Author Topic: Εμβόλιο κατά της κοκαΐνης & εμβόλιο κατά του καπνίσματος.  (Read 5943 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Αν η τελευταία δοκιμή αποδειχθεί επιτυχής, ένα εμβόλιο που προσφέρει «ανοσία» στην ευφορία της κοκαϊνης θα μπορούσε να κυκλοφορήσει σε δύο-τρία χρόνια για την καταπολέμηση του εθισμού, ενώ αργότερα ίσως υπάρξουν αντίστοιχα εμβόλια για την ηρωίνη και τη νικοτίνη.

«Το εμβόλιο μειώνει αργά την ποσότητα κοκαΐνης που φτάνει στον εγκέφαλο» εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τόμας Κόστεν, καθηγητής Ψυχιατρικής και Νευροπιστημών στο  Κολέγιο Ιατρικής Μπέιλορ στο Χιούστον. Η έρευνά του για το εμβόλιο ξεκίνησε το 1995.

«Είναι μια αργή διαδικασία και οι ασθενείς δεν παρουσιάσουν σημαντικά στερητικά συμπτώματα» αναφέρει. Οι εθελοντές που συμμετείχαν στις δοκιμές δέχτηκαν πέντε ενέσεις σε διάστημα τριών μηνών.

Το εμβόλιο αναγκάζει τον οργανισμό να αναγνωρίσει την κοκαΐνη ως ξένο σώμα. Τα αντισώματα που παράγονται συνδέονται στα μόρια κοκαΐνης στο αίμα και το ναρκωτικό αποβάλλεται τελικά στα ούρα.

Σε διάστημα μερικών εβδομάδων, η δυνατότητα της κοκαΐνης να περνά στην κυκλοφορία του εγκεφάλου περιορίζεται σημαντικά. «Αν συνεχίσει κανείς να κάνει χρήση [κοκαΐνης], το εφέ θα γίνεται όλο και ασθενέστερο» αναφέρει ο Δρ Κόστεν.

Το εμβόλιο περιέχει τροποποιημένα μόρια κοκαΐνης τα οποία έχουν συνδεθεί με μια πρωτεΐνη την οποία αναγνωρίζει ως ξένη το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η ίδια προσέγγιση θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην περίπτωση άλλων ουσιών, όπως η μεθαμφεταμίνη, η ηρωίνη και η νικοτίνη. Η κοκαΐνη πάντως αποδείχθηκε ευκολότερος στόχος στα πειράματα, καθώς στο αίμα υπάρχει ένα ένζυμο, η χολινεστεράση, που βοηθά στη διάσπασή της.

Πειραματικά εμβόλια κατά του καπνίσματος που ανέπτυξαν άλλες ερευνητικές ομάδες βρίσκονται στα πρώτα στάδια των δοκιμών.

Πολλοί επιστήμονες διατηρούν πάντως επιφυλάξεις, με το επιχείρημα ότι οι χρήστες θα μπορούσαν να αυξήσουν τόσο πολύ τη δόση ώστε τα αντισώματα να μην μπορούν να δεσμεύσουν όλη την ποσότητα.

Το νέο εμβόλιο προορίζεται για θεραπευτική χρήση, ωστόσο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί προληπτικά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. «Θα μπορούσαμε δυνητικά να εμβολιάσουμε έγκυες που κάνουν χρήση κοκαΐνης ώστε να εμποδίσουμε τη μόλυνση του εμβρύου» προτείνει ο Κόστεν.

Η προληπτική χρήση σε εφήβους θα συναντούσε πάντως σημαντικά ηθικά και νομικά κωλύματα.

Το εμβόλιο πρέπει τώρα να δοκιμαστεί σε μία ακόμα μεγάλη μελέτη σε ανθρώπους πριν κατατεθεί αίτηση κυκλοφορίας στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Πηγή: www.in.gr

Σχόλιο: Πιστεύω ότι για ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη και η ηρωίνη ίσως θα μπορούσε να υπάρξει κάποτε αποτελεσματικό εμβόλιο γιατί σε αυτά τα ναρκωτικά υπάρχει λίγο ΨΕΜΑ και τεράστιο ΔΟΛΩΜΑ. (Βλ. σχετικό άρθρο http://www.skeftomai.gr/kapnisma/ar8ro003.html) Έτσι καταπολεμώντας την ηδονική επίδραση (που σύντομα μετατρέπεται σε αναπόφευκτη και μεγάλη καθυστερημένη ενόχληση), έχεις ουσιαστικά καταπολεμήσει το ναρκωτικό.

 Όμως το κάπνισμα είναι πολύ διαφορετική περίπτωση. Εκεί η αδιόρατη, σχεδόν μηδενική σωματική επίδραση και ευχαρίστηση που κι αυτές σύντομα μετατρέπονται σε εξίσου αδιόρατη καθυστερημένη ενόχληση, δεν έχει νόημα να καταπολεμηθούν, μιας και το πρόβλημα στο κάπνισμα είναι στο ΨΕΜΑ. Το ψέμα δεν ξεσκεπάζεται με χάπια αλλά με ψυχολογική προσσέγγιση, που την κάνει είτε μόνος ο καπνιστής (χαρακτηριστική η φράση "έβραζε μέσα μου καιρό μέχρι να το πάρω απόφαση"), είτε με τον εκφοβισμό ενός γιατρού ή τη βοήθεια από ένα βιβλίο σαν αυτό που δίνει το skeftomai.gr.  ::eye::

Ακόμα κι αν ανακαλυφθεί το μαγικό εμβόλιο ή χάπι κάποτε (μακάρι να γίνει!), δε θα έχει κανένα νόημα αν δε συνδυαστεί με αυτό που ονομάζεται "ψυχολογική υποστήριξη" που συνίσταται κυρίως στη διάλυση των ψευδαισθήσεων και την καταπολέμηση του ξανακυλίσματος.

Πάντως ως τώρα και παρά τα μυθώδη ποσά που έχουν δαπανηθεί, ελάχιστα έχουν επιτευχθεί. Είναι λες κι ο Θεός για κάποιο λόγο μας απαγορεύει να εξαφανίσουμε οριστικά από τον κόσμο μας τις παγίδες και τις δοκιμασίες με τις οποίες είναι σπαρμένος...


   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!