of cold symptoms from nine to seven days and reduced their severity, but had no effect on incidence. However, a Cochrane review, combining the results of 10 studies, found those given probiotics were 8% less likely to get colds, but that probiotics had little effect on symptom severity.There is little convincing evidence to support the many other health claims made for probiotics, such as helping with weight loss, lowering blood pressure and cholesterol, and preventing or alleviating skin conditions, urinary tract infections, anxiety and depression.The idea behind probiotics is to increase levels of beneficial bacteria, but another approach is to help those already there. That is what prebiotic supplementation is for. Prebiotics are non-digestible carbohydrates that provide food for friendly bacteria. Food sources include beans, garlic, onions and leeks, but they are also added as supplements to food, and increasingly to formula milk for babies. Last year, a large study found no evidence that putting prebiotics in baby formula prevents babies getting asthma or hives, but did find some evidence that they could reduce the chances of developing eczema.Hundreds of applications to make health claims for probiotic products have been rejected by the European Food Standards Authority in recent years on the grounds of lack of conclusive evidence, though some scientists believe this is more to do with faults in the claims process than lack of evidence. Others are sceptical that probiotic products containing a few million live bacteria can even survive exposure to gastric acid in the stomach.“If someone is buying a probiotic,” says Bravin, “I’d say go for good-quality live yoghurts, consume them every day, and select those that contains several different species of bacteria. And ideally it should be something with a prebiotic as well.”πηγή: _http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2014/nov/30/probiotics-myth-or-miracle-prebiotics
Αν σας αρέσει το γιαούρτι και δεν έχετε πρόβλημα στην πέψη του, η κατανάλωσή του δεν προκαλεί κάτι κακό. Η κατανάλωση γιαουρτιού (από μη αγελαδινό γάλα) βοηθάει την πέψη και, αν έχει χαμηλά λιπαρά, μπορεί να αποτελεί μέρος μιας υγιεινής διατροφής (ειδικά το παραδοσιακού τύπου Ελληνικό πρόβειο γιαούρτι με την πέτσα). Αντίθετα, η κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος (συμπεριλαμβανομένου και του αγελαδινού γιαουρτιού) πιθανόν να προκαλεί φουσκώματα και αέρια στο έντερο. Δείτε αναλυτικά το ρόλο του Α1 κλάσματος της β-καζεΐνης (πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος) στην πρόκληση συμπτωμάτων από το πεπτικό σύστημα στο άρθρο του peptiko.gr.Μερικές γυναίκες βάζουν το γιαούρτι απευθείας στο κόλπο τους για να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη θεραπεία των λοιμώξεων στον κόλπο. Δεν συνιστάται αυτή η πρακτική και δεν έχει αποδειχθεί κανένα όφελος.πηγή: _http://peptiko.gr/show_article.php?article=150&selected=2 γράφει ο Dr. Χρήστος Ζαβός • Ειδικός Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος