Recent Posts

Pages: [1] 2 3 4 5 6 ... 10
1
Συχνές Απορίες
Εδώ θα έχω συγκεντρωμένες τις απαντήσεις που δίνω σε ερωτήματα που έχω λάβει σχετικά με την παρασκευή του Επιούσιου Άρτου (ΕΠΑ).

1) Το προζύμι μου δεν διπλασιάζεται. Σημαίνει ότι απέτυχε;
ΑΠ: Όχι, μια χαρά είναι το προζύμι σου. Κοίτα για φουσκάλες και την χαρακτηριστική οσμή ξινίλας ή ξυδίλας. Αν τα έχεις, αυτό σημαίνει ότι το προζύμι σου είναι μια χαρά, ας μην φουσκώνει πολύ.

Το αν θα διπλασιαστεί ή απλά θα αυξηθεί ένα προζύμι, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Με λευκό σταρένιο αλεύρι φουσκώνει περισσότερο. Με σίκαλη ή κριθάρι, λιγότερο. Άλλος παράγοντας είναι η υγρασία. Με λίγο περισσότερο νερό, το προζύμι γίνεται υγρό και δε κρατάει τη δομή που χρειάζεται για να φουσκώσει, ενώ αν είναι λίγο πιο στεγνό (όπως είναι η τελική ζύμη του ψωμιού μας) φουσκώνει περισσότερο.

2) Το προζύμι μου είναι αδύναμο. Δε βλέπω πολλές φουσκάλες ούτε έντονη οσμή.
ΑΠ: Το προζύμι δυναμώνει εύκολα, αν το αφήνουμε για μεγαλύτερα διαστήματα εκτός ψυγείου.
Πχ. έφτιαξες ψωμί, και όπως είπαμε τροφοδοτείς το προζύμι και το αφήνεις λίγες ώρες έξω, πριν το βάλεις ψυγείο. Λύση: Αντί για λίγες ώρες, άστο μια μέρα έξω.

Το ίδιο και την παρασκευή νέου ψωμιού, όπου είπαμε να το βγάλεις λίγες ώρες έξω απ' το ψυγείο πριν το χρησιμοποιήσεις ώστε να ενεργοποιηθεί. Λύση: Αντί να το βγάλεις έξω μόνο λίγες ώρες, βγάλτο μία μέρα, και θα γίνει "φωτιά".

Ένα άλλο που θα πρέπει να κάνεις αν βλέπεις αδύναμο το προζύμι, είναι να μην χρησιμοποιείς τόσο πολύ στο ψωμί, αλλά να αφήνεις μεγαλύτερη ποσότητα στο βάζο, ώστε να κυριαρχούν ευκολότερα και γρηγορότερα τα καλά μας μικρόβια σε κάθε νέα τροφοδοσία. Αυτό που έχουμε πει για τροφοδοσία 80+80 δεν χρειάζεται αυστηρή τήρηση. Και 100+100 είναι καλά και 50+50 είναι καλά... Επίσης δε χρειάζεται άγχος αν θα σου πέσει λίγο παραπάνω αλεύρι ή νερό. Εγώ μερικές φορές το φτιάχνω με το μάτι. Ρίχνω μερικές κουταλιές αλεύρι και λίγο νερό, όσο χρειάζεται για να γίνει σαν πηχτό γιαούρτι.

3) Υπάρχει ο κίνδυνος να "πέσει" η ζύμη αν την αφήσω περισσότερες ώρες στο τελικό φούσκωμα;
ΑΠ: Όχι, αντίθετα με όσα ακούτε από άλλα βίντεο, η ζύμη δεν πρόκειται να πέσει αν αφεθεί περισσότερες ώρες για ωρίμανση. Συχνά αφήνω το Σάββατο το βράδυ ως για 10 ώρες τη ζύμη (σε φούρνο με σβηστό λαμπάκι), και η ζύμη δεν πέφτει καθόλου την Κυριακή το πρωί που ψήνω. Δε θα την άφηνα όμως για περισσότερο από 10 ώρες, ιδίως σε μια ζεστή μέρα, γιατί τότε ενδέχεται να αρχίσει να χάνει το φούσκωμά της και να βγει υπερβολικά ξινό το ψωμί.

4) Άφησα την τελική ζύμη για 3 ώρες και φούσκωσε ελάχιστα.
ΑΠ: Το τρίωρο είναι ο ελάχιστος χρόνος που πρέπει να αφεθεί η ζύμη για να ωριμάσει, κι αυτό μόνο αν έχουμε εξασφαλίσει πολύ ζεστές συνθήκες. Ένας καλός μέσος όρος χρόνου είναι οι 5-6 ώρες. Να ξέρετε ότι όλα εξαρτώνται από την θερμοκρασία που φυλάσσεται η ζύμη. Αν τη βάλεις στο ψυγείο, μπορείς να την διατηρήσεις και για 2-3 μέρες. Αν την έχεις κάπου πολύ ζεστά, ακόμα και οι 3 ώρες είναι αρκετές.
Το τελικό φούσκωμα μην περιμένετε να είναι μεγάλο, όπως στις ζύμες από λευκό σταρένιο αλεύρι. Το μέγιστο φούσκωμα που μπορείς να πετύχεις με σίκαλη είναι ένας σχεδόν διπλασιασμός. Η ζύμη μονόκοκκου φουσκώνει ελαφρώς περισσότερο από σίκαλη.
2
Καλημέρα!

Πολύ καλή η απόφασή σου!
Όντως η καραντίνα μας τσάκισε, μας έβγαλε από τη σειρά μας. Όλοι πήραμε κιλά. Εγώ μάλιστα έτρωγα τα βράδια κάτι φθηνές πίτσες από Lidl (δάσκαλε που δίδασκες!), ενώ για μεγάλα διαστήματα έκοψα και τη γυμναστική, αφού δε μπορούσα να πάω γυμναστήριο.

Τώρα έχω επανέλθει πλήρως σε φόρμα. Κάνω γυμναστική στο σπιτικό γυμναστήριο που έστησα στους τελευταίους μήνες της καραντίνας, ενώ η διατροφή μου επανήλθε πάλι στην Sapiens Diet. Πλέον απολαμβάνω και υγιεινό ψωμί με βάση την τελευταία συνταγή που δημοσίευσα.

Σου εύχομαι καλή επιτυχία!
3
Σημείωση: Το παρακάτω κείμενο είναι μία "χαλαρή" πρόταση. Μία πρόχειρη σκέψη θα έλεγα, την οποία εκφράζω με επιφύλαξη.  Το βασικό μου μήνυμα αφορά όσα είπα στο 1ο βίντεο που παρέθεσα παραπάνω, στο οποίο μιλάω για τα ζητήματα της ασφυξίας, για τα οποία απαιτώ απάντηση. Για την παρακάτω χαλαρή σκέψη, δεν απαιτώ καμία απάντηση από τους υποψήφιους, απλά ρίχνω μία ιδέα. Αν δε σας κάνει, αγνοήστε την.

