ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΕΥΕΞΙΑ > Συμπληρώματα Διατροφής

βιταμίνη D - χρειάζομαι συμπλήρωμα;

<< < (2/3) > >>

stefanos:
Καλησπέρα!!! Άρχισα φέτος (αρχές Νοέμβρη) να χρησιμοποιώ βιταμίνη D3!!! Ο λόγος που ξεκίνησα να παίρνω βιταμίνη D είναι οι ιώσεις και τα κρυολογήματα. Κάνοντας σχετική ερευνα στο ιντερνετ διαβασα ότι οι ιωσεις αυξάνονται κατα το χειμώνα λόγω της έλλειψης ήλιου και άρα βιταμίνης D. Η συγκεκριμένη βιταμίνη ενισχύει πολύ το ανοσοποιητικό μας σύστημα και γενικά μας προστατεύει. Παίρνω λοιπόν 3000 iu καθε μέρα μαζί με το πρωινό και μέχρι στιγμής δεν εχω αρρωστήσει καθόλου. Ας ελπίσουμε ότι θα παραμείνω υγιης μέχρι το Μάρτη που θα διακόψω τα χάπια , αφού ο ήλιος αρχίζει να γίνεται πιο δυνατός!

Κάποια αξιοπιστα (κατά τη γνώμη μου) sites που ασχολούνται με τη βιταμίνη d είναι τα εξής: vitamindcouncil.org και το vitamindwiki.com

Σε αυτά μπορείτε να βρείτε άφθονες πληροφορίς και τεκμηρίωση για τις προστατευτικές ιδιοτητες της βιταμίνης D.

stefanos:
Τελικά,όπως φαίνεται,η βιταμίνη D με βοηθησε και δεν αρρώστησα καθόλου φέτος το χειμώνα!!! Θα τη συνεχίσω μέχρι τέλη Μαρτίου και μετά θα αρχίσω σιγά σιγά και με προσοχή την ηλιοθεραπεία! Βέβαια,του χρόνου το χειμώνα θα ξαναπάρω βιταμίνη D για να προστατευτώ και για να επιβεβαιώσω πως τα φετινά αποτελέσματα δεν ήταν τυχαία!!!

Θανάσης Αποστόλου:
Η έλλειψη βιταμίνης D επιδεινώνει το πρόβλημα της αντίστασης στην ινσουλίνη


--- Quote ---Αυτό που αυτή η ιαπωνική έρευνα φαίνεται να υπονοεί είναι ότι υπάρχει τρόπος για να καθυστερήσουμε ή ακόμη και να αντιστρέψουμε το μεταβολικό σύνδρομο και το διαβήτη τύπου 2 με την αύξηση πρόσληψης της βιταμίνης D3. Μην ξεχνάτε, για να μετατρέψετε τον ήλιο στο δέρμα σας σε βιταμίνη D3 πρέπει να υπάρχει χοληστερόλη στο δέρμα σας.
Η βιταμίνη D απαιτεί επαρκή χοληστερόλη. Γι’ αυτό μην αποφεύγετε ευεργετικές λιπαρές τροφές αλλά μόνο τα υδρογονωμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα!!
Οπότε μην τρέφεστε με τροφές χωρίς λιπαρά για να χάσετε βάρος αλλά ψάξτε να βρείτε ποια τρόφιμα περιέχουν καλά λιπαρά. Συμβουλή – τρώτε τρόφιμα που δεν είναι επεξεργασμένα ή υδρογονωμένα. Καταναλώστε τα καλά λίπη, ειδικά αυτά που είναι πλούσια σε ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα. Οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι τα 50 ng/ml είναι τα φυσιολογικά επίπεδα της βιταμίνης D για καλή υγεία αν και η επίσημη ιατρική θεωρεί πως και τα 20-30 ng/ml αρκούν. Αντίθετα, η ολιστική και η εναλλακτική ιατρική συστήνουν περίπου τα 80 ng/ml για θεραπευτικούς σκοπούς.
Πηγή: Η αντίσταση στην ινσουλίνη επιδεινώνεται από χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D
--- End quote ---

Θανάσης Αποστόλου:
Έλλειψη βιταμίνης D επηρρεάζει την υγεία της καρδιάς!

