Author Topic: Whey, πρωτεΐνη ορού, (γαλακτοπρωτεΐνη) - Oδηγός αγοράς  (Read 63758 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Whey, πρωτεΐνη ορού γάλακτος - Oδηγός αγοράς



για τους βιαστικούς: Οι προτάσεις αγοράς για ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ βρίσκονται στην 1η απάντηση κάτω από αυτή τη δημοσίευση!

Εδώ και χρόνια λαμβάνω ερωτήσεις από φίλους στο γυμναστήριο αλλά και αναγνώστες της σελίδας που αθλούνται, για το θέμα του συμπληρώματος διατροφής whey ή στα ελληνικά: Πρωτεΐνη ορού γάλακτος.

Παρακάτω κάνω μία σύντομη παρουσίαση υπό μορφή ερωτήσεων - απαντήσεων, που ίσως είναι προάγγελος μελλοντικού μίνι e-book για τη whey με πολύ περισσότερο κείμενο και τεκμηρίωση. Αυτό θα γίνει πιθανώς όταν θα αποκτήσω περισσότερο χρόνο...


Υπάρχει ελληνικός μονολεκτικός όρος για τη whey;
Δυστυχώς δεν αξιωθήκαμε να δώσουμε ένα σύντομο όνομα στο προϊόν, γι αυτό παίρνω την πρωτοβουλία να το "βαφτίσω" γαλακτοπρωτεΐνη. Το αν θα καθιερωθεί ή όχι αυτός ο νεολογισμός, εξαρτάται από το πόσοι θα τον χρησιμοποιήσουν από εδώ και μπρος σε βιβλία και δημοσιεύσεις ίντερνετ. Πάντως είναι κουραστικό όταν αναφερόμαστε στο προϊόν να το αποκαλούμε με το όνομα - σιδηρόδρομο "πρωτεΐνη ορού γάλακτος", όπως επίσης αντιαισθητικό θεωρώ να χρησιμοποιούμε συνεχώς την αγγλική ονομασία με λατινικό αλφάβητο ή το αστείο "γουέι"...


Τι είναι η γαλακτοπρωτεΐνη;
Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος, ή whey ή γαλακτοπρωτεΐνη όπως την ονομάζω εγώ, είναι η πρωτεΐνη που προέρχεται από την επεξεργασία του ορού του γάλακτος. Παρασκευάζεται σε μαζική κλίμακα σε βιομηχανικές μονάδες από τον ορό, που λαμβάνεται από την τυροκομική βιομηχανία. Ο όρος γαλακτοπρωτεΐνη είναι γενικός, μιας και υπάρχουν αρκετά είδη της.


Η καζεΐνη είναι γαλακτοπρωτεΐνη;
Όχι, η καζεΐνη (casein) δεν εξάγεται από τον ορό γάλακτος. Είναι το δεύτερο είδος πρωτεΐνης που περιέχει το γάλα και κυκλοφορεί κι αυτή ευρέως ως συμπλήρωμα διατροφής. Θεωρείται ως πλεονέκτημά της η αργή αφομοίωσή της από το σώμα και γι αυτό προτείνεται από κάποιους η λήψη συμπληρώματος καζεΐνης πριν τον ύπνο. Η γνώμη μου: Μείνετε μακριά από τα συμπληρώματα καζεΐνης! Δεν είναι φιλικά στο σώμα, ούτε συνεισφέρουν ιδιαίτερα στη μυική ανάπτυξη. Αντιθέτως, η καζεΐνη που υπάρχει στα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι καλά αφομιώσιμη. Παρακάτω, στη 2η ή 3η απάντηση θα παραθέσω περισσότερες πληροφορίες για την καζεΐνη και γιατί πρέπει να την αποφεύγετε.


Τι εννοούμε όταν λέμε ότι έχει υψηλή βιολογική αξία;
Η γαλακτοπρωτεΐνη είναι το τρόφιμο με την υψηλότερη βιολογική αξία στον πλανήτη, πράγμα που χονδρικώς σημαίνει ότι έχει την καλύτερα αφομοιώσιμη πρωτεΐνη από το σώμα σε σχέση με κάθε άλλη πρωτεϊνούχα τροφή. Περισσότερα για την έννοια της Βιολογικής Αξίας θα διαβάσετε παρακάτω.


Ποια είδη γαλακτοπρωτεΐνης υπάρχουν στο εμπόριο;
Τα είδη της πρωτεΐνης από τον ορό γάλακτος που συνήθως κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι τα εξής: απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος, την συμπυκνωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος και μείγματα των δύο.
- Συμπυκνωμένη (concentrated) πρωτεΐνη. Περιέχει και λίγο λίπος και λακτόζη και είναι λίγο μικρότερης βιολογικής αξίας από την απομονωμένη. Παρ' όλα αυτά, είναι ο ανώτερος τύπος γαλακτοπρωτεΐνης και σας την προτείνω έναντι των άλλων τύπων.
- Απομονωμένη (isolated) πρωτεΐνη. Η απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος σε σκόνη έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα πρωτεΐνης και σχεδόν μηδενικά επίπεδα υδατάνθρακα, λίπους και λακτόζης (<1%). Εδώ λόγω βαρύτερης επεξεργασίας η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη ανεβαίνει σημαντικά, πράγμα που ανεβάζει τη βιολογική αξία του προϊόντος. Όμως δεν την προτείνω γιατί δεν είναι τόσο φιλική προς το σώμα και της λείπουν πολύτιμοι συμπαράγοντες που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα μεταξύ άλλων. Σε άλλες σελίδες θα δείτε να προτείνεται η isolated ως καλύτερη, αλλά έχουν άδικο, μιας και πρόκειται για υπερβολικά επεξεργασμένο προϊόν στο οποίο έχουν καταστραφεί σημαντικές ουσίες που πρέπει να περιέχει μία σκόνη πρωτεΐνης. Ξέρω ότι πολλοί θα διαφωνήσουν με αυτό που λέω, όπως επίσης ξέρω ότι θίγω συμφέροντα, μιας και μεγάλο μέρος της βιομηχανίας γαλακτοπρωτεΐνης στηρίζεται στην isolated. Δεν επεκτείνομαι περισσότερο γιατί είναι μεγάλο θέμα, ούτε θα ήθελα προς το παρόν να ανοίξω κάποια έντονη συζήτηση γι αυτό. Μελλοντικά που θα διαθέτω περισσότερο χρόνο θα παραθέσω εκτενείς πηγές και επιχειρήματα για τις απόψεις μου.
- Μίγματα απομονωμένης και συμπυκνωμένης πρωτεΐνης. Είναι πολύ συχνή η χρήση της σε εμπορικά προϊόντα και ως τύπος γαλακτοπρωτεΐνης είναι καλή επιλογή.


