Author Topic: Ιχθιέλαια Ω-3 - fish oils Omega-3  (Read 37619 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Ιχθιέλαια Ω-3 - fish oils Omega-3
« on: April 10, 2010, 01:13:29 PM »
Ιχθυέλαια Ω3



Γενικά: Έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε το λίπος ως κάτι “κακό” στη διατροφή μας. Όμως στην περίπτωση των Ω3 συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Τα λιπαρά Ω3 απαντώνται κυρίως στα ψάρια. Ιδίως τα παχιά ψάρια όπως ο σολομός και η σαρδέλα. Ανήκουν στην κατηγορία των πολυακόρεστων λιπαρών όπως και τα Ω6. Τα Ω6 είναι τα φυτικά λίπη, τα οποία δεν λείπουν από το διαιτολόγιο του δυτικού κόσμου. Όμως τα Ω3 σε γενικές γραμμές λείπουν από τη δίαιτά μας, λόγω της ανεπαρκούς κατανάλωσης ψαριών. Εκτός από το να τρώμε κάθε μέρα ψάρια που είναι ίσως η καλύτερη επιλογή, μπορούμε να λάβουμε τα Ω3 και από συμπληρώματα διατροφής, τα οποία όταν προέρχονται από αξιόπιστη εταιρία, έχουν το πλεονέκτημα του ποιοτικού ελέγχου, έτσι ώστε να μην υπάρχουν σε αυτά βαρέα μέταλλα ή τοξικές ουσίες που καμιά φορά δυστυχώς απαντώνται στα ψάρια. Δεν είναι μόνο τα Ω3 ωφέλιμα στα ιχθυέλαια: Ερευνες που έχουν διεξαχθεί στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών κατά τα τελευταία 10 χρόνια έδειξαν ότι στα ιχθυέλαια δεν είναι μόνο τα ω-3 που ασκούν την προστατευτική αντιφλεγμονώδη δράση, αλλά και άλλα συστατικά τους.

Περιεκτικότητες λιπαρών Ω3 ανά μερίδα 100 γραμμαρίων:
Σολομός Ατλαντικού (ιχθυοτροφείου, μαγειρεμένος)             1,8
Γαύρος (Ευρωπαϊκός, σε κονσέρβα με λάδι, στραγγισμένος)          1,7
Σαρδέλα (Ειρηνικού, σε κονσέρβα στραγγισμένη, ολόκληρη με οστά)   1,4
Ρέγγα (Ατλαντικού, τουρσί)                       1,2
Σκουμπρί (Ατλαντικού, μαγειρεμένο)                    1,0
Πέστροφα ιριδίζουσα (ιχθυοτροφείου, μαγειρεμένη)              1,0
Ξιφίας (μαγειρεμένος, ξηρά θερμότητα)                  0,7
Τόνος (λευκός, κονσερβοποιημένος με νερό, στραγγισμένος)          0,7
Βακαλάος μελανόχρωμος (Ατλαντικού, μαγειρεμένο)              0,5
Γλώσσα (μαγειρεμένη)                          0,4


Περιεκτικότητα Ω3 σε γραμμάρια ανά 15ml (δηλαδή ανά 2 κουτ. σούπας)
Λινέλαιο             6,9     
Μουρουνέλαιο    2,8    
Καρυδέλαιο    1,4    
Canola oil (τροποποιημένο κραμβέλαιο)    1,3    
Σογιέλαιο        0,9    
Ελαιόλαδο        0,1

Οφέλη: Πραγματικά δεν ξέρει κανείς από πού να ξεκινήσει. Έχουν γίνει πολυάριθμες μελέτες που έχουν αποδείξει μεγάλα οφέλη στην καρδιά, στο κυκλοφορικό σύστημα, στο ανοσοποιητικό σύστημα, στα μάτια, στον εγκέφαλο. Επίσης έχουν αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση,  ευεργετική επίδραση στη ψυχική διάθεση, στην καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος, στις αρθρώσεις, στην καταπολέμηση της αρθρίτιδας, της κατάθλιψης και της επιθετικότητας.

Δοσολογία: Στη λήψη από τροφή δεν υπάρχει περιορισμός. Όταν τα καταναλώνετε από συμπληρώματα διατροφής, λάβετε τη δοσολογία που σας προτείνει η συσκευασία.

Παρενέργειες: Εξαιρετικά σπάνιες και μόνο σε μεγάλη κατανάλωση

Επιπλέον παρατηρήσεις: Ένα καταπληκτικό συμπλήρωμα διατροφής που παίρνω ανελλιπώς εδώ και χρόνια.