Μην ξεχνάτε να λιάζεστε για λίγα λεπτά κάθε μέρα τώρα που ανοίγει ο καιρός.. Στο μπαλκόνι, στην ταράτσα, όπου μπορείτε. Φανελάκι, σορτσάκι και άααραγμα στον ήλιο!  :color:


--- Quote ---Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης δείχνει ότι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D σχετίζονται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και πρόωρου θανάτου. Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 10.000 Δανοί και έχει δημοσιευθεί στο φημισμένο αμερικανικό περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει παραδοσιακά συνδεθεί με την κακή υγεία των οστών. Ωστόσο, τα αποτελέσματα από διάφορες μελέτες στον πληθυσμό δείχνουν ότι χαμηλά επίπεδα αυτής της σημαντικής βιταμίνης μπορεί επίσης να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο της ισχαιμικής καρδιακής νόσου, μια ονομασία που καλύπτει την καρδιακή προσβολή, τη στεφανιαία αρτηριοσκλήρυνση και τη στηθάγχη. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει την πίεση του αίματος, και είναι γνωστό ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Τα αποτελέσματα είναι συντριπτικά
     Εξετάσαμε την συσχέτιση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και ισχαιμικής καρδιακής νόσου και θανάτου, στη μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα. Παρατηρήσαμε ότι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D σε σύγκριση με τα βέλτιστα επίπεδα συνδέονται με 40% υψηλότερο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιακής νόσου, 64% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, 57% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, και το λιγότερο με 81% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο, λέει ο Δρ Peter Brondum-Jacobsen, κλινικός βιοχημικός στο Τμήμα, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης.

από τη σελίδα nutrilabs.gr
--- End quote ---

Θανάσης Αποστόλου:
Πώς να λαμβάνουμε τη βιταμίνη D;


Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος, όταν η καλοκαιρία μας εγκαταλείπει, θυμάμαι ξανά τη βιταμίνη D και ελέγχω τα αποθέματά μου στο ντουλάπι των συμπληρωμάτων.

Φέτος μου μπήκε η απορία: Πώς πρέπει να λαμβάνεται ένα συμπλήρωμα D για καλύτερη απορρόφηση;

Είχα την εντύπωση ότι πρέπει να λαμβάνεται με όσο το δυνατόν πιο λιπαρό γεύμα, και ακόμη καλύτερα με ζωικά λιπαρά. Έκανα λοιπόν μία σύντομη έρευνα για το θέμα και κατέληξα σε συμπεράσματα, που δεν ήταν ακριβώς αυτά που ανέμενα.

Σύμφωνα με έρευνα της κλινικής του Κλίβελαντ η λήψη της D με το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας αυξάνει κάπου στο 50% την απορροφητικότητά της, σε σχέση με το να ληφθεί σε ένα μικρό γεύμα. Άρα πράξτε αναλόγως.

Μία έρευνα του πανεπιστημίου Tufts της Βοστόνης έδειξε ότι η απορρόφηση της D αυξάνεται αν συνοδεύεται από μονοακόρεστα λιπαρά όπως αυτά του ελαιολάδου! Βέβαια η διαφορά σε σχέση με άλλους τύπους λιπαρών δεν ήταν πολύ μεγάλη, αλλά ομολογώ δεν το περίμενα το ελαιόλαδο να βοηθά τόσο στην απορρόφηση.

Σε μία έρευνα σε ανθρώπους βρέθηκε ότι 25000 IU D σε μία δόση απορροφήθηκαν στον ίδιο βαθμό είτε βρίσκονταν σε καλαμποκέλαιο, είτε σε πλήρες γάλα, είτε σε αποβουτυρωμένο γάλα. Μία άλλη έδειξε ότι η απορρόφηση είναι ίδια είτε η βιταμίνη βρίσκεται σε κάποιο έλαιο είτε είναι σε μορφή σκόνης (!)

Μετά από όλα αυτά, καιρός να κάνουμε μία απλοποίηση και να πούμε ότι ίσως τελικά δεν μετρά και τόσο το ΠΩΣ λαμβάνουμε τη βιταμίνη D. Αξίζει μόνο να θυμόμαστε 2 σημεία:

- Να τη λαμβάνουμε κατά προτίμηση με το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας.

- Να μην κολλάμε σε άλλες λεπτομέρειες για το είδος του φαγητού ή των λιπαρών, ούτε να θεωρούμε ότι απορροφάται καλύτερα με ζωικά λιπαρά (κορεσμένα κ ω3). Απορροφάται εξίσου καλά με κάθε είδος φαγητού και λίπους και ίσως και καλύτερα με το αγνό μας ελαιόλαδο.

Κρατάμε λοιπόν μόνο τη συνήθεια για τη λήψη στο μεγαλύτερο γεύμα.

υ. γ. Θα επανέλθω σε άλλη ευκαιρία με το θέμα της δοσολογίας, γιατί βλέπω πολλούς να αναφέρουν καλά αποτελέσματα με τη λήψη μεγαδόσεων D.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version