Πρόταση: Επέκταση 30 μέτρων στον πεζόδρομο της Μπουφίδου!

Ποιο είναι το βασικό "αξιοθέατο" στην κεντρική μας πλατεία; Αυτό που δεσπόζει με την παρουσία του;
Μήπως το συντριβάνι;
Όχι, είναι παραπίσω κρυμμένο.

Μήπως τα σκαμπανεβάσματα με τα διάφορα παρτέρια;
Όχι, ίσα ίσα που διασπούν την προσοχή μας και δεν την αφήνουν να ξεκουραστεί.


Το κύριο θέαμα στην κεντρική μας πλατεία είναι... τα ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ! Αυτά που είναι τοποθετημένα στο κέντρο της, και εννοώ φυσικά τα ταξί...

Αυτά τα αυτοκίνητα δημιουργούν ένα τείχος μεταξύ καφετεριών και της πλατείας, οπτικά την κόβουν στη μέση, ενώ λεπταίνουν τον πεζόδρομο της Μπουφίδου, τον πιο κεντρικό της πόλης, για 30 ολόκληρα μέτρα!

Η πρότασή μου:
Να μετακινηθεί η πιάτσα των ταξί στην ανηφόρα, απέναντι από την Alpha Bank, δίπλα στο πάρκινγκ για τα μηχανάκια.

Πρόκειται για έναν πεζόδρομο ανηφορικό, που δε χρησιμοποιείται τόσο για βόλτα όσο η Μπουφίδου. Καλύτερα να στενέψει εκεί ο πεζόδρομος (και να καταργηθούν τα άχρηστα παρτέρια, παρά να πετσοκόβεται η Μπουφίδου και άπλα της πλατείας. Για να υλοποιηθεί η ιδέα, μάλλον θα χρειαστεί να μετακινηθεί το πάρκινγκ για τα μηχανάκια λίγα μέτρα πιο πάνω, ώστε να φτάνουν δίπλα στο περίπτερο.
Πρόκειται για μία εξαιρετική εξοικονόμηση ζωτικού χώρου.

Η περιοχή που προτείνω είναι αυτή που φαίνεται στην φωτογραφία:Δε θα χρειαστεί καν να γίνουν σημαντικά γκρεμίσματα πεζοδρόμων. Χρειάζεται μόνο μία μικρή επέκταση με λείανση για να μην υπάρχει "σκαλοπάτι" κατά το παρκάρισμα και φυσικά η μετακίνηση της κολώνας που φαίνεται στη φωτογραφία. Το έργο απαιτεί ελάχιστα χρήματα.

Πιθανή ένσταση 1. "Μα βρε Θανάση, τα έχεις βάλει με όλους. Θες να τα βάλεις με τους ταξιτζήδες τώρα;"
Απ: Καθόλου! Μου δίνεται μια καλή ευκαιρία να τονίσω ότι είναι πλέον απαραίτητοι στην πόλη, πιο πολύ από ποτέ, μιας και το πάρκινγκ των δικών μας αυτοκινήτων είναι είδος προς εξαφάνιση. Το επάγγελμα του ταξιτζή στη Λιβαδειά τείνει να γίνει λειτούργημα! Η μετακίνηση της πιάτσας στο σημείο που προτείνω δε θα θίξει σε τίποτα τις (πολύτιμες!) υπηρεσίες που προσφέρουν, ούτε τις συνθήκες εργασίας τους!

Πιθανή ένσταση 2. Γιατί το λες "επέκταση πεζόδρομου" αυτό το πράγμα; Αφού και με την τωρινή θέση των ταξί, πεζόδρομος υπάρχει.
Απ: "Πεζόδρομος" δε σημαίνει μόνο να χωράς να περάσεις. Όταν μιλάμε για τον βασικό πεζόδρομο της Λιβαδειάς (και μάλιστα εντός της κεντρικής πλατείας!), εννοούμε κάτι που σου προσφέρει αναψυχή και μεγάλη άπλα, τόση ώστε πχ. να μη χρειάζεται να "σπάσουν" δύο παρέες τριών ατόμων που διασταυρώνονται. Ο τωρινός χώρος της πιάτσας θα γίνει μία απολαυστική, ζωτική επέκταση του πεζόδρομου. Θα μου πεις "30 μέτρα δε θα φέρουν την άνοιξη"... Όμως στο οριακό σημείο που είναι η πόλη, τέτοιες μικρές παρεμβάσεις, προστιθέμενες η μία στην άλλη, θα κάνουν τη διαφορά.

* Επειδή ούτε ταξιτζής είμαι, ούτε έχω μελετήσει ενδελεχώς το ζήτημα, διορθώστε με αν θεωρείτε ανέφικτη ή λάθος την πρόταση. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να την αποσύρω, αν υπάρχει κάποιο καθοριστικό επιχείρημα - παράγοντας που δεν έχω λάβει υπόψιν μου. Κουβέντα κάνουμε.Τελευταία Ενημέρωση:

Στην αντίστοιχη δημοσίευση που έκανα για το θέμα στην ομάδα φέισμπουκ "ΛΙΒΑΔΕΙΑ", διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει κάποιος αξιόλογος αντίλογος, δεν ακούστηκε κάποιο επιχείρημα ή σοβαρός παράγοντας που δεν είχα λάβει υπόψιν.
Σε ιδιωτικές συζητήσεις με φίλους όμως άκουσα κάτι ενδιαφέρον: Ότι καλύτερη λύση είναι να πάνε τα ταξί στις 6 υπάρχουσες θέσεις πάρκινγκ, μπροστά από το δημαρχείο. Εκεί, και "κρυμμένα" θα είναι ώστε να απελευθερωθεί χώρος και θέα στην πλατεία, ενώ θα παραμένουν και δίπλα στην πλατεία, ώστε να βολεύονται και οι πελάτες και οι οδηγοί των ταξί.

Quote
Η γνώμη μου: Το είχα σκεφτεί κι εγώ, και μάλιστα όχι μόνο στις 6 θέσεις πάρκινγκ, αλλά σε όλο το μήκος μπροστά από τις καφετέρειες, ώστε να προκύψουν ακόμα περισσότερες θέσεις για ταξί. Βέβαια για να γίνει σε όλο το μήκος θα πρέπει να γκρεμιστεί μερικώς ο ψευτοπεζόδρομος και αυτό χρειάζεται χρήματα και πυγμή (δεν υπάρχει τίποτα από τα δύο). Αναλογιζόμενοι και τα (ποδοπατημένα) συμφέροντα των πεζών, η θέση πάνω από την πλατεία είναι σαφώς καλύτερη, απ' το να στενέψει ο άλλος πεζόδρομος όπως δείχνω στην παραπάνω εικόνα.

Ο λόγος που είχα προτείνει εκεί κάτω, είναι γιατί για πάνω έχω την εντύπωση ότι θα υπάρξει αντίδραση από τους ταξιτζήδες, όπως και παλιά με την πρόταση Τσιφή. Κι αυτό γιατί βάζεις τους υποψήφιους πελάτες σε μία μικρή έξτρα ταλαιπωρία με σκαλοπάτια κλπ. Από την άλλη όμως κερδίζεις άλλους πελάτες (καφετέριες, κατοίκους) που βολεύονται καλύτερα στην πάνω θέση. Τέλος πάντων ας μη μιλάμε χωρίς τον ξενοδόχο, που είναι οι ταξιτζήδες και ο νέος δήμαρχος. Αυτοί οι δύο παράγοντες θα πρέπει σε πνεύμα συνεργασίας να βρουν την καλύτερη θέση, εφόσον συμφωνούν στο βασικό: Ότι η τωρινή θέση των ταξί (εντός του πεζοδρόμου της Μπουφίδου) δεν είναι καλή για την εικόνα και τη λειγουργία της κεντρικής πλατείας. Αν δεν υπάρξει πνεύμα συνενόησης, σειρά έχει η πυγμή του νέου δημάρχου, η οποία βέβαια στη Λιβαδειά είναι είδος προς εξαφάνιση.

Ό,τι κι αν γίνει (το πιθανότερο τίποτα) τονίζω ότι τα ταξί έχουν γίνει είδος πρώτης ανάγκης για τον στραγγαλισμένο πολίτη της Λιβαδειάς, άρα σε καμία περίπτωση δε θα πρότεινα την πλήρη απομάκρυνση των ταξί από την πλατεία. Ελπίζω η πρότασή μου, μ' όποιον τρόπο κι αν εφαρμοστεί, να δώσει μικρή ανάσα στην πλατεία και ταυτόχρονα να ενισχύσει όσο γίνεται το αναντικατάστατο έργο των οδηγών ταξί.


--> Προσεχώς έρχονται νέα κειμενάκια σαν αυτό, με επιπλέον προτάσεις!
4
Ιδανικός Δήμαρχος (1) - Απαλλοτρίωση

Κατά την ταπεινή μου άποψη, το σημαντικότερο έργο που θα μπορούσε ποτέ να κάνει ένας δήμαρχος στη Λιβαδειά είναι οι απαλλοτριώσεις. Δηλαδή η αγορά από τον Δήμο ιδιωτικών εκτάσεων ή κτισμάτων, προκειμένου να τα μετατρέψει σε δρόμους, ποδηλατόδρομους, πεζοδρόμια, αίθουσες συναυλιών και ό,τι άλλο θεωρεί ότι έχει ανάγκη η πόλη. Αυτές άλλοτε γίνονται αναγκαστικά, και άλλοτε μετά από την συμφωνία με τον νόμιμο ιδιοκτήτη. Για παράδειγμα πολλοί δρόμοι μας καταλήγουν σε αδιέξοδο, όπως η Αισχύλου! Μία απαλλοτρίωση θα έδινε τρομερή ανάσα.

Αν ήμουν δήμαρχος, και ΤΙΠΟΤΑ να μην είχα κάνει στη θητεία μου, αν είχα κάνει 5-6 απαλλοτριώσεις - κλειδί, που έδωσαν ανάσα στην ασφυκτική Λιβαδειά, θα ήμουν υπερήφανος για τα πεπραγμένα μου.

Φανταστείτε για παράδειγμα να αγόραζε η Δημοτική Αρχή, μία λωρίδα γης πλάτους 4 μέτρων και μήκους ενός χιλιομέτρου στην οδό Ρούμελης..! Θα έκανε παραδεισένια πλατύ το πεζοδρόμιο, θα μπορούσε να φτιάξει ακόμα και ποδηλατόδρομο και η διαδρομή θα μετατρεπόταν στο όνειρο καθενός από εμάς που αγαπούμε το περπάτημα. Πιστεύω ότι οι ιδιοκτήτες θα πείθονταν εύκολα, αφού πουλώντας μία λεπτή λωρίδα από το χωράφι τους και θα τα τσέπωναν και το εναπομείναν οικόπεδό τους θα ΔΙΠΛΑΣΙΑΖΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ, αφού θα ήταν η μόνη περιοχή της Λιβαδειάς που θα εξαιρούταν από την ασφυξία που βιώνει η υπόλοιπη πόλη.

Αντιθέτως οι δήμαρχοί μας τι κάνουν; ΑΣΤΟΧΕΣ απαλλοτριώσεις, που δεν έχουν κανένα όφελος για την πόλη. Για παράδειγμα έμαθα ότι απαλλοτριώθηκε ένα ερείπιο στην περιοχή της Ταμπάχνας, για το εξωφρενικό (και περίεργο...) ποσό των 250.000 ευρώ! Με τόσα λεφτά είχες αγοράσει την λωρίδα γης στην Ρούμελης και θα σου περίσσευε και κανά 50ρι τουλάχιστον, για άλλες δουλειές. Όπως ήταν αναμενόμενο, το ερείπιο που απαλλοτριώθηκε στην Ταμπάχνα παραμένει (και θα παραμείνει) αναξιοποίητο. *Διορθώστε με αν κάτι μου διαφεύγει για την συγκεκριμένη περίπτωση, μιας και δεν είπα ποτέ ότι είμαι ο παντογνώστης.

Προσκαλώ, παρακαλώ και... εκλιπαρώ τον νέο Δήμαρχο Λιβαδειάς, να δώσει μεγάλο βάρος στις έξυπνες απαλλοτριώσεις. Δε χρειάζεται απαραίτητα να χτιστεί κάτι σε αυτές, ακόμα και σκέτη άπλα να το αφήσεις, πλακοστρωμένο, έτσι για να ξεκουράζεται το μάτι, θα δώσεις ΑΝΑΣΑ στην ασφυξία που βιώνουμε.
5
Γεια σας

Ειπα να γραψω και εγω την δικια μου ιστορια. Καταρχας με την βοηθεια του Θαναση πριν 10χρονια καταφερα να κοψω το τσιγαρο οπως λεει και ο ιδιος στο τιτλο του βιβλιου πανευκολα. Το μονο προβλημα ηταν τα κιλα που πηρα με την διακοπη του τσιγαρου αλλα και παλι ηρθε η λυση με το το βιβλιο γλυκο ενστικτο να μου δωσει την λυση. Εφτασα 107 κιλα οταν ξεκινησα να διαβαζω το  βιβλιο και στο πρωτο 2μηνο ειχα φτασει 98 κιλα ειχα χασει 9.  Συνεχισα βαζοντας και την γυμναστικη κατορθωσα να χασω συνολικα 31 κιλα ειχα φτασει 76 κιλα. Απο την πρωτη καραντινα και για αυτα τα 2 χρονια λογω της καταστασης ξεκινησα να περνω παλι κιλα λογω οτι 2,5 χρονια ημουν τηλεργασια γυμναστηριο δεν πηγαινα γενικα ειχε αλλαξει ο τροπος ζωης αυτα τα χρονια. Τωρα εχω φτασει 93 και αποφασισα παλι να ξεκινησω για να φτασω παλι στα ιδια κιλα που ημουν και πριν στα 76. Σημερα ειναι η δευτερη μερα συνεχιζω  θα επανερχομε για να ενημερωνω για την προσπαθεια
6


*Προς τα μέλη του φόρουμ: Αγνοήστε αυτή τη δημοσίευση. Απευθύνεται μόνο προς τους κατοίκους της πόλης μου, της Λιβαδειάς, με τους οποίους συζητούμε κάποια προβλήματα της πόλης εν όψει εκλογών.

