Author Topic: Επιρροή του καπνού σε σεξουαλικότητα κ γονιμότητα-νέα έρευνα  (Read 5681 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !

Δυσάρεστα νέα για του καπνιστές άνδρες έρχονται από πρόσφατη επιστημονική έρευνα:


Οι άνδρες που καπνίζουν δεν έχουν απλά χειρότερη ποιότητα σπέρματος απ’ ότι οι μη καπνιστές, αλλά έχουν ασθενέστερες ερωτικές ορμές και μικρότερη συχνότητα ερωτικής συνεύερεσης.

Αυτά τα συμπεράσματα αναφέρθηκαν στην ετήσια σύνοδο της Αμερικανικής Ένωσης για την Αναπαραγωγική Ιατρική και της Καναδικής Ένωσης για τη Γονιμότητα και την Ανδρολογία. Ο δρ. Παναγιώτης Ζαβός και οι συνεργάτες του συγκέντρωσαν 290 ζευγάρια τα οποία υποβάλλονταν σε αξιολόγηση στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο των Η.Π.Α.. Κατά την πρώτη τους επαφή με την έρευνα, τους ζητήθηκε να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο περιγράφοντας τις καπνιστικές τους συνήθειες, την οικογενειακή τους κατάσταση και το σεξουαλικό τους ιστορικό.

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των ερωτηματολογίων απεκάλυψαν πως στις περιπτώσεις που ο άνδρας κάπνιζε, το ζευγάρι προσπαθούσε να συλλάβει για περίπου 3,1 χρόνια σε σχέση με τους μη καπνίζοντες συντρόφους. Οι καπνιστές επίσης δήλωσαν ότι έκαναν σεξ μόνο 5,7 φορές το μήνα, ενώ οι μη καπνιστές 11,6 φορές. Επίσης τα αποτελέσματα εξετάσεων σπέρματος φανέρωσαν ότι η ποιότητα των σπερματοζωαρίων των μη καπνιστών ήταν σαφώς ανώτερη απ’ ότι αυτών των καπνιστών, τόσο όσον αφορά την κινητικότητα όσο και την μακροζωϊα τους.

Τα δυσάρεστα αποτελέσματα του καπνίσματος στην γονιμότητα των ανδρών μπορεί να γίνουν ακόμη πιο σοβαρά κι έτσι να ελλοχεύει ο κίνδυνος της ανικανότητας και της στειρότητας. Οι άντρες με υψηλή αρτηριακή πίεση οι οποίοι καπνίζουν είναι 26 φορές πιο επιρρεπείς να υποστούν ανικανότητα, απ’ ότι οι μη καπνιστές, λένε οι επιστήμονες. Ακόμη και οι άντρες που σταμάτησαν το κάπνισμα και αντιμετωπίζουν υπέρταση, κινδυνεύουν 11 φορές περισσότερο από εκείνους που ποτέ τους δεν κάπνισαν. Ο δρ. John Spangler, που διήυθυνε τη μελέτη στο Wake Forest University Baptist Medical Centre, δηλώνει ότι «...το κάπνισμα μπορεί να επιφέρει τόσο προσωρινά όσο και χρόνια προβλήματα στην στυτική φυσιολογία».

Το κάπνισμα επίσης είναι γνωστό ότι επιταχύνει την αρτηριοσκλήρυνση και όταν τα αγγεία της περιοχής της πυέλου στενέψουν, το γεγονός αυτό συμβάλλει στη μείωση της αιμάτωσης του πέους. Πιθανή είναι και η στένωση των ίδιων των αρτηριών που αρδεύουν το ανδρικό μόριο, με αποτέλεσμα τη στυτική δυσλειτουργία. Τέλος η καπνιστική συνήθεια έχει ενοχοποποιηθεί και για μείωση της σπερματικής ποσότητας και κινητικότητας και για αύξηση μορφολογικά ανώμαλων σπερματοζωαρίων. Επιπρόσθετα, η πιο επικίνδυνη ουσία των τσιγάρων, η νικοτίνη φέρεται να είναι συμπαράγοντας της κιρσοκήλης, σύμφωνα με την «υπόθεση συνδυασμένης δράσης» (cofactor hypothesis), αφού το αποτέλεσμα του συνδυασμού και των δύο είναι σημαντικά μεγαλύτερο από εκείνο του κάθε παράγοντα μεμονωμένα.


   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!