Skeftomai.gr - Community

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΕΥΕΞΙΑ => Αποτοξίνωση => Topic started by: Θανάσης Αποστόλου on April 03, 2010, 08:17:45 PM

Title: Πώς να καθαρίζετε το σπίτι αποφεύγοντας τοξικά υλικά
Post by: Θανάσης Αποστόλου on April 03, 2010, 08:17:45 PM
Τα καθαριστικά που διαφημίζονται από την τηλεόραση και έντυπα συχνά προκαλούν περισσότερα προβλήματα από όσα λύνουν. Εκατομμύρια θανατηφόρες ασθένειες οφείλονται μερικώς ή αποκλειστικώς σε τοξίνες του περιβάλλοντος που ζούμε, και τα καθαριστικά υλικά έχουν μεγάλο μερίδιο σε αυτό. Και είναι κρίμα, διότι είναι ένα πρόβλημα που αποφεύγεται χρησιμοποιώντας εναλλακτικές λύσεις. ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ εναλλακτικές! Παρακάτω παραθέτω δύο άρθρα που προσφέρουν τέτοιες λύσεις.

Για σπίτι καθαρό και οικολογικό
Η υγιεινή του σπιτιού είναι η βασική αρχή για μια σωστή διαβίωση. Ιδανικός τρόπος για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι η χρήση φυσικών προϊόντων με καθαριστική δράση, τα οποία είναι φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Κάθε άνθρωπος σκέφτεται ιδανικά το σπίτι του σαν ένα επίγειο «παράδεισο». Ωστόσο, πέρα από τις ανέσεις που αναβαθμίζουν τη διαβίωση, το οικιακό περιβάλλον απειλείται καθημερινά από τοξικές «βόμβες» που παραμονεύουν.

Πρόκειται για τα αμφίβολης ποιότητας καθαριστικά προϊόντα που περιέχουν βλαπτικά υλικά, επικίνδυνες τοξίνες και κάποια παράγωγα βαρέων μετάλλων ή άλλων τοξικών στοιχειών, η χρόνια χρήση των οποίων μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία μας.

Η μόνη λύση είναι η διαρκής και σωστή ενημέρωση, ώστε να αποφεύγετε τα σύνθετα χημικά που μετατρέπουν το σπίτι σε... αντιδραστήριο, προκαλώντας από δερματικούς ερεθισμούς, αναπνευστικά προβλήματα και πονοκεφάλους έως σοβαρές βλάβες σημαντικών οργάνων, ασθένειες του αίματος και καρκινικές αλλοιώσεις.

Περιφρουρήστε την υγιεινή
Αλλάζετε τα φίλτρα στις συσκευές κλιματισμού σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Φροντίστε τα δωμάτια να αερίζονται καθημερινά και σχολαστικά. Εάν αυτό είναι τεχνικά ανέφικτο, εγκαταστήστε απορροφητήρες οι οποίοι διώχνουν τις δυσάρεστες οσμές από το σπίτι στην κουζίνα και στο μπάνιο. Καθαρίζετε τα φίλτρα των απορροφητήρων και ανανεώνετε τα όποτε βρωμίζουν (ειδική προσοχή στα φίλτρα του ενεργού άνθρακα). Επιλέγετε φυσικά υλικά και υφάσματα και περιορίζετε οτιδήποτε συνθετικό ή με πολλά χημικά παράγωγα.

Προτιμάτε χρώματα με βάση το νερό, βαφές ατοξικές με ειδικές «eco» προδιαγραφές -ειδικά για τα παιδικά δωμάτια- και βερνίκια με πιστοποίηση μη χρήσης τοξικών ουσιών.
Εχετε πολλά φυτά μέσα και έξω από το σπίτι. Προτιμήστε αυτά που βοηθούν στον καθαρισμό του αέρα από τα επικίνδυνα αιωρούμενα μικροσωματίδια. Καθαρίζετε με φυσικές ουσίες και όχι απαραίτητα με χημικά ισχυρά απορρυπαντικά. Το λευκό ξίδι, ο χυμός του λεμονιού και η μαγειρική σόδα έχουν αποδεδειγμένα κορυφαία αποτελέσματα σε πολλές «δύσκολες» περιπτώσεις.
Απομακρύνετε από τους χώρους όπου περνάτε μεγάλο μέρος της ημέρας μηχανήματα με υψηλή ακτινοβολία ή οτιδήποτε περιέχει σκόνες χρωμάτων και χημικά μελάνια.
Εξαφανίστε τη σκόνη και τη μούχλα που προκαλεί αλλεργίες. Το άκαρι που κρύβεται παντού και τα παράσιτα και, εάν υποφέρετε από αλλεργικό βρογχικό άσθμα, φροντίστε να μην υπάρχουν στον αέρα μικροσωματίδια και αλλεργιογόνα. Τοποθετήστε στην ηλεκτρική σκούπα και στο air condition ειδικά φίλτρα ΗΕΡΑ που συγκρατούν τα επικίνδυνα σωματίδια.
Με έξυπνους, εύκολους, ανέξοδους και κυρίως φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους, γνωρίστε τα μυστικά της οικολογικής καθαριότητας.

Το οικιακό οπλοστάσιο
Μπορεί κάποιες φυσικές ουσίες να κάνουν «θαύματα», όμως υπάρχουν και περιπτώσεις όπου απαιτείται η ισχυρή καθαριστική δράση εξειδικευμένων προϊόντων. Εκεί χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά εάν στο σπίτι υπάρχουν μωρά που θηλάζουν, ηλικιωμένοι ασθενείς ή άνθρωποι οι οποίοι ανήκουν σε κατηγορία υψηλού κινδύνου.

Η διαφορά ανάμεσα στα απολυμαντικά (που προορίζονται και για χειρουργική προετοιμασία αντισηψίας) και στα καθαριστικά είναι ότι τα τελευταία διώχνουν τη βρωμιά -και μαζί μ’ αυτή μεγάλο αριθμό μικροβίων- αλλά δεν τα σκοτώνουν. Τα απολυμαντικά, αντιθέτως, τα εξουδετερώνουν και πολλές φορές είναι απαραίτητα και αναγκαία. Για να χρησιμοποιήσετε σωστά αυτά τα προϊόντα είναι αναγκαίο να ακολουθείτε κάποιους κανόνες.

1. Μην αναμειγνύετε ποτέ δυο διαφορετικά προϊόντα. Οι μεταξύ τους αντιδράσεις μπορεί να είναι αναπάντεχα έντονες και επικίνδυνες ή να πολλαπλασιάσουν τη δράση τους με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

2. Ακολουθείτε επακριβώς τις οδηγίες που αναγράφονται στις ετικέτες τους και στις ενδεδειγμένες δόσεις για να διαλυθούν στο νερό.

3. Στο τέλος ξεπλένετε πάντα με άφθονο νερό και αφήνετε να στεγνώσουν.

Αφήστε τη φύση να... καθαρίσει

Για αντικείμενα από χαλκό ανακατέψτε αλάτι και ξίδι σε ένα μπουκάλι ή βαποριζατέρ με μηχανισμό σπρέι. Κουνάτε το μείγμα ψεκάστε στον χαλκό, περιμένετε 3 περίπου λεπτά και καθαρίζετε με ένα πανάκι.

Εάν τα κρυστάλλινα ποτήρια σας έχουν θαμπώσει από άλατα, τότε απλώστε επάνω τους σκόνη μαγειρικής σόδας, και τρίψτε τα με μαλακό βαμβάκι. Κατόπιν τα ξεπλένετε με χλιαρό νερό και τα σκουπίζετε με μαλακό πανί.

Για υπολείμματα από άλατα σε φλιτζάνια και κούπες του καφέ και του τσαγιού δοκιμάστε λευκό ξίδι. Γεμίστε την κούπα ή το δοχείο και αφήστε το να δράσει όλη τη νύχτα. Το πρωί ξεπλένετε με χλιαρό νερό.

Για να καθαρίσετε την καφετιέρα του γαλλικού καφέ, μη χρησιμοποιείτε επικίνδυνα χημικά. Γεμίστε τη με νερό ρίξτε μέσα μία ή δύο κουταλιές μαγειρικής σόδας και αφήστε την να βράσει και να περάσει μέσα στην κανάτα. Κατόπιν ξεπλένετε πολύ καλά έως όταν απομακρυνθεί κάθε ίχνος του διαλύματος.

Για απολύμανση. Ψεκάστε την επιφάνεια που θέλετε να απολυμάνετε με άσπρο ξίδι ή μηλόξιδο. Κατόπιν σκουπίστε με ένα βρεγμένο πανί.

Εάν ο βραστήρας σας έχει γεμίσει με άλατα, γεμίστε τον με ένα μείγμα από νερό και ξίδι σε ίσες ποσότητες. Βάλτε τον να λειτουργήσει και όταν το μείγμα βράσει και κλείσει το σύστημα, αφήστε τον κάπου για όλη τη νύχτα. Την άλλη μέρα αδειάστε το περιεχόμενο ξεπλύνετε πολύ καλά τον βραστήρα, γεμίστε τον με φρέσκο νερό και βάλτε τον να βράσει. Πετάξτε το νερό και ξεπλύνετε πολύ καλά.

Για να διώξετε την κακοσμία από τα δοχεία των σκουπιδιών τα πλένετε με νερό και ξίδι, τα αφήνετε να στεγνώσουν στον ήλιο, και τοποθετήστε κατόπιν φλούδες πορτοκαλιού, λεμονιού ή γκρέιπ φρουτ.

Απαλλαχθείτε από τις δυσάρεστες οσμές του ψυγείου, γεμίζοντας ένα μικρό μπολ με σόδα φαγητού και ένα με κάρβουνο και τοποθετώντας τα σε κάποιο ράφι μέσα στο ψυγείο.

Για τους νεροχύτες, διαλύστε μερικά κουταλάκια μαγειρική σόδα σε ένα δοχείο με ζεστό νερό. Εάν θέλετε να απομακρύνετε λίπη, προσθέστε χυμό λεμονιού ή ξίδι.

Μπορείτε να διώξετε τις μυρωδιές από τις αποχετεύσεις με σόδα και ξύδι. Μία κούπα μαγειρική σόδα, μία κούπα ξίδι και κατόπιν πολύ βραστό νερό είναι το μυστικό, ώστε να αποφύγετε τις αναθυμιάσεις από τη χρήση των τοξικών χημικών, που μπορεί να σας προκαλέσουν προβλήματα.

Καθαρίστε τις επιφάνειες των τζαμιών και των παραθύρων με νερό και ξίδι. Θα αστράφτουν.

Για τον καθαρισμό του φούρνου χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα και βόρακα σε σπρέι. Αφήστε το να δράσει για ένα μισάωρο και μετά σκουπίστε με ένα υγρό σφουγγάρι ή πανί. Αφήστε το να στεγνώσει.

