Recent Posts

Pages: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10
41
Θανάση καλημέρα, καλημέρα επίσης σε όλους.

Θα ήθελα να ρωτήσω τη γνώμη σας για το σελήνιο. Τελευταία καταναλώνω συχνά καρύδια Βραζιλίας που έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο. Από ό,τι ξέρω δεν συνιστάται η λήψη άνω των δύο την ημέρα. Επίσης θα ήθελα την άποψη σας για συμπληρώματα σεληνίου, όπως το Semed 200.

Μια επιπλέον απορία έχει να κάνει με τη λήψη πολυβιταμινών μόνο συμπλέγματος B. θα μπορούσε μια πολυβιταμίνη να βοηθήσει τον οργανισμό σε περιόδους κούρασης; Υπάρχει κάποιος περιορισμός στην κατηγορία αυτή για συνεχή κατανάλωση πολλών μηνών;

Ευχαριστώ πολύ!
42
Αγαπητή Ελένη συγχαρητήρια και ευχαριστώ που μας θυμάσαι!

Ενδιαφέρον αυτό για τα γαλακτοκομικά, θα το ψάξω αν υπάρχει κάποια επιστημονική καταγραφή για αυτό.

Εύχομαι ανάλογες ολοκληρωτικές επιτυχίες σε ό,τι κι αν κάνεις στη ζωή σου!

 :wave:
43
Γεια σας και πάλι!
Να θυμίσω ότι το όνομά μου είναι Ελένη και είμαι γυναίκα, παρά το παραπλανητικό nickname!
Με αφορμή την ανάρτηση ενός φίλου στο fb για το πως κατάφερε και έκοψε το κάπνισμα, θυμήθηκα την δική μου περίπτωση και πρότεινα την ιστοσελίδα και το βιβλίο. Μετά από 8 και πλέον χρόνια παραμένω άκαπνη και ούτε σκέφτομαι ποτέ το τσιγάρο, ούτε και θέλησα ποτέ να καπνίσω. Το πρόβλημά μου είναι όμως τα κιλά που πήρα, που παρ΄όλο που ακολούθησα όσο μπορούσα, γιατί είμαι vegan, και τις συμβουλές του γλυκού ενστίκτου, δεν κατάφερα να χάσω.
Παρεμπιπτόντως το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας εξαφανίστηκε όταν έκοψα και τα γαλακτοκομικά. Όταν σταμάτησα το κάπνισμα ήμουν vegeterian.
Πάντως το κλικ  που έγινε στο μυαλό μου από την ανάγνωση που πρώτου μέρους του βιβλίου, ήταν τόσο δυνατό και καθοριστικό που άλλαξε τη ζωή μου! 
Ένα μεγάλο ευχαριστώ και πάλι Θανάση!  <3
44
Συνταγές! / Συνταγές μπρόκολου
« Last post by Θανάσης Αποστόλου on January 02, 2019, 09:08:02 PM »
Και 2 ακόμη σούπερ συνταγές για να βάλετε το μπρόκολο στη ζωή σας.

Μπρόκολο με γαρίδες

Η σάλτσα αυτής της συνταγής έχει 2 υλικά που δύσκολα υπάρχουν σε ένα σπίτι, (soy sauce, sesami oil δλδ σάλτσα σόγιας, λάδι σουσαμιού) γι αυτό προτείνω αν και όταν δοκιμάσετε τη συνταγή να αυτοσχεδιάσετε, αντικαθιστώντας τα με ελαιόλαδο ή βούτυρο.

Μπρόκολο - αυγό - τυρί - μανιτάρια κασερόλα

Να και μία συνταγή που συνδυάζει 2 καλά ζωικά τρόφιμα με μπρόκολο. Ως προς το είδος του τυριού, βάλτε το αγαπημένο σας. Τα αυγά φροντίστε να είναι ποιοτικά. Η ντομάτα να είναι στραγγισμένη, μανιτάρια βάλτε ό,τι είδος θέλετε, και προσθέστε αν θέλετε και κάτι άλλο. Νομίζω ότι θα του πήγαινε και με λίγο πιπεριά.

Εποχικότητα Μπρόκολου: Αγοράστε και χρησιμοποιήστε μπρόκολο όταν είναι η εποχή του. Η εποχή του βασικά είναι όλος ο χρόνος εκτός τεσσάρων μηνών, από Μάιο έως και Αύγουστο. Η κορύφωση της παραγωγής είναι τον Ιανουάριο.

Αν λοιπόν εξαιρέσουμε το καλοκαίρι, που τα φρούτα παίρνουν το πάνω χέρι, όλο τον υπόλοιπο χρόνο αξίζει να απολαμβάνουμε το μπρόκολο για τα πολλαπλά οφέλη του, αλλά και για τη νοστιμιά του.
45
Ομάδα Αίματος και ασθένειες

Παρακάτω παρουσιάζονται παραπομπές σε τις έρευνες που επιβεβαιώνουν πως κάποιες ασθένειες είναι συχνότερες και άλλες πιο σπανιότερες σε κάθε ομάδα αίματος. Παρουσιάζονται ενδεικτικά μόνο μερικές από τις αρρώστιες που έχουν σχέση με την ομάδα αίματος. Κάθε τόσο η έρευνα προσθέτει νέες συσχετίσεις ασθενειών με αυτόν τον σημαντικό παράγοντα της ιδιοσυγκρασίας μας που ονομάζεται "ομάδα αίματος".


Ομάδα Ο:
- Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνδρες της ομάδας Ο έχουν τη μεγαλύτερη τάση για συσσώρευση περιττών κιλών. Φαίνεται ότι η έκθεσή τους σε ρυπαρό περιβάλλον δημιουργεί ευκολότερα φλεγμονή και πάχος απ' ότι σε άλλες ομάδες. Δείτε περισσότερα εδώ.
- Κινδυνεύουν περισσότερο απ’ όλους να εκδηλώσουν έλκος στομάχου ή δωδεκαδακτύλου, χολέρα.  δείτε εδώ, εδώ κι εδώ .
- Κινδυνεύουν λιγότερο απ' όλους από το έμφραγμα και διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από ελονοσία, σε σύγκριση με τους άλλους. Δείτε δείτε εδώ.


Ομάδα Α:
- Στις γυναίκες της ομάδας Α και Β είναι συχνός ο καρκίνος των ωοθηκών. Περισσότερα εδώ κι εδώ.
- Είναι επίσης πιο γόνιμες. Τον Οκτώβριο του 2010  επιστήμονες από το Κολέγιο Ιατρικής Άλμπερτ Άϊνσταϊν στη Νέα Υόρκη, με επικεφαλής τον δρα Έντουαρτ Νεγιάτ, ανακοίνωσαν πως η ομάδα αίματος μιας γυναίκας μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητές της να μείνει έγκυος. Μελετώντας περισσότερες από 560 γυναίκες οι οποίες υποβάλλονταν σε θεραπεία για υπογονιμότητα, διαπίστωσαν πως όσες είχαν ομάδα αίματος 0 είχαν διπλάσιες πιθανότητες να παράγουν λιγότερα και χειρότερης ποιότητας ωάρια, με συνέπεια να δυσκολεύονται περισσότερο να συλλάβουν. Επιπλέον, όσες είχαν ομάδα αίματος Α παρουσίαζαν με βραδύτερο ρυθμό την μείωση στον αριθμό των παραγόμενων ωαρίων με το πέρασμα του χρόνου.  Διαβάστε περισσότερα εδώ.


