Author Topic: Βιταμίνη Κ2 - ο αόρατος σωματοφύλακας  (Read 47358 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Βιταμίνη Κ2

ο αόρατος σωματοφύλακας





Θα πρέπει να αναρωτηθείτε αν λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη Κ2 από τη διατροφή σας και αν όχι, να κάνετε κάτι γι αυτό. Οι επιστήμονες που ασχολούνται με το θέμα έχουν συμπεράνει ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού έχει έλλειψη αυτής της βιταμίνης.

Επίσης όσοι λαμβάνουν συμπλήρωμα βιταμίνης D  θα πρέπει απαραιτήτως να λαμβάνουν και Κ2, γιατί η D δρα ως ορμόνη που δίνει εντολή για να αυξηθεί το διαθέσιμο ασβέστιο στο σώμα, αλλά η Κ2 είναι ο απαραίτητος παράγοντας για να καθοδηγηθεί το ασβέστιο εκεί που πρέπει. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.


Γιατί η βιταμίνη Κ2 είναι απαραίτητη;

Ο κυριότερος λόγος είναι πως είναι ένας ιδανικός ρυθμιστής του ασβεστίου στο σώμα μας και για να το πούμε πιο απλά: Όσο ασβέστιο και να λάβετε από τη διατροφή σας (η διαθεσιμότητα του οποίου αυξάνεται με τη βοήθεια της βιτ. D), όχι μόνο δεν ωφελεί, αλλά μπορεί να γίνει και πολύ βλαπτικό αν δεν εναποτεθεί στα σωστά μέρη, που είναι κυρίως ο σκελετός μας. Πολλά προβλήματα υγείας συνδέονται με ασβέστιο που κατέληξε στους μαλακούς ιστούς του σώματός μας, για παράδειγμα τις αρτηρίες μας. Χρειάζεται λοιπόν κάποιος τρόπος για να κατευθυνθεί το δυνητικά επικίνδυνο ασβέστιο εκεί που πρέπει. Αυτό ακριβώς κάνει η Κ2. Κατευθύνει μέσω κάποιων πρωτεϊνών που ελέγχει, το ασβέστιο στα σωστά μέρη.(1) Στην αιματική κυκλοφορία, η Κ2 συνεισφέρει στην καρβοξυλίωση του (MGP), του ισχυρότερου αναστολέα της αρτηριακής αποτιτάνωσης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές βλάβες. Έχει βρεθεί συσχετισμός της έλλειψης Κ με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, τη γήρανση του δέρματος, τους κιρσούς και πολλές άλλες ασθένειες.

Έλλειψη της Κ2 λοιπόν οδηγεί σε πολύ σοβαρά προβλήματα και καμιά φορά σε θανατηφόρες ασθένειες. Αλλά ας το δούμε θετικά, θα αναφέρουμε τα οφέλη της Κ2 και από εκεί θα καταλάβετε και από ποια δεινά μας γλυτώνει...


η λήψη Κ2 ωφελεί:

- στην καρδιαγγειακή υγεία και στην αποτροπή της αθηροσκλήρωσης και του εγκεφαλικού.
- στην αποτροπή πολλών μορφών καρκίνου. Εκτός από την αποτροπή, διερευνάται και η συμβολή της Κ2 στη θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου.
- στη διατήρηση γερών οστών και την αποτροπή της οστεοπόρωσης
- αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, πράγμα που εκτός από τους διαβητικούς ενδιαφέρει πολύ όσους θέλουν να  διατηρήσουν ένα λεπτό κορμί.
- βοηθά στην γονιμότητα των ανδρών
- στις γυναίκες βοηθά πολύ σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου
- τα παιδιά για το σωστό σχηματισμό του προσώπου, της σιαγόνας, του οδοντικού τόξου.
- στη νοητική υγεία αλλά και γενικότερα την υγεία του εγκεφάλου.

και αυτά είναι μόνο μερικά από τα οφέλη της. Υπάρχουν εκτεταμένες αναφορές και ενδείξεις και για επιπλέον οφέλη. Γενικά η βιταμίνη Κ απαντάται σε 2 μορφές: (*και σε άλλες που όμως δε μας ενδιαφέρουν). Στην Κ1 και στην Κ2.


Η βιταμίνη Κ1 (φυλλοκινόνη)

Βρίσκεται κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Επειδή η Κ είναι λιποδιαλυτή, αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για να "αγαπά" η σαλάτα σας το λάδι.. Η Κ1 παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος καθώς είναι απαραίτητη για την σύνθεση τεσσάρων από τις 13 πρωτεΐνες που χρειάζονται γι αυτόν το σκοπό. Πλούσιες διατροφικές πηγές της Κ1 είναι το μπρόκολο (154 μgr ανά 100 gr τροφής), το κουνουπίδι (191 μgr), το λάχανο (149-275 μgr), ανάλογα με το είδος του λάχανου), το σογιέλαιο (200 μgr), το μαρούλι (113 μgr) και το σπανάκι (266 μgr), αλλά επίσης το ελαιόλαδο (58 μgr), ο φλοιός σιταριού (83 μgr) και επομένως τα περισσότερα αναποφλοίωτα δημητριακά προγεύματος, η βρώμη (63 μgr), τα ρεβύθια (48 μgr), οι ντομάτες (48 μgr), τα αυγά (50 μgr), οι φράουλες (14 μgr), τα σπαράγγια (39 μgr), τα φασόλια (28-33 μgr). Με την παρουσία των παραπάνω τροφών στη διατροφή σας, η Κ1 είναι κάτι που δε θα πρέπει να σας απασχολήσει ποτέ.

Σε περίπτωση που ασθενήσετε για θέμα που σχετίζεται με την πηκτικότητα του αίματος, ο γιατρός σας θα σας καθοδηγήσει για την μείωση ή αύξηση της Κ1 και τις τυχόν αλληλεπιδράσεις της με φάρμακα.

Εδώ να σημειώσουμε ότι τα μηρυκαστικά ζώα έχουν τη δυνατότητα να μετατρέπουν τη Κ1 που λαμβάνουν από το χορτάρι στην απαραίτητη και γι αυτά Κ2 και συγκεκριμένα στη μορφή ΜΚ4. Ο άνθρωπος όμως δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Οι αναρίθμητοι μικροοργανισμοί που έχουμε στο έντερό μας δε μπορούν να μας τροφοδοτήσουν με Κ2.

Αυτή την αδυναμία μετατροπής της Κ1 της φυτικής τροφής σε Κ2 την είχαν και οι κοντινοί μας πρόγονοι, οι χιμπατζήδες. Οι χιμπατζήδες λοιπόν όπως παρατηρούμε σήμερα, αλλά πιθανώς και ο άνθρωπος ως την παλαιολιθική εποχή λαμβάνουν έτοιμη την Κ2 κυρίως από την κατανάλωση εντόμων!

Επανερχόμαστε όμως στην Κ2 που είναι και το θέμα του άρθρου.


Η βιταμίνη Κ2 (μεναδιόνη)

Πηγές: Η σημαντικότερη πηγή της Κ2 είναι οι μικροοργανισμοί κάποιων τροφών.  Οι ζυμωμένες τροφές λοιπόν διαθέτουν Κ2, αλλά όχι όλες. Για παράδειγμα το γιαούρτι μπορεί γενικά να είναι ωφέλιμη τροφή, αλλά Κ2 δεν έχει, ενώ το σκληρό τυρί έχει. Εξαρτάται από το είδος των μικροοργανισμών.

Η καλύτερες πηγές είναι πρωτίστως τα σκληρά τυριά, αλλά και τα αυγά και το φυσικά εκτρεφόμενο κρέας (ιδίως τα όργανα, όπως νεφρά, συκώτι). Από τα τυριά ξεχωρίζει το GOUDA ως η πιο πλούσια πηγή, όπως επίσης και τα τυριά EDAM και BRIE. H φέτα, το σκληρό γίδινο τυρί αλλά και γενικά τα άλλα σκληρά τυριά διαθέτουν Κ2, αλλά σε λίγο χαμηλότερη περιεκτικότητα. Για τα κεφαλοτύρια και διάφορα άλλα τυριά τοπικών ποικιλιών, το ψάχνω ακόμη το θέμα, αν μάθω κάτι θα το αναφέρω μελλοντικά. Πάντως κάθε σκληρό τυρί λιγότερο ή περισσότερο, έχει Κ2. Το βούτυρο ειδικά των φυσικά εκτρεφομένων ζώων (με χορτάρι) έχει Κ2, αλλά δεν συγκαταλέγεται στις πλούσιες πηγές.

Το κεφίρ έχω ψάξει στο ίντερνετ, αλλά δεν έχω βγάλει σίγουρο συμπέρασμα αν έχει ή όχι αρκετή Κ2. Ως προϊόν μικροοργανισμών, δε θα μου φανεί παράξενο αν είναι μία από τις πλούσιες πηγές.

Φυτικές πηγές Κ2: Περιορισμένες, μιας και το natto (ζυμωμένη σόγια, παραδοσιακό φαγητό της Ιαπωνίας), αν και είναι η πλουσιότερη πηγή Κ2 που υπάρχει, είναι δυσεύρετο και διαβάζω ότι έχει δυσάρεστη γεύση. Αν το βρείτε πείτε μου κι εμένα να το δοκιμάσω..! Μία πιθανώς πολύ καλή πηγή είναι το ξινολάχανο ή Sauerkraut που είναι το ζυμωμένο με μικροοργανισμούς λάχανο. Αυτό είναι εύκολο να το φτιάξει κανείς στο σπίτι, χρησιμοποιώντας μόνο λάχανο τεμαχισμένο και αλάτι. Έχω φτιάξει μία φορά και έμεινα πολύ ευχαριστημένος από το πρώτο μου πείραμα. Η συνταγή που χρησιμοποίησα είναι αυτή. Διαβάζω σε μία σελίδα ότι ένα φλιτζάνι στραγγισμένο ξινολάχανο περιέχει το 23% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης Κ2, αλλά η περιεκτικότητά του “παίζει”, ανάλογα με τα μικρόβια που που θα συλληφθούν για να κάνουν τη ζύμωση.





Τρώω λιπαρά τυριά και αυγά για να σώσω την καρδιά μου!

Αν άκουγα μια τέτοια δήλωση πριν λίγα χρόνια, θα πίστευα ότι προέρχεται από κάποιον τρελό. Κι όμως πλέον το πιστεύω! Τις πιο πολλές μέρες είτε θα φάω αυγό είτε ένα κομμάτι σκληρό τυρί (χωρίς ψωμί όμως). Αν και ένα λιπαρό τυρί σαν το γκούντα έχει ένα αστρονομικό ποσοστό λίπους που ανέρχεται στο 48% και τα αυγά έχουν ως γνωστόν λίπος και χοληστερίνη, παρ' όλα αυτά περιέχουν αυτή τη “μαγική” ουσία που κρατά καθαρές τις αρτηρίες και χαρίζει και πολλά ακόμη οφέλη υγείας.

Αυτή είναι η εξήγηση έστω κατά μέρος του “Γαλλικού παραδόξου”, σύμφωνα με το οποίο οι Γάλλοι καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες λιπαρών τυριών, αλλά μία αόρατη δύναμη τους δίνει “άφεση αμαρτιών” απαλλάσσοντας τους από τα αναμενόμενα υψηλά ποσοστά καρδιοπάθειας. Αυτή η δύναμη είναι πιθανότατα (και) η Κ2!

Κι όχι μόνο οι Γάλλοι, αλλά και άλλοι λαοί που η διατροφή τους έχει μεγάλα ποσά λίπους χαίρουν άκρας υγείας. Όπως ανέφερε εδώ και 100 χρόνια ο Weston Price, η συνέργεια λιποδιάλυτων βιταμινών Α, D και Κ2 προσφέρει προστασία από ασθένειες, ομαλή ανάπτυξη, δυνατή ψυχολογία στους ανθρώπους που τρέφονται με πλήρεις ανεπεξέργαστες τροφές της μητέρας φύσης.


Δοσολογία της Κ2

Σας έχω ένα ευχάριστο νέο. Η Κ2 δεν είναι τοξική ούτε και σε μεγαλύτερες δόσεις από τις συνηθισμένες! Δηλαδή ως τώρα ακόμα και σε λήψεις πολύ μεγάλων δόσεων Κ2 δεν έχει διαπιστωθεί τοξικότητα. Το μόνο που κάνει η Κ2 είναι να ενεργοποιεί τις σχετιζόμενες πρωτεΐνες για να κάνουν το έργο τους, οπότε αν υπάρξει μεγαλύτερη από την αναγκαία δόση στο σώμα, απλώς από κάποιο σημείο και μετά θα σταματήσει να ενεργοποιεί τις σχετιζόμενες πρωτεΐνες και δε θα προκαλέσει προβλήματα, όπως θα προκαλούσε η μεγάλη δόση άλλων λιποδιάλυτων βιταμινών όπως πχ. οι Α και Ε.

Γιατί όμως είναι τόσο ευχάριστο αυτό;

Διότι ως σήμερα δεν υπάρχει κάποιο αξιόπιστο τεστ που να δείχνει αν έχουμε έλλειψη Κ2 ή όχι, οπότε είναι πολύ βολικό κάποιος να συμπληρώνει τη διατροφή του με τροφές πλούσιες σε Κ2 ή και το αντίστοιχο συμπλήρωμα διατροφής, χωρίς να έχει άγχος μήπως λάβει υπερβολική δόση..

Η δρ Kate Rheaume-Bleue σε συνέντευξή της (το λινκ παραπέμπει ακριβώς στο σημείο που το λέει) προτείνει για κάθε έξτρα 1000 iu βιταμίνης D3 να λαμβάνονται περίπου 100 mcg K2. Αυτή είναι μεγάλη δόση! (αν και mcg = εκατομμυριοστά του γραμμαρίου, δηλαδή απειροελάχιστη ποσότητα). Μην παίρνετε βέβαια αυτή την οδηγία ως "ευαγγέλιο". Είναι μία άποψη και μία ενδεικτική τιμή. Γενικά από τη διατροφή η συνιστώμενη ημερήσια λήψη για άνδρες είναι 120 mcg, ενώ για τις γυναίκες συνιστάται ημερήσια λήψη 90 mcg.


Μορφές της Κ2

Οι κυριότερες μορφές της Κ2 είναι η ΜΚ4 που απαντάται στα κρέατα και τον κρόκο του αυγού και η ΜΚ7 που παράγεται από μικροοργανισμούς. Η ΜΚ4 απορροφάται εύκολα αλλά και αποβάλλεται γρηγορότερα από το σώμα σε σχέση με την ΜΚ7, που δρα στο σώμα για μεγαλύτερη περίοδο. Διάβασα πρόσφατα ότι η ΜΚ4 χρησιμοποιείται πολύ στην Ιαπωνία για βελτίωση της οστικής πυκνότητας των ασθενών. Η ΜΚ7 είναι και η μορφή Κ2 που απαντάται περισσότερο στα συμπληρώματα διατροφής και γενικά θεωρείται κάπως καλύτερης ποιότητας. Και η ΜΚ4 και η ΜΚ7 πάντως έχουν δείξει αξιοσημείωτα οφέλη στα σχετικά πειράματα.


Συμπληρώματα διατροφής Κ2

Η Κ2 είναι από τα λίγα συμπληρώματα που προτείνω σε όλους, έστω για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα κατά τους χειμερινούς μήνες που σας έχω προτείνει να λαμβάνετε βιταμίνη D3, είναι νομίζω απαραίτητο να λαμβάνετε την ίδια περίοδο και ένα συμπλήρωμα Κ2. Παρακάτω σας δίνω έτοιμα λινκ με τα καλύτερα προϊόντα για απ' ευθείας παραγγελία:

Η ΜΚ7 από την εταιρία NOW κυκλοφορεί σε δύο εκδοχές, η πρώτη είναι η ΜΚ-7 από natto.
Now Foods, MK-7, Vitamin K-2, 100 mcg, 60 Veggie Caps.

Η άλλη δεν το αναφέρει (και κακώς), αλλά νομίζω είναι η ΜΚ-4, και κοστίζει τη μισή τιμή ανά κάψουλα σε σχέση με την προηγούμενη. Είναι η Now Foods, Vitamin K-2, 100 mcg, 100 Vcaps.  Δεν μπορώ να πω κατηγορηματικά αν πλεονεκτεί σοβαρά κάποια από τις δύο εκδοχές, εγώ πάντως παρήγγειλα αυτή την πρώτη, την ΜΚ-7.

Να δώσω κι ένα λινκ για σταγόνες Κ2 στη μορφή της ΜΚ-4. Το παρακάτω συμπλήρωμα είναι μία οικονομική μορφή αν υπολογίσουμε την πολύ υψηλή ποσότητα Κ2 που περιέχει. Thorne Research, Vitamin K2, 1 fl oz (30 ml). Στο μέλλον πιθανώς να το δοκιμάσω.



Δείτε εδώ πώς μπορείτε να παραγγείλετε φθηνά και ποιοτικά συμπληρώματα διατροφής (σε τιμές ως 1/4 των ελληνικών φαρμακείων).



Μερικές επιλεγμένες έρευνες

Ολλανδική επιδημιολογική μελέτη (2) διάρκειας 3 ετών έδειξε ότι όσοι συμμετέχοντες άνηκαν στο 1/3 με τη μεγαλύτερη λήψη Κ2 είχαν 52% μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν αποθέσεις ασβεστίου στις αρτηρίες τους, 41% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιοπάθεια και 57% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν από αυτή! Το αξιοσημείωτο της έρευνας είναι ότι καταδείχθηκε ότι η λήψη Κ1 δεν είχε καμία επίδραση στις παραπάνω ασθένειες, πράγμα που δείχνει ότι Κ1 και Κ2 θα πρέπει να αντιμετωπίζονται κατ' ουσίαν ως διαφορετικές βιταμίνες!

Ευρωπαϊκή μελέτη (3) έδειξε μεγάλη μείωση στα περιστατικά καρκίνου του προστάτη σε όσους λάμβαναν περισσότερη Κ2, αλλά δε βρέθηκε αντίστοιχος συσχετισμός με την Κ1.

Έρευνα του 2008 δείχνει θετικό συσχετισμό μεταξύ Κ2 (της ΜΚ4 μορφής συγκεκριμένα) και ρευματοειδούς αρθρίτιδας. (4)

Ημερήσια δόση 180 mcg ΜΚ-7 για 3 χρόνια σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση μείωσε σημαντικά την απώλεια οστέινης μάζας, μεταξύ άλλων ωφελημάτων. (5)

Γαλλική έρευνα βρήκε ότι διάφορες ποικιλίες μπλε τυριών (όπως το ροκφόρ) έχουν υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης Κ2.
<όποια νέα έρευνα διαβάζω θα την προσθέτω εδώ>


Επιλεγμένα βίντεο

Τρίλεπτο βιντεάκι με περιεκτικές πληροφορίες



Μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη της Dr. Kate Rheaume-Bleue. Η συνέντευξη είναι διάρκειας 1 ώρα κ 22 λεπτά αλλά το παρακάτω βίντεο είναι μία καλή σύμπτυξη 16 λεπτών.



πηγές αναφοράς

1) Tissue-specific utilization of menaquinone-4 results in the prevention of arterial calcification in warfarin-treated rats.

2) Dietary intake of menaquinone is associated with a reduced risk of coronary heart disease: the Rotterdam Study.

3) Dietary intake of vitamin K and risk of prostate cancer

4) Vitamin K and rheumatoid arthritis.

5) Three-year low-dose menaquinone-7 supplementation helps decrease bone loss in healthy postmenopausal women.

Πηγές για περαιτέρω μελέτη:

Wikipedia - vitamin K - Πλούσιο υλικό και ένα ωραίο πινακάκι με τις περιεκτικότητες Κ2 διαφόρων τροφίμων (ρύθμισα το λινκ να σας πηγαίνει απευθείας σε αυτό το πινακάκι).

Το τυρί θα σου φράξει τις αρτηρίες... κ άλλα διατροφικά παραμύθια ωραίο άρθρο για το τυρί στα αγγλικά από τον δρ Mercola

healthyliving.gr

http://www.livestrong.com/article/494971-does-sauerkraut-have-vitamin-k/

Εδώ μία εις βάθος παρουσίαση της περιεκτηκότητας σε Κ2 (σε όλες τις ΜΚ- μορφές της) σε διάφορα τρόφιμα.




© 2014 Θανάσης Αποστόλου - Skeftomai.gr


   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Απ: Βιταμίνη Κ2 - ο αόρατος σωματοφύλακας
« Reply #1 on: April 10, 2014, 05:11:07 PM »



Συνέργεια Κ2 - D - Α  - Mg - Ca

η θρυλική πεντάδα!

Σας προτείνω να διαβάσετε στο φόρουμ και τα θέματα του Μαγνησίου και της βιταμίνης D. Έτσι θα σχηματίσετε μία πλήρη εικόνα, ώστε να εκμεταλλευτείτε αυτά τα διατροφικά συστατικά για τη βελτίωση της υγείας σας.

Ας δούμε περιληπτικά μερικές από τις συνέργειες εντός της πεντάδας:

Συνέργεια Ασβεστίου - D:. Μία διατροφή με γαλακτοκομικά και λαχανικά και όσπρια είναι πλήρης σε ασβέστιο. Εδώ οι πηγές. Αν όμως παίρνετε συμπλήρωμα ασβεστίου, τότε χρειάζεστε οπωσδήποτε και βιταμίνη D καθώς έχει αποδειχθεί ότι το ασβέστιο χωρίς D είναι βλαπτικό. (4) Όμως στις περισσότερες περιπτώσεις δε χρειάζεστε συμπλήρωμα ασβεστίου.
Συνέργεια D - K2 Οι ειδικοί συμφωνούν ότι λήψη επιπρόσθετης D απαιτεί και επιπρόσθετη K2, έτσι ώστε να καθοδηγηθεί το αυξημένο βιοδιαθέσιμο ασβέστιο στα σωστά μέρη του σώματος. (1)
Συνέργεια Μαγνησίου - Ασβεστίου. Το ασβέστιο απαιτεί και την παρουσία μαγνησίου. Και όχι μόνο, όλο το σώμα απαιτεί μαγνήσιο για αναρίθμητες βιολογικές διαδικασίες.
Συνέργεια Βιταμίνης Α με όλα. Προσεχώς θα ετοιμάσω εκτενές άρθρο για αυτή τη σημαντική βιταμίνη που συνεργάζεται με όλες τις παραπάνω, και η οποία έχει βέβαια και κακό όνομα αν λαμβάνεται από συνθετικό συμπλήρωμα διατροφής και όχι άδικα. Μέχρι να γράψω το άρθρο αυτό, σας λέω ότι πολύ καλές πηγές είναι το μουρουνέλαιο και το συκώτι. (και όχι τα καρότα όπως πιστεύει συχνά ο κόσμος).


Οι προτάσεις μου για τον τέλειο συνδυασμό ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ

Μελλοντικά θα γράψω αναλυτικές πληροφορίες, αλλά προς το παρόν μπορώ να σας δώσω κάποιες πρακτικές συμβουλές που πιστεύω αρμόζουν στην πλειοψηφία των αναγνωστών.

Προτείνω λοιπόν τα παρακάτω 4 βήματα: (μόνο για υγιείς ενήλικες)

1) Όπως σας έγραψα στο άρθρο για τη βιταμίνη D, τους 3-5 χειμερινούς μήνες του έτους που δε σας βλέπει ο ήλιος καλό είναι να λάβετε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D3. Μία ενδεικτική λήψη είναι 5000 iu 2 ως 5 φορές την εβδομάδα μαζί με φαγητό.

2) Την περίοδο που λαμβάνετε D, προτείνω απαραιτήτως να λαμβάνετε και συμπλήρωμα βιταμίνης Κ2 και να τρώτε μερικές φορές τη βδομάδα ένα κομμάτι σκληρό τυρί, αλλά σκέτο, όχι με ψωμί ή άλλο υδατάνθρακα. Το τυρί θα σας προμηθεύσει με όλο το ασβέστιο που χρειαζόσαστε αλλά και με Κ2. Λήψη συμπληρώματος ασβεστίου δεν την προτείνω, εκτός αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι και το λαμβάνετε με εντολή γιατρού. Συμπλήρωση της διατροφής με 100 mcg MK7 καθημερινά είναι αρκετή.

3) Προτείνω μαζί με τα παραπάνω να εντάξετε στη διατροφή σας και ένα συμπλήρωμα μαγνησίου, παράδειγμα κιτρικό μαγνήσιο. Διαβάστε πρώτα το θέμα του μαγνησίου στο φόρουμ.

4) Συμπληρώστε την παραπάνω διατροφή και με τις δύο σούπερ τροφές, τα αυγά (τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα) και το μουρουνέλαιο ένα κουταλάκι του γλυκού καθημερινά μαζί με το φαγητό.

Παραλλαγή για τους μήνες που σας βλέπει ο ήλιος αρκετά:
Αν είστε σε περίοδο που σας βλέπει ο ήλιος (πχ. με ένα κοντομάνικο έστω για μισή ώρα τη μέρα), τότε στην παραπάνω συνταγή παραλείψτε εντελώς τη βιταμίνη D και το μουρουνέλαιο, το οποίο αν θέλετε μπορεί να αντικατασταθεί από κατανάλωση (κατά προτίμηση μικρών) ψαριών ή συμπλήρωμα ιχθυελαίου.

Τα παραπάνω να τα ακολουθούμε εφ' όρου ζωής; Όχι! Μιλάμε κυρίως για ΔΟΚΙΜΗ. Εφαρμόστε τα δοκιμαστικά για 1-3 μήνες και παρατηρήστε αν έχει βελτιωθεί κάποια πλευρά της ζωής σας. Ανάλογα με τις παρατηρήσεις σας, την κατάστασή σας, τις επιδιώξεις σας, τις ελλείψεις της διατροφής σας, μπορείτε να τα εφαρμόζετε για περισσότερο καιρό, ή για λίγους μήνες κάθε χρόνο, ή και να τα απορρίψετε. Αποφασίστε όπως εσείς κρίνετε καλύτερα, αλλά πιστεύω ότι μία ΔΟΚΙΜΗ αξίζει. Επίσης με την προσωπική σας έρευνα (και ευθύνη φυσικά) μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε κάτι στις παραπάνω προτάσεις. Ουσιαστικά 3 συμπληρώματα σας προτείνω (μαγνήσιο, Κ2, D3) τα υπόλοιπα (τυρί και μουρουνέλαιο) είναι κανονικά τρόφιμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Όσοι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας, οι έγκυες, οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά θα πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη γιατρού πριν λάβουν οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής. Όλες οι προτάσεις για διατροφικά συμπληρώματα απευθύνονται σε υγιείς ανθρώπους που θέλουν να βελτιώσουν τη ζωή τους, όχι για τη θεραπεία ασθενειών.




© 2014 Θανάσης Αποστόλου - Skeftomai.gr
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Weston Price - Γουέστον Πράις και βιταμίνη κ2
« Reply #2 on: April 11, 2014, 04:13:58 PM »


Η συμβολή του Weston Price στην γνώση μας για τις λιποδιαλυτές βιταμίνες

O οδοντίατρος Weston Price είναι μία χαρισματική προσωπικότητα που κατάφερε σε μία εποχή που η επιστήμη είχε ελάχιστα τεχνολογικά μέσα, να ρίξει φως σε ζητήματα τεράστιας σπουδαιότητας για την υγεία και την καλοζωία μας. Όσα είπε όχι μόνο δεν ξεπεράστηκαν, αλλά επιβεβαιώνονται με τα χρόνια.

Μεταξύ άλλων μελέτησε το ρόλο των λιποδιαλυτών βιταμινών όπως η D, η Α και του μυστηριώδους ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ Χ, ο οποίος κατά τον Price ευθυνόταν για την άριστη υγεία φυλών και λαών που δεν τους είχε αγγίξει ο τεχνολογικός πολιτισμός. Απ' ό,τι φάνηκε ο παράγοντας Χ δεν είναι άλλος από τη βιταμίνη Κ2!

Το 1930 είπε: "Είναι απλά θέμα χρόνου μέχρι να γίνει ο Παράγοντας Χ το επόμενο παγκόσμιο φαινόμενο."

Ο Πράις υποστήριζε την κατανάλωση των ζωικών λιπαρών και ιδίως το βούτυρο, το μουρουνέλαιο, το ωμό γάλα και άλλα, καθώς είχαν καίριο και αναντικατάστατο ρόλο στην παροχή των πολύτιμων λιποδιαλυτών βιταμινών, αλλά και των σπόρων και δημητριακών, με την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να είναι σωστά προετοιμασμένα για να εξαλειφθούν οι αντιθρεπτικοί παράγοντες που περιέχουν. Όσοι λαοί τρέφονται έτσι είναι υγιείς και ισορροπημένοι με καλά δόντια και σωστά ανεπτυγμένο πρόσωπο. Μελλοντικά θα γράψω περισσότερα. Προς το παρόν θα αρκεστώ στην παράθεση άλλων πηγών, στις οποίες μπορείτε να ρίξετε μία ματιά.



το παρακάτω προέρχεται από τη σελίδα _http://wholehealthsource.blogspot.gr/2008/06/vitamin-k2-menatetrenone-mk-4.html


Quote
Vitamin K2, menatetrenone (MK-4)
Weston Price established the importance of the MK-4 isoform of vitamin K2 (hereafter, K2) with a series of interesting experiments. He showed in chickens that blood levels of calcium and phosphorus depended both on vitamin A and K2, and that the two had synergistic effects on mineral absorption. He also showed that chickens preferred eating butter that was rich in K2 over butter low in K2, even when the investigators couldn't distinguish between them. Young turkeys fed K2-containing butter oil along with cod liver oil (A and D) also grew at a much faster rate than turkeys fed cod liver oil alone.

He hypothesized that vitamin A, vitamin D and vitamin K2 were synergistic and essential for proper growth and subsequent health. He particularly felt that the combination was important for proper mineral absorption and metabolism. He used a combination of high-vitamin cod liver oil and high-vitamin butter oil to heal cavities, reduce oral bacteria counts, and cure numerous other afflictions in his patients. He also showed that the healthy non-industrial groups he studied had a much higher intake of these fat-soluble, animal-derived vitamins than more modern cultures.

Price found an inverse correlation between the levels of K2 in butter and mortality from cardiovascular disease and pneumonia in a number of different regions. A recent study examined the relationship between K2 (MK-4 through 10) consumption and heart attack risk in 4,600 Dutch men. They found a strong inverse association between K2 consumption and heart attack mortality risk. Men with the highest K2 consumption had a whopping 51% lower risk of heart attack mortality and a 26% lower risk of death from all causes compared to men eating the least K2! Their sources of K2 MK-4 were eggs, meats and dairy. They obtained MK-5 through MK-10 from fermented foods and fish. The investigators found no association with K1, the form found in plants.

Επίσης μπορείτε να δείτε τι γράφεται για την Κ2 στη σελίδα του ιδρύματος Weston E Price
On the Trail of the Elusive X-Factor: A Sixty-Two-Year-Old Mystery Finally Solved
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
βιταμίνη Κ2 σχεδόν για κάθε ασθένεια!
« Reply #3 on: July 22, 2015, 09:56:44 AM »
Παρακάτω σας μεταφέρω ένα σημαντικό άρθρο που διάβασα στο Life Extension Magazine με ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση (παρατίθεται στο τέλος του), το οποίο ΑΠΟΘΕΩΝΕΙ τη συμπληρωματική χρήση βιταμίνης Κ2, σχεδόν για τις περισσότερες από τις σοβαρές ασθένειες που ταλαιπωρούν τον σύγχρονο άνθρωπο!

Σας το παραθέτω προς το παρόν αμετάφραστο και ελπίζω όταν βρω χρόνο να σας το μεταφράσω σταδιακά (στην αρχή κάποιες παραγράφους, γιατί χρειάζεται αρκετό χρόνο για να μεταφραστεί όλο). Αν τυχόν θέλει κάποιος να βοηθήσει με τέτοιες μεταφράσεις, ας το πράξει και μετά να μου στείλει το μεταφρασμένο άρθρο (ή μέρος του) για να το δημοσιεύσω, με δημόσια αναφορά στο όνομά του βέβαια (ή ψευδώνυμο).

Το κύριο νόημα του άρθρου είναι ότι η συμπληρωματική χρήση Κ2 βοηθά στην καταπολέμηση της οστεοπώροσης, προβλημάτων προστάτη, ρευματοειδούς αρθρίτιδας και πάνω απ' όλα, καρδιοπάθειας! Το άρθρο με τεκμηριωμένο τρόπο ανακυρύσει την Κ2 σε σουπερστάρ των διατροφικών συμπληρωμάτων.



Quote
Protection Against Arterial Calcification , Bone Loss, Cancer, and Aging!

(Μτφ:) Προστασία απέναντι στην αρτηριακή ασβέστωση, την οστική απώλεια, τον καρκίνο και τη γήρανση!

By William Faloon

Το να προβλέψεις ποια διατροφικά συστατικά θα αναδειχθούν ως οι απόλυτοι σύμμαχοι της υγείας που σώζουν ζωές είναι συχνά πολύ δύσκολο. Για παράδειγμα μία βιταμίνη που ήταν θέμα συζήτησης πριν μία δεκαετία, με βάση νέες έρευνες παρουσιάζει εξαιρετική αντιγηραντική δράση που εκτείνεται πολύ πέρα από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Based on an abundance of positive findings, scientists have developed a more cost-effective form of this nutrient that enables it to stay in the body much longer than before.

The incredible news is that maintaining constant levels of this nutrient not only protects against atherosclerosis, but may reverse arterial calcification as well!

A wealth of studies published in 2008 reveals this same nutrient possesses anticancer properties while suppressing factors involved in common age-related diseases.1-15

A hallmark of normal aging involves calcification in soft tissues throughout the body such as heart valves, glands, and blood vessels.16-18

One might erroneously think that dietary calcium is a culprit behind pathological calcification processes. The opposite is true. When rabbits are fed calcium-deficient diets, calcification rates rise by 2.7-fold. Calcium-supplemented diets, on the other hand, reduce calcification by 62%.19

The reason for this contradiction is that in response to a deficit of calcium in the blood, the body excessively robs our bones20 and saturates soft tissues with calcium.

As we age, we lose our ability to regulate calcium balance and then suffer the lethal consequences of systemic calcification. It is encouraging to know that a low-cost nutrient (vitamin K) can quickly restore calcium homeostasis.
An Extreme Example

Το Warfarin (Coumadin®) είναι ένα αντιπηκτικό φάρμακο που εμποδίζει την δράση της βιταμίνης Κ στο σώμα. Το ανυσηχιτικό αποτέλεσμα της αναχαίτιστης της βιτ. Κ ήταν μία ταχεία ανάπτυξη οστεοπόρωσης και εναπόθεσης ασβεστίου στις αρτηρίες 21, 22. Η βιταμίνη Κ λοιπόν είναι απολύτως απαραίτητη για το σώμα.. Μία έλλειψή της δημιουργεί προβλήματα στα οστά και σοβαρά προβλήματα στο κυκλοφορικό σύστημα 23 - 26

People who take Coumadin® suffer more osteoporotic fractures 21 and show substantially more abnormal calcium deposition in other areas, such as heart valves—twice as much as non-Coumadin® takers.22
The fact that these pathological changes are allowed to occur in humans prescribed warfarin is unconscionable given the knowledge about the value of low-dose vitamin K supplementation, even in patients at high risk for abnormal arterial blood clots.

How Dangerous is Arterial Calcification?

Atherosclerosis is the leading cause of disability and death in civilized societies. Many factors are involved in its initiation and progression.27,28 Homocysteine or oxidized low-density lipoprotein (LDL) can initially damage the inner arterial lining (the endothelium).29 To repair this damage, the endothelium produces collagen that forms a cap over the injury site.
These endothelial collagen caps attract calcium that accumulates (calcifies) and forms a hard material resembling bone. This is why atherosclerosis is sometimes referred to as “hardening of the arteries.”

Calcification of the coronary arteries markedly increases heart attack risk.30

A substantial volume of studies shows that insufficient vitamin K2 accelerates arterial calcification.31 A new study shows that restoring vitamin K2 reverses arterial calcification.49

Vitamin K functions to keep calcium in the bone and prevent its buildup in the arteries.23-26,28,31 If that is all vitamin K did, it would be one of the most important nutrients for aging humans to take. Newly published research, however, indicates vitamin K2 possesses a host of additional benefits.


How Vitamin K2 Protects Against Osteoporosis

Bone is living tissue that is in a constant state of renewal. The maintenance of bone first requires old bone to be dissolved by cells called “osteoclasts.” When the activity of osteoclasts is too high, large holes develop that weaken the bone and lead to osteoporosis. Vitamin K2 is a key to turning off excess osteoclast activity and bone degradation.

The holes left by osteoclasts are prepared for remodeling by osteoblast cells. The osteoblasts secrete a protein called osteocalcin, which when activated (or carboxylated) enables new calcium to be laid down into the bone. The calcium-binding properties of osteocalcin require vitamin K, whereas the synthesis of osteocalcin itself requires vitamin D3.
Vitamin K thus provides two critical benefits to the bone. It first protects against excess bone degradation (resorption) by turning off excess osteoclast activity. It then supports the critical role of new bone formation by enabling osteocalcin to pull calcium from the blood and layer it on to the bone.

From this brief description, it is clear that maintenance of healthy bone density requires adequate levels of calcium, vitamin D, and vitamin K. Without vitamin D, there will be no osteocalcin for vitamin K to work on. Without vitamin K, the osteocalcin that is produced will be inactive. And of course without calcium (and other minerals), there will be no minerals for the activated osteocalcin to attract to the bone for structural density.

The Nurses’ Health Study followed more than 72,000 women for 10 years and found that women whose vitamin K intakes were in the lowest quintile (1/5) had a 30% higher risk of hip fracture than women with vitamin K intakes in the highest four quintiles.67

A seven-year study in over 888 elderly men and women (Framingham Heart Study) found that men and women with dietary vitamin K intakes in the highest quartile (1/4) had a 65% lower risk of hip fracture than those with dietary vitamin K intakes in the lowest quartile (approximately 254 micrograms/day vs. 56 micrograms/day of vitamin K).68

Vitamin K2 has proven to be as effective as prescription drugs in reducing the incidence of bone fractures. A Japanese study in postmenopausal women compared the effect of K2 (MK-4) with the drug etidronate (Didronel®) on the incidence of vertebral (spine) fracture. Women taking K2 at a dose of 45 mg per day experienced a fracture rate of 8.0% compared with 8.7% for those taking the etidronate drug therapy. Furthermore, women taking both MK-4 and the drug experienced only a 3.8% fracture rate. In a placebo group that received neither K2 nor drug therapy, nearly 21% of women experienced bone fractures.69

Καταπολεμά τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία αυτοάνοση νόσος που προκαλεί χρόνια φλεγμονή στις αρθρώσεις και άλλα όργανα του σώματος. Όσοι πάσχουν από αυτή παρουσιάζουν και μεγάλα ποσοστά καρδιοπάθειας. (33)

Σε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2008, Γιαπωνέζοι επιστήμονες βρήκαν ότι η Κ2  εμπόδισε τον πολλαπλασιασμό των αρθρικών κυττάρων και εμπόδισε την ρευματοειδή αρθρίτιδα μέσω κολλαγόνου σε ποντίκια. Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι η Κ2 μπορεί να είναι ένα νέο όπλο για την καταπολέμηση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας σε συνδυασμό με αντιφλεγμωνόδη φάρμακα. (34)

Μία πρόσφατη μελέτη σε ανθρώπους έδειξε ότι η Κ2 από μόνη της ή σε συνδυασμό με φάρμακα σαν το Fosamax® που χρησιμοποιείται για την οστεοπόρωση, πιθανώς εμποδίζει τη δραστηριότητα των οστεοκλαστών μέσω μείωσης στα επίπεδα των φλεγμονοδών μεσολαβητών (35). Σημειώνεται ότι η αυξημένη δραστηριότητα των οστεοκλαστών κλέβει μέταλλα από τα οστά.
(συνεχίζεται)
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
(συνέχεια)

Quote
Enhancing the Bone-Building Effects of Fosamax®

Americans afflicted with osteoporosis or low bone mineral density scores are sometimes prescribed drugs like Fosamax® or Actonel®. Side effects from these drugs sometimes preclude their long-term use.
Japanese patients are often prescribed high doses of vitamin K2 instead of drugs. Published studies demonstrate the ability of vitamin K2 by itself to halt the loss of bone mineral density.23,36,37

A study published in May 2008 used both Fosamax® and vitamin K2 in postmenopausal women in Japan for one year. The results showed that addition of vitamin K2 led to a greater increase of femoral neck bone density, compared with Fosamax® alone. The doctors confirmed the specific bone-protecting mechanism unique to vitamin K2, a finding that had been established in previous studies.38

Vitamin K2 Reduces Prostate Cancer Risk

Doctors in Germany conducted a study examining the relationships between dietary intake of vitamin K1 and K2 on the development of prostate cancer in 11,319 men over an 8.6-year follow-up.4
Compared with the lowest intake of vitamin K2, men with the highest vitamin K2 dietary consumption showed a 63% reduced incidence of advanced prostate cancer. Intake of vitamin K1 was not related to prostate cancer incidence in this 2008 study.4

Improving Fracture Healing Rates

Skeletal fractures cause significant disability and there is growing interest in identifying methods to accelerate the healing time of broken bones.

The synergistic effect of vitamin D3 and vitamin K2 in preventing osteoporosis has been documented in clinical practice.39 Up until now, however, there were no reports investigating if these nutrients could enhance fracture healing.

An in vitro study published in January 2008 showed that combining vitamins D3 and K1 favorably modulated the proliferation and differentiation of cells required to heal bone. This led the doctors to conclude that these nutrients taken together offer clinicians a promising low-cost strategy for laying down new bone material.39

Vitamin K in Cancer Treatment

Vitamin K2 induces differentiation and apoptosis in a wide array of human cancer cell lines. A search of PubMed reveals studies published in 2008 that discuss the role of different forms of vitamin K in the treatment of cancer.1-15
A goal of cancer researchers is to identify compounds that cause cancer cells to self-destruct. Vitamin K2 has been shown to induce apoptosis (cell destruction) in leukemia cells in vitro. A study published in July 2008 identified yet another pathway by which vitamin K2 causes the degradation (via autophagy) of leukemia cells’ own components. The scientists noted that apoptosis and autophagy in leukemia cells could be simultaneously induced by vitamin K2.8 In the laboratory, vitamin K2 demonstrates inhibitory effects against myeloma and lymphoma, suggesting possible applications for individuals fighting these all too common cancers.40

Infection with the hepatitis B or C virus is a major risk factor in developing primary liver cancer, known medically as hepatocellular carcinoma. It can also occur in those who do not have hepatitis. A study published in the Journal of the American Medical Association showed that in those with viral-induced liver cirrhosis, less than 10% of patients given vitamin K2 developed liver cancer. In similar patients not given vitamin K2, a startling 47% developed primary liver cancer.41 Vitamin K2 decreased the risk of hepatocellular carcinoma to about 20% compared with the control group.

In a study published in early 2008, 61 primary liver cancer patients who were in remission after treatment were separated into two groups. One group was given supplemental vitamin K2. After one year, only 13% of the group that received K2 experienced recurrence of liver cancer, compared with 55% of the group who did not receive K2. Three-year survival in the vitamin K2-supplemented group was 87% compared with 64% in the group not receiving the vitamin K2.42

In 2007, scientists identified specific anticancer mechanisms for vitamin K2, including inhibition of proinflammatory nuclear factor-kappa B (NFkB) that is often over-expressed in cancer cells.43 Tumor cells use proinflammatory factors to develop survival mechanisms that thwart conventional attempts to eradicate them.

Drugs like Coumadin® that antagonize vitamin K do more than cause bone loss and arterial calcification. In a model of melanoma in mice, the oral administration of anticoagulant drugs that antagonize vitamin K “drastically promoted metastasis.” The promotion of metastasis was almost completely suppressed by the pre-administration of vitamin K3, suggesting that these anticoagulant drugs promote metastasis by specifically antagonizing vitamin K.44

While vitamins K1 and K2 are safe and effective, vitamin K3 is potentially toxic and its use has been limited to treating aggressive cancers. A study published in early 2008 identified several specific mechanisms by which vitamin K3 damages pancreatic cancer cells, leading the researchers to state that, “the action of vitamin K3 may lead to a favorable outcome against pancreatic cancer.


What You Need to Know: Protection Against Arterial Calcification, Bone Loss, Cancer, and Aging!

- One of the pathological processes that occur with aging is calcification of tissues throughout the body. Arterial calcification increases heart attack risk.
- Vitamin K helps regulate calcium balance, keeping calcium in the bones and out of the arteries. Insufficient vitamin K accelerates arterial calcification, while restoring vitamin K2 can help reverse arterial calcification.
= Vitamin K shows promise in the prevention and treatment of numerous cancers, including prostate cancer.
- Vitamin K2 is often utilized in Japan to halt bone loss and prevent fractures, and it may complement prescription osteoporosis therapies such as Fosamax®.
- Vitamin K2 shows numerous advantages over vitamin K1, including better absorption and increased protection against heart disease
- The MK-4 and MK-7 forms of vitamin K2 have demonstrated important health benefits in numerous studies. While the MK-4 form has been shown to support cardiovascular and bone health, the MK-7 form is exceptionally long acting and reaches higher levels in the blood.
- Individuals who use Coumadin® have long been advised to avoid vitamin K, and as a result, they may suffer increased atherosclerosis and osteoporosis. Under a doctor’s supervision, vitamin K can help stabilize blood indicators of coagulation in Coumadin® users while conferring other health benefits
- By preventing pathological tissue calcification, vitamin K may confer anti-aging effects throughout the body. Higher vitamin K intake has also been associated with reduced all-cause mortality.
- Daily supplementation with vitamin K1 and K2 (in both the MK-4 and MK-7 forms) is crucial for vascular health, bone health, and cancer protection.


Vitamin K3 Drug Effective Against End-Stage Prostate Cancer

Apatone® is a drug consisting of vitamin C and vitamin K3. It has been granted orphan drug status by the FDA to treat advanced bladder cancer.

Apatone® selectively targets tumors by entering cancer cells as readily as glucose. It then suppresses inflammatory responses (such as those induced by nuclear factor-kappa B) that cancer cells use to escape destruction by chemotherapy agents. Vitamin K3 is being clinically tested as an agent to administer prior to chemotherapy to decrease the resistance tumor cells develop to chemo drugs.

In March 2008, the results of a study were published on prostate cancer patients who had failed standard therapy and were given the drug Apatone® at a dose that equaled 5,000 mg of vitamin C and 50 mg of vitamin K3. The results showed that PSA velocity decreased and the time it took PSA to double increased in 13 of 17 patients. Of the 15 patients who continued on Apatone®, only one death occurred after 14 months of treatment. The doctors concluded, “Apatone® showed promise in delaying biochemical progression in this group of end stage prostate cancer patients.”5

Based on the plethora of studies published in 2008, vitamins K2 and K3 have emerged as intriguing agents in both cancer prevention and treatment.


What is “Normal” Calcification?

Normal deposition of calcium occurs in only two places: bone and teeth.
Abnormal (pathological) deposition of calcium occurs in multiple tissues including:
1. the inner lining of the arteries (the intima) where atherosclerotic plaque accrues;
2. the middle muscle layer of arteries (smooth muscle calcification);
3. the heart valves, especially the aortic valve causing aortic stenosis
Vitamin K2 appears to be the most important factor in steering calcium into the bone and away from heart valves and the arterial system.
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
(συνέχεια)

Quote
Cancer Patients Prone to Vitamin K Deficiency

Many patients with advanced cancer are malnourished from the disease or from the use of chemotherapy, which may cause nausea and poor appetite. Ten percent of these patients experience hemorrhagic (bleeding) side effects.45

Since vitamin K deficiency causes bleeding, doctors conducted a study to establish vitamin K status in advanced cancer patients receiving palliative care.

The findings were published in April 2008 and showed that 22% of these cancer patients were deficient in vitamin K1, which is considered below the lower limit of the reference range (below 0.33 nmol/L of blood).45
A startling 78% of these cancer patients showed evidence of a functional vitamin K deficiency, as indicated by elevated levels of an under-carboxylated protein that vitamin K normally carboxylates.