Καθαρίστε το σερβίτσιο πορσελάνης από τα ίχνη του τσαγιού τρίβοντάς το απαλά με ένα πανί και αλάτι.

Μην πετάτε τα υπολείμματα του γαλλικού καφέ. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, ρίχνετέ τα στον νεροχύτη. Θα βοηθήσουν πολύ στον καθορισμό των σωλήνων από τα λίπη.

Για να μη μουχλιάσει το κάτω μέρος της κουρτίνας του μπάνιου περάστε την με ένα στρώμα baby oil. Εάν έχει προλάβει να κάνει λεκέδες χρησιμοποιείστε σόδα φαγητού και χλιαρό νερό για να την καθαρίσετε.

Εχετε παλιά αντικείμενα από μπρούντζο και θέλετε να γυαλίσουν; Υπάρχει λύση και λέγεται κέτσαπ. Ναι όπως το ακούσατε. Περάστε την επιφάνεια απαλά με κέτσαπ και τρίψτε με ένα μαλακό βαμβακερό πανί μέχρι να γυαλίσει τελείως. Εάν πάλι το πρόβλημα περιλαμβάνει και λεκέδες που δεν φεύγουν με τίποτα από την μπρούντζινη επιφάνεια, σας έχουμε και κάτι πιο δυνατό. Βουτήξτε μισό λεμόνι σε αλάτι και μ’ αυτό καθαρίστε τους λεκέδες. Κατόπιν πλύνετέ το με σαπούνι διαλυμένο σε ζεστό νερό και σκουπίστε το απαλά.

Τα χάλκινα αντικείμενα απαιτούν διαφορετική μεταχείριση. Ρίξτε σε ένα βαποριζατέρ λευκό ξίδι μέχρι τη μέση του δοχείου, προσθέστε 3 κουταλιές αλάτι, κλείστε το βαποριζατέρ και κουνήστε το μείγμα. Κατόπιν ψεκάστε στη χάλκινη επιφάνεια, περιμένετε 3-5 λεπτά και καθαρίστε με ένα μαλακό βαμβακερό πανί.


Προϊόντα γενικής χρήσης

Αλάτι
Είναι ισχυρό καθαριστικό λόγω της κρυσταλλικής μοριακής δομής του, ενώ παράλληλα απολυμαίνει.

Οινόπνευμα
Εκτός από τη βρωμιά διώχνει και μεγάλο αριθμό μικροβίων. Χρησιμοποιείται για παράθυρα, καθρέφτες, γυάλινες επιφάνειες και δύσκολους λεκέδες.

Βότανα
Διαθέτουν απολυμαντικές και καθαριστικές ιδιότητες. Η λεβάντα, το φασκόμηλο, το γεράνι κ.ά. είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά.

Χλώριο
Είναι ιδανικό για απολύμανση, αλλά έχει πολλές παρενέργειες σε μεγάλες ποσότητες. Χρειάζεται ιδιαίτερες προφυλάξεις και πρέπει να χρησιμοποιείται όπου υπάρχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις απολύμανσης (όπως ο χώρος του μπάνιου, τα είδη υγιεινής κ.τ.λ.). Μην το ανακατεύετε ποτέ με αμμωνία και καυστικά προϊόντα καθαρισμού του WC. Η ένωσή τους δημιουργεί επικίνδυνα τοξικά αέρια. Εχετε πάντα ανοιχτά παράθυρα όταν το χρησιμοποιείτε, φοράτε γάντια, προσέξτε να μην έρθει σε επαφή με το δέρμα, τα μάτια και τις βλεννογόνους και προπαντός να μην το πλησιάσουν μικρά παιδιά. Αδιάλυτο μπορεί να προκαλέσει φθορές στην επιφάνεια πολλών υλικών, όπως η πορσελάνη και το σμάλτο που γυαλίζουν και να τα θαμπώσει.

Αμμωνία και σόδα φαγητού
Πρόκειται για αλκαλικά υλικά, προορισμένα να εξαφανίζουν όξινους λεκέδες. Η αμμωνία είναι εξαιρετική για τα τζάμια και δεν αφήνει ίχνη. Είναι όμως και επικίνδυνη και δεν πρέπει να εισπνέεται ούτε να έρχεται σε επαφή με το δέρμα, ειδικά σε αδιάλυτη μορφή. Η σόδα είναι εξαιρετική, ακίνδυνη, έχει τεράστιες δυνατότητες στο καθάρισμα και το γυάλισμα και κοστίζει πάμφθηνα.

Ξίδι
Καθαρίζει, απολυμαίνει την ατμόσφαιρα και διώχνει τις ανεπιθύμητες οσμές. Διαλυμένο σε νερό ή μόνο του, θεωρείται «θαυματουργό» για αφαίρεση λεκέδων ή για τον καθαρισμό της τουαλέτας σε συνδυασμό με σόδα.

Αιθέρια έλαια
Μπορούν να αλλάξουν την καθημερινή ρουτίνα της καθαριότητας του σπιτιού. Για παράδειγμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον νεροχύτη. Προσθέστε 5-7 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού μέσα στο νερό με την σαπουνάδα και τα πιάτα σας θα μοσχοβολούν. Τα αρωματικά έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σφουγγάρισμα των δαπέδων. Ρίξτε 20 σταγόνες σε 8 λίτρα νερού με αγνό σαπούνι και τα πάντα θα μοσχοβολούν. Απαλλάξτε τα χαλιά σας από τις μυρωδιές, ειδικά εάν υπάρχουν στο σπίτι καπνιστές ή κατοικίδια. Σε 500 ml βόρακα προσθέστε 25 σταγόνες αιθέρια έλαια. Ανακατέψτε καλά, ώστε να διαλυθούν και εφαρμόστε το διάλυμα στο χαλί. Κατόπιν σκουπίστε το.

Βασίλης Δαλαμπίνης - εφημερίδα Έθνος


άλλα θέματα του φόρουμ που μπορεί να σας ενδιαφέρουν:

► Λάθη και μυστικά της γυναικείας προπόνησης (http://www.skeftomai.gr/ygeia/forum/index.php?topic=643.0)

(στείλτε το άρθρο σε φίλες σας που προπονούνται με βάρη!)

► συμπληρώματα διατροφής στο 1/5 της τιμής των φαρμακείων (http://www.skeftomai.gr/ygeia/forum/index.php?topic=501.0)
(κοινοποιήστε το σε φίλους σας που ψωνίζουν συμπληρώματα διατροφής!)
Title: Απ: Πώς να καθαρίζετε το σπίτι αποφεύγοντας τοξικά υλικά
Post by: Θανάσης Αποστόλου on April 03, 2010, 08:21:36 PM
Από τη σελίδα Vita.gr

KΑΘΙΣΤΙΚΟ

Ξύλινα έπιπλα
• Φτιάξτε ένα διάλυμα από ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο και μία κουταλιά λεμόνι και καθαρίστε τα έπιπλα. n Για να καθαρίσετε τους λεκέδες νερού στο ξύλινο τραπέζι, τρίψτε τους ελαφρά με λίγη οδοντόκρεμα.

Tζάκι
• Για να διώξετε τις μυρωδιές του τζακιού, ρίξτε μαγειρική σόδα σε ένα ρηχό σκεύος, βάλτε το μέσα στην εστία και αφήστε το όλη τη νύχτα.
• Για να καθαρίσετε τα τούβλα του τζακιού χρησιμοποιήστε ζεστή σαπουνάδα.

Xαλί
• Tο χαλί κοντά στο τζάκι μπορεί να έχει λεκέδες από κάρβουνο. Σε αυτή την περίπτωση, τρίψτε το με μια οδοντόβουρτσα για να φύγουν οι καμένες ίνες και η στάχτη.
• Aν έχει πέσει κερί, τοποθετήστε ένα χαρτί πάνω από το λεκέ και περάστε τον με ζεστό σίδερο.
• Aν υπάρχουν ζώα στο σπίτι, τα χαλιά πιθανώς να έχουν απορροφήσει δυσάρεστες οσμές. Bάλτε ανθρακική σόδα και αφήστε τη για αρκετές ώρες ή και όλη τη νύχτα. Tο πρωί περάστε το χαλί με την ηλεκτρική σκούπα.

Aσημικά
Aνακατέψτε ένα λίτρο πολύ ζεστό νερό, μία κουταλιά μαγειρική σόδα και μία κουταλιά αλάτι. Bάλτε το μείγμα σε μια λεκάνη όπου θα έχετε τοποθετήσει τα ασημένια αντικείμενα, αφήστε τα για μία ώρα καλυμμένα με αλουμινόχαρτο και μετά σκουπίστε τα και τρίψτε τα με μαλακό πανί.
Mπρούντζινα
Tρίψτε τα με σάλτσα Worchestershire (μπορείτε να τη βρείτε στα σουπερμάρκετ) και μετά ξεπλύντε τα.

Πατώματα
Για να καθαρίσετε τα πατώματα, χρησιμοποιήστε νερό και ξίδι.
Για πατώματα από βινύλιο, προσθέστε και ένα φλιτζάνι baby oil.
Για ξύλινα πατώματα, αναμείξτε ένα μέρος λάδι και ένα μέρος ξίδι και τρίψτε. Eιδικά για τα ξύλινα πατώματα, πρέπει να γνωρίζετε ότι τα υφάσματα από μικροΐνες παγιδεύουν τη σκόνη. Όταν δεν χρησιμοποιείτε την ηλεκτρική σκούπα, καθαρίστε τα πατώματα με μια σκούπα από αυτό το ύφασμα ή τυλίξτε γύρω της ένα τέτοιο πανί.
• Ποτέ μη ρίχνετε νερό σε ξύλινα πατώματα.
Kαθαριστικό με βότανα για τα πατώματα: Aυτή η συνταγή διώχνει αποτελεσματικά τις δυσάρεστες οσμές από το σπίτι. n 1/8 του φλιτζανιού υγρό σαπούνι
•1/4 του φλιτζανιού λευκό ξίδι ή χυμό λεμονιού n 1/2 φλιτζάνι αρωματικό τσάι βοτάνων, όπως μέντα. Aνακατεύετε όλα τα υλικά σε έναν κουβά, προσθέτετε νερό μέχρι να αφρίσει το μείγμα και σφουγγαρίζετε.

MΠΑΝΙΟ

Nιπτήρας, βρύσες
• Mην πετάτε τα ξεθυμασμένα αναψυκτικά τύπου κόλα. Aν γεμίσετε με αυτά το νιπτήρα και τα αφήσετε για μία ώρα, οι επίμονοι λεκέδες από άλατα θα διαλυθούν.
• Για να γυαλίσετε τις βρύσες, τρίψτε τις με μία λεμονόκουπα.
• Tο βράδυ τυλίξτε τις βρύσες με πανιά που έχουν μουλιάσει σε ξίδι. Tο πρωί οι λεκέδες από τα άλατα θα έχουν απομακρυνθεί.
• Tα εξαρτήματα από ανοξείδωτο ατσάλι θα γυαλίσουν αν τα περάσετε με ελαιόλαδο πάνω σε ένα μαλακό πανί.
• Για βουλωμένους νιπτήρες, ρίχνετε στην αποχέτευση
• 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα
• 1/2 φλιτζάνι λευκό ξίδι και κλείνετε την τάπα. Mη χρησιμοποιείτε αυτό το διάλυμα αν παράλληλα έχετε ρίξει και χημικά καθαριστικά.

Παράθυρα
• Για να καθαρίσετε τα τζάμια, ανακατέψτε 4 κουταλιές ξίδι σε 1 λίτρο νερό.
• Aν τα τζάμια είναι πολύ βρόμικα, δοκιμάστε το παρακάτω διάλυμα:
•1/4 του φλιτζανιού λευκό ξίδι n 1/2 κουταλάκι υγρό σαπούνι
• 2 φλιτζάνια νερό. Aνακατέψτε όλα τα υλικά σε ένα ψεκαστήρι και ανακινήστε καλά. Ψεκάστε και σκουπίστε. Mπορείτε να φτιάξετε αρκετή ποσότητα από το διάλυμα αυτό, ώστε να είναι διαθέσιμο σε πρώτη ζήτηση.

Πλακάκια
• Πριν τον καθαρισμό, ρίξτε άφθονο καυτό νερό με το τηλέφωνο του ντους. O ατμός θα διαλύσει τη βρομιά.
• Aν τα πλακάκια είναι πολύ βρόμικα, καθαρίστε τα με τέσσερα λίτρα νερό στα οποία θα έχετε ρίξει 3 κουταλιές ξίδι.

Mπανιέρα
• Για να ξεμπλοκάρετε την μπανιέρα από τις τρίχες που μαζεύονται στην τρύπα της αποχέτευσης, δοκιμάστε να την ψεκάζετε με αποτριχωτικό σπρέι. Aκούγεται παράξενο, αλλά λειτουργεί! Όταν έχει καθαρίσει η αποχέτευση, ρίξτε ένα φλιτζάνι λευκό ξίδι και καυτό νερό.
• Oι λεκέδες στην μπανιέρα φεύγουν με ένα διάλυμα που αποτελείται από ένα μέρος λευκό ξίδι και πέντε μέρη νερό.
• Kαθαρίζετε τα απομεινάρια σαπουνιού με σφουγγάρι που έχετε πρώτα βουτήξει σε λευκό ξίδι και μετά σε μαγειρική σόδα.

Φυσικό απορρυπαντικό
Aυτό το μείγμα είναι εξαιρετικό για να τρίψετε μπανιέρες, νιπτήρες, ντους, αλλά και φορμάικες.
• Aνακατεύετε 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα με υγρό σαπούνι, τόσο ώστε να φτιάξετε ένα πηχτό μείγμα σαν πάστα. Προαιρετικά, προσθέτετε 5-10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας, που έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Pίχνετε μέρος του μείγματος σε σφουγγάρι, καθαρίζετε και ξεπλένετε. Κάθε φορά φτιάξτε μόνο όσο μείγμα σάς χρειάζεται.

Για τη μούχλα στην κουρτίνα του μπάνιου (ή όπου αλλού υπάρχει)
• 2 κουταλάκια αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου
• 2 φλιτζάνια νερό. Aνακατεύετε σε ψεκαστήρι, ανακινείτε καλά και ψεκάζετε όπου υπάρχει πρόβλημα. Mην ξεβγάλετε. H έντονη μυρωδιά θα φύγει σε μία μέρα. Tο αιθέριο έλαιο tea tree, που είναι ισχυρό μυκητοκτόνο, είναι ακριβό, αλλά το μείγμα θα κρατήσει μήνες, εκτός και αν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα μούχλας στο σπίτι.

Λεκάνη
• Xρησιμοποιήστε βόρακα (από τα φαρμακεία), που καταπολεμά τα βακτήρια και τους λεκέδες και είναι φιλικός προς το περιβάλλον. O βόρακας υπάρχει σε σκόνη. Bάζετε λίγη σε ένα σφουγγάρι και τρίβετε την επιφάνεια.
• Kαλή δουλειά κάνουν οι ταμπλέτες για τεχνητές οδοντοστοιχίες. Pίξτε τέσσερις στη λεκάνη, αφήστε τις για μία ώρα και μετά τρίψτε με τη βούρτσα.
• Για καλύτερα αποτελέσματα, ακολουθήστε τη σειρά: καζανάκι, χερούλι, εξωτερικό μέρος λεκάνης, καπάκι, κάθισμα, εσωτερικό.

Oσμές
• Για να αρωματίσετε το μπάνιο, περάστε τη λάμπα (όταν είναι σβησμένη) με ένα βαμβάκι στο οποίο έχετε ρίξει μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο που σας αρέσει. Όταν ανάψετε το φως, η θερμότητα θα διασκορπίσει παντού το άρωμα.

KΟΥΖΙΝΑ

Ψυγείο
Aδειάζετε το ψυγείο από τα τρόφιμα. Σε ένα ψεκαστήρι αναμείξτε:
• 1 κουταλάκι βόρακα • 3 κουταλιές ξίδι • 2 φλιτζάνια ζεστό νερό. Ανακινήστε, ψεκάζετε και σκουπίζετε.

Πλακάκια
• Aν έχουν μαζέψει λίπη, τρίψτε τα με ξίδι ή λεμόνι.
• Tο περισσότερο λίπος μαζεύουν τα πλακάκια κοντά στην εστία. Bρέξτε και στύψτε ένα σφουγγάρι, ρίξτε του μαγειρική σόδα και τρίψτε.
• Για τους αρμούς, φτιάξτε ένα πηχτό μείγμα ξιδιού και μπέικιν πάουντερ ή ένα μείγμα μαγειρικής σόδας και λεμονιού, επίσης πηχτό. Tρίβετε με μια οδοντόβουρτσα, αφήνετε για δύο ώρες και ξεπλένετε.

Pάφια
Aδειάστε τα και πάρτε τα με το ειδικό εξάρτημα της ηλεκτρικής σκούπας τη σκόνη, τα ψίχουλα κλπ. Mετά, σκουπίστε τα με το μείγμα του βόρακα που χρησιμοποιήσατε για το ψυγείο.

Πάγκοι
Xρησιμοποιήστε αυτό το φυσικό γενικό καθαριστικό:
• 1/2 κουταλάκι υγρή σόδα (ανθρακικό νάτριο)
• 2 κουταλάκια βόρακα
• 1/2 κουταλάκι υγρό σαπούνι
• 2 φλιτζάνια καυτό νερό.
Aνακατεύετε τα υλικά σε ψεκαστήρι. Pίχνετε καυτό νερό, κλείνετε το καπάκι και ανακινείτε πολύ καλά. Mπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε τον πάγκο της κουζίνας ή το μπάνιο. Για σκληρούς λεκέδες, αφήστε το να ενεργήσει για λίγα λεπτά, πριν σκουπίσετε.

Πλύσιμο πιάτων
• Για να κάνετε το απορρυπαντικό των πιάτων να δουλέψει πιο σκληρά για εσάς, προσθέστε μία-δύο σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεμονιού στο νερό με το οποίο πλένετε τα πιάτα.
• Kαθαρίστε τους λεκέδες στις πορσελάνες τρίβοντας με μαγειρική σόδα.

Φούρνος (ηλεκτρικός και μικροκυμάτων)
• Για δύσκολους λεκέδες στο φούρνο, χρησιμοποιήστε ένα διάλυμα από 2 κουταλιές υγρό σαπούνι και 2 κουταλάκια βόρακα σε ζεστό νερό.
• Για το φούρνο μικροκυμάτων, γεμίστε ένα κατάλληλο μεγάλο μπολ με ψιλοκομμένες φλούδες εσπεριδοειδών και ένα φλιτζάνι νερό. Aνάψτε το φούρνο και, αφού βράσει, βγάλτε το και καθαρίστε με ένα πανί.

Nεροχύτης, βρύση
• Όπως και στο μπάνιο.


KΡΕΒΑΤΟΚΑΜΑΡΑ

Oσμές
• Pίξτε λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου μέντας ή κανέλας σε βαμβακάκια τα οποία θα βάλετε σε ένα βαζάκι, το οποίο θα κλείσετε με αλουμινόχαρτο που θα έχετε τρυπήσει σε πολλά σημεία. Kρύψτε το πίσω από ένα έπιπλο, κατά προτίμηση κοντά σε πηγή θερμότητας, για να είναι η μυρωδιά πιο έντονη.

Kρεβάτι
• Aερίστε τα στρώματα των κρεβατιών, πασπαλίστε τα με μαγειρική σόδα για να απορροφηθεί η υγρασία και ύστερα περάστε τα με την ηλεκτρική σκούπα.
• Aν πλένετε τα μαξιλάρια σας στο πλυντήριο, προσθέστε μερικά μπαλάκια του τένις στο στέγνωμα. Aυτό θα τα βοηθήσει να παραμείνουν φουσκωτά.

Tοίχοι
• Kαθαρίζετε με σφουγγάρι που έχετε βρέξει με νερό και ξίδι.
• Aν υπάρχει μούχλα, καθαρίζετε με ξίδι και αλάτι σε ίσα μέρη. n Για μολυβιές στους τοίχους, χρησιμοποιήστε ψίχα ψωμιού ή λευκή γόμα.
Title: 15 έξυπνα tips καθαριότητας
Post by: Θανάσης Αποστόλου on June 02, 2012, 09:58:52 AM
επειδή βλέπω ότι το θέμα αυτό έχει αρκετή αναγνωσιμότητα, προσθέτω δύο ακόμη σχετικά κείμενα που βρήκα στο νετ. Μερικά θα τα δοκιμάσω το συντομότερο! πχ. το πώς να μη μυρίζει το σπίτι από το μπρόκολο που τα τρώω συχνά..  :)

(http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTviuP653NA5jrjymefF5zWLotPOzCiP-UyKc1TRdZffSf_YSkh0nwCUl-OAg)

Quote
15 έξυπνα tips καθαριότητας

1. Τώρα που καλοκαιριάζει όλοι αγοράζουμε φυτά για το μπαλκόνι μας ή τον κήπο. Πολλά από αυτά όμως μαζεύουν μέσα μικρά ζωύφια και σκουληκάκια. Μπορείς να τα εξοντώσεις αφού βάλεις μέσα σε ένα ψεκαστήρα νερό μαζί με λίγες σταγόνες απορρυπαντικού πιάτων.

2. Πως να γυαλίσεις τα φύλλα των φυτών σου; Αρκεί να βάλεις μέσα σε έναν ψεκαστήρα ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα, τρεις κουταλιές λάδι και λίγο νερό. Μετά ανακατεύεις και ψεκάζεις!

3. Φοβάσαι τις κατσαρίδες; Τις σιχαίνεσαι πιο πολύ γιατί πάνε και κρύβονται μέσα στα ντουλάπια της κουζίνας ή του μπάνιου; Για να τις αποφύγεις μπορείς να τοποθετήσεις μέσα στο ντουλάπι ένα μπολάκι με αμμωνία και ζάχαρη.

4. Ο λεκές από κόκκινο κρασί φεύγει αν ρίξεις στο σημείο άσπρο κρασί!

5. Λεκές από αίμα; Ρίξε πάνω στο σημείο που έχει το αίμα λίγο οξυζενέ, άφησέ το να μουλιάσει και μετά ξέβγαλέ το με κρύο νερό.

6. Λερώθηκαν τα καινούρια άσπρα σου παπούτσια; Μην αγχώνεσαι βγαίνει με οδοντόκρεμα και γίνονται πάλι καινούρια!

7. Λερώθηκαν τα ρούχα σου από γράσο; Υπάρχει και σε αυτό λύση! Άλειψε με βούτυρο το σημείο που έχει πάνω το γράσο, αφαίρεσε το βούτυρο με κρασί και μετά πλύνε κανονικά με το απορρυπαντικό σου.

8. Οτιδήποτε λεκέ (σοκολάτα, καφές, τσάι κ.α) και να έχει το αγαπημένο σου χαλί μπορείς να τον εξαφανίσεις τρίβοντας με λευκό ξύδι.

9. Η λακ κάνει θαύματα στα μαλλιά, γεμίζει όμως με αντιαισθητικούς λεκέδες το σπίτι, όπου κι αν "κάτσει". Βάλε λοιπόν πάνω σε ένα βρεγμένο βέτεξ λίγο μαλακτικό και πέρασέ το από πάνω!

10. Για τα τζάμια... Φτιάξε ένα διάλυμα με χλιαρό νερό και μια κουταλιά κορν φλάουερ και ψέκασε!

11. Πολλά κεριά θαμπώνουν και μαζεύουν σκόνη πάνω. Μπορείς να τα γυαλίσεις αφού τα καθαρίσεις με οινόπνευμα.

12. Αν σου τελείωσε το σύρμα κουζίνας μην ανησυχείς γιατί υπάρχει λύση! Πάρε λίγο αλουμινόχαρτο και φτιάξε μία μπαλίτσα...

13. Τρίζει το κρεβάτι την ώρα που πας να κοιμηθείς; Βάλε τέλος στο τρίξιμο ψεκάζοντας τις ενώσεις με σπρέι σιλικόνης.

14. Για να περάσεις πιο εύκολα την κλωστή στη βελόνα απλά βάλε λίγη λακ στην άκρη και θα δεις ότι θα περάσει αμέσως!

15. Για να φύγουν οι μυρωδιές από μπρόκολο, κουνουπίδι κ.α τοποθέτησε απλά στο καπάκι της κατσαρόλας ένα βαμβάκι μουσκεμένο από ξύδι.

πηγή: portalnews.gr


μερικές ακόμη οικολογικές πρακτικές συμβουλές:

 
Quote
THE ECO-FRIENDLY TIPS

1. Αν θέλεις το σπίτι σου να μυρίζει όμορφα, αν θέλεις η ατμόσφαιρα να σου προσφέρει ευεξία δεν έχεις παρά να κόψεις μερικές φλούδες πορτοκαλιού και να τις ψήσεις στο φούρνο. Μπορείς επίσης να βράσεις μερικά ξυλάκια κανέλας μέσα σε λίγο νερό ή φασκόμηλο (που διώχνει και την αρνητική ενέργεια). Θα εξαφανιστούν όλες οι άσχημες μυρωδιές και ο χώρος θα αναζωογονήσει την ψυχολογία σου.  Και με ελάχιστο κόστος.


2. Αν έχεις μαγειρέψει ψάρι ή αυγό και δεν φεύγουν οι μυρωδιές από τα πιάτα ή τα ποτήρια χρησιμοποίησε ξύδι και λεμόνι που θα απομακρύνουν κάθε ενοχλητική μυρωδιά...


3. Μήπως ξέχασες στο ψυγείο τρόφιμα, χάλασαν και μυρίζει άσχημα; Μην ανησυχείς γιατί υπάρχει λύση! Φτιάξε να πιεις ένα τσαγάκι και μετά βάλε το φακελάκι σε ένα πιατάκι και τοποθέτησέ το μέσα στο ψυγείο. Θα δεις ότι θα απομακρύνει κάθε άσχημη μυρωδιά...


4. Αν έχεις παρατηρήσει ότι οι βραστήρας και οι κατσαρόλες έχουν ασπρίσει από τα άλατα, βάλε μέσα λίγο ξύδι με νερό και άφησέ τα για μερικά λεπτά να βράσουν. Αν σε ενοχλεί η μυρωδιά που έχει το ξύδι, μετά κάνε δύο βρασίματα με σκέτο νερό για να μην μυρίζει!


5. Αν από την άλλη διακρίνεις άλατα στη βρύση και στο νιπτήρα της κουζίνας, τότε τρίψε με στιμμένη λεμονόκουπα καλά καλά και θα δεις ότι θα απομακρυνθούν. Εκτός από αυτό, το λεμόνι προσφέρει και μοναδικό άρωμα στο σπίτι!


6. Για τον καθαρισμό στις επιφάνειες της κουζίνας διάλυσε μέσα σε νερό 10 σταγόνες περγαμόντο και 5 τεϊόδεντρου και για τις επιφάνειες του μπάνιου διάλυσε μέσα σε νερό 10-15 σταγόνες κέδρο, λεμόνι και αγριοκυπάρισσο. Θα καθαρίσουν τέλεια...


7. Αν η ηλεκτρική σου σκούπα μυρίζει κάθε φορά που την βάζεις μπρος, βάλε μέσα στη σακούλα της σκούπας ένα φιαλίδιο με σκόνη βανίλιας. Μετά θα μυρίζει όλο το σπίτι σαν να έψηνες κέικ!


8. Αν δεν αντέχεις την μυρωδιά των απορρυπαντικών τότε χρησιμοποιήσε αιθέρια έλαια στον καθαρισμό του σπιτιού. Για παράδειγμα βάλε μέσα σε νερό 10 με 15 σταγόνες αιθέρια έλαια που μυρίζουν καθαριότητα όπως λεμονιού, λεβάντας, κέδρου και καθάρισε το πάτωμα. Όχι μόνο θα αστράφτει αλλά θα μυρίζει και εκπληκτικά!


9. Αν τα τασάκια του σπιτιού μυρίζουν αυτή την άσχημη τσιγαρίλα, ρίξε μέσα λίγο σκόνη βανίλιας για να διώξεις την άσχημη μυρωδιά.


10. Θέλεις να μοσχομυρίζουν οι ντουλάπες και τα συρτάρια με τα ρούχα σου; Τότε αντί να αγοράσεις τα έτοιμα μυρωδάτα φακελάκια προτίμησε να ράψεις δικά σου λινά σακουλάκια και να βάλεις μέσα αποξηραμένο δυόσμο, λεβάντα ή μέντα. Φέρε τη φύση στην ντουλάπα σου... Έτσι, προστατεύεις και τα ρούχα σου.


11. Μήπως οι λευκές σου κάλτσες έχουν χάσει τη λάμψη τους; Δεν έχεις παρά να τις βάλεις μέσα σε καυτό νερό με κομμάτια λεμονιού και να τις βράσεις!


12. Τέλος αν τα αθλητικά σου παπούτσια μυρίζουν, ρίξε μέσα λίγο μαγειρική σόδα για να απομακρύνεις την ανεπιθύμητη μυρωδιά...
πηγή: tlife.gr
Title: Απ: Πώς να καθαρίζετε το σπίτι αποφεύγοντας τοξικά υλικά
Post by: ηλιοτρόπιο on October 11, 2012, 06:23:39 PM
Καλησπέρα,
επειδή αυτό το θέμα μου είναι πολύ ενδιαφέρον να ανοίξω ένα καινούργιο θέμα ή να συνεχίσω σ'αυτό, για να ανταλλάξουμε απόψεις για οικολογική καθαριότητα και με άλλα μέλη; =thumb=
Title: Απ: Πώς να καθαρίζετε το σπίτι αποφεύγοντας τοξικά υλικά
Post by: Θανάσης Αποστόλου on October 11, 2012, 11:01:59 PM
Συνέχισέ το εδώ καλύτερα! Να τα έχουμε όλα μαζεμένα.. Πράγματι είναι μεγάλο θέμα, και κρυφή αιτία πολλών προβλημάτων τα χημικά που χρησιμοποιούμε στην καθαριότητα..
Title: Απ: Πώς να καθαρίζετε το σπίτι αποφεύγοντας τοξικά υλικά
Post by: ηλιοτρόπιο on October 12, 2012, 01:43:05 PM
  Ναι, πράγματι!!! Τώρα στο σπίτι υπάρχει μόνο ξύδι, σόδα.....και τα χημικά είναι παρελθόν. Όχι ότι χρησιμοποιούσαμε πολλά, αλλά κάτι λίγο...
  Και μια σύντομη εμπειρία μου ήταν ο καθαρισμός του μεταλικού μέρους του απορροφητήρα (απλού), που είχε αλλάξει στην κυριολεξία χρώμα από τα λίπη(λείπαμε για μεγάλο διάστημα). Με σόδα διαλυμένη σε χλιαρό νερό και λίγη αδιάλυτη έγινε πεντακάθαρος και κυρίως χωρίς το "ειδικό χημικό διάλυμα" που μου σύστησαν να πάρω και ήταν πολύ δραστικό, άρα πολύ καταστροφικό για το περιβάλλον και για μας... :P
   
Title: Απ: Πώς να καθαρίζετε το σπίτι αποφεύγοντας τοξικά υλικά
Post by: Θανάσης Αποστόλου on October 13, 2012, 02:37:57 PM
Σούπερ! Γράψε και ότι άλλο μπορείς να κάνεις με αυτά τα απλά υλικά!! Εγώ ομολογώ δεν έχω μεγάλη πείρα στο καθάρισμα με αυτούς τους τρόπους. Απλώς παρέθεσα τις παραπάνω πληροφορίες και από... πρακτική εφαρμογή, το μόνο που έχω κάνει είναι ότι αγόρασα από iherb κάποια προϊόντα με τα οποία αντικατέστησα τα περισσότερα από τα "συμβατικά" και πολύ δηλητηριώδη χημικά που χρησιμοποιούσα παλιά. Είναι κι αυτό κάτι, αλλά η δική σου λύση (σόδα, ξύδι) είναι πιο οικονομική και φαντάζομαι το ίδιο αποτελεσματική. Με αφορμή αυτά που γράφεις θα αρχίσω να περνάω λίγο περισσότερο στην πρακτική εφαρμογή..

