Skeftomai.gr - Community

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΕΥΕΞΙΑ => Αναμετάδοση ειδήσεων υγείας -- => Topic started by: Θανάσης Αποστόλου on May 20, 2008, 07:01:39 PM

Title: O καφές, σύμμαχος στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού.
Post by: Θανάσης Αποστόλου on May 20, 2008, 07:01:39 PM
Τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού μπορούν να μειώσουν δύο με τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα, σύμφωνα με μελέτες δυο σουηδικών πανεπιστημίων.

Παραθέτοντας τα αποτελέσματα μελετών δύο πανεπιστημίων, του Lund και του Malmo, το Σουηδικό Ερευνητικό Κέντρο ανακοίνωσε ότι ο καφές έχει τη δυνατότητα να καθυστερήσει την απελευθέρωση των καρκινογόνων μεταβολικών προϊόντων από τις θηλυκές ορμόνες.

Εκτός αυτού, η καφεϊνη εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Το αλκοόλ αντίθετα, αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.

Στις έρευνες συμμετείχαν περισσότερες από 450 γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Οι ερευνητές μελέτησαν τη συχνότητα με την οποία οι γυναίκες αυτές έπιναν καφέ και διαπίστωσαν ότι η θετική επίδραση του καφέ είχε άμεση συνάρτηση με τη μετάλλαξη ενός συγκεκριμένου γονιδίου.

Ασθενείς με το μεταλλαγμένο γονίδιο, που έπιναν τακτικά καφέ, διέτρεχαν κατά 30% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού σε σχέση με γυναίκες που έπιναν καφέ, αλλά είχαν διαφορετική μετάλλαξη του συγκεκριμένου γονιδίου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ακόμη και στη δεύτερη κατηγορία γυναικών, η συχνή κατανάλωση καφέ ήταν ευεργετική αφού ο καρκίνος τους εμφανίστηκε πιο αργά σε σχέση με εκείνες που έπιναν καφέ σπάνια ή ποτέ.

Στο μεταξύ, αμερικανική μελέτη για τον καρκίνο του μαστού διαπιστώνει ότι όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνει μια γυναίκα, τόσο πιο πολύ κινδυνεύει να νοσήσει από το συγκεκριμένο τύπο καρκίνου.

Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που κατανάλωναν ένα με δύο ποτά ημερησίως ήταν κατά 10% υψηλότερο συγκριτικά με εκείνες που έπιναν λιγότερο από ένα ποτό την ημέρα.

Εκείνες που έπιναν πάνω από τρία ποτά την ημέρα, είχαν κατά 30% υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης καρκίνου. Για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκε δείγμα 70.000 γυναικών σε μια περίοδο οκτώ ετών. Από αυτές, 2.829 εμφάνισαν καρκίνο του μαστού.

πηγή in.gr
Title:
Post by: Θανάσης Αποστόλου on May 20, 2008, 07:09:38 PM
Πάντα ήμουν καχύποπτος απέναντι στον καφέ. Δε μπορεί (έλεγα) να δίνει άμεσα τόση ενέργεια και να μη δημιουργεί μακροπρόθεσμα κάποιο πρόβλημα υγείας.. Όμως σε πείσμα όσων διαισθάνομαι, δημοσιεύονται κατά καιρούς κάποιες έρευνες που δείχνουν την ευεργετική του επίδραση. Μια απο αυτές είναι και η παραπάνω που διαβάσατε.

Πάντως εγώ σπάνια πίνω καφέ. Έχω συνηθίσει το τσάι (σκέτο, χωρίς ζάχαρη!) το οποίο μου αρέσει πολύ και το πίνω πριν από την προπόνηση για περισσότερη ενέργεια.
(http://http://i242.photobucket.com/albums/ff237/kapnisma/bscene.com.jpg)
Πάντως οι νέοι καφέδες που τελευταία είναι και της μόδας και συνήθως έχουν κάτι περίεργα ιταλικά ονόματα, δεν είναι τίποτα άλλα από βόμβες θερμίδων. Πιο συγκεκριμένα, ζάχαρης και λίπους. Σερβίρονται σε τεράστια ποτήρια με σαντυγί και πολύ ζάχαρη.

Τέτοια "ροφήματα" κατά τη γνώμη μου μόνο καταχρηστικά ονομάζονται "καφέδες". Θερμιδικά ένα ποτήρι τέτοιου καφέ ισοδυναμεί με ένα πιάτο κοτόπουλο με πατάτες.. Από βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες κλπ... τείνει στο μηδέν..

Title:
Post by: deimos on May 20, 2008, 10:24:24 PM
επειδη τα κερδη στην βιομηχανια καφε ειναι τεραστια πιο μεγαλα και απο τον

καπνο πιστευω οτι με λιγη "παροτρυνση" μπορει το καθε πανεπιστημιο να πει

ενα καλο λογο.

Εμενα παντως μ`αρεσει το φρεντο με κανελα αλλα το πρωι πινω τσαι...
Title:
Post by: Marina on September 09, 2008, 01:31:47 PM
Όλες τις φορές που έκοψα το τσιγάρο, στην εγκυμοσύνη κλπ τραγουδούσα:
"Χωρίς οτιδήποτε άλλο μπορώ, χωρίς πρωινό καφέ όχι..."
Το πρωινό μου καφεδάκι (1,5 κουταλάκι του γλυκού καφέ σε μία κούπα που κατά καιρούς έχει τα παρατσούκλια σουπιέρα, κολυμπήθρα, γλάστρα κλπ) δεν το αλλάζω με τίποτα. Ακόμα και όταν έκοψα το τσιγάρο δεν μου κακοφάνηκε καθόλου ο καφές χωρίς τσιγάρο.
Παλιά - προ εγκυμοσύνης - έπινα πολλούς οφείλω να το ομολογήσω. Τώρα πίνω 1-2 την ημέρα, νομίζω ένα θεμιτό όριο και χωρίς ζάχαρη!!
Τι να πω... δεν το αλλάζω με τίποτα!!
Title:
Post by: deimos on September 11, 2008, 06:39:37 PM
Σε οτι αφορα ενα ποτηρι φρεντο πιστευω οτι δεν εχει πανω απο 150 θερμιδες

που ειναι 1/3 μιας μεριδας μουσακα...
Title:
Post by: x-plain on November 03, 2008, 08:45:26 PM
Quote from: "admin"
Πάντως οι νέοι καφέδες που τελευταία είναι και της μόδας και συνήθως έχουν κάτι περίεργα ιταλικά ονόματα, δεν είναι τίποτα άλλα από βόμβες θερμίδων. Πιο συγκεκριμένα, ζάχαρης και λίπους. Σερβίρονται σε τεράστια ποτήρια με σαντυγί και πολύ ζάχαρη.

Τέτοια "ροφήματα" κατά τη γνώμη μου μόνο καταχρηστικά ονομάζονται "καφέδες". Θερμιδικά ένα ποτήρι τέτοιου καφέ ισοδυναμεί με ένα πιάτο κοτόπουλο με πατάτες.. Από βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες κλπ... τείνει στο μηδέν..



Μόνο οι θερμίδες και η ζάχαρη, αντε παει στο καλο...συντηρητικα, Ε, γαλακτοματοποιητες..ολα επιβαρυντικα για τον οργανισμο... :?: