Author Topic: ΚΑΠΝΙΣΜΑ και ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ  (Read 7567 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΔΑΣΥΛΑ

  • τακτικός σχολιαστής
  • ****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 7
  • Gender: Female
ΚΑΠΝΙΣΜΑ και ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
« on: May 26, 2009, 11:18:50 AM »
Είναι θλιβερό το γεγονός ότι έως το 2025 θα έχουν πεθάνει 100.000.000 άνθρωποι με αιτία το κάπνισμα, και ένα μεγάλο μέρος αυτών, θα είναι νέοι άνθρωποι. Υπολογίζεται ότι οι καπνιστές σε όλο το κόσμο είναι 1.100.000.000. άνθρωποι και από αυτούς πεθαίνουν 3.500.000 το χρόνο (10.000 την ημέρα) εξαιτίας του καπνίσματος. Στην Ελλάδα 3 στα 10 ελληνόπουλα δοκίμασαν το τσιγάρο για πρώτη φορά σε ηλικία 13 ετών.
 
ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Το κάπνισμα είναι συχνή αιτία τύφλωσης. Όσο πιο νωρίς αρχίζει κάποιος να καπνίζει και όσο περισσότερα τσιγάρα ή άλλα προϊόντα του καπνού καπνίζει, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος για να καταστρέψει την όρασή του και να τυφλωθεί.

Σε έρευνες που συμπεριέλαβαν 12.468 ασθενείς βρέθηκε ότι περισσότερες από 25% των περιπτώσεων εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας οφείλονται στο κάπνισμα. Σε αυτούς που σταμάτησαν να καπνίζουν ο κίνδυνος τύφλωσης μειώνεται δραστικά.

Το κάπνισμα επηρεάζει την γονιμότητα των ανδρών.
Το κάπνισμα επηρεάζει το γενετικό υλικό, το DNA, των σπερματοζωαρίων.
Σε άνδρες που υποφέρουν από στειρότητα και τυγχάνουν θεραπευτικής αντιμετώπισης, οι πιθανότητες επιτυχίας των μεθόδων αντιμετώπισης της στειρότητας μειώνονται στους άνδρες οι οποίοι καπνίζουν.

Εάν σε ένα ζευγάρι καπνίζουν και ο άνδρας και η γυναίκα τότε οι αρνητικές επιδράσεις για την τεκνοποίηση είναι μεγαλύτερες. Τα προβλήματα εστιάζονται τόσο σε δυσκολίες στη σύλληψη αλλά και για την ανάπτυξη του εμβρύου. Μεγάλος κίνδυνος Τερατογέννησης.

Το κάπνισμα μειώνει τις πιθανότητες σύλληψης για μια γυναίκα κατά 40%, ενώ οι γυναίκες που συνεχίζουν να καπνίζουν κατά τη διάρκεια της κύησης έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να γεννήσουν ελλιποβαρές νεογνό.

Επιπλέον έχει αποδειχθεί ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για συγκεκριμένες εμβρυικές δυσμορφίες, όπως το λαγόχειλο και το λυκόστομα. Τέλος, το παθητικό κάπνισμα σχετίζεται με το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, τον πρόωρο τοκετό, τα αναπνευστικά νοσήματα κατά την παιδική ηλικία και την εκδήλωση παιδικού άσθματος", σημειώνεται στην έκθεση.

Το κάπνισμα είναι η σημαντικότερη αιτία πρόκλησης του καρκίνου. Μπορεί να προληφθεί εάν σταματήσει έγκαιρα η νοσηρή αυτή συνήθεια. Πρόσφατες μελέτες όπως αυτή που παρουσιάζουμε σήμερα δείχνουν ότι οι γυναίκες που καπνίζουν κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο.






ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ!

Offline ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΔΑΣΥΛΑ

  • τακτικός σχολιαστής
  • ****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 7
  • Gender: Female
ΚΑΠΝΙΣΜΑ - ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ &ΚΙΝΔΥΝΟΙ
« Reply #1 on: May 26, 2009, 11:26:39 AM »
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το κάπνισμα συνιστά μία χρόνια, υποτροπιάζουσα ιατρική πάθηση που εμπλέκει ένα σωματικό και ψυχολογικό εθισμό στη νικοτίνη. Πρόσφατες διεθνείς έρευνες με συμμετοχή χιλιάδων ιατρών και καπνιστών, απέδειξαν ότι οι Έλληνες καπνίζουμε πολύ.
Η πρόσφατη έρευνα support με τη συμμετοχή 16 χωρών, κατατάσσει τη χώρα μας στη δεύτερη θέση σε ποσοστά καπνιστών, μετά την Τουρκία. Το 49 τοις εκατό των ανδρών, και το 30 περίπου τοις εκατό των γυναικών, παραδέχεται την ανθυγιεινή του συνήθεια.
Η μεταστροφή της γυναικείας συμπεριφοράς προς το χειρότερο κατά τις τελευταίες δεκαετίες, όπως υπογραμμίζει ο κύριος Χάμφρει Τέιλορ Διευθυντής Μονάδας Κλινικών Ερευνών, εντυπωσιάζει. «Φοβάμαι ότι το κάπνισμα τείνει να θεωρηθεί δείγμα κοινωνικής εξυπνάδες για τις γυναίκες», αναφέρει. «Και αυτό τελικά αποδεικνύεται καταστροφικό».
Ένα νέο πρόβλημα που αναδεικνύουν οι έρευνες είναι το χάσμα επικοινωνίας ανάμεσα σε ιατρούς και καπνιστές. Το 41 τοις εκατό των γιατρών αναφέρει ότι συζητά για το κάπνισμα με τους ασθενείς του. Οι ίδιοι οι ασθενείς ωστόσο δηλώνουν ότι συζητούν για το θέμα με το γιατρό τους μόλις σε ποσοστό 9%. Μπορούν οι γιατροί, δίνοντας απλά επιχειρήματα, να αναθρέψουν τη δυσοίωνη τάση που διαμορφώνεται?
Η Σερένα Τόνσταντ, Διευθύντρια του Τμήματος Προληπτικής Καρδιολογίας, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Όσλο στη Νορβηγία, αναφέρει πως ναι. Ένας στους δυο ανθρώπους που συνεχίζουν το κάπνισμα, θα πεθάνει εξαιτίας αυτού. Ωστόσο, ένα χρόνο μετά τη διακοπή, το ενδεχόμενο καρδιαγγειακής νόσου μειώνεται στο 50%, συνεχίζει.
Παράλληλα, όπως συμπληρώνει ο κύριος Χαράλαμπος Βλαχόπουλος Καρδιολόγος του Νοσοκομείου «Ιπποκράτειο» και Λέκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Παν. Αθηνών, παλαιότερες έρευνες του Ιπποκράτειο είχαν αποδείξει ότι ένα τσιγάρο αρκεί για να προκαλέσει σκλήρυνση των αρτηριών για 20 λεπτά.
Η διακοπή του καπνίσματος είναι μια δύσκολη διαδικασία.
Λιγότεροι από 5 σους εκατό καπνιστές που προσπαθούν να το κόψουν χωρίς βοήθεια θα κατορθώσουν αποχή μεγαλύτερη του ενός χρόνου, ενώ περισσότεροι από τους μισούς χαρακτήρισαν τη διακοπή του καπνίσματος ως το δυσκολότερο εγχείρημα της ζωής τους._

ERT.GR
ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ!