Author Topic: Κολλαγόνο (collagen), Θαύμα ή κοροϊδία;  (Read 11755 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Κολλαγόνο (collagen), Θαύμα ή κοροϊδία;
« on: December 21, 2014, 12:25:10 PM »

ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ - θαύμα ή κοροϊδία;

Σχεδόν καθημερινά τυχαίνει να πέσω σε μία διαφήμιση για το "θαυματουργό κολλαγόνο". Βλέπω διαφημίσεις παντού, στην τηλεόραση, τα περιοδικά, το ίντερνετ. Έτσι λοιπόν έψαξα το θέμα σε βάθος και έχω να σας πω ευχάριστα αλλά και... δυσάρεστα νέα:

Ευχάριστα νέα: Νομίζω ότι είναι ένα καλό συμπλήρωμα στη διατροφή μας, αλλά όχι πάντα τόσο "θαυματουργό" όσο διαφημίζεται. Η συμπληρωματική λήψη έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει κάποια οφέλη στην επιδερμίδα, στα οστά, τις αρθρώσεις και όλους τους συνδετικούς ιστούς, τα μαλλιά, τα νύχια και αλλού. Ρίξτε αν θέλετε μία ματιά στο google ψάχνοντας για τη λέξη "κολλαγόνο". Σε μελλοντικό άρθρο του Skeftomai.gr θα αναφέρονται πολύ αναλυτικές και χρήσιμες πληροφορίες.

Δυσάρεστα νέα: Είναι η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΤΙΜΗ στην οποία προσφέρεται στον Έλληνα καταναλωτή, ο οποίος "αρμέγεται" ανελέητα σε όλα τα συμπληρώματα διατροφής, όχι μόνο στο κολλαγόνο.. Επισκεπτόμενος τις σελίδες διαφόρων προϊόντων κολλαγόνου της εγχώριας αγοράς, αδυνατούσα να βρω πληροφορίες για την ποσότητα καθαρού προϊόντος ανά δόση. Σου λέει δηλαδή στη σελίδα του προϊόντος "πιες μία μεζούρα" αλλά δε σου λέει ότι αυτή η μεζούρα έχει πχ. 2 ή 10 γραμμάρια κολλαγόνο. Μετά από πολύ κόπο, κατάφερα να μετρήσω πόσο κολλαγόνο περιέχει μία συσκευασία 500ml υγρού κολλαγόνου που αγόρασε μία φίλη εδώ στη γειτονιά. Είναι περίπου 170 γραμμάρια ανά μπουκάλι στο συγκεκριμένο προϊόν που τσέκαρα. Η τιμή του ήταν περίπου 40 €. Κι αυτή η τιμή κατά τη γνώμη μου είναι απαράδεκτη.

Από την αμερικάνικη εταιρία που αγοράζω τα τελευταία χρόνια συμπληρώματα, βρήκα ποιοτικό κολλαγόνο σε σκόνη να έχει 7€ ανά 200 γραμμάρια! Αν κάνουμε την αναγωγή, η τιμή στην εγχώρια αγορά είναι 47€ ανά 200 γραμμάρια, δηλαδή 40 ευρώ παραπάνω! Ή για να το πω αλλιώς, η τιμή του κολλαγόνου που αγοράζει ο Έλληνας είναι πενταπλάσια, από ότι το αγοράζει από ξένη εταιρία.. Δε θα έδινα ιδιαίτερη σημασία, αφού αυτή είναι η ελληνική πραγματικότητα στα συμπληρώματα διατροφής για διάφορους λόγους. Όμως η εξοντωτική τιμολόγηση ενός προϊόντος μέσα στην περίοδο της κρίσης, είναι κάτι που δεν πρέπει να περάσει έτσι, χωρίς αντίσταση. Κάποιοι λένε "αγοράζετε ελληνικά προϊόντα" και συμφωνώ απόλυτα, όμως στην περίπτωση του κολλαγόνου αυτό δε γίνεται, αφού δεν παράγεται στην Ελλάδα. Όποιο συμπλήρωμα κολλαγόνου κυκλοφορεί έρχεται αναγκαστικά απ' έξω. Το θέμα είναι πόσοι μεσολαβούν μέχρι να το αγοράσετε και εις βάρος ποιου...

