ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΕΥΕΞΙΑ > Άσκηση

Βαθιά Καθίσματα - Σκουώτ (Squats) - Ο Βασιλιάς των ασκήσεων

<< < (2/2)

Θανάσης Αποστόλου:
Ξεκίνησα σήμερα βαθιά καθίσματα, μετά από αρκετούς μήνες που τα είχα λίγο παραμελήσει. Γι αυτό φρέσκαρα τις γνώσεις μου με αναζήτηση των 3 καλύτερων βίντεο στο youtube, τα οποία σας παραθέτω. Είναι τα καλύτερα για να τελειοποιήσει κανείς την τεχνική του σε αυτή την μεγάλης αξίας άσκηση.




Σε αυτό το βίντεο παρουσιάζεται μία πολύ έξυπνη τεχνική για να βελτιώσει ΑΜΕΣΑ κάποιος αρχάριος την τεχνική του. Εφαρμόστε την τεχνική με τον αλτήρα για να ελέγξετε αν εκτελείτε σωστά.





Αυτός εδώ λέει ότι δεν πρέπει να σκουωτάρουμε με τα γόνατα να κινούνται μόνο προς τα εμπρός, αλλά πρέπει να κινούνται και λίγο προς τα έξω. Επίσης πρέπει τα πόδια κάτω να είναι ανοικτά, αν θέλουμε να πετύχουμε το κάθισμα να είναι αρκετά βαθύ. Αυτό κάνουν και όλοι οι πάουερλίφτερς και γενικά όσοι κάνουν πολύ βαθιά και βαριά καθίσματα.
Το βίντεο ξεκινά με την παρατήρηση (που την έχω κάνει κι εγώ) ότι στο σκουώτ γίνονται δύο κινήσεις ταυτόχρονα. Η μία είναι το λύγισμα των γονάτων και η άλλη η κάμψη του ισχύου (λεκάνη). Πρέπει να υπάρχει σωστή αναλογία μεταξύ των δύο κινήσεων.

Πχ. αν λυγίζω μόνο τη μέση (σκύβω) λυγίζοντας ελάχιστα τα γόνατα, θα φαίνεται να σκύβω πολύ και θα καταπονήσω τη σπονδυλική στήλη. Αν από την άλλη λυγίζω πολύ τα γόνατα προκειμένου να κρατάω κάθετη στο έδαφος τη σπονδυλική στήλη, όπως λανθασμένα προτείνουν πολλοί "για να πιάνει καλύτερα πόδια η άσκηση", και πάλι είμαι λάθος, αφού η στάση αυτή είναι αφύσικη και πιεστική για γόνατα και φτέρνες. Η σωστή κίνηση είναι συνδυαστική. Ναι, έχει και σκύψιμο η άσκηση, η σπονδυλική στήλη δεν παραμένει κάθετη στο έδαφος όπως στην άνω θέση της άσκησης. Όταν εκτελείται σωστά, δεν είναι άσκηση μόνο ποδιών, αλλά πιάνει και μέση, κοιλιακούς και άλλους μύες.




Πόσο κάτω να κατεβαίνουμε στο σκουώτ;
Αυτό απαντάται σε αυτό το βίντεο. Καθώς κατεβαίνουμε στο βαθύ κάθισμα υπάρχει ένα σημείο στο οποίο η κάτω σπονδυλική στήλη (εκεί που ενώνεται με την λεκάνη, καμπουριάζει αντίστροφα από την φυσική καμπύλη που έχει όταν είμαστε όρθιοι. Αυτό μπορείτε να το δείτε σε έναν καθρέφτη (προφίλ) αν κάνετε πολύ βαθύ κάθισμα. Καλό είναι να εντοπίσουμε το σημείο που ξεκινά αυτή η αλλαγή καμπυλότητας που επιβαρρύνει τη μέση και να μην πάμε παρακάτω. Στο βίντεο ένας ειδικευμένος γιατρός εξηγεί πώς να εντοπίσουμε το σημείο και πώς να βρούμε ο καθένας ανάλογα με την κατασκευή του, μέχρι πόσο χαμηλά να κατεβαίνει.


υ.γ. Με τόση πληροφορία που έχει μαζευτεί στο θέμα αυτό, όχι μόνο θα εκτελέσετε τέλεια το σκουώτ, αλλά θα το διδάξετε τέλεια σε όποιον χρειαστεί τη βοήθειά σας...!

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version