Μήπως τα συμπληρώματα διατροφής που έχουν και Ω6 είναι πιο "καλά";
Είναι πιο καλά για τις τσέπες αυτών που τα πουλάνε άλλα όχι για εσάς. Η δυτική διατροφή είναι πλούσια σε Ω6, που σημαίνει ότι δεν τα χρειάζεστε. Όλα τα τηγανιτά τρόφιμα, όλα τα φυτικά έλαια έχουν Ω6. Αλλά και γι αυτούς που αποφεύγουν τα τηγανιτά και καταναλώνουν ελαιόλαδο, πρέπει να ξέρουν ότι και αυτό διαθέτει μεγάλη ποσότητα Ω6.
Σε 100 γρ. ελαιόλαδου περιέχονται:
- omega-3 fat <1.5 g 
- omega-6 fat 3.5-21 g   (πηγή Βικιπέδια)
Άρα η δική μου προσωπική γνώμη είναι να γυρίσετε την πλάτη σε διαφημιστικά κόλπα που παρουσιάζουν συμπληρώματα Ω3-6-9 ως "πληρέστερα" και "καλύτερα" και να επικεντρωθείτε μόνο στα Ω3


Οφέλη ιχθυελαίου σε παιδιά. Ένα απόσπασμα από ένα φοβερό ντοκιμαντέρ του BBC. Δείτε το!



Πηγές για περισσότερη μελέτη:
Wikipedia,  http://en.wikipedia.org/wiki/Omega-3_fatty_acid
Ξένη πηγή 1: http://www.umm.edu/altmed/articles/omega-3-000316.htm
Ξένη πηγή 2 για το όφελος στην καρδιά: http://www.naturalnews.com/026130_heart_failure_fatty_fish_health.html
Ξένη πηγή 3: http://www.rinf.com/columnists/news/truth-about-fish-oil
Ξένη πηγή για την επιρροή στη διάθεση: http://health.usnews.com/articles/health/brain-and-behavior/2009/09/18/health-advice-do-omega-3-supplements-affect-mood.html
Ελληνική πηγή 1: http://www.chem.uoa.gr/chemicals/chem_omegaFA.htm

δείτε εδώ πώς μπορείτε να παραγγείλετε φθηνά και ποιοτικά συμπληρώματα διατροφής
(σε τιμές ως 1/4 αυτών που δίνουν τα φαρμακεία!)


   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Ω3 ως θεραπεία για θυμό, βία, μελαγχολία, κατάθλιψη !

Παρακάτω παραθέτω διάφορα ενδιαφέρονται κείμενα που καταπιάνονται με το θέμα της επίδρασης των Ω3 στην ψυχολογία μας:

Quote
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε φυλακή υψίστης ασφαλείας για νεαρούς παραβάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνουν ότι η βίαιη συμπεριφορά μπορεί να οφείλεται, τουλάχιστον μερικώς, σε διατροφικές ελλείψεις! Συγκεκριμένα, η δοκιμή στη φυλακή Aylesbury στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι όταν παρείχαν σε νεαρούς άντρες πολυβιταμίνες, ιχνοστοιχεία και απαραίτητα λιπαρά οξέα, ο αριθμός των βίαιων παραβάσεων που διαπράττονταν στη φυλακή έπεφτε κατά 37%. Αν και κανείς δεν υποστηρίζει ότι μόνο η κακή διατροφή μπορεί να ερμηνεύσει τη βία, ο πρώην γενικός διευθυντής των φυλακών, Λόρδος Ramsbotham, αναφέρει: «Τώρα είμαι απολύτως πεπεισμένος πως υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ διατροφής και αντικοινωνικής συμπεριφοράς και ότι η καλή διατροφή ενδέχεται να την αποτρέπει».

Αναμενόμενα τα αποτελέσματα
Για τους αμερικανούς ερευνητές τα αποτελέσματα της μελέτης είναι αναμενόμενα για όποιον κατανοεί τη βιοχημεία του εγκεφάλου και τη βιοφυσική της κυτταρικής του μεμβράνης. Η υπόθεση είναι ότι οι σύγχρονες βιομηχανοποιημένες δίαιτες μπορεί να αλλάζουν την αρχιτεκτονική και τη λειτουργικότητα του εγκεφάλου. Όπως η έλλειψη βιταμίνης C προκαλεί σκορβούτο, η έλλειψη απαραίτητων λιπαρών και άλλων θρεπτικών συστατικών που απαιτούνται για το μεταβολισμό των πρώτων προκαλεί μια σειρά προβλημάτων, από κατάθλιψη μέχρι επιθετικότητα.
Αν και κάποιοι αμφισβητούν αυτή τη θεωρία, ενδεχομένως η πανδημία βίας στις δυτικές κοινωνίες θα μπορούσε να συσχετιστεί και με το τι τρώμε ή τι δεν τρώμε...

Ω-3 vs ω-6 λιπαρών οξέων
Τον τελευταίο αιώνα οι περισσότερες δυτικές κοινωνίες έχουν αλλάξει δραματικά τις διατροφικές τους συνήθειες, με αποτέλεσμα τα ω-3 λιπαρά οξέα (ανευρίσκονται κυρίως στα ιχθυέλαια αλλά και στα καρύδια, το λιναρόσπορο και την αντράκλα), που είναι σημαντικά για τον εγκέφαλο, να έχουν εκτοπιστεί από τα ανταγωνιστικά ω-6 λιπαρά οξέα, που προέρχονται κυρίως από το σογιέλαιο, το καλαμποκέλαιο και το ηλιέλαιο. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, το λάδι σόγιας αποτελούσε το 0,02% των ημερήσιων προσλαμβανομένων θερμίδων το 1909, ενώ το 2000 ανερχόταν στο 20%. Έτσι, οι αμερικανοί ερευνητές χαρτογράφησαν την αύξηση της κατανάλωσης των ω-6 λιπαρών οξέων από σπορέλαια σε 38 χώρες, από τη δεκαετία του 1960, σε σχέση με την ποσοστιαία αύξηση των φόνων την ίδια περίοδο. Σε όλες τις περιπτώσεις, όσο αυξάνονταν τα ω-6 ανάλογα αυξάνονταν και οι φόνοι. Στις κοινωνίες ωστόσο όπου η κατανάλωση ω-3 λιπαρών παραμένει υψηλή με ταυτόχρονα χαμηλή πρόσληψη ω-6 λιπαρών, όπως στην Ιαπωνία, τα ποσοστά φόνων και κατάθλιψης παραμένουν χαμηλά. Αν και όλα αυτά δείχνουν μια αξιοσημείωτη συσχέτιση μεταξύ βίας και ω-6 λιπαρών οξέων, σαφέστατα δεν αποδεικνύουν ότι η υψηλή κατανάλωση ω-6 και η χαμηλή ω-3 προκαλεί ουσιαστικά το πρόβλημα, αφού τον τελευταίο αιώνα έχουν αλλάξει πολλές καταστάσεις που ευθύνονται για την αύξηση της βίας, όπως η έκθεση στη βία από τα ΜΜΕ, η διάσπαση της οικογένειας κ.ά.

Η βιοχημεία πίσω από την υπόθεση…
Το DHA ή αλλιώς δοκοσαεξανοϊκό οξύ ανήκει στην «οικογένεια» των ω-3 λιπαρών και είναι ένα πολύ μακρύ και εύκαμπτο μόριο. Όταν ενσωματώνεται στη μεμβράνη των νευρικών κυττάρων, βοηθάει να γίνεται πιο ελαστική και ρευστή ώστε τα «σήματα» μεταξύ των κυττάρων να διέρχονται πιο αποτελεσματικά. Όταν όμως ενσωματωθούν στη μεμβράνη λάθος λιπαρά οξέα, οι νευροδιαβιβαστές (σεροτονίνη, ντοπαμίνη κ.λπ.), δεν μπορούν να «προσδεθούν» κανονικά. Τα μικρότερα επίπεδα σεροτονίνης σχετίζονται με αυξημένο ενδεχόμενο κατάθλιψης, βίαιης και παρορμητικής συμπεριφοράς, ενώ η ντοπαμίνη εκκρίνεται όταν νιώθουμε ότι ανταμειβόμαστεε για μια πράξη μας. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι οι ελλείψεις των ω-3 σε περιόδους που ο εγκέφαλος αναπτύσσεται γρήγορα –στη μήτρα, τα 5 πρώτα χρόνια της ζωής και στην εφηβεία– μπορεί να επηρεάσουν την αρχιτεκτονική του. Μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι όσα είχαν στερηθεί τα ω-3 λιπαρά οξέα παρήγαγαν για δύο γενιές απογόνους που δεν μπορούσαν να απελευθερώσουν ντοπαμίνη και σεροτονίνη τόσο αποτελεσματικά. Όπως και να έχουν τα πράγματα, το σίγουρο είναι ότι η συμβολή της διατροφής στην ψυχοσωματική μας υγεία είναι τεράστια, ασχέτως αν μέχρι τώρα αδυνατούμε να ερμηνεύσουμε πλήρως την πολυπλοκότητά της…

Του Κωνσταντίνου Ξένου, κλινικού διαιτολόγου - διατροφολόγου, M.Sc.,
από το myworld.gr

Quote
Τα επιστημονικά ευρήματα για τη σχέση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και ψυχικής διάθεσης είναι εντυπωσιακά. «Πριν από λίγα χρόνια, μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Αndrew Stoll, διευθυντή του Εργαστηρίου Ψυχοφαρμακευτικής Έρευνας του ΜcLean Ηospital, έδειξε πως η συμπληρωματική χορήγηση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σε ασθενείς με κατάθλιψη μείωσε σημαντικά τη συχνότητα και την ένταση των επεισοδίων τους», λέει ο κ. Ξένος.
 
«Στο ίδιο μάλιστα πόρισμα κατέληγε και μελέτη του καθηγητή Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, Μalcolm Ρeet και αφορούσε τα επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων των μεμβρανών των ερυθροκυττάρων σε ασθενείς με κατάθλιψη».

Το αρχικό ερέθισμα για τις έρευνες αυτές ήταν η παρατήρηση πολλών επιστημόνων ότι τα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τόσο στο πλάσμα όσο και στις κυτταρικές μεμβράνες, ατόμων με διάγνωση χρόνιας κατάθλιψης παρουσιάζονταν πάντα μειωμένα. Οι περισσότερες έρευνες σχετικά με την κατάθλιψη και τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν γίνει με ιχθυέλαια.

«Πολλοί επιστήμονες μάλιστα είναι τόσο ενθουσιασμένοι με τη δράση των διατροφικών συμπληρωμάτων των ιχθυελαίων, που πιστεύουν πως ίσως για πρώτη φορά μπορεί η αποτελεσματικότητα ενός συμπληρώματος διατροφής να συγκριθεί με μια συνθετική φαρμακευτική ουσία», υπογραμμίζει ο κ. Ξένος.

«Και εάν παρατηρήσουμε τη μέση κατανάλωση ψαριών και τη συχνότητα εμφάνισης περιστατικών κατάθλιψης ανά χώρα, θα διαπιστώσουμε πως η μεγαλύτερη κατανάλωση ψαριών συνεπάγεται μικρότερη εμφάνιση κατάθλιψης» (μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Lancet»).

Εκτός από τα ψάρια, πολύ καλές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων είναι ο λιναρόσπορος και τα καρύδια.

απόσπασμα άρθρου από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline nik/os

  • Σχολιαστής
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 8
  • -Receive: 12
Απ: Ιχθιέλαια Ω-3 - fish oils Omega-3
« Reply #2 on: April 21, 2011, 05:18:05 PM »
ισχυει οτι χανεις λιπος με τα ωμεγα 3?

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Απ: Ιχθιέλαια Ω-3 - fish oils Omega-3
« Reply #3 on: April 23, 2011, 11:03:10 AM »
Quote
ισχύει οτι χάνεις λιπος με τα ωμέγα 3?
Με μία υγιή διατροφή μέρος της οποίας είναι και η ισορροπία των Ω6 που συνήθως αφθονούν στη διατροφή μας με τα Ω3, που είναι σπανιότερα, αδυνατίζεις μεταξύ άλλων. Όμως δε μπορείς να πεις ότι τα Ω3 είναι "συμπλήρωμα για αδυνάτισμα". Δεν είναι κάτι που μπορεί να προστεθεί στα άμεσα οφέλη τους, τουλάχιστον από όσα έχω ακούσει/διαβάσει ως τώρα. Μόνο εμμέσως θα μπορούσε να πει κάποιος ότι βοηθούν.
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
τα Ιχθιέλαια δε βοηθούν στην καρδιοπάθεια
« Reply #4 on: December 15, 2012, 03:25:28 PM »
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα Ω3 (είτε από κατανάλωση ψαριών είτε από συμπλήρωμα), δεν αποτρέπουν την καρδιακή νόσο. Ομολογώ πως δεν το περίμενα. Είχα την εντύπωση ότι προσφέρουν ένα μικρό όφελος. Νέες έρευνες είναι σε εξέλιξη για να δώσουν τελική απάντηση, ιδίως και σε σχέση με την ποσότητα κατανάλωσης.

Από την άλλη οι ίδιες έρευνες επισημαίνουν για μία ακόμη φορά πως είναι απολύτως ασφαλής τροφή χωρίς παρενέργειες. Εμένα τα ιχθυέλαια με ενδιαφέρουν περισσότερο στο θέμα της επιρροής στην ψυχολογική κατάσταση και στο στρες, όπου η θετική τους επίδραση έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά. Επίσης είμαι σίγουρος ότι η αποκατάσταση της ισορροπίας Ω3 και Ω6 κοντά στα επίπεδα που ήταν πάντα στην ανθρώπινη ιστορία (κι όχι όπως είναι τώρα με "εξαφανισμένα" τα Ω3), μπορεί να έχει πολλά σημαντικά οφέλη στην υγεία μας, ακόμα κι αν τελεσίδικα αποδειχθεί ότι ειδικά στην πρόληψη του εμφράγματος του μυοκαρδίου δε βοηθούν.


Quote
Αντικρουόμενα στοιχεία για τα Ω3
Σεπτ 2012
Σύμφωνα με έρευνα Ελλήνων επιστημόνων που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (περιέχονται στα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες και ο σολομός) δεν ελαττώνουν τη θνητότητα είτε από έμφραγμα του μυοκαρδίου (καρδιακή προσβολή) είτε από εγκεφαλικό επεισόδιο. Το συμπέρασμα αυτό ισχύει είτε τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα λαμβάνονται από συμπληρώματα διατροφής είτε από τα ψάρια.

Η Δρ Άλις Λιχτενστάιν διευθύντρια του Εργαστηρίου Καρδιαγγειακής Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστόνης εξηγεί ότι «επειδή οι άνθρωποι που τρώνε συχνά ψάρι έχει διαπιστωθεί ότι έχουν σπανιότερα καρδιακή νόσο, οι επιστήμονες είχαν πιστέψει ότι αν το ενεργό συστατικό πάρει τη μορφή χαπιού, θα έχει και παρόμοια οφέλη. Αλλά αυτό που διαπιστώσαμε μετά από χρόνια ερευνών είναι ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένα συστατικά. Οι άνθρωποι που τρώνε ψάρια ενδεχομένως να κάνουν καλύτερη διατροφή γενικότερα, αποφεύγοντας πιο ανθυγιεινές επιλογές».

Πριν μια δεκαετία, ιατρικές αποδείξεις τεκμηρίωναν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στα οποία περιλαμβάνονται και τα EPA και DHA, είτε μέσω διατροφής είτε μέσω συμπληρωμάτων, έχουν ισχυρή προστατευτική δράση, χωρίς όμως να είναι πλήρως κατανοητός ο μηχανισμός δράσης τους.

Έκτοτε, τα στοιχεία που παρουσιάζονταν ήταν πάντα συγκεχυμένα. Νωρίτερα φέτος, ομάδα Κορεατών ερευνητών υποστήριξε ότι τα συμπληρώματα ω-3 λιπαρών δεν έχουν καμιά επίπτωση στην καρδιακή νόσο ή την πιθανότητα θανάτου. Επικαλέστηκαν στοιχεία που αφορούσαν 20.000 άτομα που είχαν λάβει μέρος σε παλαιότερες μελέτες.

Οι ειδικοί συνεχίζουν πάντως να συστήνουν την κατανάλωση λιπαρών ψαριών δύο φορές την εβδομάδα στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής με δημητριακά ολικής άλεσης και δημητριακά, αποχή από το κάπνισμα και περισσότερη γυμναστική.
Η ελληνική μελέτη για τα ωμέγα-3

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Iωαννίνων, με επικεφαλής τον καθηγητή Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Διευθυντή της Β’  Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, πραγματοποίησε μία μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών που αναφέρονται στη χορήγηση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και την εμφάνιση καρδιαγγειακών συμβαμάτων.

Από τις 3.635 βιβλιογραφικές αναφορές στο συγκεκριμένο θέμα τελικά συμπεριληφθήκαν 20 τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές με 68.680 ασθενείς, ενώ αναφέρθηκαν 7044 θάνατοι οποιασδήποτε αιτιολογίας, 3993 καρδιακοί θάνατοι, 1150 αιφνίδιοι θάνατοι, 1837 εμφράγματα του μυοκαρδίου και 1490 αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Η τελική ανάλυση έδειξε ότι η χορήγηση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων δεν ελάττωσε στατιστικά σημαντικά τον αριθμό των θανάτων οποιασδήποτε αιτιολογίας- των καρδιακών θανάτων ή των αιφνίδιων θανάτων, των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου και των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.

«Ήταν οι σημαντικότερες μελέτες της βιβλιογραφίας, με επαρκή αριθμό καρδιαγγειακών επεισοδίων. Μελέτες παλαιότερες, που έδειχναν μείωση και πιο πρόσφατες, ουδέτερες. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το όφελος από τη χρήση συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι περίπου της τάξεως του 10%, το οποίο δεν έχει στατιστική σημαντικότητα» εξηγεί ο κ. Ελισάφ.

Η χρησιμότητα της χορήγησης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων αποτελεί αμφιλεγόμενο θέμα. Αν και ο ακριβής μηχανισμός δράσης τωνωμέγα-3 λιπαρών οξέων δεν έχει απόλυτα διευκρινισθεί, η κύρια δράση τους πιθανόν οφείλεται στην ελάττωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων στο αίμα, ενώ επιπρόσθετες ιδιότητες τους περιλαμβάνουν την αντι-αρρυθμική δράση, την ελάττωση της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων και την ελάττωση της αρτηριακής πίεσης.

Σε πολλές από τις σύγχρονες διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για τη πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου συστήνεται η χορήγηση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είτε μέσω αύξησης της διαιτητικής πρόσληψης είτε μέσω χορήγησης έτοιμων σκευασμάτων, ενώ ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έχει εγκρίνει τη χορήγησή τους μόνο για την ελάττωση των τριγλυκεριδίων του αίματος σε περιπτώσεις υπερτριγλυκεριδαιμίας, αναφέρεται- μεταξύ άλλων- στη σχετική μελέτη, σύμφωνα με το γιατρό Ευάγγελο Ρίζο, μέλος της επιστημονικής ομάδας που επεξεργάστηκε τα στοιχεία.

Συμπερασματικά, με βάση τα ευρήματα της συγκεκριμένης μετα-ανάλυσης αμφισβητείται η συστηματική χορήγηση των συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου, τονίζεται.

Όπως εξηγεί ο κ. Ελισάφ, υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα πράγματα που δεν μπορούν ν’ απαντηθούν με μεγάλη σαφήνεια. «Για παράδειγμα, οι δόσεις στις διάφορες μελέτες δεν είναι η ίδια. Η δόση για την καρδιοπροστασία είναι ένα γραμμάριο, η δόση που δίνουμε για να κατεβάσουμε τα τριγλυκερίδια μεγαλύτερη. Αυτός είναι ένας παράγοντας που αφήνει ένα κενό για περισσότερες μελέτες σε βάθος χρόνου» επισημαίνει ο καθηγητής.

Σε ό,τι αφορά την ασφαλή χρήση των συμπληρωμάτων αυτών, ο κ. Ελισάφ υπογραμμίζει πως «δεν υπάρχουν προβλήματα», καθώς «μπορεί να μην είναι θεαματικό το όφελος, ωστόσο δεν υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες».

«Νομίζω ότι θα πρέπει να συνεχίσουν οι ασθενείς τη δόκιμη θεραπεία που δίνει ο γιατρός. Δηλαδή, αν συμπεριλαμβάνει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα θα πρέπει να συνεχίσουν να τα παίρνουν και να περιμένουμε να δούμε πραγματικά το ρόλο που μπορούν να παίζουν στο μέλλον, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη κι άλλες μελέτες» αναφέρει.

Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν από την Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων- εκτός του καθηγητή Μωυσή Ελισάφ και του γιατρού Ευάγγελου Ρίζου- οι ιατροί Μιχάλης Κωσταπάνος και Ευτυχία Μπίκα και από το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων η επίκουρη καθηγήτρια Ευαγγελία Ντζάνη.
πηγή: HealthyLiving.gr



Επίσης: 2 ακόμα έρευνες αναφέρουν η μία ότι τα Ω3 δε φαίνονται να βοηθούν τα ηλικιωμένα άτομα στην καταπολέμηση της άνοιας, και η άλλη ότι δε βοηθούν στην αποτροπή εγκεφαλικού και καρδιοπάθειας σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Το παρακάτω κείμενο είναι από zougla.gr:
Quote
Ανατροπή σε όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τη συνεισφορά των λιπαρών οξέων ωμέγα - 3 στη νοητική υγεία των ηλικιωμένων έρχεται να φέρει μια νέα επιστημονική έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ωμέγα-3, που υπάρχουν κυρίως σε μεγάλες ποσότητες σε ορισμένα ψάρια, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες και μπορούν να ληφθούν μέσω ειδικών διατροφικών συμπληρωμάτων σε μορφή χαπιού, είναι μάλλον χάσιμο χρόνου για την καταπολέμηση της άνοιας στους ηλικιωμένους.