Ομάδα Β:
Κινδυνεύουν περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα για καρκίνο του παγκρέατος. Λινκ. .


Ομάδα ΑΒ:
Οι ομάδες Α, Β και η ΑΒ ακόμη περισσότερο, είναι πιο εύάλωτες στην καρδιακή νόσο. Περισσότερα εδώ
Ακολουθούν παραθέσεις άρθρων:

Quote
Η ομάδα αίματος επηρεάζει την υγεία μας!

Είναι δυνατόν να επηρεάζει η ομάδα αίματος τον κίνδυνο που διατρέχουμε να αναπτύξουμε καρκίνο, υπογονιμότητα, πεπτικό έλκος ή και λοιμώδη νοσήματα ακόμα, όπως η ελονοσία; Ολοένα περισσότερες μελέτες υποδηλώνουν πως – στην χειρότερη περίπτωση - είναι πάρα πολύ πιθανό…

Η νεώτερη μελέτη για τις ομάδες αίματος δείχνει πως όσοι έχουν ομάδα αίματος 0 διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν έμφραγμα.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Daily Mail», ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια ανακάλυψαν αυτό το όφελος σε μελέτη με 20.000 εθελοντές. Η μελέτη τους, που πρόκειται να δημοσιευθεί σε μία από τις σημαντικότερες ιατρικές επιθεωρήσεις, την «The Lancet», έδειξε πως όσοι φέρουν το γονίδιο Adamts7 διατρέχουν σημαντικό υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος.

Σε όσους φορείς όμως έχουν ομάδα αίματος Ο, το Adamts7 δεν αυξάνει τον κίνδυνο αυτό.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μέρντοκ Ράιλι, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο, λέει πως αυτή η γνώση θα μπορούσε να συμβάλει στην επινόηση νέων φαρμάκων για όσους κινδυνεύουν να υποστούν έμφραγμα, τα οποία θα μιμούνται την ωφέλιμη δράση του γονιδίου όσων έχουν ομάδα αίματος Ο.


Φυσική εξέλιξη

Η ομάδα αίματος που έχει καθένας από εμάς καθορίζεται από τα γονίδια που κληρονομεί από τους γονείς του.

Εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης οδήγησαν στην δημιουργία τεσσάρων ομάδων αίματος: την Α, την Β, την ΑΒ και την Ο. Υπολογίζεται ότι το περίπου 45% του πληθυσμού έχει ομάδα αίματος Ο, το 41% έχει ομάδα αίματος Α, το 10% έχει ομάδα αίματος Β και μόλις το 4% έχει ομάδα αίματος ΑΒ.

Κάθε μία από αυτές τις ομάδες φαίνεται πως εξελίχθηκε για να παράσχει προστασία από θανατηφόρες ασθένειες, αλλά κάθε μία έχει και τις αδυναμίες της.

Όσοι λ.χ. έχουν ομάδα αίματος Ο διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από ελονοσία, σε σύγκριση με όσους έχουν οποιαδήποτε από τις άλλες τρεις. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, είναι πιο ευάλωτοι στην χολέρα και στο πεπτικό έλκος που προκαλείται από βακτήρια.


Αρρώστιες του πεπτικού

Τα δεδομένα αυτά υποστηρίζονται από αρκετά πειστικά στοιχεία. Την δεκαετία του ’50, μελέτη σε τέσσερα νοσοκομεία του Λονδίνου είχε δείξει ότι ο κίνδυνος εκδηλώσεως γαστρικού (στομαχικού) καρκίνου είναι πολύ υψηλότερος για όσους έχουν ομάδα αίματος Α απ’ ό,τι για όσους έχουν ομάδα αίματος Ο.

Επιπλέον, όσοι έχουν ομάδα αίματος Ο κινδυνεύουν περισσότερο απ’ όλους να εκδηλώσουν έλκος στομάχου ή δωδεκαδακτύλου.

Πριν από λίγες ημέρες, το εύρημα αυτό επιβεβαίωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Καρολίνσκα της Σουηδίας, οι οποίοι παρακολούθησαν επί 35 χρόνια περισσότερους από 1 εκατομμύριο εθελοντές.

Η μελέτη αυτή, επικεφαλής της οποίας ήταν ο δρ Γκούσταφ Έντγκρεν από το Τμήμα Ιατρικής Επιδημιολογίας & Βιοστατιστικής του πανεπιστημίου, έδειξε πως όσοι έχουν ομάδα αίματος Α είναι πιο επιρρεπείς στην υιοθέτηση παραγόντων κινδύνου για καρκίνους του πεπτικού, όπως το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ και η κατάχρηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Αντίστοιχα, όσοι έχουν ομάδα αίματος Ο είναι πιο ευάλωτοι στη μόλυνση με το ελικοβακτήριο του πυλωρού, που προκαλεί πεπτικό έλκος.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει πως όσοι έχουν ομάδα αίματος ΑΒ ή Β, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του παγκρέατος σε σύγκριση με όσους έχουν ομάδα αίματος Α ή Ο.


Γυναικολογικά νοσήματα

Οι ομάδες αίματος έχουν επίσης σχετισθεί με γυναικολογικές διαταραχές και νοσήματα.

Τον περασμένο Οκτώβριο, επιστήμονες από το Κολέγιο Ιατρικής Άλμπερτ Άϊνσταϊν στη Νέα Υόρκη, με επικεφαλής τον δρα Έντουαρτ Νεγιάτ, ανακοίνωσαν πως η ομάδα αίματος μιας γυναίκας μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητές της να μείνει έγκυος.

Μελετώντας περισσότερες από 560 γυναίκες οι οποίες υποβάλλονταν σε θεραπεία για υπογονιμότητα, διαπίστωσαν πως όσες είχαν ομάδα αίματος 0 είχαν διπλάσιες πιθανότητες να παράγουν λιγότερα και χειρότερης ποιότητας ωάρια, με συνέπεια να δυσκολεύονται περισσότερο να συλλάβουν.

Επιπλέον, όσες είχαν ομάδα αίματος Α παρουσίαζαν με βραδύτερο ρυθμό την μείωση στον αριθμό των παραγόμενων ωαρίων με το πέρασμα του χρόνου.

Οι ομάδες αίματος έχουν σχετιστεί και με άλλα γυναικολογικά νοσήματα. Τον περασμένο μήνα, λ.χ., μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ έδειξε πως οι γυναίκες με ομάδα αίματος Α ή Β διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου των ωοθηκών.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις πως οι γυναίκες με ομάδα αίματος ΑΒ διατρέχουν διπλάσιες έως τριπλάσιες πιθανότητες από τις υπόλοιπες να αναπτύξουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης προεκλαμψία.

Η προεκλαμψία οφείλεται στην επικίνδυνη αύξηση της αρτηριακής πίεσης – και, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να απειλήσει τη ζωή της εγκύου και του μωρού της.


