Author Topic: βιταμίνη D - χρειάζομαι συμπλήρωμα;  (Read 62614 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Θανάσης Αποστόλου

 • Διαχειριστής
 • ιδρυτικό μέλος
 • *****
 • Thank You
 • -Given: 223
 • -Receive: 182
 • Gender: Male
 • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !Διαβάστε το θέμα για τη βιταμίνη Κ2, γιατί κάθε πρόσθετη λήψη βιταμίνης D, θα πρέπει να συνοδεύεται από επαρκή λήψη Κ2! Το ίδιο σημαντικό είναι και το θέμα του Μαγνησίου. Εν τέλει Μαγνήσιο - D - K2 πρέπει να δρουν σε ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ, συνεπικουρούμενα από το ασβέστιο και τη βιταμίνη Α (τα τελευταία δύο καλύτερα να λαμβάνονται μόνο από την διατροφή μας).Βιταμίνη D

Παράγεται κυρίως από την έκθεσή μας στον ήλιο αλλά περιέχεται και σε λίγα τρόφιμα όπως το συκώτι,  ο κρόκος αυγού και μερικά ψάρια. Είναι απαραίτητη για την υγεία. Παίζει καίριο ρόλο στην απορρόφηση του σημαντικότατου μετάλλου του Ασβεστίου. Το θέμα όμως δεν είναι τόσο τι προσφέρει, αλλά τι επιφέρει η έλλειψή της. Όσοι έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο, οστεοπόρωση, κατάθλιψη, ιώσεις και γρίπη. Μάλιστα κερδίζει διαρκώς έδαφος η ιδέα ότι υπεύθυνη για τις αρρώστιες του χειμώνα είναι η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D. Είναι από τα λίγα συμπληρώματα διατροφής που προτείνονται για εγκύους, βρέφη και παιδιά (σε μικρές ποσότητες).

Πότε όμως χρειαζόμαστε συμπλήρωμα; Η απάντηση είναι αρκετά απλή. Όταν δεν υπάρχει ηλιοφάνεια. Εγώ φροντίζω κάθε χειμώνα για περίπου 2-4 μήνες να λαμβάνω κάθε 3-5 μέρες ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D 5000 iu καθαρά για προληπτικούς λόγους. Ο καλύτερος τρόπος λήψης της όμως είναι αναμφισβήτητα μέσω της έκθεσης του δέρματος στον ήλιο.

Παρακάτω παραθέτω τα πιο ενδιαφέροντα κείμενα και λινκ που συνάντησα από μια μικρή έρευνα στο ίντερνετ:

Μουρουνέλαιο, μία υπερτροφή πλούσια σε βιταμίνη D, Α και άλλα συστατικά

Πέρσι "ανακάλυψα" μία υπερτροφή πλούσια σε βιταμίνη D, που σας προτείνω ανεπιφύλακτα. Την έδιναν κάποτε οι μανάδες στα παιδάκια.. αλλά αυτή η γνώση ξεχάστηκε σήμερα.. Πέρα από τη φυσική βιταμίνη D, περιέχει μεταξύ άλλων και τέλεια αφομοιώσιμη βιταμίνη Α και ιχθυέλαια. Μπορεί άνετα να αντικαταστήσει το συμπλήρωμα των ιχθυέλαιων κατά τους χειμερινούς μήνες, μιας και μας τροφοδοτεί και σε βιταμίνη D, που είναι ιδιαιτέρως απαραίτητη όσο δε μας βλέπει πολύ ο ήλιος. Πρόκειται για το μουρουνέλαιο!! Στα αγγλικά ονομάζεται Cod Liver Oil. Δε γράφω περισσότερα για αυτή τη θαυμαστή τροφή, γιατί θα ετοιμάσω εκτενές κείμενο προσεχώς. Να τονίσω ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους αποφεύγουν το κρέας και τα ζωικά προϊόντα. Προς το παρόν δίνω λινκ για τα πιο οικονομικά και ποιοτικά συμπληρώματα, για όσους θέλουν να παραγγείλουν μουρουνέλαιο τώρα το χειμώνα.


Μουρουνέλαιο, χωρίς προστιθέμενη γεύση. Ανεκτή γεύση κατά τη γνώμη μου, αυτό παίρνω συστηματικά.

Μουρουνέλαιο με γεύση πορτοκάλι. Προτείνεται μόνο σε όσους πιστεύουν ότι δε μπορούν να ανεχθούν τη γεύση.

Κι ένα πολύ καλό άρθρο για να διαβάσετε προς το παρόν τι μπορεί να κάνει αυτή η υπερτροφή μπορείτε να διαβάσετε από το Weston Price Foundation.

* Δείτε εδώ πού μπορούμε να αγοράσουμε βιταμίνη D και άλλα συμπληρώματα διατροφής στο 1/4 της τιμής των Ελληνικών Φαρμακείων!


Quote
Η βιταμίνη D ανήκει στην κατηγορία των λιποδιαλυτών βιταμίνων καθώς και στην κατηγορία των ορμονών. Με τον όρο βιταμίνη D καλούνται μια σειρά ενώσεων με κύριους εκπροσώπους την εργοκαλσιφερόλη και τη χοληκαλσιφερόλη.

Σε τι χρησιμεύει η βιταμίνη D;
Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση και τη χρησιμοποίηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από το έντερο. Σε συνεργασία με άλλες ορμόνες (π.χ. καλσιτονίνη) ρυθμίζει τη συγκέντρωση ασβεστίου στο αίμα ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού, καθώς επίσης την εναπόθεση ή την απομάκρυνσή του από τα οστά, προάγοντας έτσι το σχηματισμό των οστών και των δοντιών. Συμμετέχει στην νευρομυϊκή λειτουργία και σε πλήθος άλλων κυτταρικών λειτουργιών, όπως στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ποιοί παρουσιάζουν αυξημένες ανάγκες σε βιταμίνη D;
Οι απαιτήσεις σε βιταμίνη D αυξάνονται σε :
- Βρέφη που η διατροφή τους βασίζεται αποκλειστικά στο μητρικό θηλασμό.
-  Βρέφη που λαμβάνουν καθημερινά λιγότερο από 2 φλιτζάνια γάλατος ενισχυμένου σε βιταμίνη D
- Εγκυμοσύνη.
-  Θηλασμό (ιδιαίτερα σε βρέφη που έχουν γεννηθεί φθινόπωρο).
- Ηλικιωμένους, που έχουν περιορισμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία (λόγω μειωμένης κινητικότητας ή κάλυψης του δέρματος με σκούρα ρούχα).
- Άτομα με σκούρο δέρμα.
-  Αυστηρά χορτοφάγους.
- Άτομα με υψηλή ευαισθησία στον ήλιο π.χ. αλφικοί ή άτομα που χρησιμοποιούν συστηματικά αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.
- Ασθενείς με παθήσεις που χαρακτηρίζονται από δυσαπορρόφηση: παγκρεατίτιδα, κυστική ίνωση, κοιλιοκάκη. Επίσης ασθενείς που λόγω κάποιας νόσου, έχουν υποβληθεί σε αφαίρεση μέρους του εντέρου τους.
- Ασθενείς με ηπατικές ή νεφρικές παθήσεις ή ασθένειες του μεταβολισμού με έλλειψη κάποιου ενζύμου.
- Άνθρωποι που ζουν στο βόρειο ημισφαίριο κατά τους χειμερινούς μήνες.
- Τι συμβαίνει όταν υπάρχει έλλειψη βιταμίνης D;

Η μειωμένη πρόσληψη βιταμίνης D οδηγεί σε μειωμένη απορρόφηση ασβεστίου και φωσφόρου από το έντερο που έχει ως συνέπεια τη μειωμένη συγκέντρωσή τους στον οργανισμό. Στα παιδιά οδηγεί σε ραχίτιδα, ενώ στους ενήλικες οδηγεί σε μυϊκή αδυναμία, αυξημένη αποβολή φωσφόρου, τετανία, οστεομαλακία και οστεοπόρωση. Στις έγκυες και στα νεογνά οδηγεί σε κακώσεις της μητρικής λεκάνης κατά τον τοκετό, παραμορφώσεις του εμβρύου καθώς επίσης και αδυναμία των δοντιών του εμβρύου.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο πλάσμα του αίματος σχετίζονται με την εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας και ρευματοειδούς αρθρίτιδας,  με τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη, με την εμφάνιση κατάθλιψης στα ηλικιωμένα άτομα.
Τέλος έχει προταθεί ότι η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D ίσως μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο και στο μαστό.

Τι συμβαίνει όταν υπάρχει υπερβιταμίνωση;
Η βιταμίνη D σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι τοξική, καθώς ως λιποδιαλυτή βιταμίνη αποθηκεύεται στο λίπος του σώματος. Η τοξικότητα από βιταμίνη D δεν είναι συχνή, αλλά δεν είναι και αδύνατο να εμφανιστεί. Είναι πιθανό να υπάρξει υπερβιταμίνωση λόγω υπερβολικής κατανάλωσης τροφίμων εμπλουτισμένων σε βιταμίνη D ή από υπερπρόσληψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D. Τα παιδιά είναι πιο ευπαθή στην υπερβιταμίνωση απ’ ότι οι ενήλικες.

Η πρόσληψη μεγάλων δόσεων οδηγεί σε υπερκαλιαιμία με τα συνοδά της συμπτώματα (απάθεια, ανορεξία, διάρροια, ξηρότητα στόματος, κούραση, πονοκέφαλο, ναυτία και έμετο, δίψα και αδυναμία). Επίσης, η υπερβιταμίνωση οδηγεί σε διάρροια, απώλεια βάρους, απώλεια μυϊκού τόνου, κώφωση, βλάβες σε νεφρά, καρδιά, πνεύμονες, αγγεία και άλλους μαλακούς ιστούς ακόμα και σε θάνατο. Ενώ η φυσιολογική πρόσληψη βιταμίνης D προλαμβάνει την οστεοπόρωση, η χρόνια υπερπρόσληψή της έχει αντίθετα αποτελέσματα οδηγώντας σε οστεοπόρωση.

Ήλιος: η κύρια πηγή της βιταμίνης D

Το μεγαλύτερο μέρος των καθημερινών αναγκών σε βιταμίνη D καλύπτεται από την ικανότητα του οργανισμού να την συνθέτει κατά την έκθεση του δέρματος στον ήλιο.
Το ποσό της βιταμίνης D που παράγεται στον οργανισμό εξαρτάται από
1) το χρόνο της έκθεσης,
2) την περιοχή του εκτιθέμενου δέρματος,
3) το μήκος κύματος της ακτινοβολίας,
4) το βαθμό μόλυνσης της ατμόσφαιρας,
5) το χρώμα του δέρματος (υψηλή συγκέντρωση μελανίνης απαιτεί μεγαλύτερη έκθεση, ώστε να επιτευχθεί ο ίδιος βαθμός σύνθεσης) και
6) την ηλικία του ατόμου (οι ηλικιωμένοι έχουν τη μισή ικανότητα σύνθεσης σε σχέση με τους νέους).

Έτσι, περισσότερη βιταμίνη D παράγεται κατά τη διάρκεια του μεσημεριού παρά νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Επίσης, στη σκιά ή κατά την διάρκεια μιας συννεφιασμένης ημέρας  παράγεται μικρότερο ποσό. Αξίζει, όμως, να αναφέρουμε ότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε άμεσα (δερματικά εγκαύματα, φωτοκερατίτιδα στα μάτια) και σε χρόνια (καταρράκτης, κερατοπάθεια, πρόωρη γήρανση δέρματος, καρκίνος του δέρματος) προβλήματα υγείας. Έτσι, καλό είναι η έκθεση στον ήλιο να γίνεται για 10-15 λεπτά 3 φορές τη βδομάδα αποφεύγοντας την έκθεση μεταξύ 11 π.μ. και 4 μ.μ., ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου η υπεριώδης ακτινοβολία είναι επικίνδυνη.

Ποια η σημασία της διατροφής για την πρόσληψη βιταμίνης D;
Όταν η έκθεση στον ήλιο δεν είναι επαρκής (π.χ. παρατεταμένη συννεφιά, μειωμένη ηλιοφάνεια, βαρύς ρουχισμός, αποφυγή έκθεσης στον ήλιο), η σημασία της διατροφής στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών είναι πολύ μεγαλύτερη.

Κύριες πηγές βιταμίνης D είναι το συκώτι, τα ιχθυέλαια, ο κρόκος αυγού, κάποια ψάρια (ρέγκα, σολομός, τόνος, λαυράκι, φαγκρί, κολιός, σαρδέλες), εμπλουτισμένες μαργαρίνες, εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επειδή η βιταμίνη D ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες, χρειάζεται η ταυτόχρονη πρόσληψη κάποιας πηγής λίπους για να απορροφηθεί από τον οργανισμό. Έτσι, αν θέλετε να αυξήσετε την πρόσληψη της βιταμίνης D μέσω της τροφής, καλό θα είναι να αποφεύγετε τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά 0% ή τουλάχιστον να τα συνδυάζετε με κάποια πηγή λίπους (π.χ. ξηρούς καρπούς).
Πηγή: mednutrition.gr

Λινκς:
Βιταμίνη D - Ο σημαντικότερος παράγοντας για την υγεία μας!
Γιατί Δεν Πρέπει Να Αποφύγετε Τον Ήλιο Αυτό Το Καλοκαίρι!
Γιατί δε χρηματοδοτούνται έρευνες για τη βιταμίνη D;
Επίδρασή της στην Περιφερειακή αρτηριοπάθεια
Επιδημία έλλειψης βιταμίνης D στον Δυτικό κόσμο.


   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline Θανάσης Αποστόλου

 • Διαχειριστής
 • ιδρυτικό μέλος
 • *****
 • Thank You
 • -Given: 223
 • -Receive: 182
 • Gender: Male
 • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !


Σε μία ομιλία του στην Αμερικανική Ένωση για την έρευνα του καρκίνου που έγινε στο Anaheim της Καλιφόρνια, ο Dr. Edward Giovannucci, Καθηγητής Ιατρικής και Διατροφολογίας στο Πανεπιστήμιου του Harvard, παρουσίασε έρευνες που έδειχναν ότι η βιταμίνη D μπορεί να αποτρέψει 30 θανάτους για κάθε ένα που έχει σαν αιτία τον καρκίνο του δέρματος.

Σύμφωνα με αρκετές έρευνες η βιταμίνη D που παράγεται όταν το δέρμα μας εκτεθεί στην υπεριώδη ακτινοβολία μας προστατεύει κατά του λεμφώματος και κατά του καρκίνου του παχέως εντέρου, του προστάτη, των πνευμόνων και του δέρματος. Ναι, καλά διαβάσατε, και του δέρματος, αρκεί η έκθεση στον ήλιο να μη δημιουργεί εγκαύματα και κοκκινίλες, δηλαδή να γίνεται ομαλά μέχρι να μαυρίσουμε λίγο.

Διαβάστε κι άλλα πολύ ενδιαφέροντα για το θέμα εδώ:
http://www.skeftomai.gr/ygeia/forum/index.php?topic=398.0
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline Θανάσης Αποστόλου

 • Διαχειριστής
 • ιδρυτικό μέλος
 • *****
 • Thank You
 • -Given: 223
 • -Receive: 182
 • Gender: Male
 • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Απ: βιταμίνη D
« Reply #2 on: March 10, 2012, 03:53:32 PM »
Ο Michael Holick θεωρείται παγκόσμια αυθεντία στο θέμα της βιταμίνης D. Για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα, αξίζει να παρακολουθήσει όσα έχει να μας πει αυτός ο άνθρωπος.

Εν συντομία κάποια πράγματα μπορείτε να δείτε εδώ:


 


Εδώ είναι μία διάλεξη πολύ πλήρης για το θέμα στην οποία ο συμπαθέστατος και χιουμορίστας Holick μιλάει με το γνωστό απολαυστικό του τρόπο. Διαρκεί 1 ώρα αλλά αξίζει!!


   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline Θανάσης Αποστόλου

 • Διαχειριστής
 • ιδρυτικό μέλος
 • *****
 • Thank You
 • -Given: 223
 • -Receive: 182
 • Gender: Male
 • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Απ: βιταμίνη D
« Reply #3 on: March 10, 2012, 03:56:47 PM »
Quote
σχόλιο από το μέλος Gabrianna:
Καλησπερα, να σε ευχαριστησω πρωτα για ολες αυτες τις πολυτιμες πληροφοριες κ επειτα να ρωτησω ποια ακριβως βιταμινη πρεπει να παιρνουμε γιατι εχει διαφορες εχει D και D2,D 3  κλπ...Εγω παραγγειλα D3 ελπιζω να κανα καλα. Επισης να ρωτησω για την δοσολογια επειδη δεν ηξερα ποσο πρεπει ακριβως να παρω παραγγειλα τις ταμπλετες των 400 IU και πανω στο κουτι γραφει οτι τοση ειναι και η ημερησια συνηστωμενη ποσοτητα, τι ειναι προτιμοτερο να παιρνουμε 400 IU την ημερα η 5000 καθε 4? Επισης μηπως ξερεις ποια ειναι η συνηστωμενη ποσοτητα για παιδια?
Σ ευχαριστω και παλι!!

admin:
Γεια σου!
η βιτ. D είναι λιποδιαλυτή και αποθηκεύεται στο σώμα. Δε χρειάζεται δηλαδή συνεχής λήψη. Μία δόση 5000 iu κάθε 3-5 μέρες στην περίοδο του Χειμώνα που δε μας βλέπει ο ήλιος είναι ό,τι πρέπει. Η μορφή που πρέπει να παίρνεις με συμπλήρωμα είναι η D3. Αφού πήρες των 400 iu, μπορείς να λαμβάνεις από αυτές 1 κάθε μέρα με το φαγητό. Αντιθέτως η υδατοδιαλυτή C, όταν περισσεύει αποβάλλεται, γι αυτό και όσοι για οποιοδήποτε λόγο θέλουν να πάρουν υψηλές ποσότητες C, πρέπει να σπάνε τη δοσολογία, πχ. 2 γρ. ανά λίγες ώρες..

Υπενθυμίζω πως η λήψη D προτείνεται μόνο για 2-3 μήνες του χειμώνα και μόνο αν δε μας βλέπει ο ήλιος καθόλου. Η έκθεση στον ήλιο είναι ο προτιμότερος τρόπος λήψης της!

Για μικρά παιδιά η δόση 400 iu είναι κατάλληλη. Πάντα όταν αναφερόμαστε σε παιδιά βέβαια πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί, όχι για το ενδεχόμενο να πάθουν κάτι, αλλά στο θέμα της δοσολογίας, η οποία είναι διαφορετική από των ενηλίκων. 400 iu κάθε 2-3 μέρες είναι ασφαλής και ωφέλιμη δόση για παιδιά το χειμώνα, αλλά για μεγαλύτερη δόση θα πρότεινα να γίνει μία εξέταση αίματος που θα δείξει αν έχουν μειωμένα επίπεδα της βιταμίνης και αν διαπιστωθούν πολύ χαμηλά επίπεδα, θα βοηθούσε και η συμβουλή του οικογενειακού γιατρού. Η εξέταση αυτή είναι από τις πιο συχνές που γίνονται στην Αμερική και προτείνεται αν υπάρχουν συμπτώματα (πχ. συχνές ασθένειες, προβλήματα στα οστά), που δημιουργούν υποψίες έλλειψης της βιταμίνης.

Επίσης να τονίσω ότι ο καλύτερος τρόπος που υπαγορεύεται και από τη φύση είναι η έκθεση στον ήλιο. Η χρήση συμπληρώματος είναι μόνο για τις περιπτώσεις που δε μας βλέπει ο ήλιος ή για όταν υπάρχουν προβλήματα υγείας. Εγώ πχ. παίρνω βιτ. D μόνο για 2-4 μήνες το χειμώνα.


Quote
gabrianna:
Καλησπερα σ ευχαριστω πολυ για την απαντηση σου. Τα παιδια μου δεν εχουν καποιο προβλημα υγειας απλα προληπτικα ειπα να τους δινω βιταμινη D για να προλαβαινουμε ιωσεις κ κρυωματα απλα δεν ηξερα τη δοσολογια για παιδια. Θυμαμαι οτι μου ειχε δωσει και η παιδιατρος οταν τα θηλαζα για τον χειμωνα! Ευτυχως μενουμε σε νησι οποτε θα κανουμε πολλα μπανια και δεν θα τη χρειαζομαστε για καιρο. Εγω προσωπικα αυτο κανω μετα το μεσημεριανο γευμα παιρνω μια παστιλια των 400 καθημερινα τωρα που ειναι χειμωνας απο Μαρτη λεω να αρχισω να την ελατωνω ( μερα παρα μερα κλπ) ωσπου να την κοψω τελειως μεχρι το χειμωνα παλι.Με τη βιταμινη C την πατησα πηρα αυτη με το ασβεστιο ευτυχως το καταλαβα εγκαιρως και μονο την πρωτη μερα πηρα 3 παστιλιες μετα το σκεφτηκα οτι παιρνω και ασβεστιο μαζι κ τωρα παιρνω μονο 1 παστιλια και θα ξαναπαραγγειλω και σκετη βιταμινη C. Τις χρησιμοποιω λιγες μερες και μπορω να πω οτι μου δωσαν ωθηση ενοιωθα πολυ κουρασμενη τελευταια.. Σε ευχαριστω κ παλι να σαι καλα!
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline Θανάσης Αποστόλου

 • Διαχειριστής
 • ιδρυτικό μέλος
 • *****
 • Thank You
 • -Given: 223
 • -Receive: 182
 • Gender: Male
 • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Η υπερβολική βιταμίνη D βλάπτει
« Reply #4 on: March 10, 2012, 03:59:01 PM »
Quote
Η υπερβολική βιταμίνη D βλάπτει

Χρόνια τώρα είναι γνωστό ότι η βιταμίνη D – η «βιταμίνη του ήλιου» – κάνει καλό στα οστά και προστατεύει την καρδιά. Όπως όμως αποδεικνύεται... για άλλη μια φορά, όλα είναι ζήτημα σωστής δοσολογίας. Νέα μεγάλη μελέτη ανακαλύπτει ότι, σε υψηλά επίπεδα, μπορεί να έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα οδηγώντας σε καρδιαγγειακές φλεγμονές.

Τα υψηλά επίπεδα δεν μπορούν φυσικά να προέλθουν ούτε από τη διατροφή ούτε από την… έκθεση στον ήλιο. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή μας ως προς τα συμπληρώματα, συνιστώντας ότι πρέπει να τα παίρνουμε μόνον όταν χρειάζεται και – φυσικά – με μέτρο.


Μεγάλη μελέτη
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς εξέτασαν δεδομένα από τη National Health and Nutrition Examination Survey, μια επιδημιολογική μελέτη που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2001 ως το 2006 παρακολουθώντας περισσότερους από 15.000 ενηλίκους εθελοντές.

Όπως περιγράφουν στο σχετικό άρθρο τους, το οποίο δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «American Journal of Cardiology», οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D εμφάνιζαν μικρότερα επίπεδα πρωτεΐνης CRP (C-Reactive Protein), η οποία αποτελεί δείκτη για τις φλεγμονές του καρδιακού ιστού και των αιμοφόρων αγγείων.

Όταν όμως τα επίπεδα της βιταμίνης D βρίσκονταν επάνω από τα ανώτατα φυσιολογικά, τα επίπεδα της CRP αυξάνονταν και αυτά οδηγώντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων.


Παν μέτρον άριστον
«Οπωσδήποτε η βιταμίνη D είναι σημαντική για την υγεία της καρδιάς, ιδιαίτερα αν κάποιος έχει χαμηλά επίπεδα, εφόσον μειώνει τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών φλεγμονών και της αρτηριοσκλήρυνσης» εξήγησε ο Μουχάμαντ Αμέρ, επικεφαλής της μελέτης. «Ακόμη όμως και τα καλά πράγματα φαίνεται ότι δεν πρέπει να φθάνουν στην υπερβολή».

ΟΙ επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι το κοινό θα πρέπει να ενημερωθεί για τους κινδύνους που μπορεί να συνδέονται με την κατάχρηση των συμπληρωμάτων, και ιδιαίτερα αυτών της βιταμίνης D.

«Οσοι παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης D πρέπει να είναι βέβαιοι ότι τα συμπληρώματα αυτά τους είναι απαραίτητα» τόνισε ο δρ Αμέρ. «Μπορούν να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία παρότι αυτά καθαυτά δεν είναι τοξικά».
πηγή: tovima.gr

Το σχόλιό μου:

Όπως για κάθε τι, έτσι και για τη βιταμίνη D ισχύει το “παν μέτρον άριστον”. Γι αυτό παραπάνω προτείνω λήψη της μόνο για τους λίγους μήνες του χειμώνα και σε δόση 5000 iu ανά 3-5 μέρες και όχι σε μεγαλύτερες δόσεις, όπως βλέπω να προτείνεται σε άλλες σελίδες. Αυτός είναι και ο λόγος που προτείνω εξέταση αίματος για όσους υποψιάζονται χαμηλά επίπεδα, έτσι ώστε (και με τη συμβουλή του ιατρού τους) να αυξήσουν τη δόση.

Η φύση έχει προβλέψει να η βιταμίνη αυτή να προσλαμβάνεται μέσω της έκθεσης του δέρματος στον ήλιο κι όχι μέσω του πεπτικού σωλήνα. Δεν είναι τυχαίο που το μητρικό γάλα ΔΕΝ περιέχει την απαραίτητη για το βρέφος βιταμίνη D, γιατί αυτή λαμβάνεται από την έκθεσή του στον ήλιο. Αυτός ο τρόπος μέσω της έκθεσης στον ήλιο, διαθέτει τον μηχανισμό που μας προστατεύει από την υπερβολική δόση της βιταμίνης, ακόμη κι αν καθόμαστε 10 ώρες τη μέρα στον ήλιο! (το έγκαυμα όμως πρέπει να το αποφεύγουμε με δική μας μέριμνα..)

Στο παρακάτω βίντεο ο Andreas Moritz (δείτε από 3.50 κ μετά) μας εξηγεί το μηχανισμό μέσω του οποίου αποκλείεται να πάρουμε υπερβολική δόση βιταμίνης D μέσω του ήλιου.


 
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline stefanos

 • τακτικό μέλος
 • **
 • Thank You
 • -Given: 7
 • -Receive: 11
 • Gender: Male
Απ: βιταμίνη D
« Reply #5 on: December 26, 2013, 08:21:01 PM »
Καλησπέρα!!! Άρχισα φέτος (αρχές Νοέμβρη) να χρησιμοποιώ βιταμίνη D3!!! Ο λόγος που ξεκίνησα να παίρνω βιταμίνη D είναι οι ιώσεις και τα κρυολογήματα. Κάνοντας σχετική ερευνα στο ιντερνετ διαβασα ότι οι ιωσεις αυξάνονται κατα το χειμώνα λόγω της έλλειψης ήλιου και άρα βιταμίνης D. Η συγκεκριμένη βιταμίνη ενισχύει πολύ το ανοσοποιητικό μας σύστημα και γενικά μας προστατεύει. Παίρνω λοιπόν 3000 iu καθε μέρα μαζί με το πρωινό και μέχρι στιγμής δεν εχω αρρωστήσει καθόλου. Ας ελπίσουμε ότι θα παραμείνω υγιης μέχρι το Μάρτη που θα διακόψω τα χάπια , αφού ο ήλιος αρχίζει να γίνεται πιο δυνατός!

Κάποια αξιοπιστα (κατά τη γνώμη μου) sites που ασχολούνται με τη βιταμίνη d είναι τα εξής: vitamindcouncil.org και το vitamindwiki.com

Σε αυτά μπορείτε να βρείτε άφθονες πληροφορίς και τεκμηρίωση για τις προστατευτικές ιδιοτητες της βιταμίνης D.

Offline stefanos

 • τακτικό μέλος
 • **
 • Thank You
 • -Given: 7
 • -Receive: 11
 • Gender: Male
Απ: βιταμίνη D
« Reply #6 on: March 12, 2014, 03:27:41 PM »
Τελικά,όπως φαίνεται,η βιταμίνη D με βοηθησε και δεν αρρώστησα καθόλου φέτος το χειμώνα!!! Θα τη συνεχίσω μέχρι τέλη Μαρτίου και μετά θα αρχίσω σιγά σιγά και με προσοχή την ηλιοθεραπεία! Βέβαια,του χρόνου το χειμώνα θα ξαναπάρω βιταμίνη D για να προστατευτώ και για να επιβεβαιώσω πως τα φετινά αποτελέσματα δεν ήταν τυχαία!!!

Offline Θανάσης Αποστόλου

 • Διαχειριστής
 • ιδρυτικό μέλος
 • *****
 • Thank You
 • -Given: 223
 • -Receive: 182
 • Gender: Male
 • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
βιταμίνη D και αντίσταση στην ινσουλίνη
« Reply #7 on: March 21, 2014, 12:38:51 PM »
Η έλλειψη βιταμίνης D επιδεινώνει το πρόβλημα της αντίστασης στην ινσουλίνη

Quote
Αυτό που αυτή η ιαπωνική έρευνα φαίνεται να υπονοεί είναι ότι υπάρχει τρόπος για να καθυστερήσουμε ή ακόμη και να αντιστρέψουμε το μεταβολικό σύνδρομο και το διαβήτη τύπου 2 με την αύξηση πρόσληψης της βιταμίνης D3. Μην ξεχνάτε, για να μετατρέψετε τον ήλιο στο δέρμα σας σε βιταμίνη D3 πρέπει να υπάρχει χοληστερόλη στο δέρμα σας.
Η βιταμίνη D απαιτεί επαρκή χοληστερόλη. Γι’ αυτό μην αποφεύγετε ευεργετικές λιπαρές τροφές αλλά μόνο τα υδρογονωμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα!!
Οπότε μην τρέφεστε με τροφές χωρίς λιπαρά για να χάσετε βάρος αλλά ψάξτε να βρείτε ποια τρόφιμα περιέχουν καλά λιπαρά. Συμβουλή – τρώτε τρόφιμα που δεν είναι επεξεργασμένα ή υδρογονωμένα. Καταναλώστε τα καλά λίπη, ειδικά αυτά που είναι πλούσια σε ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα. Οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι τα 50 ng/ml είναι τα φυσιολογικά επίπεδα της βιταμίνης D για καλή υγεία αν και η επίσημη ιατρική θεωρεί πως και τα 20-30 ng/ml αρκούν. Αντίθετα, η ολιστική και η εναλλακτική ιατρική συστήνουν περίπου τα 80 ng/ml για θεραπευτικούς σκοπούς.
Πηγή: Η αντίσταση στην ινσουλίνη επιδεινώνεται από χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline Θανάσης Αποστόλου

 • Διαχειριστής
 • ιδρυτικό μέλος
 • *****
 • Thank You
 • -Given: 223
 • -Receive: 182
 • Gender: Male
 • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Απ: βιταμίνη D και καρδιακή υγεία
« Reply #8 on: March 21, 2014, 01:43:05 PM »
Έλλειψη βιταμίνης D επηρρεάζει την υγεία της καρδιάς!

Μην ξεχνάτε να λιάζεστε για λίγα λεπτά κάθε μέρα τώρα που ανοίγει ο καιρός.. Στο μπαλκόνι, στην ταράτσα, όπου μπορείτε. Φανελάκι, σορτσάκι και άααραγμα στον ήλιο!  :color:


Quote
Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης δείχνει ότι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D σχετίζονται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και πρόωρου θανάτου. Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 10.000 Δανοί και έχει δημοσιευθεί στο φημισμένο αμερικανικό περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει παραδοσιακά συνδεθεί με την κακή υγεία των οστών. Ωστόσο, τα αποτελέσματα από διάφορες μελέτες στον πληθυσμό δείχνουν ότι χαμηλά επίπεδα αυτής της σημαντικής βιταμίνης μπορεί επίσης να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο της ισχαιμικής καρδιακής νόσου, μια ονομασία που καλύπτει την καρδιακή προσβολή, τη στεφανιαία αρτηριοσκλήρυνση και τη στηθάγχη. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει την πίεση του αίματος, και είναι γνωστό ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Τα αποτελέσματα είναι συντριπτικά
     Εξετάσαμε την συσχέτιση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και ισχαιμικής καρδιακής νόσου και θανάτου, στη μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα. Παρατηρήσαμε ότι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D σε σύγκριση με τα βέλτιστα επίπεδα συνδέονται με 40% υψηλότερο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιακής νόσου, 64% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, 57% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, και το λιγότερο με 81% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο, λέει ο Δρ Peter Brondum-Jacobsen, κλινικός βιοχημικός στο Τμήμα, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης.

από τη σελίδα nutrilabs.gr
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline Θανάσης Αποστόλου

 • Διαχειριστής
 • ιδρυτικό μέλος
 • *****
 • Thank You
 • -Given: 223
 • -Receive: 182
 • Gender: Male
 • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
πώς να αυξήσω την απορρόφηση της D ;
« Reply #9 on: October 22, 2015, 04:53:48 PM »
Πώς να λαμβάνουμε τη βιταμίνη D;


Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος, όταν η καλοκαιρία μας εγκαταλείπει, θυμάμαι ξανά τη βιταμίνη D και ελέγχω τα αποθέματά μου στο ντουλάπι των συμπληρωμάτων.

Φέτος μου μπήκε η απορία: Πώς πρέπει να λαμβάνεται ένα συμπλήρωμα D για καλύτερη απορρόφηση;

Είχα την εντύπωση ότι πρέπει να λαμβάνεται με όσο το δυνατόν πιο λιπαρό γεύμα, και ακόμη καλύτερα με ζωικά λιπαρά. Έκανα λοιπόν μία σύντομη έρευνα για το θέμα και κατέληξα σε συμπεράσματα, που δεν ήταν ακριβώς αυτά που ανέμενα.

Σύμφωνα με έρευνα της κλινικής του Κλίβελαντ η λήψη της D με το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας αυξάνει κάπου στο 50% την απορροφητικότητά της, σε σχέση με το να ληφθεί σε ένα μικρό γεύμα. Άρα πράξτε αναλόγως.

Μία έρευνα του πανεπιστημίου Tufts της Βοστόνης έδειξε ότι η απορρόφηση της D αυξάνεται αν συνοδεύεται από μονοακόρεστα λιπαρά όπως αυτά του ελαιολάδου! Βέβαια η διαφορά σε σχέση με άλλους τύπους λιπαρών δεν ήταν πολύ μεγάλη, αλλά ομολογώ δεν το περίμενα το ελαιόλαδο να βοηθά τόσο στην απορρόφηση.

Σε μία έρευνα σε ανθρώπους βρέθηκε ότι 25000 IU D σε μία δόση απορροφήθηκαν στον ίδιο βαθμό είτε βρίσκονταν σε καλαμποκέλαιο, είτε σε πλήρες γάλα, είτε σε αποβουτυρωμένο γάλα. Μία άλλη έδειξε ότι η απορρόφηση είναι ίδια είτε η βιταμίνη βρίσκεται σε κάποιο έλαιο είτε είναι σε μορφή σκόνης (!)

Μετά από όλα αυτά, καιρός να κάνουμε μία απλοποίηση και να πούμε ότι ίσως τελικά δεν μετρά και τόσο το ΠΩΣ λαμβάνουμε τη βιταμίνη D. Αξίζει μόνο να θυμόμαστε 2 σημεία:

- Να τη λαμβάνουμε κατά προτίμηση με το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας.

- Να μην κολλάμε σε άλλες λεπτομέρειες για το είδος του φαγητού ή των λιπαρών, ούτε να θεωρούμε ότι απορροφάται καλύτερα με ζωικά λιπαρά (κορεσμένα κ ω3). Απορροφάται εξίσου καλά με κάθε είδος φαγητού και λίπους και ίσως και καλύτερα με το αγνό μας ελαιόλαδο.

Κρατάμε λοιπόν μόνο τη συνήθεια για τη λήψη στο μεγαλύτερο γεύμα.

υ. γ. Θα επανέλθω σε άλλη ευκαιρία με το θέμα της δοσολογίας, γιατί βλέπω πολλούς να αναφέρουν καλά αποτελέσματα με τη λήψη μεγαδόσεων D.
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!