ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΕΥΕΞΙΑ > Αποτοξίνωση

Πώς να καθαρίζετε το σπίτι αποφεύγοντας τοξικά υλικά

(1/4) > >>

Θανάσης Αποστόλου:
Τα καθαριστικά που διαφημίζονται από την τηλεόραση και έντυπα συχνά προκαλούν περισσότερα προβλήματα από όσα λύνουν. Εκατομμύρια θανατηφόρες ασθένειες οφείλονται μερικώς ή αποκλειστικώς σε τοξίνες του περιβάλλοντος που ζούμε, και τα καθαριστικά υλικά έχουν μεγάλο μερίδιο σε αυτό. Και είναι κρίμα, διότι είναι ένα πρόβλημα που αποφεύγεται χρησιμοποιώντας εναλλακτικές λύσεις. ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ εναλλακτικές! Παρακάτω παραθέτω δύο άρθρα που προσφέρουν τέτοιες λύσεις.

Για σπίτι καθαρό και οικολογικό
Η υγιεινή του σπιτιού είναι η βασική αρχή για μια σωστή διαβίωση. Ιδανικός τρόπος για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι η χρήση φυσικών προϊόντων με καθαριστική δράση, τα οποία είναι φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Κάθε άνθρωπος σκέφτεται ιδανικά το σπίτι του σαν ένα επίγειο «παράδεισο». Ωστόσο, πέρα από τις ανέσεις που αναβαθμίζουν τη διαβίωση, το οικιακό περιβάλλον απειλείται καθημερινά από τοξικές «βόμβες» που παραμονεύουν.

Πρόκειται για τα αμφίβολης ποιότητας καθαριστικά προϊόντα που περιέχουν βλαπτικά υλικά, επικίνδυνες τοξίνες και κάποια παράγωγα βαρέων μετάλλων ή άλλων τοξικών στοιχειών, η χρόνια χρήση των οποίων μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία μας.

Η μόνη λύση είναι η διαρκής και σωστή ενημέρωση, ώστε να αποφεύγετε τα σύνθετα χημικά που μετατρέπουν το σπίτι σε... αντιδραστήριο, προκαλώντας από δερματικούς ερεθισμούς, αναπνευστικά προβλήματα και πονοκεφάλους έως σοβαρές βλάβες σημαντικών οργάνων, ασθένειες του αίματος και καρκινικές αλλοιώσεις.

Περιφρουρήστε την υγιεινή
Αλλάζετε τα φίλτρα στις συσκευές κλιματισμού σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Φροντίστε τα δωμάτια να αερίζονται καθημερινά και σχολαστικά. Εάν αυτό είναι τεχνικά ανέφικτο, εγκαταστήστε απορροφητήρες οι οποίοι διώχνουν τις δυσάρεστες οσμές από το σπίτι στην κουζίνα και στο μπάνιο. Καθαρίζετε τα φίλτρα των απορροφητήρων και ανανεώνετε τα όποτε βρωμίζουν (ειδική προσοχή στα φίλτρα του ενεργού άνθρακα). Επιλέγετε φυσικά υλικά και υφάσματα και περιορίζετε οτιδήποτε συνθετικό ή με πολλά χημικά παράγωγα.

Προτιμάτε χρώματα με βάση το νερό, βαφές ατοξικές με ειδικές «eco» προδιαγραφές -ειδικά για τα παιδικά δωμάτια- και βερνίκια με πιστοποίηση μη χρήσης τοξικών ουσιών.
Εχετε πολλά φυτά μέσα και έξω από το σπίτι. Προτιμήστε αυτά που βοηθούν στον καθαρισμό του αέρα από τα επικίνδυνα αιωρούμενα μικροσωματίδια. Καθαρίζετε με φυσικές ουσίες και όχι απαραίτητα με χημικά ισχυρά απορρυπαντικά. Το λευκό ξίδι, ο χυμός του λεμονιού και η μαγειρική σόδα έχουν αποδεδειγμένα κορυφαία αποτελέσματα σε πολλές «δύσκολες» περιπτώσεις.
Απομακρύνετε από τους χώρους όπου περνάτε μεγάλο μέρος της ημέρας μηχανήματα με υψηλή ακτινοβολία ή οτιδήποτε περιέχει σκόνες χρωμάτων και χημικά μελάνια.
Εξαφανίστε τη σκόνη και τη μούχλα που προκαλεί αλλεργίες. Το άκαρι που κρύβεται παντού και τα παράσιτα και, εάν υποφέρετε από αλλεργικό βρογχικό άσθμα, φροντίστε να μην υπάρχουν στον αέρα μικροσωματίδια και αλλεργιογόνα. Τοποθετήστε στην ηλεκτρική σκούπα και στο air condition ειδικά φίλτρα ΗΕΡΑ που συγκρατούν τα επικίνδυνα σωματίδια.
Με έξυπνους, εύκολους, ανέξοδους και κυρίως φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους, γνωρίστε τα μυστικά της οικολογικής καθαριότητας.

Το οικιακό οπλοστάσιο
Μπορεί κάποιες φυσικές ουσίες να κάνουν «θαύματα», όμως υπάρχουν και περιπτώσεις όπου απαιτείται η ισχυρή καθαριστική δράση εξειδικευμένων προϊόντων. Εκεί χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά εάν στο σπίτι υπάρχουν μωρά που θηλάζουν, ηλικιωμένοι ασθενείς ή άνθρωποι οι οποίοι ανήκουν σε κατηγορία υψηλού κινδύνου.

Η διαφορά ανάμεσα στα απολυμαντικά (που προορίζονται και για χειρουργική προετοιμασία αντισηψίας) και στα καθαριστικά είναι ότι τα τελευταία διώχνουν τη βρωμιά -και μαζί μ’ αυτή μεγάλο αριθμό μικροβίων- αλλά δεν τα σκοτώνουν. Τα απολυμαντικά, αντιθέτως, τα εξουδετερώνουν και πολλές φορές είναι απαραίτητα και αναγκαία. Για να χρησιμοποιήσετε σωστά αυτά τα προϊόντα είναι αναγκαίο να ακολουθείτε κάποιους κανόνες.

1. Μην αναμειγνύετε ποτέ δυο διαφορετικά προϊόντα. Οι μεταξύ τους αντιδράσεις μπορεί να είναι αναπάντεχα έντονες και επικίνδυνες ή να πολλαπλασιάσουν τη δράση τους με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

2. Ακολουθείτε επακριβώς τις οδηγίες που αναγράφονται στις ετικέτες τους και στις ενδεδειγμένες δόσεις για να διαλυθούν στο νερό.

3. Στο τέλος ξεπλένετε πάντα με άφθονο νερό και αφήνετε να στεγνώσουν.

Αφήστε τη φύση να... καθαρίσει

Για αντικείμενα από χαλκό ανακατέψτε αλάτι και ξίδι σε ένα μπουκάλι ή βαποριζατέρ με μηχανισμό σπρέι. Κουνάτε το μείγμα ψεκάστε στον χαλκό, περιμένετε 3 περίπου λεπτά και καθαρίζετε με ένα πανάκι.

Εάν τα κρυστάλλινα ποτήρια σας έχουν θαμπώσει από άλατα, τότε απλώστε επάνω τους σκόνη μαγειρικής σόδας, και τρίψτε τα με μαλακό βαμβάκι. Κατόπιν τα ξεπλένετε με χλιαρό νερό και τα σκουπίζετε με μαλακό πανί.

Για υπολείμματα από άλατα σε φλιτζάνια και κούπες του καφέ και του τσαγιού δοκιμάστε λευκό ξίδι. Γεμίστε την κούπα ή το δοχείο και αφήστε το να δράσει όλη τη νύχτα. Το πρωί ξεπλένετε με χλιαρό νερό.

Για να καθαρίσετε την καφετιέρα του γαλλικού καφέ, μη χρησιμοποιείτε επικίνδυνα χημικά. Γεμίστε τη με νερό ρίξτε μέσα μία ή δύο κουταλιές μαγειρικής σόδας και αφήστε την να βράσει και να περάσει μέσα στην κανάτα. Κατόπιν ξεπλένετε πολύ καλά έως όταν απομακρυνθεί κάθε ίχνος του διαλύματος.

Για απολύμανση. Ψεκάστε την επιφάνεια που θέλετε να απολυμάνετε με άσπρο ξίδι ή μηλόξιδο. Κατόπιν σκουπίστε με ένα βρεγμένο πανί.

Εάν ο βραστήρας σας έχει γεμίσει με άλατα, γεμίστε τον με ένα μείγμα από νερό και ξίδι σε ίσες ποσότητες. Βάλτε τον να λειτουργήσει και όταν το μείγμα βράσει και κλείσει το σύστημα, αφήστε τον κάπου για όλη τη νύχτα. Την άλλη μέρα αδειάστε το περιεχόμενο ξεπλύνετε πολύ καλά τον βραστήρα, γεμίστε τον με φρέσκο νερό και βάλτε τον να βράσει. Πετάξτε το νερό και ξεπλύνετε πολύ καλά.

Για να διώξετε την κακοσμία από τα δοχεία των σκουπιδιών τα πλένετε με νερό και ξίδι, τα αφήνετε να στεγνώσουν στον ήλιο, και τοποθετήστε κατόπιν φλούδες πορτοκαλιού, λεμονιού ή γκρέιπ φρουτ.

Απαλλαχθείτε από τις δυσάρεστες οσμές του ψυγείου, γεμίζοντας ένα μικρό μπολ με σόδα φαγητού και ένα με κάρβουνο και τοποθετώντας τα σε κάποιο ράφι μέσα στο ψυγείο.

Για τους νεροχύτες, διαλύστε μερικά κουταλάκια μαγειρική σόδα σε ένα δοχείο με ζεστό νερό. Εάν θέλετε να απομακρύνετε λίπη, προσθέστε χυμό λεμονιού ή ξίδι.

Μπορείτε να διώξετε τις μυρωδιές από τις αποχετεύσεις με σόδα και ξύδι. Μία κούπα μαγειρική σόδα, μία κούπα ξίδι και κατόπιν πολύ βραστό νερό είναι το μυστικό, ώστε να αποφύγετε τις αναθυμιάσεις από τη χρήση των τοξικών χημικών, που μπορεί να σας προκαλέσουν προβλήματα.

Καθαρίστε τις επιφάνειες των τζαμιών και των παραθύρων με νερό και ξίδι. Θα αστράφτουν.

Για τον καθαρισμό του φούρνου χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα και βόρακα σε σπρέι. Αφήστε το να δράσει για ένα μισάωρο και μετά σκουπίστε με ένα υγρό σφουγγάρι ή πανί. Αφήστε το να στεγνώσει.

Καθαρίστε το σερβίτσιο πορσελάνης από τα ίχνη του τσαγιού τρίβοντάς το απαλά με ένα πανί και αλάτι.

Μην πετάτε τα υπολείμματα του γαλλικού καφέ. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, ρίχνετέ τα στον νεροχύτη. Θα βοηθήσουν πολύ στον καθορισμό των σωλήνων από τα λίπη.

Για να μη μουχλιάσει το κάτω μέρος της κουρτίνας του μπάνιου περάστε την με ένα στρώμα baby oil. Εάν έχει προλάβει να κάνει λεκέδες χρησιμοποιείστε σόδα φαγητού και χλιαρό νερό για να την καθαρίσετε.

Εχετε παλιά αντικείμενα από μπρούντζο και θέλετε να γυαλίσουν; Υπάρχει λύση και λέγεται κέτσαπ. Ναι όπως το ακούσατε. Περάστε την επιφάνεια απαλά με κέτσαπ και τρίψτε με ένα μαλακό βαμβακερό πανί μέχρι να γυαλίσει τελείως. Εάν πάλι το πρόβλημα περιλαμβάνει και λεκέδες που δεν φεύγουν με τίποτα από την μπρούντζινη επιφάνεια, σας έχουμε και κάτι πιο δυνατό. Βουτήξτε μισό λεμόνι σε αλάτι και μ’ αυτό καθαρίστε τους λεκέδες. Κατόπιν πλύνετέ το με σαπούνι διαλυμένο σε ζεστό νερό και σκουπίστε το απαλά.

Τα χάλκινα αντικείμενα απαιτούν διαφορετική μεταχείριση. Ρίξτε σε ένα βαποριζατέρ λευκό ξίδι μέχρι τη μέση του δοχείου, προσθέστε 3 κουταλιές αλάτι, κλείστε το βαποριζατέρ και κουνήστε το μείγμα. Κατόπιν ψεκάστε στη χάλκινη επιφάνεια, περιμένετε 3-5 λεπτά και καθαρίστε με ένα μαλακό βαμβακερό πανί.


Προϊόντα γενικής χρήσης

Αλάτι
Είναι ισχυρό καθαριστικό λόγω της κρυσταλλικής μοριακής δομής του, ενώ παράλληλα απολυμαίνει.

Οινόπνευμα
Εκτός από τη βρωμιά διώχνει και μεγάλο αριθμό μικροβίων. Χρησιμοποιείται για παράθυρα, καθρέφτες, γυάλινες επιφάνειες και δύσκολους λεκέδες.

Βότανα
Διαθέτουν απολυμαντικές και καθαριστικές ιδιότητες. Η λεβάντα, το φασκόμηλο, το γεράνι κ.ά. είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά.

Χλώριο
Είναι ιδανικό για απολύμανση, αλλά έχει πολλές παρενέργειες σε μεγάλες ποσότητες. Χρειάζεται ιδιαίτερες προφυλάξεις και πρέπει να χρησιμοποιείται όπου υπάρχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις απολύμανσης (όπως ο χώρος του μπάνιου, τα είδη υγιεινής κ.τ.λ.). Μην το ανακατεύετε ποτέ με αμμωνία και καυστικά προϊόντα καθαρισμού του WC. Η ένωσή τους δημιουργεί επικίνδυνα τοξικά αέρια. Εχετε πάντα ανοιχτά παράθυρα όταν το χρησιμοποιείτε, φοράτε γάντια, προσέξτε να μην έρθει σε επαφή με το δέρμα, τα μάτια και τις βλεννογόνους και προπαντός να μην το πλησιάσουν μικρά παιδιά. Αδιάλυτο μπορεί να προκαλέσει φθορές στην επιφάνεια πολλών υλικών, όπως η πορσελάνη και το σμάλτο που γυαλίζουν και να τα θαμπώσει.

Αμμωνία και σόδα φαγητού
Πρόκειται για αλκαλικά υλικά, προορισμένα να εξαφανίζουν όξινους λεκέδες. Η αμμωνία είναι εξαιρετική για τα τζάμια και δεν αφήνει ίχνη. Είναι όμως και επικίνδυνη και δεν πρέπει να εισπνέεται ούτε να έρχεται σε επαφή με το δέρμα, ειδικά σε αδιάλυτη μορφή. Η σόδα είναι εξαιρετική, ακίνδυνη, έχει τεράστιες δυνατότητες στο καθάρισμα και το γυάλισμα και κοστίζει πάμφθηνα.

Ξίδι
Καθαρίζει, απολυμαίνει την ατμόσφαιρα και διώχνει τις ανεπιθύμητες οσμές. Διαλυμένο σε νερό ή μόνο του, θεωρείται «θαυματουργό» για αφαίρεση λεκέδων ή για τον καθαρισμό της τουαλέτας σε συνδυασμό με σόδα.

Αιθέρια έλαια
Μπορούν να αλλάξουν την καθημερινή ρουτίνα της καθαριότητας του σπιτιού. Για παράδειγμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον νεροχύτη. Προσθέστε 5-7 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού μέσα στο νερό με την σαπουνάδα και τα πιάτα σας θα μοσχοβολούν. Τα αρωματικά έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σφουγγάρισμα των δαπέδων. Ρίξτε 20 σταγόνες σε 8 λίτρα νερού με αγνό σαπούνι και τα πάντα θα μοσχοβολούν. Απαλλάξτε τα χαλιά σας από τις μυρωδιές, ειδικά εάν υπάρχουν στο σπίτι καπνιστές ή κατοικίδια. Σε 500 ml βόρακα προσθέστε 25 σταγόνες αιθέρια έλαια. Ανακατέψτε καλά, ώστε να διαλυθούν και εφαρμόστε το διάλυμα στο χαλί. Κατόπιν σκουπίστε το.

Βασίλης Δαλαμπίνης - εφημερίδα Έθνος


άλλα θέματα του φόρουμ που μπορεί να σας ενδιαφέρουν:

► Λάθη και μυστικά της γυναικείας προπόνησης
(στείλτε το άρθρο σε φίλες σας που προπονούνται με βάρη!)

► συμπληρώματα διατροφής στο 1/5 της τιμής των φαρμακείων
(κοινοποιήστε το σε φίλους σας που ψωνίζουν συμπληρώματα διατροφής!)

Θανάσης Αποστόλου:
Από τη σελίδα Vita.gr

KΑΘΙΣΤΙΚΟ

Ξύλινα έπιπλα
• Φτιάξτε ένα διάλυμα από ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο και μία κουταλιά λεμόνι και καθαρίστε τα έπιπλα. n Για να καθαρίσετε τους λεκέδες νερού στο ξύλινο τραπέζι, τρίψτε τους ελαφρά με λίγη οδοντόκρεμα.

Tζάκι
• Για να διώξετε τις μυρωδιές του τζακιού, ρίξτε μαγειρική σόδα σε ένα ρηχό σκεύος, βάλτε το μέσα στην εστία και αφήστε το όλη τη νύχτα.
• Για να καθαρίσετε τα τούβλα του τζακιού χρησιμοποιήστε ζεστή σαπουνάδα.

Xαλί
• Tο χαλί κοντά στο τζάκι μπορεί να έχει λεκέδες από κάρβουνο. Σε αυτή την περίπτωση, τρίψτε το με μια οδοντόβουρτσα για να φύγουν οι καμένες ίνες και η στάχτη.
• Aν έχει πέσει κερί, τοποθετήστε ένα χαρτί πάνω από το λεκέ και περάστε τον με ζεστό σίδερο.
• Aν υπάρχουν ζώα στο σπίτι, τα χαλιά πιθανώς να έχουν απορροφήσει δυσάρεστες οσμές. Bάλτε ανθρακική σόδα και αφήστε τη για αρκετές ώρες ή και όλη τη νύχτα. Tο πρωί περάστε το χαλί με την ηλεκτρική σκούπα.

Aσημικά
Aνακατέψτε ένα λίτρο πολύ ζεστό νερό, μία κουταλιά μαγειρική σόδα και μία κουταλιά αλάτι. Bάλτε το μείγμα σε μια λεκάνη όπου θα έχετε τοποθετήσει τα ασημένια αντικείμενα, αφήστε τα για μία ώρα καλυμμένα με αλουμινόχαρτο και μετά σκουπίστε τα και τρίψτε τα με μαλακό πανί.
Mπρούντζινα
Tρίψτε τα με σάλτσα Worchestershire (μπορείτε να τη βρείτε στα σουπερμάρκετ) και μετά ξεπλύντε τα.

Πατώματα
Για να καθαρίσετε τα πατώματα, χρησιμοποιήστε νερό και ξίδι.
Για πατώματα από βινύλιο, προσθέστε και ένα φλιτζάνι baby oil.
Για ξύλινα πατώματα, αναμείξτε ένα μέρος λάδι και ένα μέρος ξίδι και τρίψτε. Eιδικά για τα ξύλινα πατώματα, πρέπει να γνωρίζετε ότι τα υφάσματα από μικροΐνες παγιδεύουν τη σκόνη. Όταν δεν χρησιμοποιείτε την ηλεκτρική σκούπα, καθαρίστε τα πατώματα με μια σκούπα από αυτό το ύφασμα ή τυλίξτε γύρω της ένα τέτοιο πανί.
• Ποτέ μη ρίχνετε νερό σε ξύλινα πατώματα.
Kαθαριστικό με βότανα για τα πατώματα: Aυτή η συνταγή διώχνει αποτελεσματικά τις δυσάρεστες οσμές από το σπίτι. n 1/8 του φλιτζανιού υγρό σαπούνι
•1/4 του φλιτζανιού λευκό ξίδι ή χυμό λεμονιού n 1/2 φλιτζάνι αρωματικό τσάι βοτάνων, όπως μέντα. Aνακατεύετε όλα τα υλικά σε έναν κουβά, προσθέτετε νερό μέχρι να αφρίσει το μείγμα και σφουγγαρίζετε.

MΠΑΝΙΟ

Nιπτήρας, βρύσες
• Mην πετάτε τα ξεθυμασμένα αναψυκτικά τύπου κόλα. Aν γεμίσετε με αυτά το νιπτήρα και τα αφήσετε για μία ώρα, οι επίμονοι λεκέδες από άλατα θα διαλυθούν.
• Για να γυαλίσετε τις βρύσες, τρίψτε τις με μία λεμονόκουπα.
• Tο βράδυ τυλίξτε τις βρύσες με πανιά που έχουν μουλιάσει σε ξίδι. Tο πρωί οι λεκέδες από τα άλατα θα έχουν απομακρυνθεί.
• Tα εξαρτήματα από ανοξείδωτο ατσάλι θα γυαλίσουν αν τα περάσετε με ελαιόλαδο πάνω σε ένα μαλακό πανί.
• Για βουλωμένους νιπτήρες, ρίχνετε στην αποχέτευση
• 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα
• 1/2 φλιτζάνι λευκό ξίδι και κλείνετε την τάπα. Mη χρησιμοποιείτε αυτό το διάλυμα αν παράλληλα έχετε ρίξει και χημικά καθαριστικά.

Παράθυρα
• Για να καθαρίσετε τα τζάμια, ανακατέψτε 4 κουταλιές ξίδι σε 1 λίτρο νερό.
• Aν τα τζάμια είναι πολύ βρόμικα, δοκιμάστε το παρακάτω διάλυμα:
•1/4 του φλιτζανιού λευκό ξίδι n 1/2 κουταλάκι υγρό σαπούνι
• 2 φλιτζάνια νερό. Aνακατέψτε όλα τα υλικά σε ένα ψεκαστήρι και ανακινήστε καλά. Ψεκάστε και σκουπίστε. Mπορείτε να φτιάξετε αρκετή ποσότητα από το διάλυμα αυτό, ώστε να είναι διαθέσιμο σε πρώτη ζήτηση.

Πλακάκια
• Πριν τον καθαρισμό, ρίξτε άφθονο καυτό νερό με το τηλέφωνο του ντους. O ατμός θα διαλύσει τη βρομιά.
• Aν τα πλακάκια είναι πολύ βρόμικα, καθαρίστε τα με τέσσερα λίτρα νερό στα οποία θα έχετε ρίξει 3 κουταλιές ξίδι.

Mπανιέρα
• Για να ξεμπλοκάρετε την μπανιέρα από τις τρίχες που μαζεύονται στην τρύπα της αποχέτευσης, δοκιμάστε να την ψεκάζετε με αποτριχωτικό σπρέι. Aκούγεται παράξενο, αλλά λειτουργεί! Όταν έχει καθαρίσει η αποχέτευση, ρίξτε ένα φλιτζάνι λευκό ξίδι και καυτό νερό.
• Oι λεκέδες στην μπανιέρα φεύγουν με ένα διάλυμα που αποτελείται από ένα μέρος λευκό ξίδι και πέντε μέρη νερό.
• Kαθαρίζετε τα απομεινάρια σαπουνιού με σφουγγάρι που έχετε πρώτα βουτήξει σε λευκό ξίδι και μετά σε μαγειρική σόδα.

Φυσικό απορρυπαντικό
Aυτό το μείγμα είναι εξαιρετικό για να τρίψετε μπανιέρες, νιπτήρες, ντους, αλλά και φορμάικες.
• Aνακατεύετε 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα με υγρό σαπούνι, τόσο ώστε να φτιάξετε ένα πηχτό μείγμα σαν πάστα. Προαιρετικά, προσθέτετε 5-10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας, που έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Pίχνετε μέρος του μείγματος σε σφουγγάρι, καθαρίζετε και ξεπλένετε. Κάθε φορά φτιάξτε μόνο όσο μείγμα σάς χρειάζεται.

Για τη μούχλα στην κουρτίνα του μπάνιου (ή όπου αλλού υπάρχει)
• 2 κουταλάκια αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου
• 2 φλιτζάνια νερό. Aνακατεύετε σε ψεκαστήρι, ανακινείτε καλά και ψεκάζετε όπου υπάρχει πρόβλημα. Mην ξεβγάλετε. H έντονη μυρωδιά θα φύγει σε μία μέρα. Tο αιθέριο έλαιο tea tree, που είναι ισχυρό μυκητοκτόνο, είναι ακριβό, αλλά το μείγμα θα κρατήσει μήνες, εκτός και αν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα μούχλας στο σπίτι.

