Recent Posts

Pages: [1] 2 3 4 5 6 ... 10
1
Ένα μεγάλης διάρκειας βίντεο στο οποία η Rhonda Patrick εξηγεί γιατί η έλλειψη σε Ω3 λιπαρών στο διαιτολόγιό μας, σχεδόν ισοδυναμεί... με το κάπνισμα!
Ή αν δεις το ίδιο πράγμα με θετική διάθεση: Το να βάλεις τα Ω3 στη διατροφή σου είναι σχεδόν τόσο ωφέλιμο όσο για έναν καπνιστή.. το να κόψει το κάπνισμα!


2
Ταυρίνη
Όσα χρειάζεστε να ξέρετε, στον συντομότερο χρόνο.



Update 2024: Μετά από αρκετά χρόνια ξεκίνησα πάλι την λήψη ταυρίνης, με κύριο κίνητρο την βοήθεια στην μακροζωία, μιας και η ταυρίνη είναι ένα από τα βασικά συμπληρώματα διατροφής για μακροζωία.

Μη σας μπερδεύει το όνομα και η παρουσία της στα ενεργειακά ποτά. Δεν είναι διεγερτική ουσία σαν την καφεΐνη, ούτε αναβολικό ή “σπέρμα ταύρου” όπως νομίζουν μερικοί.. Είναι ένα πολύ σημαντικό αμινοξύ που εμπλέκεται σε πολλές μεταβολικές διαδικασίες. Ο ρόλος της είναι σημαντικός για την όραση, την καρδιά, τον εγκέφαλο, τη σύνθεση της χολής, το νευρικό σύστημα και την αποτοξίνωση μεταξύ άλλων. Αφθονεί στο σώμα το δικό μας (περίπου 70 γρ. συνολικά σε έναν άνθρωπο 70 κιλών) και των ζώων, αλλά δεν υπάρχει στο φυτικό βασίλειο και το βασίλειο των βακτηρίων παρά μόνο σε ίχνη.

Το σώμα τη συνθέτει μόνο του από κυστεΐνη και άλλα συστατικά. Η λήψη της μέσω της τροφής είναι απαραίτητη στα βρέφη (υπάρχει στο μητρικό γάλα), αλλά και στους ενήλικες, διότι στον άνθρωπο η ικανότητα ενδογενούς παραγωγής της είναι περιορισμένη σε σχέση με τα χορτοφάγα θηλαστικά. Για παράδειγμα η ικανότητά των ποντικιών να συνθέτουν ταυρίνη είναι τριπλάσια από του ανθρώπου. Από την άλλη, οι γάτες (γάτα, τίγρης, λιοντάρι κλπ) που είναι σαρκοφάγα, έχουν χάσει εντελώς την ικανότητα ενδογενούς παραγωγής, οπότε στηρίζονται αποκλειστικά στη διαιτητική πρόσληψη. Γάτες με διατροφή χωρίς ταυρίνη παθαίνουν μόνιμη τύφλωση σε μεγάλη ηλικία.

Ο άνθρωπος ως προς αυτή την ικανότητα ενδογενούς παραγωγής, είναι ξεκάθαρα κάπου στη μέση, και αυτή είναι μία ακόμη βιολογική απόδειξη ότι είμαστε παμφάγοι. Η ταυρίνη υπάρχει στα κρεατικά και στα θαλασσινά. Μία έρευνα έδειξε ότι χορτοφάγοι είχαν μειωμένα επίπεδα ταυρίνης κατά 78% σε σχέση με τους παμφάγους. Παρ' όλ' αυτά, είναι δύσκολο να έχει κάποιος ανεπάρκεια στην ταυρίνη, γιατί την συνθέτει το σώμα.

Αξίζει να πάρει κανείς συμπλήρωμα;

Μία ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει ζωικά τρόφιμα δε χρειάζεται συμπλήρωση με ταυρίνη. Όμως παρόλο που δεν είναι απαραίτητη ή "κρίσιμη", μπορεί να φανεί χρήσιμη για διάφορες επιδιώξεις που σχετίζονται με τα οφέλη της. Τα δύο πιο συνηθισμένα οφέλη για τα οποία λαμβάνεται συχνά συμπλήρωμα είναι η βοήθεια στην αθλητική επίδοση ασκούμενων, και η μακροζωία. Ένα δικό μου κίνητρο που με έκανε να δοκιμάσω την ταυρίνη ήταν και η αδύναμη όρασή μου (έχω ταλαιπωρήσει πολύ τα μάτια μου και από τη μελέτη). Ήθελα επίσης να δω αν βοηθά στον ύπνο και κάποια άλλα πράγματα. Διαβάζοντας στις πηγές (παρακάτω) θα διαπιστώσετε ότι τα οφέλη της ταυρίνης είναι πολλά και εκπληκτικά. Εγώ λοιπόν είπα το ΝΑΙ στην συμπληρωματική λήψη, κυρίως επηρεασμένος από τους γκουρού της μακροζωίας, που επίσης την λαμβάνουν. Η απόφαση ανήκει στον καθέναν.

