Author Topic: Γλυκομαννάνη (Glucomannan), για δυσκοιλιότητα και αδυνάτισμα  (Read 12513 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Γλυκομαννάνη – Glucomannan, για δυσκοιλιότητα και αδυνάτισμα



Οι φυτικές ίνες είναι ένα δυνατό όπλο για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας αλλά τελευταία χρησιμοποιείται και για το αδυνάτισμα. Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ ως τώρα, αλλά διαβάζω θετικά πράγματα και νομίζω αξίζει μίας δοκιμής, αν και υπάρχουν και κάποιες επιφυλάξεις όπως θα δείτε.

Η Γλυκομαννάνη είναι υδατοδιαλυτή φυτική ίνα που προέρχεται από τη ρίζα του φυτού που ονομάζεται ελέφαντας γιαμ ή konjac της Νοτιοανατολικής Ασίας. Χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια σε παραδοσιακά φαγητά όπως noodles, tofu, αλλά και στη βιομηχανία τροφίμων ως συστατικό σε ζυμαρικά και άλευρα και σαν προσθετικό τροφίμων ως γαλακτωματοποιητής (E425-ΙΙ).

Η ιδιότητά της που μας ενδιαφέρει είναι ότι έχει μεγάλη ικανότητα απορρόφησης νερού, πάνω από 50 φορές το βάρος της και ικανότητα σχηματισμού γέλης με μικρή ρευστότητα.


Βοήθεια στη δυσκοιλιότητα

Διάφορες μελέτες (1, 2) έχουν δείξει ξεκάθαρα ότι η κατανάλωση γλυκομαννάνης βοηθά σημαντικά στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας, αυξάνοντας τις επισκέψεις στην τουαλέτα, ακόμα και σε βαριές περιπτώσεις, στις οποίες μπορεί να μειώσει πολύ τη χρήση φαρμάκων.

Σχηματίζοντας μια φυσική γέλη η γλυκομαννάνη διευκολύνει το πέρασμα των κοπράνων, αλλά ασκεί μάλαξη στο τοίχωμα του εντέρου. Έτσι διευκολύνει την αφόδευση και την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Πέραν της "μηχανικής" βοήθειας προσφέρει και πρεβιοτική δράση, δηλαδή αποτελεί τροφή των ωφέλιμων βακτηρίων, πράγμα που επίσης προάγει την πέψη και την κίνηση του εντέρου. Η συνήθης και ιδανικότερη δοσολογία για αυτά τα καλά αποτελέσματα στη δυσκοιλιότητα είναι τα 3 γραμμάρια τη μέρα (σε 3 δόσεις του 1 γραμμαρίου έκαστη).


Βοήθεια στο αδυνάτισμα

Το σκεπτικό λέει ότι η γλυκομαννάνη που λαμβάνεται με 1 ή 2 ποτήρια νερό πριν το γεύμα (15-60 λεπτά πριν) επεκτείνεται μέσα στο στομάχι και σας δίνει αίσθηση κορεσμού, έτσι ώστε να πεινάμε λιγότερο.

Έχουν γίνει αρκετές μελέτες για αυτό το θέμα. Η μεγαλύτερη μελέτη (4) αφορούσε 176 υγιή υπέρβαρα άτομα που συμμετείχαν σε μία δίαιτα περιορισμένων θερμίδων και τρεις ομάδες έλαβαν γλυκομαννάνη (σε διάφορες δοσολογίες κ συνδυασμούς με άλλες ίνες) ενώ οι άλλοι έλαβαν ψεύτικο χάπι (placebo). Τα αποτελέσματα μετά από 5 εβδομάδες όπως δείχνει καθαρά το παρακάτω σχεδιάγραμμα έδειξαν σαφή διαφορά υπέρ της γλυκομαννάνης στην απώλεια βάρους.



Παρόμοια αποτελέσματα έχουν προκύψει και από άλλες μελέτες (5, 6). Όμως υπάρχουν και μελέτες και μετά-αναλύσεις που αμφισβητούν ευθέως την αποτελεσματικότητα της γλυκομαννάνης ως μέσο αδυνατίσματος (7). Πιθανόν λοιπόν να χρειάζονται λίγα χρόνια ακόμα, πριν καταλήξουμε οριστικά. Προσωπική μου άποψη είναι ότι μία δοκιμή για αυτόν που θέλει να τα δοκιμάσει όλα, δε βλάπτει.

Πέρα από τη βοήθεια στο αδυνάτισμα και τη δυσκοιλιότητα, έχουν αναφερθεί και άλλα οφέλη της γλυκομαννάνης, με κυριότερα την μείωση των τριγλυκεριδίων και της ολικής και της LDL χοληστερόλης, λόγω της μείωσης της απορρόφησής της από το έντερο. (8)


Παρενέργειες – Προφυλάξεις

Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι μη σας σταθεί στο λαιμό χάπι γλυκομαννάνης, γιατί η ιδιότητά της να διογκώνεται μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Γι αυτό πρέπει να την αποφεύγουν όσοι έχουν δυσκολία στην κατάποση χαπιών και όταν λαμβάνεται πρέπει να πίνουμε και πολύ νερό, 1 ως 2 ποτήρια, ώστε να σιγουρευτούμε ότι πάει κάτω. Κάποιοι τη λαμβάνουν υπό μορφή σκόνης, όπου τη διαλύουν σε νερό και είτε την καταναλώνουν αμέσως, είτε την αφήνουν να διογκωθεί και την τρώνε με κουτάλι. Είναι ένα θέμα που θα πρέπει να προσέξετε και, όπως με κάθε συμπλήρωμα, αν πάσχετε από κάποια ασθένεια, θα πρέπει να έχετε τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.

