ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΕΥΕΞΙΑ > Συμπληρώματα Διατροφής

Βιταμίνη C

<< < (2/6) > >>

dchristof:
Θανάση και Τόλη σας ευχαριστώ πάρα πολύ! Είναι πολύτιμες οι πληροφορίες που δίνετε! Εγώ διαβάζω πολλές μελέτες και άρθρα στα αγγλικά αλλά πόσο - μα πόσο ! - απολαυστικό είναι όταν έρχεται κάποιος σαν εσάς και κάνει μια ωραία ζουμερή περίληψη, στα ελληνικά!!, με όλα τα highlights ενός θέματος και κυρίως, με αναφορά προσωπικών εμπειριών!  =yes!=

Να πω επίσης ότι κι εγώ όταν είμουν έγκυος έπαιρνα συμπλήρωμα σιδήρου γιατί ήταν πολύ χαμηλός. Όταν κάποια στιγμή όμως έκανα εξετάσεις ο σίδηρος παρέμενε πολύ χαμηλός. Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί συνέβαινε αυτό και το έψαξα πολύ. Τελικά ανακάλυψα ότι έπαιρνα τελείως λάθος το σίδηρο. Ξεκίνησα λοιπόν να σηκώνομαι ξημερώματα, έστιβα ένα πορτοκάλι και έπαιρνα το σίδηρο. Ξαναξάπλωνα και όταν σηκωνόμουν και έτρωγα πρωϊνό - γάλα δεν έπινα αλλά μπορεί να έτρωγα γιαούρτι ή τυρί - είχαν περάσει τουλάχιστον 2-3 ώρες απ' την ώρα που είχα πάρει το σίδηρο (γιατί τα γαλακτοκομικά δυσκολεύουν την απορρόφησή του). Περιττό να πω πως όταν ξαναέκανα εξετάσεις ο σίδηρος είχε εκτιναχθεί. Και όλα αυτά χάρη στη βιταμίνη C :)

Θανάσης Αποστόλου:
Δάφνη, ενδιαφέρουσα η ιστορία σου με τα επίπεδα σιδήρου!

Τόλη, πολύ χρήσιμα όσα έγραψες!
όταν λέω ότι δε θεραπεύει τις ιώσεις, εννοώ "όλες τις ιώσεις". Κάποιες μπορεί να τις θεραπεύει, όπως για παράδειγμα όσες οφείλονται σε ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού λόγω έλλειψης βιταμίνης C :) ή και άλλες.. Γενικά δεν ξέρω πολλά για το θέμα και από την άλλη ακούγονται πολλές αντικρουόμενες απόψεις. Δεν έχω τόση πείρα όση εσύ στη χρήση της C σε αρρώστιες και καταστάσεις ανάγκης, γι αυτό μετράει πολύ η κατάθεση της εμπειρίας σου. Εγώ κάνω μία ήπια χρήση ως 2 γραμμάρια τη μέρα, 1 το πρωί και ένα μετά την απογευματινή προπόνηση κι αυτά όχι κάθε μέρα. Αυτό που ξεκάθαρα παρατήρησα εδώ και χρόνια που χρησιμοποιώ βιτ. C ήταν ότι σταμάτησαν να ματώνουν τα ούλα, πράγμα που διάβασα και σε πολλές πηγές ότι το πετυχαίνει. Ιδίως στους καπνιστές φαίνεται αμέσως η διαφορά.

Για την αντικαρκινική δράση της ενδοφλέβιας χορήγησης έχω διαβάσει κάποια κείμενα κι έχω δει πολύ ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ, που με κάνουν να κλείνω στην άποψη ότι είναι εξαιρετικό θεραπευτικό μέσο για τον καρκίνο, αν και υπάρχουν πολλά είδη καρκίνων, που σαν αρρώστιες μπορεί να διαφέρουν πολύ το ένα με το άλλο, άρα και ο βαθμός ανταπόκρισής τους σε διάφορες θεραπείες. Πάντως αν πάθαινα εγώ ποτέ την επάρατη νόσο, σίγουρα θα έκανα μία επίμονη δοκιμή ενδοφλέβιας C (μαζί με άλλα είδη φυσικής θεραπείας που έχω υπόψιν). Δε λέω περισσότερα για το θέμα "καρκίνος" γιατί είναι ευαίσθητο και γίνονται παρεξηγήσεις. Ο καθένας κάνει σε αυτό την προσωπική έρευνά του, συμβουλεύεται και το γιατρό του και αποφασίζει..


