Author Topic: Απονεύρωση δοντιού: Θεραπεία ή καταδίκη;  (Read 70267 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Απονεύρωση δοντιού: Θεραπεία ή καταδίκη;

Τα απονευρωμένα δόντια μπορούν να γίνουν αιτία καρκίνου, καρδιακής προσβολής, αρθρίτιδας και πολλών άλλων ασθενειών!

Ισχύει κάτι τόσο τρομερό ή.. πρόκειται για μία ακόμα από τις γνωστές αρλούμπες του ίντερνετ;;



Όταν διάβασα το σχετικό άρθρο που τα υποστηρίζει αυτά, δυσκολεύτηκα να το πιστέψω, οπότε είπα να κάνω μία μικρή προσωπική έρευνα για το θέμα. Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξα είναι άκρως ενδιαφέροντα. Δε γράφω ως ειδικός (οδοντίατρος ή κάτι άλλο σχετικό), αλλά ως απλός πελάτης των οδοντιάτρων, δηλαδή είμαι ένας από εσάς. Όμως μη με υποτιμάτε και πολύ, γιατί διαθέτω πέρα από την γνώση της αγγλικής γλώσσας, 2 πλεονεκτήματα που δύσκολα βρίσκεις ακόμη και σε οδοντιάτρους:
- Ακόρεστη, σχεδόν βασανιστική περιέργεια όταν μου μπει μία απορία στο μυαλό.
- Πάρα πολλές ελεύθερες ώρες που αφιερώνω στο να λύσω τις απορίες μου.

Ξεκινάω με το άρθρο που διάβασα και με έβαλε σε προβληματισμό και μετά θα εξετάσουμε κατά πόσο είναι αλήθεια αυτά τα φοβερά και τρομερά που υποστηρίζει. Παρακάτω παραθέτω το μεγαλύτερο μέρος του άρθρου του Mercola σε μετάφραση την οποία βρήκα στη σελίδα alttherapy.blogspot.gr 

Τη μετάφραση έκανε χρήστης με το ψευδώνυμο "Μωυσής", επειδή όμως είχε κάποια σοβαρά λάθη σε ορισμένα σημεία, αφιέρωσα λίγο χρόνο για να τη διορθώσω. Δεν το αποκλείω να έχουν παραμείνει κάποια λάθη.



Quote
Η ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΗ

Περισσότερες από 25 εκατομμύρια απονευρώσεις λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο μόνο στην Αμερική. Τα απονευρωμένα δόντια είναι στην ουσία «νεκρά» δόντια τα οποία μπορεί να γίνουν κρυφά φυτώρια για εξαιρετικά τοξικά αναερόβια μικρόβια που μπορούν, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να φτάσουν στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσουν μια σειρά από σοβαρές ιατρικές βλάβες, οι οποίες εμφανίζονται δεκαετίες αργότερα. Τα περισσότερα από αυτά τα τοξικά δόντια φαίνονται να είναι εντάξει για πολλά χρόνια, πράγμα που κάνει τον εντοπισμό του ρόλου τους στις συστημικές ασθένειες πολύ δύσκολο.

Δυστυχώς, η συντριπτική πλειοψηφία των οδοντιάτρων έχουν πλήρη άγνοια για τους πιθανούς κινδύνους υγείας στους οποίους εκθέτουν τους ασθενείς τους, κίνδυνοι οι οποίοι μπορεί να εκδηλωθούνσε όλη την υπόλοιπη ζωή τους. Το American Dental Association ισχυρίζεται ότ οι απονευρώσεις έχουν αποδειχτεί ότι είναι ασφαλή, αλλά δεν έχουν εκδώσει ποτέ στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή την άποψη.


Γουέστον Πράις: Ο σπουδαιότερος οδοντίατρος του κόσμου

Ο Δρ Πράις, ήταν οδοντίατρος και ερευνητής ο οποίος ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο για σπουδές σχετικές με την οδοντοστοιχία, τα οστά και την διατροφή των ιθαγενών πολιτισμών που δεν είχαν την «χάρη» του μοντέρνου τρόπου διατροφής. Γύρω στο 1900 σε μία περίοδο που φρόντιζε ασθενείς που έπασχαν από διαρκείς μολύνσεις εκεί που είχε κάνει απονευρώσεις, άρχισε να υποψιάζεται ότι τα απονευρωμένα δόντια παρέμεναν μολυσμένα, παρ όλη τη θεραπεία. Τότε, μια μέρα, πρότεινε σε μια γυναίκα, η οποία είχε καθηλωθεί σε αναπηρικό καροτσάκι τα τελευταία έξι χρόνια, να κάνει εξαγωγή του δοντιού της, παρόλο που αυτό φαινόταν εξωτερικά ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα.

Εκείνη συμφώνησε, οπότε εξήγαγε το δόντι της και το εμφύτευσε κάτω από το δέρμα ενός κουνελιού. Το κουνέλι ανέπτυξε ακριβώς την ίδια παραμορφωτική αρθρίτιδα που είχε και η γυναίκα και πέθανε από τη μόλυνση 10 μέρες αργότερα. Η γυναίκα όμως, όντας ελεύθερη από το τοξικό δόντι, αμέσως ανέκτησε την υγεία της και μπορούσε να περπατάει χωρίς καν τη βοήθεια μπαστουνιού. Ο Πράις ανακάλυψε, ότι είναι μηχανικά αδύνατον να αποστειρωθεί ένα απονευρωμένο δόντι.

Συνεχίζοντας, έδειξε ότι πολλές χρόνιες εκφυλιστικές ασθένειες προέρχονται από τα δόντια αυτά. Οι περισσότερες ήταν ασθένειες της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος. Για την ακρίβεια, εντόπισε 16 στελέχη βακτηρίων υπεύθυνα για αυτήν την κατάσταση. Υπήρχαν ωστόσο και ισχυρές συσχετίσεις μεταξύ των απονευρώσεων και παθήσεων των αρθρώσεων, του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Ο Δρ. Πράις συνέχισε και έγραψε δύο βιβλία το 1922 όπου κατέγραφε τα αποτελέσματα των ερευνών του τα οποία αναφέρονταν στην σχέση μεταξύ της οδοντικής παθολογίας και των χρόνιων παθήσεων. Δυστυχώς το έργο του θάφτηκε σκόπιμα για 70 χρόνια, μέχρι που τελικά ένας ενδοδοντολόγος επονομαζόμενος Τζόρτζ Μέινινγκ (George Meining), αναγνώρισε τη σπουδαιότητα του έργου του Πράις και αποφάσισε να εκθέσει την αλήθεια.


Ο Δρ. Μέινινγκ προχωρά ένα βήμα παραπέρα

Ο Δρ. Μέινονγκ είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της American Association of Edondologists (δηλαδή τους ειδικούς στις απονευρώσεις)
Το 1990, αφοσιώθηκε για 18 ολόκληρους μήνες στο έργο του Δρ. Πράις. Τον Ιούνιο του 1993, ο Δρ Μέινινγκ έγραψε το βιβλίο Root Canal Cover Up, το οποίο αποτελεί και την πιο κατανοητή βιβλιογραφία αυτού που εξετάζουμε σήμερα.


ΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΣΑΣ;

Τα δόντια σας έχουν φτιαχτεί από τα σκληρότερα υλικά του σώματός σας. Στη μέση του κάθε δοντιού βρίσκεται ο πολφικός θάλαμος, μια μαλακή εσωτερική δομή που στεγάζει τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα. Γύρω από τον πολφικό θάλαμο είναι η οδοντίνη, η οποία αποτελείται από ζωντανά κύτταρα που εκκρίνουν μια σκληρή ανόργανη ουσία. Το εξωτερικό στρώμα των δοντιών σας, το οποίο είναι και το πιο σκληρό, είναι το σμάλτο, το οποίο περιβάλλει την οδοντίνη.

Οι ρίζες κάθε δοντιού κατεβαίνουν στη γνάθο σας και διατηρούνται στη θέση τους από τον περιοδοντικό σύνδεσμο.. Στην οδοντιατρική σχολή, οι οδοντίατροι διδάσκονται πως το κάθε δόντι έχει από μία έως τέσσερις ριζικές κοιλότητες. Ωστόσο υπάρχουν βοηθητικά μικροσκοπικά κανάλια/σωλήνες που δεν έχουν αναφερθεί, που έχουν μήκος χιλιομέτρων.

Ακριβώς όπως το σώμα σας έχει αιμοφόρα αγγεία, τα οποία διασπώνται σε τριχοειδή αιμοφόρα αγγεία, έτσι και τα δόντια σας έχουν ένα σύμπλεγμα μικροσκοπικών σωλήνων, που αν τους απλώναμε θα έφταναν τα τρία μίλια. Ο Πράις εντόπισε 75 διαφορετικούς σωλήνες σε ένα κοπτήρα (μπροστινό δόντι). Οι μικροσκοπικοί οργανισμοί κινούνται ελεύθερα μέσα και έξω από αυτά τα σωληνάρια.

Όταν ένας οδοντίατρος κάνει μια απονεύρωση, τότε τρυπάει το δόντι στο κέντρο και στη συνέχεια γεμίζει τον κοίλο θάλαμο με μια ουσία η οποία απομονώνει το δόντι από την παροχή αίματος, ώστε να μην μπορεί να κυκλοφορεί κανένα υγρό στο δόντι. Οι λαβύρινθοι των μικροσωλήνων όμως παραμένουν. Και τα βακτήρια, αφού αποκόπτονται απότην παροχή τροφής, τελικά εισχωρούν εκεί που είναι απολύτως ασφαλή από οποιοδήποτε αντιβιοτικό, αλλά και από το ίδιο το ανοσοποιητικό σας σύστημα.