Παρακάτω παραθέτω το απόσπασμα από το σχετικό άρθρο στο healthyliving.gr που αναφέρεται στις παρενέργειες:
Quote
Σε γενικές γραμμές η γλυκομαννάνη θεωρείται καλά ανεκτή και ασφαλής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κατανάλωσή της δεν μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα. Οι σοβαρότερη παρενέργεια που μπορεί να υπάρξει είναι κολλήσει η φυτική ίνα στο λαιμό αντί να πάει στο στομάχι. Αν συμβεί αυτό και προσλάβει νερό μπορεί να προκαλέσει απόφραξη, ακόμα και πνιγμό. Αυτό σημαίνει ότι άτομα που έχουν προβλήματα με τον οισοφάγο τους θα πρέπει να αποφεύγουν τη γλυκομαννάνη.

Στον Καναδά, όπου η γλυκομαννάνη έχει εγκριθεί ως συστατικό διατροφικών συμπληρωμάτων -στις ΗΠΑ δεν έχει εγκριθεί από τον FDA- οι υγειονομικές αρχές θεώρησαν το ενδεχόμενο απόφραξης του οισοφάγου σοβαρό και το 2010 εξέδωσαν προειδοποίηση λέγοντας ότι υπάρχει ενδεχόμενο βλάβης από προϊόντα που περιέχουν γλυκομαννάνη αν λαμβάνονται χωρίς αρκετό νερό. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο η Αυστραλία έχει απαγορεύσει τα προϊόντα γλυκομαννάνης από το 1985.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως φούσκωμα, μετεωρισμός, μαλακά κόπρανα ή διάρροια. Οι φυτικές ίνες μπορούν επίσης να μειώσουν την απορρόφηση ορισμένων φαρμάκων όπως η σουλφονυλουρία, ένα φάρμακο για το διαβήτη. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί με τη λήψη του φαρμάκου τουλάχιστον τέσσερις ώρες μετά ή μία ώρα πριν από την κατάποση της γλυκομαννάνης.



Προτεινόμενα συμπληρώματα: Eδώ μπορείτε να δείτε όλα τα διαθέσιμα συμπληρώματα γλυκομαννάνης στην iherb. Δείτε εδώ για έκπτωση αν είναι η πρώτη σας παραγγελία από iherb.


Εξωτερικές πηγές

(1) Mouth-to-cecum transit time in patients affected by chronic constipation: effect of glucomannan

(2) Action of glucomannans on complaints in patients affected with chronic constipation: a multicentric clinical evaluation.

(4) Experiences with three different fiber supplements in weight reduction

(5) Effect of glucomannan on plasma lipid and glucose concentrations, body weight, and blood pressure: systematic review and meta-analysis

(6) Effect of glucomannan on obese patients: a clinical study

(7) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24490058

(8) Effect of glucomannan on plasma lipid and glucose concentrations, body weight, and blood pressure: systematic review and meta-analysis

(9) Wikipedia


   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Quote
Πολύ σημαντικός φαίνεται να είναι και ο ρόλος της ως τροφή για τα φιλικά βακτήρια στο έντερο, τα γνωστά προβιοτικά. Βοηθούν με αυτό τον τρόπο στην παραγωγή λιπαρών οξέων, όπως είναι το βουτυρικό, το οποίο σύμφωνα με έρευνες βοηθάει στην πρόληψη και μείωση της παχυσαρκίας, ενώ προλαμβάνει την ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη. Τα πρεβιοτικά (τροφή για προβιοτικά), όπως είναι η γλυκομαννάνη ρυθμίζουν τη μικροχλωρίδα στο έντερο και σύμφωνα με πληθώρα ερευνών είναι ωφέλιμα για τη μείωση της παχυσαρκίας. Ρυθμίζονται επίσης η ενεργειακή πρόσληψη- δηλ. οι θερμίδες- τα επίπεδα γλυκόζης, ινσουλίνης, καθώς και οι ορμόνες κορεσμού.

Εκτός όμως από την συμβολή της στο αδυνάτισμα, η λήψη της φαίνεται να βοηθάει και σε άλλους τομείς. Μειώνει την ολική χοληστερόλη, την LDL χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, ενώ ρυθμίζει και τη γλυκόζη αίματος, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς και για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2

πηγή αποσπάσματος: vita4you.gr



Quote
Cholesterol and other lipids

Glucomannan has demonstrated statistically significant improvements in the total cholesterol of obese patients.[7] In healthy men, four weeks of taking 3.9 grams per day of glucomannan decreased total cholesterol, low-density lipoprotein, triglycerides, and systolic blood pressure; notably, triglycerides dropped by 23%.[8] Glucomannan has also been tested in children with high cholesterol in conjunction with a diet. A gender difference has been shown, greater decreases in total cholesterol and low-density lipoprotein were observed in girls when compared to boys.[9] When used in conjunction with chitosan, glucomannan decreases serum cholesterol, possibly by increasing steroid excretion via the feces.[10]

7. Effect of glucomannan on obese patients: a clinical study
8. Effect of short-term ingestion of konjac glucomannan on serum cholesterol in healthy men
9. Effect of dietary supplementation with glucomannan on plasma total cholesterol and low density lipoprotein cholesterol in hypercholesterolemic children
10. A glucomannan and chitosan fiber supplement decreases plasma cholesterol and increases cholesterol excretion in overweight normocholesterolemic humans

πηγή: Wikipedia
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!