ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΕΥΕΞΙΑ > Συμπληρώματα Διατροφής

Μαγνήσιο (Mg) - όλα όσα θέλετε να ξέρετε

(1/3) > >>

Θανάσης Αποστόλου:
Το θαύμα του μαγνησίου
.. και πώς να το εκμεταλλευθείτε



Όλα ξεκίνησαν μία μέρα όπου στο ίντερνετ τυχαία έπεσα σε ένα βιβλίο που λέγεται Magnesium Miracle (το θαύμα του Μαγνησίου). Μετά είδα και άλλα βιβλία, όπως το Magnesium Factor της δρ Seelig, η οποία αφιέρωσε 35 χρόνια (!) στη μελέτη του ρόλου του μαγνησίου στην υγεία.. Mου έκανε εντύπωση που αφιερώνονται τόσα χρόνια και ολόκληρα βιβλία 400 σελίδων σε ένα ..μέταλλο! όπως και η απήχηση των βιβλίων στο κοινό και την επιστημονική κοινότητα. Πίστευα ότι για ένα μέταλλο ή βιταμίνη, αρκεί ένα εκτενές άρθρο σαν αυτό που διαβάζετε τώρα, αντί της ανάγνωσης 400 σελίδων..

Στην άποψή αυτή (ότι ένα μεγάλο άρθρο αρκεί για το μέσο αναγνώστη) επιμένω και σήμερα, αλλά εκεί που αναθεώρησα διαβάζοντας τα βιβλία, είναι η μεγάλη σπουδαιότητα του ζητήματος του Μαγνησίου. Είναι ένα ζήτημα που έχει υποτιμηθεί, μιας και απ' ό,τι φαίνεται η πλειοψηφία του πληθυσμού πάσχει από έλλειψη αυτού του πολύτιμου μετάλλου χωρίς να το ξέρει! Παρακάτω θα προσπαθήσω να κάνω μία σύντομη και χρήσιμη παρουσίαση, έτσι να γνωρίζετε όσα πρέπει, χωρίς να χρειαστεί να διαβάσετε εξειδικευμένα βιβλία 400 σελίδων...


Γιατί να μας ενδιαφέρει το Μαγνήσιο;

Για 2 λόγους:

α) Γιατί σχετίζεται με πολλά μικρά και μεγάλα προβλήματα υγείας. Σχεδόν τα πάντα μέσα στο σώμα γίνονται με την βοήθειά του. 300+ ένζυμα το έχουν ανάγκη, ο σκελετός μας είναι γεμάτος από αυτό, τα κύτταρά μας το χρειάζονται για τη σωστή λειτουργία τους. Είναι πολλές και εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους οι ασθένειες που προκύπτουν από την έλλειψή του.

β) γιατί τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός έχει χαμηλά επίπεδα χωρίς να το ξέρει. Κάποιοι επιστήμονες ανεβάζουν αυτό το ποσοστό στο 80%. Οι κυριότερες αιτίες γι αυτό είναι ότι το μαγνήσιο έχει μειωθεί στο χώμα, λόγω της εντατικής καλλιέργειας και ιδίως των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων, που έχουν την ιδιότητα να δεσμεύουν μαγνήσιο και ο άλλος λόγος είναι η διατροφή μας, τα φάρμακά και γενικά ο τρόπος ζωής μας, που κλέβουν σταδιακά το μαγνήσιο του σώματος.


Πώς μπορούμε να ξέρουμε αν έχουμε χαμηλά επίπεδα μαγνησίου;

Δυστυχώς είναι δύσκολη έως αδύνατη μία αξιόπιστη και ακριβής εξέταση. Όπως άκουσα στην προφορική συνέντευξή της Karolyn Dean (δίνεται λινκ παρακάτω), αυτό οφείλεται στο ότι μόλις το σώμα αντιληφθεί μία έλλειψη μαγνησίου στο αίμα, σπεύδει ταχέως να την αποκαταστήσει, "κλέβοντας" μαγνήσιο από άλλες περιοχές. Και το κάνει αυτό, διότι η παρουσία του μαγνησίου είναι κρίσιμη για την υγεία αφού συμμετέχει σε 300+ ενζυματικές αντιδράσεις μεταξύ άλλων. Έτσι ο ασθενής φαίνεται να έχει συνεχώς στο αίμα του κανονικά επίπεδα μαγνησίου, ενώ σιγά σιγά κτίζεται η ανεπάρκεια. Όμως δε χρειαζόμαστε τεστ, διότι μπορούμε να καταλάβουμε πολλά από τον τρόπο της ζωής μας. Και συγκεκριμένα..

Θα πρέπει να σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα το θέμα του μαγνησίου αν συντρέχουν κάποια από τα παρακάτω:

1) Ιδρώτας και διάρροια. Η παρατεταμένη καθημερινή εφίδρωση από σωματική άσκηση ή σάουνα, όπως και η διάρροια, είναι διαδικασίες με τις οποίες χάνουμε μαγνήσιο. Επίσης ορισμένες μέθοδοι αποτοξίνωσης μας "κλέβουν" μαγνήσιο.

2) Πίνετε αεριούχα αναψυκτικά. Η κατανάλωσή τους δεσμεύει το μαγνήσιο του οργανισμού σας. (2)

3) Τρώτε συχνά τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και εξευγενισμένους υδατάνθρακες. Τα τρόφιμα αυτά εκτός του ότι καταλαμβάνουν την πολύτιμη θέση πλούσιων σε μαγνήσιο τροφίμων, επιπλέον δεσμεύουν μαγνήσιο του οργανισμού.

4) Ζείτε μία ζωή γεμάτη στρες ή περάσατε πρόσφατα ένα τραυματικό γεγονός που σας εξουθένωσε, όπως πχ. μία εγχείρηση, κατάθλιψη κλπ Έρευνες έχουν δείξει ότι άνθρωποι που εκκρίνουν συχνά κορτιζόλη και αδρεναλίνη (παραπροϊόντα του στρες) είναι πιθανότερο να έχουν χαμηλά επίπεδα μαγνησίου.

5) Συχνή κατανάλωση καφεϊνούχων ροφημάτων. Τα επίπεδα του μαγνησίου ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από τα νεφρά, τα οποία όμως υπό την επίδραση της καφεΐνης αποβάλλουν μέσω των ούρων μαγνήσιο, πράγμα που αυξάνει τις πιθανότητες να αναπτύξετε έλλειψη.

6) Φάρμακα και ιδίως αυτά για την καρδιά, διουρητικά, αντισυλληπτικά, υποκατάσταση οιστρογόνων έχει αποδειχθεί ότι οδηγούν σε αυξημένη αποβολή μαγνησίου μέσω των ούρων.

7) Πίνετε πάνω από 7 ποτά την εβδομάδα. Η κατανάλωση αλκοόλ μέσω της διούρησης οδηγεί σε αποβολή μαγνησίου. Επίσης όσοι πίνουν πολύ, έχουν μειωμένη ικανότητα αφομοίωσης της βιταμίνης D, πράγμα που επίσης οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα μαγνησίου.

8) Παίρνετε συμπληρώματα ασβεστίου, που δεν περιέχουν μαγνήσιο ή το περιέχουν σε χαμηλότερη αναλογία από 1:1; Κακώς. Έρευνες (3) έχουν δείξει ότι όταν η λήψη μαγνησίου είναι χαμηλή, τα συμπληρώματα ασβεστίου οδηγούν σε μειωμένη ικανότητα διατήρησης του Μαγνησίου του σώματος. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι η παρουσία μαγνησίου βοηθά την καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου (4). Ας μην ξεχνάμε ότι ασβέστιο που λαμβάνεται και δεν απορροφάται σωστά αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την υγεία μας, καθώς μπορεί να εναποτεθεί σε μέρη που μας δημιουργούν προβλήματα, όπως στα νεφρά, τις αρτηρίες κλπ. Αν λοιπόν χρειαστείτε ποτέ συμπλήρωμα ασβεστίου, βεβαιωθείτε ότι περιέχεται και μαγνήσιο σε ίση ποσότητα, εκτός αν έχετε διαφορετική εντολή από τον γιατρό σας.

9) Βιώνετε κάτι από τα παρακάτω:
- περιόδους υπερδραστηριότητας
- δυσκολία να σας πάρει ο ύπνος
- δυσκολία να παραμείνετε κοιμισμένοι (πχ. πρωινή αϋπνία)
- μυικοί σπασμοί και κράμπες
- ινομυαλγία
- τικ προσώπου και αθέλητες κινήσεις με τα μάτια.

Τα νευρομυικά συμπτώματα είναι από τα πιο συνηθισμένα σε όσους έχουν έλλειψη μαγνησίου, γιατί το μαγνήσιο απαιτείται για την χαλάρωση των μυών, ενώ το ασβέστιο για τη μυική σύσπαση. Έτσι, ασβέστιο και μαγνήσιο αν και φαίνονται να επιτελούν αντίθετα έργα, βρίσκονται όμως διαρκώς σε τέλεια συνεργασία έτσι ώστε να κινούμαστε.

10) Συμβαίνει κάτι από όλα τα παραπάνω και είστε και πάνω από 55;
Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είναι περισσότερο ευάλωτα στο να παρουσιάσουν έλλειψη μαγνησίου αλλά και το απορροφούν δυσκολότερα από τις τροφές. (5)


Εικόνα:δείχνει ένα σχεδιάγραμμα της ανεπαρκούς σε μαγνήσιο διατροφής στην Αμερική. (πηγή: ancient-minerals.com)


Οι καλύτερες διατροφικές πηγές

Οι συνιστώμενες ημερήσιες δόσεις από το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και είναι 320 mg ημερησίως για γυναίκες και 420 mg για άνδρες και παιδιά. Άτομα που έχουν έλλειψη του μετάλλου θα πρέπει να λαμβάνουν φυσικά περισσότερο από αυτό, ώστε να αποκαταστήσουν τα φυσιολογικά επίπεδα.

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε μαγνήσιο είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (το μαγνήσιο είναι ένα συστατικό της χλωροφύλλης τους), οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, το κακάο, τα μπαχαρικά, τα δημητριακά, το αβοκάντο οι λιπαροί σπόροι όπως το σουσάμι, ο ηλιόσπορος και το λινάρι. Όπως βλέπετε η γκάμα των καλών πηγών είναι πλουσιότατη, αλλά και άλλα τρόφιμα που δεν αναφέρονται εδώ διαθέτουν μικρότερες ποσότητες.

Το νερό επίσης αποτελεί σημαντική πηγή μαγνησίου, με την προϋπόθεση ότι είναι «σκληρό» και συνεπώς πλούσιο σε μέταλλα. Το μεταλλικό νερό μπορεί να δώσει ως και 400 mg μαγνησίου σε αντίθεση με το "μαλακό" νερό που έχει περίπου 6 mg. Γι αυτό το νερό δε θα πρέπει ούτε να αποσκληρύνεται ούτε να αποστάζεται.

Παρακάτω παραθέτω και ένα πινακάκι που βρήκα στο σάιτ diaitologia.gr




Συμπληρώματα διατροφής

Τα συμπληρώματα θεωρούνται από όλους τους ειδικούς ως ένας πολύ καλός τρόπος για αποκατάσταση των φυσιολογικών επιπέδων μαγνησίου στον οργανισμό αλλά και τη συμπλήρωση τυχόν ελλείψεων της διατροφής. Οι μορφές του μαγνησίου είναι πολλές και μόνο σύγχυση μπορούν να σας προκαλέσουν. Μπορείτε να ρίξετε μία ματιά όπως αναφέρονται στη σελίδα του δρ Mercola Benefits of Magnesium is Far Greater Than Previously Imagined.

Από όλες αυτές τις μορφές όλοι οι ειδικοί προτείνουν συνήθως το κιτρικό μαγνήσιο (magnesium citrate), το glycinate / lysinate και μία πιο νέα μορφή τη l-trheonate μέσω της οποίας το μαγνήσιο γίνεται πιο καλά αφομοιώσιμο στον εγκέφαλο, όπως έχουν δείξει τελευταίες μελέτες. Για να μιλάω συγκεκριμένα, παρακάτω παραθέτω λινκς με τις 3 καλύτερες μορφές μαγνησίου σε περίπτωση που το λάβετε από συμπλήρωμα διατροφής:


√ Κιτρικό μαγνήσιο σε κάψουλες:
Now Foods, Magnesium Citrate, 120 Vcaps

√ Κιτρικό μαγνήσιο σε σκόνη (πιο οικονομικό):
Now Foods, Magnesium Citrate, 100% Pure Powder, (227 g)
Είναι η μορφή που προτιμώ αυτόν τον καιρό, αλλά μελλοντικά θα δοκιμάσω και τα άλλα.

√ Magnesium glycinate και magnesium lysinate Η πιο αφομοιώσιμη μορφή:
Doctor's Best, Magnesium, High Absorption, 100% Chelated, 120 Tablets

√ Και η νεότερη μορφή, η l-threonate, ή αλλιώς Magtein, που υπόσχεται κατά πολλούς την καλύτερη αφομοίωση από τον εγκέφαλο, αλλά έχει και την πιο τσουχτερή τιμή:
Doctor's Best, Best Brain Magnesium, 150 mg, 60 Veggie Caps

 Σας προτείνω να μην κοιτάξετε άλλες μορφές μαγνησίου, εκτός από τις παραπάνω τρεις.


Υπάρχουν παρενέργειες από υπερβολικές δόσεις;

Οι έγκυες και όσοι έχουν πρόβλημα στα νεφρά χρειάζονται απαραιτήτως την έγκριση του γιατρού τους. Το ευχάριστο με το μαγνήσιο είναι ότι σε αντίθεση με το υπερβολικό ασβέστιο που προκαλεί προβλήματα, αν το σώμα δεχθεί λίγο παραπάνω μαγνήσιο, απλά θα το αποβάλλει χωρίς να δημιουργηθεί άλλο πρόβλημα. Άλλο βέβαια το "λίγο παραπάνω", άλλο οι λεγόμενες "θεραπευτικές δόσεις" που αφορούν στοχευμένη αγωγή με οδηγίες γιατρού (δείτε εδώ στην καρτέλα dosing) και άλλο οι τεράστιες δόσεις που όπως σχεδόν στα πάντα δημιουργούν προβλήματα. Για να ακριβολογώ όμως θα παραθέσω τις πιθανές παρενέργειες έτσι όπως τις διάβασα στη σελίδα webmd.com:(10)[/color]


--- Quote ---Magnesium is LIKELY SAFE for most people when taken by mouth or when the prescription-only, injectable product is used correctly. In some people, magnesium might cause stomach upset, nausea, vomiting, diarrhea, and other side effects.

Doses less than 350 mg per day are safe for most adults. When taken in very large amounts, magnesium is POSSIBLY UNSAFE. Large doses might cause too much magnesium to build up in the body, causing serious side effects including an irregular heartbeat, low blood pressure, confusion, slowed breathing, coma, and death.
Special Precautions & Warnings:
Pregnancy and breast-feeding: Magnesium is LIKELY SAFE for pregnant or breast-feeding women when taken by mouth in the amounts recommended. These amounts depend on the age of the woman. Check with your healthcare provider to find out what amounts are right for you.

Heart block: High doses of magnesium (typically delivered by IV) should not be given to people with heart block. (μτφρ:  IV = ενδοφλέβια χορήγηση)

Kidney problems, such as kidney failure: Kidneys that don’t work well have trouble clearing magnesium from the body. Taking extra magnesium can cause magnesium to build up to dangerous levels. Don’t take magnesium if you have kidney problems.
--- End quote ---


Εξωτερικές πηγές για το άρθρο:

1) webmd.com - magnesium

2) Weiss GH, Sluss PM, Linke CA. Changes in urinary magnesium, citrate and oxalate levels due to cola consumption. Urology 1992;39:331-3. 

3) Norman DA, Fordtran JS, Brinkley U, et al. Jejunal and ileal adaptation to alterations in dietary calcium. The Journal of Clinical Investigation. 1981 ;67: 1599-603
και  Wester PO. Magnesium. American Journal of Clinical Nutrition. 1987; 45:1305-12.

4) Vartanian L, Schwartz, M, Brownell, K. Effects of Soft Drink Consumption on Nutrition and Health: A Systematic Review and Meta-Analysis. American Journal of Public Health. 2007;97(4):667-675.

5) Bernstein A, Luggen AS. Nutrition for the Older Adult. Sudbury, MA: Jones and Bartlett Publishers; 2010 .

6) http://www.ancient-minerals.com/magnesium-deficiency/need-more/

7) http://www.diaitologia.gr/elipsi-magnisio/

8) Benefits of Magnesium is Far Greater Than Previously Imagined (Mercola)


Βιβλία:

10) The Magnesium Factor της Mildred Seelig

11) The Magnesium Miracle, της Carolyn Dean

..+ Διάφορα άρθρα και βίντεο (δείτε παρακάτω)


Πηγές για περισσότερη μελέτη

Έλλειψη μαγνησίου οδηγεί σε μικρότερη διάρκεια ζωής (στα αγγλικά)

Benefits of Magnesium is Far Greater Than Previously Imagined

http://www.healthyliving.gr (ελληνικά)

Top 10 Foods Highest in Magnesium κ αρκετές προσωπικές μαρτυρίες

whfoods.com – magnesium

το σχετικό άρθρο από το ινστιτούτο Linus Pauling

© 2014 Θανάσης Αποστόλου - Skeftomai.gr

Θανάσης Αποστόλου:

Επιλεγμένα βίντεο:

Εδώ μία σύντομη ανάλυση της συμβολής του μαγνησίου σε κάποιες λειτουργίες μας:



Μία συνέντευξη διάρκειας 1+ ώρας της Karolyn Dean που έγραψε το Magnesium Miracle. Επειδή η διάρκεια είναι μεγάλη, προτείνω σε όσους δεν έχουν χρόνο να ακούσουν από το λεπτό 4.10 ως το 30 για μία πιο σύντομη βερσιόν όσων λέει.

Θανάσης Αποστόλου:
ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ

Πινακάκι με περιεκτηκότητες που πήρα από τη σελίδα http://www.mgwater.com/Seelig/Magnesium-Deficiency-in-the-Pathogenesis-of-Disease/chapter1.shtml



Μπορείτε να δείτε περιεκτικότητες και από τη σελίδα του ιδρύματος Weston Price


Από τη σελίδα mednutrition.gr παραθέτω ένα απόσπασμα άρθρου του παθολόγου Παπανικήτα Αναστάσιου που αναφέρεται στη σχέση μαγνησίου με διάφορες καταστάσεις και προβλήματα.


--- Quote ---Στην εγκυμοσύνη, αλλά και στην εμμηνόπαυση
Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο ιδίως στις γυναίκες. Σε συγκεκριμένες, μάλιστα, περιπτώσεις είναι πολύ σημαντική η πρόληψη μιας πιθανής έλλειψής του. Στην εγκυμοσύνη, για παράδειγμα, το μαγνήσιο συμβάλλει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση επεισοδίων προεκλαμψίας, μιας ασθένειας που χαρακτηρίζεται από αυξημένη πίεση του αίματος, πρηξίματα και παρουσία πρωτεϊνών στα ούρα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, είναι πιθανό αυτή η διαταραχή να οφείλεται σε κακή αιμάτωση του πλακούντα, του μητρικού ιστού που θρέφει το έμβρυο. Ενδεικτικά, η ημερήσια συνιστώμενη δόση μαγνησίου για τις εγκύους είναι 320 mg.