Προς κατοίκους Λιβαδειάς και περιχώρων:
Αγαπητοί συμπολίτες,
Μπορείτε να δείτε το Λιβαδειά, Πόλη σε Ασφυξία στο facebook, όπου μπορείτε και να σχολιάσετε άμεσα. Σας το παραθέτω όμως και σε Youtube link, γιατί απενεργοποιώ συχνά το φέισμπουκ. (Σημ: Το γιατί απενεργοποιώ συχνά μπορείτε να το δείτε εδώ κι εδώ.)Εδώ μπορείτε να δείτε το 2ο μέρος, όπου παρουσιάζω και μία λύση, ώστε να επηρεάσουμε τις επερχόμενες εκλογές:


Παρακάτω παρουσιάζω το ερωτηματολόγιο για το οποίο σας μίλησα στο 2ο βίντεο.
Απαιτεί άμεσες, ξεκάθαρες απαντήσεις από κάθε υποψήφιο δήμαρχο. Είναι χρέος του να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του, πριν διεκδικήσει την ψήφο μας. Οι δημοσιογράφοι μας, αλλά κι εσείς στις επαφές σας με τους υποψήφιους, αξίζει να θέσετε αυτά τα ερωτήματα.

Δεν συμπεριέλαβα κάθε ζήτημα της πόλης, παρά μόνο όσα είπα και στο βίντεο. Σίγουρα υπάρχουν ΠΟΛΛΑ ακόμη σοβαρά ζητήματα που δεν αναφέρονται. Μπορείτε απαντώντας σε αυτήν την δημοσίευση, να προσθέσετε και τα δικά σας ερωτήματα, που είμαι σίγουρος ότι είναι φλέγοντα και αξίζει να απαντηθούν.
Ερωτηματολόγιο προς τον Υποψήφιο Δήμαρχο:

1) Θα τοποθετήσετε σε νέα θέση κολώνες, δέντρα, παγκάκια στην οδό Ρούμελης;
☐ ΝΑΙ     ☐ ΟΧΙ    ☐ ΑΛΛΟ (εξήγησε)

2) Θα περιορίσετε όλα τα περίπτερα στο βασικό τους οικοδόμημα, συν μία θέση για 1 όρθιο ψυγείο, σε ειδικό σημείο που να μην ενοχλεί;
☐ ΝΑΙ     ☐ ΟΧΙ    ☐ ΑΛΛΟ (εξήγησε)

3) Θα περιορίσετε τα τραπεζοκαθίσματα σε Μπουφίδου, πέριξ της πλατείας, στην Κρύα και σε πολλά άλλα σημεία της πόλης όσο χρειάζεται (κατά την κρίση σας) για να απολαμβάνουν οι δημότες τη βόλτα τους, κι όχι απλά για να χωράνε να περάσουν;
☐ ΝΑΙ     ☐ ΟΧΙ    ☐ ΑΛΛΟ (εξήγησε)

4) Θα καταργήσετε κάποια από τα άχρηστα τσιμεντένια παρτέρια με φυτά και αγριόχορτα στους πεζοδρόμους;
☐ ΝΑΙ     ☐ ΟΧΙ    ☐ ΑΛΛΟ (εξήγησε)

5) Θα καταργήσετε τις “φυτευτές” θέσεις πάρκινγκ όπου αυτές υπάρχουν;
☐ ΝΑΙ     ☐ ΟΧΙ    ☐ ΑΛΛΟ (εξήγησε)

6) Θα εφαρμόσετε σε στενούς δρόμους (πχ. Βενιζέλου, Καραγιαννοπούλου, Στρατηγού Ιωάννου) το σύστημα “ένα πλατύ – ένα στενό” πεζοδρόμιο;
☐ ΝΑΙ     ☐ ΟΧΙ    ☐ ΑΛΛΟ (εξήγησε)

7) Θα απαγορεύσετε σε μανάβικα, ψαράδικα και κάθε άλλο κατάστημα (στο κέντρο της πόλης) να καταλαμβάνει τα δημόσια πεζοδρόμια;
☐ ΝΑΙ     ☐ ΟΧΙ    ☐ ΑΛΛΟ (εξήγησε)

8) Θα επαναφέρετε τα πεζοδρόμια σε Καραγγιανοπούλου και Γιαννούτσου στην πρότερη μορφή τους, ώστε να γίνεται ανεμπόδιστα η διέλευση των οχημάτων; (Ή έστω παρεμβάσεις σε κάθε σημείο όσο χρειάζεται).
☐ ΝΑΙ     ☐ ΟΧΙ    ☐ ΑΛΛΟ (εξήγησε)

9) Οι νησίδες χρησιμεύουν στο να κοντοστέκεται ένας πεζός που περνά απέναντι και για κολώνες φωτισμού. Θα περιορίσετε τις νησίδες είτε καταργώντας τις, είτε κάνοντάς τες λεπτές και τσιμεντένιες όπου χρειάζεται;
☐ ΝΑΙ     ☐ ΟΧΙ    ☐ ΑΛΛΟ (εξήγησε)

10) Θα περιορίσετε σε Αχιλλέως, Αισχύλου και όπου αλλού υπάρχουν τις άχρηστες εκτάσεις με γρασίδι (“τουαλέτες σκύλων”);
☐ ΝΑΙ     ☐ ΟΧΙ    ☐ ΑΛΛΟ (εξήγησε)

11) Θα “οργώσετε” την πόλη και τα χωριά της, πχ. μία γειτονιά ανά εβδομάδα, επιλύοντας άμεσα μικρά και μεγάλα προβλήματα των δημοτών;
☐ ΝΑΙ     ☐ ΟΧΙ    ☐ ΑΛΛΟ (εξήγησε)

12) Θα απευθυνθείτε επίσημα ως Δημοτική Αρχή στην τροχαία μας, ζητώντας να τερματιστεί η άτυπη αποχή της από τα καθήκοντά της στην πόλη μας;
☐ ΝΑΙ     ☐ ΟΧΙ    ☐ ΑΛΛΟ (εξήγησε)Πιθανή ένσταση: "Κάποια από τα ερωτήματά σου είναι πρακτικά ανεφάρμοστα, όπως το γκρέμισμα πεζοδρομίων, που απαιτεί χρήματα που δεν υπάρχουν."