η αιτία πολλών ασθενειών

Ο περιορισμός του οξυγόνου και της τροφής, κάνει αυτούς τους πρώην φιλικούς οργανισμούς να γίνονται δυνατότεροι, ισχυρότεροι και αναερόβιοι οι οποίοι παράγουν μια σειρά από ισχυρές τοξίνες. Αυτό που κάποτε ήταν συνηθισμένο, φιλικό στοματικό βακτήριο μεταλλάσσεται σε ένα πολύ τοξικό στοιχείο που κρύβεται στα συμπλέγματα σωλήνων των νεκρών δοντιών, περιμένοντας μία και μοναδική ευκαιρία να εξαπλωθεί.

Κανένας τρόπος αποστείρωσης δεν είναι ικανός να φτάσει εκεί και σχεδόν κάθε απονευρωμένο δόντι έχει ολόκληρες αποικίες αυτών των βακτηρίων, ειδικά γύρω από τη βάση και τον περιοδοντικό σύνδεσμο..Πολλές φορές, η μόλυνση επεκτείνεται μέχρι τη γνάθο όπου δημιουργεί αλλοιώσεις οι οποίες αποτελούν περιοχές με νεκρό ιστό.

Οι αλλοιώσεις αυτές των οστών, συχνά συνοδεύονται από θύλακες μολυσμένου ιστού και γάγγραινας. Πολλές φορές σχηματίζονται και μετά από μια εξαγωγή δοντιού, αλλά μπορεί επίσης να ακολουθήσουν το νεύρο της ρίζας. Σύμφωνα με το Weston Price Foundation, σε 5000 καταγεγραμμένους χειρουργικούς καθαρισμούς αυτών των αλλοιώσεων, μόνο δύο είχαν θεραπευτεί από μόνες τους.

Και όλα αυτά εκδηλώνουν ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα. Οπότε, μπορεί να έχετε ένα μολυσμένο νεκρό δόντι και να μην το ξέρετε. Και μόνο η τοπική μόλυνση του σημείου, αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα. Το πρόβλημα όμως δεν σταματά εκεί.

Όσο το ανοσοποιητικό σας σύστημα παραμένει δυνατό, οποιοδήποτε βακτήριο απομακρύνεται από το μολυσμένο δόντι, καταστρέφεται. Αλλά όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα αποδυναμωθεί από ένα ατύχημα, μία ασθένεια ή κάποιο τραύμα, ενδέχεται να μην μπορεί να διατηρήσει τη μόλυνση υπό έλεγχο.

Αυτά τα βακτήρια μπορούν να μεταναστεύσουν στους γειτονικούς ιστούς και από κει να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος όπου μεταφέρονται σε νέες περιοχές και δημιουργούν αποικίες. Η νέα περιοχή μπορεί να είναι οποιοδήποτε όργανο ή ιστός στο σώμα.

Ο Δρ Πράις, κατάφερε να μεταφέρει ασθένειες που εκκολάφθηκαν από ανθρώπους, σε κουνέλια, εμφυτεύοντάς τους κομμάτια από απονευρωμένα δόντια. Παρατήρησε ότι κομμάτια δοντιού από ανθρώπους που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή, οδήγησε και τα κουνέλια σε καρδιακή προσβολή εντός ολίγων εβδομάδων.

Αυτό επαναλήφθηκε και είχε 100% επιτυχία. Άλλες παθήσεις είχαν 80% ποσοστό επιτυχίας στη μεταφορά τους με την παραπάνω μέθοδο. Σχεδόν κάθε εκφυλιστική ασθένεια έχει συνδεθεί με τις απονευρώσεις συμπεριλαμβανομένων:

 ● Καρδιακών προσβολών
 ● Νεφρικές παθήσεις
 ● Ρευματοειδή και παραμορφωτική αρθρίτιδα
 ● Νευρολογικές παθήσεις
 ● Αυτοάνοσες παθήσεις

Ενδέχεται να συσχετίζεται και με την εμφάνιση καρκίνου. Ο Δρ Ρόμπερτ Τζόουνς, είναι ερευνητής της σχέσης των απονευρώσεων με τον καρκίνο του στήθους και βρήκε μια πολύ στενή σχέση μεταξύ των νεύρων των ριζών και του καρκίνου του μαστού. Είπε ότι βρήκε αυτόν τον συσχετισμό κατά την διάρκεια της πενταετούς έρευνάς του σε 300 γυναίκες που υπέφεραν από καρκίνο του μαστού:
 ● Το 93% των γυναικών με καρκίνο του μαστού είχε κάνει απονεύρωση 
 ● Το 7% είχαν κάποια άλλης μορφής στοματική παθογένεια.
 ● Οι όγκοι στο σώμα συνέβαιναν στο σημείο του σώματος όπου είχε γίνει απονεύρωση ή υπήρχε κάποια στοματική παθογένεια.

Ο Δρ. Τζόουνς ισχυρίζεται ότι οι τοξίνες από τα βακτήρια σε ένα μολυσμένο δόντι ή στη γνάθο, είναι ικανά να προσβάλλουν τις πρωτεΐνες που αποτρέπουν τη δημιουργία όγκων στο σώμα μας. Ένας Γερμανός φυσικός ανέφερε τα ίδια ευρήματα. Ο Δρ. Γιόζεφ Ίσσελς είπε ότι κατά την 40ετή εμπειρία του με καρκινοπαθείς, το 97% αυτών είχαν κάνει απονεύρωση.
Εάν αυτοί οι γιατροί έχουν δίκιο, τότε ίσως, απλά η αφαίρεση του δοντιού να αρκούσε για να επανέλθει το ανοσοποιητικό σύστημα…


Καλά Βακτήρια γίνονται Κακά

Πως συνδέονται όμως αυτά τα μεταλλαγμένα βακτήρια με τις καρδιακές παθήσεις ή την αρθρίτιδα; Το ADA και AAE ισχυρίζονται ότι είναι μύθος το ότι τα βακτήρια που υπάρχουν μέσα και γύρω από το απονευρωμένο δόντι μπορούν να προκαλέσουν παθήσεις. Αλλά βασίζονται στην λανθασμένη υπόθεση ότι τα βακτήρια σε αυτά τα δόντια είναι ίδια με αυτά που ήταν πριν στο στόμα – και σίγουρα αυτό δεν συμβαίνει. Σήμερα, τα βακτήρια μπορούν να ταυτοποιηθούν χρησιμοποιώντας αναλύσεις DNA, είτε είναι ζωντανά, είτε είναι νεκρά.

Συνεχίζοντας το έργο του Δρ Πράις το Toxic Element Research Foundation (TERF) χρησιμοποίησε την ανάλυση του DNA για να εξετάσει τα απονευρωμένα δόντια. Όλα ήταν μολυσμένα από βακτήρια σε ποσοστό 100%. Εξακρίβωσαν 42 διαφορετικά αναερόβια βακτήρια σε 43 δείγματα. Στις σπηλώσεις (αλλοιώσεις) βρέθηκαν 67 διαφορετικά βακτήρια μεταξύ 85 δειγμάτων, με το κάθε δείγμα να φιλοξενεί από 19 μέχρι 53 είδη βακτηρίων.

Τα βακτήρια που βρήκαν περιελάμβαναν και αυτούς τους τύπους:

 ● Capnocytophagaochraceavi
 ● Fusobacteriumnucleantum vii
 ● Gemellamorbillorun viii
 ● Leptotrichiabuccalis
 ● Porphyromonasgingivalis ix

Είναι αυτά καλοήθη στοματικά βακτήρια; Όχι βέβαια. Τα τέσσερα από αυτά μπορούν να επηρεάσουν την καρδιά σας, τρία μπορούν να επηρεάσουν το νευρικό σας σύστημα, δύο τα νεφρά, δύο τον εγκέφαλο και ένα μπορεί να προσβάλλει τα γυναικολογικά όργανα. Οπότε σίγουρα δεν είναι… φιλικά!

Περίπου 400% περισσότερα βακτήρια βρέθηκαν στο αίμα γύρω από τα απονευρωμένα δόντια από ότι στο ίδιο το δόντι. Στο οστό γύρω από το απονευρωμένο δόντι βρέθηκαν ακόμα περισσότερα βακτήρια, πράγμα το οποίο δεν εκπλήσσει αφού το οστό αποτελεί έναν μπουφέ από θρεπτικά συστατικά.


Από πότε, το να αφήνεις ένα νεκρό σώμα πάνω στο ζωντανό σας σώμα είναι καλή ιδέα;

Δεν υπάρχει καμία άλλη ιατρική διαδικασία η οποία να επιτρέπει ένα νεκρό κομμάτι σώματος να παραμένει στο σώμα. Όταν ο σκωληκοειδής πεθάνει, τότε αφαιρείται. Εάν πάθετε κρυοπαγήματα ή γάγγραινα σε ένα δάχτυλο, τότε ακρωτηριάζεται. Εάν ένα έμβρυο πεθάνει καθώς είναι στη μήτρα, το ίδιο το σώμα μπαίνει στη διαδικασία της αποβολής. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν θέλει νεκρά στοιχεία και έτσι, και μόνο η παρουσία αυτών των νεκρών ουσιών θα το οδηγήσει στο να εξαπολύσει επίθεση. Ένας ακόμη λόγος να αποφεύγετε την απονεύρωση…

Η μόλυνση, καθώς και η αυτοάνοση διαδικασία απόρριψης, προκαλεί τη συγκέντρωση ακόμα περισσότερων βακτηρίων γύρω από τους νεκρούς ιστούς. Στην περίπτωση της απονεύρωσης, τα βακτήρια έχουν την ευκαιρία να εισχωρούν στο αίμα σας κάθε φορά που εσείς δαγκώνετε.


Γιατί οι οδοντίατροι επιμένουν να πιστεύουν ότι οι απονευρώσεις είναι ασφαλείς;

Το ADA απορρίπτει τις αποδείξεις του Δρ Πράις, ισχυριζόμενο ότι οι απονευρώσεις είναι ασφαλείς, ωστόσο δεν έχουν προσφέρει ποτέ κάποια στοιχεία ή κάποια έρευνα που να το αποδεικνύει. Το American Heart Association συνιστά μια δόση αντιβιοτικών πριν από πολλές οδοντιατρικές διαδικασίες σαν μέσο πρόληψης της λοιμώδους ενδοκαρδίτιδας (IE), εάν υπάρχουν καρδιακές παθήσεις που προδιαθέτουν αυτό το είδος λοίμωξης.

Έτσι, από τη μια πλευρά, το ADA αναγνωρίζει ότι τα στοματικά βακτήρια μπορούν να φτάσουν από το στόμα στην καρδιά και να δημιουργήσουν μια επικίνδυνη για τη ζωή μόλυνση. Αλλά την ίδια στιγμή, η βιομηχανία αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε πιθανότητα αυτά τα βακτήρια – τοξικά στελέχη που είναι ΓΝΩΣΤΑ ότι είναι παθογόνοι για τον άνθρωπο – ότι μπορεί να κρύβονται στο απονευρωμένο δόντι και να απελευθερώνονται στο αίμα σας κάθε φορά που μασάτε με αποτέλεσματην πρόκλησηπολλαπλών προβλήμάτων.

Δεν είναι αυτό ένα πραγματικά μεγάλο άλμα; Θα μπορούσε να υπάρχει κάποιος άλλος λόγος που τόσοι οδοντίατροι, αρνούνται να παραδεχτούν ότι οι απονευρώσεις είναι επικίνδυνες; Φυσικά υπάρχει! Οι απονευρώσεις είναι η πιο επικερδής διαδικασία της οδοντιατρικής.


Τι χρειάζεται να γνωρίζετε για να αποφύγετε την απονεύρωση

Πάντα συστήνω να αποφεύγετε τις απονευρώσεις. Το να ρισκάρετε την υγεία σας, απλά για να σώσετε ένα δόντι δεν έχει νόημα. Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που το έχουν ήδη κάνει. Εάν έχετε κάνει θα έπρεπε να σκεφτείτε σοβαρά να αφαιρέσετε το δόντι, ακόμα κι αν φαίνεται να είναι εντάξει. Να θυμάστε, ότι μόλις το ανοσοποιητικό σας σύστημα αποδυναμωθεί, ο κίνδυνος να αναπτύξετε ένα σοβαρό ιατρικό πρόβλημα αυξάνεται – και οι επιθέσεις στο ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι πολύ πιο συχνές στη σύγχρονη μοντέρνα ζωή.

Εάν αφαιρέσετε ένα δόντι, έχετε κάποιες επιλογές διαθέσιμες.

1) Μερική οδοντοστοιχία: Αυτή είναι μια αφαιρούμενη οδοντοστοιχία και είναι η πιο απλή και λιγότερο δαπανηρή λύση.
2) Γέφυρα: Η γέφυρα είναι πιο μόνιμη και μοιάζει με ένα πραγματικό δόντι, αλλά είναι λίγο πιο περίπλοκη και δαπανηρή.
3) Εμφύτευμα: Αυτό είναι ένα μόνιμο τεχνητό δόντι, συνήθως τιτανίου, και εμφυτεύεται στα ούλα και στο σαγόνι. Υπάρχουν ωστόσο κάποια προβλήματα με αυτά που οφείλονται σε αντιδράσεις του οργανισμού στα διάφορα μέταλλα που χρησιμοποιούνται.

Αλλά η απλή εξαγωγή του δοντιού και η εισαγωγή ενός τεχνητού εμφυτεύματος δεν αρκεί. Οι οδοντίατροι διδάσκονται να αφαιρούν το δόντι αλλά να αφήνουν τον περιοδοντικό σύνδεσμο. Αλλά όπως ήδη ξέρετε τώρα, ο σύνδεσμος αυτός αποτελεί τροφή για τα επιβλαβή βακτήρια. Οι περισσότεροι ειδικοί που έχουν ασχοληθεί με το θέμα, προτείνουν την αφαίρεση του συνδέσμου όπως και επιπλέον ενός χιλιοστού από το οστό της γνάθου, ώστε να μειωθεί δραστικά ο κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων από τους μολυσμένα με βακτήρια ιστούς που έχουν παραμείνει.



Το άρθρο του Mercola έχει ένα ποταμό από σχόλια από κάτω που μπορείτε να διαβάσετε αν τα πάτε καλά με τα αγγλικά.

Παρακάτω ακολουθεί ο σχολιασμός του άρθρου


   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Οι σκέψεις μου για το παραπάνω άρθρο
(μετά από ενδελεχή μελέτη και άλλων πηγών)

Κατ' αρχήν, ποιος είναι αυτός ο Mercola; Είναι ένας γιατρός αρκετά διάσημος στην Αμερική. Έχει εμφανιστεί σε μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια, έχει φτιάξει μία σελίδα με τεράστιο όγκο πληροφοριών για την καλύτερη υγεία και την αποτροπή ασθενειών. Έχει κατακριθεί από αρκετούς ως "κομπογιαννίτης" "εφετζής" κλπ, λόγω του εκλαϊκευτικού του στυλ αλλά και των επαναστατικών απόψεών του, που συχνά συγκρούονται με το ιατρικό κατεστημένο. Όμως η αλήθεια είναι ότι κάθε τι που λέει είναι συνήθως γερά δεμένο με επιστημονικά στοιχεία και όσο κι αν αμφισβητείται από κάποιους ειδικούς, υπάρχουν πάντα πίσω από κάθε άποψή του κάποιοι άλλοι ειδικοί συχνά κορυφές σε κάθε τομέα, που στηρίζουν την άποψή του. Δεν εμπλέκεται τόσο σε ιατρικές διαδικασίες, όσο θέματα καλοζωίας, σε μέτρα πρόληψης, ώστε να μη χρειαστούμε ποτέ γιατρούς.

Δεν είναι ο ίδιος ερευνητής, δεν έχει επιστημονικό έργο, αλλά έχει ένα σημαντικό χάρισμα. Μπορεί να προσελκύει τις αυθεντίες σε κάθε τομέα (πώς το καταφέρνει ο άτιμος;) και να παίρνει εκτενείς συνεντεύξεις, τις οποίες κάνει προσιτές στον πολύ κόσμο που θέλει να βελτιώσει τη ζωή του. Το κανάλι βίντεο στο youtube έχει πάρα πολλά βίντεο και οι συνεντεύξεις του με διάφορους ειδικούς πολύ αξιόλογη πηγή γνώσης για θέματα διατροφής, άσκησης και άλλα. Το ότι ασχολείται με τόσα πολλά διαφορετικά πράγματα, και το ότι εμφανίζεται σε μέσα ενημέρωσης και βίντεο, καθώς και κάποια προϊόντα που πουλάει στη σελίδα του, τον κάνουν κάπως ευάλωτο στην κριτική, αλλά κατά τη γνώμη μου δε μειώνουν το χάρισμα που διαθέτει, να συγκεντρώνει γύρω του τους καλύτερους, και να αντλεί από αυτούς τις πιο σημαντικές πληροφορίες.

Επίσης έχω διαπιστώσει ότι αν και κάνει και λάθη και υπερβολές (αλάνθαστοι είναι όσοι δεν κάνουν τίποτα), παρ' όλα αυτά μου δίνει την εντύπωση ότι έχει πολύ καλή διαίσθηση, προσόν απαραίτητο για κάθε ερευνητή επιστήμονα. Το να διαισθάνεσαι πιο είναι το σωστό, χωρίς να έχεις (ακόμα) αποδείξεις, είναι χαρακτηριστικό όλων των μεγάλων επιστημόνων με χαρακτηριστικά παραδείγματα τον Αϊνστάιν, τον 2 φορές νομπελίστα Λίνους Πόλινγκ και άλλους. Νομίζω ότι ο Μερκόλα παρ' όλες τις προχειρότητες και υπερβολές στις οποίες έχει πιθανώς υποπέσει διαθέτει σημαντικά προτερήματα, όπως διαίσθηση, οργανωτικότητα και επικοινωνιακό χάρισμα.