Ένα συμπλήρωμα μαγνησίου μπορεί όμως να αποδειχτεί πολύτιμο και για τις γυναίκες που έχουν περάσει στην εμμηνόπαυση, αφού συμβάλλει στον περιορισμό της οστεοπόρωσης. Ο μηχανισμός σχηματισμού των οστών εξαρτάται από δύο μέταλλα: το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Το μαγνήσιο παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανανέωση των κυττάρων, που πραγματοποιείται σωστά όταν υπάρχει ισορροπημένη σχέση ανάμεσα στα δύο παραπάνω μέταλλα. Μία πιθανή ανισορροπία, δηλαδή όταν η ποσότητα του ασβεστίου είναι αυξημένη ενώ του μαγνησίου πεσμένη, εντείνει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης. Έτσι, αυξημένη πρόσληψη μαγνησίου έχει σχετιστεί με την αύξηση της οστικής πυκνότητας των νέων γυναικών και ανδρών, αλλά και με την ελαχιστοποίηση της απώλειας της οστικής μάζας κατά την εμμηνόπαυση αλλά και αργότερα προσλαμβάνοντας τα κατάγματα της τρίτης ηλικίας.

Στην Αρτηριακή Υπέρταση
Έχει αποδειχθεί ότι ο συνδυασμός της μειωμένης πρόσληψης νατρίου (αλάτι) και της αύξησης της πρόσληψης καλίου (πατάτες, μπανάνες, πορτοκάλια κ.α.), ασβεστίου (γαλακτοκομικά) και μαγνησίου, γνωστής και ως δίαιτας που <ρίχνει> την πίεση έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην πτώση της αρτηριακής υπέρτασης.

Αποτελεσματικό κατά του ευερέθιστου εντέρου
Το μαγνήσιο αποδεικνύεται αποτελεσματικό και σε περίπτωση ευερέθιστου εντέρου, μία ακόμη διαταραχή που εμφανίζουν κατά κύριο λόγο οι γυναίκες, λόγω στρες, κακής διατροφής και ανθυγιεινού τρόπου ζωής. Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου χαρακτηρίζεται από πόνο και ακανόνιστη εντερική λειτουργία, όπως δυσκοιλιότητα ή διάρροια ή εναλλαγή των δύο. Το μαγνήσιο, ευνοώντας τη μυϊκή χαλάρωση, συμβάλλει στη μείωση των κοιλιακών σπασμών, που εμφανίζονται στις οξείες φάσεις αυτής της διαταραχής, και ταυτόχρονα ανακουφίζει τους πόνους και τα πρηξίματα που προκαλούνται από την ανώμαλη κινητικότητα του εντέρου.

Στο Διαβήτη
Στο διαβήτη τύπου 2 οι πρώτες κλινικές μελέτες μας δείχνουν ότι η λήψη μαγνησίου, αντιοξειδωτικών και χρωμίου βοηθούν τόσο στην αυξημένη ευαισθησία εκ μέρους των ιστών στην ινσουλίνη αλλά και στον καλύτερο μεταβολικό έλεγχο και την πρόληψη των επιπλοκών στα διαβητικά άτομα. Μια και τα αντιοξειδωτικά, το χρώμιο και το μαγνήσιο δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες παρενέργειες κατά την λήξη τους θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψιν ως συμπληρωματική αγωγή στην αντιμετώπιση του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2.

Στην υψηλή Χοληστερίνη
Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των λιπιδίων συμμετέχοντας σε ένζυμα που παίρνουν μέρος σ΄ αυτές τις διαδικασίες.