Ποια είναι εν σύντομία τα κριτήρια αγοράς γαλακτοπρωτεΐνης;
Θα τα αναφέρω συνοπτικά:
- Προτιμάτε τις συμπυκνωμένες πρωτεΐνες (concentrated) ή τα μείγματα και αποφύγετε τις isolated.
Στην περιγραφή του προϊόντος θα πρέπει να αναφέρεται:
- NO GROWTH HORMONES, που σημαίνει ότι προέρχεται από ζώα που δεν έχουν λάβει ορμόνες,
- NO ARTIFICIAL SUITENERS δηλαδή δεν περιέχει τεχνητά γλυκαντικά,
- NON-DENATURED, καλό είναι να αναγράφεται αυτό το χαρακτηριστικό
- αν αναφέρει ότι έχει γίνει επεξεργασία σε χαμηλή θερμοκρασία (LOW HEAT, LOW TEMPERATURE), είναι σίγουρα ένα σημάδι καλής ποιότητας του προϊόντος.
- προτιμάτε τις ΑΓΕΥΣΤΕΣ πρωτεΐνες (UNFLAVOURED), γιατί είναι καθαρότερες από όσες έχουν γεύση.


Τι γίνεται με το θέμα των γεύσεων;
Υπάρχουν φυσικά γλυκαντικά και αρώματα, που είναι προτιμότερα από τα τεχνητά, αλλά η ανώτερη επιλογή είναι η άγευστη (unflavored) πρωτεΐνη. Είναι τραγικό, άτομα που γυμνάζονται τόσο σκληρά με αυταπάρνηση, να μη θέλουν να καταναλώσουν ένα προϊόν που είναι άγευστο, δηλαδή δεν ενοχλεί καθόλου γευστικά και να κάνουν σαν μικρά παιδιά λέγοντας ότι "δε μπορούν να μην υποκύψουν στον πειρασμό της τάδε γεύσης". Τους απαντώ:
"Αν λαχταράς σώνει και καλά την ηδονή της γεύσης, φάε ένα γλυκό ή ένα μιλκ σέικ (όχι μεταπροπονητικά), στο οποίο θα υπάρχουν τουλάχιστον φυσικά γλυκαντικά. Μην μεταμφιέζεις τα τοξικά πρόσθετα σε "υγιεινή αθλητική τροφή"! Αν θέλεις να κάνεις κραιπάλη διάλεξε άλλη ώρα, άσε το μεταπροπονητικό σου γεύμα ήσυχο!"
Παρακάτω αναφέρω πώς μπορούμε να αυξήσουμε την έκκριση ινσουλίνης χωρίς τεχνητά γλυκαντικά.


Υπάρχουν ακόμη ανώτερες γαλακτοπρωτεΐνες;
Είναι αυτές που εκτός από τα παραπάνω χαρακτηριστικά έχουν και ένα ακόμα, που ανεβάζει ποιότητα, αλλά ανεβάζει κατακόρυφα και την τιμή: GRASS FED λέγεται το χαρακτηριστικό, και όπως εννοεί, τα ζώα από τα οποία παράγεται τρέφονται με χορτάρι και όχι με δημητριακά και βιομηχανικές ζωοτροφές, όπως οι αγελάδες της βιομηχανικής παραγωγής. Οι grass fed γαλακτοπρωτεΐνες είναι πανάκριβες, αλλά νομίζω αξίζουν τα λεφτά τους για όποιον έχει οικονομική επιφάνεια και θέλει το καλύτερο για το σώμα του. Σε αυτή την κατηγορία είναι και οι γαλακτοπρωτεΐνες GOAT WHEY δηλαδή πρωτεΐνες από γίδινο γάλα. Η γίδα είναι ένα ζώο που παρά τις προσπάθειες των κτηνοτρόφων δεν έχει "πεισθεί" να τρώει ζωοτροφές, αλλά θέλει να τρώει άγριες φυτικές τροφές από τη φύση. Γι αυτό έχει και το ανώτερο κρέας, γάλα και γαλακτοπρωτεΐνη. Και η γιδοπρωτεΐνη είναι επίσης ακριβή. Την έχω χρησιμοποιήσει κατά καιρούς, όπως και την grass fed αλλά λόγω τιμής δεν μπορώ να τις χρησιμοποιώ σε μόνιμη βάση.


Είναι χρήσιμη η λήψη της ;
Ναι, αλλά όχι απαραίτητη και όχι σε όλους. Γενικά δεν είναι απαραίτητη, αν ακολουθούμε σωστή διατροφή. Δεν τη χρειάζονται όσοι κάνουν καθιστική ζωή και δεν ενδιαφέρονται ούτε για να προσθέσουν μυική μάζα, ούτε για να αδυνατίσουν. Μία ισορροπημένη διατροφή παρέχει όλα όσα χρειάζεται κάποιος που δεν αθλείται ή που αθλείται χαλαρά. Από την άλλη είναι σίγουρα πολλαπλά χρήσιμη (αλλά όχι απαραίτητη) προσθήκη στη διατροφή όσων γυμνάζονται σκληρά και σε όσους βρίσκονται σε πρόγραμμα αδυνατίσματος. Πάντως όταν η γαλακτοπρωτεΐνη είναι υψηλών προδιαγραφών, σαν αυτές που σας παρουσιάζω εδώ, μπορεί να καταναλώνεται και σαν μία πλούσια τροφή, ανεξάρτητα από το επίπεδο δραστηριότητας του ατόμου. Πιστεύω ότι είναι καλό συμπλήρωμα και στη διατροφή των ηλικιωμένων.



Πώς χρησιμοποιείται με σκοπό το αδυνάτισμα;
Είναι τόσο μεγάλης βιολογικής αξίας, ώστε μπορεί να υποκαταστήσει ένα ολόκληρο γεύμα. Μία ιδέα για παράδειγμα είναι η αντικατάσταση ολόκληρου γεύματος με ένα ποτήρι κεφίρ ή ένα πρόβειο γιαούρτι στο οποίο έχουμε ρίξει και μία δοσομετρική μεζούρα γαλακτοπρωτεΐνης. Είναι καλή ιδέα για τις πρωινές ώρες για να μας θρέψει, χωρίς να δώσει λήθαργο, όπως θα έδινε ένα πρωινό με υδατάνθρακες. Επίσης μετά την προπόνηση, μπορεί να θρέψει άψογα το σώμα, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να φάμε πολύ μεγάλη μερίδα βραδινού γεύματος.
* όμως να σημειώσω ότι κάποιος που θέλει να αδυνατίσει δεν πρέπει να καταργήσει το στερεό γεύμα μετά την προπόνηση, το οποίο είναι το πιο σημαντικό, ακόμη κι αν είναι βράδυ. Αν θέλει να καταργήσει ή περιορίσει ένα γεύμα, καλύτερα να διαλέξει το μεσημεριανό ή το πρωινό. Πχ. πλήρες μεσημεριανό είναι ένα ρόφημα με whey και μία σαλάτα της αρεσκείας σας. Δεν επεκτείνομαι άλλο σε αυτό, γιατί η σπουδαιότητα ή όχι κάθε γεύματος είναι μεγάλο θέμα που αναλύεται στο βιβλίο.
** Η χρήση γαλακτοπρωτεΐνης ΔΕΝ αποτελεί από μόνη της ολοκληρωμένο σύστημα αδυνατίσματος, αλλά μπορεί να γίνει μία χρήσιμη παράμετρος σε ένα προσεγμένο και πλήρες διατροφικό πρόγραμμα.


Είναι ένα προϊόν για ακριβά πορτοφόλια ή.. μήπως όχι;
Αντιθέτως είναι φθηνό προϊόν σε σχέση με τη θρεπτική της αξία. Πχ. αν αγοράζαμε τόση πολύ πρωτεΐνη σε μορφή κρέατος ή ψαριού θα χρειαζόταν να δώσουμε πολλαπλάσια χρήματα! Έτσι κάποιος που δεν έχει οικονομική δυνατότητα να αγοράζει κρέατα ή δε θέλει για άλλους λόγους να είναι κρεατοφάγος μπορεί να τρώει τις φθηνές τροφές (ψωμί, ρύζι, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, αυγά, κλπ) και να εμπλουτίζει τη διατροφή του πρωτεϊνικά με γαλακτοπρωτεΐνη. Με αυτό τον οικονομικό τρόπο μπορεί να τρέφεται υγιεινά και μπορεί να υποστηρίξει με άνεση ακόμα και τις πιο σκληρές προπονήσεις που υπάρχουν. Το κόκκινο κρέας δε μας χρειάζεται και είναι και καταστροφικό για τον πλανήτη. Μόνο το κρέας από ζώα που τρέφονται έξω, με χορτάρι όπως τα γίδια και (λιγότερο) τα πρόβατα, έχει μικρό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.


Καταστρέφει ή ωφελεί το περιβάλλον η διαδικασία παραγωγής της;
Η παραγωγή γαλακτοπρωτεΐνης είναι ΣΩΤΗΡΙΑ για το περιβάλλον, γιατί αξιοποιεί το τυρόγαλο, που είναι παραπροϊόν της παραγωγής τυριού πολύ τοξικό για το περιβάλλον. Μέχρι να αναπτυχθούν οι βιομηχανίες που παράγουν γαλακτοπρωτεΐνη, χιλιάδες τόνοι όξινου τυρόγαλου απορρίπτονταν σε εδάφη, λίμνες και ποτάμια, νεκρώνοντας τη ζωή και καταστρέφοντας το χώμα. Μπορείτε να δείτε περισσότερα για το πόσο ωφελεί το περιβάλλον η αξιοποίηση του τυρόγαλου σε αυτό το σύνδεσμο (μεταβείτε στα "βίντεο/αφιερώματα").


Ποια είναι η καταλληλότερη ώρα λήψης και με τι τροφές συνδυάζεται;
Αναμφίβολα μετά την προπόνηση, και για τους λεπτολόγους, μισή ως μία ώρα μετά την προπόνηση, όταν το σώμα είναι στην μέγιστη δεκτικότητα των θρεπτικών συστατικών. Άλλη καλή ώρα είναι μία ώρα πριν την προπόνηση, όπου θα χρησιμοποιηθεί ως ποιοτικό καύσιμο στην επερχόμενη άσκηση. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο γεύματος, συνδυαζόμενη με άλλα γαλακτοκομικά (κατά προτίμηση ζυμωμένα, όπως γιαούρτι, κεφίρ), με χυμούς, με φρούτα, λαχανικά, μούρα.


Δεν πρέπει στο μεταπροπονητικό γεύμα να συνδυάζεται με ΔΕΞΤΡΟΖΗ ή άλλο υδατάνθρακα υψηλού ΓΔ;
Όχι! Παρά όσα ακούτε από πολλούς ειδικούς ή και πρακτικούς των σπορ, "τροφές" όπως η δεξτρόζη (λέγεται και γλυκόζη), η ζάχαρη και τα άλλα φυσικά ή τεχνητά γλυκαντικά μειώνουν σε βάθος χρόνου την ευαισθησία μας στην ινσουλίνη. Η ευαισθησία μας στην ινσουλίνη είναι το πιο πολύτιμο πράγμα και πρέπει να το διαφυλάξετε με κάθε κόστος. Μπορείτε στη θέση των βλαβερών γλυκαντικών απλά να φάτε μία χούφτα σταφίδες ή 1-2 κουτ. γλ. ελατόμελο (οι καλύτερες προτάσεις), ή γκράνμπερις ή 4-5 χουρμάδες, ή μία μπανάνα. Τα διάφορα είδη μούρων είναι ιδανική συνοδεία της γαλακτοπρωτεΐνης για όσους θέλουν να αυξήσουν την έκκριση ινσουλίνης τους με υγιή τρόπο και επίσης τροφοδοτούν το σώμα με πολύτιμα φυτοθρεπτικά, μέταλλα, βιταμίνες. Το θέμα σηκώνει πολύ περισσότερη επεξήγηση και σίγουρα θα εγείρει διαφωνίες σε κάποιους που θα το διαβάσουν, αλλά για λόγους συντομίας δεν επεκτείνομαι. Σας ζητώ όμως να με εμπιστευθείτε. Μην χρησιμοποιείτε δεξτρόζη, ούτε οποιοδήποτε γλυκαντικό. Μείνετε μακριά από τα γλυκαντικά, τα προϊόντα που λένε ότι περιέχουν υδατάνθρακες και διαφημίζονται "για όγκο". Αυτό που θέλετε να αγοράσετε είναι ΣΚΕΤΗ γαλακτοπρωτεΐνη. Ο όγκος που προσφέρουν οι "πρωτεΐνες όγκου" είναι σε μεγάλο μέρος λίπος και κατακρατημένο νερό.



άλλες δημοσιεύσεις που μπορεί να σας ενδιαφέρουν:

Λάθη & Μυστικά της γυναικείας προπόνησης

BCAA. Αξίζουν; - Ο ρόλος της λευκίνης




   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Οι καλύτερες επιλογές για αγορά, με βάση όσα αναφέρονται παραπάνω:

Θα σας μιλήσω για την iherb που είναι η εταιρία με την εταιρία με τη μεγαλύτερη ποικιλία στον κόσμο, και από τις λίγες που μπορείς να βρεις ακριβώς αυτό που θέλεις. Σε αρκετά καταστήματα της Ελλάδας, δυστυχώς δε μπορείς να βρεις μία πρωτεΐνη της προκοπής. Οι περισσότερες είναι isolated με μεγάλες ποσότητες γλυκαντικών, τεχνητών αρωμάτων, αχρείαστα φανταχτερές συσκευασίες, βαρύγδουπα ονόματα για να προσελκύουν του αδαείς, και πανάκριβες τιμές! Πρόκειται για ανθυγιεινά προϊόντα από τα οποία σας προτείνω να αποφεύγετε.

Ο λόγος που δε δημιουργούν προβλήματα αυτά τα προϊόντα είναι επειδή χρησιμοποιούνται από υγιέστατους ανθεκτικούς νέους ανθρώπους που γυμνάζονται έντονα. Έτσι η ζημιά δε φαίνεται. Αν χρησιμοποιούνταν από ηλικιωμένους, αρρώστους, άτομα με καθιστική ζωή κλπ θα ήταν πιο φανερές οι επιπτώσεις της τοξικότητάς τους. Αυτές που προτείνω παρακάτω, είναι τόσο υγιεινές τροφές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από πολλές κατηγορίες ανθρώπων, όχι μόνο από αθλητές με βέλτιστη υγεία. Ιδού λοιπόν οι επιλογές μου, οι οποίες προέκυψαν μετά από μακρόχρονη μελέτη και δοκιμή.



Natural Factors, Whey Factors, Unflavored, 2 lbs (907 g) Τιμή 29$ (20€)
Είναι μία πρωτεΐνη που ανταποκρίνεται σε όλες τις στοιχειώδεις απαιτήσεις που περιέγραψα παραπάνω. Έτη φωτός ανώτερη από οτιδήποτε έχετε δει να πωλείται σε φανταχτερές συσκευασίες με βαρύγδουπα ονόματα. Τη συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Jarrow Formulas, Whey Protein, Unflavored, (908 g)  Τιμή 27$  (19€)
Είναι η δεύτερη επιλογή μου. Έχει αρκετά καλά χαρακτηριστικά.

MRM, Whey, 100 All Natural, Unflavored, (920 g)  τιμή: 31$ (22€)
Πολύ καλά χαρακτηριστικά.


Πάμε τώρα στις ακριβές, βιολογικές, grass fed και goat whey, όπου ανεβαίνει η ποιότητα και δυστυχώς κατακόρυφα και η τιμή:

Source Naturals, True Whey, Premium Protein Powder, (453 g) τιμή: 28$ (20€)
Η φθηνότερη από τις πανάκριβες grass fed.. Άριστα χαρακτηριστικά, πραγματική υπερτροφή.
Tera's Whey, Organic Plain Whey Unsweetened (340 g) τιμή: 26$ (18€)

Mt. Capra, Caprotein, Premium Goat-Milk Protein, Delicious Vanilla, (460 g) Τιμή: 35$ (25€)
Πρωτεΐνη άριστης ποιότητας από γίδινο γάλα. Έχει προστεθεί ελαφριά φυσική γεύση και άρωμα βανίλιας, αλλά νομίζω ήταν απαραίτητο, λόγω της πολύ κακής γεύσης και αρώματος που θα είχε το προϊόν σε διαφορετική περίπτωση.

* αν δεν έχετε ξαναπαραγγείλει από iherb, διαβάστε εδώ για έκπτωση 10$ στην 1η σας αγορά, αν αυτή ξεπερνά τα 40$.
** Κατά καιρούς θα ανανεώνονται οι τιμές και προϊόντα, ανάλογα με το τι νέο κυκλοφορεί. "Καημό" το έχω να δω ποιοτικές πρωτεΐνες σε ελληνικά καταστήματα, ή ακόμη καλύτερα Ελληνικής παραγωγής, αλλά με τα παραπάνω χαρακτηριστικά κι ας είναι και σε λίγο (όχι όμως πολύ) ανώτερη τιμή. Εννοείται θα τις προσθέσω στα προτεινόμενα προϊόντα.

   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
isolated ή concentrated Πρωτεΐνη;
« Reply #2 on: December 31, 2013, 02:42:53 PM »
Έχω διαβάσει αρκετά για τη γαλακτοπρωτεΐνη, όμως θεωρώ τον Ori Hofmekler παγκόσμια αυθεντία στο θέμα. Το ότι πωλεί ο ίδιος whey είναι σίγουρα ένα μειονέκτημα στην αξιοπιστία του, αλλά σε αυτήν την περίπτωση νομίζω ότι έχει δώσει σάρκα και οστά στις ιδέες του με ένα επιχειρηματικό σχέδιο, και όχι το αντίστροφο. Δηλαδή δεν προσάρμοσε τις ιδέες του ώστε να προωθούν τα προϊόντα του, αλλά προσάρμοσε το επιχειρηματικό του σχέδιο να ταιριάζει με τις ιδέες του. Οι πρωτεΐνες του αν και ακριβές, είναι καταπληκτικής ποιότητας, αλλά όταν προσπάθησα να παραγγείλω για Ελλάδα βγήκαν αστρονομικά μεταφορικά, οπότε εγκατέλειψα την ιδέα. Από μία συνέντευξη που έδωσε στον dr Mercola παραθέτω μερικά συμπεράσματα, έτσι όπως τα αναφέρει ο Mercola στη σελίδα του:

Quote
Whey Isolate
There are a number of whey products on the market, but unfortunately many of them will not give you the health benefits associated with high-quality whey.
Most commercial whey products are derived from pasteurized dairy and are processed with heat and acid. Many are also artificially sweetened. All of these factors render them completely useless from a health perspective. Whey isolate is one such inferior product, because when you remove the fat, you actually remove important components of itsimmunological properties, such as phospholipids, phosphatidylserine and cortisol.

Additionally, all of the IgG immunoglobulins, which are an excellent source of glutamine and cysteine, are also bound to the fat globule. Fat provides not just calories. In fact, most food rich in healthful fat, including nuts, seeds, chia and almonds are carriers of antioxidants, such as vitamin E and phytosterols.
Dairy also contains lipoic acid, which is a carrier of enzymes and immunoglobulin. Therefore, if you take the fat out you're left with a clearly inferior whey protein. "I'm totally against whey isolate," Ori says. "I think it's just the wrong whey."


Health Benefits of Whey Protein
  Whey protein has been linked to a variety of health benefits, including:
- Helping your insulin work more effectively, which helps maintain your blood sugar level after a meal -- This is important as research suggests lowering your blood sugar levels after meals may be more beneficial for your health than lowering fasting blood sugars.
- Promoting healthy insulin secretion, which is imperative for optimal health. This is one of the foremost reasons for avoiding sugars and grains, as overconsumption of grains and sugary foods has a negative impact on both, and is a prime factor in developing type 2 diabetes.
- Helping to promote your optimal intake of proteins, fats, carbohydrates, vitamins, and minerals needed for your overall wellness
- Supporting your immune system, as it contains immunoglobulins
- Helping you preserve lean body tissue (particularly during exercise) as it delivers bioavailable amino acids and cysteine
Maintaining blood pressure levels that are already within the normal range


Εδώ η ενδιαφέρουσα 40λεπτη συνέντευξη σε 3 μέρη:



 
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !


Γιατί ενώ το τυρί είναι υγιεινή τροφή, χάνει μεγάλος μέρος της αξίας του όταν το τρώμε σε τυρόπιτα και άλλα μαγειρεμένα φαγητά;

Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τα προϊόντα σκόνης καζεΐνης;



Η καζεΐνη είναι το δεύτερο είδος πρωτεΐνης που περιέχεται μέσα στο γάλα εκτός από την πρωτεΐνη του ορού γάλακτος. Μπορεί να χωνευθεί εύκολα και να θρέψει το σώμα, αλλά όχι όταν θερμανθεί παρατεταμένα σε μεγάλες θερμοκρασίες.

Στο παρακάτω άρθρο ο Hofmekler εξηγεί γιατί η υπερθέρμανση και ιδίως το ξηρό ψήσιμο των πρωτεΐνών προκαλεί καρκινογόνες ενώσεις. Και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να προτιμάμε γενικά βρασμένες πρωτεΐνούχες τροφές (κρέατα κλπ), έναντι των ξεροψημμένων και ιδίως των παραψημένων που έχουν "καραμελώσει", καρβουνιάσει. Αν λοιπόν ψήσετε κρέας οποιουδήποτε είδους στη σχάρα, να ξέρετε ότι δεν είναι ο πιο υγιεινός τρόπος να το μαγειρέψετε και να έχετε υπόψην ότι τουλάχιστον αφαιρώντας τα καμμένα, καρβουνιασμένα μέρη κάνετε το γεύμα σας πιο υγιεινό.

Το ίδιο συμβαίνει και στις πρωτεΐνες των γαλακτοκομικών και της γαλακτοπρωτεΐνης, τα οποία δε θα πρέπει να θερμαίνονται πολύ για πολλή ώρα κατά την επεξεργασία τους. Ιδίως τις σκόνες καζεΐνης θα πρέπει να τις αποφεύγετε.


Quote
Ultra-Heated Proteins Cause Colon Cancer – Particularly Casein
December 2011

Experimental studies show that all thermolyzed (ultra-heated) proteins can promote colon cancer and so do thermolyzed carbohydrates and fried fat. Thermolyzed casein in particular has shown to cause the growth of aberrant crypt foci (ACF tumors) and colon cancer.

Ultra-heating makes proteins less digestible as a consequence of cross-linking and racemization – which involve formation of unnatural peptides and amino acids. As a result of decreased digestibility, more proteins escape from the stomach to the large bowel, where they’re fermented into tumor promoting waste products such as ammonia and a variety of toxic phenols. The colonic protein fermentation could explain several known associations between diets rich in fried food, roasted meats or ultra-heated cheese and colon cancer.

There is growing evidence that conventional household cooking preparations of protein play a major role in the pathogenesis of colon cancer. Exposure of food to high cooking temperatures (over 180ºC) such as with oven roasting or frying can lead to the formation of toxic carcinogenic compounds which include aromatic hydrocarbon, benzopyrene and heterocyclic amine.

Our society likes roasted and fried food. We like grilled meats, French fries and pizza. We like to carmelize or “brown” our food when we cook, particularly our proteins.

Studies sponsored by the National Cancer Institute, Toronto, Canada, indicated that the number of colon cancers increase threefold in animals consuming a diet in which approximately one half of the protein has been heated to a golden brown color. Note that in the typical diet, most of animal flesh and marine protein foods are heated to a golden brown color. Scientists suggest that heat treatment of proteins can lead to isomerization, deamination and other modifications of amino acids. The most obvious cancer promoters are heterocydic amines which could result from racemization of proteins into d-amino acids and cross linking of proteins into unnatural peptides such as lysinoalanine.

Technically, heated protein gets carcinogenic due to changes in their molecular integrity; reduced digestibility and increased nitrogen waste. The reduced digestibility of cooked proteins increase the load of nitrogenous waste material reaching the colon via fermentation to ammonia and phenols – both of which are cancer promoters.

Note that colon cancer is the third deadliest cancer in the U.S. According to the American Cancer Society, an estimated 150,000 people will be diagnosed with colon cancer every year and 55,000 will die as a result of the disease during that time period.

Digestive Resistant Fiber Can Help Prevent Protein Fermentation and Related Cancer.
The good news is that starches resistant to digestion (such as digestive-resistant maltodextrin) and other natural water soluble fibers serve as substrates to feed the gut flora (friendly gut bacteria) and increase colonic carbohydrate fermentation. This then increases the level of energy reaching the friendly bacteria and thereby REDUCES the level of colonic protein fermentation along with the risk of colon cancer formation.

Conclusion:
Avoid eating roasted or fried proteins and melted cheese – yes, this includes grilled meat or fish, fried chicken, roast beef, barbeque, and pizza. To be on the safe side, avoid all kinds of carmelized sugar, toasted starch and roasted nuts.
If you still choose to eat grilled, roasted or fried food, try cutting off the burned or browned outer layer part.
Time under heat is a crucial factor. Short pasteurization is safer than long pasteurization – the longer a protein in heated the more degraded and toxic it gets.
Make sure your protein product does not include thermolyzed casein – which has shown to be the most carcinogenic among all other thermolyzed food.
You can still enjoy eating most of your protein foods warm if you cook them in a broth. This will limit the cooking temperature to a 100º Celsius threshold, which has shown to be quite safe and present minimum health risk. Cooking, stewing or poaching fish, meat or eggs in a broth can be your alternative to frying, grilling or roasting. But note that cheese must be eaten raw. Heating destroys fragile peptides and amino acids in cheese so to be on the safe side, avoid all kinds of pizzas and melted cheese treats.
Avoid protein powders which are exposed to ultra heat or heat/acid treatment. These often include protein isolates such as casein and whey isolates as well as soy, hemp and rice protein isolates.
Avoid whey proteins derived from ultra pasteurized milk. If the whey manufacturer fails to provide you with a certificate of conformity (CoC) which clearly declares that their whey is manufactured from raw milk, then most likely the product is ultra pasteurized.
Increase your fiber consumption particularly in your protein meals. Note that protein supplements formulated with digestive resistant fiber are more digestible, and safer.

Πηγή: defensenutrition.com



Στο παρακάτω άρθρο ο Hofmekler μιλάει γενικά για την καζεΐνη και εν ολίγοις αναφέρει ότι ενώ η καζεΐνη κάποιων γαλακτοκομικών προϊόντων είναι υγιεινή επιλογή που βοηθά στην μυική ανάπτυξη, ενώ η βιομηχανικώς παραγόμενη απομονωμένη καζεϊνη σε συμπλήρωμα διατροφής είναι από κατώτερη τροφή έως και τοξική για το σώμα. Παρακάτω παραθέτω ένα μεγάλο μέρος του άρθρου. Ολόκληρο μπορείτε να το διαβάσετε στη σελίδα
Code: [Select]
http://www.defensenutrition.com/articles/the-ugly-truth-about-casein-protein/

Quote
The Ugly Truth About Casein Protein
July 2012

If you’re an athlete, a fitness advocate or a dieter who routinely uses protein supplements, there’s a good chance your supplement is made with a bad ingredient. That ingredient is called casein. So what exactly is casein?

Casein is the main protein in raw milk. It is typically extracted via acid heat processing and used as a common ingredient in protein products – powders, bars and drinks. You may have been told that casein supplementation is highly beneficial for your muscle and body, but I’m here to prove to you that nothing is further from the truth.

What’s Wrong With the Typical Casein in Sport Nutrition Supplements?
The typical casein is an inferior protein, often drenched with toxic residues. In fact, it’s one of the worst proteins for your body.
If you’re serious with your diet and training regimen, you owe it to yourself to know these facts before purchasing another casein-containing protein. You may have already been noticing some of the side effects involved with casein ingestion – heart burn, bad after taste, indigestion, allergies … What you may not be aware of is that some protein manufacturers have been routinely taking advantage of dedicated consumers like yourself, who are in need for an affordable protein they can use on a daily basis. And in the case of casein …

They Sell You Nothing More Than Garbage With A Fancy Label
They Sell You Nothing More Than Garbage With A Fancy Label Why garbage? Because they use the cheapest processing methods to maximize their profits. The casein is typically extracted with chemical acids found in fertilizers and household cleaning products. It costs them about 10 times less than what you pay. Their profits are around 10,000% – a huge margin, similar to that of drug companies – and all this on your account. And they don’t just rip you off financially, they also jeopardize your health and rob you of your hard-earned gains. This is one of the industry’s dirtiest secrets.

You won’t be able to get this information anywhere else. The reason: the manufacturers of this protein are some of the biggest sponsors of the fitness media-magazines, radio, Internet, etc. One thing’s for sure, they’re not interested in your education.

They Don’t Want You to Know the Truth About Casein
But you can’t allow yourself to overlook this. You probably work hard to keep yourself in shape and you certainly need to know what you’re putting in your body. Casein has obtained the reputation of a highly nutritious protein with distinct anabolic properties. It has been used as a common ingredient in sport nutrition products to support athletic performance, increase muscle mass, and prevent muscle breakdown.
But is casein as good as claimed?
Can it build your muscle?
And is it worth your money?
There are three types of casein – native whole milk casein, cheese casein and industrial casein. As you’ll soon see except for a couple of good caseins most of these industrial proteins are low grade and potentially toxic.

Native Whole Milk Casein – Your Best Bet
Native casein is the primary protein in raw milk, accounting for nearly 80% of the milk’s amino acid content. In its native form in raw milk, casein occurs along with whey to yield a most functional protein – naturally designed to nourish and promote healthy growth of the mammalian young. Raw milk casein is made out of a complex group of protein clusters called “micells,” which are bound with calcium, phosphate and citrate ions and exist at a neutral pH of about 6.6 – about the same as your body’s pH.
Native casein complements your body’s acid-base balance and will not cause an overly acidifying effect. That’s unlike most industrial caseins, which are highly acidifying and need to be chemically alkalized to be edible. But what’s especially unique about native casein is its distinct anabolic properties.

Native Casein is One of the Most Effective Muscle-Building Proteins
It has the ability to form a clot in your stomach, which provides slow, sustained release of amino acids to your circulation for several hours. Note that it’s the concentration of circulating amino acids (not cellular amino acid) that has been found to trigger muscle anabolism. This makes raw milk casein one of the most effective proteins for muscle retention and buildup. It can be used to keep your muscle in a sustained anabolic mode for a prolonged period of time – such as during the sleeping hours of the night.
Protein manufacturers have been trying to produce products that mimic native casein. The most notable ones are milk protein concentrate (MPC) and micellar casein.

Milk Protein Concentrate (MPC) — As Close to Native Casein as You Can Get
Milk protein concentrate (MPC) is a whole protein produced by membrane filtration of milk. The ultrafiltration yields a protein end product that contains casein and whey – virtually the same as in the milk that it’s derived from. MPC is outstandingly stable.

Milk protein concentrate has virtually the same properties of native raw milk.
It keeps the original ratio between casein and whey protein and maintains a neutral to alkaline pH in a stable, water-soluble state, which is highly resilient to damage by heat.

The best MPC products are those derived from raw milk of pasture-fed cows.
Raw milk products from pasture-fed cows, such as whey and milk protein concentrate, grant better integrity of the protein matrix as well as lipid composition. Raw milk protein concentrate keeps all fragile immuno-factors and amino acids intact and it’s devoid of the enzyme xanthine oxidase (a byproduct of milk homogenization that has been linked to cardiovascular and degenerative diseases).

The other product that attempts to mimic native casein is micellar casein. Micellar casein is a relatively new product and considered to be the highest quality casein available. But is it indeed? We’ll cover this product soon along with other types of industrial casein. We’re still left with another type of whole milk casein – cheese casein.

Cheese Casein: Great Food for Your Muscle – Almost as Effective as Native Casein
Cheese casein is not the same as raw milk casein. During cheese manufacturing, the casein is enzymatically separated from the whey and cleaved out of an important peptide (glycomacropeptide), but the remaining curd is nevertheless a whole, complete protein. And similar to native casein, it has a slow and efficient nutrient delivery and thus can yield a long-lasting nitrogen retention and utilization in your muscle. Given this, cheese can be an ideal food for keeping your muscle in a sustained anabolic state during the sleeping hours of the night. Next, we’ll review industrial casein; there are several kinds of industrial casein that you need to take a look at.

Industrial Casein
Unlike whole milk caseins (native casein and cheese casein), all industrial caseins are protein isolates, most of which are extracted from pasteurized skim milk often via extreme acid/heat processing. The typical industrial casein is a deficient protein lacking the essential amino acid methionine and the conditionally essential amino acid cysteine, both of which are lost in processing. These sulfur-containing amino acids play key roles in sustaining your body’s immune system.

This indicates from the start that industrial casein is inferior to native casein and cheese casein. All industrial casein powders are derived from skim milk (a byproduct of cream manufacturing). In the processing, the cream is first separated from the milk by means of centrifuges and the remaining skim milk thus serves as the raw material from which industrial casein products are extracted.

Casein products are typically precipitated by means of acidification using chemical acids (hydrochloric acid or sulfuric acid) or natural acids (lactic acid). The acid precipitants cause destabilization of the micells in the milk, leading to coagulation of the protein. Some casein products are not precipitated via acid but rather via enzymes or microfiltration. These are called rennet casein and micellar casein, respectively. Let’s review the different kinds of industrial casein and see how viable they are in respect to their protein integrity and nourishing potential.

Acid Casein – An Insoluble, Inedible Protein
There are two kinds of acid casein – chemical acid casein and lactic acid casein – both are insoluble in water. Since most applications of casein require them to be water soluble, manufacturers treat acid casein with alkalies to yield a water-soluble product with a higher pH called caseinate.

Chemical Acid Casein – The Cheapest And Worst Casein
Chemical acid casein is precipitated with chemical acids – hydrochloric or sulfuric acid – both are products of the chemical industry and used mainly due to their cheap cost. Even in New Zealand, which has a very small chemical industry, manufacturers extract casein with sulfuric acid – a chemical produced in comparatively large quantities by the fertilizer industry.
Chemical acid casein is probably the “dirtiest” among all commercial proteins.
What casein manufacturers fail to tell you is that the residues of these chemicals remain in the final casein product even after the washing and milling of the curd – which explains the typical acid aftertaste of many casein products. Note that sulfuric acid is a highly toxic substance found in acid rain and mine drainage.

It is considered an industrial hazard that causes skin burns, erosion of teeth, chronic damage to the respiratory tract, depletion of vitamin B12 and possibly neural damage. The other precipitant, hydrochloric acid, is used as detergent for household cleaning as well as a chemical reagent in the production of vinyl chloride for PVC plastic. The chemical hydrochloric acid has a corrosive effect on human tissues with potential damaging effects on the respiratory organs, eyes, skin and intestines.

These are some of the facts casein manufacturers do not want you to know — and there are even more reasons for you to be concerned with the processing of this product.

After the casein has been precipitated by acid, the mixture is heated again. This causes the protein to further thermolyze and degrade into smaller components (“a nitrogen soup”), which agglomerate together to form clumps of curd. The curd is then dewatered via pressing or high-sheer centrifuging. At this point, the casein is pretty much “beaten” by acid, heat and high-sheer centrifuging, which literally destroy the integrity of the protein matrix.
What remains is a protein mess contaminated with toxic chemicals that are used to clean toilets or manufacture fertilizers.

This protein then goes through a drying process where it’s even more thermolyzed by hot air (via several drying treatments) followed by milling, shifting, blending and bagging. As a protein consumer you need to know this. You need to know what kind of stuff you’re putting in your body.

Lactic Acid Casein – A Cleaner Version But Nevertheless Inferior
Lactic acid casein is a byproduct of milk fermentation. In this case, the casein is extracted via natural processing. The skim milk goes first through pasteurization and then is cooled and inoculated with several strains of lactic-acid-producing bacteria known as “starters.” The milk is fermented for a period of 14-16 hours during which much of the lactose in the milk is converted to lactic acid and the pH is reduced to about 4.6, causing coagulation of the casein.

The problem with this processing is in the fermentation of the milk. It has been commonly assumed that milk fermentation is healthy and beneficial due to the fact that it yields probiotic/digestive-supporting properties. But the fact is that milk fermentation is not as “simple and healthy” as commonly thought.
Milk fermentation damages fragile immuno peptides and amino acids and creates MSG.

And if that’s not bad enough, the protein matrix is further “cooked” and thermolyzed by means of heat exchanger and steam injection. Following the heat treatment, the resultant curd is washed, dried and milled in a similar manner to chemical acid casein. Lactic acid casein is not as “contaminated” as chemical acid casein, but it is nevertheless damaged by fermentation and thermolyzation – yielding a deficient protein with MSG.

