ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΕΥΕΞΙΑ > Αποτοξίνωση

Πλαστικά, BPA, διοξίνες. Το ανδρικό είδος απειλείται

<< < (2/2)

Θανάσης Αποστόλου:
Νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν παραπάνω για την ύπαρξη BPA στις αποδείξεις.

Οδηγία: Μην πιάνετε τις αποδείξεις στην γυαλιστερή τους πλευρά για πολύ ώρα, μην παίζετε με το χαρτάκι. Πλύντε τα χέρια σας αν κρατήσετε αρκετές αποδείξεις για ώρα.


--- Quote --- Αν και οι αποδείξεις κάνουν καλό στο φορολογικό σύστημα τις χώρας, ωστόσο μία απρόβλεπτη παρενέργεια φαίνεται ότι υπάρχει για όσους έρχονται σε συνεχή επαφή με αυτές, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η δυνητικά επικίνδυνη χημική ουσία διφαινόλη Α (ΒΡΑ), που περιέχεται σε πλαστικά, συσκευασίες διαφόρων τροφίμων (κονσέρβες κ.α.), υπάρχει επίσης στις αποδείξεις και, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, μπορεί να απορροφηθεί στα σώματα των ανθρώπων μέσω του δέρματος των χεριών που τις αγγίζουν.

Η μελέτη επιβεβαιώνει ανάλογα ευρήματα προηγούμενων ερευνών, τα οποία πάντως δεν θα πρέπει να προκαλέσουν ανησυχία στους καταναλωτές, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς ένας μέσος καταναλωτής πιάνει λίγες αποδείξεις μέσα στην ημέρα και τις κρατά στα χέρια του για λίγη ώρα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σέλεϊ Έρλιχ του Ιατρικού Κέντρου του νοσοκομείου παίδων του Σινσινάτι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), σύμφωνα με το «Live Science», πραγματοποίησαν ένα πείραμα με 24 εθελοντές και βρήκαν ότι όσοι έπιαναν αποδείξεις (σε θερμικό χαρτί) με τα γυμνά χέρια τους συνεχώς επί δύο ώρες, εμφάνισαν στη συνέχεια αύξηση των επιπέδων της ΒΡΑ στα ούρα τους, ενώ αυτό δεν συνέβη σε όσους άγγιζαν τις αποδείξεις με γάντια.

Η ΒΡΑ ανιχνεύθηκε στο 83% των ατόμων χωρίς γάντια πριν το πείραμα και στο 100% μετά από αυτό. Επίσης τα επίπεδα της ουσίας στον οργανισμό ήσαν αυξημένα μετά το πείραμα και σε όσους χωρίς γάντια είχαν ήδη ανιχνεύσιμη ΒΡΑ εκ των προτέρων, ενώ δεν συνέβη το ίδιο σε όσους φορούσαν γάντια στα χέρια τους.

Η συχνή έκθεση των ανθρώπων στη ΒΡΑ έχει σχετιστεί από προηγούμενες έρευνες με διάφορες πιθανές επιπτώσεις στην υγεία, όπως διαταραχές στην ορμονική και αναπαραγωγική λειτουργία των ενηλίκων και στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος των παιδιών. Παραμένουν άγνωστες οι συνέπειες από την χρόνια έκθεση στη ΒΡΑ, γι' αυτό οι ερευνητές ανέφεραν ότι πρέπει να γίνει μια μεγαλύτερη μελέτη που να διερευνήσει τις πιθανές επιπτώσεις σε βάθος χρόνου.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι σε συχνή επαφή με αποδείξεις έρχονται όσοι (π.χ. ταμίες) εργάζονται σε σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα κ.α. Οι ειδικοί συστήνουν καλό πλύσιμο των χεριών, αφ' ότου κανείς έχει τελειώσει με το άγγιγμα των αποδείξεων.

Το θερμικό χαρτί διαθέτει μια επίστρωση ευαίσθητη στη θερμοκρασία, η οποία χρησιμοποιείται κατά τη διαδικασία της εκτύπωσης.

Μια έρευνα του 2011 που ανέλυσε δείγματα θερμικών χαρτιών για αποδείξεις ταμειακών μηχανών σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ν. Κορέα και Βιετνάμ, βρήκε ΒΡΑ στο 94%.

