Author Topic: Ασταξανθίνη, Astaxanthin - Σε τι μας χρειάζεται;  (Read 6100 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 182
  • -Receive: 163
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Ασταξανθίνη - AstaxanthinΓενικά: Είναι η ουσία που κάνει κόκκινους τους αστακούς, τις γαρίδες και άλλα θαλασσινά. Ανήκει στην κατηγορία των καροτενοειδών αλλά αντίθετα με τα υπόλοιπα, δεν μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, (η οποία είναι τοξική σε μεγάλες δόσεις). Επίσης είναι 10 φορές ισχυρότερη από τα άλλα καροτενοειδή. Λόγω της μοριακής της δομής, μπορεί να δρα και σε λιποειδές και σε υδατώδες περιβάλλον. Επιπρόσθετα, έχει την ικανότητα να ανακυκλώνει άλλα αντιοξειδωτικά, όπως τις βιταμίνες C και Ε καθώς και την λουτεϊνη, βήτα καροτίνη και γλουταθειόνη. Το φυσικό αυτό συμπλήρωμα διατροφής αποκτά καθημερινά όλο και περισσότερους ενθουσιώδεις οπαδούς, καθώς διάφορες έρευνες επιβεβαιώνουν τα τεράστια οφέλη που προσδίδει στην υγεία.

Περιεκτικότητες Ασταξανθίνης σε διάφορες τροφές

Natural Astaxanthin Sources      Astaxanthin Concentration(ppm)
Salmonids                                               ~ 5
Plankton                                                 ~ 60
Krill                                                       ~ 120
Arctic shrimp                                        ~ 1200
Phaffia Yeast                                         ~ 8000
Haematococcus pluvialis                        ~40,000

(πηγή: Βικιπέδια)

Αυτή η τελευταία πηγή, το φύκι Haematococcus pluvialis είναι και ο τρόπος με τον οποίο παράγεται η Ασταξανθίνη ως συμπλήρωμα διατροφής. Οι μεγαλύτερες εγκαταστάσεις καλλιέργειας του φυκιού αυτού βρίσκονται στη Χαβάη και στο Ισραήλ. Η υψηλή ζήτηση και η δαπανηρή διαδικασία που απαιτείται για ποιοτική παραγωγή, είναι υπεύθυνες για την σχετικά υψηλή τιμή της.Οφέλη: Γενικά ωφελεί καρδιά, νευρικό σύστημα και έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Πανίσχυρο αντιοξειδωτικό, πολύ ισχυρότερο από τη βιταμίνη Ε και τη βήτα-καροτίνη. Έρευνες έχουν δείξει ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμη ουσία για τον ανθρώπινο οργανισμό στην προστασία των οφθαλμών από εκφυλιστικές αλλοιώσεις. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει την καρδιαγγειακή υγεία και να προλάβει διαταραχές του νευρικού συστήματος. Ακόμη μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βελτιώσει την κυτταρική επικοινωνία και ακεραιότητα, και να προστατεύσει το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία. Είναι από τα λίγα αντιοξειδωτικά που περνούν τον Αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πού την χρησιμοποιώ. Την χρησιμοποιώ σε σχετικά υψηλή δόση, 12 mg / μέρα για 3 κυρίως οφέλη:

α) Στην αρχή κάθε καλοκαιρινής περιόδου ως το καλύτερο αντηλιακό. Αντί να πασαλείβομαι με τοξικά αντηλιακά, αυτό το "εσωτερικό αντηλιακό" με προστατεύει από τα εγκαύματα (κοκκινίλες). Δοκιμάστε το και θα μείνετε έκπληκτοι, κι εγώ δεν το πίστευα στην αρχή. Φυσικά δεν προστατεύει από υπερβολές, απλώς μας επιτρέπει να εκτεθούμε λίγο παραπάνω στον ήλιο, χωρίς να πάθουμε έγκαυμα, όχι πολύ παραπάνω...

β) Ως προστασία απέναντι σε τραυματισμούς και κακώσεις από την άσκηση. Αν έχετε ένα ήπιο πρόβλημα στον ώμο, το γόνατο, τη μέση, υπάρχουν πολλές πιθανότητες η ασταξανθίνη να σας βοηθήσει.

γ) Στα μάτια, τα οποία καθημερινά υπερκουράζω στον υπολογιστή, αλλά και στο στρες που υφίστανται ιδίως το καλοκαίρι από τον ήλιο, η ασταξανθίνη, όπως και η λουτεΐνη, προσφέρει πολύτιμη βοήθεια.

   

Δοσολογία: Λάβετε τη δοσολογία που σας προτείνει η συσκευασία. Η συνήθης δοσολογία που προτείνεται είναι 4mg ημερησίως, κατά προτίμηση μαζί με γεύμα.

Παρενέργειες: Δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες. Δεν προτείνεται για εγκύους.

Επιπλέον παρατηρήσεις μου: Είναι ένα καταπληκτικό συμπλήρωμα διατροφής το οποίο προτείνω ανεπιφύλακτα. Εννοείται, όπως και για κάθε άλλο συμπλήρωμα διατροφής ότι θα πρέπει να έχετε και τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας αν συντρέχουν κάποιοι λόγοι. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για εγκύους, πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις και όσους λαμβάνουν φάρμακα.

Πηγές για περισσότερη μελέτη:
Wikipedia,  http://en.wikipedia.org/wiki/Astaxanthin
Πλούσια πηγή άρθρων στα αγγλικά: http://www.naturalnews.com/astaxanthin.html

Βίντεο:

Ένα σύντομο βίντεο 4 λεπτών μίας ένθερμης υποστηρίκτριας του συμπληρώματος:


Το παρακάτω βίντεο, προτείνεται για αυτούς που έχουν περισσότερο χρόνο να παρακολουθήσουν μία πολύ ενδιαφέρουσα 50λεπτη συνέντευξη ενός ειδικού επί του θέματος, στον Mercola.


Το νέο μου βιβλίο μόλις κυκλοφόρησε! Περισσότερα εδώ.