είναι πάντα απαραίτητη η ισχυρή αποφασιστικότητα;Μέσα στο βιβλίο υπάρχουν όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την αποφασιστικότητα. Το παρακάτω κείμενο δημιουργήθηκε για να απαντήσει στην απορία που εξέφρασαν κάποιοι αναγνώστες. Τους ξένισε το γεγονός ότι κόψανε το τσιγάρο χωρίς να χρειαστεί να επιστρατεύσουν αποφασιστικότητα και όρκους όπως άλλες φορές.


Σίγουρα ο τίτλος του άρθρου γεμίζει απορία τον αναγνώστη. Όλοι ξέρουμε ότι η ισχυρή απόφαση είναι απαραίτητη για να ξεφύγουμε από το κάπνισμα. Θα μπορούσε ποτέ να θεωρηθεί περιττή; Παρακάτω θα δείξουμε γιατί μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα.


Φανταστείτε κάποιον ο οποίος κερδίζει πολλά χρήματα έχοντας ως επάγγελμα το πήδημα στο έδαφος από το μπαλκόνι του δευτέρου ορόφου μιας πολυκατοικίας. Κάνει αυτό το περίεργο επάγγελμα επί χρόνια παρά τον καθημερινό κίνδυνο τραυματισμού ή θανάτου. Πολλές φορές σκέφτηκε να σταματήσει αυτήν την χαζή και επικίνδυνη δουλειά που δεν του αρέσει, αλλά δε μπορούσε διότι τα χρήματα που κέρδιζε ήταν πολλά και τα είχε μεγάλη ανάγκη. Πολλές φορές νιώθοντας τον κίνδυνο ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ στον εαυτό του να μην ξανακάνει το άλμα. Όμως μετά από λίγες μέρες ξανάρχιζε λόγω έλλειψης χρημάτων.

Μια μέρα λοιπόν έμαθε κάτι που του συγκλόνισε τη ζωή. Τα χρήματα που κέρδιζε τόσο καιρό ήταν πλαστά! Επιπλέον έμαθε ότι μπορούσε να βρει άλλη ελαφριά και ακίνδυνη εργασία, η οποία θα του απέφερε και περισσότερα χρήματα! Μόλις τα έμαθε όλα αυτά, το πρώτο που του ήρθε αυτομάτως στο μυαλό ήταν ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΑΛΙ ΟΡΚΟ ότι δε θα ξανακάνει ποτέ άλματα στη ζωή του. «Αλλά για στάσου!» είπε μέσα του. «Μήπως ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ πλέον να πάρω όρκο;» Χρειάζεται από κάποιον ΙΣΧΥΡΗ ΘΕΛΗΣΗ για να μην ξαναπηδήσει ποτέ από τον 2ο όροφο;


Βάλτε στη θέση αυτού του ανθρώπου τον εαυτό σας και στη θέση του άσκοπου άλματος με την ψεύτικη αμοιβή, το κάπνισμα με τα ψεύτικα «δώρα» του.

Αν καταλάβουμε σε βάθος τη ματαιότητα και την άσκοπη ενόχληση του καπνίσματος, αν καταλάβουμε σε βάθος τις ψευδαισθήσεις, τότε η απελευθέρωση φαίνεται τόσο αυτονόητη όσο αυτονόητο είναι να το να μην πηδάμε από την ταράτσα του σπιτιού μας στο έδαφος. Η αποφασιστικότητα που χρησιμοποιούσαμε σε παλιότερες απόπειρες καθίσταται όχι μόνο περιττή, αλλά ίσως και εμπόδιο, γιατί μπορεί να εμφυτέψει την ψευδαίσθηση ότι κάνουμε κάποια θυσία αποχωριζόμενοι το κάπνισμα.

Δε χρειάζεται κάποια αποφασιστικότητα σε κάποιον που έχει αποκαταστήσει πλήρως μέσα του την αλήθεια για το κάπνισμα. Μπορεί από τη στιγμή που σβήνει το τελευταίο του τσιγάρο να γιορτάσει το γεγονός ότι πλέον σκέφτεται ως μη καπνιστής, άρα ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ μη καπνιστής!