Λεκάνη
• Xρησιμοποιήστε βόρακα (από τα φαρμακεία), που καταπολεμά τα βακτήρια και τους λεκέδες και είναι φιλικός προς το περιβάλλον. O βόρακας υπάρχει σε σκόνη. Bάζετε λίγη σε ένα σφουγγάρι και τρίβετε την επιφάνεια.
• Kαλή δουλειά κάνουν οι ταμπλέτες για τεχνητές οδοντοστοιχίες. Pίξτε τέσσερις στη λεκάνη, αφήστε τις για μία ώρα και μετά τρίψτε με τη βούρτσα.
• Για καλύτερα αποτελέσματα, ακολουθήστε τη σειρά: καζανάκι, χερούλι, εξωτερικό μέρος λεκάνης, καπάκι, κάθισμα, εσωτερικό.

Oσμές
• Για να αρωματίσετε το μπάνιο, περάστε τη λάμπα (όταν είναι σβησμένη) με ένα βαμβάκι στο οποίο έχετε ρίξει μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο που σας αρέσει. Όταν ανάψετε το φως, η θερμότητα θα διασκορπίσει παντού το άρωμα.

KΟΥΖΙΝΑ

Ψυγείο
Aδειάζετε το ψυγείο από τα τρόφιμα. Σε ένα ψεκαστήρι αναμείξτε:
• 1 κουταλάκι βόρακα • 3 κουταλιές ξίδι • 2 φλιτζάνια ζεστό νερό. Ανακινήστε, ψεκάζετε και σκουπίζετε.

Πλακάκια
• Aν έχουν μαζέψει λίπη, τρίψτε τα με ξίδι ή λεμόνι.
• Tο περισσότερο λίπος μαζεύουν τα πλακάκια κοντά στην εστία. Bρέξτε και στύψτε ένα σφουγγάρι, ρίξτε του μαγειρική σόδα και τρίψτε.
• Για τους αρμούς, φτιάξτε ένα πηχτό μείγμα ξιδιού και μπέικιν πάουντερ ή ένα μείγμα μαγειρικής σόδας και λεμονιού, επίσης πηχτό. Tρίβετε με μια οδοντόβουρτσα, αφήνετε για δύο ώρες και ξεπλένετε.

Pάφια
Aδειάστε τα και πάρτε τα με το ειδικό εξάρτημα της ηλεκτρικής σκούπας τη σκόνη, τα ψίχουλα κλπ. Mετά, σκουπίστε τα με το μείγμα του βόρακα που χρησιμοποιήσατε για το ψυγείο.

Πάγκοι
Xρησιμοποιήστε αυτό το φυσικό γενικό καθαριστικό:
• 1/2 κουταλάκι υγρή σόδα (ανθρακικό νάτριο)
• 2 κουταλάκια βόρακα
• 1/2 κουταλάκι υγρό σαπούνι
• 2 φλιτζάνια καυτό νερό.
Aνακατεύετε τα υλικά σε ψεκαστήρι. Pίχνετε καυτό νερό, κλείνετε το καπάκι και ανακινείτε πολύ καλά. Mπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε τον πάγκο της κουζίνας ή το μπάνιο. Για σκληρούς λεκέδες, αφήστε το να ενεργήσει για λίγα λεπτά, πριν σκουπίσετε.

Πλύσιμο πιάτων
• Για να κάνετε το απορρυπαντικό των πιάτων να δουλέψει πιο σκληρά για εσάς, προσθέστε μία-δύο σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεμονιού στο νερό με το οποίο πλένετε τα πιάτα.
• Kαθαρίστε τους λεκέδες στις πορσελάνες τρίβοντας με μαγειρική σόδα.

Φούρνος (ηλεκτρικός και μικροκυμάτων)
• Για δύσκολους λεκέδες στο φούρνο, χρησιμοποιήστε ένα διάλυμα από 2 κουταλιές υγρό σαπούνι και 2 κουταλάκια βόρακα σε ζεστό νερό.
• Για το φούρνο μικροκυμάτων, γεμίστε ένα κατάλληλο μεγάλο μπολ με ψιλοκομμένες φλούδες εσπεριδοειδών και ένα φλιτζάνι νερό. Aνάψτε το φούρνο και, αφού βράσει, βγάλτε το και καθαρίστε με ένα πανί.

Nεροχύτης, βρύση
• Όπως και στο μπάνιο.


KΡΕΒΑΤΟΚΑΜΑΡΑ

Oσμές
• Pίξτε λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου μέντας ή κανέλας σε βαμβακάκια τα οποία θα βάλετε σε ένα βαζάκι, το οποίο θα κλείσετε με αλουμινόχαρτο που θα έχετε τρυπήσει σε πολλά σημεία. Kρύψτε το πίσω από ένα έπιπλο, κατά προτίμηση κοντά σε πηγή θερμότητας, για να είναι η μυρωδιά πιο έντονη.

Kρεβάτι
• Aερίστε τα στρώματα των κρεβατιών, πασπαλίστε τα με μαγειρική σόδα για να απορροφηθεί η υγρασία και ύστερα περάστε τα με την ηλεκτρική σκούπα.
• Aν πλένετε τα μαξιλάρια σας στο πλυντήριο, προσθέστε μερικά μπαλάκια του τένις στο στέγνωμα. Aυτό θα τα βοηθήσει να παραμείνουν φουσκωτά.