Αντίθετα, σε προϊόντα προσωπικής περιποίησης, πχ. κρέμα ξυρίσματος, αρώματα, σαμπουάν κλπ έχω εντρυφήσει περισσότερο, και προσεχώς θα ανοίξω ένα θέμα εδώ στο φόρουμ στο οποίο θα αναφέρω συγκεκριμένες λύσεις και καταπληκτικά φυσικά προϊόντα που έχω χρησιμοποιήσει.

Περιμένω κι άλλες ιδέες σου!
Title: Απ: Πώς να καθαρίζετε το σπίτι αποφεύγοντας τοξικά υλικά
Post by: ηλιοτρόπιο on October 14, 2012, 03:35:20 PM
  Μερικά τα ήξερα και μερικά τα διάβασα από το άρθρο σου και άλλα άρθρα και άρχισα να τα εφαρμόζω. Μάλιστα τα έχω "κατεβάσει" και τα ταξινομώ, ώστε να φτιάξω ένα μικρό τευχίδιο, ώστε να το έχω μπροστά μου σε κάθε ανάγκη.
Άλλη πρόσφατη εμπειρία είναι η φροντίδα του "παλιού" παρκέ. Έκλεισα τις κάποιες ρωγμές με <κόλλα ξύλου> και το πέρασα με ξύδι και ελαιόλαδο. Φυσικά, μετά το σκούπισα πολύ καλά με μαλακό πανί, γιατί διαφορετικά γλιστράει!!
Έτσι: καθάρισε, απολυμάνθηκε, λιπάνθηκε και...γυάλισε!!!     (κοινώς 4 σε 1....)
   Υ.Σ. Απαιτείται αρκετός χρόνος και αρκετός κόπος. Τα χημικά είναι πιο γρήγορα, αλλά.....
Title: Κατασκευή Σαπουνιού και απορρυπαντικού πλυντηρίου
Post by: Θανάσης Αποστόλου on November 04, 2012, 11:41:42 AM
Σπιτικό Σαπούνι και απορρυπαντικό πλυντηρίου

Υπάρχουν στο ίντερνετ πολλές σελίδες και βίντεο με λεπτομερείς οδηγίες για κατασκευή σαπουνιού. Ρίχνοντας χθες μια ματιά έκανα κάποιες σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σας, πριν παραθέσω τις καλύτερες οδηγίες παρασκευής που βρήκα.

Νομίζω ότι δεν αξίζει και πολύ να κάτσει κάποιος να φτιάξει τέτοια πράγματα, εκτός αν έχει έτοιμη υποδομή (υλικά κλπ) και κάποιον να του δείξει, ή αν γενικά καλύπτει τις ανάγκες πολλών ανθρώπων. Μου φαίνεται λίγο σπατάλη χρόνου να κάτσει κάποιος να ασχοληθεί τόσο πολύ για να φτιάξει σαπούνια για μία μικρή οικογένεια. Επίσης αν υπολογίσουμε και το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος για το βράσιμο της συνταγής, την αγορά των υλικών δε βγαίνει και πολύ μεγάλη οικονομία. Πάνω απ' όλα όμως είναι το θέμα του χρόνου. Όσα χρήματα κι αν γλυτώσουμε, αν είναι να τρώμε ολόκληρες μέρες στην παρασκευή και την απόκτηση εμπειρίας, ίσως δεν αξίζει. Αλλά ομολογώ ότι δεν έχω πείρα, οπότε μπορεί να αναθεωρήσω στο μέλλον.
Διευκρίνηση: Μιλάω για τις πολύπλοκες χρονοβόρες σπιτικές συνταγές καθαριότητας, όπως το σαπούνι, όχι τις άλλες απλές λύσεις που αναφέρονται παραπάνω που μας κάνουν τη ζωή εύκολη με υγιεινό τρόπο!

Αγοράζω από σούπερ μάρκετ απλά άοσμα άσπρα ή πράσινα σαπούνια, αποφεύγοντας τα τοξικά αρωματισμένα με τις πολυτελείς τους συσκευασίες. Κι αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που δε θα ασχοληθώ με την παρασκευή σαπουνιού. Υπάρχει σε αγνή μορφή και φθηνή τιμή στο εμπόριο... Σε άλλα προϊόντα όπως το απορρυπαντικό πλυντηρίου υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στο εμπόριο, με λίγα ευρώ παραπάνω ίσως, αλλά φιλικές στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία.

(http://www.gr.all.biz/img/gr/catalog/4182.jpeg)

Για όσους έχουν μεράκι, όρεξη και χρόνο παραθέτω πηγές που μου φάνηκαν πολύ καλές (είπαμε, προσωπική πείρα δεν έχω..)


ΣΑΠΟΥΝΙ:

Βρήκα μία σειρά 14 βίντεο. Βάζω το 1ο από αυτά εδώ:

http://www.youtube.com/watch?v=ORlegT0hGy0&feature=player_embedded# (http://www.youtube.com/watch?v=ORlegT0hGy0&feature=player_embedded#)!

και τα υπόλοιπα μπορείτε να τα δείτε όλα σε αυτή τη σελίδα (http://fysikaproionta.blogspot.gr/search/label/Βίντεο για σαπούνι). (Στον πάτο της σελίδας το 1ο βίντεο)



ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

Μπορείτε να δείτε τον τρόπο σε αυτή τη σελίδα (http://fysikaproionta.blogspot.gr/2012/09/10.html).

Ο τίτλος είναι ελκυστικός, αλλά από τα σχόλια από κάτω φαίνεται ότι υπάρχουν δυσκολίες, στην εύρεση των υλικών της συνταγής αλλά και στον τρόπο εκτέλεσης..

(http://2.bp.blogspot.com/-K4YxxpETx0g/T0zyaqrm0NI/AAAAAAAAAUE/f4V4l4Km3aE/s1600/IMGP0003.JPG)

εύχομαι καλή επιτυχία σε όσους δοκιμάσουν!
Title: Απ: Πώς να καθαρίζετε το σπίτι αποφεύγοντας τοξικά υλικά
Post by: Θανάσης Αποστόλου on November 04, 2012, 01:22:16 PM
Βρήκα σε ένα ωραίο μπλογκ οδηγίες για τη χρήση της στάχτης! Λίγα χρόνια πριν ήταν είδος σπάνιο για τους περισσότερους, αλλά σήμερα με την επιστροφή στα τζάκια και τις ξυλόσομπες, αρκετός κόσμος θα έχει στάχτη που δε θα ξέρει τι να την κάνει.. Και απ' ότι φαίνεται έχει αρκετές εφαρμογές.
(http://baylorcatholic.files.wordpress.com/2012/02/ashes2.jpg)
Quote
Στάχτη από ξύλα, η πολύτιμη

Είναι πολύ ευχάριστο να ζεσταινόμαστε το χειμώνα από την φωτιά, με μια ξυλόσομπα ή τζάκι! Από αυτή τη φυσική ζέστη φωτίζεται το σπίτι, ψήνεται το φαγητό, στεγνώνονται τα ρούχα, ζεσταίνεται το νερό, και φυσικά μένει στο τέλος η πολύτιμη στάχτη! Δεν πετάμε την στάχτη, δεν είναι καθόλου άχρηστη ή σκουπίδι. Συνεχίζουμε να την χρησιμοποιούμε, όπως έκαναν και παλιά και αυτό μας κάνει να νοιώθουμε απερίγραπτη χαρά!

Η στάχτη από ξύλα είναι η σκόνη που έμεινε από την καύση τους .  Ξύλα εννοούμε μόνο φυσικά, όχι με βαφές, κόλες  ή επεξεργασμένα.   Πρέπει να προσέχουμε να μην πετάμε μέσα στην φωτιά πλαστικά, αποτσίγαρα, ή οτιδήποτε άλλο σκουπίδι που μπορεί να μολύνει την στάχτη.  Περιμένουμε να κρυώσει εντελώς και μετά την συλλέγουμε. Από την στάχτη ξεχωρίζουμε την άσπρη στάχτη που έχει μείνει πάνω-πάνω από τα καρβουνάκια και την αποθηκεύουμε σε ένα μεταλλικό δοχείο με καπάκι. Τα καρβουνάκια τα κρατάμε σε άλλο δοχείο. Δεν πετάμε τίποτα, γιατί όλα χρειάζονται!

Πάμε τώρα να αναλύσουμε τι περιέχει η στάχτη και είναι τόσο πολύτιμη!
Η στάχτη περιέχει κυρίως ανθρακικό ασβέστιο  από 25% έως 45%(το οποίο είναι ένα ανόργανο αλάτι με χημικό τύπο CaCO3.), λιγότερο από 10 %  περιέχει  Κάλιο (Κ), και λιγότερο από 1%  φωσφορικό άλας.  Υπάρχουν ιχνοστοιχεία σιδήρου, μαγγανίου, ψευδαργύρου, χαλκού και μερικά βαρέα μέταλλα (όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο, το νικέλιο και το χρώμιο). Δεν περιέχει άζωτο.  Ωστόσο αυτοί οι αριθμοί ποικίλλουν ανάλογα με την θερμοκρασία καύσης των ξύλων. Η καύση επηρεάζει πολύ τη σύνθεση και την ποσότητά της στάχτης, και κατά συνέπεια υψηλότερη θερμοκρασία μειώνει την απόδοση της στάχτης. Οπότε για καλύτερη ποιότητα στάχτης η χαμηλή θερμοκρασία είναι ιδανικότερη. Σκληρά ξύλα συνήθως παράγουν περισσότερη στάχτη από τα μαλακά, όπως των κωνοφόρων και ο φλοιός και τα φύλλα παράγουν γενικά πιο πολύ  στάχτη από το εσωτερικό ξυλωδών τμημάτων του δέντρου. Κατά μέσο όρο, η καύση των ξύλων δίνει περίπου 6-10% στάχτες.

Παρακάτω θα αναλύσουμε τις χρήσεις της στάχτης, για να μπορούμε να γνωρίζουμε πώς να την χρησιμοποιήσουμε!

Χρήσεις της στάχτης

1.       Μπορούμε να φτιάξουμε αλισίβα, απλά βράζουμε 2 με 3 κουταλάκια στάχτη σε 1 μπρίκι με νερό και μετά την σουρώνουμε με ένα φίλτρο του καφέ. Είναι το καλύτερο απορρυπαντικό γενικής χρήσης, καθαρίζει, λευκαίνει και απολυμαίνει ρούχα, πατώματα, τζάμια, ασημικά, πιάτα,  σκουριές που έχουν ποτίσει στα μάρμαρα, κα.


