Author Topic: Τυροσίνη, L-tyrosine  (Read 17752 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Τυροσίνη, L-tyrosine
« on: April 28, 2010, 12:40:30 AM »


Γενικές πληροφορίες:
Η L-τυροσίνη είναι ένα μη απαραίτητο αμινοξύ γιατί το σώμα μπορεί και την παρασκευάζει από μόνο του από τη L-φαινυλανίνη. Από αυτήν παράγονται η επινεφρίνη, η νορεπινεφρίνη, η ντοπαμίνη και ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα. Εκτός των νευροδιαβιβαστών, η L-τυροσίνη είναι και πρόδρομος της χρωστικής του δέρματος, μελανίνης.


Διαιτητικές πηγές:
Βρίσκεται σε αρκετές πρωτεϊνικές τροφές όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι, σόγια, φυστίκια, αμύγδαλα, αβοκάντο, τυρί, γιαούρτι, σουσάμι κ. α.


Οφέλη συμπληρώματος διατροφής:
Μπορεί να πάρει τη θέση των αντικαταθλιπτικών σε κάποιες περιπτώσεις, ιδίως σε αυτές που η κατάθλιψη συνοδεύεται από κόπωση και απάθεια. Επίσης προάγει την πνευματική διαύγεια και συγκέντρωση, αλλά όχι ιδιαίτερα σε όσους είναι σε καλή κατάσταση. Δηλαδή τα οφέλη εμφανίζονται κυρίως σε όσους περνάνε στρεσογόνο περίοδο, όπως άγχος, κρύωμα, κόπωση, στέρηση ύπνου, παρατεταμένη εργασία, κατάθλιψη, στρες λόγω αυστηρής δίαιτας. (πηγή Βικιπέδεια)


Τρόπος λήψης, δοσολογία:
Λαμβάνεται με άδειο στομάχι συνήθως με το πρωινό ξύπνημα. Όταν λέμε “άδειο στομάχι” εννοούμε τουλάχιστον 2 ώρες μετά ή μισή ώρα πριν από το γεύμα. Κάποιοι αναφέρουν ότι λήψη πριν την προπόνηση τους βοηθά να είναι πιο συγκεντρωμένοι κι ενεργητικοί.
Δόση: Ακολουθήστε τις οδηγίες της συσκευασίας του συμπληρώματος. Συνήθως προτείνεται δόση 500-1500 mg μέρα.


Παρενέργειες:
Υπερβολικές δόσεις μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες όπως αϋπνία, άγχος, καρδιακές αρρυθμίες. Ως υπερβολικές δόσεις θα μπορούσαμε γενικά να θεωρήσουμε αυτές που ξεπερνούν τα 8 γραμμάρια τη μέρα, αλλά αυτό εξαρτάται και από την ξεχωριστή περίπτωση του καθενός. Περισσότερα για δοσολογίες εδώ.


Προσωπική μου εμπειρία:
Έχω πάρει 2 φορές πριν από προπόνηση στο γυμναστήριο από 1,5 γραμμάρια τη φορά, χωρίς να πιω καφέ την ίδια περίοδο. Τη μία φορά δε διαπίστωσα κάτι έντονο, αλλά την άλλη φορά ένιωσα σαφώς πιο ενεργητικός και συγκεντρωμένος στην προπόνηση από ότι συνήθως. Στο μέλλον θα έχω πιο σαφή άποψη. Φυσικά αυτές οι εμπειρίες αφορούν εμένα. Μπορεί σε κάποιον άλλο να έχει διαφορετική επίδραση.
Παλιά την είχα δοκιμάσει ως βοήθημα στην διακοπή του καπνίσματος και είχα διαπιστώσει κάποια θετική επίδραση, χωρίς να είμαι 100% σίγουρος, λόγω του ότι είχα λάβει και άλλα συμπληρώματα.


Αλληλεπιδράσεις και αντενδείξεις:
Η L-τυροσίνη θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, μελάνωμα, υπερθυρεοειδισμό. Επίσης πρέπει να την αποφεύγουν άτομα με ημικρανίες, από έγκυες ή σχιζοφρενείς.. Δεν πρέπει να λαμβάνεται από άτομα που ακολουθούν θεραπεία με αντικαταθλιπτικά φάρμακα με αναστολείς της ΜΑΟ (μονοαμινοξειδάση).


Σύνδεσμοι για περισσότερη μελέτη: (στα αγγλικά)
Βικιπέδια
Σελίδα του Δρ Sahellian
Σελίδα Iherb (με αρκετά σχόλια χρηστών)


   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!