Πόσος ΧΡΟΝΟΣ χρειάζεται για να κόψουμε το κάπνισμα;

Σε αυτό το θέμα υπάρχει σύγχυση. Ένας κύριος μου είχε πει ότι του πήρε 8 δύσκολες μέρες για να ξεμπερδέψει, άλλος λέει ότι χρειάζονται 6 μήνες, άλλοι μιλάνε για ένα μήνα. Ποιος από όλους έχει τελικά δίκιο;

Όλοι και κανένας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι κάθε καπνιστής είναι διαφορετικός και κάθε διακοπή του καπνίσματος είναι επίσης διαφορετική. Παρακάτω θα σας δώσω κάποιες ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ χρονικές περιόδους. Αυτές δεν ισχύουν με ακρίβεια για όλους τους καπνιστές.

1η περίοδος – Οι πρώτες 3-4 ημέρες: Σε αυτό το διάστημα γίνεται η κύρια σωματική αποτοξίνωση. Είναι το διάστημα στο οποίο αποβάλλεται με γρήγορους ρυθμούς η νικοτίνη και άλλα δηλητήρια από το σώμα μας. Σε αυτήν την περίοδο νιώθουμε και την καθυστερημένη ενόχληση νικοτίνης.

2η περίοδος – Οι πρώτες 3-4 εβδομάδες. Η αποτοξίνωση συνεχίζεται αλλά με πιο αργούς ρυθμούς. Η πίεση είναι πολύ μικρότερη, αλλά συχνά βρίσκει τον καπνιστή απροετοίμαστο και όχι τόσο αποφασισμένο όσο το πρώτο τριήμερο.

3η περίοδος – Οι πρώτοι 3 μήνες. Μετά και τη 2η περίοδο δεν υπάρχει ούτε ίχνος σωματικής ανάγκης για κάπνισμα, αλλά υπάρχουν ακόμα στο μυαλό κάποιων καπνιστών ίχνη από τις απατηλές μνήμες και ψέματα σαν αυτά που είδαμε στο κεφάλαιο των ψευδαισθήσεων. Για όσους κατανοήσουν το βιβλίο ουσιαστικά η τρίτη περίοδος δεν υφίσταται!

Επαναλαμβάνω ότι όλα αυτά τα χρονικά διαστήματα που παρέθεσα είναι ενδεικτικά και διαφέρουν για κάθε καπνιστή. Όμως το θέμα δεν είναι πόσο διαρκεί η απεξάρτηση, αλλά η εξής κρίσιμη επιλογή:

1η επιλογή: «Θα σφίξω τα δόντια περιμένοντας να περάσει ένας μήνας και μετά όλα θα πάνε καλά». 
Αυτή είναι μια παθητική και λάθος νοοτροπία. Αν περιμένουμε μια μαγική αλλαγή κάποια Χ ημέρα, τότε θα πιεστούμε άσκοπα και θα περιμένουμε πολύ περισσότερο για να δούμε εκείνη την ημέρα.

2η επιλογή: «Μόλις έσβησα το τελευταίο μου τσιγάρο. Νιώθω ήδη υπέροχα ως μη καπνιστής!»
Από την πρώτη στιγμή που σταματάμε το κάπνισμα πρέπει να έχουμε μια ανοιχτή, «επιθετική» νοοτροπία απέναντι στη ζωή. Δεν κρυβόμαστε από τίποτα, δε στερούμαστε ΤΙΠΟΤΑ, αλλά αντίθετα χαιρόμαστε την ελευθερία μας. Όποια πίεση κι αν νιώσουμε ξέρουμε ότι είναι παροδική και μετά από λίγο καιρό (δεν έχει σημασία πόσο ακριβώς!) θα είναι οριστικά παρελθόν.

ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ ΕΠΙΜΟΝΑ ΑΝ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΤΣΙΓΑΡΟ! Δεν αναρωτιόμαστε αν έφτασε ή όχι η μαγική ημέρα που το τσιγάρο είναι οριστικά παρελθόν. Αφήστε κατά μέρος την περιέργεια και ζήστε ουσιαστικά τη ζωή με τα προβλήματα και τις χαρές της.

Αν θέλετε να απαλλαγείτε από το κάπνσιμα χωρίς να υποφέρετε ΚΑΘΟΛΟΥ προτείνω να κατεβάσετε (δωρεάν) την τελευταία έκδοση του βιβλίου μου εδώ.