Author Topic: κίνδυνος για τις γυναίκες από τα καλλυντικά  (Read 8050 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΔΑΣΥΛΑ

  • τακτικός σχολιαστής
  • ****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 7
  • Gender: Female
Quote
Θα τρώγατε τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε;

Συνεχώς αυξανόμενοι αριθμοί ανδρών και γυναικών, αποφεύγουν τα συμβατικά, φορτωμένα με χημικά, καλλυντικά και είδη προσωπικής υγιεινής επιλέγοντας πιο φυσικά, βιολογικά προϊόντα.

Οι πωλήσεις των βιολογικών προϊόντων προσωπικής υγιεινής αυξάνονται αλματωδώς τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι όμως τα βιολογικά και φυσικά προϊόντα καλύτερα από τα υπόλοιπα; Μπορεί ναι, μπορεί και όχι.

Στα καλλυντικά οι όροι «φυσικό» και «βιολογικό» δεν έχουν ορισμούς. Δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο. Με άλλα λόγια όταν ονοματίζονται και τοποθετούνται ετικέτες στα συγκεκριμένα προϊόντα, τα πράγματα είναι ελεύθερα για όλους και αυτό γίνεται με όρους μάρκετινγκ. Κάποια προϊόντα μπορεί να περιέχουν ορισμένα βιολογικά συστατικά, για παράδειγμα, μαζί όμως με αρκετά χημικά. Μπορεί παρόλα αυτά να ισχυρίζονται ότι είναι βιολογικά στην ετικέτα τους.

Η προσεκτική ανάγνωση των συστατικών μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να ξεχωρίσει κανείς πια προϊόντα είναι πραγματικά φυσικά.

Πολλοί από εσάς που διαβάζετε το συγκεκριμένο άρθρο θα έχετε αντιληφθεί από καιρό ότι η πλειοψηφία των προϊόντων προσωπικής υγιεινής που πωλούνται σήμερα είναι στην πραγματικότητα ένα χημικό κοκτέιλ που δεν έχει θέση πάνω στο δέρμα σας, στα μαλλιά σας ή στα νύχια σας.

Είναι όμως ενοχλητικό να μαθαίνει κανείς ότι κάποια προϊόντα που ισχυρίζονται ότι είναι «βιολογικά» ή «φυσικά» μπορεί και να μην είναι καλύτερα από τα συμβατικά. Ρίξτε μια ματιά στα καλλυντικά σας. Τώρα σκεφτείτε το εξής: κανένα από αυτά τα προϊόντα δεν υποχρεούται να περάσει κάποια τεστ προτού φτάσει στο ράφι σας.

Πολλές γυναίκες χρησιμοποιούν πάνω από 20 διαφορετικά προϊόντα την ημέρα. Οι επιδράσεις αυτών των πολλαπλών συνδυασμών χημικών στην υγεία μας είναι στην πραγματικότητα άγνωστη σε όλη της την έκταση.  

Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα από χημικά που οι ειδικοί συστήνουν ότι πρέπει να προσέχουμε ώστε να μην βρίσκονται στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής όπως σαμπουάν, λοσιόν, μάσκαρες και αρώματα.


Paraben, πρόκειται για συντηρητικά που βρίσκονται σε αποσμητικά και άλλα καλλυντικά. Μιμούνται τη δράση των θηλυκών ορμονών (οιστρογόνων), και έχουν κατηγορηθεί ότι ενέχονται να προκαλέσουν την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.  

Φθαλικές ενώσεις, είναι χημικά που χρησιμοποιούνται στα αρώματα. Είναι βλαβερά για το σύστημα αναπαραγωγής. Έχουν συνδεθεί με γενετικές ανωμαλίες στο σύστημα αναπαραγωγής των αγοριών και την μείωση της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων στους ενήλικες άνδρες, μεταξύ άλλων.


Τεχνητά αρώματα (fragrances), έχουν την ιδιότητα να συσσωρεύονται στο σώμα μας και έχουν συνδεθεί με ερεθισμούς στο δέρμα, ορμονικές διαταραχές και τον καρκίνο σύμφωνα με εργαστηριακές μελέτες. Μπορούν να προκαλέσουν άσθμα ή κρίσεις άσθματος.


Μεθυλοθειαζολιδόνη (ΜΙΤ), ένα χημικό που χρησιμοποιείται στα σαμπουάν για να προλάβει την ανάπτυξη βακτηριδίων. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να αποβεί επιβλαβές για το νευρικό σύστημα.


Μόλυβδος, μια γνωστή τοξική ουσία, ανευρέθηκε στο 61% από 33 επώνυμα lipstick που ελέγχθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2007.  

Έτσι όταν απλώνετε μια λοσιόν, βάζετε lipstick ή πλένετε τα μαλλιά σας με σαμπουάν, τι πιστεύετε ότι συμβαίνει στα χημικά που βρίσκονται μέσα σε αυτά τα προϊόντα;

Απορροφώνται άμεσα μέσα στο σώμα σας. Γνωρίζουμε ότι όταν εφαρμόζουμε χημικά στο δέρμα μας, αυτά εισέρχονται στην αιματική κυκλοφορία και ενσωματώνονται στους ιστούς. Στην πραγματικότητα είναι ασφαλέστερο να φάει κανείς αυτά τα προϊόντα, παρά να τα αλείψει στο δέρμα του (φυσικά δεν σας συνιστώ κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση!)      

Αν δεν θα το έτρωγες, μην το βάζεις πάνω στο σώμα σου Θα δοκίμαζατε την μάσκαρα ή τον αφρό ξυρίσματος σας; Μάλλον όχι. Παρόλα αυτά, αν κατά λάθος τύχαινε να καταπιείτε αυτά τα χημικά, το πεπτικό σας σύστημα μπορεί να παράγει ένζυμα που θα αποδομήσουν σε κάποιο βαθμό αυτές τις τοξικές ουσίες ώστε στη συνέχεια να τις αποβάλλει. Αυτό δεν συμβαίνει όταν απορροφώνται κατευθείαν μέσα από το δέρμα.

Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να αναζητάτε προϊόντα προσωπικής υγιεινής, τόσο αγνά που να μπορούσατε πραγματικά να τα φάτε. Το λάδι καρύδας είναι ένα θαυμάσιο παράδειγμα, από την στιγμή που είναι μια εξαιρετική ενυδατική ουσία που μπορεί κανείς και να την φάει. Το λάδι ελιάς είναι ένα άλλο παράδειγμα, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν conditioner για τα μαλλιά. Το μέλι, το γάλα κατσίκας, φυσικά αρωματικά όπως το λεμόνι, το πορτοκάλι έχουν καλλυντικές ιδιότητες που καμία χημική ουσία δεν μπορεί ούτε καν να πλησιάσει.

Θα πρέπει λοιπόν να δίνεται τόση προσοχή στις ετικέτες των καλλυντικών προϊόντων όση και σε αυτές των προϊόντων διατροφής σας.

Αν δεν είστε βέβαιοι για τις ιδιότητες κάποιου συστατικού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ειδική βάση δεδομένων, για την ασφάλεια των καλλυντικών, του μη κερδοσκοπικού διεθνούς οργανισμού Environmental Working Group.

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς



ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ!

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Ταυτίζομαι με όλα τα παραπάνω. Πολύ καλό άρθρο!

Τα περισσότερα προϊόντα καλλυντικών είναι όχι μόνο άχρηστα αλλά και επιβλαβή. Επίσης επιβαρύνουν το περιβάλλον. Α και κάτι ακόμα:

Με τους οικονομικούς πόρους που ξοδεύονται για χάρη τους, θα μπορούσε να λυθεί για πάντα το πρόβλημα της πείνας στη Γη.

Τι άλλο να χρειαστεί κανείς για να αντιπαθήσει τα προϊόντα και την επιχειρηματικότητα που έχει στηθεί γύρω από αυτά;
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Από το in.gr 

Μικροσκοπικά σωματίδια διοξειδίου του τιτανίου, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως σε αντηλιακά, αλλά και σε εκατοντάδες άλλα είδη φαρμακείου, προκαλούν γενετικές βλάβες που σταδιακά μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο, τουλάχιστον στα ποντίκια.

Τα νανοσωματίδια αυτά δεν μπορούν να περάσουν μέσα από το δέρμα, απορροφώνται όμως από τους πνεύμονες και από το πεπτικό σύστημα και, λόγω του μικρού τους μεγέθους, εξαπλώνονται σε όλο τον οργανισμό, διαπερνώντας ακόμα και τα ίδια τα κύτταρα. Το σώμα δεν έχει τρόπο να τα απομακρύνει, οπότε τα σωματίδια συσσωρεύονται σε διάφορα όργανα.

Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα νανοσωματίδια TiO2 δεν είναι τοξικά, αφού δεν εμπλέκονται σε χημικές αντιδράσεις. Ωστόσο η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cancer Research, υποδεικνύει ότι η επιφάνεια των νανοσωματιδίων αλληλεπιδρά με το χημικό τους περιβάλλον και προκαλεί στα κύτταρα οξειδωτικές βλάβες.

Ο Δρ Ρόμπερτ Σιστλ, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες, εξέθεσε ποντίκια στων οποίων τις ποτίστρες υπήρχαν νανοσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου. Το ανθρώπινο αντίστοιχο της έκθεσης θα ήταν 1,6 χρόνια εργασίας σε περιβάλλον βιομηχανικής παραγωγής των επίμαχων σωματιδίων.

Πέντε μέρες μετά την έναρξη της μελέτης, τα πειραματόζωα είχαν αρχίσει να εμφανίσουν θραύσεις μονής και διπλής έλικας του DNA, χρωμοσωμικές ανωμαλίες και φλεγμονή, βλάβες που είναι γνωστό ότι μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο.

Σήμερα, η παραγωγή νανοσωματίδίων TiO2 φτάνει τα δύο εκατομμύρια τόνους το χρόνο. Τα σωματίδια χρησιμοποιούνται σε πολλά αντηλιακά προϊόντα, σε χρώματα, σε χρωστικές τροφίμων, βιταμινούχα σκευάσματα, οδοντόκρεμες και άλλα είδη.

Σύμφωνα με τον Δρ Σιστλ τα νανοσωματίδια των αντηλιακών λοσιόν δεν μπορούν να διαπεράσουν το δέρμα, ωστόσο τα νανοσωματίδια των τροφίμων και των διατροφικών συμπληρωμάτων απορροφώνται από το πεπτικό σύστημα.

«Είναι πιθανό ένα ορισμένο ποσοστό των αυθόρμητων καρκίνων να οφείλεται σε αυτή την έκθεση» εκτιμά ο ερευνητής και ζητά περαιτέρω μελέτες σε ανθρώπους.

Συμπληρώματα διατροφής και νανοσωματίδια (nutritional supplements, vitamins - nanoparticles)

Μόλις διάβασα την παραπάνω είδηση προσωπικά αδιαφόρησα για όσα έλεγε για αντηλιακά και φάρμακα, γιατί τα έχω απορρίψει ήδη για διάφορους λόγους. Επίσης δε με ξαφνιάζει καθόλου που είναι και στα καλλυντικά, τα οποία από καιρό τα θεωρώ χημικές βόμβες.

Όμως ανησύχησα για το ενδεχόμενο να υπάρχουν νανοσωματίδια στα συμπληρώματα διατροφής των οποίων είμαι ένθερμος υποστηρικτής. Έτσι έκανα μια μικρή έρευνα και διαπίστωσα ότι ευτυχώς έχουν κάνει τη βλακεία να προσθέσουν Titanium Oxide σε πολύ λίγα συμπληρώματα. Ένα στο οποίο είδα ότι βάζουν είναι το συνένζυμο CoQ10 σε μορφή χαπιού. Παρακάτω δίνω τη λίστα από συμπληρώματα που περιέχουν TiO2  της μεγάλης (σε αριθμό προϊόντων και πωλήσεις) εταιρίας Iherb.com:
http://www.iherb.com/Search?kw=Titanium%20Oxide
Όπως μπορεί κάποιος να δει, τα συμπληρώματα που περιέχουν TiO2 είναι ελάχιστα σε σχέση με τα χιλιάδες συμπληρώματα που διακινεί η εταιρία.

Το τελικό μου συμπέρασμα είναι ότι αδίκως αναφέρεται με πυχαίους τίτλους ότι "οι βιταμίνες έχουν καρκινογόνα νανοσωματίδια". Τα προΐόντα είναι πολύ λίγα και μάλιστα διάβασα ότι υπάρχει η τάση να αποσυρθούν και αυτά τα λίγα από τα ράφια. Πάντως σε κάθε περίπτωση οι συσκευασίες των συμπληρωμάτων αν έχουν Titanium Oxide, οπωσδήποτε το γράφουν στη συσκευασία.

Δηλαδή θα συνεχίσω να παίρνω κανονικά τις βιταμίνες μου..  ::cool::
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
κίνδυνος για τις γυναίκες από τα καλλυντικά

από in.gr και ΑΠΕ/Reuters

H μέση Βρετανίδα φιλοξενεί στο σώμα της 515 χημικές ουσίες, αποκαλύπτει νέα μελέτη.
Τα περισσότερα από αυτά τα χημικά προέρχονται από καλλυντικά και άλλα είδη προσωπικής φροντίδας, δείχνει η έρευνα της εταιρείας αποσμητικών Bionsen  σε δείγμα 2.016 γυναικών.

Η μέση Βρετανίδα χρησιμοποιεί καθημερινά υδατικές κρέμες, αποσμητικά, αρώματα, μέικ απ και δεκάδες άλλα προϊόντα που αφήνουν πάνω της και μέσα της εκατοντάδες ουσίες, αναφέρεται στην έκθεση. Οι υδατικές κρέμες περιέχουν έως και 30 συστατικά και τα αρώματα έως και 400.

Επτά στις δέκα γυναίκες που ρωτήθηκαν δήλωσαν πως δεν ανησυχούν για τον αριθμό των χημικών που αλείφουν στο δέρμα τους και μόνο μια στις δέκα προτιμά τα προϊόντα με φυσικά συστατικά.

«Οι γυναίκες ποτέ δεν είχαν περισσότερη αγωνία για την εμφάνισή τους, και οι συνταγές της ομορφιάς έχουν πλέον ξεπεράσεί το 'ένα μπανάκι και είμαστε έτοιμες'. Τώρα η γυναίκα πρέπει να εφαρμόζει καθημερινά προϊόντα τεχνητού μαυρίσματος, να κάνει τακτικά μανικιούρ, να βάζει ψεύτικες βλεφαρίδες και εξτένσιον» σχολίασε η Σάρλοτ Σμιθ της Bionsen.

Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες σήμερα είναι «μολυσμένες» με περισσότερα χημικά από ποτέ, είπε.
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!