--- Quote ---Αν πείτε σε γιατρό για αυτή την ποσότητα βιταμίνης C θα σας ρωτήσει που διαβάζετε αυτές τις βλακείες.
--- End quote ---

Συμφωνώ, και εδώ θέλω να πω ότι οι περισσότεροι γιατροί (αλλά όχι όλοι!) είναι διατροφικώς αναλφάβητοι, οπότε δε με εκπλήσσει να έχουν άγνοια για τις θεραπευτικές χρήσεις της βιταμίνης C και άλλων συμπληρωμάτων διατροφής. Από την άλλη απελευθερώνονται εντελώς από δισταγμούς όταν συνταγογραφούν χημικώς παρασκευασμένα φάρμακα με το τσουβάλι, τα οποία πολλές φορές δε χρειάζονται.


Φυσική ή Συνθετική C?
Αυτό είναι ένα ερώτημα που δεν το έχω απαντήσει ακόμα οριστικά, γι αυτό και προτείνω κυρίως φυσική C (πχ. από Amla) και όταν χρειαζόμαστε θεραπευτικές δόσεις πάμε στη συνθετική, η οποία παράγεται με χημικές διαδικασίες κυρίως από το καλαμπόκι.

Να μία σελίδα που τάσεται φανατικά υπέρ της φυσικής C: http://www.chetday.com/naturalvitamin.htm και άλλη μία εδώ: http://www.healthy-vitamins-rx.com/html/vitamin-c-synthetic-natural.html Υπάρχουν όμως και πολλές πηγές που υποστηρίζουν την αντίθετη άποψη. Για παράδειγμα ένα επιχείρημα υπέρ της χρήσης συνθετικής βιταμίνης, είναι ότι όταν αυτή παράγεται στο συκώτι των ζώων (που σε αντίθεση με μας μπορούν να την παράγουν), αυτή παράγεται στην καθαρή μορφή της, ως ασκορβικό οξύ, κι όχι συνοδευόμενη απο βιοφλαβονοειδή και άλλες ουσίες, όπως δηλαδή υπάρχει στις φυσικές πηγές της.


Τα λινκ που παραθέτεις πολύ καλά! Το 1ο δε λειτουργεί. Μήπως εννοείς αυτό? http://www.seanet.com/~alexs/ascorbate/index.htm  Από τα άλλα έχω ξεκινήσει να μελετάω επιλεκτικά κάποια θεματάκια γύρω από τη βιταμίνη. Πολύ υλικό!
 book2

topet:

--- Quote from: admin on April 19, 2011, 01:26:34 PM ---
όταν λέω ότι δε θεραπεύει τις ιώσεις, εννοώ "όλες τις ιώσεις". Κάποιες μπορεί να τις θεραπεύει, όπως για παράδειγμα όσες οφείλονται σε ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού λόγω έλλειψης βιταμίνης C :) ή και άλλες..

Φυσική ή Συνθετική C?
Αυτό είναι ένα ερώτημα που δεν το έχω απαντήσει ακόμα οριστικά, γι αυτό και προτείνω κυρίως φυσική C (πχ. από Amla) και όταν χρειαζόμαστε θεραπευτικές δόσεις πάμε στη συνθετική, η οποία παράγεται με χημικές διαδικασίες κυρίως από το καλαμπόκι.

Τα λινκ που παραθέτεις πολύ καλά! Το 1ο δε λειτουργεί.
 book2

--- End quote ---

Υποτίθεται ότι θεραπεύει σχεδόν τα πάντα αν όχι τα πάντα από όσο έχω διαβάσει. Η προσωπική μου παρατήρηση από την μικρή μου εμπειρία είναι ότι στην κόρη μου κάνει θαύματα. Στο γιο μου δεν χρειάστηκε κάτι το ιδιαίτερο μέχρι τώρα. Εγώ δεν αρρωσταίνω εύκολα. Αρρώστησα μετά από χρόνια μαζί με την γυναίκα μου πριν κανένα μήνα. Πλακώθηκα στη βιταμίνη και έριξα τον πυρετό σε 5-6 ώρες και είχα 90% βελτίωση. Μέσα σε 24 ώρες ήμουνα περδίκι. Η γυναίκα μου χρειάστηκε πάνω από 2 μέρες με λήψη panadol. Έπαιρνε και βιταμίνη, αλλά επειδή είναι λίγο αμελής δεν ξέρω αν τελικά πήρε την ποσότητα που έπρεπε. Έχω την εντύπωση πάντως ότι στην γυναίκα μου δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, χωρίς όμως να είμαι απόλυτα σίγουρος για το λόγο που ανέφερα.