Σχετικά τον Weston Price

Ειλικρινά δε θα έδινα και πολύ σημασία στο άρθρο για τις απονευρώσεις, μιας και κυκλοφορούν πολλά κείμενα στο ίντερνετ που είναι ράδιο - αρβύλα και ανάξια σχολιασμού.. Όμως μου έκανε κλικ το όνομα του πρωταγωνιστή της ιστορίας αυτής, του Weston Price. Πρόκειται για μία ιδιοφυΐα που ως τώρα τον ήξερα για την καταπληκτική εργασία που έχει κάνει σε κάποια θέματα διατροφής με τα οποία ασχολήθηκε, στην προσπάθειά του να εξηγήσει γιατί κάποιες πρωτόγονες ή και νεότερες κοινωνίες που ζουν κοντά στη φύση και τρέφονται με πλήρεις ζωικές τροφές, δεν αναπτύσσουν τα σοβαρά προβλήματα δοντιών και υγείας που αναπτύσσει ο δυτικός άνθρωπος που τα έχει τα πάντα σε αφθονία. Όλη αυτή η γνώση υπάρχει στο Ίδρυμα Weston Price όπου σε μία πλουσιότατη σελίδα κάποιοι συνεχιστές του έργου του μεταλαμπαδεύουν και εμπλουτίζουν όσα εκείνος πρωτοανακάλυψε. Δηλαδή ως τώρα Weston Price για μένα = αυθεντία και σούπερ πηγή για ορισμένα ζητήματα διατροφής. Αυτό με έκανε να σταθώ με προσοχή σε όσα έχει πει αυτός ο άνθρωπος και για το θέμα των ενδοδοντικών θεραπειών..


Επιχειρήματα υπέρ της θεωρίας:

Τα πειραματικά δεδομένα του έχουν τεράστιο βάρος. 25 ολόκληρα χρόνια και 30.000 κουνέλια θυσία για να διερευνηθεί σε βάθος το θέμα. Είναι μία εργασία που ακόμη και κατά το ήμισυ να ήταν σωστή θα έπρεπε να του απέφερε βραβείο νόμπελ. Σκοπιμότητα να παραπλανεί τον κόσμο δεν μπορεί να υπάρχει, ο άνθρωπος ξεκάθαρα ήταν υπηρέτης της επιστήμης με τεράστιο πάθος αναζήτησης του τι στ' αλήθεια συμβαίνει.

Το πιο θεαματικό στοιχείο της έρευνάς του είναι η πρόκληση των ίδιων ασθενειών στα περισσότερα κουνέλια που εμφύτευε το βγαλμένα δόντια με αυτές από τις οποίες έπασχαν οι ασθενείς!

Το σκεπτικό του, μου φαίνεται πολύ λογικό. Ένα επιχείρημα που δε βλέπω να αναφέρεται πουθενά, είναι η τρομερή δυνατότητα της ζωής να υπάρχει παντού! Θα βρείτε βακτήρια στις πιο ακραίες συνθήκες έλλειψης οξυγόνου και θρεπτικών στοιχείων, θερμοκρασίας, πίεσης. Θα βρείτε ακμάζουσες αποικίες βακτηρίων εκατοντάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, σε τεράστια θαλάσσια βάθη, δίπλα σε τοξικές αναθυμιάσεις υποθαλάσσιων ηφαιστείων και όπου αλλού μπορείτε να φανταστείτε. Είναι δυνατόν να μη βρείτε βακτήρια μέσα σε ένα βιολογικό υλικό όπως ένα δόντι; Είναι δυνατόν να πιστέψει κανείς ότι μπορεί να υπάρξει πραγματικά αποστειρωμένο δόντι;

Η θεωρία της Εστιακής Λοίμωξης (Focal Infection Theory). Υπάρχει γι αυτήν πλούσιο λήμμα στη Wikipedia. Την παρουσίασε για πρώτη φορά ο W. Miller το 1891 στην εργασία με τίτλο "The Human Mouth as a Focus of Infection. Είναι η θεωρία που απέδειξε ο Price με την εργασία του. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, μικροοργανισμοί που βρίσκονται στη στοματική κοιλότητα αλλά και τα τοξικά τους προϊόντα, μπορούν να προκαλέσουν βλάβες σε απόμακρα όργανα του σώματος, όπως στην καρδιά, τον εγκέφαλο, τους πνεύμονες, τα νεφρά κλπ. Η θεωρία έγινε τόσο δημοφιλής στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, ώστε η ενδοδοντική επιστήμη έφτασε κοντά στην εξαφάνιση! Ο κόσμος προτιμούσε απλά να βγάλει το δόντι, τις αμυγδαλές προκειμένου να σώσει τη ζωή του... Η θεωρία όπως μπορείτε να διαβάσετε στη wikipedia έχει ισχυρή επιστημονική βάση, μέρος της οποίας είναι η εργασία του Price, αλλά και επικριτές. Μετά από μερικές δεκαετίες εγκαταλείφθηκε με αποτέλεσμα η ενδοδοντική θεραπεία (δηλαδή οι απονευρώσεις) να πάρουν πάλι τα πάνω τους..

Μία παρατήρηση για το ίντερνετ: Όταν διαδίδεται με κάποιον τρόπο μία αρλούμπα μέσω ίντερνετ, έχω παρατηρήσει ότι συχνά (όχι πάντα) υψώνεται γρήγορα ένα τεράστιο τείχος αντίδρασης από το κοινό και τους ειδήμονες, είτε με καταιγισμό κατακριτικών σχολίων, είτε με άρθρα που διαψεύδουν / απομυθοποιούν το ψέμα. Αν η θεωρία του Price ήταν ψέμα, ιδίως μιας και αναφέρεται σε τόσο ευαίσθητα θέματα ζωής και θανάτου, θα έπρεπε να έχει υψωθεί μία πολύ δυναμική αντίδραση σε όσα λέει. Όμως βλέπω ότι στο ίντερνετ υπερισχύουν ξεκάθαρα τα σχόλια και οι σελίδες που συμφωνούν, πολλές μάλιστα από επιστήμονες. Οι επιθέσεις και οι κατακρίσεις της θεωρίας είναι σαφώς λιγότερες και τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται όχι ιδιαιτέρως πειστικά. Αυτό φυσικά δεν είναι απόδειξη για κάτι, αλλά απλώς μία ακόμα ένδειξη..


Επιχειρήματα κατά της θεωρίας:

Αναρίθμητοι άνθρωποι έχουν... ξεδοντιαστεί στις αρχές του αιώνα για το καλό της υγείας τους... Το να χάνεις δόντια δεν είναι λίγο πράγμα. Έχει εκτός από ψυχολογικό και σοβαρό αντίκτυπο στη θρέψη του σώματος. Σκέφτομαι, μήπως θα ήταν καλύτερα να κρατούσαν για κάμποσα χρόνια ακόμη τα δόντια τους με εφαρμογή της απονεύρωσης και να τα έβγαζαν μόνο στην περίπτωση που είχαν σοβαρές υποψίες ότι τους προκαλούν κάποια ασθένεια; Στο ερώτημα αυτό αρμόδιος για την τελική απόφαση είναι ο κάθε ασθενής.

Η έρευνα του Price έγινε πολύ παλιά, με τα περιορισμένα μέσα που διέθετε στην εποχή εκείνη. Βέβαια αυτό αναιρείται από τις πάρα πολλές επαναλήψεις των πειραμάτων του.. αλλά και πάλι καταλαβαίνω κάπως όσους δυσκολεύονται να χωνέψουν ότι ένας άνθρωπος τόσο νωρίς κατάφερε να διερευνήσει τόσο καλά κάτι. Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι εκείνη την εποχή οι απονευρώσεις ήταν πολύ κατώτερες αυτών που γίνονται σήμερα, καθώς δεν υπήρχαν στη διάθεση του οδοντιάτρου τα εξελιγμένα υλικά, τεχνικές και εργαλεία που χρησιμοποιεί σήμερα. Οπότε σου λέει, φυσικό είναι να γίνονταν ένα σωρό μολύνσεις που πράγματι άξιζαν εξαγωγή του δοντιού, ενώ σήμερα οι ενδοδόντιες κοιλότητες σφραγίζονται καλύτερα.

Αν προχωρήσετε μερικές δημοσιεύσεις παρακάτω, θα βρείτε συγκεντρωμένα περισσότερα επιχειρήματα κατά της θεωρίας του W. Price.



Η άποψή μου:
Για να μη σας κουράζω μιας και ακολουθούν κ αρκετές παραθέσεις επιπλέον κειμένων, η άποψή μου για το θέμα είναι κάπου στη μέση. Προκειμένου να μη χάσω ένα δόντι, ναι θα έκανα μία απονεύρωση. Από την άλλη όμως, αν παρατηρήσω κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας ή έστω κάποιο λιγότερο σοβαρό, όπως πχ. μόνιμη ανεξήγητη κόπωση που επιμένει για πολύ καιρό και δεν περνά με κανέναν άλλον τρόπο που θα δοκιμάσω, θα σκεφτώ σοβαρά το ενδεχόμενο να βγάλω ένα απονευρωμένο δόντι. Η μόνιμη κόπωση είναι απλά ένα παράδειγμα, τα σοβαρά ή μικρότερα ανεξήγητα προβλήματα που μπορούν να ταλαιπωρήσουν ένα άνθρωπο είναι εκατοντάδες...

Το ίδιο θα αποφασίσω και στην περίπτωση που παρατηρήσω ξαφνικά φλεγμονές και πόνο στο ίδιο το απονευρωμένο δόντι. Δε θα κάτσω να το λιβανίσω επί χρόνια προκειμένου να το σώσω. Ουστ, και στον αγύριστο! Δυστυχώς έχω δύο απονευρωμένα δόντια. Δε σκοπεύω να τα βγάλω βέβαια, αλλά θα είμαι υποψιασμένος. Επίσης θα κάνω το παν για να μη χρειαστεί άλλο δόντι μου απονεύρωση στο μέλλον.

