Author Topic: Διπλασιάστηκαν τα παχύσαρκα Ελληνόπουλα  (Read 5299 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline g

  • τακτικός σχολιαστής
  • ****
  • Thank You
  • -Given: 5
  • -Receive: 17
Quote
Ένας στους πέντε εφήβους κάνει μονίμως δίαιτα, ενώ την ίδια στιγμή το 30% «βαθμολογεί» το σώμα του αρνητικά, με πλεόνασμα κιλών, και με τα κορίτσια να εμφανίζονται αυστηρότερα με το σώμα τους έναντι των αγοριών. Στενή σχέση φαίνεται ότι έχουν αναπτύξει οι Έλληνες έφηβοι με τα φρούτα και τα λαχανικά, το πρωινό αλλά και την συχνή φυσική δραστηριότητα. Ωστόσο, από το 1998 στο 2014 σχεδόν διπλασιάζεται το ποσοστό των υπέρβαρων/παχύσαρκων εφήβων από 11,0% σε 21,3%.

 
Η «Έρευνα για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των εφήβων μαθητών» διεξάγεται στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος «Health Behaviour in School-Aged Children» (HBSC, www.hbsc.org) υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. H έρευνα επαναλαμβάνεται ανά τετραετία σε περισσότερες από 40 χώρες. Στη χώρα μας τo πρόγραμμα πραγματοποιείται από το ΕΠΙΨΥ από το 1998 με την επιστημονική ευθύνη της Ομοτ. Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κας Ά. Κοκκέβη. Στην έρευνα του 2014 συμμετείχε πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.141μαθητών εφηβικής ηλικίας (ΣΤ΄ Δημοτικού, Β΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου) από 245 σχολικές μονάδες.

Κύρια ευρήματα για τις διατροφικές συνήθειες, τη φυσική δραστηριότητα και το σωματικό βάρος:

Δύο στους 5 εφήβους (43,2%) λαμβάνουν πρωινό και τις 7 ημέρες της εβδομάδας και οι μισοί μαθητές (51,8%) λαμβάνουν πρωινό και τις 5 ημέρες του σχολείου. Το 2014 ποσοστό 28,0% ανέφεραν ότι δεν τρώνε ποτέ πρωινό μαζί με τη μητέρα ή τον πατέρα τους.

Περισσότερα: http://tvxs.gr/news/ygeia/paxysarka-paidia