Author Topic: Κουρκουμάς – Όλα όσα θέλετε να ξέρετε  (Read 349 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 219
  • -Receive: 177
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Κουρκουμάς – Όλα όσα θέλετε να ξέρετεΚάποτε είχα αγοράσει ένα σακούλι κουρκουμά και το έβαλα στην άκρη για αρκετό καιρό, γιατί δεν ήξερα τίποτα για το πώς να τον χρησιμοποιήσω. Μετά από μήνες αποφάσισα να κάνω μία γρήγορη μελέτη για να δω αν είναι τόσο ωφέλιμος όσο ακούγεται, όπως και να δω πώς θα το εντάξω στη διατροφή μου.

Ευχάριστη έκπληξη ήταν για μένα το πλήθος των σελίδων και ειδικά των βίντεο που βρήκα ακόμα και στο ελληνικό youtube, πράγμα σπάνιο για άλλα θέματα.

Δυσάρεστη έκπληξη ήταν όταν διαπίστωσα ότι τα περισσότερα βίντεο και αρκετές σελίδες είναι πρόχειρα, χαμηλής ποιότητας, γεμάτα ανακρίβειες. Δεν είναι βίντεο που απλά σου τρώνε το χρόνο, αλλά αρκετά από αυτά σε παραπληροφορούν με τις υπερβολές τους ή τους αστήριχτους ισχυρισμούς.

Τότε ήταν που αποφάσισα να μελετήσω το ζήτημα σε βάθος και να φτιάξω την δική μου παρουσίαση, που θα βοηθά όσους την επισκέπτονται στον λιγότερο δυνατό χρόνο ενασχόλησης. Μου πήρε πάνω από 3 μήνες αποκλειστικής ενασχόλησης, χωρίς να ξέρω αν η προσπάθειά μου θα εκτιμηθεί, αλλά το τελικό αποτέλεσμα, τουλάχιστον εμένα, με ικανοποίησε.

Είναι τα παρακάτω 2 βίντεο, το ένα αφορά τη θεωρία και το άλλο την πράξη. Το θεωρητικό βίντεο είναι κάπως μεγάλο σε διάρκεια, 26 λεπτά, όμως σε αυτό θα μάθετε αυτά που εμένα μου πήρε μήνες να τα μάθω. Έχω φτιάξει και πίνακα περιεχομένων (στην περιγραφή στο youtube) για την ευκολότερη πλοήγησή σας στο βίντεο, αν και αξίζει να το δείτε όλο, αν θέλετε γνώση του θέματος σε βάθος.


Θεωρητικά ζητήματα για τον κουρκουμά.Πρακτικά ζητήματα. Πώς να τον εντάξουμε στη διατροφή μας.

[To βίντεο θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημερες. Εγγραφείτε στο κανάλι πατώντας και την καμπανούλα των ειδοποιήσεων για να μην το χάσετε.]Αν και θεωρώ τα παραπάνω βίντεο υπεραρκετά, μόλις αποκτήσω ελεύθερο χρόνο θα επεκτείνω σημαντικά αυτό το άρθρο. Μέχρι τότε θα σας παραθέσω κάποιες σύντομε έξτρα πληροφορίες, λινκ και σημαντικά βίντεο, για όσους επιθυμούν ακόμη περισσότερη μελέτη του θέματος. Ας αρχίσουμε από κάποια ζητήματα ασφαλείας.

Για ποιους είναι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ο κουρκουμάς:

Οι παρακάτω κατηγορίες ανθρώπων πρέπει να λαμβάνουν κουρκουμά με προσοχή ή ΔΕΝ πρέπει να τον λαμβάνουν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους:
— Όσοι έχουν προβλήματα πίεσης, γιατί ο κουρκουμάς ρίχνει την πίεση.
— Όσοι λαμβάνουν αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα ή αντιπηκτικά φάρμακα, δηλαδή φάρμακα που αυξάνουν την ρευστότητα του αίματος.
— Όσοι λαμβάνουν αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
— Όσοι λαμβάνουν αντιόξινα φάρμακα. Τέτοια φάρμακα λαμβάνονται για την εξουδετέρωση των υπερβολικών οξέων του στομάχου. Ο κουρκουμάς ενδέχεται να εξουδετερώσει τη δράση τους.
— Όσοι λαμβάνουν φάρμακα για τον διαβήτη. Ο κουρκουμάς ενδέχεται να μεγεθύνει τη δράση του και έτσι να σας πέσει υπερβολικά η γλυκόζη του αίματος.
— Όσοι πρόκειται να χειρουργηθούν, καλό είναι να αποφεύγουν τον κουρκουμά για 2 εβδομάδες πριν την επέμβαση.
— Οι έγκυες και οι θηλάζουσες θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους.
— Όσοι πάσχουν από απόφραξη του χοληδόχου πόρου δηλαδή όσοι έχουν πέτρες στην χολή που τους δημιουργούν πόνο, θα πρέπει να αποφύγουν τον κουρκουμά γιατί προκαλεί σύσπαση στην χολή. Από την άλλη, για όσους δεν έχουν πέτρες στην χολή, αυτή η σύσπαση που προκαλεί ο κουρκουμάς βοηθά στο άδειασμα της χοληδόχου κύστης από πανκγρεατικά υγρά, άρα είναι πιθανώς καλή επιλογή για πρόληψη του σχηματισμού πέτρας στην χολή. Είναι όμως κακή επιλογή όπως είπαμε, για όσους έχουν ήδη προβλήματα στην χοληδόχο κύστη τους. Όσοι έχουν αφαιρέσει χειρουργικά τη χοληδόχο κύστη τους, δεν θα έχουν πρόβλημα από κατανάλωση κουρκουμά.
— Όσοι έχουν την τάση να αναπτύσσουν πέτρες στα νεφρά, θα πρέπει να αποφύγουν τον κουρκουμά, γιατί είναι πλούσιος σε οξαλικό οξύ, το οποίο είναι μία από τις αιτίες δημιουργίας πετρών στα νεφρά. Για το θέμα των πετρών στα νεφρά και το προηγούμενο (για την χολή) δείτε ένα σχετικό βίντεο εδώ. Και ένα κατατοπιστικό τεκμηριωμένο άρθρο εδώ . Επ' ευκαιρίας: όσοι θέλετε να μειώσετε την λήψη οξαλικών στη διατροφή σας, προτιμήστε το λευκό πιπέρι από το μαύρο.
— Τα παιδιά κάτω των 2 ετών.
— Όσοι πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.