Αυτή είναι η άποψή μου, η οποία όμως αφορά εμένα, όχι εσάς. Δεν αποκλείεται μάλιστα η άποψη αυτή να τροποποιηθεί στο μέλλον. Για εσάς η άποψή μου μπορεί να είναι απλά μία επιρροή, όπως είναι..
- η γνώμη ενός φίλου σας,
- η κατάσταση των δοντιών σας,
- αυτά που θα διαβάσετε,
- η άποψη του γιατρού σας.


Να ξέρετε ότι ο οδοντίατρος δεν είναι "θεός" στο ζήτημα αυτό. Πολλοί καλοί οδοντίατροι δεν γνωρίζουν καν την εργασία του Weston Price, άσε που όσα διαβάζετε για τους κινδύνους των απονευρώσεων, από διακεκριμένους ερευνητές οδοντιάτρους προέρχονται! Δεν προέρχονται από κάποιο "αντίπαλο" επάγγελμα ή συμφέρον και φυσικά δεν προέρχονται από μένα!

Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν.... ό,τι και να λέω εγώ ως απλός ενδιαφερόμενος, ή κάποιος άλλος ως "ειδικός", η τελική απόφαση ανήκει ΣΕ ΕΣΑΣ. Το σώμα σας σας ανήκει, το ίδιο και οι τελικές αποφάσεις γι αυτό. Η δική μου πιθανή συμβολή σε αυτή σας την πορεία είναι να συντομεύσω το χρόνο της έρευνας που θα κάνετε. Αντί να μελετήσετε δεκάδες ώρες το ζήτημα όπως εγώ, μπορείτε με πολύ λιγότερο χρόνο μελέτης να αποκομίσετε μία καλή ενημέρωση. Γι αυτό τον σκοπό έχω επιλέξει τα καλύτερα κείμενα, βίντεο και γενικά ιντερνετικές πηγές και τα έχω συγκεντρώσει εδώ, ώστε να ξεκινήσετε την έρευνά σας σε όσο βάθος επιθυμείτε.

Σημείωση: Ένας απ' τους λόγους που έκατσα κι ασχολήθηκα τόσες ώρες με το θέμα κι έγραψα όλα αυτά, είναι η παντελής έλλειψη πληροφοριών στο ελληνικό ίντερνετ. Ο Έλληνας χρήστης του ίντερνετ περιπλανιέται από την πλήρη άγνοια στον τυφλό αδικαιολόγητο πανικό. Κάποιος κάποτε θα έπρεπε να γράψει κάτι για το θέμα.



ΠΑΝΩ ΑΠ΄ΟΛΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΣΑΣ!

Δεν είναι απλά μία "λεπτομέρεια" το να χαλάσει ένα δόντι, ίσως να αναδειχθεί στον κρίσιμο παράγοντα που θα καθορίσει τη ζωή σας! Όσοι έχουν πάθει ζημιά στα δόντια, ΟΛΟΙ αγανακτούν με τον εαυτό τους που δεν τα πρόσεχαν λίγο περισσότερο. Μία φίλη μου είπε: "λίγα λεπτά μόνο να αφιέρωνα καθημερινά για τη φροντίδα των δοντιών μου, πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα!" και αυτό το είπε μόνο για την ταλαιπωρία και τον πόνο για μία απονεύρωση που έκανε. Πού να ήξερε και για τους (πιθανούς) κινδύνους που αφορούν την ίδια της τη ζωή..!

Κι εδώ, στο θέμα της πρόληψης, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να συζητήσουμε, μιας και έχω καταλήξει ότι ο 1ος και σπουδαιότερος παράγοντας πρόληψης δεν είναι το καθημερινό βούρτσισμα όπως μας λένε κάποιοι, αλλά η διατροφή, και ιδιαίτερα η αποφυγή κατανάλωσης ναρκωτικών ουσιών, όπως η ζάχαρη και ο καπνός. Αλλά αυτά θα τα πούμε σε μία άλλη δημοσίευση... ::eye::

Όποιος έχει προσωπική εμπειρία επί του θέματος ή ολοκληρωμένη άποψη, πολύ θα χαρώ αν τη δημοσιεύσει στο φόρουμ μας!

Ακολουθούν παραθέσεις επιπλέον πληροφοριών και πηγών >>>
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
ΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ

Από τα πολύ λίγα ελληνικά κείμενα που βρήκα στο ίντερνετ. Πρόκειται για ένα 19σέλιδο pdf με συχνή χρήση δυσνόητων βιοχημικών όρων, το οποίο εξετάζει τη θεωρία του συσχετισμού οδοντικών προβλημάτων με προβλήματα στην καρδιά, τον εγκέφαλο και άλλα απομακρυσμένα μέρη. Αξιολόγηση της επίδρασης της περιοδοντικής φλεγμονής στη γενική υγεία   Β. Πανής Αναπληρωτής καθηγητής Εργαστηρίου Περιοδοντολογίας Οδοντιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακάτω παραθέτω την περίληψη, έτσι όπως υπάρχει στην αρχή του pdf:

Περίληψη




από το περιοδικό "οδοντιατρικό βήμα" (2/2010)
του Ηρακλή Καρκατζή, Αναπληρωτή Καθηγητή Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
ΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ

Η συνέντευξη του George Meining

Ο Meining είναι αυτός που ανακάλυψε και ανακίνησε το θέμα εκ νέου. Όταν συνταξιοδοτήθηκε βρήκε για πρώτη φορά τον τεράστιο χρόνο που χρειάζεται η σε βάθος διερεύνηση των ερευνών του Price.

Στο άρθρο που ακολουθεί βρίσκεται μία συνέντευξη που έδωσε στον Mercola. Από στενότητα χρόνου, μετέφρασα μόνο τις ερωτήσεις. Μελλοντικά αν βρω χρόνο (δύσκολο!) θα μεταφράσω και τις απαντήσεις του άρθρου, και ίσως και άλλα κείμενα. Αν κάποιος έχει την καλοσύνη και το χρόνο να μεταφράσει, ας μου στείλει τη μετάφραση σε μέιλ για να το αντικαταστήσω με ελληνικά και φυσικά θα σημειώσω από κάτω ότι η μετάφραση ανήκει σε αυτόν.

Quote
Dr. Meinig brings an interesting perspective to expose the latent dangers of root canal therapy. Dr. Meinig is particularly well qualified to comment on this topic as 60 years ago he was one of the founders of the American Association of Endodontists (root canal specialists)!
So he's filled his share of root canals -- and when he wasn't filling canals himself, he was teaching the technique to dentists across the country at weekend seminars and clinics.
After he retired he decided to read all 1,174 pages of the detailed research of Dr. Weston Price, (D.D.S.). Dr. Meinig was startled and shocked as he found a valid documentation of systemic illnesses resulting from latent infections lingering in filled roots.
After reviewing Dr. Price's materials he wrote Root Canal Cover Up.[/color]

Παρακαλώ εξηγήστε μας το πρόβλημα με τη θεραπεία της απονεύρωσης.

Geogre Meining: First, let me note that my book is based on Dr. Weston Price's 25 years of careful, impeccable research. He led a 60-man team of researchers whose findings -- suppressed until now rank right up there with the greatest medical discoveries of all time. This is not the usual medical story of a prolonged search for the difficult-to-find causative agent of some devastating disease.
Rather, it's the story of how a "cast of millions" (of bacteria) become entrenched inside the structure of teeth and end up causing the largest number of diseases ever traced to a single source.


Τι ασθένειες; Μπορείτε να μας δώσετε ένα παράδειγμα;

GM: Yes, a high percentage of chronic degenerative diseases can originate from root filled teeth. The most frequent were heart and circulatory diseases and he found 16 different causative agents for these.
The next most common diseases were those of the joints, arthritis and rheumatism. In third place -- but almost tied for second -- were diseases of the brain and nervous system. After that, any disease you can name might (and in some cases has) come from root filled teeth.
Let me tell you about the research itself. Dr. Price undertook his investigations in 1900. He continued until 1925, and published his work in two volumes in 1923. In 1915 the National Dental Association (which changed its name a few years later to The American Dental Association) was so impressed with his work that they appointed Dr. Price their first Research Director. His Advisory Board read like a Who's Who in medicine and dentistry for that era. They represented the fields of bacteriology, pathology, rheumatology, surgery, chemistry, and cardiology.

At one point in his writings Dr. Price made this observation: "Dr. Frank Billings (M.D.), probably more than any other American internist, is due credit for the early recognition of the importance of streptococcal focal infections in systemic involvements."
What's really unfortunate here is that very valuable information was covered up and totally buried some 70 years ago by a minority group of autocratic doctors who just didn't believe or couldn't grasp - the focal infection theory.


Τι είναι αυτή η θεωρία της "εστιακής λοίμωξης"; (focal infection" theory)

GM: This states that germs from a central focal infection -- such as your teeth, teeth roots, inflamed gum tissues, or maybe tonsils -- metastasize to hearts, eyes, lungs, kidneys, or other organs, glands and tissues, establishing new areas of the same infection.
Hardly theory any more, this has been proven and demonstrated many times over. It's 100 percent accepted today. But it was revolutionary thinking during World War I days, and the early 1920's!