Tοίχοι
• Kαθαρίζετε με σφουγγάρι που έχετε βρέξει με νερό και ξίδι.
• Aν υπάρχει μούχλα, καθαρίζετε με ξίδι και αλάτι σε ίσα μέρη. n Για μολυβιές στους τοίχους, χρησιμοποιήστε ψίχα ψωμιού ή λευκή γόμα.

Θανάσης Αποστόλου:
επειδή βλέπω ότι το θέμα αυτό έχει αρκετή αναγνωσιμότητα, προσθέτω δύο ακόμη σχετικά κείμενα που βρήκα στο νετ. Μερικά θα τα δοκιμάσω το συντομότερο! πχ. το πώς να μη μυρίζει το σπίτι από το μπρόκολο που τα τρώω συχνά..  :)
--- Quote ---15 έξυπνα tips καθαριότητας

1. Τώρα που καλοκαιριάζει όλοι αγοράζουμε φυτά για το μπαλκόνι μας ή τον κήπο. Πολλά από αυτά όμως μαζεύουν μέσα μικρά ζωύφια και σκουληκάκια. Μπορείς να τα εξοντώσεις αφού βάλεις μέσα σε ένα ψεκαστήρα νερό μαζί με λίγες σταγόνες απορρυπαντικού πιάτων.

2. Πως να γυαλίσεις τα φύλλα των φυτών σου; Αρκεί να βάλεις μέσα σε έναν ψεκαστήρα ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα, τρεις κουταλιές λάδι και λίγο νερό. Μετά ανακατεύεις και ψεκάζεις!

3. Φοβάσαι τις κατσαρίδες; Τις σιχαίνεσαι πιο πολύ γιατί πάνε και κρύβονται μέσα στα ντουλάπια της κουζίνας ή του μπάνιου; Για να τις αποφύγεις μπορείς να τοποθετήσεις μέσα στο ντουλάπι ένα μπολάκι με αμμωνία και ζάχαρη.

4. Ο λεκές από κόκκινο κρασί φεύγει αν ρίξεις στο σημείο άσπρο κρασί!

5. Λεκές από αίμα; Ρίξε πάνω στο σημείο που έχει το αίμα λίγο οξυζενέ, άφησέ το να μουλιάσει και μετά ξέβγαλέ το με κρύο νερό.

6. Λερώθηκαν τα καινούρια άσπρα σου παπούτσια; Μην αγχώνεσαι βγαίνει με οδοντόκρεμα και γίνονται πάλι καινούρια!

7. Λερώθηκαν τα ρούχα σου από γράσο; Υπάρχει και σε αυτό λύση! Άλειψε με βούτυρο το σημείο που έχει πάνω το γράσο, αφαίρεσε το βούτυρο με κρασί και μετά πλύνε κανονικά με το απορρυπαντικό σου.

8. Οτιδήποτε λεκέ (σοκολάτα, καφές, τσάι κ.α) και να έχει το αγαπημένο σου χαλί μπορείς να τον εξαφανίσεις τρίβοντας με λευκό ξύδι.

9. Η λακ κάνει θαύματα στα μαλλιά, γεμίζει όμως με αντιαισθητικούς λεκέδες το σπίτι, όπου κι αν "κάτσει". Βάλε λοιπόν πάνω σε ένα βρεγμένο βέτεξ λίγο μαλακτικό και πέρασέ το από πάνω!

10. Για τα τζάμια... Φτιάξε ένα διάλυμα με χλιαρό νερό και μια κουταλιά κορν φλάουερ και ψέκασε!

11. Πολλά κεριά θαμπώνουν και μαζεύουν σκόνη πάνω. Μπορείς να τα γυαλίσεις αφού τα καθαρίσεις με οινόπνευμα.

12. Αν σου τελείωσε το σύρμα κουζίνας μην ανησυχείς γιατί υπάρχει λύση! Πάρε λίγο αλουμινόχαρτο και φτιάξε μία μπαλίτσα...

13. Τρίζει το κρεβάτι την ώρα που πας να κοιμηθείς; Βάλε τέλος στο τρίξιμο ψεκάζοντας τις ενώσεις με σπρέι σιλικόνης.

14. Για να περάσεις πιο εύκολα την κλωστή στη βελόνα απλά βάλε λίγη λακ στην άκρη και θα δεις ότι θα περάσει αμέσως!

15. Για να φύγουν οι μυρωδιές από μπρόκολο, κουνουπίδι κ.α τοποθέτησε απλά στο καπάκι της κατσαρόλας ένα βαμβάκι μουσκεμένο από ξύδι.

