Author Topic: Ο 1ος στόχος της άσκησης (που πιθανώς αγνοείτε!)  (Read 8667 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !


η ΑΣΚΗΣΗ, ως εργαλείο παραγωγής ευτυχίας

Ίσως νομίζεις ότι η ευτυχία σου "τυχαίνει", ή καθορίζεται από, τον πλούτο, τις σχέσεις, την υγεία. Κι όμως, η ευτυχία ΜΑΘΑΙΝΕΤΑΙ, και μπορεί να παράγεται κατά βούληση καθημερινά με χρήση συγκεκριμένων εργαλείων. Σήμερα θα σου μιλήσω για ένα εργαλείο παραγωγής ευτυχίας, που είναι εξαιρετικά παραγωγικό.

Η απάντηση στην οικονομική (και κάθε άλλου είδους) κρίση

Όταν βλέπεις γύρω σου όλα να καταρρέουν, όταν περνάς κρίση, οικονομική, συναισθηματική, κλπ, τότε εμφανίζονται μπροστά σου οι "εύκολες" λύσεις των καταχρήσεων, που αν και προσφέρουν ΑΜΕΣΗ ανακούφιση, τελικά επιτείνουν το πρόβλημα. Υπάρχει όμως μία πραγματική διέξοδος, που δε θα σε προδώσει ποτέ. Μία διέξοδος που κάνει το ΣΩΜΑ σου να παράγει ευτυχία απ' το... τίποτα! Το όνομα της: Άσκηση!

Κλειδί για αυτήν την πόρτα, είναι η επιδίωξη της ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗΣ ανταμοιβής, αντί της άμεσης. Αυτή η στάση ζωής είναι αδιανόητη για τα ζώα, που ποτέ δεν απαρνούνται την άμεση ανταμοιβή εκτός αν καθοδηγούνται αυτοματοποιημένα από κάποιο ένστικτο. Ο  άνθρωπος που ασκείται συνειδητά μπαίνει σε μία φαινομενικά φθοροποιό, επίπονη κατάσταση, αποκομίζοντας όμως τελικά πολλαπλάσια ευτυχία σε σχέση με τον οκνηρό.

Δε χρειάζεται να είσαι πρωταθλητής και "προχωρημένος". Ακόμα και ένα έντονο περπάτημα μισής ώρας κάνει τη διαφορά. Όμως ακόμη καλύτερη επένδυση καλοζωίας, είναι η οργανωμένη άσκηση σε ένα γυμναστήριο ή κάποιο σπορ.


Το συχνό λάθος του ασκούμενου

Μία συχνή παρανόηση σχετικά με την άσκηση, είναι στην ιεράρχηση των στόχων. Άλλος έχει ως 1ο στόχο την οικοδόμηση μεγάλων μυών, άλλος τη λιποδιάλυση, άλλος μια επίδοση, κ.ο.κ. Όλοι αυτοί οι στόχοι είναι ωραίοι, αλλά.. δευτερεύοντες. Και αν δε στοχεύεις ακριβώς στον 1ο στόχο, σπαταλάς ενέργεια.

Για μένα νο 1 στόχος και όφελος της άσκησης είναι η επίδρασή της στον εγκέφαλο! Υπάρχει πλήθος μελετών που δείχνει τα εκπληκτικά οφέλη της άσκησης στις νοητικές ικανότητες, την αποτροπή ασθενειών, τη διάθεση και το νευρικό σύστημα. Αν μάθεις να επιδιώκεις την άσκηση για την επίδρασή της στον εγκέφαλο, θα εκμηδενιστούν μονομιάς τα εμπόδια που σε κρατάνε μακριά της.

Και αν αυτό είναι ο πρώτος στόχος, τότε η πρώτη πρωτεραιότητα κατά την άσκηση είναι να μην τραυματιστείς! Πολλοί παραμελούμε αυτή την πρωτεραιότητα και η προσπάθειά μας για άσκηση καταλήγει σε συντριβή, από την οποία μπορεί να κάνουμε μήνες να συνέλθουμε.

Συνοψίζοντας:

- 1ος στόχος της άσκησής μας είναι η επίδραση στον εγκέφαλο, και
- 1η προτεραιότητά μας κατά τη διάρκειά της είναι να μην τραυματιστούμε!

Όλα τα άλλα, λιποδιάλυση, μυική ανάπτυξη, αντοχή κλπ είναι υπέροχοι, αλλά δευτερεύοντες στόχοι.


Ο πιο... άστοχος στόχος: "γυμνάζομαι για να κάψω θερμίδες"

Ξέρετε πόσες θερμίδες καίτε σε έναν μαραθώνιο 42 χιλιομέτρων; 2.600 θερμίδες.
Ξέρετε πόσες θερμίδες έχει περίπου μία μέτρια πίτσα; 2.400 θερμίδες.

Και σας ρωτώ: Ποιος αφελής θα ήθελε να τρέξει ολόκληρο μαραθώνιο για να κάψει τις θερμίδες μίας πίτσας; Κανείς βέβαια!! Όλοι όσοι έχουν στόχο το αδυνάτισμα αν ήταν να διαλέξουν μεταξύ πίτσας και μαραθωνίου, θα προτιμούσαν απλά να μη φάνε την καταραμένη την πίτσα!

Η καύση θερμίδων δεν είναι λόγος για να ασκούμαστε. Ένας αξιόλογος σωματικός στόχος θα ήταν:

"Γυμνάζομαι για να αυξήσω την ευαισθησία μου στην ινσουλίνη!"

ΑΥΤΟΣ μάλιστα, είναι στόχος! Και έχει άμεση σχέση με το αδυνάτισμα, διότι το πάχος είναι φαινόμενο που σχετίζεται στενά με την ινσουλίνη. Με μία έρευνα στο ίντερνετ μπορείτε να διαπιστώσετε τη σχέση ινσουλίνης και πάχους. Είναι κάτι που εξηγώ διεξοδικά και στο Γλυκό Ένστικτο.


Χρήσιμες εφαρμογές των παραπάνω

Ξεκινήστε σήμερα κιόλας άσκηση, ακόμα κι αν πρόκειται μόνο για λίγα λεπτά περπάτημα καθημερινά. Ρυθμίστε τα κίνητρά σας, στοχεύστε πρώτα στην επίδραση στον εγκέφαλο και την ευτυχία σας και μετά στα σωματικά οφέλη. Όσο ασκείστε έχετε ως πρώτο μέλημα να μην τραυματιστείτε, ακόμα κι αν αυτό καθυστερεί τη (συνεχώς ανοδική) πορεία σας.

Πώς καταλαβαίνω ότι κάτι στρέφεται κατά της ευτυχίας μου;
Απ: Αφού η άσκηση είναι τέλειο εργαλείο παραγωγής ευτυχίας, ότι μας εμποδίζει να ασκηθούμε στρέφεται κατά της ευτυχίας μας. Παραδείγματα: το κάπνισμα, το υπερβολικό αλκοόλ, τα ναρκωτικά, ο κακός ύπνος κλπ.  Ό,τι σε εμποδίζει να ασκηθείς, είναι εχθρός της απόλαυσης της ζωής. Αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος να εντοπίζουμε τα "βαρίδια" στο δρόμο για την ευτυχία.

Εδώ και καιρό έχω αρχίσει να βλέπω το γυμναστήριο ως διασκεδαστήριο, και όχι ως μέρος "καταπόνησης, αναγκαίας, ώστε να φτιάξω υγεία, σώμα".

Την εποχή της κρίσης και όσο βλέπουμε τη χώρα να καταστρέφεται χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τίποτα, προτείνω να αναζητήσουμε την ευτυχία που πηγάζει από ΜΕΣΑ ΜΑΣ και όχι να την εξαρτούμε μόνο από πρόσωπα, αγαθά και εξωτερικές συνθήκες.



ενδεικτικές εξωτερικές πηγές για το άρθρο:

Έκκριση νευροτροφικού παράγοντα εγκεφάλου (ΒDNF) κατά τη διάρκεια της άσκησης (ουσία σημαντική για την υγεία των νευρώνων)

Στρατηγικές για αύξηση σεροτονίνης στον εγκέφαλο χωρίς φάρμακα

Long-term association between leisure-time physical activity and changes in happiness: analysis of the Prospective National Population Health Survey.

Effects of physical exercise programme on happiness among older people.

Επίδραση της άσκησης στο άγχος, την κατάθλιψη και την ευαισθησία στο στρες

Exercise and the brain: something to chew on

The impact of diet and exercise on brain plasticity and disease.


Σημ: Λέω "ενδεικτικές" πηγές, γιατί υπάρχουν πάρα πολλές ακόμα μελέτες που δείχνουν την σωτήρια επίδραση της άσκησης στον εγκέφαλο.

>>> Άλλο άρθρο που ίσως σας ενδιαφέρει: Μυστικά και λάθη της προπόνησης με βάρη


   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline FotisDim

  • τακτικό μέλος
  • **
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 0
  • Gender: Male
Εχεις απολυτο δικιο.Επισης εχω παρατηρησει πολλους να βαζουν ως στοχο αποκλειστικα το να χασουν βαρος,περιμενουν με τις 3-4 πρωτες προπονησες να δουν αποτελεσμα,προφανως αυτο δεν γινεται και τα παρατανε.Το θεμα ειναι να κανουμε την ασκηση τροπο ζωης.......

