*
 
Κατεβάστε εδώ δωρεάν το νέο ebook SD-ΕΠΙΘΕΣΗ (version 1.24) και το ebook "πώς να απαλλαγείτε από το κάπνισμα πανεύκολα! (version 5.2).

Author Topic: Διαταραχή των περιοδικών κινήσεων των άκρων (PLMD)  (Read 423 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 215
  • -Receive: 175
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Η πάθηση περιοδικής κίνησης των άκρων (Periodic Limb Movements in Sleep ή PLMD), εμφανίζεται μόνη της ή συνοδεύει το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (RLS), ή άλλες παθήσεις του ύπνου. Είναι μία από τις οργανικές αιτίες που χαλούν την ποιότητα του ύπνου.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα για το οποίο η επιστήμη δεν έχει βρει οριστική λύση, ούτε είναι γνωστή η ακριβής αιτιολογία. Η συσχέτισή του σε κάποιες περιπτώσεις με χαμηλά επίπεδα σιδήρου, καθιστά απαραίτητη κατά τη γνώμη μου μία διατροφή πλούσια σε αιμικό σίδηρο για ένα διάστημα, δηλαδή καλά αφομοιώσιμο σίδηρο από ζωικές τροφές (πχ. συκώτι, κρέας, κλπ), έτσι ώστε τουλάχιστον να αποκλειστεί η έλλειψη σιδήρου ως αιτία ή παράγοντας ενίσχυσης της ασθένειας.

Δεν βρήκα και πολλά πράγματα για την ασθένεια στο Ελληνικό ίντερνετ. Θα παραθέσω 2 άρθρα και μετά θα κάνω επιλεγμένες παραθέσεις από ξένα βιβλία και άρθρα.

Quote
Τι προκαλεί PLMD?
Τα αίτια της PLMD είναι άγνωστη. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι με μια ποικιλία από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Πάρκινσον και της ναρκοληψίας, μπορεί να έχει συχνές περιοδικές κινήσεις των άκρων κατά τον ύπνο.
PLMD μπορεί να προκληθεί από τα φάρμακα, κυρίως, αντικαταθλιπτικά.

Ποια είναι τα συμπτώματα της περιοδικές κινήσεις των άκρων (PLMD) ?
Τα συμπτώματα της PLMD είναι συνήθως κινήσεις των κάτω άκρων με την επέκταση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού σε συνδυασμό με μερική κάμψη της ποδοκνημικής, γόνατο, ή του ισχίου. Η κίνηση των ποδιών είναι πιο χαρακτηριστική από κίνηση των χεριών. Μπορεί να προκαλέσει συχνά μερική ή πλήρη σύντομη αφύπνιση και οδηγούσε σε κατακερματισμό του ύπνου. Οι ασθενείς είναι συχνά αγνοούν αυτά τα κινήματα.

Διάγνωση των περιοδικών κινήσεων των άκρων (PLMD)
Ένας εταίρος του ύπνου μπορεί να παρατηρήσει PLMD, που επηρεάζουν συχνά ο εταίρος προτού ο ασθενής γνωρίζει τη συμπεριφορά του. Σε άλλες περιπτώσεις, η διάγνωση γίνεται σε μια νύχτα πολυσομνογραφήματος (μια εξέταση που καταγράφει τις σωματικές λειτουργίες κατά τη διάρκεια του ύπνου). Η δοκιμή αυτή χρησιμοποιείται συχνά για να εκτιμηθεί η αιτία της ημερήσιας υπνηλίας ή επαναλαμβανόμενες αφυπνίσεις κατά τον ύπνο. Το έργο του αίματος μπορεί να γίνει για να ελέγξετε την κατάσταση του σιδήρου, φολικό οξύ, βιταμίνης Β12, λειτουργίας του θυρεοειδούς, και τα επίπεδα μαγνησίου.

Θεραπεία των περιοδικών κινήσεων των άκρων (PLMD)
Γενικά, υπάρχουν αρκετές τάξεις των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία PLMD. Αυτές περιλαμβάνουν φάρμακα για τη νόσο του Parkinson, αντιεπιληπτικά φάρμακα, βενζοδιαζεπίνες, και ναρκωτικά. Οι τρέχουσες συστάσεις θεραπείας εξετάσει φάρμακα για την καταπολέμηση της νόσου του Parkinson ως πρώτη γραμμή άμυνας. Ιατρική θεραπεία της PLMD συχνά σημαντικά μειώνει ή εξαλείφει τα συμπτώματα των διαταραχών αυτών.
Δεν υπάρχει θεραπεία για PLMD και ιατρική περίθαλψη πρέπει να συνεχιστούν προκειμένου να παράσχει ανακούφιση.

από _http://www.medwob.com/el/285.html

Quote
Σημεία και συμπτώματα

- Σπασμοί, τικ, κλοτσιές των ποδιών ή λύγισμα του πέλματος προς τα πάνω κατά τη διάρκεια του ύπνου.
-  Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Οι ακούσιες κινήσεις, που είναι τυπικές αυτής της πάθησης, διαρκούν 1 με 3 δευτερόλεπτα και απέχουν μεταξύ τους 10 με 60 δευτερόλεπτα.

Οι κινήσεις δεν είναι βλαβερές, αλλά μπορεί να ξυπνήσουν τον ασθενή και να ενοχλήσουν το σύντροφο του.

Πολλά άτομα με PLMD δεν εμφανίζουν συμπτώματα, αλλά οι σύντροφοι τους αντιλαμβάνονται την κίνηση των ποδιών τους, γιατί μπορεί να δέχονται χτυπήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κάποια άτομα με την πάθηση αισθάνονται υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, επειδή οι κινήσεις των ποδιών διαταράσσουν τον ύπνο τους.

Η πάθηση περιοδικής κίνησης των άκρων εμφανίζεται περίπου στο 5% των ατόμων από 30 έως 50 ετών και στο 30 με 45% των ατόμων άνω των 65 ετών.
Γυναίκες και άνδρες προσβάλλονται εξίσου. Όπως και με το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, η αναιμία από έλλειψη σιδήρου και η νεφρική ανεπάρκεια αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της πάθησης.
Διάγνωση

Ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει το PLMD βασιζόμενος στα συμπτώματα. Ωστόσο, η ολονύχτια εκτίμηση σε μια κλινική ύπνου μπορεί να είναι απαραίτητη για τον αποκλεισμό άλλων πιθανών διαταραχών ύπνου, που μπορούν επίσης να προκαλέσουν ανήσυχο ύπνο, όπως είναι το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και η άπνοια του ύπνου.

Αντιμετώπιση

Η σοβαρότητα της περιοδικής κίνησης των άκρων πρέπει να εκτιμάται μεμονωμένα για κάθε ασθενή. Η αποφυγή της καφεΐνης και του αλκοόλ μπορεί να συμβάλλουν στον περιορισμό της πάθησης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτούνται φάρμακα για την παροχή ανακούφισης. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει μια χαμηλή δόση από ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον.

Μπορεί να μετρήσει την ποσότητα του σιδήρου στο σώμα και να συστήσει, αν υπάρχει έλλειψη, συμπληρώματα σιδήρου.

από _http://www.healthyliving.gr/2015/06/19/pathhsh-periodikh-kinhs-akrvon/


   Κατεβάστε το δωρεάν βιβλίο σας εδώ!