Author Topic: Ταυρίνη (Taurine) Χρειαζόμαστε συμπλήρωμα;  (Read 107 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Ταυρίνη
Όσα χρειάζεστε να ξέρετε, στον συντομότερο χρόνο.



Update 2024: Μετά από αρκετά χρόνια ξεκίνησα πάλι την λήψη ταυρίνης, με κύριο κίνητρο την βοήθεια στην μακροζωία, μιας και η ταυρίνη είναι ένα από τα βασικά συμπληρώματα διατροφής για μακροζωία.

Μη σας μπερδεύει το όνομα και η παρουσία της στα ενεργειακά ποτά. Δεν είναι διεγερτική ουσία σαν την καφεΐνη, ούτε αναβολικό ή “σπέρμα ταύρου” όπως νομίζουν μερικοί.. Είναι ένα πολύ σημαντικό αμινοξύ που εμπλέκεται σε πολλές μεταβολικές διαδικασίες. Ο ρόλος της είναι σημαντικός για την όραση, την καρδιά, τον εγκέφαλο, τη σύνθεση της χολής, το νευρικό σύστημα και την αποτοξίνωση μεταξύ άλλων. Αφθονεί στο σώμα το δικό μας (περίπου 70 γρ. συνολικά σε έναν άνθρωπο 70 κιλών) και των ζώων, αλλά δεν υπάρχει στο φυτικό βασίλειο και το βασίλειο των βακτηρίων παρά μόνο σε ίχνη.

Το σώμα τη συνθέτει μόνο του από κυστεΐνη και άλλα συστατικά. Η λήψη της μέσω της τροφής είναι απαραίτητη στα βρέφη (υπάρχει στο μητρικό γάλα), αλλά και στους ενήλικες, διότι στον άνθρωπο η ικανότητα ενδογενούς παραγωγής της είναι περιορισμένη σε σχέση με τα χορτοφάγα θηλαστικά. Για παράδειγμα η ικανότητά των ποντικιών να συνθέτουν ταυρίνη είναι τριπλάσια από του ανθρώπου. Από την άλλη, οι γάτες (γάτα, τίγρης, λιοντάρι κλπ) που είναι σαρκοφάγα, έχουν χάσει εντελώς την ικανότητα ενδογενούς παραγωγής, οπότε στηρίζονται αποκλειστικά στη διαιτητική πρόσληψη. Γάτες με διατροφή χωρίς ταυρίνη παθαίνουν μόνιμη τύφλωση σε μεγάλη ηλικία.

Ο άνθρωπος ως προς αυτή την ικανότητα ενδογενούς παραγωγής, είναι ξεκάθαρα κάπου στη μέση, και αυτή είναι μία ακόμη βιολογική απόδειξη ότι είμαστε παμφάγοι. Η ταυρίνη υπάρχει στα κρεατικά και στα θαλασσινά. Μία έρευνα έδειξε ότι χορτοφάγοι είχαν μειωμένα επίπεδα ταυρίνης κατά 78% σε σχέση με τους παμφάγους. Παρ' όλ' αυτά, είναι δύσκολο να έχει κάποιος ανεπάρκεια στην ταυρίνη, γιατί την συνθέτει το σώμα.

Αξίζει να πάρει κανείς συμπλήρωμα;

Μία ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει ζωικά τρόφιμα δε χρειάζεται συμπλήρωση με ταυρίνη. Όμως παρόλο που δεν είναι απαραίτητη ή "κρίσιμη", μπορεί να φανεί χρήσιμη για διάφορες επιδιώξεις που σχετίζονται με τα οφέλη της. Τα δύο πιο συνηθισμένα οφέλη για τα οποία λαμβάνεται συχνά συμπλήρωμα είναι η βοήθεια στην αθλητική επίδοση ασκούμενων, και η μακροζωία. Ένα δικό μου κίνητρο που με έκανε να δοκιμάσω την ταυρίνη ήταν και η αδύναμη όρασή μου (έχω ταλαιπωρήσει πολύ τα μάτια μου και από τη μελέτη). Ήθελα επίσης να δω αν βοηθά στον ύπνο και κάποια άλλα πράγματα. Διαβάζοντας στις πηγές (παρακάτω) θα διαπιστώσετε ότι τα οφέλη της ταυρίνης είναι πολλά και εκπληκτικά. Εγώ λοιπόν είπα το ΝΑΙ στην συμπληρωματική λήψη, κυρίως επηρεασμένος από τους γκουρού της μακροζωίας, που επίσης την λαμβάνουν. Η απόφαση ανήκει στον καθέναν.

