υποκατάστατα νικοτίνης

Μπορεί να κοπεί το κάπνισμα με φάρμακα;

Αν το κάπνισμα ήταν συνήθεια τότε θα ήταν καλή ιδέα τα υποκατάστατα νικοτίνης. Δηλαδή αν το βασικό στοιχείο του καπνίσματος ήταν η κίνηση των χεριών, το ξετύλιγμα του πακέτου, η χρήση του αναπτήρα, η εικόνα των τσιγάρων και του καπνού, τότε θα ήταν καλή ιδέα καταργώντας όλα αυτά να καταργούσαμε και το κάπνισμα. Όμως αυτά είναι ένα αμελητέο ποσοστό αυτού που ονομάζεται κάπνισμα. Θέλετε να σας το αποδείξω αμέσως;
Θα χρησιμοποιήσω ένα ωραίο επιχείρημα του Άλεν Καρ:
Ας πούμε ότι ένας καπνιστής λατρεύει την «ιεροτελεστία» του καπνίσματος. Το ξετύλιγμα του πακέτου, την απομάκρυνση της ζελατίνας, το πολύχρωμο κουτί με το προσεγμένο λογότυπο, τα τέλεια στριμμένα τσιγάρα με την καφέ πεντακάθαρη γόπα, την τέλεια τακτοποίηση των τσιγάρων μέσα στο πακέτο, το καθαρό τασάκι, τον αναπτήρα και τη διαδικασία ανάμματος του τσιγάρου.
Ο καπνιστής αυτός ισχυρίζεται ότι ΑΥΤΑ είναι που δε μπορεί να αποχωριστεί κι όχι τόσο τη λήψη νικοτίνης. Γι αυτό του φαίνεται καλή ιδέα η χρήση υποκατάστατων νικοτίνης, έτσι ώστε να καταργήσει την παραπάνω ΙΕΡΟΤΕΛΕΣΤΙΑ που θεωρεί ότι «τόσο τον δένει με το κάπνισμα». Όμως εγώ έχω να του προτείνω κάτι καλύτερο. Γιατί να μην κρατήσει όλη την ιεροτελεστία που τόσο λέει ότι του αρέσει, και ΑΠΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΒΕΙ ΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΤΟΥ;;
Και μόνο αυτή η ερώτηση μπορεί να αποκαλύψει με έναν ακόμη τρόπο ότι το κάπνισμα δεν είναι συνήθεια, δεν είναι η κίνηση των χεριών, η γεύση, η ιεροτελεστία του ανάματος των τσιγάρων. Η ουσία του καπνίσματος είναι στη ΛΗΨΗ ΝΙΚΟΤΙΝΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΥΤΗ Η ΛΗΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΟ.
Το να καταργήσουμε την κινησιολογία του καπνίσματος (κίνηση χεριών, αναπτήρες κλπ) είναι σαν να καταργούμε το 1% του καπνίσματος! Όμως όλο το παιχνίδι παίζεται γύρω από τη λήψη νικοτίνης και και την επίδρασή της στο νευρικό σύστημα. Αυτό δεν το καταργούν τα υποκατάστατα αλλά αντίθετα το διατηρούν, συνηθίζοντας τον οργανισμό σε ένα ακόμα τρόπο λήψης του δηλητηρίου.
Το να χορηγούμε νικοτίνη σε κάποιον καπνιστή που θέλει να κόψει το τσιγάρο είναι σαν να του λέμε ότι ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ. Όμως αυτό είναι λάθος. Στο κεφάλαιο του μυστικού της νικοτίνης είδαμε ότι δεν είναι η «έλλειψη νικοτίνης» που δημιουργεί την καθυστερημένη ενόχληση, αλλά η ίδια η νικοτίνη των τελευταίων τσιγάρων που καπνίσαμε! Αν θέλουμε να καταργήσουμε το κάπνισμα για κάποιον, αν θέλουμε να τον κάνουμε ΠΑΓΕΡΑ ΑΔΙΑΦΟΡΟ για τα τσιγάρα, πρέπει να του αλλάξουμε τις στρεβλωμένες αντιλήψεις κι όχι να τις ενισχύουμε λέγοντάς του ότι «έχει ανάγκη από νικοτίνη».
Θεωρώ τη λήψη υποκατάστατων νικοτίνης έναν πολύ βασανιστικό τρόπο απεξάρτησης και γι αυτό ποτέ δεν τον προτείνω στους αναγνώστες μου.