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Από τα παραπάνω ερωτήματα, γνωρίζω ότι τα 6), 8), 9) είναι πολύ δύσκολα εφαρμόσιμα, όχι μόνο λόγω κόστους, αλλά και για πιθανούς άλλους λόγους, όπως για παράδειγμα την ύπαρξη ρήτρας στο κατασκευαστικό συμβόλαιο "να μην πειραχτεί καθόλου το έργο για τα επόμενα Χ χρόνια". Δεν το αποκλείω να υπάρχει τέτοια ρήτρα, γιατί έχει μία λογική. Σου λέει ο άλλος, "θα σε χρηματοδοτήσω να φτιάξεις το Χ έργο, αλλά δε μπορεί να πάρεις τα λεφτά, να το φτιάξεις και μετά να το γκρεμίσεις για να φτιάξεις κάτι άλλο". Όμως προσέξτε ένα λεπτό σημείο:

Ακόμα και το "ΟΧΙ" αν επιλεγεί ως απάντηση, έχει αξία να δούμε πώς θα διατυπωθεί και πώς θα αιτιολογηθεί. Για παράδειγμα είναι άλλο πράγμα να απαντήσει ο υποψήφιος αγενώς ότι
α) "Όχι, δε θα το κάνω, η ερώτησή σου είναι άστοχη και δε γίνεται / δεν συμφωνώ να το κάνω"
και εντελώς ΑΛΛΟ ΠΡΆΓΜΑ να απαντήσει "όχι" πχ. ως εξής:
β) "Όχι, δε θα επαναφέρω τα πεζοδρόμια στην Καραγιαννοπούλου, γιατί δεν υπάρχουν τα χρήματα για ένα τόσο μεγάλο έργο, παρόλο που συμφωνώ με την ιδέα να επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση. Θα επιδιώξω όμως τουλάχιστον να λεπτύνω τον πεζόδρομο στα 100 μέτρα απέναντι από το 1ο Δημοτικό, όπου το πρόβλημα είναι οξύ."
Το δεύτερο "όχι" κρίνεται από εμένα ως μία ρεαλιστική και απολύτως ικανοποιητική απάντηση.
Βλέπετε λοιπόν πώς ακόμα και στις ερωτήσεις που το "όχι" είναι μάλλον σίγουρο, πόσα περιθώρια υπάρχουν για να δοθούν ικανοποιητικές απαντήσεις.

Πώς θα δημοσιεύσετε και τα δικά σας ερωτήματα: Είναι απλό, κάνετε μία εγγραφή στο φόρουμ με το μέιλ σας (1 λεπτό θα σας πάρει), και μετά έρχεστε σε αυτήν την δημοσίευση και πατάτε το κουμπί “Reply” στο κάτω μέρος της σελίδας. Δεν ξέρω αν θα απαντηθούν οι ερωτήσεις σας από τους αρμόδιους, να είστε όμως ΣΙΓΟΥΡΟΙ πως ΘΑ ΤΙΣ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ, μιας και μελετάνε εξονυχιστικά κάθε δημοσίευση που τους αφορά, και ειδικά τις δικές μου, που τους έχουν πονέσει...

Αν έχετε συνοδευτικές φωτογραφίες για το μήνυμά σας, στείλτε τις μου στο προφίλ μου στο φέισμπουκ και θα τις προσθέσω εγώ στη δημοσίευσή σας, γιατί η προσθήκη φωτογραφιών εδώ στο φόρουμ είναι λίγο δύσκολη τεχνικά. Το ξέρω ότι πιθανόν να μην εγγραφεί και απαντήσει κανείς, αφού είναι λίγο πιο δύσκολο τεχνικά, απ' ό,τι η απάντηση στην δημοσίευση φέισμπουκ. Δεν πειράζει, μου αρκεί που θα διαβάσετε αυτές τις σκέψεις. Μπορείτε πάντα να απαντάτε στο facebook link που σας έδωσα παραπάνω.

ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ: Έχω και κάποιες ακόμα προτάσεις και ιδέες που αφορούν την πόλη, οι οποίες θα δημοσιευθούν προσεχώς, ως απάντηση σε αυτή τη δημοσίευση. Αφορούν τις απαλλοτριώσεις, την ανακύκλωση, τον τουρισμό και άλλα θέματα που δεν σχετίζονται απαραίτητα με την ασφυξία της πόλης (που είναι το μέγα θέμα). Έλεγα να τα κάνω κι αυτά βίντεο, όμως τελικά μάλλον θα τα παραθέσω εδώ, υπό την μορφή κειμένου.
* Η όλη δημοσίευση (και το ερωτηματολόγιο), ενδέχεται μελλοντικά να τροποποιηθούν, μετά και από τυχόν παρατηρήσεις σας.
7
Επιούσιος Άρτος Νέες Οδηγίες! (Update 2023)Ο "Επιούσιος Άρτος" (ΕΠΑ) είναι ένα πρότζεκτ που έχω υποσχεθεί στους αναγνώστες του "Γλυκού Ενστίκτου". Πρόκειται για ένα ψωμί που είναι απαλλαγμένο από σχεδόν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στο μοντέρνο σιτάρι. Για περισσότερα σχετικά με αυτά τα προβλήματα σας παραπέμπω στο βιβλίο.

Πέρασαν 8 ολόκληρα χρόνια από τότε που δημοσίευσα για πρώτη φορά την Συνταγή για ΕΠΑ. Παρόλο που ένιωσα ότι είχα φτάσει στο τέλειο ψωμί, μετά από λίγο καιρό το μικρόβιο της τελειομανίας και η ακόρεστη περιέργειά μου, με οδήγησαν σε νέα πειράματα.

Είμαι απίστευτα ενθουσιασμένος με αυτά που ανακάλυψα, τα οποία τα τελειοποιώ τους τελευταίους μήνες, και επιτέλους βρήκα τον χρόνο να τα βιντεοσκοπήσω για να τα μοιραστώ με όλον τον κόσμο!

Ορίστε λοιπόν τα 3 βίντεο της νέας συνταγής!Παράκληση: Μην ξεχάσετε να πατήσετε ένα λάικ, ώστε να ανεβεί το βίντεο στην κατάταξη αναζήτησης του YouTube και να το δουν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι. Το λέω γιατί κυκλοφορούν εκατοντάδες συνταγές αρτοποίησης, καλό είναι να ξεχωρίσει η πιο υγιεινή που υπάρχει! Επίσης αφήστε κι ένα σχόλιο στα youtube βίντεο, πώς σας φαίνεται η συνταγή, αν την προσπαθήσατε, οτιδήποτε! Γιατί και τα σχόλια βοηθούν σημαντικά στην άνοδο των βίντεο στις αναζητήσεις. Ευχαριστώ προκαταβολικά!

Όσοι ενδιαφέρεστε και για την παλιά συνταγή για Επιούσιο Άρτο σε μαντεμένια γάστρα, θα τη βρείτε εδώ.
* Είναι κι αυτή εξίσου υγιεινή, αλλά η νέα συνταγή είναι πολύ πιο πρακτική και καλύτερη σε αρκετές λεπτομέρειες.Θα επανέλθω στην παρούσα δημοσίευση με περισσότερες λεπτομέρειες, μόλις βρω χρόνο.
Μελλοντικά περιμένω φωτογραφίες και σχόλια και από τις δικές σας αρτοποιήσεις! Δείτε εδώ πώς μπορείτε να περάσετε φωτογραφίες στην δημοσίευσή σας.
8
Καλησπέρα Δημήτρη, το θέμα που σχολίασες είναι πολύ παλιό στο φόρουμ, 14 ετών!
Ομολογώ, έχω ξεχάσει αρκετά απ' όσα είχα μάθει τότε.  :-x
Στο μεταξύ, κυκλοφόρησαν νέοι τύποι λαμπών, οι led, με τις οποίες δεν έχω ασχοληθεί και δε μπορώ να εκφέρω άποψη υπεύθυνα... Τις led χρησιμοποιώ πλέον.

Αν κάνεις εσύ δική σου έρευνα για το θέμα και βγάλεις κάποια άκρη, ειδικά στο τι γίνεται με τις led λάμπες (που ούτε υδράργυρο περιέχουν, ούτε φαίνεται να έχουν κάποια προβλήματα των πρώτων λαμπών οικονομίας), γράψε την μας να ενημερωθούμε.

9
Τελικα οι λαμπες αλογονου(περιεχουν απο ο,τι διαβαζω ιωδιο και βρωμιο και οχι φθοριο)χωρις μπλε φως ειναι καλη εναλλακτικη λυση?
10
Οι περισσότερες από τις παρακάτω διορθώσεις υπήρχαν στο φόρουμ σε διάσπαρτα σημεία, όμως σκέφτηκα να τις συγκεντρώσω εδώ όλες μαζί για την διευκόλυνση του αναγνώστη. Προσοχή, ΜΗΝ διαβάζετε αυτό το θέμα αν δεν έχετε πρώτα διαβάσει πρώτα το Γλυκό Ένστικτο, γιατί δε θα καταλάβετε σε τι αναφέρομαι και θα χάσετε τον χρόνο σας άδικα!

Όσο καλό βιβλίο κι αν γράψει κανείς, ειδικά σε έναν τόσο εξελισσόμενο τομέα όπως η διατροφή, αναπόφευκτα θα υπάρξουν αναθεωρήσεις, λάθη, βελτιώσεις. Παρόλο που μου πήρε 7 ολόκληρα χρόνια η συγγραφή (διπλάσιο χρόνο απ' το να σπούδαζα διατροφολογία!), ήξερα εξ αρχής, ότι στην πορεία θα υπάρξουν σημεία που θα χρειαστούν αναθεώρηση. *Δε μιλάω για τα τυπογραφικά, συντακτικά λαθάκια του βιβλίου, που δεν επηρεάζουν σε τίποτα το αποτέλεσμα. Αυτά τα έχω βρει και θα τα διορθώσω σε μελλοντική έκδοση.

Ευτυχώς (ουφ!), δεν έχω βρει ως τώρα κάποιο σοβαρό σφάλμα στις απόψεις του βιβλίου, που θα με έκανε να το αποσύρω από την αγορά. Οι βελτιώσεις είναι μικρές, αλλά... καμιά φορά οι λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά, γι' αυτό παρακαλώ δώστε προσοχή στη λίστα των βελτιώσεων που ακολουθούν, έτσι ώστε να λάβετε το τελειότερο δυνατό αποτέλεσμα από το βιβλίο.
Το θέμα αυτό βρίσκεται υπό διαρκή επεξεργασία. Για κάθε σοβαρή βελτίωση που προκύπτει, θα έρχομαι και θα την συμπληρώνω εδώ.

Ποια είναι η δική σας πρόταση βελτίωσης; Μπορείτε να σχολιάζετε ελεύθερα, αλλά να ξέρετε ότι ανά διαστήματα θα γίνεται "καθαριότητα" στους σχολιασμούς, για να κρατιέται η δημοσίευση σύντομη, χωρίς μακριές συζητήσεις και ευανάγνωστη για τους μελλοντικούς αναγνώστες. Δεν αποκλείεται η δική σας πρόταση βελτίωσης να προστεθεί εδώ, στην αρχική δημοσίευση.


Λίστα Βελτιώσεων - Διορθώσεων

1) Νερό με χυμό λεμονιού κάθε πρωί
Σχετικά με αυτό το θέμα έχουν προκύψει παρανοήσεις σε αρκετούς αναγνώστες, και μάλλον φταίει ο τρόπος που το έγραψα. ΔΕΝ προτείνω σε όλους να προσθέτουν χυμό λεμονιού στην πρωινή ενυδάτωση. Αν δεν σας αρέσει, ή αν προκαλεί έστω και το παραμικρό πρόβλημα, εγκαταλείψτε το, και πιείτε σκέτο νεράκι. Η ενυδάτωση είναι το μεγάλο θέμα, ο χυμός λεμονιού είναι προαιρετικός. Φροντίστε μόνο το νερό να μην είναι κρύο, γι αυτό ζεστάνετέ το στο μπρίκι για λίγα δευτερόλεπτα αν είναι Χειμώνας.2) Σχετικά με το τυρί
Μέσα στο βιβλίο λέω αρκετά θετικά πράγματα για το τυρί, με μόνη προϋπόθεση να είναι από γίδινο γάλα, το οποίο είναι σαφώς ανώτερο από το αγελαδινό γάλα. Αυτό σε μερίδα αναγνωστών έδωσε την εντύπωση ότι το τυρί μπορεί να καταναλώνεται απεριόριστα και μάλιστα μαζί με υδατάνθρακες, που δεν είναι καθόλου καλός διατροφικός συνδυασμός. Όμως το τυρί είναι μία βόμβα θερμίδων, έχει μεγάλο ποσοστό λίπους, γι' αυτό αν κάποιος έχει σκοπό το αδυνάτισμα, προτείνω τον δραστικό περιορισμό του και την αντικατάστασή του με κεφίρ (από γίδινο γάλα), ή γίδινο/πρόβειο ξινό γιαούρτι. Το ίδιο κι αν κάποιος έχει επίμονα υψηλή χοληστερίνη, προτείνω κεφίρ ή ξινό γιαούρτι και όχι τυρί. Σε παιδιά που βρίσκονται σε ανάπτυξη δε χρειάζεται να περιοριστεί το τυρί, εκτός αν υπάρχει πρόβλημα παχυσαρκίας.

Όταν τρώμε τυρί, φροντίζουμε να μη συνδυάζεται με υδατανθρακούχες τροφές (ψωμί, όσπρια, πατάτες, ρύζι, μαγειρεμένα λαχανικά κλπ). Συνδυάζεται καλύτερα με πρωτεΐνούχες τροφές (πχ. ομελέτα) και πάντα σε λογικές ποσότητες. Επίσης όπως λέω στο βιβλίο, το τρώμε ωμό, όχι ψημένο, γιατί χάνει τα οφέλη του. Για παράδειγμα σε μια ομελέτα, μπορούμε να το προσθέσουμε στο τέλος, λίγο πριν τη βγάλουμε από τη φωτιά.