Το μαγνήσιο όταν βρίσκεται σε καλές συγκεντρώσεις μέσα στα κύτταρα φαίνεται ότι αναστέλλει τη λειτουργία κάποιων ενζύμων με αποτέλεσμα την μείωση της χοληστερόλης.

Την εμμηνορρυσία
Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στο μαγνήσιο και το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, δηλαδή όλες τις σωματικές και συναισθηματικές διαταραχές που εκδηλώνονται λίγο πριν τον ερχομό της εμμηνορρυσίας, όπως ευερεθιστότητα, νευρική ένταση, άγχος, κοιλιακό πρήξιμο και κατακράτηση υγρών. Σε πολλές γυναίκες που υποφέρουν από αυτές τις διαταραχές, εντοπίστηκε μειωμένη συγκέντρωση μαγνησίου στον οργανισμό τους, πιθανότατα λόγω των ορμονικών διακυμάνσεων που σχετίζονται με αυτήν την φάση του εμμηνορροϊκού κύκλου. Η αυξημένη έκκριση ορισμένων ορμονών, των λεγόμενων μεταλλοκορτικοειδών, από τη μια μεριά ευνοεί την αποβολή του μαγνησίου μέσω των ούρων, και από την άλλη προκαλεί μείωση της απορρόφησής του από το έντερο. Η επακόλουθη έλλειψη του μετάλλου μπορεί να προκαλέσει μεταπτώσεις της διάθεσης και πόνο στους μυς και το στήθος.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το μαγνήσιο συμμετέχει στη λειτουργία των νευρικών κυττάρων, ενώ παίζει ρόλο και στην ισορροπία της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης, που ευθύνονται για τις μεταπτώσεις της διάθεσης. Ένα συμπλήρωμα λοιπόν μπορεί να αποδειχτεί ευεργετικό για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, αλλά και για τους κοιλιακούς πόνους που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας, λόγω της μεγάλης παραγωγής προσταγλανδινών.

Στην Άσκηση και στον Αθλητισμό
Έχει παρατηρηθεί ότι η άσκηση οδηγεί σε μια ανακατανομή του μαγνησίου στο σώμα, έτσι ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει τις μεταβολικές ανάγκες. Οριακή έλλειψη μαγνησίου επηρεάζει τις αθλητικές αποδόσεις και αυξάνει τις αρνητικές συνέπειες της εντατικής άθλησης (όπως πχ. Τις οξειδωτικές διαταραχές).

Η έντονη άθληση αυξάνει την απώλεια του μαγνησίου μέσω του ιδρώτα και της διούρησης κατά 10-20%.

Σύμφωνα με πρόσφατες παρατηρήσεις στην διατροφή των αθλητών βρέθηκε ότι η πρόσληψη μαγνησίου μικρότερη από 260 mg για τους άνδρες αθλητές και 220 mg για τις αθλήτριες ανά ημέρα οδηγεί σε έλλειψη μαγνησίου.

Καλό θα ήταν, τα άτομα τα οποία ασχολούνται με τον αθλητισμό να ελέγχουν κατά διαστήματα τα επίπεδα του μαγνησίου στον οργανισμό τους έτσι ώστε να τα διορθώνουν, αποφεύγοντας τον επηρεασμό της φυσικής τους κατάστασης και την εμφάνιση αρνητικών για την υγεία τους συνεπειών όπως ανοσοκαταστολή, οξειδωτικές βλάβες, αρρυθμίες κ.α.
--- End quote ---



Από το άρθρο The magnesium miracle από την Carolyn Dean, MD, ND (συγγραφέα του ομόνυμου βιβλίου που ανέφερα στην αρχή). Παραθέτω τη λίστα προβλημάτων που σχετίζονται με μαγνήσιο.