Γαστρεντερίτιδες και παχυσαρκία

Άλλες μελέτες έχουν δείξει πως, μολονότι τα άτομα με ομάδα αίματος Ο έχουν μειωμένο κίνδυνο πεπτικών καρκίνων, είναι πιο ευάλωτα στον νοροϊό – το βακτήριο που προκαλεί σοβαρή γαστρεντερίτιδα και ενδέχεται ακόμα και να απειλήσει τη ζωή.

Οι άντρες με ομάδα αίματος Ο, εξάλλου, μπορεί υπό ορισμένες συνθήκες να είναι επιρρεπείς στην συσσώρευση περιττών κιλών, σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Bispebjerg, στην Κοπεγχάγη.

Η μελέτη τους έδειξε πως οι άντρες αυτοί διατρέχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας όταν εργάζονται σε χώρους με έντονη ρύπανση – ίσως διότι η ρύπανση ενεργοποιεί φλεγμονώδεις χημικές αντιδράσεις στον οργανισμό που τους οδηγούν στην συσσώρευση λίπους.

Quote
Οταν η ομάδα καθορίζει την υγεία...
Νέες έρευνες δείχνουν ότι η ομάδα αίματος προδιαθέτει τον οργανισμό για συγκεκριμένες παθήσεις

Είναι δυνατόν η ομάδα του αίματός μας να μας προδιαθέτει για την ανάπτυξη μιας ασθένειας ή αντίθετα να μας προστατεύει από μια άλλη; Οι γιατροί είχαν παρατηρήσει τέτοιες συσχετίσεις από πολύ παλιά, αλλά παρέμεναν πάντοτε σχεδόν ανεκδοτολογικές. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών όμως σύγχρονες μέθοδοι γονιδιωματικής ανάλυσης, αλλά και κλασικού τύπου επιδημιολογικές μελέτες έχουν φέρει στο φως πληθώρα δεδομένων που συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι η ομάδα του αίματός μας σχετίζεται με κάποιες ασθένειες, μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα σύνδεσης ομάδας αίματος με ασθένεια προέρχεται από μελέτη αμερικανών επιστημόνων, αφορά τις καρδιοπάθειες και δημοσιεύθηκε στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» (τεύχος 377, 2011, σελ. 383-392).


Ενα έμφραγμα, πολλά γονίδια

Η γενετική της στεφανιαίας νόσου και των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου έχει αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση για τους ερευνητές. Παρά το γεγονός ότι οι ασθένειες αυτές σαφώς ενέχουν μια κληρονομική συνιστώσα, η μεταβίβασή τους από γενιά σε γενιά δεν υπακούει στους νόμους του Μέντελ. Ετσι, οι ερευνητές θεωρούν ότι πρόκειται για πολυπαραγοντικές νόσους, για νόσους δηλαδή που προκύπτουν από την αλληλεπίδραση διαφόρων κληρονομήσιμων στοιχείων (διαφορετικές εκδοχές γονιδίων) μεταξύ τους, αλλά και με το περιβάλλον.

Ενα σχετικά νέο εργαλείο μελέτης πολυπαραγοντικών ασθενειών έχει προκύψει μετά την αποκωδικοποίηση του ανθρωπίνου γονιδιώματος: ονομάζεται μελέτη genome - wide association και πρακτικώς συνδέει την εμφάνιση ασθενειών με χαρακτηριστικές αλλαγές σε συγκεκριμένες θέσεις του γονιδιώματος. Βασικό πλεονέκτημα αυτών των μελετών είναι ότι δεν ξεκινούν από καμία υπόθεση. Ο ερευνητής δηλαδή δεν έχει μια υπόθεση την οποία προσπαθεί να αποδείξει, αλλά καλείται μετά το πέρας της μελέτης να δημιουργήσει την υπόθεση με βάση τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από αυτήν.

Περιττό να πούμε ότι οι επιστήμονες που ασχολούνται ερευνητικά με την καρδιολογία έσπευσαν να αξιοποιήσουν το εργαλείο αυτό: εννέα διαφορετικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία δεκαετία εντόπισαν 14 γενετικές θέσεις, οι οποίες σχετίζονται με την ανάπτυξη της στεφανιαίας νόσου. Παρ' όλα αυτά, οι γενετικές θέσεις που εντοπίστηκαν δεν μπορούν να εξηγήσουν περισσότερο από το 15%-20% της κληρονομικότητας της νόσου που αποτελεί πρώτο βήμα προς το έμφραγμα. Οι ειδικοί δεν αιφνιδιάστηκαν από το μικρό ποσοστό: ο δρόμος από μια κανονική αρτηρία ως το έμφραγμα είναι μακρύς και περιλαμβάνει μια σειρά παθολογικές διαδικασίες (από την αρχή σχηματισμού των αθηρωματικών πλακών, την αύξησή τους, τη ρήξη τους, τη θρόμβωση και τελικώς τη στέρηση οξυγόνου από τον καρδιακό ιστό). Είναι αναμενόμενο λοιπόν καθεμία από αυτές να έχει διαφορετική γονιδιακή ρύθμιση.


Το ΑΒΟ στην καρδιολογία

Αυτό ακριβώς θέλησαν να μελετήσουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια: Είναι άραγε διαφορετικοί οι γενετικοί παράγοντες που προδιαθέτουν για τη στεφανιαία νόσο από αυτούς που προδιαθέτουν για το έμφραγμα; Προκειμένου να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα επέλεξαν προσεκτικά τους εθελοντές των οποίων το γονιδίωμα θα εξέταζαν και πραγματοποίησαν δύο μελέτες: στην πρώτη συνέκριναν ασθενείς με στεφανιαία νόσο με υγιείς εθελοντές (οι στεφανιαίες αρτηρίες των οποίων εξετάστηκαν με αγγειογραφία προκειμένου να διαπιστωθεί ότι όντως δεν έφεραν αθηρωματικές πλάκες), ενώ στη δεύτερη συνέκριναν ασθενείς με στεφανιαία νόσο που έπαθαν έμφραγμα με ασθενείς με στεφανιαία νόσο αλλά χωρίς έμφραγμα.
Διαπίστωσαν ότι διαφορετικοί γονιδιακοί τόποι σχετίζονταν με την ύπαρξη αθηρωματικής πλάκας και διαφορετικοί με τα εμφράγματα: έτσι, η παρουσία μια συγκεκριμένης εκδοχής του γονιδίου ADAMTS7 προδιαθέτει για τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, αλλά δεν σχετίζεται με τα εμφράγματα. (Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η πρωτεΐνη που κωδικοποιείται από το γονίδιο ADAMTS7 πιθανότατα επιδρά στο μέγεθος των αθηρωματικών πλακών αλλά όχι στη σταθερότητά τους). Επίσης, διαπίστωσαν ότι το γονίδιο ΑΒΟ σχετίζεται με τα εμφράγματα σε ένα περιβάλλον αθηρωμάτωσης, χωρίς όμως να έχει σχέση με την αθηρωμάτωση αυτή καθαυτή.