2.       Βουτάμε ένα υγρό πανί σε στάχτη ή σε αλισίβα και. Καθαρίζει τις γυάλινες πόρτες από το τζάκι. Τρίβουμε τα τζάμια με ένα υγρό σφουγγάρι βουτηγμένο στη στάχτη. Μια πάστα από στάχτη και νερό μπορεί να αφαιρέσει τους λεκέδες από τα έπιπλα.
3.       Αν θέλουμε να φύγει γρήγορα ένας λεκές από τα ρούχα την στιγμή που έγινε, βάζουμε πάνω του λίγη στάχτη και μετά από πέντε λεπτά τον τρίβουμε με ψίχα ψωμιού.

4.       Η στάχτη χρησιμοποιείται για να διώξουμε τις άσχημες οσμές. Απλά την βάζουμε πάνω σε οτιδήποτε μυρίζει άσχημα. Πχ. Σε παλιές τουαλέτες, τουαλέτα της γάτας.

5.       Για να ξεμυρίσει το ψυγείο μας βάζουμε μέσα ένα πιάτο με καρβουνόσκονη (από ξυλοκάρβουνο), και την ανανεώνουμε μέχρις ότου φύγει κάθε μυρωδιά.

6.       Χρησιμοποιείται και στο πλύσιμο των δοντιών, έχω αναρτήσει μια συνταγή για την οδοντική σκόνη εδώ (http://fysikaproionta.blogspot.com/search/label/Στοματική%20υγειινή).

7.       Μπορούμε να λουστούμε πολύ φυσικά με την αλισίβα, και να χρησιμοποιήσουμε ξύδι στο ξέβγαλμα, αυτό ευνοεί περισσότερο το λιπαρό μαλλί.

8.       Την αλισίβα την χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας σε πολλά γλυκά και φαγητά, όπως στην παρασκευή μουσταλευριάς, στα μελομακάρονα, στο ψωμί. Εκτός από την υπέροχη γεύση και την βελούδινη υφή που δίνει στα φαγητά μας καθαρίζει το έντερο από τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Το ψωμί γίνεται πιο αφράτο και το βοηθά να μην τρίβεται.

9.       Για μεγάλο χρονικό διάστημα η στάχτη του ξύλου έχει χρησιμοποιηθεί στη γεωργία, δεδομένου ότι ανακυκλώνει τα θρεπτικά συστατικά πίσω στην γη. Η στάχτη χρησιμοποιείται και ως λίπασμα, αλλά δεν περιέχει άζωτο. Επίσης δεσμεύεται διοξείδιο του άνθρακα από τους μικροοργανισμούς μέσα στο χώμα η ανάπτυξη των οποίων ενισχύεται από τη στάχτη και η γη γίνεται πιο εύφορη. Λόγω της παρουσίας του ανθρακικού ασβεστίου εξουδετερώνεται η οξύτητα του εδάφους, αυξάνοντας το pH του και αυξάνει την δραστηριότητα των βακτηρίων του εδάφους. Η αύξηση της αλκαλικότητας του εδάφους επηρεάζει την θρέψη των φυτών. Θρεπτικές ουσίες είναι πιο εύκολα διαθέσιμες στα φυτά, όταν το έδαφος είναι ελαφρώς όξινο. Αλλά επειδή αυξάνεται πολύ το pH του εδάφους με την προσθήκη μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να κάνει κακό παρά καλό. Η στάχτη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε φυτά που αγαπάνε όξινα εδάφη, όπως είναι οι πατάτες, τα βατόμουρα. Είναι καλο να χρησιμοποιείται με φειδώ και γίνεται τακτικά έλεγχος του PH του εδάφους.

10.   Δυναμώνει τα φυτά που αγαπούν το ασβέστιο, όπως είναι οι ντομάτες, τα αμπέλια, οι φασολιές, το σπανάκι, ο αρακάς, τα αβοκάντο, τα σκόρδα κα. Ακόμα ευδοκιμούν και οι τριανταφυλλιές. Μπορούμε να προσθέσουμε  1 / 4 φλιτζανιού σε κάθε λάκκο κατά τη φύτευση.

11.   Μια κουταλιά στάχτη ανά 1000 λίτρα νερό δυναμώνει υδρόβια φυτά.

12.   Βοηθάει τα φυτά να μην παγώσουν τον χειμώνα αν ρίξουμε πάνω τους μια στρώση από στάχτες.

13.   Απωθεί ζώα, τίποτα δεν πλησιάζει την στάχτη! Με την στάχτη απομακρύνονται από τον κήπο διάφορα έντομα και παράσιτα όπως γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια κα.

14.   Διώχνει τα μυρμήγκια αν ρίξουμε λίγη στάχτη στην μυρμηγκοφωλιά τους.  Δεν μπορούν να μεταφέρουν την στάχτη όποτε θα αλλάξουν φώλια!

15.   Σκορπίζουμε στάχτη στις γωνίες και στα σκοτεινά σημεία της αποθήκης μας ή του σπιτιού μας. Όσο υπάρχει στάχτη δεν θα πλησιάζουν ποντίκια, κατσαρίδες, έντομα.

16.   Απωθεί τις ψείρες (στο τριχωτό της κεφαλής), τους ψύλλους και τα τσιμπούρια από τα κατοικίδια ζώα. Μπορούμε να φτιάξουμε ένα μίγμα στάχτης μαζί με ξύδι ώστε να γίνει μια πηχτή λάσπη και να την αλείψουμε στο τριχωτό.

17.   Απωθεί τον σκόρο. Μπορούμε να ρίξουμε στάχτη στα ρούχα μας και μετά να τα αποθηκεύσουμε και όταν θα θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε απλά τα τινάζουμε. Μπορούν έτσι να μείνουν αρκετά χρόνια χωρίς να πάθουν τίποτα απολύτως.

18.   Η ποτάσα (Υδροξείδιο του καλίου, ΚΟΗ) μπορεί να παραχθεί από στάχτη και αποσταγμένο νερό, η οποία με τη σειρά της μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή σαπουνιού. Η διαδικασία είναι λίγο πολύπλοκη και χρονοβόρα και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί η ποτάσα είναι καυστική.

19.   Χρησιμοποιείται στα αιώνια αυγά, τα οποία είναι κονσερβοποιημένα αυγά που φτιάχνουν στην Ανατολή και χρησιμοποιούνται στην κουζίνα τους. Τα αυγά μπορούν να διατηρηθούν με μείγμα πηλού, στάχτης, αλάτι, ασβέστη, και  φλοιού του ρυζιού για αρκετές εβδομάδες έως αρκετούς μήνες, ανάλογα με τη μέθοδο της επεξεργασίας.

20.   Η σόδα (Ανθρακικό νάτριο Na2CO3, σόδα πλυσίματος) μπορεί να παραχθεί από την στάχτη.  Η σόδα είναι γνωστή για την καθημερινή χρήση της ως αποσκληρυντικό του νερού.      

Na2SO4 + CaCO3 + 2 C → Na2CO3 + 2 CO2 + CaS


Η σόδα παράγεται από βράσιμο του μίγματος στάχτης και νερού, και στη συνέχεια συλλέγεται όταν το νερό εξατμιστεί.

21.   Η στάχτη λιώνει τον πάγο επειδή περιέχει αλάτι. Είναι λίγο πιο από το αλάτι ή άλλες  χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις μέρες μας.

22.   Φίλτρο
Τα κάρβουνα που μένουν από την καύση (τα μαύρα κομμάτια, όχι η γκρι / λευκή στάχτη) μπορούμε να τα χτυπήσουμε με ένα σφυρί και στη συνέχεια να τα αλέσουμε με  ένα γουδοχέρι ή μπλέντερ και να πάρουμε μια λεπτή σκόνη. Η σκόνη αυτή από τα κάρβουνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φίλτρο.

23.   Χρησιμοποιείται για να φιλτράρουμε το κρασί μας αν μας βρήκε λίγο θολό.

24.   Αν το νερό πηγής μας έχει σκουλήκια ή κυπρίνους  μπορούμε να το φιλτράρουμε την στάχτη και παίρνουμε ένα πεντακάθαρο νερό.

25.   Αφύγρανση

Κομμάτια από άνθρακα (κάρβουνο) τοποθετούνται σε μεταλλικά δοχεία με τρύπες και  μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση υγρασίας σε μέρη όπως τα ντουλάπια, τα υπόγεια, κάτω από τους νεροχύτες κλπ.

26.   Σβήνουμε τη φωτιά , πολύ εύκολα και γρήγορα πετώντας στάχτη πάνω της.

27.   Τα παλιά χρόνια χρησιμοποιούσαν για την συντήρηση των σπόρων όπως των φασολιών μεγάλα πήλινα δοχεία που από πάνω τα κάλυπταν με παχύ στρώμα από στάχτη. Αυτό βοηθούσε να μην τα φάνε τα σκαθάρια. Μία μελέτη στη Νιγηρία δείχνει ότι η στάχτη ξύλου αφυδατώνει τους σπόρους και τους καθιστά λιγότερο επιρρεπή σε μόλυνση.

28.   Χρησιμοποιείται σε πληγές για να σκοτώσει κάθε μικρόβιο και να γίνει η επούλωση πολύ γρήγορα.  Διαλύουμε  λίγο χειροποίητο σαπούνι μέσα στην αλισίβα και πλένουμε με αυτό την πληγή χωρίς να την ξεπλύνουμε μετά.

29.   Ψυγείο χωρίς ηλεκτρικό. Μπορούμε να διατηρήσουμε φρούτα και λαχανικά χωρίς να πάθουν τίποτα  για πολλές μέρες έως και χρόνια!  Σκάβουμε έναν λάκκο, τον γεμίζουμε με στάχτη τοποθετούμε τα λαχανικά έτσι ώστε να μην έρχονται σε επαφή το ένα με το άλλο αλλά ούτε και με το χώμα. Σκεπάστε τον λάκκο με ,ένα ξύλο και τα αφήνουμε.

30.   Παλιά για να διατηρήσουν την πυτιά, την βάζανε μέσα σε ένα κέρατο, το γεμίζανε με στάχτη, το σφραγίζανε με λάσπη και κρεμούσανε σε ένα δέντρο. Το αφήνανε εκεί για χρόνια χωρίς να πάθει τίποτα απολύτως η πυτιά.

Σίγουρα θα υπάρχουν και αλλες χρήσεις που δεν ανακάλυψα ακόμα!!!

πηγή: fysikaproionta.blogspot.gr από την κυρία Μαρία Σαρίδου
Title: η χρήση της σόδας
Post by: Θανάσης Αποστόλου on February 03, 2013, 12:07:21 PM
Η χρήση της σόδας

Quote
Τα τελευταία αναδεικνύονται όλο και περισσότερο οι πολλαπλές αρετές της μαγειρικής σόδας. Αξίζει λοιπόν μία αναφορά σε αυτή την απλή αλλά  θαυματουργή ουσία.