Today, both patients and physicians have been "brainwashed" to think that infections are less serious because we now have antibiotics. Well, yes and no. In the case of root-filled teeth, the no longer-living tooth lacks a blood supply to its interior. So circulating antibiotics don't faze the bacteria living there because they can't get at them.


Δηλαδή υποστηρίζετε ότι ΟΛΑ τα απονευρωμένα δόντια φιλοξενούν βακτήρια ή άλλους μολυσματικούς παράγοντες;

GM: Yes. No matter what material or technique is used -- and this is just as true today -- the root filling shrinks minutely, perhaps microscopically. Further and this is key -- the bulk of solid appearing teeth, called the dentin, actually consists of miles of tiny tubules.
Microscopic organisms lurking in the maze of tubules simply migrate into the interior of the tooth and set up housekeeping. A filled root seems to be a favorite spot to start a new colony.

One of the things that makes this difficult to understand is that large, relatively harmless bacteria common to the mouth change and adapt to new conditions. They shrink in size to fit the cramped quarters and even learn how to exist (and thrive!) on very little food. Those that need oxygen mutate and become able to get along without it.

In the process of adaptation these formerly friendly "normal" organisms become pathogenic (capable of producing disease) and more virulent (stronger) and they produce much more potent toxins. Today's bacteriologists are confirming the discoveries of the Price team of bacteriologists. Both isolated in root canals the same strains of streptococcus, staphylococcus, and spirochetes.


Από όσους έκαναν απονεύρωση έχουν αρρωστήσει όλοι;

GM: No. We believe now that every root canal filling does leak and bacteria do invade the structure. But the variable factor is the strength of the person's immune system.
Some healthy people are able to control the germs that escape from their teeth into other areas of the body. We think this happens because their immune system lymphocytes (white blood cells) and other disease fighters aren't constantly compromised by other ailments. In other words, they are able to prevent those new colonies from taking hold in other tissues throughout the body.
But over time, most people with root filled teeth do seem to develop some kinds of systemic symptoms they didn't have before.


Μου είναι δύσκολο να χωνέψω την ιδέα ότι αναπτύσσονται βακτήρια στο βάθος ενός φαινομενικά εντελώς συμπαγούς δοντιού..

GM: I know. Physicians and dentists have that same problem, too. You really have to visualize the tooth structure -- all of those microscopic tubules running through the dentin. In a healthy tooth, those tubules transport a fluid that carries nourishment to the inside. For perspective, if the tubules of a front single-root tooth were stretched out on the ground they'd stretch for three miles!
A root filled tooth no longer has any fluid circulating through it, but the maze of tubules remains. The anaerobic bacteria that live there seem remarkably safe from antibiotics. The bacteria can migrate out into surrounding tissue where they can "hitchhike" to other locations in the body via the bloodstream.

The new location can be any organ or gland or tissue, and the new colony will be the next focus of infection in a body plagued by recurrent or chronic infections. All of the "building up" done to try to enhance the patient's ability to fight infections - to strengthen their immune system - is only a holding action. Many patients won't be well until the source of infection - the root canal tooth - is removed.


Δεν αμφιβάλλω για όσα λέτε, αλλά είστε τόσο σίγουρος ότι η αρθρίτιδα και οι άλλες αναφερόμενες ασθένειες πράγματι προέρχονται από τα δόντια, ή ακόμη και από ένα μόνο δόντι;

GM: Yes. Many investigations start with the researcher just being curious about something - and then being scientifically careful enough to discover an answer, and then prove it's so, many times over.
Dr. Price's first case is very well documented. He removed an infected tooth from a woman who suffered from severe arthritis.

As soon as he finished with the patient, he implanted the tooth beneath the skin of a healthy rabbit. Within 48 hours the rabbit was crippled with arthritis! Further, once the tooth was removed the patient's arthritis improved dramatically. This clearly suggested that the presence of the infected tooth was a causative agent for both that patient's and the rabbit's - arthritis.

<Εδώ είναι η ιστορία αυτού του 1ου ασθενή, έτσι όπως αναφέρεται στο βιβλίο του δρ Meinig:>
"(Dr. Price) had a sense that, even when (root canal therapy) appeared successful, teeth containing root fillings remained infected. That thought kept prying on his mind, haunting him each time a patient consulted him for relief from some severe debilitating disease for which the medical profession could find no answer.

Then one day while treating a woman who had been confined to a wheelchair for six years from severe arthritis, he recalled how bacterial cultures were taken from patients who were ill and then inoculated into animals in an effort to reproduce the disease and test the effectiveness of drugs on the disease.

With this thought in mind, although her (root filled) tooth looked fine, he advised this arthritic patient, to have it extracted. He told her he was going to find out what it was about this root filled tooth that was responsible for her suffering.
"All dentists know that sometimes arthritis and other illnesses clear up if bad teeth are extracted. However, in this case, all of her teeth appeared in satisfactory condition and the one containing this root canal filling showed no evidence or symptoms of infection. Besides, it looked normal on x-ray pictures.

"Immediately after Dr. Price extracted the tooth he dismissed the patient and embedded her tooth under the skin of a rabbit. In two days the rabbit developed the same kind of crippling arthritis as the patient - and in ten days it died.
"..The patient made a successful recovery after the tooth's removal! She could then walk without a cane and could even do fine needlework again. That success led Dr. Price to advise other patients, afflicted with a wide variety of treatment defying illnesses, to have any root filled teeth out."

In the years that followed, he repeated this procedure many hundreds of times. He later implanted only a portion of the tooth to see if that produced the same results. It did. He then dried the tooth, ground it into powder and injected a tiny bit into several rabbits. Same results, this time producing the same symptoms in multiple animals.

Dr. Price eventually grew cultures of the bacteria and injected them into the animals. Then he went a step further. He put the solution containing the bacteria through a filter small enough to catch the bacteria. So when he injected the resulting liquid it was free of any infecting bacteria. Did the test animals develop the illness? Yes.
The only explanation was that the liquid had to contain toxins from the bacteria, and the toxins were also capable of causing disease.
Dr. Price became curious about which was the more potent infective agent, the bacteria or the toxin. He repeated that last experiment, injecting half the animals with the toxin-containing liquid and half of them with the bacteria from the filter. Both groups became ill, but the group injected with the toxins got sicker and died sooner than the bacteria injected animals."]


Πολύ ενδιαφέρον. Αλλά πείτε μου, τα κουνέλια πάντα ανέπτυσαν την ίδια ασθένεια από την οποία έπασχαν οι ασθενείς;

GM: Mostly, yes. If the patient had heart disease the rabbit got heart disease. If the patient had kidney disease the rabbit got kidney disease, and so on. Only occasionally did a rabbit develop a different disease -- and then the pathology would be quite similar, in a different location.


Αν η εξαγωγή του δοντιού κριθεί απαραίτητη, μπορείτε να αναφέρετε για όσους διαβάζουν τη συνέντευξη τι πρέπει να προσεχθεί στην τεχνική της εξαγωγής;

GM: Just pulling the tooth is not enough when removal proves necessary. Dr. Price found bacteria in the tissues and bone just adjacent to the tooth's root. So we now recommend slow-speed drilling with a burr, to remove one millimeter of the entire bony socket.
The purpose is to remove the periodontal ligament (which is always infected with toxins produced by streptococcus bacteria living in the dentin tubules) and the first millimeter of bone that lines the socket (which is usually infected).

There's a whole protocol involved, including irrigating with sterile saline to assure removal of the contaminated bone chips, and treating the socket to stimulate and encourage infection-free healing. I describe the procedure in detail, step by step, in my book [pages 185 and 186].


Ίσως θα πρέπει να μιλήσουμε για στοματική υγεία, δηλαδή την ΑΠΟΤΡΟΠΗ της ανάγκης για εξαγωγή ενός δοντιού. Τερηδόνα και φλεγμαίνοντα ούλα είναι πολύ συνηθέστερα από τις απονευρώσεις. Τα θεωρείτε απειλητικά;

GM: Yes, they absolutely do. But let me point out that we can't talk about oral health apart from total health. The problem is that patients and dentists alike haven't come around to seeing that dental caries reflect systemic -- meaning "whole body" -- illness.
Dentists have learned to restore teeth so expertly that both they and their patients have come to regard tooth decay as a trivial matter. It isn't. Small cavities too often become big cavities. Big cavities too often lead to further destruction and the eventual need for root canal treatment.


Μιλήστε μας λοιπόν για το θέμα της πρόληψης.

GM: The only scientific way to prevent tooth decay is through diet and nutrition. Dr. Ralph Steinman did some outstanding, landmark research at Loma Linda University. He injected a glucose solution into mice -- into their bodies, so the glucose didn't even touch their teeth. Then he observed the teeth for any changes. What he found was truly astonishing.
The glucose reversed the normal flow of fluid in the dentin tubules, resulting in all of the test animals developing severe tooth decay! Dr. Steinman demonstrated dramatically what I said a minute ago:Dental caries reflect systemic illness.

Let's take a closer look to see how this might happen. Once a tooth gets infected and the cavity gets into the nerve and blood vessels, bacteria find their way into those tiny tubules of the dentin. Then no matter what we do by way of treatment, we're never going to completely eradicate the bacteria hiding in the miles of tubules.