Σπάνια τα εμφράγματα στην ομάδα Ο

Οπως είναι γνωστό, όμως, το γονίδιο ABO καθορίζει τις ομάδες αίματος. Ειδικότερα, το γονίδιο κωδικοποιεί τη σύνθεση δύο πρωτεϊνών της τρανσφεράσης Α (α 1-3-Ν-ακετυλ-γαλακτοζαμυνίλο τρανσφεράση) και της τρανσφεράσης Β (α 1-3-γαλακτοζυλοτρανσφεράση), οι οποίες «ντύνουν» με σάκχαρα επιφανειακές πρωτεΐνες της επιφάνειας των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Μια μετάλλαξη του γονιδίου έχει ως αποτέλεσμα να μη δημιουργείται λειτουργική τρανσφεράση και τα άτομα που τη φέρουν ανήκουν στην ομάδα αίματος Ο.

Η μειωμένη δράση γλυκοζυλοτρανσφεράσης σε άτομα της ομάδας αίματος Ο είχε ως αποτέλεσμα «τη μείωση του κινδύνου για έμφραγμα σε περιβάλλον στεφανιαίας νόσου, ενώ ταυτόχρονα προστάτευε ενάντια σε θρομβοεμβολή», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο άρθρο των αμερικανών επιστημόνων. Με άλλα λόγια, από την εργασία των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια προέκυψε ότι τα άτομα της ομάδας αίματος Ο είναι προστατευμένα από εμφράγματα σε σχέση με άτομα των άλλων ομάδων, ακόμη και αν έχουν εμφανίσει στεφανιαία νόσο.

Το να σχετίζονται οι ομάδες αίματός μας με τα εμφράγματα φαίνεται λογικό, δεδομένου ότι οι θρομβώσεις συμβαίνουν στο αίμα. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι ομάδες αίματος εμφανίζουν συσχετίσεις με μια σειρά ασθενειών χωρίς να είναι προφανής η αιτιολογία. Ετσι, ο παγκρεατικός καρκίνος, ο γαστρικός καρκίνος, τα πεπτικά έλκη, ο επιθηλιακός καρκίνος των ωοθηκών, ο καρκίνος του δέρματος, αλλά και η υπογονιμότητα εμφανίζονται να έχουν σχέση με την ομάδα του αίματός μας.


Ζωτικός ρόλος στο πάγκρεας

Ο συσχετισμός του καρκίνου του παγκρέατος με τις ομάδες αίματος δεν είναι καινούργιος: επιδημιολογικές μελέτες, οι οποίες καταδεικνύουν ότι τα άτομα της ομάδας αίματος Ο εμφανίζουν τη νόσο σε μικρότερα ποσοστά από τις υπόλοιπες ομάδες, υπάρχουν από τη δεκαετία του 1950. Ωστόσο μόλις τα τελευταία χρόνια κατέστη δυνατή η περαιτέρω διερεύνηση και επαλήθευση αυτού του φαινομένου. Στις 2 Αυγούστου 2009 αμερικανοί ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου δημοσίευσαν στην επιθεώρηση «Nature Genetics» άρθρο που επαλήθευε τις παλαιότερες μελέτες. Ειδικότερα, πραγματοποιώντας μια genome-wide association μελέτη, στην οποία αναζητούσαν ποικιλομορφίες στα γονιδιώματα 2.457 ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος και 2.654 υγιών εθελοντών, διαπίστωσαν ότι όντως τα άτομα της ομάδας Ο είναι σχετικά προστατευμένα από τη νόσο σε σχέση με άτομα των υπόλοιπων ομάδων.

Μια δεύτερη μελέτη και πάλι αμερικανών επιστημόνων του Ινστιτούτου για τον Καρκίνο Dana-Farber προσδιόρισε ότι σε σχέση με άτομα της ομάδας Ο τα άτομα της ομάδας Α είχαν 32% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του παγκρέατος, τα άτομα της ομάδας ΑΒ 51% περισσότερες πιθανότητες και τα άτομα της ομάδας Β 72% περισσότερες. Με δεδομένο ότι οι πρωτεΐνες που ντύνουν με σάκχαρα την επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων επιτελούν την ίδια λειτουργία και στα παγκρεατικά κύτταρα, η συσχέτιση της ομάδας αίματος και του κινδύνου εμφάνισης της νόσου δεν είναι αξιοπερίεργη.

Ωστόσο οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα προαναφερθέντα ευρήματα δεν είναι τόσο σημαντικά ώστε να χρησιμοποιηθεί η ομάδα αίματος ως προγνωστικός δείκτης εμφάνισης της νόσου. Η αληθινή τους αξία έγκειται στο γεγονός ότι δείχνουν στους επιστήμονες ποιες ερευνητικές οδούς πρέπει να ακολουθήσουν για να διαλευκάνουν την αιτιολογία της νόσου. Προς το παρόν, πάντως, οι αμερικανοί ερευνητές τονίζουν ότι αποτελέσματα σαν και αυτά, όσο και αν δείχνουν ενδιαφέροντα, δεν είναι αρκετά για να αποδείξουν μια αληθινή σχέση μεταξύ της ομάδας αίματος και του καρκίνου του παγκρέατος. Πιθανότατα, λένε, το γονίδιο ΑΒΟ δεν είναι παρά ένας δείκτης για την παρουσία άλλων γονιδίων στην ίδια γειτονιά, που συνδέονται αμεσότερα με αυτό το είδος καρκίνου και... περιμένουν να ανακαλυφθούν.


Πιο ευάλωτο δέρμα

Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος και ειδικότερα βασικοκυτταρικό και ακανθοκυτταρικό καρκίνο του δέρματος εμφανίζουν τα άτομα της ομάδας αίματος Ο, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Αντίθετα, το μελάνωμα, η επιθετικότερη μορφή καρκίνου του δέρματος, δεν φάνηκε να σχετίζεται με τις ομάδες αίματος. Οι αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν δεδομένα που αφορούσαν 70.650 γυναίκες και 24.820 άνδρες, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν ιατρικά για δεκαετίες (οι γυναίκες ήταν νοσοκόμες και οι άνδρες προσωπικό νοσοκομείων). Κατά τη διάρκεια της μελέτης 685 άτομα εμφάνισαν μελάνωμα, 1533 ακανθοκυτταρικό καρκίνο του δέρματος και 19.860 βασικοκυτταρικό καρκίνο του δέρματος. Χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα που επιτρέπουν τον υπολογισμό του κινδύνου οι αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που δεν ανήκαν στην ομάδα Ο είχαν 14% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης ακανθοκυτταρικού και 4% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης βασικοκυτταρικού καρκίνου. Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύθηκαν στη διαδικτυακή επιθεώρηση «PlosOne» και, όπως τονίζεται στο άρθρο τους, θα απαιτηθεί περαιτέρω έρευνα προκειμένου να καθοριστούν οι μηχανισμοί μέσω των οποίων οι ομάδες αίματος επιδρούν στην εμφάνιση των εν λόγω καρκίνων του δέρματος.


Εμπλοκή και στις ωοθήκες

Από τον ίδιο πληθυσμό γυναικών (τις νοσοκόμες που έλαβαν μέρος σε εκτενή επιδημιολογική μελέτη) αντλήθηκαν τα δεδομένα που αφορούν τον συσχετισμό του επιθηλιακού καρκίνου των ωοθηκών και των ομάδων αίματος. Ειδικότερα, μεταξύ 49.153 γυναικών που παρακολουθήθηκαν για μία δεκαετία 234 ανέπτυξαν καρκίνο των ωοθηκών. Οι αμερικανοί ερευνητές που πραγματοποίησαν τη μελέτη χρησιμοποίησαν κατάλληλα μαθηματικά μοντέλα για να υπολογίσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου με βάση την ομάδα αίματος των ασθενών. Σύμφωνα με το άρθρο τους, το οποίο δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στην επιθεώρηση «International Journal of Cancer», «η παρουσία του αντιγόνου Β σχετίζεται θετικά με την εμφάνιση καρκίνου των ωοθηκών, ενώ η ομάδα αίματος Α δεν έδειξε παρόμοια συσχέτιση. Πιο εκτεταμένες έρευνες απαιτούνται για την επιβεβαίωση της συσχέτισης, αλλά και για να διερευνηθούν οι μηχανισμοί μέσω των οποίων η ομάδα αίματος μπορεί να συμβάλει στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών».


Εμμεσος ρόλος στο γαστρεντερικό

Μια μελέτη διάρκειας 35 ετών, στην οποία αξιοποιήθηκαν δεδομένα που αφορούσαν 1.089.022 άτομα, πραγματοποιήθηκε από σουηδούς ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα προκειμένου να εξετασθεί η πιθανή σχέση της ομάδας αίματος με τον γαστρικό καρκίνο και τα πεπτικά έλκη. Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο των σουηδών επιστημόνων, το οποίο δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «American Journal of Epidemiology», τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν από τα σουηδικά και δανέζικα αρχεία των εθελοντών αιμοδοτών. Στο διάστημα των 35 ετών υπήρξαν 688 γαστρικοί καρκίνοι και 5.667 πεπτικά έλκη. Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι τα άτομα της ομάδας αίματος Α είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης γαστρικών καρκίνων, ενώ τα άτομα της ομάδας Ο είχαν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης πεπτικών ελκών. Αναφερόμενος στα ευρήματα της ερευνητικής ομάδας του ο δρ Gustaf Edgren σημείωσε ότι η συσχέτιση δεν μπορεί να θεωρηθεί σχέση αιτίου - αιτιατού, προσθέτοντας: «Θα μπορούσε π.χ. να σημαίνει ότι τα άτομα της ομάδας Α είναι περισσότερο ευαίσθητα σε παράγοντες κινδύνου για γαστρικούς καρκίνους, όπως είναι το κάπνισμα, το αλκοόλ ή τα αντιφλεγμονώδη μη στεροειδή φάρμακα. Αντίστοιχα, μπορεί τα άτομα της ομάδας Ο να είναι περισσότερο ευαίσθητα στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το οποίο προκαλεί τα πεπτικά έλκη».


Παράγοντας γονιμότητας

Η ικανότητα μιας γυναίκας να συλλάβει μετά την ηλικία των 35 ετών φαίνεται ότι σχετίζεται και με την ομάδα αίματός της. Αυτό προέκυψε από μελέτη αμερικανών επιστημόνων του Πανεπιστημίου Yale και του Ιατρικού Κολεγίου Albert Einstein της Νέας Υόρκης, η οποία παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής. Οι ερευνητές μελέτησαν 560 γυναίκες μέσης ηλικίας 35 ετών, οι οποίες προσπαθούσαν να τεκνοποιήσουν με τη βοήθεια τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Διαπίστωσαν ότι όσες από αυτές ανήκαν στην ομάδα αίματος Ο είχαν μεγαλύτερα ποσά της ορμόνης FSH (folllicle-stimulating hormone), η οποία αποτελεί ένδειξη της ποσότητας και της ποιότητας των ωαρίων που διαθέτει μια γυναίκα (όσο μεγαλύτερα τα επίπεδα της FSH τόσο μικρότερες οι πιθανότητες σύλληψης). Αν και τα προαναφερθέντα αποτελέσματα κρίθηκαν ενδιαφέροντα από την επιστημονική κοινότητα, καθόλου δεν παρέχουν απόδειξη για τη μειωμένη ικανότητα τεκνοποίησης των γυναικών που ανήκουν στην ομάδα Ο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μελέτη θα πρέπει να επαναληφθεί και σε αυτή να συμπεριληφθούν γυναίκες του γενικού πληθυσμού και όχι μόνο όσες κατά τεκμήριο αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας (αφού επελέγησαν από κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής).


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΑΒΟ

Το αίμα είναι ένας σύνθετος ιστός με πολλούς κυτταρικούς τύπους και πλήθος πρωτεΐνες. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος φέρουν στην επιφάνειά τους πρωτεΐνες, οι οποίες ονομάζονται συγκολλητινογόνα (στην ουσία πρόκειται για αντιγόνα). Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι συγκολλητινογόνων: οι Α και Β. Οι ομάδες αίματος προκύπτουν από την ταυτότητα των συγκολλητινογόνων στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων: άτομα της ομάδας Α φέρουν συγκολλητινογόνα Α, άτομα της ομάδας Β φέρουν συγκολλητινογόνα Β, άτομα της ομάδας ΑΒ φέρουν και τους δύο τύπους συγκολλητινογόνων, ενώ άτομα της ομάδας Ο δεν φέρουν κανένα.

Τα συγκολλητινογόνα στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων συντίθενται με τη βοήθεια δύο διαφορετικών ενζύμων, τα οποία με τη σειρά τους κωδικοποιούνται από δύο διαφορετικές «εκδοχές» (αλληλόμορφα στη γλώσσα των βιολόγων) του ίδιου γονιδίου. Το γονίδιο ονομάζεται ΑΒΟ και η τρίτη εκδοχή του είναι μεταλλαγμένη με τρόπο που απαγορεύει τη σύνθεση λειτουργικού ενζύμου. Η απουσία ενζύμου εξηγεί και την απουσία συγκολλητινογόνων στα άτομα της ομάδας Ο.

πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
46
Μεσογειακή δίαιτα: Όχι και τόσο αθώα όσο φαίνεταιΣτο ίντερνετ θα βρείτε πλήθος άρθρων για την “τεράστια αξία” της μεσογειακής διατροφής ως εργαλείο υγείας και αδυνατίσματος. Μάλιστα διαβάζω συχνά ότι η επιτυχία της στηρίζεται “στην αυξημένη ποσότητα δημητριακών που περιέχει και στον περιορισμό του κρέατος” Νομίζω ότι πρόκειται για παρανόηση και θα αναφέρω γιατί.

Καταρχήν δεν είναι και τόσο θαυματουργή στο αδυνάτισμα όσο διαφημίζεται. Πολλές από τις γυναίκες της μεσογείου, από 40 και πάνω είναι παχύσαρκες. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ψωμί, τα γλυκά και τις πίτες της μεσογειακής δίαιτας. Στους άνδρες επίσης παρατηρείται παχυσαρκία, αλλά σε χαμηλότερο ποσοστό. Σίγουρα οι μεσογειακοί δεν είναι παχύσαρκοι όπως πχ. οι Αμερικάνοι, αλλά απ' την άλλη δε μπορείς να πεις ότι είναι το πρότυπο για αδυνάτισμα. Μην μπλέκουμε όμως την υγεία και τη γερή καρδιά με το αδυνάτισμα, γιατί στο τελευταίο οι μεσογειακοί δεν είναι πρωταθλητές. Παρά τις προσπάθειες διαφόρων επιστημόνων να χαρακτηρίσουν τη κρητική δίαιτα ως “κυρίως χορτοφαγική”, πρόκειται για δίαιτα με καθημερινή παρουσία ζωικών τροφών. Αν ψάχνετε την αιτία στη χορτοφαγική διατροφή, μάλλον πρέπει να αναθεωρήσετε.