Αν λοιπόν έχετε δελεαστεί από τις διαφημίσεις κολλαγόνου, δεν κακή ιδέα να κάνετε τη δοκιμή σας, αλλά να είστε πονηρεμένοι όταν βλέπετε μεγάλες τιμές. Όσο για τα πρόσθετα (νερό, γλυκαντικά, βιταμίνες κλπ) που υπάρχουν σε διάφορα υγρά κολλαγόνα, νομίζω είναι άχρηστα. Ούτε γλυκαντικά, ούτε λίγες παραπάνω βιταμίνες και μέταλλα χρειάζομαι, αφού τα έχει η διατροφή μας. Εξαίρεση είναι η βιταμίνη C ιδίως για τους καπνιστές. Η βιταμίνη C είναι σημαντικότατος παράγοντας για τη δημιουργία κολλαγόνου στο σώμα και το κάπνισμα την καταστρέφει. Γι αυτό οι καπνιστές έχουν πρόβλημα στα ούλα (ματωμένα, αδύναμα ούλα κλπ). Τα ούλα αποτελούνται κυρίως από κολλαγόνο. Με μόνο λήψη βιταμίνης C κάποιοι φίλοι μου καπνιστές έφτιαξαν γερά ούλα!

Παρακάτω σας δίνω 3 λινκ που αξίζει να μελετήσετε.

Εδώ για το ποιοτικό προϊόν των 200 γρ. καθαρού κολλαγόνου που κοστίζει 7€ (9,36$).
http://www.iherb.com/Doctor-s-Best-Best-Collagen-Types-1-3-7-1-oz-200-g/19109

Εδώ πληροφορίες γενικές για τη βιταμίνη C. Απαραίτητη για καπνιστές και χρήσιμη σε όσους έχουν ελλιπή διατροφή.

και τέλος εδώ μπορείτε να δείτε λεπτομερώς πώς μπορείτε εύκολα να παραγγείλετε φθηνά ποιοτικά συμπληρώματα, καθώς και γενικές σκέψεις για την προβληματική η αγορά συμπληρωμάτων στην Ελλάδα.

Το κείμενο έχει δημοσιοποιηθεί ως σημείωση facebook την οποία μπορείτε να κοινοποιήσετε όσοι θέλετε.


   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Απ: Κολλαγόνο (collagen), Θαύμα ή κοροϊδία;
« Reply #1 on: December 21, 2014, 12:45:19 PM »
Καλημέρα σε όλους και Χρόνια Πολλά!!!

Δεν ξέρω το ακριβώς φταίει, αλλά λίγο το άγχος, λίγο η πίεση (καρδιάς), λίγο η τριχώπτωση (κάνω θεραπέια με λοσιον & ενέσεις), λίγο οι χωρισμοί, λίγο η ηλικία (ναι έφτασα τα 42) και τέλος λίγο και η καθημερινή πλύση εγκεφάλου, σκέφτομαι να αγοράσω πόσιμο κολλαγόνο (επώνυμο, αγγλικής εταιρίας, με αρχικά c.p.a.).

Αρχισα να κάνω ερευνα για να δω που μπορώ να το βρω φθηνά. Στα site που αναφέρονται εδώ στην Αμερική, δεν μπόρεσα να βρω το συγκεκριμένα αφού δεν είμαι και πολύ γνώστης των συστατικών για να προβώ σε αγορά αντίστοιχου αλλά άλλης μάρκας.

Σε Αγγλια, βρήκα το συγκεκριμένο αλλά το κόστος με τα μεταφορικά είναι ίδιο σα να το αγόραζα από Ελλάδα.

Υπάρχει περίπτωση κάποιος να βοηθήσει για το που μπορώ να βρώ (και τι μάρκα) πόσιμο κολλαγόνο από τα site που αναφέρονται στο forum σας όμως με παρόμοια σύσταση του επωνυμου που αναφέρω?

Σας ευχαριστώ εκ των προτερων

Δημήτρης

ΥΓ *** Πολύ καλή δουλειά γίνεται εδώ μέσα  =yes!=

Γεισ σου Δημήτρη, μην παρασύρεσαι από τις διαφημίσεις. Το υγρό κολλαγόνο που πάνε να σου πουλήσουνε δεν είναι κάποιας ειδικής "σύστασης" που δε μπορεί να υπάρχει σε άλλη εταιρία. Πάρε το προϊόν που αναφέρω παραπάνω σε  (σε σκόνη) και ανακάτεψέ το με νεράκι και έχεις το καλύτερο κολλαγόνο της αγοράς, απαλλαγμένο μάλιστα από περιττά γλυκαντικά. Μιας και είπα γλυκαντικά... τι θυμήθηκα..

Να ξέρεις ότι η γήρανση της επιδερμίδας και του σώματος γενικά, επιταχύνεται από ένα φαινόμενο που ονομάζεται γλυκοζυλίωση. Να πω λίγα λόγια γι αυτή.

Παρά το γλυκό όνομα, το νόημα είναι πολύ πικρό.. Η γλυκοζυλίωση είναι η διαδικασία με την οποία όλοι γερνάμε πρόωρα, πιο νωρίς από όσο θα έπρεπε. Είναι η αιτία για την ενοχλητική ρυτίδα που παρατηρήσατε πρόσφατα. Αλλά οι ρυτίδες δεν είναι παρά μόνο η εξωτερική απεικόνιση της καταστροφής που προκαλεί η γλυκοζυλίωση παντού, σε όλο το σώμα.