Η άποψή μου: Νομίζω ότι αξίζει η λήψη συμπληρώματος ταυρίνης, ειδικά αν γυμνάζεστε έντονα ή αν είστε άνω των 45 ετών και ενδιαφέρεστε για την μακροζωία, την υγεία της καρδιάς, των οστών, την αντιφλεγμονώδη δράση, τα μεταβολικά οφέλη (και πολλά ακόμα, διαβάστε παραπομπές).

Τρόπος Λήψης

Δοσολογία: Μία δόση που προτείνεται συχνά είναι τα 3 γραμμάρια ημερησίως. Εγώ προτιμώ τα 1,5 γραμμάρια ημερησίως. Αν όμως είχα καιρό να λάβω, θα ξεκίναγα για 5-10 μέρες με δύο δόσεις των 2 γραμμαρίων καθημερινά (4 γρ σύνολο), ώστε να λάβει αρκετή ο οργανισμός μου, και μετά θα έπαιρνα σε μόνιμη βάση 1,5 ή 2 γρ. κάθε μέρα, που θεωρώ ότι είναι μία καλή δόση συντήρησης.

Σε τι μορφή να την λάβω; Θα την βρείτε σε κάψουλες, ταμπλέτες και σε χύμα σκόνη. Εγώ προτιμώ σε χύμα σκόνη, γιατί έτσι έρχεται πολύ φθηνότερη. Η γεύση είναι ανεκτή και αδιάφορη θα έλεγα, ίσως υπάρχει μία υποψία πίκρας, όμως δεν είναι από τις σκόνες που χρειάζονται γλυκαντικά και αρώματα για να τις λάβεις. Εγώ βάζω μία μεζούρα (1,6 γρ) σε ένα κουταλάκι του γλυκού, το τρώω και πίνω 2-3 γουλιές νερό και είμαι οκ.

Ώρα λήψης: Είτε μισή ώρα πριν το γεύμα είτε μισή ως μία ώρα πριν την προπόνηση. Αυτές τις δύο ώρες λήψης βλέπω συχνά να προτείνονται, αλλά όμως δεν είναι υποχρεωτικές, και το πρωί μπορεί να λάβει κάποιος και το βράδυ (δεν ενοχλεί τον ύπνο).


Ρίξτε εδώ μία ματιά

Οι παρακάτω πηγές είναι οι καλύτερες για μία περαιτέρω μελέτη, είτε επιφανειακή είτε σε βάθος, ώστε να μάθετε περισσότερα και να αποφασίσετε αν θα αγοράσετε συμπλήρωμα διατροφής.

examine.com
healthline.com

Ορίστε και δύο αξιόλογα βίντεο:



3
Ετοιμάζω μία παραγγελία iherb.

Παράγγειλε κανείς πρόσφατα; Και με ποιον τρόπο; Υπήρξε κανένα θέμα τελωνείου;

Επίσης όποιος θέλει ας μου γράψει τον κωδικό του, για να τον βάλω στο καλάθι μου, ώστε να κερδίσει έκπτωση σε μελλοντική του αγορά (γιατί να χαρίζουμε λεφτά στην ήδη πλούσια εταιρία;).

Επίσης:
Προσεχώς αυτή η δημοσίευση θα "νοικοκυρευτεί" με μαζική διαγραφή παλιών και νεότερων δημοσιεύσεων, ώστε να μείνουν λίγες και χρήσιμες για τον μελλοντικό επισκέπτη. Επίσης θα ανανεώσω τις προτεινόμενες πηγές που μπορεί κάποιος να αγοράσει φθηνά συμπληρώματα, γιατί βλέπω ότι και στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να προσφέρονται ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ λογικές τιμές!

Μέσα στις διακοπές του πάσχα ή αρχές του καλοκαιριού θα γίνει το "νοικοκύρεμα" της δημοσίευσης. :)

4
Eυχάριστα νέα!
Μετά από πολλή δουλειά, το Masterclass του Επιούσιου Άρτου είναι επιτέλους έτοιμο!

Μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.

Δείτε πληροφορίες στο βίντεο:

5
Ένα πρόσφατο βίντεο με την τελευταία παραλαβή μονόκοκκου...




Τελευταία νέα: Προσεχώς έρχεται το Masterclass του Επιούσιου Άρτου!
6
Να και ένα πρόσφατο βίντεο που έφτιαξα όταν παρέλαβα τις προμήθειες αλευριού του φετινού Χειμώνα:

7
Πάνε αρκετά χρόνια όταν είχα αναφέρει (απ' τους πρώτους στην Ελλάδα) το ζήτημα της ασταξανθίνης, η οποία στο μεταξύ έχει γίνει πολύ δημοφιλής.

Όλα αυτά τα χρόνια λαμβάνω ασταξανθίνη σποραδικά, ιδίως το καλοκαίρι για την προστασία που προσφέρει στο δέρμα από τον ήλιο.

