ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Οι επιπτώσεις, είναι το κεφάλαιο του βιβλίου που δεν συμπεριέλαβα στην τελική έκδοση, αφού, όσο περίεργο κι αν φαίνεται, δε βοηθούν ιδιαίτερα στην διακοπή του καπνίσματος. Τις παραθέτω εδώ από σεβασμό στους αναγνώστες που δυσφορούν από την ανάγνωση των επιπτώσεων. Δε θα αναφερθούν όλες οι επιπτώσεις αλλά συνοπτικά οι κυριότερες. Οι κυριότερες βλάβες εντοπίζονται στα μέρη του σώματος που έρχονται απευθείας σε επαφή με τον καπνό.

Στο στόμα:
Καρκίνος του στόματος (θανατηφόρος περίπου στο 50% των περιπτώσεων). Εμφανίζεται όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια λόγω του τσιγάρου.
Καταστροφή των δοντιών.
Προβλήματα στα ούλα.
Δυσάρεστη αναπνοή, που έχει συνέπειες στις κοινωνικές συναναστροφές.

Στο αναπνευστικό σύστημα:
Καρκίνος του πνεύμονα. Ο πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως.
Καρκίνος του λάρυγγα, του φάρυγγα.
Εμφύσημα.
Βήχας, δύσπνοια, αλλοίωση και κόπωση φωνής.
Άσθμα, βρογχίτιδα και άλλες ασθένειες των πνευμόνων.

Στο πεπτικό σύστημα:
Καρκίνος στομάχου.
Καρκίνος σε διάφορα άλλα μέρη του πεπτικού συστήματος.
Προβλήματα χώνεψης. Ένα μόνο τσιγάρο μετά το φαγητό καθυστερεί την χώνεψη κατά μία ώρα περίπου.
Καταστροφή θρεπτικών στοιχείων και βιταμινών με αποτέλεσμα την κακή θρέψη του σώματος.

Στο κυκλοφορικό σύστημα:
Θρόμβοι και στενώσεις αιμοφόρων αγγείων και αρτηριών.
Εγκεφαλικά επεισόδια, από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου σήμερα.
Γάγγραινα, εξαιτίας της παρακώλυσης της κυκλοφορίας του αίματος στα πόδια και τα χέρια. Μόνο στην πόλη Βικτόρια της Αυστραλίας  μετρήθηκαν 300 ακρωτηριασμοί ανά έτος τα τελευταία 5 χρόνια. Από αυτούς το 75% οφείλονταν στο κάπνισμα.
Σεξουαλική ανικανότητα. 120.000 άνδρες έχουν καταγραφεί στη Μεγάλη Βρετανία ως πάσχοντες από πλήρη σεξουαλική ανικανότητα που οφείλεται στο κάπνισμα. Ανυπολόγιστος ο αριθμός αυτών που είναι μερικώς ή παροδικά ανίκανοι λόγω καπνίσματος.

Στην καρδιά:

Στεφανιαία νόσος, καρδιακή προσβολή και άλλες ασθένειες.
Το κάπνισμα βλάπτει κάθε κύτταρο του ανθρωπίνου σώματος. Ακόμα και όργανα που δεν έρχονται καθόλου σε επαφή με τον καπνό, παθαίνουν βαριές βλάβες. Παρακάτω αναφέρονται σχετικά παραδείγματα.


Στο δέρμα:

Ο καπνιστής έχει τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξει κακοήθη καρκίνο του δέρματος από ένα μη καπνιστή. Εκτός από την περιοχή των χειλιών που η καταστροφή του δέρματος είναι εμφανής, όλο το δέρμα του καπνιστή γερνάει με ταχύτερους ρυθμούς από αυτό του μη καπνιστή.

Στα μάτια:
Τύφλωση από διάφορες αρρώστιες όπως καταρράκτης, εκφύλιση ωχράς κηλίδας και άλλες. Σήμερα είναι καταγεγραμμένοι 54.000 Βρετανοί πολίτες που είναι τυφλοί λόγω του καπνίσματος.