Με την ονομασία σόδα χαρακτηρίζονται δύο ενώσεις του νατρίου:

Α) το διττανθρακικό νάτριο NaHCO3 που είναι η μαγειρική σόδα ή σόδα φαγητού ή αρτοποιίας, σε μορφή λευκής σκόνης και

β) Ανθρακικό νάτριο-Carbonate Soda, ή σόδα της πλύσεως, με λευκή κρυσταλλική μορφή.


Εδώ αναφερόμαστε στη μαγειρική σόδα της οποίας οι ονομασίες μαρτυρούν ότι στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε κυρίως στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική ως διογκωτική ουσία «baking soda, baking powder», αλλά και ως χωνευτικό.

Λίγη σόδα φαγητού διαλυμένη στο νερό ανακουφίζει από τη βαρυστομαχιά.
Πέρα από τις χονευτικές της ιδιότητες. η σόδα προστατεύει και λευκαίνει τα δόντια.
Για γερά δόντια τα πλένουμε με οδοντόκρεμες που περιέχουν σόδα με την ένδειξη Baking Soda, ή προσθέτουμε λίγη σόδα στην οδοντόκρεμα.


Προσθήκη σόδας στο μούλιασμα των οσπρίων τα κάνει πιο εύπεπτα και μειώνει το αίσθημα του φουσκώματος.

Μαλακώνει το κρέας αν το αφήσουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες πασπαλισμένο με σόδα.
Ξεπλένουμε και μαγειρεύουμε.

Είναι γνωστό ότι η σόδα αυξάνει την απόδοση των αθλητών και καθυστερεί την εμφάνιση της κόπωσης.

Για κουρασμένα πόδια κάνουμε ποδόλουτρο σε χλιαρό νερό με σόδα.

Πάστα σόδας ανακουφίζει προσωρινά από ελαφρά εγκαύματα ή τσιμπήματα εντόμων.

Η σόδα ως καθαριστικό

Μετά τη συνειδητοποίηση της αρνητικής επίδρασης των απορρυπαντικών στα υδάτινα οικοσυστήματα, η μαγειρική σόδα επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο ως ένα άριστο καθαριστικό μέσο και ταυτόχρονα φτηνό και οικολογικό.

 Ξαναβγήκαν έτσι στην επιφάνεια παλιές και ξεχασμένες συνταγές ή προστέθηκαν καινούργιες:

Σε λίγο απορρυπαντικό πιάτων προσθέτουμε σόδα φαγητού και ανακατεύουμε.
Αυτός ο πολτός συμπυκνωμένος ή διαλυμένος σε χλιαρό η ζεστό νερό (ανάλογα με την επιφάνεια καθαρισμού και την δυσκολία των λεκέδων και της βρομιάς) καθαρίζει πολύ καλά όλες τις επιφάνειες της κουζίνας και του μπάνιου μας (εκτός από τις ξύλινες), το εσωτερικό του φούρνου από καμένα λίπη, ακόμη και τις σκουριές που αφήνουν οι γλάστρες στα πλακάκια. Μετά το καθάρισμα των επιφανειών ξεπλένουμε με σκέτο νερό.

Για επίμονους λεκέδες αφήνουμε το μείγμα να δράσει για λίγο και μετά τρίβουμε.
Με το ίδιο μείγμα καθαρίζουμε υπολείμματα από καμένα λίπη στα σκεύη της κουζίνας και τις συσκευές
Σε λιγότερο λερωμένες επιφάνειες χρησιμοποιούμε μόνο σόδα διαλυμένη σε χλιαρό ή ζεστό νερό, στο οποίο μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο ξίδι.
Για λεκέδες από τσάι στο φλιτζάνι, το τρίβουμε με φέτα λεμονιού, βουτηγμένη σε σόδα.

Για να διατηρούμε τις σωληνώσεις της αποχέτευσης καθαρές και να μη βουλώνουν, ρίχνουμε κατά διαστήματα μισό φλιτζάνι σόδα και μισό φλιτζάνι ξίδι. Οι λιπαρές ουσίες διασπώνται σε σαπούνι και γλυκερίνη. Μετά από 15 λεπτά, ρίχνουμε βραστό νερό.

Το ίδιο διάλυμα χρησιμοποιούμε και για τη λεκάνη της τουαλέτας, όπου αφήνουμε να δράσει για λίγα λεπτά, τρίβουμε με βούρτσα και ξεπλένουμε με νερό.

Με διάλυμα σόδας σε χλιαρό ή ζεστό νερό καθαρίζουμε το εσωτερικό του ψυγείου για τον έλεγχο των οσμών, αντικείμενα ή κοσμήματα από κοράλλι ή ελεφαντόδοντο.
Με σόδα καθαρίζουν επίσης τα ασημικά αντικείμενα ή κοσμήματα.

Για φρεσκάρισμα, καθάρισμα και απολύμανση των χαλιών τα πασπαλίζουμε με σόδα.
Αφήνουμε να "καθίσει" για 2-3 ώρες ή και όλο το βράδυ. Το πρωί καθαρίζουμε με ηλεκτρική σκούπα.

Αν μυρίζουν τα παπούτσια μας ρίχνουμε μέσα σόδα. τα αφήνουμε για 12 ώρες τουλάχιστον. τα τινάζουμε και τα φοράμε.

Λίγη σόδα στο νερό του ανθοδοχείου διατηρεί περισσότερο τα λουλούδια ζωντανά.

Ακόμη και σε περίπτωση φωτιάς από λιπαρές ουσίες, ως επί το πλείστον στο τηγάνι, αν δεν έχουμε καπάκι ή πυροσβεστήρα η μαγειρική σόδα μπορεί να σβήσει τη φωτιά.

Σόδα της πλύσεως:
Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας κρυσταλλική σόδα της πλύσεως στην κυρίως πλύση των ασπρορούχων, αν θέλετε να αποφύγετε τη συσσώρευση αλάτων στο πλυντήριό σας .
 Η σόδα επιπλέον λευκαίνει και μαλακώνει τα ρούχα.

Της Ρούλας Γκόλιου

Αντίστοιχες χρήσιμες συμβουλές μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο «1001 συμβουλές για το σπίτι» (Εκδόσεις Μαλλιάρης - Παιδεία)
Title: Απ: Πώς να καθαρίζετε το σπίτι αποφεύγοντας τοξικά υλικά
Post by: takislel on June 09, 2014, 09:41:18 PM
Πολύ ενδιαφέροντα και χρήσιμα όλα αυτά. Ευχαριστούμε.
Title: Απ: Πώς να καθαρίζετε το σπίτι αποφεύγοντας τοξικά υλικά
Post by: smarokatsa on September 05, 2014, 09:20:02 PM
Να προσθέσω και εγώ με τη σειρά μου ότι τα παραπάνω δεν ισχύουν για τις μεταλλικές γλάστρες.
Title: Απ: Πώς να καθαρίζετε το σπίτι αποφεύγοντας τοξικά υλικά
Post by: fgazis on January 31, 2015, 05:15:05 PM
Αυτό είναι ένα εξαιρετικό θέμα, ειδικά για τις μη ενημερωμένες νοικοκυρές, οι οποίες είναι εκτεθειμένες συνεχώς στα τοξικά στοιχεία των συμβατικών απορυπαντικών.
Title: ξεβούλωμα νιπτήρα με χρήση σόδας - ξιδιού
Post by: Θανάσης Αποστόλου on May 27, 2015, 06:43:56 PM
από τη σελίδα spirossoulis.com:

ξεβούλωμα νιπτήρα με χρήση σόδας - ξιδιού.
 (http://www.boldsky.com/img/2015/01/01-1420115243-washbasin.jpg)Ένας μπλοκαρισμένος νιπτήρας είναι συνηθισμένη υπόθεση σε ένα μπάνιο. Ακόμα και αν δεν είναι εντελώς βουλωμένος, αλλά έχετε παρατηρήσει πως δεν απορροφά γρήγορα τα νερά, τότε μάλλον έχει πρόβλημα.
Τι θα χρειαστείτε
1/2 φλ. μαγειρική σόδα
 1/2 φλ. ξίδι
 Χυμό λεμονιού
 (http://spirossoulis.com/wp-content/uploads/2015/04/thehomeissue_niptiras02.jpg) (http://spirossoulis.com/wp-content/uploads/2015/04/thehomeissue_niptiras02.jpg)

Mε μαγειρική σόδα, λίγο ξίδι και λεμόνι θα καθαρίσετε τέλεια τους σωλήνες στο μπάνιο αλλά και την κουζίνα σας.
  Οδηγίες Αφαιρέστε το κάλυμμα αποστράγγισης.  Tα περισσότερα καλύμματα βγαίνουν εύκολα ξεβιδώνοντάς τα προς τα αριστερά. Στη συνέχεια μετρήστε 1/2 φλ. μαγειρικής σόδας και ρίξτε το όσο πιο βαθιά μπορείτε στον νιπτήρα. Αμέσως μετά μετρήστε 1/2 φλ. ξύδι και ρίξτε το πάνω από τη σόδα.
 (http://spirossoulis.com/wp-content/uploads/2015/04/thehomeissue_niptiras01.jpg) (http://spirossoulis.com/wp-content/uploads/2015/04/thehomeissue_niptiras01.jpg)

Μόλις ρίξετε τα υλικά στον νιπτήρα αυτά θα αρχίσουν να αφρίζουν.
  Το μείγμα θα αρχίσει να αφρίζει και θα καθαρίζει ό,τι φράζει τον αγωγό. Αν μυρίζει άσχημα, τότε αφού τελειώσετε ρίξτε λίγο χυμό λεμονιού.
 (http://spirossoulis.com/wp-content/uploads/2015/04/thehomeissue_niptiras04.jpg) (http://spirossoulis.com/wp-content/uploads/2015/04/thehomeissue_niptiras04.jpg)

Μέσα σε λίγα λεπτά θα έχετε καταφέρει να ξεβουλώσετε τελείως τον νιπτήρα σας.
  Αυτή η συνταγή είναι πολύ καλή για βουλωμένους νιπτήρες μπάνιου αλλά και για τον νεροχύτη της κουζίνας ή ακόμα και την μπανιέρα σας. Ξεβουλώνει μέσα σε ελάχιστα λεπτά και είναι καλό να το κάνετε που και που για να καθαρίζουν οι σωλήνες.
Title: Απ: Πώς να καθαρίζετε το σπίτι αποφεύγοντας τοξικά υλικά
Post by: Θανάσης Αποστόλου on January 21, 2016, 05:15:55 PM
(http://i63.tinypic.com/ih0fms.jpg)

Πώς θα κάνετε καινούργιο τον φούρνο σας

Ο φούρνος της κουζίνας είναι ένα σημείο το οποίο βρωμίζει αρκετά γρήγορα και ο καθαρισμός του είναι…ιδιαίτερα επίπονος, λόγω των ξεραμένων λιπών από τα φαγητά. Ακλουθώντας όμως τα βήματα και τις συμβουλές παρακάτω μπορείτε να κάνετε το φούρνο της κουζίνας σας να λάμπει!
Τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε χωρίζονται σε 2 φάσεις. Στην πρώτη φάση θα καθαρίσουμε τον φούρνο και στην δεύτερη φάση το τζάμι της κουζίνας.

