stefanos:
Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους!!! Πολύ ενδιαφέρον το forum σας!!! Τα τελευταία 2-3 χρόνια δυσκολεύομαι πάρα πολύ να κοιμηθώ! Είμαι 40 ετών κι εχω ψάξει/ρωτήσει παντού αλλά δε βρήκα κάποια ξεκάθαρη απαντηση ή λύση στο πρόβλημα μου. Άρχισα λοιπόν να κάνω δοκιμές και να που κατέληξα:
1. τρώω γιαούρτι και μπανάνα μία ώρα πριν από τον ύπνο 2. παίρνω μαγνήσιο σε αναβράζουσα μορφή 2 φορές την ημέρα 3. αποφεύγω υπολογιστή και τηλεόραση 2-3 ώρες πριν απο τον ύπνο (διαβάζω βιβλία , περιοδικά ή εφημερίδες) 4. πίνω ενα αφέψημα από χαμομήλι και τσάι του βουνού μισή ωρα πριν πάω στο κρεβάτι 5. προσπαθώ να τηρώ ενα συγκεκριμένο ωράριο ύπνου-αφύπνισης (10-4 ή 11-5) 6. φοράω ωτοασπίδες!!!
Όλα τα παραπάνω βελτίωσαν αρκετά την κατάσταση αλλά δεν μπορώ να πω ότι έλυσαν το πρόβλημα. Τώρα πια κοιμάμαι 4-6 ωρες κάθε βράδυ , γεγονός που αποτελεί μεγάλη πρόοδο για μένα!!! Ωστόσο κάποια βράδια ξυπνάω στη μέση της νύχτας (π.χ. 3 π.μ.) κι έπειτα δεν μπορώ να ξανακοιμηθώ...
Βαλεριάνα και μελατονίνη δε με βοηθησαν καθόλου!!!
Μήπως ξέρετε αν υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να βοηθήσει;;; Ευχαριστώ πολύ!!! :)
Η αυπνία ήταν ένα πρόβλημα που είχα κι εγώ παλιότερα. Όλα όσα αναφέρεις είναι αξιόλογες δοκιμές για την επίλυση του προβλήματός σου. Δώσε τους χρόνο να δράσουν. Ένα άλλο που πρέπει να προσέξεις είναι να έχεις καλή αναπνοή. Τσέκαρε τα ρουθούνια σου αν αναπνέουν καλά, όχι τώρα, σε μία στιγμή που θα ξυπνήσεις στη μέση της νύχτας. Ένα άλλο που μπορείς να δοκιμάσεις είναι να καθαρίσεις το ηλεκτρομαγνητικό περιβάλλον του υπνοδωματίου. Όχι ηλεκτρικό ρολόι στο κομοδίνο, όχι ανοικτό κινητό, εκτός αν το έχεις σε άλλο δωμάτιο κλπ. Η θερμοκρασία του δωματίου πρέπει να είναι κάπως χαμηλή, μιμούμενη την πτώση θερμοκρασίας της γης στην οποία έχει συνηθίσει ο άνθρωπος εδώ κ εκατομμύρια χρόνια. Αλλά εννοείται σκεπάζεσαι καλά.
Τέλος, και εδώ θέλω να μου απαντήσεις, δοκίμασε να τρως τους μαγειρεμένους υδατάνθρακες της ημέρας, το βράδυ! Πχ. τη μακαρονάδα, το ρύζι, το ψωμί, τις πατάτες της ημέρας, ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕ ΤΕΣ ΣΤΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΓΕΥΜΑ. Οι υδατάνθρακες προκαλούν έκριση σεροτονίνης, η οποία βοηθά πολύ στο αίσθημα ευτυχίας και.. στον ύπνο!
Το βιβλίο που γράφω έχει ως ύψιστη πρωτεραιότητα τον καλό ύπνο, και νομίζω ότι με τη μέθοδο που περιγράφεται, το πρόβλημα εξαφανίζεται οριστικά. Εγώ, ο πιιο δύσκολος άνθρωπος του κόσμου στον ύπνο, πλέον κοιμάμαι τέλεια. Όμως δε μπορώ να το γράψω εδώ τώρα, γιατί δεν είναι απλά μία απαρίθμηση συμβουλών να δοκιμάσει κανείς, αλλά ένα ολόκληρο σύστημα διαβίωσης, το οποίο χρειάζεται δεκάδες σελίδες για να περιγραφεί επαρκώς.
περιμένω τα νέα σου :)
stefanos:
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!!! Θα δοκιμάσω αυτό που μου γράφεις για τους υδατάνθρακες και θα σου απαντήσω!!!
stefanos:
Καλησπέρα ,Θανάση!!! Το δοκίμασα αυτο που μου εγραψες για τους υδατάνθρακες αλλά δεν ειδα κάποια διαφορά! Περιεργως, όταν ετρωγα υδατανθρακες το μεσημέρι μου ερχόταν μεγάλη υπνηλία , το βράδυ όμως όχι!!! Μια αλλαγή που έκανα πρόσφατα και νομίζω ότι με βοήθησε αρκετά είναι το αφέψημα που πίνω! Αντι για τσάι βουνού με χαμομήλι , αγοράζω τώρα ενα συνδυασμό βοτάνων (μέλισσα,λυκίσκος,λεβάντα,καλέντουλα) που βρήκα στο super market , ο οποιος μου φαίνεται πολύ χαλαρωτικος και με βοηθα να κοιμάμαι περισσοτερο!!! Πλέον ψάχνω να βρω κατι παρόμοιο σε μορφή χαπιού,γιατί παρατήρησα αισθητή βελτίωση!!!
Θανάσης Αποστόλου:
ωραία! Δοκίμασε τους βραδινούς υδατάνθρακες να μην τους τρως με πολύ πρωτεΐνη, γιατί η μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης στο γεύμα αναχαιτίζει την απορόφηση τρυπτοφάνης από τον εγκέφαλο, άρα και την παραγωγή σεροτονίνης. Πχ. αν το φαγητό της ημέρας είναι κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο, το μεσημέρι φάε κυρίως κοτόπουλο και λίγες πατάτες, ενώ το βράδυ φάε κυρίως πατάτες και μικρό κομματάκι κοτόπουλο.
Επίσης αν έγινε η δοκιμή την ίδια μέρα, και σου φέρανε υπνηλία οι υδατάνθρακες το μεσημέρι, τότε αυτό είναι εγγύηση για βραδινή αυπνία, αφού είσαι κ τόσο ευαίσθητος στο θέμα του ύπνου. Η δοκιμή σου πρέπει να περιορίζει σημαντικά υδατάνθρακες τη μέρα και να τους αυξάνει το βράδυ. Καλά μεσημεριανά είναι τα γαλακτοκομικά, αυγό, κοτόπουλο, ξηροί καρποί και λαχανικά βρασμένα ή ωμά.
Ψάξτο με τα βότανα και πες μας πού κατέληξες μόλις κάνεις και άλλες δοκιμές, ό,τι βοηθά είναι πολύτιμο. Βαλεριάνα (σε κάψουλες) είχα δοκιμάσει παλιά, αλλά δε με έπιασε, ενώ άλλοι είχαν αποτέλεσμα.