Όπως έδειξε η μελέτη, τα διατροφικά αυτά συμπληρώματα δεν προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία από ό,τι τα εικονικά χάπια (πλασέμπο).

Οι ερευνητές ανέφεραν, πάντως, πως θα χρειαστούν και άλλες μακρόχρονες έρευνες, για να υπάρξουν οριστικά συμπεράσματα. Κυρίως πρέπει να διευκρινισθεί κατά πόσον είναι δυνατό να υπάρξει όφελος για τον εγκέφαλο, αν τα ωμέγα-3 λαμβάνονται για χρονικό διάστημα άνω των 3,5 ετών.

Τα λιπαρά οξέα έχουν συνδεθεί με τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι μία υγιής δίαιτα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο μερίδες ψαριού την εβδομάδα, εκ των οποίων η μία να αφορά σε λιπαρό ψάρι.

Ωστόσο, τα επιστημονικά στοιχεία αναφορικά με την ωφέλεια των ωμέγα-3 για τον εγκέφαλο και την καταπολέμηση της γεροντικής άνοιας είναι μέχρι τώρα πιο αμφισβητούμενα και η νέα έρευνα δείχνει ότι τελικά μάλλον δεν υπάρχει κάποιο όφελος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι συμμετέχοντες που έπαιρναν ωμέγα-3 δεν είχαν καλύτερες επιδόσεις σε νοητικά τεστ σε σχέση με όσους είχαν λάβει απλώς ένα εικονικό χάπι (πλασέμπο).

Μία άλλη επιστημονική έρευνα, που έγινε σε 12.500 ανθρώπους με μέση ηλικία 64 ετών και δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στους ανθρώπους που έχουν διαβήτη τύπου 2 ή προ-διαβήτη, δηλαδή είναι αυξημένο το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα τους, η λήψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων δεν βοηθά στην πρόληψη των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών.

Σύμφωνα με τη μελέτη, όσοι έπαιρναν 900 μιλιγκράμ ωμέγα-3 καθημερινά δεν είχαν λιγότερες πιθανότητες μέσα σε χρονικό διάστημα έξι ετών να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό ή να πεθάνουν από αυτό, σε σχέση με όσους είχαν πάρει μόνο εικονικό χάπι.

Προηγούμενες επιδημιολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική λήψη ωμέγα-3 από το ψάρι ή με χάπι μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, αλλά φαίνεται πως αυτό δεν συμβαίνει στους διαβητικούς.
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline nik/os

  • Σχολιαστής
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 8
  • -Receive: 12
Απ: Ιχθιέλαια Ω-3 - fish oils Omega-3
« Reply #5 on: January 16, 2014, 11:51:48 PM »
εχετε ξεχωρισει καποιο ιχθυελαιο?

τα τελευταια 4-5 χρονια παιρνω τη now food,ειτε το απλο ειτε το  super epa
τωρα θα δοκιμασω της jarrow formula
http://www.iherb.com/Jarrow-Formulas-EPA-DHA-Balance-240-Softgels/7929#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=jarrow%20formulas%20fish%20oil&rc=884&sr=null&ic=11

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Απ: Ιχθιέλαια Ω-3 - fish oils Omega-3
« Reply #6 on: January 17, 2014, 12:30:14 PM »
Μια χαρά φαίνονται αυτά τα ιχθυέλαια που προτείνεις. Πάντως εγώ το χειμώνα προτιμώ λήψη ω3 από το μουρουνέλαιο.. Έχει και βιταμίνη d μέσα που τη χρειαζόμαστε στους χειμερινούς μήνες. Το προϊόν που επιλέγω είναι αυτό, ένα κουταλάκι του γλυκού τη μέρα με το γεύμα.
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Ιχθιέλαια Ω-3 και γήρανση
« Reply #7 on: March 21, 2014, 01:58:59 PM »
Νέα δεδομένα υποστηρίζουν ότι τα Ω3 επιβραδύνουν τη γήρανση.
Παρακάτω παραθέτω επιλεγμένα αποσπάσματα από τη σελίδα στην οποία μόλις διάβασα τη σχετική είδηση.