Αλλά όμως μπορούν ΟΛΟΙ οι άνθρωποι μετά από τη μακροχρόνια χρήση του καπνού να λειτουργήσουν τόσο ώριμα; Όχι. Πάντα θα υπάρχουν κάποια υπολείμματα ψευδαισθήσεων. Είναι δύσκολο για οποιοδήποτε μυαλό να ερμηνεύει την καθυστερημένη ενόχληση νικοτίνης ως αποτέλεσμα του τσιγάρου, θα τη βλέπει και ως αποτέλεσμα της «έλλειψης τσιγάρου». Όσο έξυπνος κι αν είναι ένας άνθρωπος που σταματά να καπνίζει, πάντα θα δυσκολεύεται να κατανοήσει πλήρως το αυτονόητο:

Ότι το κάπνισμα δεν προσφέρει απολύτως τίποτα, εκτός από ένα παραπλανητικό παιχνίδι μεταξύ μικρών και μεγάλων ενοχλήσεων.

Για κάθε καπνιστή είναι τόσες πολλές οι αναμνήσεις και τα βιώματα του καπνίσματος, που δυσκολεύεται να χωνέψει αλήθειες ολοφάνερες για το μη καπνιστή. Εκεί είναι που έρχεται η αποφασιστικότητα για να καλύψει το κενό. Αν μπορούσαμε όλοι να πιστέψουμε βαθιά όσα αναφέρονται στο κεφάλαιο των ψευδαισθήσεων και του μυστικού της νικοτίνης δε θα χρειαζόταν να μιλάμε για ισχυρή θέληση και αποφασιστικότητα. Επειδή όμως η διακοπή του καπνίσματος είναι πρόκληση για όσα ζούσαμε και πιστεύαμε ως τώρα, τελικά χρειαζόμαστε και τη δύναμη της θέλησης για να δραπετεύσουμε.

Την ισορροπία μεταξύ ΓΝΩΣΗΣ της αλήθειας για το κάπνισμα και ΙΣΧΥΡΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ την κανονίζει αυθόρμητα ο κάθε καπνιστής. Όσο πιο πολύ έχετε αποκαταστήσει την αλήθεια μέσα σας, τόσο λιγότερο αποφασιστικοί χρειάζεται να είστε. Δεν πρόκειται το βιβλίο να σας υπαγορεύσει την «σωστή αναλογία», γιατί κάθε καπνιστής είναι διαφορετικός.

Πάντως νομίζω ότι ειδικά για τις πρώτες ημέρες είναι συνήθως απαραίτητη η αδιαπραγμάτευτη αποφασιστικότητα γιατί:
α) θέλετε να κάνετε ένα δυναμικό νέο ξεκίνημα στη ζωή σας και
β) έχετε να αντιμετωπίσετε την καθυστερημένη ενόχληση νικοτίνης που είναι αντικειμενικά δυσάρεστη.

Όσοι τελικά χρησιμοποιήσετε την ισχυρή αποφασιστικότητά σας, μην ανησυχήσετε και μην ξαφνιαστείτε αν τη δείτε μετά από καιρό να ξεφουσκώνει. Η προσπάθειά σας στηρίζεται πρωτίστως στη γνώση της Αλήθειας κι αυτή δεν ξεφουσκώνει ποτέ!

Σημείωση: Μήπως σας έχω μπερδέψει λίγο; Τη μια επιχειρηματολογώ υπέρ και την άλλη κατά της αποφασιστικότητας Αν αυτό το άρθρο σας έχει μπερδέψει, μη το λαμβάνετε υπόψη. Είναι ένα κάπως περίπλοκο κείμενο για την αποφασιστικότητα που έχει ως σκοπό να απαντήσει στο ερώτημα που μου έχουν απευθύνει κάποιοι αναγνώστες του βιβλίου:
«Κατάφερα να κόψω το κάπνισμα χωρίς να επιστρατεύσω καμιά ιδιαίτερη αποφασιστικότητα. Με γεμίζει απορία που αυτή τη φορά δε χρειάστηκε να επιστρατεύσω όρκους ότι δε θα ξανακαπνίσω. Γιατί μου συνέβη αυτό;»

Δημοσιέυθηκε 29 Μαρτίου 2008

Μπορείτε να σχολιάσετε αυτό το άρθρο στο Φόρουμ.
Επιστροφή στη λίστα άρθρων.