Ας δούμε όμως γιατί τα καταφέρνουν τόσο καλά στην υγεία και αρκετά καλά στο αδυνάτισμα οι κρητικοί και οι άλλοι μεσογειακοί λαοί. Παρακάτω θα απαριθμήσω τους λόγους των καλών αποτελεσμάτων της μεσογειακής δίαιτας, που ΔΕΝ είναι τα πολλά δημητριακά ολικής άλεσης όπως πιστεύεται.

Πλεονεκτήματα μεσογειακής δίαιτας

- Καλύτερο κρέας. Το κρέας συχνά είναι πραγματικά grass-fed, δηλαδή ζώα που βόσκουν χορτάρι και άλλες άγριες φυτικές τροφές και όχι δημητριακά, όπως τα ζώα βιομηχανικής εκτροφής. Ο κρητικός δε θα πάει να αγοράσει το συσκευασμένο βοδινό του σουπερμάρκετ, όπως οι περισσότεροι Άγγλοι, Γερμανοί, αλλά θα πάρει ντόπιο αρνί ή γίδα από τον χασάπη ή θα φάει τα ίδια κρέατα στην ταβέρνα. Τα ζώα βρίσκονται σε κίνηση, τρώνε ό,τι καλύτερο, έχουν ποιοτικό λίπος πλούσιο σε Ω3, σε αντίθεση με το βιομηχανικό κρέας που είναι πλούσιο σε Ω6. Είτε σε μικρή είτε σε μεγάλη ποσότητα, το κρέας στην Κρήτη είναι θεμέλιο υγείας.

- Καλύτερα γαλακτοκομικά. Για τους ίδιους λόγους, τα πλούσια σε λίπος γίδινο και το πρόβειο γάλα είναι ασύγκριτα ανώτερα σε αξία σε σχέση με το βιομηχανικό γάλα ακινητοποιημένων αγελάδων που τρώνε δημητριακά. Τα γαλακτοκομικά είναι σημαντική κατηγορία τροφίμων με μεγάλο ποσοστό συμμετοχής στις θερμίδες του διαιτολογίου. Το λίπος τους περιέχει σημαντικές λιποδιαλυτές βιταμίνες και είναι αντιορεξιογόνο. Ας μην ξεχνάμε ότι μεσογειακός λαός είναι και οι Γάλλοι, που τρώνε τεράστιες ποσότητες λίπους. Τα τυριά τους έχουν 48% ζωικά λιπαρά, που όμως λόγω της περιεκτικότητας τους στη δυσεύρετη βιταμίνη Κ2, πιθανότατα βοηθούν στην καρδιαγγειακή υγεία.

- Ψάρια και θαλασσινά. Οι μεσογειακοί ως θαλάσσιοι λαοί έχουν στη διατροφή τους περισσότερα και φρεσκότερα ψάρια, που ως γνωστόν συμβάλλουν στην καλή υγεία. Δε θα δείτε τόσο συχνά “ψαροταβέρνες” σε άλλες χώρες...

- Καλύτερα πουλερικά και αυγά. Λόγω κλίματος, πιθανόν φτώχειας αλλά και παραδόσεων, στη Μεσόγειο συνηθίζεται πολύ περισσότερο η σπιτική εκτροφή κοτόπουλων. Όσοι έχετε φάει σπιτική κότα ή κοκόρι γνωρίζετε ότι δεν έχει καμία σχέση με τα βιομηχανοποιημένα πουλερικά. Πρόκειται σχεδόν για άλλο ζώο. Το ίδιο και τα αυγά.

- Καφές. Ο καφές που καταναλώνεται είναι κυρίως ελληνικός με λίγη ζάχαρη και το κυριότερο, σε μικρό φλιτζανάκι. Αν συγκρίνετε αυτό με τις μεγάλες κούπες επεξεργασμένους καφέδες, γεμάτους ζάχαρη, θα διαπιστώσετε ότι ο τρόπος κατανάλωσης του καφέ πιθανόν να βάζει ένα μικρό λιθαράκι στην καλύτερη υγεία των Κρητικών.

- Όσπρια. Η συχνή τους κατανάλωση και η παραδοσιακή τους ετοιμασία (μούλιασμα κλπ) δίνει πλεονέκτημα έναντι άλλων διαιτολογίων που τα περιέχουν σε συνήθως σε μικρότερη ποσότητα.

- Φρούτα και λαχανικά. Είναι άριστης ποιότητας λόγω κλίματος και μεγάλης σημασίας τροφή για την καθημερινή αποτοξίνωση και τη λήψη φυτοχημικών με εκπληκτικές ιδιότητες, όπως πχ. το λυκοπένιο από τις ντομάτες. Στην εποχή που έγιναν οι μελέτες στους κρητικούς, σχεδόν κάθε σπίτι είχε μπαξέ, περιβόλι, στο οποίο η λίπανση γινόταν από την κοπριά των γιδοπροβάτων και όχι από χημικά. Τόσο διαδεδομένη κατανάλωση σπιτικών βιολογικών φρούτων και λαχανικών δε θα βρείτε εύκολα σε άλλα μέρη του κόσμου. Πχ. ρίξτε μία ματιά σε έναν αγγλικό ή γερμανικό κήπο. Απλά δε διαθέτουν το κλίμα για να μας συναγωνιστούν.

- Υγιεινότερα γλυκά. Μεγάλο μέρος των γλυκών στην Ελλάδα είναι φυτικά, με μόνο ζάχαρη, χωρίς την προσθήκη λίπους, όπως πχ. νεράντζι, βύσσινο, σύκο κλπ και όπως λένε, είναι τα γλυκά “του κουταλιού” πράγμα που υπονοεί ότι καταναλώνονται σε μικρή ποσότητα και συνήθως ως επιδόρπιο, στοιχείο που τα καθιστά λιγότερο βλαπτικά. Από την άλλη, τα στρούντελ, τα κέικ και οι τούρτες και οι τάρτες που βλέπουμε σε βόρειους λαούς σε μεγαλύτερη ποσότητα απ' ότι στην Ελλάδα, έχουν τον άκρως βλαπτικό συνδυασμό πολλής ζάχαρης με πολύ λίπος, πράγμα που οδηγεί σε παχυσαρκία. Δεν είναι κακό το λίπος, κακός είναι ο συνδυασμός του με πολλή ζάχαρη. Τα γλυκά του κουταλιού καταναλώνονται ευκολότερα με μέτρο, απ' ότι ο συνδυασμός λίπους ζάχαρης, ο οποίος συχνά οδηγεί σε βουλιμικά ξεσπάσματα.