Μερικές ακόμα συχνές ασθένειες:
Κατάθλιψη, πόνοι στη μέση, τραύματα σε μύες και συνδέσμους, πληγές που κλείνουν δύσκολα, πρόωρη εμμηνόπαυση, στειρότητα, σεξουαλική ανικανότητα. Μία από τις λιγότερο γνωστές συνέπειες του καπνίσματος είναι η απώλεια μαλλιών.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.hairlossexpert.co.uk/hair-loss-and-smoking.html
Οι ασθένειες που ενισχύονται ή δημιουργούνται αποκλειστικά από το τσιγάρο είναι ουσιαστικά αμέτρητες γι αυτό για λόγους συντομίας δε θα αναφερθούν περισσότερες. Θα ήταν πολύ συντομότερο να αναφέραμε τις ασθένειες τις οποίες το κάπνισμα δεν τις επηρεάζει καθόλου!

Τι άλλο περιέχει ο καπνός
Ο καπνός είναι φυσικό προϊόν. Όμως αυτό δεν πρέπει να μας ξεγελά. Η φύση, άγνωστο για ποιο λόγο, διαθέτει από άκρως ωφέλιμα έως και θανατηφόρα προϊόντα. Ο καπνός είναι ένα από αυτά. Για τις βλάβες στην υγεία δεν ευθύνονται μόνο η νικοτίνη και η πίσσα, αλλά και άλλες ουσίες που περιέχει ο καπνός. Μερικές από τις πολύ βλαβερές είναι οι: ραδιενεργό πολώνιο 210, αρσενικό, αμμωνία (χρησιμοποιείται και στον καθαρισμό τουαλέτας), ακετόνη, φορμαλδεΰδη (χρησιμοποιείται στη συντήρηση πτωμάτων), κάδμιο, DDT.

Το ραδιενεργό πολώνιο 210 είναι εξαιρετικά καρκινογόνο. Προέρχεται από το έδαφος στο οποίο καλλιεργείται ο καπνός. Αν και φτάνει στον καπνιστή πάρα πολύ μικρή ποσότητα, εικάζεται ότι μετά από πολλά χρόνια χρήσης του καπνού επηρρεάζει σοβαρά την υγεία. Επίσης οι καπνοβιομηχανίες χρησιμοποιούν συστηματικά πάνω από 400 ουσίες ως πρόσθετα για διάφορους λόγους. Με αυτές προσπαθούν να καλύψουν τη γεύση της πίσσας, να αρωματίσουν, να αυξήσουν την πρόσληψη νικοτίνης, κλπ. Αν θέλετε ρίξτε μια γρήγορη ματιά σε αυτές στη σελίδα http://quitsmoking.about.com/cs/nicotineinhaler/a/cigingredients.htm.Πολλές δεκάδες από αυτές όπως η αμμωνία είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνες. Για την πλειοψηφία όμως δε γνωρίζουμε ποια επίδραση έχουν στον οργανισμό. Ακόμα και κάποιες αβλαβείς πρόσθετες ουσίες (πχ. μέλι) δε γνωρίζουμε πόσο βλαβερές γίνονται όταν καίγονται.  Ένα άλλο σημαντικό πρόσθετο συστατικό του καπνίσματος είναι το χαρτί. Κάθε συστηματικός καπνιστής καπνίζει σε όλη του τη ζωή εκατοντάδες κιλά χαρτί.

