Author Topic: Αυτά που πρέπει πραγματικά να γνωρίζετε για την άσκηση.  (Read 8369 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΔΑΣΥΛΑ

  • τακτικός σχολιαστής
  • ****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 7
  • Gender: Female
«Θα πρέπει τώρα να παραδεχτώ, ότι σχεδόν όλη η εκπαίδευση και προπόνηση που είχα στην αρχή της καριέρας μου ήταν βασισμένη στο γεγονός ότι η «αεροβική» άσκηση είναι καλύτερη για την καύση λίπους και γενικά για την υγεία.»

Αυτά είναι τα λόγια του Ryan Lee, ενός από τους κορυφαίους γυμναστές και προπονητές σε παγκόσμιο επίπεδο. Το σύστημα εκγύμνασης που έχει αναπτύξει έχει χαρακτηριστεί από το Αμερικάνικό περιοδικό Men’s Fitness ως το πρόγραμμα   εκγύμνασης με τα ταχύτερα αποτελέσματα.

Στη συνέχεια όμως, όπως αναφέρει και ο ίδιος άρχισε να παρατηρεί κάποια ψεγάδια σε αυτή την προσέγγιση.

Η άποψη του άρχισε να αλλάζει καθώς παρατηρούσε διάφορους αθλητές. Ο ίδιος έτρεχε δρόμους των 100 και 200 μέτρων. Η προπόνηση των αθλητών δρόμων ταχύτητας βασιζόταν αποκλειστικά σε σύντομες εκρήξεις ταχύτητας. Προπονούνταν με πολύ υψηλή ένταση και έκαναν κάποια διαλείμματα για να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους προτού τρέξουν και πάλι μια μικρή απόσταση με την υψηλότερη δυνατή ένταση. Δεν έκαναν ποτέ τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων παρά μόνον «σπριντ.»   
         
Οι αθλητές αποστάσεων έκαναν μια παρόμοια προπόνηση τρέχοντας όμως σε αποστάσεις χιλιομέτρων, το ένα χιλιόμετρο μετά το άλλο.

Η ενδιαφέρουσα παρατήρηση ήταν η εξής: ο ίδιος και όλοι η συναθλητές του των δρόμων ταχύτητας είχαν μια μυώδη, στεγνή και αθλητική εμφάνιση. Είχαν όλοι τους χαμηλά ποσοστά σωματικού λίπους και τη φυσική διάπλαση που αποζητά ο περισσότερος κόσμος.

Όμως οι αθλητές των δρόμων μεγάλων αποστάσεων είχαν μια διαφορετική φυσική διάπλαση.  Ήταν υπερβολικά αδύνατοι. Ακόμη και τα πρόσωπα τους είχαν μια καταβεβλημένη όψη. Με άλλα λόγια δεν είχαν ένα υγιές παρουσιαστικό.

Γιατί συνέβαινε αυτό; Και όλα αυτά είναι αντίθετα με όσα λέγονται ή διδάσκονται σχετικά με το θέμα της άσκησης.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα με την αεροβική άσκηση;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την αεροβική άσκηση είναι ότι το σώμα μας είναι πολύ καλό στο να προσαρμόζεται.

Σκεφτείτε το λίγο. Αν δεν τρώτε, το σώμα θα μειώσει το μεταβολισμό του έτσι ώστε να μην πεθάνετε από την πείνα. Αν διψάτε το σώμα σας θα κρατήσει υγρά.

Το ίδιο συμβαίνει και με την άσκηση. Αν ξεκινήσετε να κάνετε κάποιας μορφής αεροβική άσκηση, το σώμα σας θα κάψει σε μια ώρα 300 περίπου θερμίδες.

Μετά από λίγο καιρό το σώμα σας θα προσαρμοστεί σε αυτό το επίπεδο άσκησης και θα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να κάψει τις 300 θερμίδες. Όσο περισσότερο αθλείστε τόσο περισσότερη προσπάθεια θα είναι απαραίτητη. Το σώμα σας προσαρμόζεται και κάνει αυτή την άσκηση εύκολα πια. Στο τέλος θα χρειάζεστε μια τεράστια προσπάθεια για να αποκομίσετε πενιχρά αποτελέσματα.

Αυτό μπορείτε να το παρατηρήσετε σε γυμναστές που διδάσκουν αεροβική. Παρά το γεγονός ότι κάνουν πολλές ώρες άσκησης την ημέρα, διδάσκοντας 10-12 τάξεις την εβδομάδα δυσκολεύονται να κάψουν λίπος και αρκετοί από αυτούς μπορεί να έχουν λίγα κιλά παραπάνω, παρότι κάνουν τις ασκήσεις μαζί με τις τάξεις τους.

Ποια είναι η λύση;

Επιστημονικές έρευνες ( Science Daily July 13, 2007, Journal of Applied Physiology) αποδεικνύουν ότι η άσκηση υψηλής έντασης με συχνά διαλλείματα αυξάνει την συνολική καύση λίπους και το σημαντικότερο ευθυγραμμίζει το ορμονικό μας σύστημα έτσι ώστε να έχουμε αυξημένες καύσεις λίπους μέχρι και 48 ώρες μετά.

Πέντε με δέκα λεπτά την ημέρα αρκούν για να έχετε αποτελέσματα. Ο συνολικός χρόνος άσκησης δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να ξεπερνάει τα 45 λεπτά. Γιατί τότε εκκρίνονται ορμόνες (κορτιζόλη) που μειώνουν τα οφέλη.


Η έντονη άσκηση με διαλλείματα καίει θερμίδες άμεσα, ΚΑΙ βοηθάει ώστε να ρυθμιστεί ο εσωτερικός θερμοστάτης του σώματος σας έτσι που να καίει θερμίδες και αφού τελειώσει η άσκηση.

Αυτό μας δίνει περισσότερη ενέργεια, καλύτερες καύσεις, είναι πιο εύκολο στην εφαρμογή και έχει 3 φορές μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από τα αεροβικά, καρδιαγγειακά προγράμματα τα οποία βοηθούν στις καύσεις μόνο κατά την διάρκεια της άσκησης.
 

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου UNI.NA. Federico II
Amercan Holistic Medical Association 


ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ!

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Αυτό είναι γνωστό εδώ και κάποια χρόνια σε όσους ασχολούνται σοβαρά με τον αθλητισμό. Φαίνεται περίεργο κι όμως είναι αληθινό. Η εξάσκηση με βάρη είναι καλύτερη για την καύση λίπους από ότι η αεροβική. Δυστυχώς πολλοί γυμναστές στην Ελλάδα δεν το ξέρουν και καθοδηγούν λανθασμένα τους πελάτες των γυμναστηρίων προς ατελείωτες αερόβιες προπονήσεις.

Η διάρκεια της προπόνησης σε ένα γυμναστήριο πρέπει να είναι μικρή, το πολύ ως μία ώρα και η έντασή της έντονη. Καλό είναι να ΜΗ γυμνάζονται όλες οι μυικές ομάδες κάθε φορά, αλλά να χωρίζονται σε ομάδες, έτσι ώστε κάθε μυική ομάδα να γυμνάζεται μία φορά την εβδομάδα κι έτσι να ξεκουράζεται επαρκώς. Ποτέ να μην κάνετε έντονη προπόνηση χωρίς σωστή ξεκούραση, διατροφή. Αν για παράδειγμα την προηγούμενη μέρα ξενυχτήσατε και ήπιατε, καλύτερα να πάτε για μία σύντομη ελαφριά προπόνηση (πχ. μόνο λίγο έντονο περπάτημα στο διάδρομο) και να αφήσετε τη βαρύτερη για μία άλλη μέρα.

Προσεχώς θα γράψω ένα άρθρο για την αξία της ξεκούρασης μεταξύ των προπονήσεων με βάρη και πώς μπορούμε να τη βελτιστοποιήσουμε.
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline FotisDim

  • τακτικό μέλος
  • **
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 0
  • Gender: Male
Τελικα τοσα χρονια λαθος προσεγγιση ειχα.....