Και το βούτυρο, επίσης πρέπει να αποφεύγεται από όποιον ενδιαφέρεται για το αδυνάτισμα ή έχει υψηλή χοληστερίνη. Ενώ είναι τέλειο για παιδιά (τα αποτρέπει από λαιμαργίες σε ανθυγιεινά λιπαρά τρόφιμα και τα βοηθά στην ανάπτυξη), στους μεγαλύτερους θα πρότεινα να μην το καταναλώνουν συχνά. Για παράδειγμα αν έχετε τη συνήθεια να τρώτε το πρωί μία φέτα Επιούσιου Άρτου με βούτυρο και μέλι, αντικαταστήστε το με ΤΑΧΙΝΙ, μέλι, κανέλα.3) Σχετικά με το κρέας και την χορτοφαγία
Όπως έχετε δει στο βιβλίο, είμαι κατά της αποκλειστικής χορτοφαγίας και ακόμα περισσότερο ενάντιος στην ΩΜΟχορτοφαγία, η οποία έχει αξία μόνο σε θεραπευτικές πρακτικές και για περιορισμένα διαστήματα (πχ μία ολιγοήμερη σταφυλοθεραπεία ή ακόμα και μία πλήρης νηστεία). Όμως ακόμα περισσότερο απορρίπτω το ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ κρέας και για την επίδρασή του στην υγεία και για την επίδρασή του στο περιβάλλον. Επίσης αναφέρω ότι το κρέας, ακόμα και το ποιοτικό, δεν είναι απαραίτητο στους ενήλικες, εφόσον υπάρχουν άλλες ζωικές τροφές στο διαιτολόγιό μας (κεφίρ, αυγά, ψάρια). Σας είπα ότι μία ή δύο φορές κατανάλωση την εβδομάδα είναι αρκετές.

Η αλλαγή: Στα χρόνια που μεσολάβησαν από την έκδοση του βιβλίου, έχω μετακινηθεί ελαφρώς, προς μια πιο χορτοφαγική διατροφή. Αρχικό ερέθισμα ήταν η αίσθηση που είχα στο σώμα μου όταν τρώω πολύ κρέας, που δεν ήταν και τόσο καλή. Έψαξα το θέμα ενδελεχώς και σε επιστημονικές πηγές, και διαπίστωσα ότι για έναν μεσήλικα (40ρη) ή μεγαλύτερο, το κρέας δεν είναι απαραίτητο, όπως είναι για ένα παιδί που βρίσκεται στην ανάπτυξη. Δε θα σου λείψει τίποτα από τη διατροφή σου αν κόψεις το κρέας (και θηλαστικών και πτηνών), ειδικά αν υπάρχουν (μικρά) ψάρια και κεφίρ στο διαιτολόγιό σου (άντε και κανένα αβγουλάκι...).

Εδώ και λίγο καιρό έχω κόψει το κρέας και νιώθω πιο ενεργητικός και ανάλαφρος, ενώ μειώθηκε και η υψηλή χοληστερίνη που είχα.
Σκέφτομαι να συνεχίσω αυτήν την πρακτική, αλλά όχι με τον φανατισμό που την εξασκεί ένας χορτοφάγος. Για παράδειγμα το Πάσχα θα φάω κρέας, το ίδιο και σε ένα τραπέζι, όταν σερβίρεται ως κύριο πιάτο. Δηλαδή περίπου 2 φορές το μήνα θα τύχει να φάω κρέας και όταν αυτό γίνεται νιώθω ότι λαμβάνω μία υγιεινή τροφή, λες και το αποζητούσε το σώμα μου. Όπως φαίνεται το κλειδί είναι το μέτρο στην κατανάλωση.

Όμως στο μυαλό μας αρέσουν οι "καθαρές λύσεις"... Σου βάζει ο άλλος το δίλημμα "παμφάγος ή χορτοφάγος;" αγνοώντας ότι εκτός από το μαύρο και το άσπρο υπάρχουν και δεκάδες ενδιαφέρουσες αποχρώσεις του γκρίζου, που θα μπορούσες να επιλέξεις.

Υπάρχει και το θέμα της ιδιοσυγκρασίας. Έχω φίλους που μου λένε ότι όταν τρώνε μία μπριζόλα, νιώθουν υπέροχα, σαν να ξυπνά το κορμί τους, ενώ άλλοι νιώθουν απαίσια κάθε φορά που τρώνε κρέας. Εμένα η ιδιοσυγκρασία μου είναι πιο χορτοφαγική. Σημαντικό είναι να ακούς το σώμα σου, να δοκιμάζεις. Για παράδειγμα αξίζει για κάποιον να δοκιμάσει για 10 μέρες μία χορτοφαγική διατροφή και να δει πώς επηρεάζει αυτό τα επίπεδα της ενέργειάς του, τον ύπνο του, τις επιδόσεις στην σωματική άσκηση, την ψυχολογία του. Κανένα βιβλίο δε μπορεί να σου πει αν και πόσο ακριβώς πρέπει να τρως κρέας. Είναι μία απάντηση που πρέπει να την βρεις μόνος, αρκεί να γνωρίζεις ότι δεν υπάρχει μόνο το άσπρο και το μαύρο σε αυτό το ζήτημα. Βρες λοιπόν την δική σου απόχρωση του γκρίζου, όπως τη βρήκα εγώ στο θέμα του κρέατος.

Πέρα από αυτήν την μείωση του κρέατος, όλα όσα υποστηρίζω στο βιβλίο για την χορτοφαγία και τις ζωικές τροφές, δεν έχουν αλλάξει. Έχω πάντως την εντύπωση, ότι όσο γερνάω, τόσο περισσότερο θα μειώνω το κρέας.4) Η πιο υγιεινή τροφή του πλανήτη;
Είναι μία τροφή που την αναφέρω κάμποσες φορές στο βιβλίο, αλλά δεν τονίζω όσο θα 'πρεπε πόσο υγιεινή είναι. Είναι τα άγρια χόρτα! Αυτά που αγοράζουμε στη λαϊκή (συνήθως καλλιεργημένα) ή ακόμα καλύτερα αυτά που μαζεύουμε μόνοι μας στη φύση. Είναι ο ορισμός του βιολογικού τροφίμου, μιας και είναι αυτό που δίνει η γη, χωρίς δική μας παρέμβαση, λιπάσματα, φυτοφάρμακα. Όταν μαγειρεύονται, συνοδεύονται από ποιοτικό ελαιόλαδο, λεμόνι και λίγο ποιοτικό ψωμί βαθειάς ζύμωσης (δείτε δημοσίευση για "Επιούσιο Άρτο), μετατρέπονται σε ένα τρόφιμο - θαύμα, που στηρίζει ενεργειακά το σώμα και προσφέρει τεράστια οφέλη. Δε χρειάζεσαι επιστημονικές μελέτες για να το καταλάβεις. Το νιώθεις όταν τα τρως.

Επειδή αν ξεκινήσω να λέω αυτά που ξέρω, θα γράψω πολλά και κουραστικά, το αφήνω προς το παρόν και θα τα πω όλα σε ένα βίντεο που θα φτιάξω μόλις βρω ευκαιρία. Στο μεταξύ όμως, μέχρι να φτιάξω το βίντεο που θα σας πείσει ολοκληρωτικά, φάτε αυτό το υπέροχο τρόφιμο όσο πιο συχνά μπορείτε!5) Είσαι μακαρονάς;
Αυτή η απόλυτη καταδίνη που υπάρχει στο βιβλίο για το μοντέρνο σιτάρι, δεν είναι το ίδιο έντονη για άλλα σιτηρά. Το Triticum durum (σίτος ο σκληρός) ή σκληρό σιτάρι, είναι το είδος σιταριού από το οποίο φτιάχνονται τα μακαρόνια. Είναι παχυντικό, αλλά δεν έχει όλα εκείνα τα προβλήματα που έχει το σταρένιο ψωμί. Γι αυτό αν κάποιος θέλει να κάνει μία διατροφική παρασπονδία, είναι πολύ καλύτερο να την κάνει με μία υπέροχη μακαρονάδα, παρά με μία σταρένια πίτσα, πίτα, ψωμιά, κλπ.
Αν λοιπόν δε βρίσκεστε σε πρόγραμμα αδυνατίσματος, μπορείτε πού και πού να απολαμβάνετε χωρίς ενοχές την μακαρονάδα σας, συνοδεύοντάς την πάντα με άφθονη σαλάτα ωμών λαχανικών. Ακόμα πιο καλές επιλογές είναι και τα ζυμαρικά από άλλους σπόρους όπως μονόκοκκο, δίκοκκο σιτάρι. Τα έχω δοκιμάσει και είναι πολύ νόστιμα.

Σούπερ Tip: Φάε την μακαρονάδα με την αγαπημένη σου κόκκινη σάλτσα, αλλά χωρίς τυρί. Είναι μία συνήθεια που κόλησα από τη γυναίκα μου, η οποία από μικρή τρώει τα μακαρόνια χωρίς τυρί. Στην αρχή μου φάνηκε αδιανόητο, είχα την εντύπωση ότι δε θα τρόγωνται με τίποτα έτσι! Όμως με περίμενε ευχάριστη έκπληξη όταν τα δοκίμασα. Ήταν το ίδιο νόστιμα! Μετά από 2-3 μακαρονάδες χωρίς τυρί, πλέον τα ήθελα έτσι. Η κατανάλωση μακαρονιών με αυτόν τον τρόπο βοηθά στη χώνεψη και μειώνει πολύ την παχυντική τους επίδραση, μιας και όπως λέμε στο βιβλίο, το πιο παχυντικό πράγμα που υπάρχει είναι ο συνδυασμός υδατάνθρακα με λίπος. Κάντε μου την χάρη να το δοκιμάσετε λίγες φορές. Αν τελικά σας αρέσει, θα έχετε κερδίσει πολλά.
*Αντιθέτως, μακαρόνια σε άλλους συνδυασμούς, όπως πχ. με άσπρη σάλτσα, παστίτσιο, σουφλέ, ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΑ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ!
6) Διευκρινήσεις για διαλειμματική νηστεία - Βραδινό γεύμα
Όπως αναφέρεται στο βιβλίο, με την διαλειμματική νηστεία μπορείτε να πετύχετε σπουδαία πράγματα, είτε πρόκειται για ελαφριά μορφή (καθυστέρηση του πρωινού για 2 ώρες), είτε πρόκειται για απόλυτη μορφή (μόνο ένα γεύμα την ημέρα, απόγευμα ή βράδυ).

Θα ήθελα όμως να κάνω μία διευκρίνιση. Η απόλυτη προϋπόθεση που πρέπει απαραίτητα να τηρείται αν θέλεις αδυνάτισμα και υγεία είναι ο καλός βραδινός ύπνος. Χωρίς καλό ύπνο δε μπορείς ούτε να το ονειρευτείς το αδυνάτισμα. Δε θα επεκταθώ στο θέμα του ύπνου για τα λέω όλα διεξοδικά στο ebook μου Αϋπνία Τέλος. Θα πω μόνο το εξής, που σχετίζεται με την διαλειμματική νηστεία:

Αν τρως ένα τεράστιο γεύμα το βράδυ, ενδέχεται αυτό να σου χαλάσει το βάθος και την ποιότητα του ύπνου σου, παρότι αρχικά θα σε χαλαρώσει. Γι αυτό όσοι κάνουν οποιασδήποτε μορφής διαλειμματική νηστεία, θα πρέπει να τοποθετήσουν το μεγάλο γεύμα της ημερας, όχι απλά "4 ώρες πριν τον ύπνο" όπως προτείνουν διάφοροι στο ίντερνετ, αλλά τουλάχιστον 6! Για παράδειγμα αν είναι να κοιμηθείς στις 12 τα μεσάνυχτα, θα πρέπει να έχεις ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ το μεγάλο γεύμα της ημέρας στις 6 το απόγευμα ή και 1-2 ώρες νωρίτερα αν γίνεται. Μόνο έτσι θα μείνει ανεπηρέαστος ο βραδινός ύπνος από το μεγάλο γεύμα.

Θα μου πεις, "μα αν φάω τόσο νωρίς, το βράδυ θα πεινάσω." ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αν πεινάς πριν τον ύπνο, υπάρχουν λύσεις να κοροϊδέψεις την πείνα σου τρόγωντας κάτι ελαφρύ, όπως ένα φρούτο, ένα ξινό γιαούρτι, μία φετούλα Επιούσιο άρτο. Επίσης, αν το τρως νωρίς με συνέπεια, θα διαπιστώσεις ότι μετά από λίγες μέρες δε θα πεινάς τα βράδια.

Από την άλλη τονίζουμε ότι αν κάνεις διαλειμματική νηστεία, το μεγάλο γεύμα δεν πρέπει να είναι και υπερβολικά νωρίς, πχ. 1-2 το μεσημέρι, γιατί με φαγητό τόσο νωρίς, η βραδινή πείνα δε μπορεί να καταλαγιαστεί με κάτι μικρό... Ιδανικό διάστημα κατανάλωσης του μεγάλου γεύματος στη διαλειμματική νηστεία λοιπόν είναι κάπου μεταξύ 4-6 το απόγευμα!

Μία άλλη παρατήρηση για την διαλειμματική νηστεία, είναι ότι καλό είναι να μην είναι απόλυτης μορφής, δηλαδή μόνο ένα (τεράστιο) γεύμα κάθε μερα, γιατί είναι κάπως σοκ για το σώμα ο χειρισμός τόσης τροφής. Καλύτερη είναι η διαλειμματική νηστεία 6 ή 8 ωρών (8 ώρες τρώμε, 16 ώρες δεν τρώμε τίποτα στερεό).
Pages: [1] 2 3 4 5 6 ... 10