- Οι αμαθείς αποφεύγουν λάθη της ημιμαθών. Εμείς οι ασχολούμενοι με θέματα υγείας, μάθαμε ότι οι αρτηρίες βουλώνουν από το λίπος κι έτσι βγάλαμε το απλοϊκό συμπέρασμα ότι πρέπει να κόψουμε το λίπος και να αυξήσουμε τις φυτικές τροφές, με πρώτη και καλύτερη, το ψωμί. Έλα όμως που το ψωμί και γενικά το αλεύρι και η (επίσης φυτική) ζάχαρη, συμβάλλει περισσότερο από κάθε τι στην καρδιοπάθεια, όπως δείχνουν τελευταίες μελέτες.. Ο κρητικός, ως "αμαθής", στηρίχθηκε στην όρεξή του, τη διαίσθηση και τη συσσωρευμένη γνώση των προηγούμενων γενεών, οπότε καταναλώνει άφοβα προϊόντα με πλήρη λιπαρά, αποφεύγει επεξεργασμένες, εξευγενισμένες τροφές σε πολύχρωμες συσκευασίες του σουπερμάρκετ, αποφεύγει μπισκότα και γλυκίσματα, αποφεύγει (ορθώς) ακόμα και τα προϊόντα διαίτης και κάθε τι που γράφει ότι “είναι υγιεινό”. Τρώει μόνο πραγματικές πλήρεις τροφές.

Εμείς οι ημιμαθείς αποφεύγουμε τον ήλιο με κάθε κόστος για να μην πάθουμε καρκίνο στο δέρμα, ενώ ο κρητικός και ο Ικαριώτης ακολουθεί τη διαίσθησή του και δουλεύει με τις ώρες στον ήλιο. Τελευταία μάθαμε ότι η έκθεση στον ήλιο χωρίς εγκαύματα είναι άκρως ωφέλιμη και ότι για κάθε καρκίνο που δημιουργεί αποτρέπει άλλους 20...

- καθαρός αέρας, ιδανικό κλίμα, ήλιος, κίνηση και περπάτημα, έλλειψη στρες. Όλα αυτά χωρίς να είναι ζητήματα διατροφής, είναι καίριας σημασίας για την υγεία και  το υγιές σώμα.
Η σκοτεινή πλευρά της μεσογειακής διατροφής...

Με τόσα πλεονεκτήματα που αναφέραμε και στο πιο ευλογημένο ηλιόλουστο μέρος του κόσμου με το καλύτερο κλίμα για ανθρώπινη διαβίωση, θα έπρεπε οι Κρητικοί να έχουν σιδερένια υγεία, λεπτά δυνατά κορμιά και μακροβιότητα ακόμη μεγαλύτερη από αυτή που παρουσιάζουν. Η επίδοση της μεσογειακής διατροφής είναι θαυμαστή, αλλά θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή. Τι είναι αυτό που την εμποδίζει να είναι ο απόλυτος πρωταθλητής κόσμου;

Το σταρένιο αλεύρι, και συγκεκριμένα τα ψωμιά και οι πίτες, που έχουν εδραιωμένη θέση στο διαιτολόγιο. Τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι το μοντέρνο σιτάρι έχει πολλά προβλήματα που δεν υπήρχαν στον πρόγονό του που καταναλωνόταν πριν από χιλιάδες χρόνια. Το θέμα είναι τεράστιο για να αναλυθεί εδώ, απλώς αναφέρω ότι το μοντέρνο σιτάρι, συμβάλλει στην καρδιοπάθεια και στην παχυσαρκία. Αυτή είναι και η εξήγηση που αρκετές από τις γιαγιάδες της Κρήτης είναι παχύσαρκες και κάποιοι από τους άνδρες τους έχουν μία μεγάλη στρογγυλή κοιλιά, παρόλο που ζουν στο πιο τέλειο μέρος που μπορεί να ζήσει κανείς για αδυνάτισμα, υγεία, μακροζωία.

Παρερμηνεία της μεσογειακής διατροφής. Διάφοροι ειδικοί προκειμένου να ερμηνεύσουν τα καλά αποτελέσματα της μεσογειακής δίαιτας υποστηρίζουν ότι αυτά οφείλονται στον περιορισμό του κρέατος και την αύξηση των δημητριακών, δηλαδή του ψωμιού, αφού αυτό έχει τη μερίδα του λέοντος στα δημητριακά. Όμως τα προϊόντα σταρένιου αλευριού είναι το μεγάλο μειονέκτημα της μεσογειακής δίαιτας. .

Επίσης αμφισβητώ ότι οι κρητικοί και άλλοι λαοί τρώνε κρέας μόνο μία φορά την εβδομάδα, όπως συχνά αναφέρεται, αφού σχεδόν σε κάθε γιορτή, σύναξη, έξοδο υπάρχει κρέας. Αυστηρή νηστεία από κρέας για 3 μήνες κάθε χρόνο τηρείται περισσότερο από τις γυναίκες ίσως γι αυτό είναι και πιο παχύσαρκες από τους άνδρες, παρόλο που δεν καταναλώνουν το πολύ αλκοόλ που καταναλώνουν οι άνδρες.

Συμπέρασμα.

Υιοθετήστε την μεσογειακή διατροφή, αλλά αφαιρέστε τα “παραδοσιακά” γλυκά (εκτός από τα κουταλιού σε περιορισμένη ποσότητα), τα ψωμιά και τις κάθε λογής πίτες, αντικαθιστώντας τα με ό,τι άλλο θέλετε σε απεριόριστη ποσότητα (πχ. ζωικά προϊόντα, όσπρια, ρύζι, λαχανικά κλπ) και θα έχετε μία διατροφή ανώτερη από κάθε άλλο σύστημα που έχει εφαρμοστεί μαζικά από την ανθρωπότητα.

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγω διαφέρει από τη σύσταση για “αύξηση των δημητριακών ολικής άλεσης” και την “μείωση των ζωικών προϊόντων” που ακούμε συχνά, από όσους επικαλούνται την μεσογειακή διατροφή. Επίσης θέλω να τονίσω ότι οι παραδοσιακές συνταγές δεν είναι πάντα καλές για υγεία και αδυνάτισμα, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τα γλυκά, τις πίτες και το αλκοόλ (πχ. τσίπουρο).

Φυσικά όλα τα παραπάνω αφορούν έναν τρόπο ζωής που κοντεύει να εκλείψει, αφού οι σημερινοί νέοι έχουν εγκαταλείψει σε μεγάλο βαθμό την μεσογειακή διατροφή, όχι για κάτι ακόμα καλύτερο όπως προτείνω παραπάνω, αλλά για χάρη των ξενόφερτων βλαβερών διατροφικών συνηθειών. Για παράδειγμα ένα σύγχρονο ελληνικό σουπερμάρκετ, καθώς και οι αγορές των πελατών του, ελάχιστα πλέον διαφέρει από τις αντίστοιχες του υπόλοιπου δυτικού κόσμου.
47
Βασικά εργαλεία της αποχύμωσηςΓια την εργασία της αποχύμωσης υπάρχουν διάφορες οικιακές συσκευές. Θα κάνουμε μία γρήγορη ανασκόπηση σε αυτές.

Στίφτης
Είναι το κατάλληλο εργαλείο για εσπεριδοειδή και συγκεκριμένα λεμόνια, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ. Δε χρειάζεστε τους ακριβούς ηλεκτρικούς στίφτες. Το αγαπημένο μου εργαλείο για την πρωινή λεμονάδα ο γυάλινος στίφτης σαν αυτόν της εικόνας. Σημειώστε ότι ο χυμός λεμόνι κάθε πρωί δεν είναι μία επιτακτική συμβουλή και σίγουρα δεν ταιριάζει σε όλους.