Caseinate – A Water-Soluble Version of Acid Casein With Even More Defaults
To be commercially viable, all acid caseins must be treated with alkalies. This process yields a water-soluble product – called caseinate. The most common caseinates are calcium caseinate and sodium caseinate – treated with the chemicals calcium hydroxide and solium hydroxide, respectively. The problem with chemical alkalies is that they act like “anti-nutrients” – damaging or suppressing nutrient absorption.

In Dutch chocolate for instance, the alkali causes destruction of antioxidant polyphenols rendering the product nutritionally deficient. And there is another problem with this protein — Caseinates are ultra-thermolyzed by extreme heat.

The processing of caseinates requires the use of extremely high heat of 95ºC, which is near boiling temperatures. The exposure to high heat is a cheap way to decrease the viscosity of the caseinate and improve its solubility.
However cheap processing is often fatal to quality. The extreme heat treatment renders the caseinate an ultra thermolyzed protein drenched with MSG (a byproduct of protein thermolyzation).

Note that ultra thermolyzed casein has been linked to increased risk of colon cancer. Thermolyzed casein is a highly denatured protein that can’t be fully digested by your stomach, causing undigested protein residues to “escape” your stomach and reach your colon – where they’re fermented by colonic bacteria into highly carcinogenic phenolic compounds that promote colonic tumors and cancer.

(... εδώ έχει αφαιρεθεί ένα μεγάλο κομμάτι κειμένου για συντομία...)


Final Notes and Conclusions
Whole casein such as in raw milk, milk protein concentrate and aged cheese, is superior to all casein isolates. Whole casein has a very effective nutrient delivery and can be used to yield a steady, long-lasting anabolic effect on your muscle.
Fresh cheese casein such as in cottage cheese is also a viable whole protein, high in muscle-building BCAA and leucine – albeit with a lower pH and lower nutritional value than native casein and raw aged cheese casein. The main advantage of cottage cheese is its high ratio of protein to fat. Pound for pound, you simply get more protein from cottage cheese than from milk or aged cheese.
The worst casein is chemical acid casein. All products in this category should be avoided as they’re degraded and drenched with dangerous chemical residues.
All caseinates are ultra-thermolyzed and thus present a serious health risk. Consumption of thermolyzed casein has been linked to increased incidence of colonic tumors and cancer.
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline tsiblinio

  • τακτικό μέλος
  • **
  • Thank You
  • -Given: 1
  • -Receive: 3
Θαναση εχεις καποια αποψη για τα προιοντα της My Protein ,ειδικα αυτο http://www.myprotein.com/sports-nutrition/impact-whey-protein/10530943.html . Θεωρω και εγω οτι τα προιοντα (γενικα )της NF ειναι πολυ ποιοτικα . Επειδη βρωμαει το ιντερνετ πρωτεινη καλο ειναι να εχουμε  οσο το δυνατον καλυτερη και ακριβεστερη ενημερωση/πληροφορηση για αυτο το σπουδαιο διατροφικο συμπληρωμα.  Επισης εχεις παρει καθολου whey απο e-shops της Ευρωπης (Αγγλια ,Ιταλια Γερμανια κυριως) ;

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
φαίνεται καλό προϊόν σε 1η ματιά. Ξέρεις πόσο είναι τα μεταφορικά πχ. για την πεντάκιλη συσκευασία; Πριν αρκετά χρόνια είχα παραγγείλει από καταστήματα ευρώπης. Τελευταία χρόνια όμως σταθερά από iherb..
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline tsiblinio

  • τακτικό μέλος
  • **
  • Thank You
  • -Given: 1
  • -Receive: 3
http://www.thehut.com/sports-nutrition/impact-whey-protein/10530943.html
Κωδικους για εκπτωση εδω http://www.hotukdeals.com/vouchers/thehut.com
Σε μενα επιασε το NEWB15 με 15% για την 1η φορα.
Μεταφορικα δεν εχει απο 15 ευρω και πανω. Απο 100 και πανω τα στελνει δωρεαν με ACS σε 5 εργασιμες.
Μονο κιλου και 2,5 κιλων συσκευασιες εχει. Γευσεις ολες.

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Καλή τιμή, για ένα προϊόν που φαίνεται καλό, στην άγευστη εκδοχή του. Έκανα αναγωγή σε δολάρια για να συγκρίνω με iherb και βγήκε 66$ τα 2,5 κιλά. Η αναγωγή αυτή δείχνει μεν καλή τιμή, αλλά όχι και πολύ καλύτερη από Iherb όπως αρχικά νόμιζα.. Μπορεί στο μέλλον να δοκιμάσω μία παραγγελία.  ::cool::
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline tsiblinio

  • τακτικό μέλος
  • **
  • Thank You
  • -Given: 1
  • -Receive: 3
Με κωδικο που τσεκαρα τωρα ( DDSN ) την βγαζει τελικη 31 ευρω και κατι η 44 δολ. τα 2 κιλα (2x1) αν ειδα σωστα. Μεταφορικα δεν εχει για παραγγελιες εως 2 κιλα ( για παραπανω 10 ευρω με tracking ) και απλο ταχυδρομειο. Αντιστοιχα η NF θελει τουλαχιστον 70 δολ περιπου (συν μεταφορικα , μειον ενδεχομενες εκπτωσεις ) 2Χ908 γρ. Ισως ειναι πιο κοντα στα οικονομικα δεδομενα της Jarrow ( την οποια εχεις επισης προτεινει και θεωρω και εγω πολυ καλη επιλογη ).

Offline Benjamin

  • Περαστικός
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 0
Καλησπέρα διάβαζα το ποστ σου, πολύ ενδιαφέρον και παρατήρησα κάποιες διαφορές με άλλα κείμενα στο ίντερνετ σχετικά με καζεινη συμπυκνωμένη ή απομονωμένη πρωτείνη. Παρόλα αυτά θα ήθελα να σε ρωτήσω κάποια πράγματα. Είμαι 23  και γυμνάζομαι καθημερινά στο γυμναστήριο με βάρη κτλ και σκέφτομαι να αναζητήσω πρωτείνη ως συμπλήρωμα διατροφής, καθώς μετά την προπόνηση συνήθως παραλείπω το γεύμα μου. Δεν έχω ιδέα για το ποια πρέπει να αναζητήσω και θέλω κάτι 100% φυσικό χωρίς βλαβερά πρόσθετα κρεατίνες ή κάτι παρόμοιο και σχετικά οικονομικό. Τι θα με συμβούλευες?