Quote
Η μελέτη έδειξε ότι οι περισσότεροι υπέρβαροι, αλλά υγιείς μεσήλικες και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που πήραν ωμέγα-3 συμπληρώματα για τέσσερις μήνες άλλαξαν την αναλογία της κατανάλωσης των λιπαρών οξέων τους, κατά τρόπο που βοήθησε στη διατήρηση μικροσκοπικών τμημάτων DNA στα λευκά αιμοσφαίρια τους.

Αυτά τα τμήματα, που ονομάζονται τελομερή, είναι γνωστό ότι συρρικνώνονται κατά την πάροδο του χρόνου σε πολλούς τύπους κυττάρων ως συνέπεια της γήρανσης. Στη μελέτη, η επιμήκυνση των τελομερών σε κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ήταν πιο μεγάλη σε άτομα που βελτίωσαν σημαντικά την αναλογία σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σε σχέση με άλλα λιπαρά οξέα στη διατροφή τους.

Τα ωμέγα-3 συμπληρώματα μείωσαν επίσης το οξειδωτικό στρες, που προκαλείται από τις υπερβολικές ελεύθερες ρίζες στο αίμα, κατά περίπου 15% σε σύγκριση με αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

    Το εύρημα  που αφορά τα τελομερή είναι προκλητικό, με την έννοια ότι υποδηλώνει πως υπάρχει πιθανότητα ένα συμπλήρωμα διατροφής να μπορεί να κάνει πραγματικά τη διαφορά στη γήρανση, δήλωσε η Jan Kiecolt-Glaser, καθηγήτρια της ψυχιατρικής και ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ohio και κύρια συγγραφέας της μελέτης.

Σε μία άλλη πρόσφατη δημοσίευση, η Kiecolt-Glaser και οι συνεργάτες της ανέφεραν ότι τα συμπληρώματα από ω-3 λιπαρά οξέα μείωσαν τη φλεγμονή στην ίδια ομάδα ενηλίκων.

   Ειδικά η φλεγμονή, είναι στο επίκεντρο τόσων πολλών προβλημάτων υγείας. Οτιδήποτε μειώνει τη φλεγμονή έχει πολλά δυνητικά αποτελέσματα στους ηλικιωμένους, είπε.

(...)
Ήδη έρευνα από τη δεκαετία του 1960, είχε δείξει ότι τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα που προέρχονται από φυτικά έλαια, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος. Ωστόσο, η χαρακτηριστική δυτική διατροφή τείνει να είναι βαριά σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και συγκριτικά χαμηλής περιεκτικότητας σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στη φύση στα ψάρια των ψυχρών υδάτων, όπως ο σολομός και ο τόνος. Ενώ η αναλογία των ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 λιπαρά οξέα κυμαίνεται περίπου στο 15-προς-1, οι ερευνητές τείνουν να συμφωνούν ότι για μέγιστο όφελος, η αναλογία αυτή πρέπει να μειωθεί στο 4-προς-1, ή ακόμη και 2-προς-1.

(...) όταν οι ερευνητές ανέλυσαν την ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 αναλογία των συμμετεχόντων σε σχέση με την επιμήκυνση των τελομερών, η επιμήκυνση στα τελομερή συνδεόταν σαφώς με τη χαμηλότερη αναλογία. Δηλαδή όσο χαμηλότερο ω-6/ω-3 τόσο το καλύτερο῎
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline nik/os

  • Σχολιαστής
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 8
  • -Receive: 12
Απ: Ιχθιέλαια Ω-3 - fish oils Omega-3
« Reply #8 on: November 14, 2015, 08:41:50 PM »
Θαναση το μουρουνελαιο  μηπως ειναι περιτο αν παιρνεις εξτρα D και ιχθυελαια?
μονο σαν φυσικη πηγη βιτ Α το βλεπω

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Απ: Ιχθιέλαια Ω-3 - fish oils Omega-3
« Reply #9 on: November 16, 2015, 04:50:26 PM »
το μουρουνέλαιο είναι το καλύτερο ιχθυέλαιο για τους χειμερινούς μήνες αλλά και τέλειο συμπλήρωμα για ανατυσσόμενα παιδιά. Και τα ιχθυέλαια άλλων ψαριών είναι καλά, αλλά αν μπορούμε να βρούμε μουρουνέλαιο για το χειμώνα ακόμα καλύτερα. Εγώ Νίκο τείνω προς τις φυσικές τροφές και όχι τόσο στα συμπυκνώματα βιταμινών (όποτε γίνεται).
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!