The doctors concluded that patients with advanced cancer are prone to vitamin K deficiency and that blood tests should be done to monitor vitamin K status before an increased risk of bleeding develops.45

Advantage of Vitamin K2 Over K1

In nature, vitamin K is found in two forms: vitamin K1, which occurs in leafy green vegetables; and vitamin K2, which exists in organ meats, egg yolks, dairy products, and particularly in fermented products such as cheese and curd. While some ingested K1 is converted to K2 in the body, significant benefits occur when vitamin K2 itself is supplemented.46

The absorption of K2 into the bloodstream is relatively efficient, whereas relatively little K1 is absorbed from plant foods.47 The kinds of foods rich in K2 in the Western world (organ meats, eggs, and dairy) should not be eaten in excess. Japanese who eat large quantities of a fermented soybean food called natto have lower rates of heart disease and osteoporosis.36,48 Natto is naturally rich in vitamin K2, but most people in Western worlds find it unpalatable.

In a fascinating study, rats given vitamin K1 plus warfarin were not protected against arterial calcification. The scientists fed rats a diet containing warfarin plus vitamin K1, vitamin K2 (MK-4), or both vitamin K1 and K2 (MK-4). None (0%) of the rats that received vitamin K2 developed arterial calcification, while 100% of the rats that received vitamin K1 without vitamin K2 displayed calcification in the aorta and carotid arteries!49 A more recent study showed that higher-dose vitamin K decreased arterial calcium content by 50% in rats.49 What makes this finding so remarkable is that most people over age 30–40 already have some degree of arterial calcification and up until now have had no means to reverse it.

One of the most convincing studies showing the cardioprotective benefits of K2 can be seen in a large-scale, well-controlled trial called the Rotterdam Heart Study—a Dutch trial that tracked 4,800 participants for seven years.46
The Rotterdam Heart Study revealed that participants who ingested the greatest quantities of vitamin K2 in their diet experienced a 57% reduction in death from heart disease compared with people who ingested the least. The same relationship did not hold for vitamin K1.46

Higher intakes of vitamin K2 in this study corresponded to less calcium deposition in the aorta (an indirect measure of atherosclerosis), whereas participants who ingested less K2 were more likely to show moderate or severe calcification.46
The size and quality of the Rotterdam Heart Study gave credibility to the powerful association between vitamin K2 dietary intake and heart disease and suggests that vitamin K2 may confer cardiovascular benefits by inhibiting arterial calcification.46

Scientists are now intensely interested in finding ways to halt the accumulation of coronary calcium, since they know that it comprises a significant portion of atherosclerotic plaque. They may have to look no further than a new form of vitamin K that remains biologically active in the body for more than 24 hours!


Far Greater Absorption of Vitamin K2 Into Cells

A study compared the absorption and arterial wall uptake of vitamin K1 and K2. This study is important because of the large body of epidemiological data showing significant reductions in heart attack risk in those ingesting high amounts of vitamin K2.

The results of this study showed that vascular cells preferentially take up vitamin K2 compared with vitamin K1. The poor absorption of K1 into vascular cells helps explain why K1 has not conferred significant protection against heart disease.32
The scientists who conducted this study next evaluated the effect of the K2 absorbed into vascular smooth muscle cells. Their findings documented that K2 enables the formation of smooth vascular muscle without nodules, such nodules that can protrude through into the endothelium and contribute to arterial blockage and atherosclerosis.50

The Long-Acting Form of Vitamin K2

There are two forms of vitamin K2 that have demonstrated remarkable benefits in published scientific studies.
The MK-4 form of vitamin K2 is the most rapidly absorbed and has proven clinical benefits. Yet MK-4 remains active in human blood for only a few hours after ingestion. The MK-4 form shows activity as an anti-atherosclerotic, has anti-tumor effects in some cancer cells, and helps to aid in bone formation activity.51-56

The MK-7 form of vitamin K2, on the other hand, remains bioavailable in the human body many days after ingestion and is the form found naturally in natto (fermented soybeans).57

In a human clinical trial, comparisons of bioavailability after ingestion of vitamins K1 and K2 (MK-7 form) were performed. The results showed that over a 24-hour period, MK-7 was present in the blood 2.5-fold better than K1. Over a 96-hour period, MK-7 was six-fold better than K1.57 (Shown to the right on Figure 1.)

A dose-response study was done where healthy volunteers received increasing doses of K1 and K2 (MK-7). The results showed no effect of K1 observed 24 hours after a 200 microgram dose, whereas 100 micrograms of K2 provided optimal vitamin K blood levels over a 24-hour period.57 (Shown to the right on Figure 2.)

A third clinical study compared K1 with K2 (MK-7 form) at the same dose over a six-week period. Compared with K1, the level of MK-7 form of vitamin K2 was seven- to eight-fold higher in the blood and there was no cumulative effect of K1! This suggests that MK-7 is more efficacious than K1.57 (Shown to the right on Figure 3.)

Efficacy of the MK-7 Form on a Marker of Bone Health

A sensitive indicator of vitamin K status in the body is the amount of activated osteocalcin in the blood.58 Osteocalcin is produced mainly by osteoblasts (bone-forming cells) and when activated by vitamin K, has properties that allow calcium and other minerals to be laid down into the bone, promoting bone density. When compared with K1, the MK-7 form of vitamin K2 was found to be three times more effective in promoting activated osteocalcin, indicating greater benefits for the bone.57

High bone turnover is associated with bone loss. One aim of osteoporosis prevention is to decrease bone turnover. A higher amount of inactivated (under-carboxylated) osteocalcin is correlated with reduced bone mass. When administered to a group of study subjects, MK-7 was shown to decrease bone turnover and increase bone density.59 A variety of studies done in humans and animals provides much support for the use of MK-7 in the prevention of osteoporosis.59-62
It should be noted that these markers not only provide a partial indication of overall bone health but hint of a strong protective effect of the MK-7 form of vitamin K2.


Can Vitamin K be Used in Those Taking Coumadin®?

Patients prescribed anticoagulant drugs like warfarin (Coumadin®) are often advised to avoid consuming foods that contain vitamin K. The theory behind this is that dietary vitamin K can circumvent the anticoagulant properties of the drug. The horrific downside to this vitamin K deficit is arterial and valvular calcification along with weakened bones, as previously described.

Life Extension has suggested that patients taking anticoagulant drugs like warfarin ask their doctors if they can take a moderate dose of vitamin K2 to not only provide the body with this vital nutrient, but to also better stabilize the anticoagulant effects of the drug.

Published studies indicate that when warfarin-treated patients take consistent amounts of vitamin K, blood indicators of coagulation (such as the international normalized ratio or INR) become more stable, which is of critical importance. The reason that consistency is so important is that an INR reading too low places the patient at risk for developing a blood clot inside an artery or vein, whereas an INR ratio that is too high predisposes the patient to abnormal bleeding (internal and external).

Maintaining the INR within a narrow therapeutic range is a challenge for many doctors. In fact, when a patient’s INR level gets too high, the antidote is an injection of vitamin K to quickly bring it down to a safe range.


How Vitamin K Protects Our Arteries

The action of vitamin K in the body is to carboxylate proteins. Carboxylation can be defined as adding a carboxyl group into a compound or molecule. When a protein is carboxylated, it undergoes a chemical conversion that changes its function.

Vitamin K maintains normal coagulation, preserves bone, and protects against calcification by carboxylating specific proteins in the body.61

In the arteries, vitamin K is required to carboxylate matrix Gla-protein. If matrix Gla-protein is under-carboxylated, then it is unable to perform its normal function in protecting arteries against excess accumulation of calcium, or inhibiting vascular calcification.
Matrix Gla-protein is a calcification inhibitor that requires sufficient vitamin K to function optimally. The effect of vitamin K in carboxylating matrix Gla-protein is how it protects against arterial calcification.50

In a recent study in healthy individuals, Coumadin® was administered to elevate INR to 2.0, which is double the normal value for healthy adults. A higher INR means the blood is less able to clot. At a dose of 95 micrograms of MK-7, the INR dropped from 2.0 to 1.7.56

Based on what we now know about vitamin K and warfarin, a doctor might consider increasing the amount of warfarin to bring the INR back into the desired range, while enabling the patient’s vascular and skeletal systems to benefit from vitamin K.

If you are taking anticoagulant drugs, do not initiate vitamin K without your doctor’s approval. It is important for your INR levels to be carefully monitored during the first two months of combining moderate-dose vitamin K with warfarin.
Please know that enlightened doctors are increasingly expressing concern about the adverse effects of long-term vitamin K deficits in warfarin-treated patients.

EFFECTS OF HIGHER INGESTION OF VITAMIN K 46

Reduction in All-Cause Mortality 26%
Reduction in Coronary Artery Disease 57%
Reduction in Severe Aortic Calcification 52%

Do Healthy People Have to Worry About Taking Too Much Vitamin K?

While vitamin K is required for healthy blood clotting, taking too much does not increase the risk of an abnormal clot. The reason is that vitamin K causes a complete chemical conversion (carboxylation) of coagulation-dependent proteins in the body to put them into an active form.

Once these coagulation proteins are acted upon by vitamin K, they are 100% carboxylated. If you take additional vitamin K, nothing will happen because all of the coagulation proteins that can be carboxylated are already carboxylated. It is not possible to over-carboxylate coagulation proteins because they are already 100% carboxylated by the vitamin K you took.

Patients predisposed to abnormal blood clots, such as those with mechanical heart valves, atrial fibrillation, or prothrombotic factors in the blood are prescribed drugs like warfarin that interfere with the carboxylation of coagulation proteins. It is only in patients taking these anticoagulant drugs that the dose of vitamin K and the drugs need to be closely measured to achieve the optimal therapeutic INR range (usually around 2.5 in people who take warfarin).

To demonstrate the safety of vitamin K2, people living in the Japanese regions where natto is regularly eaten have several-fold greater blood levels of vitamin K2 (MK-7).36 The effect of high amounts of vitamin K in the blood is less osteoporosis, fewer bone fractures, and fewer heart attacks.23,30,36,46,63-65

Vitamin K and Aging

As we age, calcium deposits tend to accumulate in soft tissues throughout our bodies.
Doctors performing autopsies on elderly people used to comment that it appeared that the soft tissues in these once supple bodies had turned to stone. These doctors were referring to the systemic calcification occurring virtually everywhere except the skeleton.

Systemic calcification means that calcium that is supposed to be deposited in the bones is instead being lodged in soft tissues where it does not belong. Many age-related diseases can be linked to calcification including kidney stones, arthritis, cataracts, heart valve insufficiency, bone fractures, wrinkled skin, bone spurs, senility and, of course, coronary atherosclerosis. Restoring optimal vitamin K status may help to protect against all of these disorders.

Osteoporosis is a classic age-related disease. A systemic review of 13 randomized controlled human trials that gave adults either vitamin K1 or K2 supplements for at least six months found that except for one, supplemental vitamin K1 or K2 reduced bone mass loss. Vitamin K2 in particular was associated with increased bone mineral density.66

In all trials to evaluate fracture risk, vitamin K2 was most effective. It reduced the risk of vertebral fractures by 60%, hip fractures by 77%, and all non-vertebral fractures by an astounding 81%.66

As can be seen on the chart on this page, higher ingestion of vitamin K results in a 26% reduction in all-cause mortality.46

Based on the enormity of published scientific studies, maintaining optimal vitamin K status would appear to be an essential component of a comprehensive anti-aging program.

Which Form and What Dose of Vitamin K is Optimal?

There are scientific studies that document the benefits of vitamin K1, vitamin K2 (in the MK-4 form), and vitamin K2 (in the MK-7 form).

Based on a careful evaluation of the various forms of vitamin K, and the wide range of dosage safety and efficacy data that have been established, it would appear ideal for health-conscious individuals to consume all three of these vitamin K forms.

The significantly longer-acting MK-7 makes this form of vitamin K2 essential, whereas an abundance of animal and human data confirms significant health benefits of the MK-4 form of vitamin K2, as well as vitamin K1.
Fortunately, all these forms of vitamin K are relatively low-cost and can readily fit into most consumers’ supplement budget.

According to the US Department of Agriculture, it used to appear that Americans consumed many times the recommended daily requirement for vitamin K in their diets. But improved analytical methods show that vitamin K is not as abundant in the diet as once thought.

The RDA for vitamin K1 and K2 combined is 65 micrograms per day for adult females and 80 micrograms per day for adult males. While these amounts may be enough to enable blood to properly clot, they fall way below the levels found in published studies needed to protect against age-related diseases.

One reason for the confusion over optimal vitamin K intake is that only a small amount is needed for blood to properly clot, whereas much higher levels are needed to protect against osteoporosis and calcification of soft tissues (including arteries).

Consuming 100 micrograms of the MK-7 form of vitamin K2 may in itself provide optimal systemic vitamin K saturation, yet one cannot ignore the documented benefits of consuming higher amounts of vitamin K1 and the MK-4 form of vitamin K2.

With the availability of cost-effective MK-7, the total vitamin K potencies needed to be ingested can be drastically reduced. Remember that compared with other forms of vitamin K, the MK-7 form of vitamin K2 remains in the bloodstream longer and reaches levels seven- to eight-fold higher.57

This means that just 100 micrograms of MK-7 can provide greater benefits than far higher potencies of other forms of vitamin K1 and K2.
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
(τελευταίο μέρος: περίληψη και παραπομπές)

Quote
Summary

Vitamin K was discovered in 1929 and it was initially thought to only be required for healthy blood clotting. Over the past 10 years, a large body of research has focused on new areas of vitamin K metabolism, which include its critical effects on bone and vascular health; cell growth, regulation, migration, proliferation, and apoptosis; immune support; and suppression of chronic inflammatory factors.

Most conventional doctors wallow in an egregious state of ignorance regarding vitamin K and have no idea of its critical importance to their aging patients.

Fortunately, people not taking anticoagulant drugs can safely take doses of vitamin K that exceed the miniscule levels the government says we need.

New forms of vitamin K enable health-conscious individuals to take this nutrient just once a day and enjoy sustained 24-hour benefits.

When Life Extension introduced its members to vitamin K almost a decade ago, it was difficult to know that it would prove to be as effective as recent studies have demonstrated.

It is gratifying to know that most Life Extension members have obtained the broad-spectrum protection of this too often overlooked nutrient. On the flipside, there appears to be an epidemic of age-related disorders in the general population related to less than optimal intake of vitamin K.

πηγή: _http://www.lef.org/Magazine/2009/1/Vitamin-K-Protection-Against-Arterial-Calcification-Bone-Loss-Cancer-Aging/Page-01


References

1. Adcock DM, Fink LM, Marlar RA, et al. The hemostatic system and malignancy. Clin Lymphoma Myeloma. 2008 Aug;8(4):230-6.
2. Kasai K, Kuroda H, Suzuki K. Adjuvant therapy after treatment of hepatocellular carcinoma. Nippon Shokakibyo Gakkai Zasshi. 2008 Jun;105(6):787-94.
3. Matzno S, Yamaguchi Y, Akiyoshi T, Nakabayashi T, Matsuyama K. An attempt to evaluate the effect of vitamin K3 using as an enhancer of anticancer agents. Biol Pharm Bull. 2008 Jun;31(6):1270-3.
4. Nimptsch K, Rohrmann S, Linseisen J. Dietary intake of vitamin K and risk of prostate cancer in the Heidelberg cohort of the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC-Heidelberg). Am J Clin Nutr. 2008 Apr;87(4):985-92.
5. Tareen B, Summers JL, Jamison JM, et al. A 12 week, open label, phase I/IIa study using apatone for the treatment of prostate cancer patients who have failed standard therapy. Int J Med Sci. 2008;5(2):62-7.
6. Sakagami H, Hashimoto K, Suzuki F, et al. Tumor-specificity and type of cell death induced by vitamin K2 derivatives and prenylalcohols. Anticancer Res. 2008 Jan;28(1A):151-8.
7. Osada S, Tomita H, Tanaka Y, et al. The utility of vitamin K3 (menadione) against pancreatic cancer. Anticancer Res. 2008 Jan;28(1A):45-50.
8. Yokoyama T, Miyazawa K, Naito M, et al. Vitamin K2 induces autophagy and apoptosis simultaneously in leukemia cells. Autophagy. 2008 Jul 1;4(5):629-40.
9. Mizuta T, Ozaki I. Hepatocellular carcinoma and vitamin K. Vitam Horm. 2008;78:435-42.
10. Shibayama-Imazu T, Aiuchi T, Nakaya K. Vitamin K2-mediated apoptosis in cancer cells: role of mitochondrial transmembrane potential. Vitam Horm. 2008;78:211-26.
11. Bellido-Martin L, de Frutos PG. Vitamin K-dependent actions of Gas6. Vitam Horm. 2008;78:185-209.
12. Osada S, Sakashita F, Hosono Y, et al. Extracellular signal-regulated kinase phosphorylation due to menadione-induced arylation mediates growth inhibition of pancreas cancer cells. Cancer Chemother Pharmacol. 2008 Jul;62(2):315-20.
13. Sasaki R, Suzuki Y, Yonezawa Y, et al. DNA polymerase gamma inhibition by vitamin K3 induces mitochondria-mediated cytotoxicity in human cancer cells. Cancer Sci. 2008 May;99(5):1040-8.
14. Kaneda M, Zhang D, Bhattacharjee R, et al. Vitamin K2 suppresses malignancy of HuH7 hepatoma cells via inhibition of connexin 43. Cancer Lett. 2008 May 8;263(1):53-60.
15. Sibayama-Imazu T, Fujisawa Y, Masuda Y, et al. Induction of apoptosis in PA-1 ovarian cancer cells by vitamin K2 is associated with an increase in the level of TR3/Nur77 and its accumulation in mitochondria and nuclei. J Cancer Res Clin Oncol. 2008 Jul;134(7):803-12.
16. Giachelli CM, Speer MY, Li X, Rajachar RM, Yang H. Regulation of vascular calcification: roles of phosphate and osteopontin. Circ Res. 2005 Apr 15;96(7):717-22.
17. Jono S, Shioi A, Ikari Y, Nishizawa Y. Vascular calcification in chronic kidney disease. J Bone Miner Metab. 2006;24(2):176-81.
18. Shao JS, Cai J, Towler DA. Molecular mechanisms of vascular calcification: lessons learned from the aorta. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2006 Jul;26(7):1423-30.
19. Hsu HH, Culley NC. Effects of dietary calcium on atherosclerosis, aortic calcification, and icterus in rabbits fed a supplemental cholesterol diet. Lipids Health Dis. 2006;516.
20. Sanders S, Debuse M. Endocrine and Reproductive Systems. 2nd ed. Elsevier Health Sciences; 2003:89-90.
21. Gage BF, Birman-Deych E, Radford MJ, Nilasena DS, Binder EF. Risk of osteoporotic fracture in elderly patients taking warfarin: results from the National Registry of Atrial Fibrillation 2. Arch Intern Med. 2006 Jan 23;166(2):241-6.
22. Schurgers LJ, Aebert H, Vermeer C, Bultmann B, Janzen J. Oral anticoagulant treatment: friend or foe in cardiovascular disease? Blood. 2004 Nov 15;104(10):3231-2.
23. Bugel S. Vitamin K and bone health in adult humans. Vitam Horm. 2008;78:393-416.
24. Kaneki M, Hosoi T, Ouchi Y, Orimo H. Pleiotropic actions of vitamin K: protector of bone health and beyond? Nutrition. 2006 Jul;22(7-8):845-52.
25. Jie KG, Bots ML, Vermeer C, Witteman JC, Grobbee DE. Vitamin K status and bone mass in women with and without aortic atherosclerosis: a population-based study. Calcif Tissue Int. 1996 Nov;59(5):352-6.
26. Schurgers LJ, Dissel PE, Spronk HM, et al. Role of vitamin K and vitamin K-dependent proteins in vascular calcification. Z Kardiol. 2001;90(Suppl):357-63.
27. Zieman SJ, Melenovsky V, Kass DA. Mechanisms, pathophysiology, and therapy of arterial stiffness. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2005 May;25(5):932-43.
28. Doherty TM, Asotra K, Fitzpatrick LA, et al. Calcification in atherosclerosis: bone biology and chronic inflammation at the arterial crossroads. Proc Natl Acad Sci USA. 2003 Sep 30;100(20):11201-6.
29. Mallika V, Goswami B, Rajappa M. Atherosclerosis pathophysiology and the role of novel risk factors: a clinicobiochemical perspective. Angiology. 2007 Oct;58(5):513-22.
30. Bellasi A, Lacey C, Taylor AJ, et al. Comparison of prognostic usefulness of coronary artery calcium in men versus women (results from a meta- and pooled analysis estimating all-cause mortality and coronary heart disease death or myocardial infarction). Am J Cardiol. 2007 Aug 1;100(3):409-14.
31. Beulens JW, Bots ML, Atsma F, et al. High dietary menaquinone intake is associated with reduced coronary calcification. Atherosclerosis. 2008 Jul 19.
32. Spronk HM, Soute BA, Schurgers LJ, Thijssen HH, De Mey JG, Vermeer C. Tissue-specific utilization of menaquinone-4 results in the prevention of arterial calcification in warfarin-treated rats. J Vasc Res. 2003 Nov-Dec;40(6):531-7.
33. Turesson C, Jacobsson LT, Matteson EL. Cardiovascular co-morbidity in rheumatic diseases. Vasc Health Risk Manag. 2008;4(3):605-14.
34. Okamoto H. Vitamin K and rheumatoid arthritis. IUBMB Life. 2008 Jun;60(6):355-61.
35. Morishita M, Nagashima M, Wauke K, Takahashi H, Takenouchi K. Osteoclast inhibitory effects of vitamin K2 alone or in combination with etidronate or risedronate in patients with rheumatoid arthritis: 2-year results. J Rheumatol. 2008 Mar;35(3):407-13.
36. Kaneki M, Hodges SJ, Hosoi T, et al. Japanese fermented soybean food as the major determinant of the large geographic difference in circulating levels of vitamin K2: possible implications for hip-fracture risk. Nutrition. 2001 Apr;17(4):315-21.
37. Shea MK, Dallal GE, Dawson-Hughes B, et al. Vitamin K, circulating cytokines, and bone mineral density in older men and women. Am J Clin Nutr. 2008 Aug;88(2):356-63.
38. Hirao M, Hashimoto J, Ando W, Ono T, Yoshikawa H. Response of serum carboxylated and undercarboxylated osteocalcin to alendronate monotherapy and combined therapy with vitamin K2 in postmenopausal women. J Bone Miner Metab. 2008;26(3):260-4.
39. Gigante A, Torcianti M, Boldrini E, et al. Vitamin K and D association stimulates in vitro osteoblast differentiation of fracture site derived human mesenchymal stem cells. J Biol Regul Homeost Agents. 2008 Jan;22(1):35-44.
40. Tsujioka T, Miura Y, Otsuki T, et al. The mechanisms of vitamin K2-induced apoptosis of myeloma cells. Haematologica. 2006 May;91(5):613-9.
41. Habu D, Shiomi S, Tamori A, et al. Role of vitamin K2 in the development of hepatocellular carcinoma in women with viral cirrhosis of the liver. JAMA. 2004 Jul 21;292(3):358-61.
42. Mizuta T, Ozaki I, Eguchi Y, et al. The effect of menatetrenone, a vitamin K2 analog, on disease recurrence and survival in patients with hepatocellular carcinoma after curative treatment: a pilot study. Cancer. 2006 Feb 15;106(4):867-72.
43. Ozaki I, Zhang H, Mizuta T, et al. Menatetrenone, a vitamin K2 analogue, inhibits hepatocellular carcinoma cell growth by suppressing cyclin D1 expression through inhibition of nuclear factor kappaB activation. Clin Cancer Res. 2007 Apr 1;13(7):2236-45.
44. Maeda M, Murakami M, Takegami T, Ota T. Promotion or suppression of experimental metastasis of B16 melanoma cells after oral administration of lapachol. Toxicol Appl Pharmacol. 2008 Jun 1;229(2):232-8.
45. Harrington DJ, Western H, Seton-Jones C, et al. A study of the prevalence of vitamin K deficiency in patients with cancer referred to a hospital palliative care team and its association with abnormal haemostasis. J Clin Pathol. 2008 Apr;61(4):537-40.
46. Geleijnse JM, Vermeer C, Grobbee DE, et al. Dietary intake of menaquinone is associated with a reduced risk of coronary heart disease: the Rotterdam Study. J Nutr. 2004 Nov;134(11):3100-5.
47. Gijsbers BL, Jie KS, Vermeer C. Effect of food composition on vitamin K absorption in human volunteers. Br J Nutr. 1996 Aug;76(2):223-9.
48. Nagata C. Ecological study of the association between soy product intake and mortality from cancer and heart disease in Japan. Int J Epidemiol. 2000 Oct;29(5):832-6.
49. Schurgers LJ , Spronk HM , Soute BA, Schiffers PM, DeMey JG, Vermeer C . Regression of warfarin-induced medial elastocalcinosis by high intake of vitamin K in rats. Blood. 2007 Apr 1;109(7):2823-31.
50. Schurgers LJ, Spronk HM, Skepper JN, et al. Post-translational modifications regulate matrix Gla protein function: importance for inhibition of vascular smooth muscle cell calcification.J Thromb Haemost. 2007 Dec;5(12):2503-11.
51. Komai M, Shirakawa H. Vitamin K metabolism. Menaquinone-4 (MK-4) formation from ingested VK analogues and its potent relation to bone function. Clin Calcium. 2007 Nov;17(11):1663-72.
52. Sakakima Y, Hayakawa A, Nagasaka T, Nakao A. Prevention of hepatocarcinogenesis with phosphatidylcholine and menaquinone-4: in vitro and in vivo experiments. J Hepatol. 2007 Jul;47(1):83-92.
53. Miki T, Nakatsuka K, Naka H, et al. Vitamin K(2) (menaquinone 4) reduces serum undercarboxylated osteocalcin level as early as 2 weeks in elderly women with established osteoporosis. J Bone Miner Metab. 2003;21(3):161-5.
54. Yamamoto R, Komai M, Kojima K, Furukawa Y, Kimura S. Menaquinone-4 accumulation in various tissues after an oral administration of phylloquinone in Wistar rats. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 1997 Feb;43(1):133-43.
55. Sakamoto N, Kimura M, Hiraike H, Itokawa Y. Changes of phylloquinone and menaquinone-4 concentrations in rat liver after oral, intravenous and intraperitoneal administration. Int J Vitam Nutr Res. 1996;66(4):322-8.
56. Sakamoto N, Kimura M, Hiraike H, Itokawa Y. Changes of K vitamins in portal and femoral venous plasma of rats after oral administration of phylloquinone and menaquinone-4. Int J Vitam Nutr Res. 1995;65(2):105-10.
57. Schurgers LJ, Teunissen KJ, Hamulyak K, et al. Vitamin K-containing dietary supplements: comparison of synthetic vitamin K1 and natto-derived menaquinone-7. Blood. 2007 Apr 15;109(8):3279-83.
58. Gundberg CM, Nieman SD, Abrams S, Rosen H. Vitamin K status and bone health: an analysis of methods for determination of undercarboxylated osteocalcin. J Clin Endocrinol Metab. 1998 Sep;83(9):3258-66.
59. Ikeda Y, Iki M, Morita A, et al. Intake of fermented soybeans, natto, is associated with reduced bone loss in postmenopausal women: Japanese Population-Based Osteoporosis (JPOS) Study. J Nutr. 2006 May;136(5):1323-8.
60. Tsukamoto Y. Studies on action of menaquinone-7 in regulation of bone metabolism and its preventive role of osteoporosis. Biofactors. 2004;22(1-4):5-19.
61. Tsukamoto Y, Ichise H, Kakuda H, Yamaguchi M. Intake of fermented soybean (natto) increases circulating vitamin K2 (menaquinone-7) and gamma-carboxylated osteocalcin concentration in normal individuals. J Bone Miner Metab. 2000;18(4):216-22.
62. Yamaguchi M. Regulatory mechanism of food factors in bone metabolism and prevention of osteoporosis. Yakugaku Zasshi. 2006 Nov;126(11):1117-37.
63. Booth SL, Broe KE, Peterson JW, et al. Associations between vitamin K biochemical measures and bone mineral density in men and women. J Clin Endocrinol Metab. 2004 Oct;89(10):4904-9.
64. Tsugawa N, Shiraki M, Suhara Y, et al. Vitamin K status of healthy Japanese women: age-related vitamin K requirement for gamma-carboxylation of osteocalcin. Am J Clin Nutr. 2006 Feb;83(2):380-6.
65. Cranenburg EC, Vermeer C, Koos R, et al. The circulating inactive form of matrix Gla Protein (ucMGP) as a biomarker for cardiovascular calcification. J Vasc Res. 2008;45(5):427-36.
66. Cockayne S, Adamson J, Lanham-New S, et al. Vitamin K and the prevention of fractures: systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Arch Intern Med. 2006 Jun 26;166(12):1256-61.
67. Feskanich D, Weber P, Willett WC, et al. Vitamin K intake and hip fractures in women: a prospective study. Am J Clin Nutr. 1999 Jan;69(1):74-9.
68. Booth SL, Tucker KL, Chen H, et al. Dietary vitamin K intakes are associated with hip fracture but not with bone mineral density in elderly men and women. Am J Clin Nutr. 2000 May;71(5):1201-8.
69. Iwamoto J, Takeda T, Ichimura S. Combined treatment with vitamin k2 and bisphosphonate in postmenopausal women with osteoporosis. Yonsei Med J. 2003 Oct 30;44(5):751-6.
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!