Σχετικά με φυσική ή συνθετική βιταμίνη ρώτησα 2 φίλους μου που είναι πιο ψαγμένοι από εμένα, καθώς και την αδερφή μου που είναι χημικός και μου είπανε ότι ουσιαστικά είναι το ίδιο πράγματα και τα 2! Δεν ξέρω! 

Το λινκ που δεν δούλευε είναι το παρακάτω :
http://www.seanet.com/~alexs/ascorbate/198x/smith-lh-clinical_guide_1988.htm

Θανάσης Αποστόλου:
Ναι, πρόκειται ακριβώς για το ίδιο μόριο! Απλώς το επιχείρημα όσων είναι υπέρ της φυσικής, είναι πως η βιταμίνη C πρέπει να θεωρείται το σύνολο των χημικών ουσιών όπως το δίνει η φύση, που όλα μαζί παίζουν το ρόλο τους. Αυτό ισχύει σε κάποιο βαθμό καθώς έχει βρεθεί ότι αυξάνεται πολύ η βιοδιαθεσιμότητα (το πόση απορροφάται από το σώμα) από τις συνοδές ουσίες. Πχ. λένε ότι όταν παίρνεις βιτ. C από Amla, (έχει 200 mg ανά κάψουλα) ισοδυναμεί με 5πλάσια ποσότητα ασκορβικού οξέος. Αν και εγώ δεν τα παίρνω τοις μετρητοίς κάτι τέτοια..

Αντίστοιχος προβληματισμός υπάρχει και για άλλα συμπληρώματα. Πχ. Αλλο πράγμα είναι να παίρνεις κρεατίνη από το κρέας και άλλο σκέτη. Άλλο πράγμα ένα αμινοξύ πχ. αργινίνη σκέτο και άλλο πράγμα να το πάρεις από μία ζωική πηγή. κ.ο.κ. Εγώ σου είπα, δεν έχω καταλήξει υπέρ της μίας ή της άλλης άποψης για τη C, οπότε χρησιμοποιώ και τα 2 είδη της. Απλώς παραθέτω προβληματισμούς.

Πάντως με έχεις επηρεάσει πολύ στο θέμα της χρήσης θεραπευτικών δόσεων C σε αρρώστιες. Θα το δοκιμάσω στην πρώτη ευκαιρία!

dchristof:
Τόλη καλημέρα, πολύ ενδιαφέροντα αυτά που γράφεις, θέλω αν μπορείς να μου ξεκαθαρίσεις κάτι για κάπου μπερδεύτηκα :)

Παίρνετε λες 6γρ τη μέρα σε 3 δόσεις (των 2γρ φαντάζομαι). Λες όμως ότι εξαρτάται από το σωματικό βάρος. Αυτό πως το υπολογίζεις? Επίσης, σε περιόδους αρρώστιας ή ασθένειας ανεβάζεις τη δόση (πχ στη φλεγμονή της κόρης σου έδωσες 40 γρ τη μέρα) αλλά φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει κάποιος κανόνας πόσο παραπάνω πρέπει να δώσουμε.

Εμένα η μικρή μου (3 χρονών) φέτος έκανε 3 φορές ωτίτιδα σε 1,5 μήνα μέσα. Περιττό να πω τι αντιβίωση πήραμε. Στο τέλος πήγα σε ΩΡΛ (αντί για παιδίατρο) και του δήλωσα ότι αρνούμαι να πάρω άλλη αντιβίωση (αφού δεν είχαν κάνει και καθόλου δουλειά ως τότε). Μας έδωσε κάποια άλλα σκευάσματα και μας είπε ότι τζάμπα τις πέρναμε τις αντιβιώσεις τόσο καιρό (αυτό ήταν παρένθεση σχετικά με τις αντιβιώσεις).

Eπίσης, όσον αφορά τον τρόπο λήψης της βιταμίνης, γιατί γράφεις ότι την παίρνετε με πλαστικό μόνο κουταλάκι?

Και μια τελευταία ερώτηση. Ο Θανάσης προτείνει 2 σκευάσματα βιταμίνης C από Now Foods σε ταμπλέτες. Εσυ λές ότι την παίρνετε σε σκόνη το οποίο θα προτιμούσα γιατί η μητέρα μου έχει μια σπάνια νευρολογική ασθένεια που επηρεάζει σιγά σιγά την κατάποσή της οπότε η σκόνη θα είναι πιο εύκολη γι αυτήν (και για το παιδί φαντάζομαι). Ποιό σκεύασμα παίρνεις όμως? Έψαξα στο site της iherb και βρήκα αυτό:
http://www.iherb.com/Now-Foods-C-Complex-Powder-Buffered-3-lbs-1361-g/424?at=0

Αυτά τα ολίγα!  :γέλιο:
 

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version