πηγή: portalnews.gr

--- End quote ---


μερικές ακόμη οικολογικές πρακτικές συμβουλές:

 
--- Quote ---THE ECO-FRIENDLY TIPS

1. Αν θέλεις το σπίτι σου να μυρίζει όμορφα, αν θέλεις η ατμόσφαιρα να σου προσφέρει ευεξία δεν έχεις παρά να κόψεις μερικές φλούδες πορτοκαλιού και να τις ψήσεις στο φούρνο. Μπορείς επίσης να βράσεις μερικά ξυλάκια κανέλας μέσα σε λίγο νερό ή φασκόμηλο (που διώχνει και την αρνητική ενέργεια). Θα εξαφανιστούν όλες οι άσχημες μυρωδιές και ο χώρος θα αναζωογονήσει την ψυχολογία σου.  Και με ελάχιστο κόστος.


2. Αν έχεις μαγειρέψει ψάρι ή αυγό και δεν φεύγουν οι μυρωδιές από τα πιάτα ή τα ποτήρια χρησιμοποίησε ξύδι και λεμόνι που θα απομακρύνουν κάθε ενοχλητική μυρωδιά...


3. Μήπως ξέχασες στο ψυγείο τρόφιμα, χάλασαν και μυρίζει άσχημα; Μην ανησυχείς γιατί υπάρχει λύση! Φτιάξε να πιεις ένα τσαγάκι και μετά βάλε το φακελάκι σε ένα πιατάκι και τοποθέτησέ το μέσα στο ψυγείο. Θα δεις ότι θα απομακρύνει κάθε άσχημη μυρωδιά...


4. Αν έχεις παρατηρήσει ότι οι βραστήρας και οι κατσαρόλες έχουν ασπρίσει από τα άλατα, βάλε μέσα λίγο ξύδι με νερό και άφησέ τα για μερικά λεπτά να βράσουν. Αν σε ενοχλεί η μυρωδιά που έχει το ξύδι, μετά κάνε δύο βρασίματα με σκέτο νερό για να μην μυρίζει!


5. Αν από την άλλη διακρίνεις άλατα στη βρύση και στο νιπτήρα της κουζίνας, τότε τρίψε με στιμμένη λεμονόκουπα καλά καλά και θα δεις ότι θα απομακρυνθούν. Εκτός από αυτό, το λεμόνι προσφέρει και μοναδικό άρωμα στο σπίτι!


6. Για τον καθαρισμό στις επιφάνειες της κουζίνας διάλυσε μέσα σε νερό 10 σταγόνες περγαμόντο και 5 τεϊόδεντρου και για τις επιφάνειες του μπάνιου διάλυσε μέσα σε νερό 10-15 σταγόνες κέδρο, λεμόνι και αγριοκυπάρισσο. Θα καθαρίσουν τέλεια...


7. Αν η ηλεκτρική σου σκούπα μυρίζει κάθε φορά που την βάζεις μπρος, βάλε μέσα στη σακούλα της σκούπας ένα φιαλίδιο με σκόνη βανίλιας. Μετά θα μυρίζει όλο το σπίτι σαν να έψηνες κέικ!


8. Αν δεν αντέχεις την μυρωδιά των απορρυπαντικών τότε χρησιμοποιήσε αιθέρια έλαια στον καθαρισμό του σπιτιού. Για παράδειγμα βάλε μέσα σε νερό 10 με 15 σταγόνες αιθέρια έλαια που μυρίζουν καθαριότητα όπως λεμονιού, λεβάντας, κέδρου και καθάρισε το πάτωμα. Όχι μόνο θα αστράφτει αλλά θα μυρίζει και εκπληκτικά!


9. Αν τα τασάκια του σπιτιού μυρίζουν αυτή την άσχημη τσιγαρίλα, ρίξε μέσα λίγο σκόνη βανίλιας για να διώξεις την άσχημη μυρωδιά.


10. Θέλεις να μοσχομυρίζουν οι ντουλάπες και τα συρτάρια με τα ρούχα σου; Τότε αντί να αγοράσεις τα έτοιμα μυρωδάτα φακελάκια προτίμησε να ράψεις δικά σου λινά σακουλάκια και να βάλεις μέσα αποξηραμένο δυόσμο, λεβάντα ή μέντα. Φέρε τη φύση στην ντουλάπα σου... Έτσι, προστατεύεις και τα ρούχα σου.


11. Μήπως οι λευκές σου κάλτσες έχουν χάσει τη λάμψη τους; Δεν έχεις παρά να τις βάλεις μέσα σε καυτό νερό με κομμάτια λεμονιού και να τις βράσεις!


12. Τέλος αν τα αθλητικά σου παπούτσια μυρίζουν, ρίξε μέσα λίγο μαγειρική σόδα για να απομακρύνεις την ανεπιθύμητη μυρωδιά...
πηγή: tlife.gr

--- End quote ---

ηλιοτρόπιο:
Καλησπέρα,
επειδή αυτό το θέμα μου είναι πολύ ενδιαφέρον να ανοίξω ένα καινούργιο θέμα ή να συνεχίσω σ'αυτό, για να ανταλλάξουμε απόψεις για οικολογική καθαριότητα και με άλλα μέλη; =thumb=

Θανάσης Αποστόλου:
Συνέχισέ το εδώ καλύτερα! Να τα έχουμε όλα μαζεμένα.. Πράγματι είναι μεγάλο θέμα, και κρυφή αιτία πολλών προβλημάτων τα χημικά που χρησιμοποιούμε στην καθαριότητα..

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version