Αμφισβήτηση του κουρκουμά

Παρουσίασα αναλυτικά στο βίντεο και (ελπίζω) αποδόμησα τα επιχειρήματα των “πολέμιων” του κουρκουμά. Όμως εδώ θα ήθελα να παρουσιάσω με συντομία κάποια λινκ στα οποία υποστηρίζεται η αντίθετη άποψη, για όσους θέλουν να την ξεψαχνίσουν περισσότερο.

Εδώ απομυθοποιεί τη βοήθεια σε Αλτσχάιμερ και το υποτιθέμενο γεγονός ότι στην Ινδία “δεν έχουν Αλτσχάιμερ επειδή τρώνε κουρκουμά.”

— Οι έρευνες που έδειξαν ότι δεν λειτουργεί για αλσχάιμερ, εδώ.

Εδώ, λέει ότι κουρκουμάς = απάτη. :)

— Η πιο εμπεριστατωμένη αμφισβήτηση είναι αυτή η επιστημονική μελέτη. (Όμως εδώ θα βρείτε μία (ακόμα πιο εμπεριστατωμένη) αποδόμηση αυτής της μελέτης.)

— Το απόσπασμα από wikipedia που λέει ότι δεν έχει αποδειχθεί μέχρι το 2017 κάποια φαρμακευτική χρήση για τον κουρκουμά ή την κουρκουμίνη:
Quote
Turmeric and curcumin, one of its constituents, have been studied in numerous clinical trials for various human diseases and conditions, but the conclusions have either been uncertain or negative.[8][38][39] Claims that curcumin in turmeric may help to reduce inflammation remain unproven as of 2017.[8][9]Επιλεγμένα άρθρα και βίντεο

Τα παρακάτω λινκ και βίντεο είναι αυστηρά επιλεγμένα ανάμεσα σε δεκάδες άλλα, για την ποιότητά τους και τις χρήσιμες πληροφορίες τους.

Άρθρο: 800 διαπιστωμένες δράσεις του κουρκουμά. Αν ψάξετε στην σελίδα αυτή θα βρείτε πάρα πολλά άρθρα και πλουσιότατη βάση δεδομένων για τον κουρκουμά. Ένα παράδειγμα είναι το επόμενο άρθρο.

Άρθρο (του ιδίου), που λέει ότι ο κουρκουμάς είναι εξίσου αποτελεσματικός με 14 συμβατικά φάρμακα. Εδώ θα το βρείτε σε ελληνική μετάφραση.

Βίντεο: Ο κουρκουμάς αποκαθιστά τις βλάβες του DNA, άρα προάγει την μακροζωία.

Βίντεο: Η παρουσίαση μίας ενδιαφέρουσας κλινικής μελέτης στην οποία η κουρκουμίνη (η δραστική ουσία του κουρκουμά) αποδείχθηκε καλύτερη από φάρμακα για ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Άρθρο: Γιατί κουρκουμάς και μαύρο πιπέρι είναι τόσο δυνατός συνδυασμός.

Βίντεο: Παρουσίαση της αντικαρκινικής δράσης της κουρκουμίνης, η οποία χρησιμοποιεί πολλά βιοχημικά μονοπάτια για να θανατώσει τα καρκινικά κύτταρα. Το βίντεο τελειώνει με μία πολύ ωραία αστεία φράση. :)

Βίντεο: Παρόλο που πιθανώς βοηθά και καρκινοπαθείς, ο κουρκουμάς δεν μπορεί να αποτελέσει πλήρης θεραπεία για τον καρκίνο. Όμως μπορεί να είναι ένα καταπληκτικό όπλο για την αποτροπή του καρκίνου, πριν αυτός εμφανιστεί. Το βίντεο έχει και ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για καπνιστές.

Άρθρο για σχέση τεστοστερόνης - κουρκουμά. Φαίνεται εμπεριστατωμένο άρθρο, αλλά διατηρώ κάποιες αμφιβολίες για τον ισχυρισμό ότι αυξάνει τεστοστερόνη...


Αυτά προς το παρόν... Αφήστε ένα σχόλιο, εδώ ή στο youtube με τις παρατηρήσεις σας, την άποψή σας και κυρίως τις προσωπικές σας εμπειρίες από τη χρήση κουρκουμά!


© 2019 Θανάσης Αποστόλου - Skeftomai.gr


   Κατεβάστε το δωρεάν βιβλίο σας εδώ!