Author Topic: Συγχαρητήρια Θανάση Αποστόλου!  (Read 6104 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Μαρία Τζιρίτα

  • Περαστικός
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 0
Συγχαρητήρια Θανάση Αποστόλου!
« on: April 04, 2010, 07:09:02 PM »
Μόλις ολοκλήρωσα την ανάγνωση του βιβλίου, στην τυπωμένη, ολοκληρωμένη έκδοση. Είναι Σάββατο πρωί. Την Πέμπτη το απόγευμα κάποιος φίλος στο msn μου έστειλε το λινκ για το βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή και του έριξα μια ματιά. Μετά από λίγο έριξα επίσης μια ματιά στο πακέτο με τα τσιγάρα μου. Είχε μέσα γύρω στα 6-7. Όσο διάβαζα το βιβλίο από την οθόνη μου ένιωθα περιέργεια κι έκπληξη, σα να έκανα μια τρομερή ανακάλυψη. Σα να έβλεπα κάτι που ήταν συνέχεια εκεί και τόσο καιρό αγνοούσα. Ασυναίσθητα, χωρίς να το σκεφτώ δεύτερη φορά, είπα μέσα μου ότι δε θα αγοράσω άλλο πακέτο τσιγάρα κι ότι θα σταματούσα το κάπνισμα. Μου ήρθε τόσο αβίαστα και φυσικά, που γελούσα με τον εαυτό μου. Το ίδιο γέλασαν και αυτοί που μοιράστηκα μαζί τους την απόφασή μου.

Την επόμενη μέρα, Παρασκευή, τελείωσα την ανάγνωση του ηλεκτρονικού βιβλίου. Το μεσημέρι έκανα το τελευταίο τσιγάρο της ζωής μου - φώναξα μάλιστα την κόρη μου να της το δείξω! Φυσικά με κορόιδεψε "σιγά μην το κόψεις έτσι εύκολα! Εδώ άνθρωποι χρόνια παλεύουν, ο μπαμπάς το είχε κόψει δυό χρόνια και το ξανάρχισε! Άσε μας ρε μαμά, έτσι εύκολα κόβεται;"
Μου φαίνεται κι εμένα γελοίο ν'απαντήσω, πως ναι, έτσι εύκολα κόβεται, αρκεί να ξέρεις. Να ξέρεις την αλήθεια. Να συνειδητοποιήσεις πόσο είναι ΟΛΑ μέσα στο μυαλό σου. Το βράδυ της Παρασκευής, μετά τη δουλειά, κατέβηκα στον Παπασωτηρίου στη Γλυφάδα κι αγόρασα το βιβλίο. Ξεκίνησα αμέσως χθες βράδυ το δεύτερο μέρος και προ ολίγου ολοκλήρωσα όλο το βιβλίο. Και τώρα ξέρω πως δε χρειάζομαι ούτε 3 μέρες, ούτε 3 μήνες, ούτε 3 χρόνια για να σιγουρευτώ. Ξέρω πως είμαι ΜΗ καπνίστρια και το υποσυνείδητό μου πείστηκε σε τέτοιο βαθμό, που δεν έχω καν σημάδια καθυστερημένης ενόχλησης από τη νικοτίνη! Τι νιώθω; Θαυμασμό και ζήλια (ας μου επιτραπεί) για τον συγγραφέα του βιβλίου.... Γιατί εκείνος κάπου αναφέρει "δεν είμαι ψυχολόγος" κι εγώ, που είμαι ψυχολόγος γιατί να μην έχω σκεφτεί τόσα χρόνια με τον τρόπο που σκέφτηκε εκείνος; Γιατί να μην έχω δει αυτο που στεκόταν μπροστά μου και ξαφνικά είδα τόσο ξεκάθαρα; Φυσικά αστειεύομαι και χωρίς ίχνος ανταγωνισμού, οφείλω στον Θανάση ένα τεράστιο από καρδιάς ευχαριστώ και χίλια συγχαρητήρια για την ευφυία του και για το γεγονός ότι επέλεξε να την μοιραστεί μαζί μας!