Επιπτώσεις παθητικού καπνίσματος
Στην Ελλάδα κάθε χρόνο πεθαίνουν 3.000 άνθρωποι από το παθητικό κάπνισμα. Από μεγάλη έρευνα που έγινε στην Αγγλία αποδείχτηκε ότι το παθητικό κάπνισμα σκοτώνει στη χώρα αυτή 3 εργαζόμενους κάθε μέρα. Οι εργαζόμενοι αυτοί υποχρεώνονταν στο χώρο εργασίας τους, να εισπνέουν τον καπνό που απελευθέρωναν άλλοι που επέλεγαν να καπνίζουν.
Κάθε χρόνο στην Ευρώπη πεθαίνουν 80.000 μη καπνιστές εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος. Μόνο από το παθητικό κάπνισμα η Ευρώπη θρηνεί κάθε χρόνο 26 φορές περισσότερα θύματα από αυτά των δίδυμων πύργων. Η παγκόσμια τρομοκρατία είναι μηδαμινή απειλή ακόμα κι αν συγκριθεί μόνο με το παθητικό κάπνισμα. Με το ενεργητικό κάπνισμα όπως αντιλαμβάνεστε δε θα μπορούσε να υπάρξει σύγκριση...
Αν γνώριζαν οι μη καπνιστές τις βλάβες που επιφέρει στην υγεία τους το παθητικό κάπνισμα, σίγουρα θα προτιμούσαν να τσακώνονται με τους καπνιστές που επιμένουν να καπνίζουν μπροστά τους, παρά να υπόκεινται τις βλαβερές συνέπειες του καπνού. Περισσότερα για το παθητικό κάπνισμα μπορείτε να δείτε στις σελίδες: www.medlook.net/article.asp?item_id=865 και www.surgeongeneral.gov/library/secondhandsmoke/factsheets/factsheet7.html   
(U.S. Department of Health).
Μπορούμε εδώ να αναφέρουμε και ένα πολύ ενδιαφέρον επιστημονικό εύρημα το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό ακόμα και στους γιατρούς. Το παθητικό κάπνισμα βλάπτει πολύ και τους καπνιστές! Καπνιστές που εκτίθενται συστηματικά σε παθητικό κάπνισμα έχουν 50%(!) περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με καπνιστές που δεν εκτίθενται (και) σε παθητικό κάπνισμα. Για περισσότερα δείτε: http://www.cleanlungs.com/education/features/stroke.html

Επιπτώσεις από ταυτόχρονη κατανάλωση τσιγάρου και καφέ

Σας αναφέρω απόσπασμα δημοσίευσης από τις εφημερίδες "Το Βήμα" και "Τα Νέα":
«Οι ειδικοί της Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Η ταυτόχρονη κατανάλωση καφέ και τσιγάρων είναι άκρως επιβαρυντική για την καρδιακή λειτουργία και την υγεία των αρτηριών.Η σχετική έρευνα δημοσιεύεται και στο τελευταίο τεύχος του Αμερικανικού Κολεγίου και καταδεικνύει πως ταυτόχρονη κατανάλωση καπνού και καφεΐνης αποτελεί τον πιο «θανάσιμο» συνδυασμό για την υγεία των αρτηριών. Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, κ. Χ.Βλαχόπουλος αναφέρει: "Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα και η καφεΐνη ξεχωριστά αυξάνουν τη σκληρότητα των αρτηριών. Πρώτη φορά, όμως, αποδεικνύεται από τα δικά μας ευρήματα ότι ο συνδυασμός των δύο ερεθισμάτων έχει σημαντικότερη επίδραση από την επίδραση που έχει το κάθε ερέθισμα ξεχωριστά στη σκληρότητα των αρτηριών».

Πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει παρόμοιες επιδράσεις και για την ταυτόχρονη κατανάλωση αλκοόλ και τσιγάρου. Έχει επίσης αποδειχτεί ότι όσοι πίνουν και καπνίζουν πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου. Ο συνδυασμός δρα πολλαπλασιαστικά, όχι αθροιστικά.

2 ευρέως διαδεδομένα ψέματα σχετικά με τις επιπτώσεις

«Ο θάνατος του καπνιστή δεν είναι ιδιαίτερα επίπονος. Είναι συνήθως μπαμ και κάτω»

Αρχίζοντας να γράφω το βιβλίο υποσχέθηκα στον εαυτό μου να μην αναφέρομαι με εκφοβιστικά λόγια για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία, αλλά όποιος έχει την παραπάνω άποψη με προκαλεί. Δυστυχώς ο θάνατος που προέρχεται από το κάπνισμα πονάει πολύ. Δεν έχω πεθάνει ακόμα αλλά αναρωτιέμαι: Τι είναι αυτό που κάνει ένα θάνατο λιγότερο ή περισσότερο επίπονο; Στη σκέψη μου ξεχωρίζουν 2 βασικές αιτίες:

