ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΕΥΕΞΙΑ > Συμπληρώματα Διατροφής

Βιταμίνη Κ2 - ο αόρατος σωματοφύλακας

(1/2) > >>

Θανάσης Αποστόλου:
Βιταμίνη Κ2

ο αόρατος σωματοφύλακας




Θα πρέπει να αναρωτηθείτε αν λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη Κ2 από τη διατροφή σας και αν όχι, να κάνετε κάτι γι αυτό. Οι επιστήμονες που ασχολούνται με το θέμα έχουν συμπεράνει ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού έχει έλλειψη αυτής της βιταμίνης.

Επίσης όσοι λαμβάνουν συμπλήρωμα βιταμίνης D  θα πρέπει απαραιτήτως να λαμβάνουν και Κ2, γιατί η D δρα ως ορμόνη που δίνει εντολή για να αυξηθεί το διαθέσιμο ασβέστιο στο σώμα, αλλά η Κ2 είναι ο απαραίτητος παράγοντας για να καθοδηγηθεί το ασβέστιο εκεί που πρέπει. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.


Γιατί η βιταμίνη Κ2 είναι απαραίτητη;

Ο κυριότερος λόγος είναι πως είναι ένας ιδανικός ρυθμιστής του ασβεστίου στο σώμα μας και για να το πούμε πιο απλά: Όσο ασβέστιο και να λάβετε από τη διατροφή σας (η διαθεσιμότητα του οποίου αυξάνεται με τη βοήθεια της βιτ. D), όχι μόνο δεν ωφελεί, αλλά μπορεί να γίνει και πολύ βλαπτικό αν δεν εναποτεθεί στα σωστά μέρη, που είναι κυρίως ο σκελετός μας. Πολλά προβλήματα υγείας συνδέονται με ασβέστιο που κατέληξε στους μαλακούς ιστούς του σώματός μας, για παράδειγμα τις αρτηρίες μας. Χρειάζεται λοιπόν κάποιος τρόπος για να κατευθυνθεί το δυνητικά επικίνδυνο ασβέστιο εκεί που πρέπει. Αυτό ακριβώς κάνει η Κ2. Κατευθύνει μέσω κάποιων πρωτεϊνών που ελέγχει, το ασβέστιο στα σωστά μέρη.(1) Στην αιματική κυκλοφορία, η Κ2 συνεισφέρει στην καρβοξυλίωση του (MGP), του ισχυρότερου αναστολέα της αρτηριακής αποτιτάνωσης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές βλάβες. Έχει βρεθεί συσχετισμός της έλλειψης Κ με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, τη γήρανση του δέρματος, τους κιρσούς και πολλές άλλες ασθένειες.

Έλλειψη της Κ2 λοιπόν οδηγεί σε πολύ σοβαρά προβλήματα και καμιά φορά σε θανατηφόρες ασθένειες. Αλλά ας το δούμε θετικά, θα αναφέρουμε τα οφέλη της Κ2 και από εκεί θα καταλάβετε και από ποια δεινά μας γλυτώνει...


η λήψη Κ2 ωφελεί:

- στην καρδιαγγειακή υγεία και στην αποτροπή της αθηροσκλήρωσης και του εγκεφαλικού.
- στην αποτροπή πολλών μορφών καρκίνου. Εκτός από την αποτροπή, διερευνάται και η συμβολή της Κ2 στη θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου.
- στη διατήρηση γερών οστών και την αποτροπή της οστεοπόρωσης
- αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, πράγμα που εκτός από τους διαβητικούς ενδιαφέρει πολύ όσους θέλουν να  διατηρήσουν ένα λεπτό κορμί.
- βοηθά στην γονιμότητα των ανδρών
- στις γυναίκες βοηθά πολύ σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου
- τα παιδιά για το σωστό σχηματισμό του προσώπου, της σιαγόνας, του οδοντικού τόξου.
- στη νοητική υγεία αλλά και γενικότερα την υγεία του εγκεφάλου.

και αυτά είναι μόνο μερικά από τα οφέλη της. Υπάρχουν εκτεταμένες αναφορές και ενδείξεις και για επιπλέον οφέλη. Γενικά η βιταμίνη Κ απαντάται σε 2 μορφές: (*και σε άλλες που όμως δε μας ενδιαφέρουν). Στην Κ1 και στην Κ2.


Η βιταμίνη Κ1 (φυλλοκινόνη)

Βρίσκεται κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Επειδή η Κ είναι λιποδιαλυτή, αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για να "αγαπά" η σαλάτα σας το λάδι.. Η Κ1 παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος καθώς είναι απαραίτητη για την σύνθεση τεσσάρων από τις 13 πρωτεΐνες που χρειάζονται γι αυτόν το σκοπό. Πλούσιες διατροφικές πηγές της Κ1 είναι το μπρόκολο (154 μgr ανά 100 gr τροφής), το κουνουπίδι (191 μgr), το λάχανο (149-275 μgr), ανάλογα με το είδος του λάχανου), το σογιέλαιο (200 μgr), το μαρούλι (113 μgr) και το σπανάκι (266 μgr), αλλά επίσης το ελαιόλαδο (58 μgr), ο φλοιός σιταριού (83 μgr) και επομένως τα περισσότερα αναποφλοίωτα δημητριακά προγεύματος, η βρώμη (63 μgr), τα ρεβύθια (48 μgr), οι ντομάτες (48 μgr), τα αυγά (50 μgr), οι φράουλες (14 μgr), τα σπαράγγια (39 μgr), τα φασόλια (28-33 μgr). Με την παρουσία των παραπάνω τροφών στη διατροφή σας, η Κ1 είναι κάτι που δε θα πρέπει να σας απασχολήσει ποτέ.

Σε περίπτωση που ασθενήσετε για θέμα που σχετίζεται με την πηκτικότητα του αίματος, ο γιατρός σας θα σας καθοδηγήσει για την μείωση ή αύξηση της Κ1 και τις τυχόν αλληλεπιδράσεις της με φάρμακα.

Εδώ να σημειώσουμε ότι τα μηρυκαστικά ζώα έχουν τη δυνατότητα να μετατρέπουν τη Κ1 που λαμβάνουν από το χορτάρι στην απαραίτητη και γι αυτά Κ2 και συγκεκριμένα στη μορφή ΜΚ4. Ο άνθρωπος όμως δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Οι αναρίθμητοι μικροοργανισμοί που έχουμε στο έντερό μας δε μπορούν να μας τροφοδοτήσουν με Κ2.

Αυτή την αδυναμία μετατροπής της Κ1 της φυτικής τροφής σε Κ2 την είχαν και οι κοντινοί μας πρόγονοι, οι χιμπατζήδες. Οι χιμπατζήδες λοιπόν όπως παρατηρούμε σήμερα, αλλά πιθανώς και ο άνθρωπος ως την παλαιολιθική εποχή λαμβάνουν έτοιμη την Κ2 κυρίως από την κατανάλωση εντόμων!

Επανερχόμαστε όμως στην Κ2 που είναι και το θέμα του άρθρου.


Η βιταμίνη Κ2 (μεναδιόνη)

Πηγές: Η σημαντικότερη πηγή της Κ2 είναι οι μικροοργανισμοί κάποιων τροφών.  Οι ζυμωμένες τροφές λοιπόν διαθέτουν Κ2, αλλά όχι όλες. Για παράδειγμα το γιαούρτι μπορεί γενικά να είναι ωφέλιμη τροφή, αλλά Κ2 δεν έχει, ενώ το σκληρό τυρί έχει. Εξαρτάται από το είδος των μικροοργανισμών.

Η καλύτερες πηγές είναι πρωτίστως τα σκληρά τυριά, αλλά και τα αυγά και το φυσικά εκτρεφόμενο κρέας (ιδίως τα όργανα, όπως νεφρά, συκώτι). Από τα τυριά ξεχωρίζει το GOUDA ως η πιο πλούσια πηγή, όπως επίσης και τα τυριά EDAM και BRIE. H φέτα, το σκληρό γίδινο τυρί αλλά και γενικά τα άλλα σκληρά τυριά διαθέτουν Κ2, αλλά σε λίγο χαμηλότερη περιεκτικότητα. Για τα κεφαλοτύρια και διάφορα άλλα τυριά τοπικών ποικιλιών, το ψάχνω ακόμη το θέμα, αν μάθω κάτι θα το αναφέρω μελλοντικά. Πάντως κάθε σκληρό τυρί λιγότερο ή περισσότερο, έχει Κ2. Το βούτυρο ειδικά των φυσικά εκτρεφομένων ζώων (με χορτάρι) έχει Κ2, αλλά δεν συγκαταλέγεται στις πλούσιες πηγές.

Το κεφίρ έχω ψάξει στο ίντερνετ, αλλά δεν έχω βγάλει σίγουρο συμπέρασμα αν έχει ή όχι αρκετή Κ2. Ως προϊόν μικροοργανισμών, δε θα μου φανεί παράξενο αν είναι μία από τις πλούσιες πηγές.

Φυτικές πηγές Κ2: Περιορισμένες, μιας και το natto (ζυμωμένη σόγια, παραδοσιακό φαγητό της Ιαπωνίας), αν και είναι η πλουσιότερη πηγή Κ2 που υπάρχει, είναι δυσεύρετο και διαβάζω ότι έχει δυσάρεστη γεύση. Αν το βρείτε πείτε μου κι εμένα να το δοκιμάσω..! Μία πιθανώς πολύ καλή πηγή είναι το ξινολάχανο ή Sauerkraut που είναι το ζυμωμένο με μικροοργανισμούς λάχανο. Αυτό είναι εύκολο να το φτιάξει κανείς στο σπίτι, χρησιμοποιώντας μόνο λάχανο τεμαχισμένο και αλάτι. Έχω φτιάξει μία φορά και έμεινα πολύ ευχαριστημένος από το πρώτο μου πείραμα. Η συνταγή που χρησιμοποίησα είναι αυτή. Διαβάζω σε μία σελίδα ότι ένα φλιτζάνι στραγγισμένο ξινολάχανο περιέχει το 23% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης Κ2, αλλά η περιεκτικότητά του “παίζει”, ανάλογα με τα μικρόβια που που θα συλληφθούν για να κάνουν τη ζύμωση.





Τρώω λιπαρά τυριά και αυγά για να σώσω την καρδιά μου!

Αν άκουγα μια τέτοια δήλωση πριν λίγα χρόνια, θα πίστευα ότι προέρχεται από κάποιον τρελό. Κι όμως πλέον το πιστεύω! Τις πιο πολλές μέρες είτε θα φάω αυγό είτε ένα κομμάτι σκληρό τυρί (χωρίς ψωμί όμως). Αν και ένα λιπαρό τυρί σαν το γκούντα έχει ένα αστρονομικό ποσοστό λίπους που ανέρχεται στο 48% και τα αυγά έχουν ως γνωστόν λίπος και χοληστερίνη, παρ' όλα αυτά περιέχουν αυτή τη “μαγική” ουσία που κρατά καθαρές τις αρτηρίες και χαρίζει και πολλά ακόμη οφέλη υγείας.

Αυτή είναι η εξήγηση έστω κατά μέρος του “Γαλλικού παραδόξου”, σύμφωνα με το οποίο οι Γάλλοι καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες λιπαρών τυριών, αλλά μία αόρατη δύναμη τους δίνει “άφεση αμαρτιών” απαλλάσσοντας τους από τα αναμενόμενα υψηλά ποσοστά καρδιοπάθειας. Αυτή η δύναμη είναι πιθανότατα (και) η Κ2!

Κι όχι μόνο οι Γάλλοι, αλλά και άλλοι λαοί που η διατροφή τους έχει μεγάλα ποσά λίπους χαίρουν άκρας υγείας. Όπως ανέφερε εδώ και 100 χρόνια ο Weston Price, η συνέργεια λιποδιάλυτων βιταμινών Α, D και Κ2 προσφέρει προστασία από ασθένειες, ομαλή ανάπτυξη, δυνατή ψυχολογία στους ανθρώπους που τρέφονται με πλήρεις ανεπεξέργαστες τροφές της μητέρας φύσης.


Δοσολογία της Κ2

Σας έχω ένα ευχάριστο νέο. Η Κ2 δεν είναι τοξική ούτε και σε μεγαλύτερες δόσεις από τις συνηθισμένες! Δηλαδή ως τώρα ακόμα και σε λήψεις πολύ μεγάλων δόσεων Κ2 δεν έχει διαπιστωθεί τοξικότητα. Το μόνο που κάνει η Κ2 είναι να ενεργοποιεί τις σχετιζόμενες πρωτεΐνες για να κάνουν το έργο τους, οπότε αν υπάρξει μεγαλύτερη από την αναγκαία δόση στο σώμα, απλώς από κάποιο σημείο και μετά θα σταματήσει να ενεργοποιεί τις σχετιζόμενες πρωτεΐνες και δε θα προκαλέσει προβλήματα, όπως θα προκαλούσε η μεγάλη δόση άλλων λιποδιάλυτων βιταμινών όπως πχ. οι Α και Ε.

Γιατί όμως είναι τόσο ευχάριστο αυτό;

Διότι ως σήμερα δεν υπάρχει κάποιο αξιόπιστο τεστ που να δείχνει αν έχουμε έλλειψη Κ2 ή όχι, οπότε είναι πολύ βολικό κάποιος να συμπληρώνει τη διατροφή του με τροφές πλούσιες σε Κ2 ή και το αντίστοιχο συμπλήρωμα διατροφής, χωρίς να έχει άγχος μήπως λάβει υπερβολική δόση..

Η δρ Kate Rheaume-Bleue σε συνέντευξή της (το λινκ παραπέμπει ακριβώς στο σημείο που το λέει) προτείνει για κάθε έξτρα 1000 iu βιταμίνης D3 να λαμβάνονται περίπου 100 mcg K2. Αυτή είναι μεγάλη δόση! (αν και mcg = εκατομμυριοστά του γραμμαρίου, δηλαδή απειροελάχιστη ποσότητα). Μην παίρνετε βέβαια αυτή την οδηγία ως "ευαγγέλιο". Είναι μία άποψη και μία ενδεικτική τιμή. Γενικά από τη διατροφή η συνιστώμενη ημερήσια λήψη για άνδρες είναι 120 mcg, ενώ για τις γυναίκες συνιστάται ημερήσια λήψη 90 mcg.


Μορφές της Κ2

Οι κυριότερες μορφές της Κ2 είναι η ΜΚ4 που απαντάται στα κρέατα και τον κρόκο του αυγού και η ΜΚ7 που παράγεται από μικροοργανισμούς. Η ΜΚ4 απορροφάται εύκολα αλλά και αποβάλλεται γρηγορότερα από το σώμα σε σχέση με την ΜΚ7, που δρα στο σώμα για μεγαλύτερη περίοδο. Διάβασα πρόσφατα ότι η ΜΚ4 χρησιμοποιείται πολύ στην Ιαπωνία για βελτίωση της οστικής πυκνότητας των ασθενών. Η ΜΚ7 είναι και η μορφή Κ2 που απαντάται περισσότερο στα συμπληρώματα διατροφής και γενικά θεωρείται κάπως καλύτερης ποιότητας. Και η ΜΚ4 και η ΜΚ7 πάντως έχουν δείξει αξιοσημείωτα οφέλη στα σχετικά πειράματα.


Συμπληρώματα διατροφής Κ2

Η Κ2 είναι από τα λίγα συμπληρώματα που προτείνω σε όλους, έστω για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα κατά τους χειμερινούς μήνες που σας έχω προτείνει να λαμβάνετε βιταμίνη D3, είναι νομίζω απαραίτητο να λαμβάνετε την ίδια περίοδο και ένα συμπλήρωμα Κ2. Παρακάτω σας δίνω έτοιμα λινκ με τα καλύτερα προϊόντα για απ' ευθείας παραγγελία:

Η ΜΚ7 από την εταιρία NOW κυκλοφορεί σε δύο εκδοχές, η πρώτη είναι η ΜΚ-7 από natto.
Now Foods, MK-7, Vitamin K-2, 100 mcg, 60 Veggie Caps.

Η άλλη δεν το αναφέρει (και κακώς), αλλά νομίζω είναι η ΜΚ-4, και κοστίζει τη μισή τιμή ανά κάψουλα σε σχέση με την προηγούμενη. Είναι η Now Foods, Vitamin K-2, 100 mcg, 100 Vcaps.  Δεν μπορώ να πω κατηγορηματικά αν πλεονεκτεί σοβαρά κάποια από τις δύο εκδοχές, εγώ πάντως παρήγγειλα αυτή την πρώτη, την ΜΚ-7.

Να δώσω κι ένα λινκ για σταγόνες Κ2 στη μορφή της ΜΚ-4. Το παρακάτω συμπλήρωμα είναι μία οικονομική μορφή αν υπολογίσουμε την πολύ υψηλή ποσότητα Κ2 που περιέχει. Thorne Research, Vitamin K2, 1 fl oz (30 ml). Στο μέλλον πιθανώς να το δοκιμάσω.

Δείτε εδώ πώς μπορείτε να παραγγείλετε φθηνά και ποιοτικά συμπληρώματα διατροφής (σε τιμές ως 1/4 των ελληνικών φαρμακείων).


Μερικές επιλεγμένες έρευνες

Ολλανδική επιδημιολογική μελέτη (2) διάρκειας 3 ετών έδειξε ότι όσοι συμμετέχοντες άνηκαν στο 1/3 με τη μεγαλύτερη λήψη Κ2 είχαν 52% μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν αποθέσεις ασβεστίου στις αρτηρίες τους, 41% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιοπάθεια και 57% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν από αυτή! Το αξιοσημείωτο της έρευνας είναι ότι καταδείχθηκε ότι η λήψη Κ1 δεν είχε καμία επίδραση στις παραπάνω ασθένειες, πράγμα που δείχνει ότι Κ1 και Κ2 θα πρέπει να αντιμετωπίζονται κατ' ουσίαν ως διαφορετικές βιταμίνες!

Ευρωπαϊκή μελέτη (3) έδειξε μεγάλη μείωση στα περιστατικά καρκίνου του προστάτη σε όσους λάμβαναν περισσότερη Κ2, αλλά δε βρέθηκε αντίστοιχος συσχετισμός με την Κ1.

Έρευνα του 2008 δείχνει θετικό συσχετισμό μεταξύ Κ2 (της ΜΚ4 μορφής συγκεκριμένα) και ρευματοειδούς αρθρίτιδας. (4)

Ημερήσια δόση 180 mcg ΜΚ-7 για 3 χρόνια σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση μείωσε σημαντικά την απώλεια οστέινης μάζας, μεταξύ άλλων ωφελημάτων. (5)

Γαλλική έρευνα βρήκε ότι διάφορες ποικιλίες μπλε τυριών (όπως το ροκφόρ) έχουν υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης Κ2.
<όποια νέα έρευνα διαβάζω θα την προσθέτω εδώ>


Επιλεγμένα βίντεο

Τρίλεπτο βιντεάκι με περιεκτικές πληροφορίες



Μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη της Dr. Kate Rheaume-Bleue. Η συνέντευξη είναι διάρκειας 1 ώρα κ 22 λεπτά αλλά το παρακάτω βίντεο είναι μία καλή σύμπτυξη 16 λεπτών.



πηγές αναφοράς

1) Tissue-specific utilization of menaquinone-4 results in the prevention of arterial calcification in warfarin-treated rats.

2) Dietary intake of menaquinone is associated with a reduced risk of coronary heart disease: the Rotterdam Study.

3) Dietary intake of vitamin K and risk of prostate cancer

4) Vitamin K and rheumatoid arthritis.

5) Three-year low-dose menaquinone-7 supplementation helps decrease bone loss in healthy postmenopausal women.

Πηγές για περαιτέρω μελέτη:

Wikipedia - vitamin K - Πλούσιο υλικό και ένα ωραίο πινακάκι με τις περιεκτικότητες Κ2 διαφόρων τροφίμων (ρύθμισα το λινκ να σας πηγαίνει απευθείας σε αυτό το πινακάκι).

Το τυρί θα σου φράξει τις αρτηρίες... κ άλλα διατροφικά παραμύθια ωραίο άρθρο για το τυρί στα αγγλικά από τον δρ Mercola

healthyliving.gr

http://www.livestrong.com/article/494971-does-sauerkraut-have-vitamin-k/

Εδώ μία εις βάθος παρουσίαση της περιεκτηκότητας σε Κ2 (σε όλες τις ΜΚ- μορφές της) σε διάφορα τρόφιμα.


© 2014 Θανάσης Αποστόλου - Skeftomai.gr

Θανάσης Αποστόλου:


Συνέργεια Κ2 - D - Α  - Mg - Ca

η θρυλική πεντάδα!

Σας προτείνω να διαβάσετε στο φόρουμ και τα θέματα του Μαγνησίου και της βιταμίνης D. Έτσι θα σχηματίσετε μία πλήρη εικόνα, ώστε να εκμεταλλευτείτε αυτά τα διατροφικά συστατικά για τη βελτίωση της υγείας σας.

Ας δούμε περιληπτικά μερικές από τις συνέργειες εντός της πεντάδας:

Συνέργεια Ασβεστίου - D:. Μία διατροφή με γαλακτοκομικά και λαχανικά και όσπρια είναι πλήρης σε ασβέστιο. Εδώ οι πηγές. Αν όμως παίρνετε συμπλήρωμα ασβεστίου, τότε χρειάζεστε οπωσδήποτε και βιταμίνη D καθώς έχει αποδειχθεί ότι το ασβέστιο χωρίς D είναι βλαπτικό. (4) Όμως στις περισσότερες περιπτώσεις δε χρειάζεστε συμπλήρωμα ασβεστίου.
Συνέργεια D - K2 Οι ειδικοί συμφωνούν ότι λήψη επιπρόσθετης D απαιτεί και επιπρόσθετη K2, έτσι ώστε να καθοδηγηθεί το αυξημένο βιοδιαθέσιμο ασβέστιο στα σωστά μέρη του σώματος. (1)
Συνέργεια Μαγνησίου - Ασβεστίου. Το ασβέστιο απαιτεί και την παρουσία μαγνησίου. Και όχι μόνο, όλο το σώμα απαιτεί μαγνήσιο για αναρίθμητες βιολογικές διαδικασίες.
Συνέργεια Βιταμίνης Α με όλα. Προσεχώς θα ετοιμάσω εκτενές άρθρο για αυτή τη σημαντική βιταμίνη που συνεργάζεται με όλες τις παραπάνω, και η οποία έχει βέβαια και κακό όνομα αν λαμβάνεται από συνθετικό συμπλήρωμα διατροφής και όχι άδικα. Μέχρι να γράψω το άρθρο αυτό, σας λέω ότι πολύ καλές πηγές είναι το μουρουνέλαιο και το συκώτι. (και όχι τα καρότα όπως πιστεύει συχνά ο κόσμος).


Οι προτάσεις μου για τον τέλειο συνδυασμό ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ

Μελλοντικά θα γράψω αναλυτικές πληροφορίες, αλλά προς το παρόν μπορώ να σας δώσω κάποιες πρακτικές συμβουλές που πιστεύω αρμόζουν στην πλειοψηφία των αναγνωστών.

Προτείνω λοιπόν τα παρακάτω 4 βήματα: (μόνο για υγιείς ενήλικες)

1) Όπως σας έγραψα στο άρθρο για τη βιταμίνη D, τους 3-5 χειμερινούς μήνες του έτους που δε σας βλέπει ο ήλιος καλό είναι να λάβετε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D3. Μία ενδεικτική λήψη είναι 5000 iu 2 ως 5 φορές την εβδομάδα μαζί με φαγητό.

2) Την περίοδο που λαμβάνετε D, προτείνω απαραιτήτως να λαμβάνετε και συμπλήρωμα βιταμίνης Κ2 και να τρώτε μερικές φορές τη βδομάδα ένα κομμάτι σκληρό τυρί, αλλά σκέτο, όχι με ψωμί ή άλλο υδατάνθρακα. Το τυρί θα σας προμηθεύσει με όλο το ασβέστιο που χρειαζόσαστε αλλά και με Κ2. Λήψη συμπληρώματος ασβεστίου δεν την προτείνω, εκτός αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι και το λαμβάνετε με εντολή γιατρού. Συμπλήρωση της διατροφής με 100 mcg MK7 καθημερινά είναι αρκετή.

3) Προτείνω μαζί με τα παραπάνω να εντάξετε στη διατροφή σας και ένα συμπλήρωμα μαγνησίου, παράδειγμα κιτρικό μαγνήσιο. Διαβάστε πρώτα το θέμα του μαγνησίου στο φόρουμ.

4) Συμπληρώστε την παραπάνω διατροφή και με τις δύο σούπερ τροφές, τα αυγά (τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα) και το μουρουνέλαιο ένα κουταλάκι του γλυκού καθημερινά μαζί με το φαγητό.

Παραλλαγή για τους μήνες που σας βλέπει ο ήλιος αρκετά: Αν είστε σε περίοδο που σας βλέπει ο ήλιος (πχ. με ένα κοντομάνικο έστω για μισή ώρα τη μέρα), τότε στην παραπάνω συνταγή παραλείψτε εντελώς τη βιταμίνη D και το μουρουνέλαιο, το οποίο αν θέλετε μπορεί να αντικατασταθεί από κατανάλωση (κατά προτίμηση μικρών) ψαριών ή συμπλήρωμα ιχθυελαίου.

Τα παραπάνω να τα ακολουθούμε εφ' όρου ζωής; Όχι! Μιλάμε κυρίως για ΔΟΚΙΜΗ. Εφαρμόστε τα δοκιμαστικά για 1-3 μήνες και παρατηρήστε αν έχει βελτιωθεί κάποια πλευρά της ζωής σας. Ανάλογα με τις παρατηρήσεις σας, την κατάστασή σας, τις επιδιώξεις σας, τις ελλείψεις της διατροφής σας, μπορείτε να τα εφαρμόζετε για περισσότερο καιρό, ή για λίγους μήνες κάθε χρόνο, ή και να τα απορρίψετε. Αποφασίστε όπως εσείς κρίνετε καλύτερα, αλλά πιστεύω ότι μία ΔΟΚΙΜΗ αξίζει. Επίσης με την προσωπική σας έρευνα (και ευθύνη φυσικά) μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε κάτι στις παραπάνω προτάσεις. Ουσιαστικά 3 συμπληρώματα σας προτείνω (μαγνήσιο, Κ2, D3) τα υπόλοιπα (τυρί και μουρουνέλαιο) είναι κανονικά τρόφιμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Όσοι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας, οι έγκυες, οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά θα πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη γιατρού πριν λάβουν οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής. Όλες οι προτάσεις για διατροφικά συμπληρώματα απευθύνονται σε υγιείς ανθρώπους που θέλουν να βελτιώσουν τη ζωή τους, όχι για τη θεραπεία ασθενειών.


© 2014 Θανάσης Αποστόλου - Skeftomai.gr

Θανάσης Αποστόλου:


Η συμβολή του Weston Price στην γνώση μας για τις λιποδιαλυτές βιταμίνες

O οδοντίατρος Weston Price είναι μία χαρισματική προσωπικότητα που κατάφερε σε μία εποχή που η επιστήμη είχε ελάχιστα τεχνολογικά μέσα, να ρίξει φως σε ζητήματα τεράστιας σπουδαιότητας για την υγεία και την καλοζωία μας. Όσα είπε όχι μόνο δεν ξεπεράστηκαν, αλλά επιβεβαιώνονται με τα χρόνια.

Μεταξύ άλλων μελέτησε το ρόλο των λιποδιαλυτών βιταμινών όπως η D, η Α και του μυστηριώδους ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ Χ, ο οποίος κατά τον Price ευθυνόταν για την άριστη υγεία φυλών και λαών που δεν τους είχε αγγίξει ο τεχνολογικός πολιτισμός. Απ' ό,τι φάνηκε ο παράγοντας Χ δεν είναι άλλος από τη βιταμίνη Κ2!

Το 1930 είπε: "Είναι απλά θέμα χρόνου μέχρι να γίνει ο Παράγοντας Χ το επόμενο παγκόσμιο φαινόμενο."

Ο Πράις υποστήριζε την κατανάλωση των ζωικών λιπαρών και ιδίως το βούτυρο, το μουρουνέλαιο, το ωμό γάλα και άλλα, καθώς είχαν καίριο και αναντικατάστατο ρόλο στην παροχή των πολύτιμων λιποδιαλυτών βιταμινών, αλλά και των σπόρων και δημητριακών, με την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να είναι σωστά προετοιμασμένα για να εξαλειφθούν οι αντιθρεπτικοί παράγοντες που περιέχουν. Όσοι λαοί τρέφονται έτσι είναι υγιείς και ισορροπημένοι με καλά δόντια και σωστά ανεπτυγμένο πρόσωπο. Μελλοντικά θα γράψω περισσότερα. Προς το παρόν θα αρκεστώ στην παράθεση άλλων πηγών, στις οποίες μπορείτε να ρίξετε μία ματιά.



το παρακάτω προέρχεται από τη σελίδα _http://wholehealthsource.blogspot.gr/2008/06/vitamin-k2-menatetrenone-mk-4.html


--- Quote --- Vitamin K2, menatetrenone (MK-4)
Weston Price established the importance of the MK-4 isoform of vitamin K2 (hereafter, K2) with a series of interesting experiments. He showed in chickens that blood levels of calcium and phosphorus depended both on vitamin A and K2, and that the two had synergistic effects on mineral absorption. He also showed that chickens preferred eating butter that was rich in K2 over butter low in K2, even when the investigators couldn't distinguish between them. Young turkeys fed K2-containing butter oil along with cod liver oil (A and D) also grew at a much faster rate than turkeys fed cod liver oil alone.

He hypothesized that vitamin A, vitamin D and vitamin K2 were synergistic and essential for proper growth and subsequent health. He particularly felt that the combination was important for proper mineral absorption and metabolism. He used a combination of high-vitamin cod liver oil and high-vitamin butter oil to heal cavities, reduce oral bacteria counts, and cure numerous other afflictions in his patients. He also showed that the healthy non-industrial groups he studied had a much higher intake of these fat-soluble, animal-derived vitamins than more modern cultures.

Price found an inverse correlation between the levels of K2 in butter and mortality from cardiovascular disease and pneumonia in a number of different regions. A recent study examined the relationship between K2 (MK-4 through 10) consumption and heart attack risk in 4,600 Dutch men. They found a strong inverse association between K2 consumption and heart attack mortality risk. Men with the highest K2 consumption had a whopping 51% lower risk of heart attack mortality and a 26% lower risk of death from all causes compared to men eating the least K2! Their sources of K2 MK-4 were eggs, meats and dairy. They obtained MK-5 through MK-10 from fermented foods and fish. The investigators found no association with K1, the form found in plants.
--- End quote ---

Επίσης μπορείτε να δείτε τι γράφεται για την Κ2 στη σελίδα του ιδρύματος Weston E Price
On the Trail of the Elusive X-Factor: A Sixty-Two-Year-Old Mystery Finally Solved

Θανάσης Αποστόλου:
Παρακάτω σας μεταφέρω ένα σημαντικό άρθρο που διάβασα στο Life Extension Magazine με ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση (παρατίθεται στο τέλος του), το οποίο ΑΠΟΘΕΩΝΕΙ τη συμπληρωματική χρήση βιταμίνης Κ2, σχεδόν για τις περισσότερες από τις σοβαρές ασθένειες που ταλαιπωρούν τον σύγχρονο άνθρωπο!

Σας το παραθέτω προς το παρόν αμετάφραστο και ελπίζω όταν βρω χρόνο να σας το μεταφράσω σταδιακά (στην αρχή κάποιες παραγράφους, γιατί χρειάζεται αρκετό χρόνο για να μεταφραστεί όλο). Αν τυχόν θέλει κάποιος να βοηθήσει με τέτοιες μεταφράσεις, ας το πράξει και μετά να μου στείλει το μεταφρασμένο άρθρο (ή μέρος του) για να το δημοσιεύσω, με δημόσια αναφορά στο όνομά του βέβαια (ή ψευδώνυμο).

Το κύριο νόημα του άρθρου είναι ότι η συμπληρωματική χρήση Κ2 βοηθά στην καταπολέμηση της οστεοπώροσης, προβλημάτων προστάτη, ρευματοειδούς αρθρίτιδας και πάνω απ' όλα, καρδιοπάθειας! Το άρθρο με τεκμηριωμένο τρόπο ανακυρύσει την Κ2 σε σουπερστάρ των διατροφικών συμπληρωμάτων.



--- Quote ---Protection Against Arterial Calcification , Bone Loss, Cancer, and Aging!

(Μτφ:) Προστασία απέναντι στην αρτηριακή ασβέστωση, την οστική απώλεια, τον καρκίνο και τη γήρανση!

By William Faloon

Το να προβλέψεις ποια διατροφικά συστατικά θα αναδειχθούν ως οι απόλυτοι σύμμαχοι της υγείας που σώζουν ζωές είναι συχνά πολύ δύσκολο. Για παράδειγμα μία βιταμίνη που ήταν θέμα συζήτησης πριν μία δεκαετία, με βάση νέες έρευνες παρουσιάζει εξαιρετική αντιγηραντική δράση που εκτείνεται πολύ πέρα από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Based on an abundance of positive findings, scientists have developed a more cost-effective form of this nutrient that enables it to stay in the body much longer than before.

The incredible news is that maintaining constant levels of this nutrient not only protects against atherosclerosis, but may reverse arterial calcification as well!

A wealth of studies published in 2008 reveals this same nutrient possesses anticancer properties while suppressing factors involved in common age-related diseases.1-15

A hallmark of normal aging involves calcification in soft tissues throughout the body such as heart valves, glands, and blood vessels.16-18

One might erroneously think that dietary calcium is a culprit behind pathological calcification processes. The opposite is true. When rabbits are fed calcium-deficient diets, calcification rates rise by 2.7-fold. Calcium-supplemented diets, on the other hand, reduce calcification by 62%.19

The reason for this contradiction is that in response to a deficit of calcium in the blood, the body excessively robs our bones20 and saturates soft tissues with calcium.

As we age, we lose our ability to regulate calcium balance and then suffer the lethal consequences of systemic calcification. It is encouraging to know that a low-cost nutrient (vitamin K) can quickly restore calcium homeostasis.
An Extreme Example

Το Warfarin (Coumadin®) είναι ένα αντιπηκτικό φάρμακο που εμποδίζει την δράση της βιταμίνης Κ στο σώμα. Το ανυσηχιτικό αποτέλεσμα της αναχαίτιστης της βιτ. Κ ήταν μία ταχεία ανάπτυξη οστεοπόρωσης και εναπόθεσης ασβεστίου στις αρτηρίες 21, 22. Η βιταμίνη Κ λοιπόν είναι απολύτως απαραίτητη για το σώμα.. Μία έλλειψή της δημιουργεί προβλήματα στα οστά και σοβαρά προβλήματα στο κυκλοφορικό σύστημα 23 - 26

People who take Coumadin® suffer more osteoporotic fractures 21 and show substantially more abnormal calcium deposition in other areas, such as heart valves—twice as much as non-Coumadin® takers.22
The fact that these pathological changes are allowed to occur in humans prescribed warfarin is unconscionable given the knowledge about the value of low-dose vitamin K supplementation, even in patients at high risk for abnormal arterial blood clots.

How Dangerous is Arterial Calcification?

Atherosclerosis is the leading cause of disability and death in civilized societies. Many factors are involved in its initiation and progression.27,28 Homocysteine or oxidized low-density lipoprotein (LDL) can initially damage the inner arterial lining (the endothelium).29 To repair this damage, the endothelium produces collagen that forms a cap over the injury site.
These endothelial collagen caps attract calcium that accumulates (calcifies) and forms a hard material resembling bone. This is why atherosclerosis is sometimes referred to as “hardening of the arteries.”