Μπλέντερ
Το μπλέντερ αλέθει χωρίς να χάνεται η φυτική ίνα. Τέτοιοι χυμοί ονομάζονται σμούθις (smmothies), στον ενικό: σμούθι (smoothie). Είναι κατάλληλο για κάθε φυτική τροφή εκτός από πολύ λίγες, όπως τα καρότα. Τα σμούθις είναι πηχτά και καμιά φορά τρώγονται με το κουτάλι ή αραιώνονται με προσθήκη νερού, κεφίρ, γάλακτος ή άλλων υγρών. Κάποιες φορές προστίθενται διάφορες σκόνες, κακάο, σπιρουλίνα, ωμά αυγά, μέλι και πολλά άλλα. Οι συνταγές είναι εκατοντάδες και περιορίζονται μόνο από τη φαντασία καθενός.
Όταν διαλέγετε μπλέντερ φροντίστε να έχει γυάλινη κανάτα και όχι πλαστική. Επίσης το μοτέρ θα πρέπει να είναι δυνατό και να έχει τουλάχιστον 2 διαβαθμίσεις ταχύτητας. Το μπλέντερ είναι και το εργαλείο για την παραγωγή φραπελιάς την οποία είχα δοκιμάσει στο παρελθόν. Οι χυμοί που παράγονται ξεκινάνε από υπέροχες γεύσεις μπανάνα - πορτοκάλι και φθάνουν ως και την πολλά υποσχόμενη αλλά.. απαίσιας γεύσης φραπελιά!

Αποχυμωτής
Αγαπημένοι του “πελάτες” είναι τα καρότα, τα μήλα, τα παντζάρια, το τζίντζερ και άλλα. Κατά την αποχύμωση πετιέται η φυτική ίνα, οπότε ο χυμός είναι λιγότερο πηχτός από του μπλέντερ. Μπορούμε κι εδώ να κάνουμε κάθε πιθανό συνδυασμό φρούτων και λαχανικών. Συνηθίζω μερικές φορές φορές κάθε βδομάδα, ιδίως το καλοκαίρι, να πίνω ένα μεγάλο ποτήρι καροτόζουμο μαζί με παντζάρι, μαϊντανό (ή σέλινο) και λίγο τζίντζερ. Σπανιότερα μπορεί να βάλω και μήλο. Είναι νοστιμότατος χυμός και έχει όλες τις ιδιότητες του Αθάνατου Νερού. Τα καρότα είναι από τους βασικότερους λόγους ύπαρξης του φυγοκεντρικού αποχυμωτή. Το χειμώνα ομολογώ ότι βαριέμαι λίγο να φτιάχνω χυμούς... Προτιμώ ολόκληρα τα φρούτα και τα λαχανικά.

Μύλος
Ονομάζονται και “αποχυμωτές” ή “αποχυμωτές έκθλιψης” (masticating juicers). Όπως και ο απλός αποχυμωτής, διαχωρίζει το χυμό από τη φυτική ίνα, αλλά όχι φυγοκεντρικά. Λιώνει και στύβει τα φυτά έτσι ώστε να εξαχθεί ο χυμός τους. Όπως καταλαβαίνετε αυτό απαιτεί δυνατό μοτέρ και ανθεκτικά τα μέρη που στύβουν, ιδιαίτερα αν έχουμε να κάνουμε με πράσινα λαχανικά όπως ο μαϊντανός, ο άνηθος, το σπανάκι, το σιταρόχορτο. Γι αυτό και οι μύλοι αυτοί είναι ακριβοί, αλλά πολύ αποτελεσματικοί στη δουλειά τους. Δεν είναι τόσο απαραίτητος όσο διαφημίζεται. Αγοράστε έναν μόνο αν έχετε οικονομική άνεση. Ένα γνωστό αλλά ακριβό μοντέλο είναι ο Hurom. Είχα πάρει ένα αντίγραφό του με τη μισή τιμή, αλλά κάπου στα 2 χρόνια τα 'παιξε, επειδή το ταλαιπώρησα με αρκετά σκληρά φρούτα...

Ραβδομπλέντερ
Είναι και εργαλείο ανάμιξης, κάτι σαν το ηλεκτρικό ανακατευτήρι του φραπέ, αλλά ακόμα πιο αποτελεσματικό. Δεν αποχυμώνω με αυτό, αλλά μου έχει λύσει τα χέρια όταν θέλω να αναμείξω δύσκολα πράγματα. Πχ. φτιάχνω ένα χυμό στον αποχυμωτή και θέλω μετά να προσθέσω λίγη σκόνη κουρκουμά και σκόνη τζίντζερ. Αν το ανακατέψω με κουταλάκι δε θα γίνει τόσο καλά, ενώ με το ραβδομπλέντερ σε 3 δευτερόλεπτα έχω ένα τέλειο ομοιογενές ανακάτεμα. Το ίδιο και η whey με μελάσα και κουρκουμά που συνηθίζω μετά την προπόνηση. Ακόμα και το μείγμα μιας ομελέτας πριν τη ρίξω στο τηγάνι το επεξεργάζομαι με ραβδομπλέντερ αντί να την ανακατεύω με το πηρούνι. Προσέξτε (όπως και με κάθε άλλο εργαλείο) τα δάχτυλά σας μην γίνει κανένα ατύχημα!

Προς το παρόν στο σπίτι μου έχω 4 εργαλεία. Ραβδομπλέντερ, ένα κοινό μπλέντερ με γυάλινη κανάτα, έναν απλό φυγοκεντρικό αποχυμωτή και έναν χειροκίνητο μύλο σιταρόχορτου. Με το σιταρόχορτο είχα παλιά τρέλα, καλλιεργούσα και αποχύμωνα συστηματικά, αλλά τα τελευταία χρόνια το έχω εγκαταλείψει το “σπορ”..
48
Για να μην πληρωνείς θα πρέπει το δέμα σου να είναι κάτω απο 22 ευρω, που είναι η ατέλεια (μέσα και τα ταχυδρομικά)
49
Καλαησπέρα στους φίλους του forum. Ξέρει κανείς να μου πει τι  γίνεται με τον εκτελωνισμό και που έκανα το λάθος και πλήρωσα 24,24 ευρώ για ένα δεματάκι που παρήγγειλα από την IHERB; Συγκεκριμένα, αγόρασα: ένα (1) σαμπουάν, ένα (1) μπουκαλάκι βιταμίνες και ένα (1) μπουκαλάκι μουρουνέλαιο. Για αυτά τα προιόντα, μαζί με τα μεταφορικά, πλήρωσα γύρω στα 52 ευρώ. Εν συνεχεία και μετά από πολύ καιρό, αφού έλαβα από το τελωνείο μία υπεύθυνη δήλωση για να υπογράψω (ότι τα προιόντα που παρήγγειλα προορίζονται για προσωπική χρήση),  πλήρωσα μετά 24,24 ευρώ για να τα παραλάβω. ! Ξέρει κανείς να μας πεί, τι πρέπει να κάνουμε για να μην πληρώνουμε και τελωνείο; Ειδεμή δεν συμφέρει! Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
50
Εξαρτάται την κάρτα που χρησιμοποιείς. Κάποιες κάρτες περνάνε άλλες όχι.
Pages: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10