Offline Kiki m

  • τακτικό μέλος
  • **
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 0
  • Gender: Female
Ο 1os στόχος της άσκησης μου φαίνεται ασύλληπτο σαν νοήμα . Μου θυμίζει τις τρεις βούλες που κάναν τατουάζ τα παλιά χρόνια. Αρνταν ζωή και κίνηση μου είπαν σημαίνουν αυτές οι τρεις βούλες . Οι περισσότεροι δρομείς παλιοί της πόλης  . Που τώρα κάθονται οκνηροι και σου λένε ιστορίες από τις φυλακές.  Εαν πρόκειται για χημική ανισορροπία του εγκεφάλου η άσκηση και η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή κατά την άποψή μου βοηθάει . Όχι στην αλόγιστη χρήση φαρμάκων . ( Πρέπει να σα ακολουθώ μία συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή   ,εγώ προσωπικά παίρνω αιριποπροζολη ( αντιψυχωτικο)  και ένα αντιεπηλεπτικο  περιστασιακά αγχολυτικά και παυσίπονα,αα έχω και αλλεργίες  παίρνω και xozal)  .

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Πολύ ωραίο βίντεο, τα λέει όλα παραστατικά.

   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
ΜΟΧΘΟΣ - η εξελικτική καταγωγή της άσκησης
« Reply #4 on: February 03, 2022, 12:48:28 AM »
Αν κυκλοφορούσαν σε χάπι τα οφέλη της ολιγόλεπτης καθημερινής άσκησης, θα απέφεραν τρισεκατομμύρια δολάρια στην εταιρία που θα το πουλούσε.

ΜΟΧΘΟΣ - η εξελικτική καταγωγή της άσκησης
ή αλλιώς: USE IT or loose it...

Μέχρι πρόσφατα, ήμασταν όλοι αθλητές!

Μόλις λίγες εκατοντάδες γενιές πριν, οι πρόγονοί μας είχαν κάθε μέρα ατέλειωτες ώρες περπατήματος, αλλά και τρεξίματος, κουβαλήματος, σκαψίματος, σκαρφαλώματος κλπ Δεν το έκαναν για να "φτιάξουν σώμα", ούτε για καλύτερη υγεία, αλλά γιατί δε μπορούσαν να κάνουν αλλιώς. Η σωματική δραστηριότητα ήταν απαραίτητη για τη μάχη ή τη φυγή από τους κάθε λογής κινδύνους, για τη διεκδίκηση συντρόφου, ζωτικής περιοχής και φυσικά για την εύρεση τροφής, στέγης, παραγωγής αγαθών. Ο ΜΟΧΘΟΣ της επιβίωσης λοιπόν, είναι ο εξελικτικός πρόγονος της άσκησης.

Ο σημερινός άνθρωπος βρίσκεται ξαφνικά σε ένα περιβάλλον που δεν τον πιέζει ΚΑΘΟΛΟΥ να είναι δραστήριος. Όλη η πίεση για να παραμείνει δραστήριος προέρχεται πλέον από τις σκέψεις του (επιδίωξη υγείας κλπ) και όχι από τις ανάγκες της ζωής.

Το ίδιο συνέβη και με τη πλούσια τροφή (λιπαρή και γλυκιά). Παλιότερα ήταν τόσο σπάνια ώστε αναπτύχθηκε μέσα μας μία ισχυρότατη τάση να την καταναλώσουμε στη μέγιστη ποσότητα όποτε τη βρούμε. Σήμερα που είναι διαθέσιμη συνεχώς, η τάση μας αυτή δεν έχει αλλάξει, με αποτέλεσμα πάλι να χρειάζεται να επιστρατεύσουμε τη νοημοσύνη και τη δύναμη θέλησης ώστε να είμαστε εγκρατείς.
Να γιατί κάποιος που ξεκινά να αθλείται, πρέπει να μπει στη διαδικασία λήψης ΑΠΟΦΑΣΗΣ.

Δεν είναι μόνο εξελικτικό το θέμα

Η σωματική άσκηση, δεν είναι απλά μία εξελικτική κληρονομία που επιβάλλεται να τηρούμε, είναι ένας ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΖΩΗΣ που συνοψίζεται ωραία με τη φράση Use it or Loose it.

Δείτε τα παρακάτω παραδείγματα

- Μερικές εβδομάδες με χρήση αναβολικών έχουν ως αποτέλεσμα ατροφία των όρχεων και μόνιμα χαμηλή έκκριση τεστοστερόνης.
- 1 εβδομάδα στο διάστημα έχει ως αποτέλεσμα 20% μείωση της μυϊκής μάζας!
- Μετά από 3 μήνες στο διάστημα χάνουμε το 5% της οστικής πυκνότητας, και αυτό λαμβάνοντας προστατευτικά μέτρα όπως ασκήσεις κλπ. Η επανάκαμψη της αρχικής οστικής πυκνότητας μετά την επιστροφή διαρκεί 3 χρόνια.
- Επειδή δε χρειάζεται να δουλεύει τόσο πολύ η καρδιά στο διάστημα, μετά την επιστροφή παρατηρείται ατροφία του καρδιακού μυ, που έχει ως αποτέλεσμα για αρκετό καιρό μετά την επιστροφή τους οι αστροναύτες να έχουν ορθοστατική υπόταση, λόγω της οποίας λιποθυμούν αν κάτσουν όρθιοι πάνω από 10 λεπτά.

(συνεχίζεται)
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!