Από χημικής άποψης μπορούμε να περιγράψουμε τη γλυκοζυλίωση ως την ένωση της γλυκόζης με διάφορες πρωτεΐνες μας. Μία από τις πρωτεΐνες που γλυκοζυλιώνονται είναι το κολλαγόνο, που βρίσκεται παντού στο σώμα. Το αποτέλεσμα είναι η γήρανση του δέρματος, οι ρυτίδες, το σακούλιασμα της επιδερμίδας και τα προβλήματα στις αρτηρίες, των οποίων το κολλαγόνο αποτελεί βασικό δομικό μέρος.

Στο προχωρημένο της στάδιο η γλυκοζυλίωση παράγει τα λεγόμενα AGEs (από το Αdvanced Glycation Εnd Ρroducts), ή στα ελληνικά τα Τελικά Προϊόντα Προχωρημένης Γλυκοζυλίωσης. Το ακρωνύμιο AGEs δόθηκε από τον ειδικό επί του θέματος Άντονι Σεράμι και όπως αντιλαμβάνεστε, είναι πολύ πετύχημένο, αφού το ρήμα "age" σημαίνει στα αγγλικά "γερνάω".

Τα AGEs είναι μακρομόρια που αδρανοποιούν τα φυσικά αντιοξειδωτικά ένζυμα και μειώνουν τη φυσική μας άμυνα, ενώ προκαλούν αλοιώσεις στο DNA των κυττάρων τροποποιώντας με αυτόν τον τρόπο τις κυτταρικές λειτουργίες.

Από τις τροφές που καταναλώνουμε συχνά, 2 είναι οι βασικοί ένοχοι της γλυκοζυλίωσης: Η ζάχαρη και το αλεύρι. Και οι δύο αυτές τροφές εκτοξεύουν τη γλυκόζη του αίματος, αποσταθεροποιούν την ευαισθησία μας στην ινσουλίνη (η οποία έχει ως έργο τον έλεγχο του σακχάρου μας).

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να μην γερνάμε πριν την ώρα μας, εκτός από τη διακοπή του καπνίσματος που είναι το σημαντικότερο, είναι να περιορίσουμε όσο μπορούμε τα ψωμιά και ιδίως τη ζάχαρη.
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline dimikap

  • νέο μέλος
  • *
  • Thank You
  • -Given: 2
  • -Receive: 0
Απ: Κολλαγόνο (collagen), Θαύμα ή κοροϊδία;
« Reply #2 on: December 21, 2014, 07:02:25 PM »
Θανάση,

σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συμβουλή σου. Θα κάνω παραγγελία αυτό που προτείνεις και ελπίζω η γευση του να μην είναι χάλια  :-x


Αυτό με βιταμίνη c, ήταν χρήσιμο. Είμαι καπνιστής και όσο για τη διατροφή μου, δεν μπορώ να πω πως είναι και η καλύτερη.


Εχεις να προτείνεις κάτι αντίστοιχο από το εν λόγω site ?

Απορία : Μπορώ να τα ανακετέψω με το κολλαγόνο και να τα παίρνω μαζί ?

Ευχαριστώ άλλη μία φορά :victory:

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Απ: Κολλαγόνο (collagen), Θαύμα ή κοροϊδία;
« Reply #3 on: December 23, 2014, 11:34:13 AM »
Αν εννοείς να ανακατέψεις βιτ. C με κολλαγόνο, δε θα το πρότεινα.. Η C ειναι σε κάψουλες κ πίνεται όποτε θες, ανεξάρτητα από το κολλαγόνο. Το κολλαγόνο σε σκόνη που σου λέω έχει σχετικά ουδέτερη γεύση.

Πάντως ότι καλό σου κάνουν τα συμπληρώματα στο παίρνει πίσω πολλαπλάσιο το κάπνισμα. Οπότε αν επιθυμείς τη μέγιστη ανανέωση, δε είναι τόσο θέμα τι θα κάνεις, όσο τι ΔΕ θα κάνεις, δηλαδή, σιγά σιγά να μπεις σε τροχιά απόδρασης από το κάπνισμα... Συμπληρώματα για τη διακοπή του καπνίσματος έχω δημοσιεύσει εδώ. Αν και.. η διακοπή είναι κυρίως θέμα ψυχολογίας.
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline dimikap

  • νέο μέλος
  • *
  • Thank You
  • -Given: 2
  • -Receive: 0
Απ: Κολλαγόνο (collagen), Θαύμα ή κοροϊδία;
« Reply #4 on: December 24, 2014, 04:12:03 PM »
Θανάση και πάλι ευχαριστώ πολύ.

Θα ψαξω να βρω καψουλες με ημερήσια ποσότητα +25-30mg λόγω του τσιγάρου  :)