In time the bacteria can migrate through lateral canals into the surrounding bony socket that supports the tooth. Now the host not only has a cavity in a tooth, plus an underlying infection of supporting tissue to deal with, but the bacteria also exude potent systemic toxins.
These toxins circulate throughout the body triggering activity by the immune system -- and probably causing the host to feel less well. This host response can vary from just dragging around and feeling less energetic, to overt illness -- of almost any kind.

Certainly, such a person will be more vulnerable to whatever "bugs" are going around, because his/her body is already under constant challenge and the immune system continues to be "turned on" by either the infective agent or its toxins -- or both.


Αυτή είναι συναρπαστική ιδέα. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα  για τη διατροφή με την προστατευτική επίδραση που αναφέρατε;

GM: Yes. Dr. Price traveled all over the world doing his research on primitive peoples who still lived in their native ways. He found 14 cultural pockets scattered all over the globe where the natives had no access to "civilization" - and ate no refined foods.
Dr. Price studied their diets carefully. He found they varied greatly, but the one thing they had in common was that they ate whole, unrefined foods. With absolutely no access to tooth brushes, floss, fluoridated water, or toothpaste, the primitive peoples studied were almost 100% free of tooth decay.

Further -- and not unrelated -- they were also almost 100% free of all the degenerative diseases we suffer -- problems with the heart, lungs, kidneys, liver, joints, skin (allergies), and the whole gamut of illnesses that plague Mankind. No one food proved to be magic as a preventive food. I believe we can thrive best by eating a wide variety of whole foods.


Δηλαδή με τη διατροφή που αναφέρετε για στοματική (και γενική) υγεία, εννοείτε μία βασική δίαιτα με πλήρεις τροφές;

GM: Exactly. And no sugar or white flour. These are (and always have been) the first culprits. Tragically, when the primitives were introduced to sugar and white flour their superior level of health deteriorated rapidly. This has been demonstrated time and again.

During the last 60 or more years we have added, in increasing amounts, highly refined and fabricated cereals and boxed mixes of all kinds, soft drinks, refined vegetable oils, and a whole host of other foodless "foods."

It is also during those same years that we as a nation have installed more and more root canal fillings -- and degenerative diseases have become rampant. I believe -- and Dr. Price certainly proved to my satisfaction -- that these simultaneous factors are NOT coincidences.

Καταλαβαίνω καλά τι εννοείτε, αλλά νιώθω λίγο σοκαρισμένος να μιλώ με έναν οδοντίατρο που δεν τονίζει την ανάγκη στοματικής υγιεινής..

GM: Well, I'm not against oral hygiene. Of course, hygiene practices are preventive, and help minimize the destructive effect of our "civilized," refined diet. But the real issue is still diet. The natives Dr. Price tracked down and studied weren't free of cavities, inflamed gums, and degenerative diseases because they had better tooth brushes!

It's so easy to lose sight of the significance of what Dr. Price discovered. We tend to sweep it under the rug -- we'd actually prefer to hear that if we would just brush better, longer, or more often, we too could be free of dental problems.
Certainly, part of the purpose of my book is to stimulate dental research into finding a way to sterilize dentin tubules. Only then can dentists really learn to save teeth for a lifetime.

But the bottom line remains: A primitive diet of whole unrefined foods is the only thing that has been found to actually prevent both tooth decay and degenerative diseases.

Εδώ ολόκληρο το άρθρο με επιπλέον πολλά ενδιαφέροντα σχόλια αναγνωστών.
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Dr Huggins

Είναι ένας ακόμα ένθερμος υποστηρικτής των θεωριών του Weston Price. Είναι μέλος του ιδρύματος Price - Pottenger. Τρία είναι τα θέματα για τα οποία έχει κάνει παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης με εκατοντάδες διαλέξεις:

- Τους κινδύνους από την απονεύρωση των δοντιών.
- Τους κινδύνους από τη χρήση υδραργύρου για οδοντιατρικές εργασίες.
- Τον αυξημένο κίνδυνο από τον συνδυασμό των δύο παραπάνω.

 Θα σας παραθέσω μία διάλεξή του και ένα κείμενό του.

Μειονεκτήματα του παρακάτω βίντεο: Είναι μεγάλης διάρκειας (53 λεπτά), έχει 1-2 μέτρια αστεία και μία αφελή παρέμβαση μιας εκνευριστικής ξανθιάς στο 11ο λεπτό, αλλά αξίζει να ιδωθεί γιατί κατά τ' άλλα είναι μία απολαυστική και αποκαλυπτική διάλεξη. :)



Εδώ ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Huggins που φιλοξενείται στη σελίδα του Mercola, (όπως καταλάβατε ο Mercola έχει μαζέψει τα καλύτερα άρθρα στη σελίδα του)

Εδώ ένα ακόμη εκτενές άρθρο του για το θέμα, με εκτενείς αναφορές στην εργασία του W. Price.




Επιλεγμένα επιπλέον λινκς

- μία εκτεταμένη δημοσίευση σε φόρουμ (περιέχει τεχνικούς όρους και διάφορες χημικές ενώσεις)

- Root Canals - Facts vs Fiction

- Αυτό το άρθρο του Dr Isaac Eliaz δε λέει τίποτα για τις απονευρώσεις αλλά έχει ωραία συνοπτική αναφορά σε έρευνες που δείχνουν τα σοβαρά προβλήματα υγείας που μπορούν να προκαλέσουν τα μικρόβια στο στόμα μας.




ακολουθεί η παρουσίαση της αντίθετης άποψης >>>
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
η αντίθετη άποψη (που είναι υπέρ των απονευρώσεων)

Δε θα ήταν ολοκληρωμένη η δημοσίευση αν δεν παρουσίαζε την αντίθετη άποψη. Αυτό είναι κάτι που λείπει, ακόμη και από άρτια οργανωμένες ξένες σελίδες. Ακόμη κι αν διαφωνεί κάθετα κάποιος με την απονεύρωση, και μόνο επειδή είναι επικρατούσα, θα έπρεπε να παρουσιάζεται εκτενώς, έτσι ώστε να δίνεται στον αναγνώστη η δυνατότητα να κρίνει και να αποφασίσει σωστά. Όπως σας έγραψα παραπάνω, η επικρατούσα άποψη με έχει επηρεάσει, τόσο ώστε να αποδέχομαι τη διαδικασία της απονεύρωσης, αλλά πάντα είμαι με "το δάκτυλο στη σκανδάλη" για εξαγωγή απονευρωμένου δοντιού, μόλις έχω σοβαρά στοιχεία ότι μπορεί να βλάπτει την υγεία μου. Ο καθένας αποφασίζει για τον εαυτό του και μόνο βέβαια...


Μερικά βασικά επιχειρήματα της άποψης υπέρ των απονευρώσεων:

- Το επιχείρημα "Το 97% των καρκινοπαθών είχε απονευρωμένα δόντια" είναι άκυρο.
Σχόλιο: Πράγματι είναι άκυρο επιχείρημα. Θα είχε κάποια εγκυρότητα αν οι έχοντες απονευρωμένα δόντια ήταν πχ. το 30% του πληθυσμού. Αλλά είναι πολύ περισσότεροι, κοντά στο 97% (υποθέτω), οπότε φυσικό είναι να προκύπτει αυτή η στατιστική.

- Είτε με είτε χωρίς απονευρώσεις το στόμα πάντα θα είναι γεμάτο βακτήρια. Το αν θα συμβάλλουν αυτά τα βακτήρια σε ασθένειες εξαρτάται από τη διατροφή και τις άλλες παραμέτρους της ζωής του ασθενή. Όχι απ' το αν θα κάνει απονευρώσεις. Η έλλειψη δοντιών θα συμβάλει στην κακή θρέψη και γι αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται η εξαγωγή τους όσο είναι δυνατόν.
Σχόλιο: Νομίζω ότι είναι ένα από τα δυνατότερα επιχειρήματα υπέρ των απονευρώσεων. Εδώ βέβαια κάποιος μπορεί να πει ότι οι πολέμιοι της απονεύρωσης δεν αναφέρονται γενικά στα βακτήρια, από τα οποία πράγματι δε μπορούμε να απαλλαγούμε, αλλά στα ιδιαιτέρως βλαπτικά αναερόβια βακτήρια που βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο στο νεκρό δόντι.

Αν είναι έτσι, δε θα πρέπει ποτέ να εμφυτεύεται δόντι γιατί είναι "νεκρό", ούτε σφράγισμα γιατί είναι "νεκρό" ούτε οτιδήποτε άλλο "νεκρό", στα δόντια ή σε αρθρώσεις κλπ.
Σχόλιο: Άλλο πράγμα ένα συνθετικό συμπαγές αντικείμενο, όπως ένα εμφύτευμα ή ένα σφράγισμα, και άλλο ένας βιολογικός ιστός με χιλιόμετρα μικροσωλήνων που παύει να τροφοδοτείται, άρα θεωρείται νεκρός.

Τα αποτελέσματα των πειραμάτων του Price οφείλονται σε κακή απολύμανση, όχι στις αιτίες που αναφέρονται.
Σχόλιο: Το ενδεχόμενο αυτό δε μπορεί να αποκλειστεί, αν και τα πειράματα του Price έγιναν με πολλούς τρόπους και εκατοντάδες φορές μέσα σε 25 ολόκληρα χρόνια.

Γιατί η έρευνα του Price δεν επαναλαμβάνεται σήμερα;
Σχόλιο: Το ερώτημα είναι ΕΥΛΟΓΟ, καθώς αν μία τέτοια έρευνα επαναλαμβανόταν σήμερα με τα σύγχρονα στάνταρ, θα έλυνε μία απορία τεραστίων διαστάσεων, όχι μόνο για απλούς ανθρώπους σαν κι εμένα, αλλά και τον κόσμο της ιατρικής. Επίσης μία τέτοια έρευνα, ιδίως αν επαλήθευε μέρος όσων είπε ο Πράις θα έδινε με κλειστά τα μάτια το βραβείο Νόμπελ σε όποιον την πραγματοποιούσε. Βέβαια θα ήταν ακριβή υπόθεση, μερικά εκατομμύρια δολάρια.. Αλλά δε νομίζω ότι αυτό θα ήταν πρόβλημα σε σχέση με το μέγεθος του ερωτήματος στο οποίο θα απαντούσε αυτή η έρευνα. Εδώ που τα λέμε.. δεν ξέρω κατά πόσο το περίεργο φαινόμενο να μην επαναλαμβάνεται η έρευνα είναι στοιχείο υπέρ ή κατά της θεωρίας του Πράις.. Αυτό που ξέρω είναι πως είναι περίεργο.

Ακόμα και σε περίπτωση μόλυνσης του δοντιού από μικρόβια, με τη λήψη των σύγχρονων εξελιγμένων αντιβιοτικών το πρόβλημα θα εξαφανιστεί.
Σχόλιο: Όχι, γιατί σε ένα νεκρό δόντι δεν υπάρχει αιματική κυκλοφορία, μέσω της οποίας θα μπορούσε να δράσει το αντιβιοτικό. Άρα ένα νεκρό δόντι είναι εντελώς εκτός εμβέλειας οποιουδήποτε αντιβιοτικού.

Στο επίσημο σάιτ της American Assosiation of Endodontists (aae.org) υπάρχει ένα άρθρο για τους μύθους γύρω από τις απονευρώσεις, στο οποίο εκφράζονται με βεβαιότητα υπέρ των απονευρώσεων, ώστε "να σωθεί το φυσικό μας δόντι που είναι η βέλτιστη λύση έναντι κάθε μορφής τεχνητού δοντιού". Το άρθρο είναι σύντομο και δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα επιχειρήματα και τεκμηρίωση, αλλά περισσότερο παρουσιάζει μία σύνοψη της επίσημης άποψης. Παραθέτω το σχετικό απόσπασμα:


Quote
Myth #2—Root canal treatment causes illness.
The myth: Patients searching the Internet for information on root canals may find sites claiming that teeth receiving root canal (endodontic) treatment contribute to the occurrence of illness and disease in the body. This claim is based on long-debunked and poorly designed research performed nearly a century ago by Dr. Weston A. Price.

The truth: There is no valid, scientific evidence linking root canal-treated teeth and disease elsewhere in the body.Decades of research since the 1930s have contradicted Dr. Price's findings and more recent research continues to support the safety of dental treatment as it relates to overall health.
The presence of bacteria in teeth and the mouth has been an accepted fact for many years. But the presence of bacteria does not constitute "infection" and is not necessarily a threat to a person's health. Bacteria are present in the mouth and teeth at all times, even in teeth that have never had a cavity or other trauma. Research shows that the healthy immune system takes care of bacteria in a matter of minutes.

When a severe infection in a tooth requires endodontic treatment, that treatment is designed to eliminate bacteria from the infected root canal and prevent re-infection of the tooth.
Tooth extraction is a potentially traumatic procedure and is known to cause a significantly higher incidence of bacteria entering the bloodstream; endodontic treatment confined to the root canal system produces much less trauma and a much lower incidence and magnitude of bacteria entering the blood stream.

There is no adequate replacement for the natural tooth - it should be saved whenever possible. Root canal treatment, along with appropriate restoration, is a cost effective way to treat infected teeth because it is usually less expensive than extraction and placement of an implant. In most cases, endodontic treatment allows patients to keep their natural teeth for a lifetime.


Δείτε επίσης quackwatch.org: Stay Away from "Holistic" and "Biological" Dentists Ένα απόσπασμά του:

Quote
The most outspoken advocate of mercury-amalgam toxicity has been Hal A. Huggins, D.D.S., of Colorado Springs, Colorado, who describes himself as one of Page's students. Huggins promoted "balancing body chemistry" so vigorously that in 1975 the American Dental Association Council on Dental Research denounced the diet that he recommended. Another Price follower is George A. Meinig, D.D.S., whose book Root Canal Cover-up Exposed was published in 1994.

In the mid-1980s the FDA forced Huggins to stop marketing mineral products with false claims that they would help the body rid itself of mercury. Huggins has also claimed that root canal therapy can make people susceptible to arthritis, multiple sclerosis, amyotrophic lateral sclerosis, and other autoimmune diseases. As with mercury-amalgam fillings, there is no objective evidence that teeth treated with root canal therapy have any adverse effect on the immune system or any other system or part of the body [14]. Huggins's dental license was revoked in 1996. During the revocation proceedings the administrative law judge concluded: (a) Huggins had diagnosed "mercury toxicity" in all patients who consulted him in his office, even some without mercury fillings; (b) he had also recommended extraction of all teeth that had had root canal therapy; and (c) Huggins's treatments were "a sham, illusory and without scientific basis." [14]

Huggins is among a small number of dentists who maintain that facial pain, heart disease, arthritis, and various other health problems are caused by "cavitations," within the jaw bones, that are not detectable on x-ray examination or treatable with antibiotics. Advocates now call this condition "neuralgia-inducing cavitational osteonecrosis (NICO" and claim they can cure the patient by locating and scraping out the affected tissues. They may also remove all root-canal-treated teeth, most of the vital teeth close to the area where they say a problem exists, and even parts of the jawbone. Worse yet, the surgery may result in severe infections and a lifetime of pain [16].

Huggins's Web site states that, "Cavitations are hard to find. They require lots of skill, years of experience, and most of all, a vivid imagination to spot them on an X-ray film." Vivid imagination may well be the basic requirement of holistic and biological dentistry.
The scope and dangers of biological dentistry can be seen by reading the complaints against Alireza Panahpour, D.D.S., a California dentist. Many suits have been filed against him by patients who charged that he had subjected them to inappropriate treatment that left them with severe discomfort and a need for expensive corrective procedures [17-24].



Άλλες σελίδες στο ίδιο πνεύμα:

- Εκτενές άρθρο

- άρθρο οδοντιάτρου από Καλιφόρνια.

- MYTH #2: Root canals cause illness.

Ο διάσημος γιατρός Andrew Weil διατυπώνει θετική άποψη για τη θεραπεία της απονεύρωσης

και 2 άρθρα από τον Michael C. Goldman, DDS  άρθρο 1,   άρθρο 2
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline Αναστασία

  • νέο μέλος
  • *
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 4
  • Gender: Female
Έχω εντυπωσιαστεί Θανάση, καλά να ξέρεις τον Μερκόλα, αλλά να ξέρεις και τον Weston Price ????

:)

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Ε ο Price ειναι πασίγνωστος.. και κορυφή όχι μόνο στην επιστήμη του αλλά και σε θέματα διατροφής.. :) Για την εποχή του ήταν ένας λαμπρός επιστήμονας και τα περισσότερα από όσα έχει πει, είναι ακόμη επίκαιρα!
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !

Quote
Root Canals Foster Harmful Anaerobic Bacteria and Promote Antibiotic Resistance

Harmful anaerobic bacteria thrive in an oxygen-free environment when a dentist seals off a treated tooth.Toxins are released from the bacteria which leach into both neighboring and distant areas of the body. In one study, Dr. Stuart Nunnally, DDS, MS, reported that over the course of three years, all 87 patients who had undergone a root canal procedure reported a decline in health.

Dr. Josef Issels, MD, a world-famous cancer specialist, was probably one of the first physicians to require all of his cancer patients to have their dead teeth extracted as part of his healing protocol. In his book,Cancer: A Second Opinion, he discusses how over a period of 40 years working with 16,000 thousand cancer patients, over 90 percent of his patients had between two and ten dead teeth in their mouths when they first arrived at his clinic. He asserts (with convincing evidence) that dead teeth left in the mouth generate copious amounts of toxins capable of causing cancer in humans.
In a world consumed by taking a pill to treat a problem, antibiotics are yet another standard part of root canal procedures. The targeted bacteria are sealed off from the root canal and also separated from circulation or blood flow which enables the antibiotic to treat the affected area. As a consequence, the population of health-stimulating bacteria is destroyed and harmful bacteria become further drug resistant.

Bacterial infections commonly occurring in relationship to root canals include the following:
Enterococcus feacalis: These bacteria are associated with urinary tract infections and are one of the most well-known antibiotic-resistant bacteria.

Pseudomonas: Symptoms associated with these bacteria include a weakened immune system, pneumonia, blood infections, and may possibly lead to death.

Staphylococci: Referred to as staph infections, these bacteria not only lead to skin infections, but pneumonia, blood poisoning, and toxic shock syndrome as well.

Streptococci: Known as flesh eating bacteria, populations of these bacteria are associated with strep throat, pain, fever, dizziness, swelling, confusion, abnormal blood pressure, and toxic shock syndrome.

Απόσπασμα από τη σελίδα _https://thetruthaboutcancer.com/root-canals-cause-cancer/
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline Lys

  • τακτικό μέλος
  • **
  • Thank You
  • -Given: 1
  • -Receive: 1
  • Gender: Female
Τελικά απονεύρωση ή εξαγωγή?