Ας πω όμως λίγα πράγματα για μένα, όπως επιβάλουν οι κανόνες καλής συμπεριφοράς, όταν για πρώτη φορά μπαίνεις σε μια παρέα ανθρώπων. Το όνομά μου το βλέπετε εδώ δίπλα. Η ιδιότητά μου είναι παιδοψυχολόγος - συγγραφέας και τα βιβλία που έχω γράψει είναι κοινωνικά μυθιστορήματα και μπορείται να τα δείτε στην ιστοσελίδα μου mariatzirita.gr Είμαι διαζευγμένη μητέρα ενός δεκαοκτάχρονου κοριτσιού και μέσα σε όλα τα παραπάνω ΗΜΟΥΝ φανατική καπνίστρια τα τελευταία 20 χρόνια. Τόσο φανατικά μπλεγμένη και παγιδευμένη στο ψεύδος, που ούτε καν ποτέ είχα σκεφτεί να το κόψω. Απλά μου φαινόταν αδύνατον, γιατί μου άρεσε το τσιγάρο - ακριβώς επειδή απατηλά το είχα συνδέσει με άλλες απολαύσεις.
Κι εμένα που τα γράφω τώρα αυτά, απίστευτο μου φαίνεται. Το τσιγάρο δεν το άφηνα από το χέρι μου, ήταν η προέκτασή του. Κάπνιζα ενώ μαγείρευα, ενώ έτρωγα - πολλές φορές και τη νύχτα ξυπνούσα για τσιγάρο. Ξέρω πως ίσως να είμαι τυχερή εξαίρεση, αλλά πραγματικά νιώθω τόσο πολύ αντικπνίστρια αυτή τη στιγμή, που μου έρχεται να κλαίω για τα χρόνια που έχασα μέσα στη φυλακή της νικοτίνης...

Ο Θανάσης έχει κάνει σπουδαία δουλειά μ'αυτό το βιβλίο. Είναι καλογραμμένο, ανθρώπινο, απλό και προσιτό, σαν ένας καλός φίλος που στέκεται δίπλα σου και σου μιλάει. Από ψυχολογικής άποψης έχει άψογη προσέγγιση, χτυπάει κατευθείαν εκεί που πρέπει να χτυπήσει και οι γνώσεις του πάνω στην ψυχολογία με εξέπληξαν - θα ορκιζόμουν ότι το έχει γράψει συνάδελφος! Με λίγα λόγια είναι ένα βιβλίο εκπληκτικό, που έχει τη δυνατότητα να σώσει πολλές ζωές και γι αυτό το λόγο και μόνο θα έπρεπε να ξεχωρίσει πολύ ψηλότερα στις λίστες των μπεστ σέλλερς. Από την πλευρά μου, θα κάνω τα αδύνατα δυνατά για να συμβεί αυτό! Από ευγνωμοσύνη στον Θανάση που με έβγαλε από τη φυλακή της νικοτίνης.

Ίσως κάποιος σκεφτεί ότι είμαι τόσο ενθουσιασμένη επειδή ακόμα είναι το πρώτο μου 24ωρο χωρίς τσιγάρο. Όποιος σκέφτεται μ'αυτόν τον τρόπο, ότι δηλαδή όσο περνάει ο καιρός θα είναι πιο δύσκολο και "κάτσε να σου τύχει η στραβή και να σε δω εγώ" και τέτοια, σημαίνει πως δεν έχει καταλάβει καν τι λέει το βιβλίο του Θανάση. Κι όχι δεν το έχει καταλάβει, αλλά δεν το έχει νιώσει. Γιατί μόλις το νιώσεις, όπως το ένιωσα, κάθε μέρα που περνάει το κάνει και πιο εύκολο, πιο ξεκάθαρο κι όχι πιο δύσκολο. Και πράγματι καμία δύναμη δε χρειάζεται, ούτε αποφασιστικότητα, ούτε τίποτα. Χρειάζεται δύναμη θέλησης, προσπάθεια, θυσία, για να μη δηλητηριάζω εκούσια τον εαυτό μου με κάτι που και απαίσια γεύση έχει κι ένα σωρό βλάβες μου προκαλεί και με δεσμεύει στις κοινωνικές μου συναναστροφές και πρέπει να το πληρώνω κι από πάνω;;;;; Ένιωσα τόσο ηλίθια όταν συνειδητοποίησα όλα αυτά, που η απόφαση να μην το ξαναβάλω στο στόμα μου ήρθε ως η μοναδική μου επιθυμία και εύλογη επιλογή, που δεν απαιτήθηκε καμία προσπάθεια!

Ίσως να μου πείτε ότι λόγω σπουδών και γνώσεων κατανόησα πολύ πιο εύκολα και γρήγορα τη μέθοδο αυτή και σ'αυτό μάλλον δε θα διαφωνήσω - χωρίς να είμαι και σίγουρη ότι παίζει κάποιο ρόλο. Εύκολα έκανα τις αποσυνδέσεις του υποσυνείδητου από το συνειδητό και δε χρειάστηκε καν να περάσω όλα τα στάδια που αναφέρει στο δεύτερο μέρος. Χθες βράδυ ήπια και μπύρα και σήμερα τον καφέ μου κανονικά - κανένα πρόβλημα. Σα να μην έχω καπνίσει στη ζωή μου ποτέ.
Όμως νομίζω πως σας κούρασα για πρώτη γνωριμία.... Δεν έχω να πω παραπάνω από άλλο ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για το φως που άναψε μέσα στο μυαλό μου και να διαβεβαιώσω τον Θανάση πως θα είμαι δίπλα του σε όποια προσπάθεια κάνει στον αντικαπνιστικό του αγώνα. Ας βοηθήσουμε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούμε.

Υ.Γ. Το επόμενο βιβλίο μου το έχω παραδώσει ήδη στον εκδοτικό μου οίκο και κυκλοφορεί τον Φεβρουάριο. Όμως τη Δευτέρα κιόλας θα ζητήσω ν'αλλάξω κάποια κεφάλαια, να τροποποιήσω ορισμένες σκηνές, που έχουν να κάνουν με τους ήρωες μου που καπνίζουν. Στο τέλος του βιβλίου θα κάνω ειδική αναφορά σε αυτή την αλλαγή και τον λόγο για τον οποίον έγινε. Το βιβλίο του Θανάση θέλω να φτάσει στα χέρια όσων περισσότερων ανθρώπων γίνεται...



Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Απ: Συγχαρητήρια Θανάση Αποστόλου!
« Reply #1 on: April 04, 2010, 07:10:50 PM »
Μαρία γεια σου!!

αυτά που έγραψες με ενθουσίασαν! Με τι να χαρώ πρώτα; Για τη βαθιά σου κατανόηση στο νόημα του βιβλίου; Για τη διαφαινόμενη επιτυχία σου; Για τα καλά σου λόγια; ή για τη διάθεσή σου να βοηθήσεις;Το βάθος της κατανόησής σου είναι εκπληκτικό και φαίνεται από τον ενθουσιασμό σου και στο ότι κατάλαβες ότι δε χρειάζεται καν αποφασιστικότητα μόλις δεις καθαρά την αλήθεια.

Τι σου συμβαίνει τώρα; Τα "συστήματα ευτυχίας" σου (νευρικό και ορμονικό) ίσως είναι λίγο αναστατωμένα για μερικές μέρες από την καθυστερημένη επίδραση της νικοτίνης, αλλά ο ενθουσιασμός σου για την υπέροχη πρωτοφανή ελευθερία που βιώνεις επισκιάζει τα πάντα! Κάθε φορά που στο μέλλον νιώσεις μία απατηλή ανάμνηση να σε επισκέπτεται, θα ανακαλείς στη μνήμη σου αυτό το υπέροχο αίσθημα ενθουσιασμού που νιώθεις αυτές τις μέρες και το ψέμα θα υποχωρεί...

Το ξέρω καλά αυτό το αίσθημα, γιατί το έχω νιώσει κάθε φορά που ξετρύπωνα την αλήθεια για κάποια ψευδαίσθηση ή όταν επεξεργαζόμουν το μυστικό της νικοτίνης. Ήταν φορές που πληκτρολογούσα γελώντας από τη χαρά μου! Μακάρι όλο και περισσότεροι αναγνώστες να νιώσουν την επίδραση που ένιωσες, να καταλάβουν αυτά που κατάλαβες. Είναι αρκετοί μέσα στο φόρουμ που το έχουν πετύχει σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό.

Πάντως η σκέψη μου αυτόν τον καιρό είναι με όσους δεν καταφέρνει να βοηθήσει το βιβλίο, ενώ το έχουν διαβάσει προσεκτικά. Έχω πολλές καινούργιες ιδέες και ανυπομονώ να τους δώσω την τελική μορφή.

Μαρία Τζιρίτα ... δεν σε ήξερα ούτε ονομαστικώς και αυτό δείχνει πόσο άσχετος είμαι με τα θέματα του βιβλίου. Από μία πρώτη ματιά διαπίστωσα ότι είσαι αναγνωρισμένη και πολύ πετυχημένη συγγραφέας και αυτό σε μία εποχή που κυκλοφορούν χιλιάδες τίτλοι. Αύριο το πρωί θα παραγγείλω το "μάτια μου" γιατί μου τράβηξε την προσοχή. Όταν ήμουν μικρός διάβαζα πάρα πολύ λογοτεχνία. Και μετά στο γυμνάσιο το ίδιο. Από λύκειο και μετά όμως ζήτημα να έχω διαβάσει 2-3 λογοτεχνικά βιβλία. Φταίει και το ότι δεν ήξερα τι να διαλέξω όταν έλεγα να διαβάσω κάτι.

Σ' ευχαριστώ για τη διάθεσή σου να βοηθήσεις στην προσπάθεια. Η αφαίρεση σκηνών καπνίσματος από το βιβλίο σου είναι πολύ δυνατή κίνηση! Είναι πραγματικά πολύ άδικο να χάνονται τόσες ανθρώπινες ευτυχίες από αυτή την παμπόνηρη παγίδα. Πιστεύω ότι όπως σήμερα λέμε: "για φαντάσου.. κάποτε ο κόσμος κάπνιζε μέσα στο αμάξι με τα παιδιά στο πίσω κάθισμα!", κάποτε θα λέμε: "για φαντάσου... κάποτε οι άνθρωποι κάπνιζαν..." Για να έρθει όμως αυτή η στιγμή πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι έστω και λίγο. Και οι πιο κατάλληλοι γι αυτό είμαστε εμείς, οι πρώην καπνιστές.

Είμαι πάντα στη διάθεσή σου για ότι χρειαστείς!  :victory:
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline Μαρία Τζιρίτα

  • Περαστικός
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 0
Απ: Συγχαρητήρια Θανάση Αποστόλου!
« Reply #2 on: April 04, 2010, 07:13:04 PM »
Καλημέρα Θανάση και σ'ευχαριστώ για την απάντηση σου. Ήδη έγραψα στο μπλογκ μου το ίδιο (σχεδόν) κείμενο που έγραψα εδώ πιο πάνω κι έχει ενδιαφέρον να δεις τα σχόλια των φίλων και αναγνωστών μου. Θα δεις πολύ περισσότερα σχόλια από αύριο βέβαια, γιατί σαβ/κα δεν εχει πολύ κίνηση το μπλογκ. (http://mariatzirita.blogspot.com)

Οι αλλαγές που σου ανέφερα στο βιβλίο ήδη γίνονται (σήμερα το επεξεργάζομαι) και σκέφτηκα να συμπεριλάβω κι ένα διάλογο σχετικό με το κάπνισμα που να βασίζεται στη θεωρία σου και με αστερίσκο να παραπέμπει στο βιβλίο σου π.χ. "Από το βιβλίο του Θανάση Αποστόλου Πώς να απαλλαγείται από το κάπνισμα πανεύκολα. Περισσότερες πληροφορίες στο www.skeftomai.gr"
Μην απογοητεύεσαι Θανάση. Πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θα σε πολεμάνε, που θα σε αμφισβητούν, που θ'αμφιβάλουν ή που θα σε φθονούν. Ξέρεις πως έχεις σώσει πολλούς ανθρώπους, πολλούς. Αλλά σου λέω το εξής: έναν και μόνο άνθρωπο να έχεις γλυτώσει από την θανατηφόρα αυτή παγίδα, μια και μόνο ζωή να σώσεις, δεν αξίζει που έγραψες αυτό το βιβλίο, δεν αξίζουν όλα όσα κάνεις;....

Έχω ένα γκρουπ στο facebook με πάνω από 1.000 μέλη (θα στο στείλω να γίνεις μέλος). Θα γράψω και σε αυτούς για το βιβλίο σου, με ομαδικό μήνυμα και όπου αλλού έχω βήμα επικοινωνίας με κόσμο (όπως στις παρουσιάσεις των βιβλίων μου) θα το αναφέρω πάντα.

Offline ELENA21

  • νέο μέλος
  • *
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 0
Απ: Συγχαρητήρια Θανάση Αποστόλου!
« Reply #3 on: April 08, 2010, 12:39:21 PM »

Θανάση θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου να σου δώσω συγχαρητήρια!!

Το βιβλίο σου είναι μία εκ βαθέων μελέτη  που την έχεις αποδώσει όμως με απόλυτα κατανοητό και άμεσο τρόπο.. Πραγματικά δεν αισθανόμουν ότι διάβαζα ένα βιβλίο αλλά ότι σε είχα απέναντί μου! 'Ενιωσα σαν να είμαι με κάποια φίλη μου που της έχω εκμηστηρευτεί όλους τους φόβους μου, τις ανασφάλειες, το αίσθημα ενοχής, την "απόλαυση" και γενικά όλους τους προβληματισμούς που ένωθα για το κάπνισμα! Νομίζω είναι περιττό να αναφέρω ότι σε πάρα πολλά σημεία ταυτίστηκα με όσα είχες γραμμένα (π.χ. η παράγραφος "μου αρέσει η γεύση του", "το ελέγχω το κόβω όποτε θέλω" και πολλές άλλες - είμαι στην δουλεία τώρα και δεν έχω το βιβλίο μπροστά μου!!).  Επίσης σε ορισμένα σημεία με έκανες να προβληματιστώ. Θα το θέσω αργότερα ως ξεχωριστό θέμα στο φόρουμ γιατί πραγματικά νομίζω ότι αξίζει και μέχρι στιγμής δεν είδα να σχολιάστηκε πουθενά. Ακόμη μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι κατέρριψες τους μέχρι τώρα φόβους μου και με έκανες να αντικρίσω την πραγματικότητα!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ που μας ξαναέδωσες πίσω χρόνια απ'τη ζωή μας και την ζωή απ'τα χρόνια μας!


Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Απ: Συγχαρητήρια Θανάση Αποστόλου!
« Reply #4 on: April 08, 2010, 02:50:40 PM »
Έλενα σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Περιμένω τους προβληματισμούς σου όποτε μπορέσεις.
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!