άλλα φάρμακα που δεν περιέχουν νικοτίνη

Μην πιστεύετε τις φαρμακευτικές εταιρίες. Τα ποσοστά επιτυχίας αυτών των φαρμάκων είναι απογοητευτικά σε ορίζοντα έτους και το χειρότερο είναι ότι αυτά τα χημικά παρασκευάσματα έχουν ΟΛΑ παρενέργειες, μερικές φορές πολύ δυσάρεστες. Βλάπτουν δηλαδή την υγεία και τσέπη μας χωρίς να προσφέρουν αυτό που υπόσχονται.

Θα ανακαλυφθεί ποτέ το μαγικό "χάπι" κατά του καπνίσματος;
Πολλοί επιστήμονες αγωνίζονται εδώ και χρόνια να το ανακαλύψουν αλλά μάταια. Δυστυχώς οι επιστήμονες αυτοί έχουν άγνοια μιας κρίσιμης πληροφορίας: Το κάπνισμα στηρίζεται στις ψευδαισθήσεις και την εξαπάτηση του χρήστη νικοτίνης και όχι τόσο στην σωματική «εξάρτηση» από αυτή. Μόνο αν βρεθεί χάπι που να σβήνει σαν γομολάστιχα τα ψέματα από το μυαλό του καπνιστή θα έχει αποτέλεσμα. Γίνεται όμως τα ψέματα να σβήνονται με ένα χάπι; Όχι.

Η φαρμακοβιομηχανία έχει αποτύχει παταγωδώς στην αντιμετώπιση του καπνίσματος, ΑΛΛΑ… παρ’ όλη την αποτυχία της κατάφερε να κερδίσει αμύθητα ποσά εκμεταλλευόμενη την ανάγκη του κόσμου για ένα «θαυματουργό αντικαπνιστικό φάρμακο».

Τα υποκατάστατα νικοτίνης είναι αποτυχημένα και πλέον συντηρούνται στην αγορά λόγω τεράστιων οικονομικών συμφερόντων των φαρμακοβιομηχανιών. Τα ποσοστά επιτυχίας τους σε διάφορες έρευνες είναι μονοψήφια, ιδίως αν οι καπνιστές ελέγχονται για ένα έτος μετά την απόπειρα και αν γίνουν οι συγκρίσεις με καπνιστές που χρησιμοποίησαν ψευδοφάρμακο.

Σε μία έρευνα ένα άλλο πολυδιαφημισμένο φάρμακο, το Zyban σημείωσε ποσοστό επιτυχίας 6,3% μετά από ένα χρόνο, αλλά στην ίδια έρευνα όσοι έπαιρναν ψευδοφάρμακο τα κατάφεραν σε ποσοστό 4,9%! Κάντε τις αφαιρέσεις και δείτε τι μένει ως καθαρό ποσοστό επιτυχίας οφειλόμενο στο φάρμακο… (Πηγή: Περιοδικό Vita, Οκτώβριος 2006)

Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι ακόμα κι αν κάποτε ανακαλύπτονταν το «μαγικό χάπι» θα υπήρχε το εξής πρόβλημα. Θα δημιουργούσε μια νέα γενιά καπνιστών οι οποίοι θα άρχιζαν το κάπνισμα εφησυχασμένοι από το γεγονός ότι όποτε θέλουν μπορούν να το κόψουν. Φυσικά πολλοί από αυτούς δε θα ήθελαν να το κόψουν και κάποιοι άλλοι δε θα ήθελαν να διαθέσουν τα χρήματα για τη φαρμακευτική αγωγή. Κάθε θεραπεία κατά του καπνίσματος πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μην ενθαρρύνει τις αιτίες γένεσης νέων καπνιστών.

Αν θέλετε να απαλλαγείτε από το κάπνσιμα χωρίς να υποφέρετε ΚΑΘΟΛΟΥ προτείνω να κατεβάσετε (δωρεάν) την τελευταία έκδοση του βιβλίου μου εδώ.