0 Members and 3 Guests are viewing this topic.
Σύμφωνα με τους Wurtman και Wurtman, μετά από τη κατανάλωση της πλούσιας σε υδατάνθρακες σοκολάτας, η αύξηση του σακχάρου προκαλεί την απελευθέρωση ινσουλίνης από το πάγκρεας. Η ινσουλίνη με την σειρά της, προκαλεί πρόσληψη πολλών αμινοξέων (όχι όμως και τρυπτοφάνης) από τους περιφερικούς ιστούς, όπως είναι οι μύες. Σε αντίθεση λοιπόν με τα άλλα αμινοξέα, το αμινοξύ τρυπτοφάνη, δεσμεύεται από την αλβουμίνη του αίματος και έτσι στο αίμα αυξάνεται η αναλογία μεταξύ τρυπτοφάνης και μεγάλων, ουδέτερων αμινοξέων (LNAA) . Η συγκεκριμένη υψηλή αναλογία τρυπτοφάνης προς LNAA, έχει σαν τελική συνέπεια τη προώθηση σημαντικών ποσοτήτων αυτού του αμινοξέος στον εγκέφαλο. Εκεί, η τρυπτοφάνη συμβάλλει, ως πρόδομος ουσία, στη παραγωγή της πολυπόθητης σεροτονίνης.Κάποιοι ερευνητές αντιτίθενται στη θεωρία των Wurtman και Wurtman υποστηρίζοντας, πως για να αυξηθεί σημαντικά στο αίμα η αναλογία τρυπτοφάνης/LNAA, πρέπει το τρόφιμο να εμπεριέχει ποσό πρωτεΐνης πάρα πολύ μικρό (συγκεκριμένα η πρωτεΐνη πρέπει να συνεισφέρει σε λιγότερο από το 2% των θερμίδων του τροφίμου). Με μια πιο διεξοδική όμως ματιά στη «μαγική» σύνθεση της σοκολάτας, θα δούμε πως η μαύρη σοκολάτα εμπεριέχει ελάχιστη πρωτεΐνη (συμπεριλαμβανομένου και του γεγονότος ότι ένα πολύ σημαντικό μέρος των πρωτεϊνών της δεν απορροφάται, λόγω αλληλεπιδράσεων με τις πολυφαινόλες του κακάο) και άρα μπορεί να εμπλέκεται στην ουσιαστική σύνθεση της σεροτονίνης!Όμως οι επιδράσεις της κατανάλωσης σοκολάτας δεν σταματούν εδώ. Η υπόθεση ότι τρώγοντας σοκολάτα αυξάνεται η απελευθέρωση ενδορφινών, εξετάζεται σε ευρύ επιστημονικό πεδίο. Οι ενδορφίνες είναι μια οικογένεια ουσιών που απελευθερώνονται από τον εγκέφαλο και δρουν στο ίδιο σημείο με τη μορφίνη.
Many folks believe that turkey will put you to sleep because of its high tryptophan content. Tryptophan can indeed make you sleepy, but turkey doesn't contain substantially more tryptophan than other protein sources. "It's a complete myth," says Simon Young, Ph.D., research psychologist at McGill University.If anything eating turkey lowers tryptophan. That's because tryptophan uses the same means of transport into the brain as other amino acids, and has to compete against them to cross the blood-brain barrier. As it happens, tryptophan is the least abundant amino acid. Forced to fight for access against the more common amino acids, it's left waiting at the gate: the amount of tryptophan entering the brain decreases.Why, then, the post-turkey torpor? "Eating a large meal will have a sedative effect," says Young. You've simply stuffed yourself.For similar reasons, a glass of warm milk at bedtime will not raise the level of tryptophan entering your brain. Neither will walnuts, strawberries or salmon, though many nutrition columns say so. If a glass of warm milk at bedtime helps you fall asleep, it's not because of its tryptophan content.There is a body of evidence suggesting that eating carbohydrates along with protein can increase the tryptophan available to the brain. When carbohydrates are consumed, the body produces insulin, which diverts other amino acids to body muscles but leaves tryptophan untouched. With fewer competitor amino acids in the bloodstream, tryptophan more freely enters the brain, promoting calm and well-being.Dr. Young begs to differ. "When you eat a mixture of protein and carbohydrate, you don't need very much protein in there to counteract the carbohydrate effect," he points out. "In any real meal that you'll take in, the effects of protein will predominate, and you'll get a decrease in the ratio of tryptophan to other amino acids."