Αυτά που θα χρειαστούμε είναι τα εξής :

1. Νερό
2. Ψεκαστήρι
3. Μαγειρική σόδα
4. Μια παλιά πετσέτα κουζίνας
5. Ένα ξύδι
6. Ένα μικρό πλαστικό μπόλ.

Για τον καθαρισμό του φούρνου ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα :

1. Αφαιρέστε τις σκάρες του φούρνου και γενικά αδειάστε τον φούρνο.
2. Ανακατέψτε δυο κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδας σε λίγο νερό μέσα στο μπολ.
3. Απλώστε το μείγμα νερού και σόδας στις επιφάνειες του φούρνου.
4. Αφήστε το μείγμα να δράσει για τουλάχιστον 12 ώρες.
5. Μετά το πέρας των 12 ωρών, πάρτε ένα υγρό πανάκι και σκουπίστε προσεκτικά τις επιφάνειες του φούρνου σας.
6. Βάλτε λίγο ξίδι στον ψεκαστήρα και ψεκάστε στις επιφάνειες.
7. Σκουπίστε μετά από 5 λεπτά με ένα υγρό πανάκι.
8. Βάλτε τα ράφια στον φούρνο.
9. Ενεργοποιήστε τον φούρνο σας σε χαμηλή θερμοκρασία, περίπου 100-150 βαθμών για 15-20 λεπτά για να στεγνώσει.

Για τον καθαρισμό του τζαμιού του φούρνου ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα :
1. Προσθέστε λίγο νερό και αρκετή ποσότητα σόδας, ώστε να βγάλετε ένα παχύρευστο μείγμα.
2. Εφαρμόστε το μείγμα στις επιφάνειες του τζαμιού.
3. Αφήστε το μείγμα να δράσει για 30 λεπτά.
4. Πάρτε ένα πανί και καθαρίστε το τζάμι του φούρνου σας!
Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό και ο φούρνος σας θα αστράφτει από καθαριότητα!

πηγή: DIAFORETIKO.GR
Title: Απ: Πώς να καθαρίζετε το σπίτι αποφεύγοντας τοξικά υλικά
Post by: ostrianet.gr on September 13, 2016, 02:08:14 PM
Ρίξτε μια ματιά και σ'αυτό το άρθρο...

Καθαρίζοντας με τα σωστά εργαλεία

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να διαβάζεις ένα βιβλίο σε ένα καθαρό σαλόνι. Ή να κοιμάσαι σε ένα καθαρό υπνοδωμάτιο. Ή να τρως σε μία καθαρή τραπεζαρία. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα καθαρό σπίτι, που φαίνεται, μυρίζει και είναι πραγματικά καθαρό από τους διακόπτες που θα αγγίξεις μέχρι το τραπέζι που θα ακουμπήσεις τον καφέ σου, μέχρι το ράφι που έχεις τους αγαπημένους σου δίσκους.

Το καθάρισμα είναι πολιτισμός, είναι υγεία, είναι ηρεμία, είναι θεραπεία. Και όπως κάθε καλή θεραπεία, χρειάζεται τέχνη, εμπειρία, πρόγραμμα στην εφαρμογή αλλά και καλά είδη καθαρισμού και απορρυπαντικά. Για αυτά θα μιλήσουμε εδώ. Γιατί το πραγματικό καθάρισμα δεν γίνεται με ένα πανί. Ακόμα και το πλύσιμο πιάτων είναι καλύτερο όταν γίνεται με βούρτσα και σφουγγαράκι. Ακόμα και το σφουγγάρισμα θέλει ένα καλό και μελετημένο κουβά.

Από την άλλη πλευρά, συνεχώς κυκλοφορούν νέα προϊόντα, νέα είδη καθαρισμού, νέα απορρυπαντικά, εκ των οποίων άλλα είναι φανταχτερές εκδόσεις των ίδιων πραγμάτων που αγοράζαμε και παλιότερα και άλλα είναι όντως, καινούριες, λαμπρές ιδέες που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσουμε. Ας δούμε μερικά από αυτά, που είναι όντως θαυματουργά.

είδη καθαρισμού

Πανιά με μικροΐνες

Οι μικροΐνες είναι πραγματική επανάσταση στον καθαρισμό γιατί μπορούν με δύο κινήσεις να κάνουν αυτό που παλιά χρειαζόμασταν ένα ρολό χαρτί και δύο μπουκάλια απορρυπαντικού Οι μικροΐνες κατακρατούν τα σωματίδια της σκόνης  και του χώματος πολύ αποτελεσματικά λόγω των φυσικών τους ιδιοτήτων και είναι ιδανικές για ξεσκόνισμα, καθαρισμό των πατωμάτων και γυάλισμα επιφανειών.

Ξεσκονόπανα με ηλεκτροστατικές ιδιότητες

Δεν είναι μόνο οι μικροΐνες που κάνουν θαύματα αλλά και προηγμένα υλικά όπως τα υφάσματα με ηλεκτροστατισμό που λειτουργούν με την ίδια λογικά. Τα χρησιμοποιούμε στεγνά για να απομακρύνουν πολύ μεγάλες ποσότητες χώματος και σκόνης για το μέγεθος τους. Αντίστοιχα, κυκλοφορούν, παρκετέζες και ειδικά εργαλεία για τον καθαρισμό δύσκολων σημείων όπως τα φύλλα ενός καλοριφέρ, έργων τέχνης και διακοσμητικών.

Μωρομάντηλα

Η εποχή που τα μωρομάντηλα ήταν για μωρά έχει περάσει. Πλέον είναι για όλα τα είδη προσωπικής υγιεινής αλλά και το καλύτερο προϊόν για άμεση απομάκρυνση λεκέδων από οποιοδήποτε σημείο. Αν, για παράδειγμα, πέσουν φαγητά στο σαλόνι, απομακρύνονται πολύ εύκολα με ένα μωρομάντηλο. Αν πέσουν φαγητά στο χαλί, τότε είναι η πρώτη γραμμή άμυνας για να να γλυτώσουμε τα χειρότερα.

απορρυπαντικά

Οδοντόβουρτσα

Οι περισσότεροι την έχουμε για να πλένουμε τα δόντια μας αλλά οι οδοντόβουρτσες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δύσκολα σημεία όπως γωνίες μεταξύ επιφανειών, αντικείμενα όπως τα παπούτσια και γενικά όπου χρειάζονται μικρές βούρτσες.

Τηλεσκοπική προέκταση

Φωτιστικά, ταβάνια, και ψηλά σημεία μπορούν να καθαριστούν χωρίς σκάλα αρκεί να έχουμε μια προέκταση του κονταριού.

Μεγάλη βούρτσα

Μεγάλη, όπως μια… σκούπα. Τόσο μεγάλη. Με μια τέτοια βούρτσα μπορείτε από το να πλύνετε το αυτοκίνητο, μέχρι να κάνετε το μπάνιο και τα πλακάκια (όχι φυσικά με την ίδια). Από εκεί και πέρα, οι εφαρμογές είναι ατελείωτες όπως το πλύσιμο των χαλιών, το πλύσιμο ντουλαπιών, ακόμα και το πλύσιμο των τοίχων που κάποιες φορές κάνουμε προκειμένου να μη χρειαστεί να βάψουμε το σπίτι.

Μάκτρα

Είναι αυτά τα λάστιχα που χρησιμοποιούμε για να στεγνώσουμε επιφάνειες και τζάμια. Σκεφτείτε καθρέφτες, τζάμια, μεγάλες μαρμάρινες επιφάνειες, γυάλινα τραπέζια και οθόνες
Title: Απ: Πώς να καθαρίζετε το σπίτι αποφεύγοντας τοξικά υλικά
Post by: nikosmalios on October 30, 2016, 01:45:10 PM
δυσκολο να καθαριστει το σπιτι χωρις προιοντα του εμποριου... αυτο που κανει καλυ δουλεια ειναι το ξυδι. με αυτο η γυναικα μου μια φορα το μηνα σφουγγαριζει ολο το σπιτι, ενω καθε μερα σφουγγαριζει με του εμποριου... τι βρωμια βγαζει ιομως με το ξυδι αλλο πραγμα... τα ξιλινα αντικειμνα οπως ειναι τραπεζια και ξιλινες πορτες με απλο νερακι και πολυ τριψιμο... εμεις εχουμε αυτην την πορτα στην τερτη εικονα http://www.euro-porta.gr/services/pvc-mesoportes/ (http://www.euro-porta.gr/services/pvc-mesoportes/) και δεν φανταζσαι πως φενονται οι δαχτλιες....
Title: Απ: Πώς να καθαρίζετε το σπίτι αποφεύγοντας τοξικά υλικά
Post by: giannisthanasis on November 02, 2016, 01:48:34 PM
Το τζακι παιδια υδικα με τα ξυλα και τις σταχτες δεν καθαριζεται ευκολα... Καθε καλοκιρι καθαριζουμε την καμιναδα μην παρουμε και καμια φωτια τον χειμωνα και καθε Μαρτιο που καταργουμε το τζακι αναγαζομαστε να το βαψουμε... ναι να το βαψουμε... Το τζακι μας ειναι παραδοσικαο, οποτε μπορουμε να βαψουμε με μαυρο χρωμα το σιδερο εστο εσωτερικο και τα τουβλαμε κεραμιδι χρωμα... Οοσον αφορα τη σταχτη δυο φορες την εβδομαδα τη μαζεβουμε με φαρασι... δεν γινεται διαφορετικα... Στο πατρικο μου απο την αλλη μερια εχουμε βαλει ενερργειακο τζακι, αυτο της φωτογρφιας πανω πανω http://www.lithodomin.gr/ (http://www.lithodomin.gr/) και δεν εχουμε θεμα με καθαριοτητα....Τοπυλαχιστον οχι τοσο συχνα....
Title: Re: Πώς να καθαρίζετε το σπίτι αποφεύγοντας τοξικά υλικά
Post by: FotisDim on September 29, 2017, 02:34:22 PM
Η συντροφος μου ξεκινησε να ψαχνει για οικολογικα η χειροποιητα απορρυπαντικα και η αληθεια ειναι οτι στην αρχη ειχα πολλες αμφιβολιες....τελικα αποδεικτικα λαθος πανηγυρικα..Τερμα η χημεια απο το σπιτι μας πολυ καιρο τωρα...Μια φορα το διμηνο μονο χρησιμοποιουμε καθαριστικο ειδικο για τη λεκανη της τουαλετας.συντομα ομως θα το κοψουμε και αυτο ειναι καθαρα το κολλημα της συνηθειας.....