πηγή: newsbomb.gr
--- End quote ---

Θανάσης Αποστόλου:
Νέα έρευνα σε πιθήκους έδειξε ότι εξαιρετικά χαμηλή έκθεση σε BPA μπορεί να περάσει από την έγκυο μάνα στο έμβρυο και να προκαλέσει προβλήματα στην αναπτυξή του. Ευκαιρία εδώ να πω, πως αυτό που δεν καταλαβαίνει ο πολύς κόσμος είναι ότι οι ορμόνες δρουν σε εξαιρετικά μικρές συγκεντρώσεις. Όλα τα φοβερά και τρομερά χαρακτηριστικά που δίνουν πχ.  τα οιστρογόνα, η τεστοστερόνη και οι άλλες ορμόνες, λαμβάνουν χώρα στο κορμί με την παρουσία χιλιοστών του γραμμαρίου κάθε ορμόνης! Έτσι λοιπόν και τα ξενοοιστρογόνα, ουσίες που μιμούνται τα φυσικά οιστρογόνα, έχουν μεγάλη δραστικότητα σε απειροελάχιστες ποσότητες.

Η νέα έρευνα εδώ: www.sciencedaily.com/releases/2014/02/140227134843.htm

Θανάσης Αποστόλου:
Νέο υλικό, το BPS αντικαθιστά το BPA, αλλά είναι εξίσου επικίνδυνο!


--- Quote ---Όπως έχουμε ήδη αναφέρει πάρα πολλές φορές, το πετροχημικό Δισφαινόλη Α (BPA) είναι παρόν σε χιλιάδες προϊόντα καθημερινής χρήσης, τα οποία βρίσκονται στο σπίτι, το χρησιμοποιούν τα παιδιά και το καταναλώνουμε με τις τροφές συνεχώς. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί, ή ότι συμμετέχει στην εκδήλωση δεκάδων διαταραχών, με κυριότερες τις γυναικολογικές και τις αναπτυξιακές . Για το λόγο αυτό πολλοί κατασκευαστές προϊόντων και τροφίμων το έχουν αντικαταστήσει. Δυστυχώς, για ακόμη μία φορά το κέρδος και η ευκολία είναι υπεράνω της δημόσιας υγείας, καθώς το νέο υλικό που χρησιμοποιείται δεν είναι άλλο από ένα τοξικό ανάλογο του BPA που ονομάζεται BPS (Δισφαινόλη S). Μάλιστα, πλέον οι κατασκευαστές έχουν το δικαίωμα να διαφημίζουν το προϊόν τους ως “ελεύθερο BPA”  κάνοντας τον καταναλωτή να πιστεύει ότι είναι υγιεινό και ότι η αυξημένη του τιμή … αξίζει τον κόπο.

    Στην πραγματικότητα το BPS εμφανίζει εξίσου τοξικές ιδιότητες με το BPA, ενώ περιβαλλοντικά είναι πολύ πιο επικίνδυνο, καθώς διασπάται πολύ πιο αργά και συσσωρεύεται για περισσότερο χρόνο ως ρυπαντής.[ii] Μάλιστα σε μεγάλη διεθνή μελέτη, βρέθηκε στα ούρα του 81% των ανθρώπων που εξετάστηκαν [iii]

Πλέον, μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτό το μήνα στο Environmental Health Perspectives δείχνει ότι το BPS (όπως και το BPA) έχει σαφή οιστρογονική δράση, η οποία είναι συγκρίσιμη με αυτή της οιστραδιόλης. Η οιστραδιόλη για όσους δε γνωρίζουν είναι το πιο ισχυρό ανθρώπινο οιστρογόνο, συνεπώς το BPS μπορεί να ενισχύει συνεχώς οιστρογονικές δράσεις, αναστέλλοντας τη φυσιολογική ενδοκρινική λειτουργία.  Επιπλέον, το BPS μπορεί να προκαλέσει πρόωρη απόπτωση μέσω της έκκρισης της προλακτίνης. Από τη στιγμή που η προλακτίνη ελέγχει σημαντικές λειτουργίες, όπως η αναπαραγωγή, ο θηλασμός και εκατοντάδες ακόμη βιολογικές διεργασίες, καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντική είναι η συνεχής έκθεση στο χημικό αυτό
--- End quote ---

Πηγή: Η Δισφαινόλη Α πεθαίνει… ζήτω η Δισφαινόλη S

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version