--- Quote ---Magnesium Deficiency Triggers or Causes
The Following Conditions:
1. Anxiety and Panic attacks- Magnesium (Mg) normally keeps adrenal stress hormones under control.
2. Asthma- Both histamine production and bronchial spasms increase with Mg deficiency.
3. Blood clots- Mg has an important role to play in preventing blood clots and keeping the blood thin-much like aspirin but without the side effects.
4. Bowel disease- Mg deficiency slows down the bowel causing constipation, which could lead to toxicity and malabsorption of nutrients, as well as colitis.
5. Cystitis- Bladder spasms are worsened by Mg deficiency.
6. Depression-Serotonin, which elevates moods, is dependent on Mg. A Mg-deficient brain is also more susceptible to allergens, foreign substances that can cause symptoms similar to mental illness.
7. Detoxification- Mg is crucial for the removal of toxic substances and heavy metals such as aluminum and lead.
8. Diabetes- Mg enhances insulin secretion, facilitating sugar metabolism. Without Mg insulin is not able to transfer glucose into cells. Glucose and insulin build up in the blood causing various types of tissue damage.
9. Fatigue- Mg-deficient patients commonly experience fatigue because dozens of enzyme systems are under-functioning. An early symptom of Mg deficiency is frequently fatigue.
10. Heart disease- Mg deficiency is common in people with heart disease. Mg is administered in hospitals for acute myocardial infarction and cardiac arrhythmia. Like any other muscle, the heart muscle requires Mg. Mg is also used to treat angina, or chest pain.
11. Hypertension- With insufficient Mg, spasm of blood vessels and high cholesterol occur, both of which lead to blood pressure problems.
12. Hypoglycemia- Mg keeps insulin under control; without Mg episodes of low blood sugar can result.
13. Insomnia- Sleep-regulating melatonin production is disturbed without sufficient Mg.
14. Kidney Disease- Mg deficiency contributes to atherosclerotic kidney failure. Mg deficiency creates abnormal lipid levels and worsening blood sugar control in kidney transplant patients.
15. Liver Disease leading to liver failure- Mg deficiency commonly occurs during liver transplantation.
16. Migraine- Serotonin balance is Mg-dependent. Deficiency of serotonin can result in migraine headaches and depression.
17. Musculoskeletal conditions- Fibrositis, fibromyalgia, muscle spasms, eye twitches, cramps and chronic neck and back pain may be caused by Mg deficiency and can be relieved with Mg supplements.
18. Nerve problems- Mg alleviates peripheral nerve disturbances throughout the whole body, such as migraines, muscle contractions, gastrointestinal spasms, and calf, foot and toe cramps. It is also used in treating central nervous symptoms of vertigo and confusion.
19. Obstetrics and Gynecology- Mg prevents Premenstrual Syndrome; prevents dysmenorrhea (cramping pain during menses); is important in the treatment of infertility; and alleviates premature contractions, preeclampsia, and eclampsia in pregnancy. Intravenous Mg is given in obstetrical wards for pregnancy-induced hypertension and to lessen the risk of cerebral palsy and Sudden Infant Death Syndrome (SIDS). Mg should be a required supplement for pregnant mothers.
20. Osteoporosis- Use of calcium with Vitamin D to enhance calcium absorption without a balancing amount of Mg causes further Mg deficiency, which triggers a cascade of events leading to bone loss.
21. Raynaud’s Syndrome- Mg helps relax the spastic blood vessels that cause pain and numbness of the fingers.
22. Tooth decay- Mg deficiency causes an unhealthy balance of phosphorus and calcium in saliva, which damages teeth. Material excerpted from Dean, Carolyn. The Miracle of Magnesium (2003 Ballantine Books: New York, NY), 2003. pp. 5-7
--- End quote ---

tsiblinio:
Θαναση εχεις δοκιμασει το μαλικο  (malate) μαγνησιο ; Γνωριζεις αν ισχυει οτι βοηθαει ιδιαιτερα στις κραμπες , κουραση, πιασιμο μετα απο εντονες προπονησεις (αεροβιο τρεξιμο η κ προπονηση δυναμης) ;

Θανάσης Αποστόλου:
Όχι δεν το έχω δοκιμάσει, ούτε έχω ακούσει να έχει αυτή η μορφή πλεονέκτημα σε αυτά που λες.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version