1) Για πόσο καιρό πονάει μέχρι να καταλήξει ο ασθενής. Οι περισσότεροι ασθενείς του καπνίσματος υποφέρουν επί πολλά χρόνια πριν πεθάνουν. Ο πόνος γι αυτούς και τις οικογένειές τους μοιάζει να μην έχει τέλος. Χημειοθεραπείες, ακρωτηριασμοί, επεμβάσεις ανοικτής καρδιάς, τύφλωση κλπ. Μόνοι «τυχεροί» στο θέμα του πόνου είναι αυτοί που πεθαίνουν αιφνίδια από καρδιακή πάθηση, αλλά αυτοί είναι μειοψηφία σε σχέση με όλους τους άλλους που πεθαίνουν με πολύ πιο αργό τρόπο.

2) Ο πρόωρος θάνατος πονάει περισσότερο. Όσοι ζήσανε πολλά χρόνια πχ. 90 και πάνω συνήθως έχουν ήρεμο θάνατο. Δε βασανίζονται από την αίσθηση ότι πέθαναν άδικα, ότι δεν ολοκλήρωσαν τον κύκλο της ζωής τους, ότι θα στεναχωρήσουν τους ανθρώπους τους. Αντίθετα κάποιος που αρρωσταίνει θανάσιμα στα 50 του, περνάει συνήθως μια ακραία ψυχική οδύνη και νιώθει αφόρητη θλίψη.
«Αν πεθάνω στα 65 αντί στα 80, δε νομίζω ότι είναι και μεγάλη η ζημιά! 15 γεροντικά παρακμιακά χρόνια μόνο θα χάσω!»
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η ζωή μετά τα 65-70 είναι χάλια. Άρα λένε ότι το τσιγάρο δεν κόβει τα «σημαντικά» χρόνια. Έχω να κάνω μερικές παρατηρήσεις στην παραπάνω άποψη:
- Το τσιγάρο δεν κόβει τα ίδια χρόνια από κάθε καπνιστή. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα σε κάποιον να αφαιρέσει μόνο 8 χρόνια αλλά σε κάποιον άλλο να αφαιρέσει 30! Θέλετε να διαπιστώσετε αν θα είστε ο «τυχερός»;
- Έχετε δει σημερινό 65ρη; Είναι ακμαιότατος και χαίρεται τη ζωή του. Μην παρασύρεστε από παλιότερες εποχές που ο 65ρης ήταν σχεδόν ξεγραμμένος. Αν έρθει στα 65 ή στα 75 σας ένας γιατρός και σας πει: «Δυστυχώς πλησιάζει η ώρα να πεθάνεις» θα σας κακοφανεί πάρα πολύ, γιατί θα βλέπετε τους συνομήλικούς μη καπνιστές να είναι ικανοί ακόμα και για ορειβασία!
- Ακόμα κι αν υποτεθεί ότι τα 5 χρόνια πριν το θάνατο είναι «απαίσια», αυτός που πεθαίνει στα 65 θα τα βιώσει από τα 60 του, ενώ αυτός που πεθαίνει στα 95 θα τα βιώσει από τα 90!
- Το σπουδαιότερο όμως από όλα είναι πως δεν καταστρέφει μόνο την υγεία μας αλλά και την ποιότητα ζωής μας. Όσοι καπνίζουν επί χρόνια το έχουν καταλάβει αυτό. Το τσιγάρο δεν αφαιρεί μόνο χρόνια από τη ζωή μας αλλά και ζωή από τα χρόνια μας.

Γράφτηκε στις 8 Νοεμβρίου 2008, Τελευταία αναθεώρηση: Απρίλιος 2017


* Μπορείτε να αποκτήσετε την πλήρη χάρτινη έκδοση του βιβλίου με ένα τηλεφώνημα στο 2115000500 (δωρεάν ταχυδρομικά έξοδα ως το eshop κατάστημα της περιοχής σας).

- Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν για δοκιμή μέρος του βιβλίου εδώ.
- Επιστροφή στο φόρουμ