Η άποψή μου: Νομίζω ότι αξίζει η λήψη συμπληρώματος ταυρίνης, ειδικά αν γυμνάζεστε έντονα ή αν είστε άνω των 45 ετών και ενδιαφέρεστε για την μακροζωία, την υγεία της καρδιάς, των οστών, την αντιφλεγμονώδη δράση, τα μεταβολικά οφέλη (και πολλά ακόμα, διαβάστε παραπομπές).

Παρενέργειες: Όλες οι μελέτες λένε ότι είναι σχεδόν απίθανο να προκύψουν παρενέργειες από τη χρήση συμπληρώματος ταυρίνης (με μέτρο). Και αυτό είναι για μένα ένα πολύ σημαντικό κριτήριο για να επιλέξω ένα συμπλήρωμα. Ακόμη κι αν είναι αναποτελεσματικό, τουλάχιστον ξέρω ότι δεν κάνω καμία ζημιά. Όμως ακόμα και στα πιο ασφαλή συμπληρώματα που υπάρχουν, όπως η ταυρίνη, καλό είναι να είμαστε παρατηρητικοί, και να σταματάμε τη χρήση (ή να μειώνουμε τη δόση), αν διαπιστώσουμε κάποια ανεπιθύμητη επίδραση.

Τρόπος Λήψης

Δοσολογία: Μία δόση που προτείνεται συχνά είναι τα 3 γραμμάρια ημερησίως. Εγώ προτιμώ τα 1,5 γραμμάρια ημερησίως. Αν όμως είχα καιρό να λάβω, θα ξεκίναγα για 5-10 μέρες με δύο δόσεις των 2 γραμμαρίων καθημερινά (4 γρ σύνολο), ώστε να λάβει αρκετή ο οργανισμός μου, και μετά θα έπαιρνα σε μόνιμη βάση 1,5 ή 2 γρ. κάθε μέρα, που θεωρώ ότι είναι μία καλή δόση συντήρησης.

Σε τι μορφή να την λάβω; Θα την βρείτε σε κάψουλες, ταμπλέτες και σε χύμα σκόνη. Εγώ προτιμώ σε χύμα σκόνη, γιατί έτσι έρχεται πολύ φθηνότερη. Η γεύση είναι ανεκτή και αδιάφορη θα έλεγα, ίσως υπάρχει μία υποψία πίκρας, όμως δεν είναι από τις σκόνες που χρειάζονται γλυκαντικά και αρώματα για να τις λάβεις. Εγώ βάζω μία μεζούρα (1,6 γρ) σε ένα κουταλάκι του γλυκού, το τρώω και πίνω 2-3 γουλιές νερό και είμαι οκ.

Ώρα λήψης: Είτε μισή ώρα πριν το γεύμα είτε μισή ως μία ώρα πριν την προπόνηση. Αυτές τις δύο ώρες λήψης βλέπω συχνά να προτείνονται, αλλά όμως δεν είναι υποχρεωτικές, και το πρωί μπορεί να λάβει κάποιος και το βράδυ (δεν ενοχλεί τον ύπνο).


Ρίξτε εδώ μία ματιά

Οι παρακάτω πηγές είναι οι καλύτερες για μία περαιτέρω μελέτη, είτε επιφανειακή είτε σε βάθος, ώστε να μάθετε περισσότερα και να αποφασίσετε αν θα αγοράσετε συμπλήρωμα διατροφής.

examine.com
healthline.com

Ορίστε και δύο αξιόλογα βίντεο:





   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!