Calcification of the coronary arteries markedly increases heart attack risk.30

A substantial volume of studies shows that insufficient vitamin K2 accelerates arterial calcification.31 A new study shows that restoring vitamin K2 reverses arterial calcification.49

Vitamin K functions to keep calcium in the bone and prevent its buildup in the arteries.23-26,28,31 If that is all vitamin K did, it would be one of the most important nutrients for aging humans to take. Newly published research, however, indicates vitamin K2 possesses a host of additional benefits.


How Vitamin K2 Protects Against Osteoporosis

Bone is living tissue that is in a constant state of renewal. The maintenance of bone first requires old bone to be dissolved by cells called “osteoclasts.” When the activity of osteoclasts is too high, large holes develop that weaken the bone and lead to osteoporosis. Vitamin K2 is a key to turning off excess osteoclast activity and bone degradation.

The holes left by osteoclasts are prepared for remodeling by osteoblast cells. The osteoblasts secrete a protein called osteocalcin, which when activated (or carboxylated) enables new calcium to be laid down into the bone. The calcium-binding properties of osteocalcin require vitamin K, whereas the synthesis of osteocalcin itself requires vitamin D3.
Vitamin K thus provides two critical benefits to the bone. It first protects against excess bone degradation (resorption) by turning off excess osteoclast activity. It then supports the critical role of new bone formation by enabling osteocalcin to pull calcium from the blood and layer it on to the bone.

From this brief description, it is clear that maintenance of healthy bone density requires adequate levels of calcium, vitamin D, and vitamin K. Without vitamin D, there will be no osteocalcin for vitamin K to work on. Without vitamin K, the osteocalcin that is produced will be inactive. And of course without calcium (and other minerals), there will be no minerals for the activated osteocalcin to attract to the bone for structural density.

The Nurses’ Health Study followed more than 72,000 women for 10 years and found that women whose vitamin K intakes were in the lowest quintile (1/5) had a 30% higher risk of hip fracture than women with vitamin K intakes in the highest four quintiles.67

A seven-year study in over 888 elderly men and women (Framingham Heart Study) found that men and women with dietary vitamin K intakes in the highest quartile (1/4) had a 65% lower risk of hip fracture than those with dietary vitamin K intakes in the lowest quartile (approximately 254 micrograms/day vs. 56 micrograms/day of vitamin K).68

Vitamin K2 has proven to be as effective as prescription drugs in reducing the incidence of bone fractures. A Japanese study in postmenopausal women compared the effect of K2 (MK-4) with the drug etidronate (Didronel®) on the incidence of vertebral (spine) fracture. Women taking K2 at a dose of 45 mg per day experienced a fracture rate of 8.0% compared with 8.7% for those taking the etidronate drug therapy. Furthermore, women taking both MK-4 and the drug experienced only a 3.8% fracture rate. In a placebo group that received neither K2 nor drug therapy, nearly 21% of women experienced bone fractures.69

Καταπολεμά τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία αυτοάνοση νόσος που προκαλεί χρόνια φλεγμονή στις αρθρώσεις και άλλα όργανα του σώματος. Όσοι πάσχουν από αυτή παρουσιάζουν και μεγάλα ποσοστά καρδιοπάθειας. (33)

Σε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2008, Γιαπωνέζοι επιστήμονες βρήκαν ότι η Κ2  εμπόδισε τον πολλαπλασιασμό των αρθρικών κυττάρων και εμπόδισε την ρευματοειδή αρθρίτιδα μέσω κολλαγόνου σε ποντίκια. Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι η Κ2 μπορεί να είναι ένα νέο όπλο για την καταπολέμηση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας σε συνδυασμό με αντιφλεγμωνόδη φάρμακα. (34)

Μία πρόσφατη μελέτη σε ανθρώπους έδειξε ότι η Κ2 από μόνη της ή σε συνδυασμό με φάρμακα σαν το Fosamax® που χρησιμοποιείται για την οστεοπόρωση, πιθανώς εμποδίζει τη δραστηριότητα των οστεοκλαστών μέσω μείωσης στα επίπεδα των φλεγμονοδών μεσολαβητών (35). Σημειώνεται ότι η αυξημένη δραστηριότητα των οστεοκλαστών κλέβει μέταλλα από τα οστά.
--- End quote ---
(συνεχίζεται)

Θανάσης Αποστόλου:
(συνέχεια)


--- Quote ---Enhancing the Bone-Building Effects of Fosamax®

Americans afflicted with osteoporosis or low bone mineral density scores are sometimes prescribed drugs like Fosamax® or Actonel®. Side effects from these drugs sometimes preclude their long-term use.
Japanese patients are often prescribed high doses of vitamin K2 instead of drugs. Published studies demonstrate the ability of vitamin K2 by itself to halt the loss of bone mineral density.23,36,37

A study published in May 2008 used both Fosamax® and vitamin K2 in postmenopausal women in Japan for one year. The results showed that addition of vitamin K2 led to a greater increase of femoral neck bone density, compared with Fosamax® alone. The doctors confirmed the specific bone-protecting mechanism unique to vitamin K2, a finding that had been established in previous studies.38

Vitamin K2 Reduces Prostate Cancer Risk

Doctors in Germany conducted a study examining the relationships between dietary intake of vitamin K1 and K2 on the development of prostate cancer in 11,319 men over an 8.6-year follow-up.4
Compared with the lowest intake of vitamin K2, men with the highest vitamin K2 dietary consumption showed a 63% reduced incidence of advanced prostate cancer. Intake of vitamin K1 was not related to prostate cancer incidence in this 2008 study.4

Improving Fracture Healing Rates

Skeletal fractures cause significant disability and there is growing interest in identifying methods to accelerate the healing time of broken bones.

The synergistic effect of vitamin D3 and vitamin K2 in preventing osteoporosis has been documented in clinical practice.39 Up until now, however, there were no reports investigating if these nutrients could enhance fracture healing.

An in vitro study published in January 2008 showed that combining vitamins D3 and K1 favorably modulated the proliferation and differentiation of cells required to heal bone. This led the doctors to conclude that these nutrients taken together offer clinicians a promising low-cost strategy for laying down new bone material.39

Vitamin K in Cancer Treatment

Vitamin K2 induces differentiation and apoptosis in a wide array of human cancer cell lines. A search of PubMed reveals studies published in 2008 that discuss the role of different forms of vitamin K in the treatment of cancer.1-15
A goal of cancer researchers is to identify compounds that cause cancer cells to self-destruct. Vitamin K2 has been shown to induce apoptosis (cell destruction) in leukemia cells in vitro. A study published in July 2008 identified yet another pathway by which vitamin K2 causes the degradation (via autophagy) of leukemia cells’ own components. The scientists noted that apoptosis and autophagy in leukemia cells could be simultaneously induced by vitamin K2.8 In the laboratory, vitamin K2 demonstrates inhibitory effects against myeloma and lymphoma, suggesting possible applications for individuals fighting these all too common cancers.40

Infection with the hepatitis B or C virus is a major risk factor in developing primary liver cancer, known medically as hepatocellular carcinoma. It can also occur in those who do not have hepatitis. A study published in the Journal of the American Medical Association showed that in those with viral-induced liver cirrhosis, less than 10% of patients given vitamin K2 developed liver cancer. In similar patients not given vitamin K2, a startling 47% developed primary liver cancer.41 Vitamin K2 decreased the risk of hepatocellular carcinoma to about 20% compared with the control group.

In a study published in early 2008, 61 primary liver cancer patients who were in remission after treatment were separated into two groups. One group was given supplemental vitamin K2. After one year, only 13% of the group that received K2 experienced recurrence of liver cancer, compared with 55% of the group who did not receive K2. Three-year survival in the vitamin K2-supplemented group was 87% compared with 64% in the group not receiving the vitamin K2.42

In 2007, scientists identified specific anticancer mechanisms for vitamin K2, including inhibition of proinflammatory nuclear factor-kappa B (NFkB) that is often over-expressed in cancer cells.43 Tumor cells use proinflammatory factors to develop survival mechanisms that thwart conventional attempts to eradicate them.

Drugs like Coumadin® that antagonize vitamin K do more than cause bone loss and arterial calcification. In a model of melanoma in mice, the oral administration of anticoagulant drugs that antagonize vitamin K “drastically promoted metastasis.” The promotion of metastasis was almost completely suppressed by the pre-administration of vitamin K3, suggesting that these anticoagulant drugs promote metastasis by specifically antagonizing vitamin K.44

While vitamins K1 and K2 are safe and effective, vitamin K3 is potentially toxic and its use has been limited to treating aggressive cancers. A study published in early 2008 identified several specific mechanisms by which vitamin K3 damages pancreatic cancer cells, leading the researchers to state that, “the action of vitamin K3 may lead to a favorable outcome against pancreatic cancer.


What You Need to Know: Protection Against Arterial Calcification, Bone Loss, Cancer, and Aging!

- One of the pathological processes that occur with aging is calcification of tissues throughout the body. Arterial calcification increases heart attack risk.
- Vitamin K helps regulate calcium balance, keeping calcium in the bones and out of the arteries. Insufficient vitamin K accelerates arterial calcification, while restoring vitamin K2 can help reverse arterial calcification.
= Vitamin K shows promise in the prevention and treatment of numerous cancers, including prostate cancer.
- Vitamin K2 is often utilized in Japan to halt bone loss and prevent fractures, and it may complement prescription osteoporosis therapies such as Fosamax®.
- Vitamin K2 shows numerous advantages over vitamin K1, including better absorption and increased protection against heart disease
- The MK-4 and MK-7 forms of vitamin K2 have demonstrated important health benefits in numerous studies. While the MK-4 form has been shown to support cardiovascular and bone health, the MK-7 form is exceptionally long acting and reaches higher levels in the blood.
- Individuals who use Coumadin® have long been advised to avoid vitamin K, and as a result, they may suffer increased atherosclerosis and osteoporosis. Under a doctor’s supervision, vitamin K can help stabilize blood indicators of coagulation in Coumadin® users while conferring other health benefits
- By preventing pathological tissue calcification, vitamin K may confer anti-aging effects throughout the body. Higher vitamin K intake has also been associated with reduced all-cause mortality.
- Daily supplementation with vitamin K1 and K2 (in both the MK-4 and MK-7 forms) is crucial for vascular health, bone health, and cancer protection.


Vitamin K3 Drug Effective Against End-Stage Prostate Cancer

Apatone® is a drug consisting of vitamin C and vitamin K3. It has been granted orphan drug status by the FDA to treat advanced bladder cancer.

Apatone® selectively targets tumors by entering cancer cells as readily as glucose. It then suppresses inflammatory responses (such as those induced by nuclear factor-kappa B) that cancer cells use to escape destruction by chemotherapy agents. Vitamin K3 is being clinically tested as an agent to administer prior to chemotherapy to decrease the resistance tumor cells develop to chemo drugs.

In March 2008, the results of a study were published on prostate cancer patients who had failed standard therapy and were given the drug Apatone® at a dose that equaled 5,000 mg of vitamin C and 50 mg of vitamin K3. The results showed that PSA velocity decreased and the time it took PSA to double increased in 13 of 17 patients. Of the 15 patients who continued on Apatone®, only one death occurred after 14 months of treatment. The doctors concluded, “Apatone® showed promise in delaying biochemical progression in this group of end stage prostate cancer patients.”5

Based on the plethora of studies published in 2008, vitamins K2 and K3 have emerged as intriguing agents in both cancer prevention and treatment.


What is “Normal” Calcification?

Normal deposition of calcium occurs in only two places: bone and teeth.
Abnormal (pathological) deposition of calcium occurs in multiple tissues including:
1. the inner lining of the arteries (the intima) where atherosclerotic plaque accrues;
2. the middle muscle layer of arteries (smooth muscle calcification);
3. the heart valves, especially the aortic valve causing aortic stenosis
Vitamin K2 appears to be the most important factor in steering calcium into the bone and away from heart valves and the arterial system.
--- End quote ---

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version