Σήμερα έπεσα τυχαία σε αυτό το βίντεο και κάθισα και το είδα. Αναφέρεται μία εντυπωσιακή έρευνα που έδειξε ότι η ασταξανθίνη αυξάνει κατά 12% το προσδόκιμο ζωής των ποντικιών. Επίσης κάνει πολύ καλό στο δέρμα και την καταπόνηση που υφίσταται λόγω ηλικίας. Από την άλλη όμως αναφέρεται ότι και το οξειδωτικό στρες είναι καλό πράγμα, και μάλιστα ενδέχεται να αντιοξειδωτικά να βλάπτουν (ελαφρώς) εάν λαμβάνονται σε υπερβολικές ποσότητες. Για παράδειγμα μπορεί να μειώσουν την πολύ ωφέλιμη οξείδωση που συμβαίνει λόγω άσκησης.

Τελικό μου συμπέρασμα: Καλή η ασταξανθίνη και γενικά τα αντιοξειδωτικά, αλλά... ας μην το παρακάνουμε.


8
Γιατί είναι τόσο ακριβό το αλεύρι μονόκοκκου σιταριού;

Αυτή είναι μία ερώτηση που λαμβάνω αρκετά συχνά και την έχω συζητήσει και με τους παραγωγούς τους εκπληκτικού αυτού σιτηρού.

Οι λόγοι είναι κυρίως 2:

α) Ο σπόρος μετά το αλώνισμα δεν βγαίνει έτοιμος, καθαρός όπως στο κοινό στάρι, αλλά έχει επάνω του κολλημένο ένα περίβλημα (λέπυρο), που πρέπει να απομακρυνθεί με άλλο μηχάνημα. Αυτή η έξτρα διαδικασία αυξάνει λίγο τον κόπο που απαιτείται, άρα και το κόστος.

β) Ο κύριος λόγος για την αυξημένη τιμή όμως είναι άλλος: Η χαμηλή παραγωγή στο χωράφι. Ένα στρέμμα με κοινό σιτάρι βγάζει περίπου 600 κιλά προϊόν, ενώ ένα στρέμμα με μονόκοκκο βγάζει μόνο 150-200 κιλά. Έτσι το να αφιέρωνε κάποιος τη γη του για να παράξει μονόκοκκο σε ίδια τιμή με το κοινό σιτάρι, θα ήταν οικονομική ζημιά. Δε θα έφτανε η γη του για να βιοποριστεί, εκτός αν επρόκειτο για μεγαλοκτηματία (που κι αυτός δε θα ήθελε να θυσιάσει τα κέρδη που θα είχε με το κοινό σιτάρι).  Για να είναι οικονομικά βιώσιμη η παραγωγή μονόκοκκου, θα πρέπει το προϊόν να κοστίζει ακριβότερα.

γ) Ένας ακόμα λόγος είναι η μικρή ζήτηση. Ο κόσμος δεν γνωρίζει την αξία του μονόκοκκου (και τα προβλήματα του μοντέρνου σιταριού), οπότε διαμορφώνεται μικρή ζήτηση, πράγμα που ενδεχομένως αυξάνει το κόστος (λιγότερες επενδύσεις στην επεξεργασία, λιγότερες καλλιέργειες). Φυσικά και η υπερβολικά μεγάλη ζήτηση μονόκοκκου θα έφερνε εκτόξευση των τιμών, οπότε ας θεωρήσουμε προς το παρόν "ουδέτερο" αυτόν τον παράγοντα.

Υπάρχει όμως και ένας παράγοντας που ΜΕΙΩΝΕΙ το κόστος του μονόκοκκου! Το ότι η καλλιέργεια μονόκοκκου δε χρειάζεται λιπάσματα και φυτοφάρμακα! Όμως δυστυχώς αυτό, μόνο ελάχιστα επηρεάζει την τελική τιμή του προϊόντος. Βλέπεις, τα φυτοφάρμακα μπορεί να έχουν τεράστιο κόστος στην υγεία μας (ακόμα και σε μικροποσότητες), έχουν όμως ελάχιστο οικονομικό κόστος για τον αγρότη...
9
Ένας Επίλογος

Κάπου εδώ τελειώνει η παρέμβασή μου ως ενεργός πολίτης της Λιβαδειάς. Τελειώνει όμως μόνο προσωρινά.

Θα ήθελα να απευθύνω μία φιλική προειδοποίηση προς τον επόμενο Δήμαρχο, όποιος κι αν είναι.

Στις επόμενες εκλογές δε θα είμαι τόσο ήπιος. Θα αναλάβω εκ νέου δράση, αλλά πολύ πιο ενεργά. Σε αυτές τις εκλογές αφιέρωσα το 20% του χρόνου μου, για λίγους μήνες. Στις επόμενες θα αφιερώσω το 100% του χρόνου μου για τουλάχιστον ένα έτος.

Στόχος μου: Να μη μπορεί να δει ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ επανεκλογή ο νέος Δήμαρχος, αν δεν ικανοποιήσει την πλειοψηφία των αιτημάτων που παρουσιάστηκαν! (Εννοείται ότι θα το επιδιώξει με τον δικό του τρόπο και με βάση τις δικές του ιδέες, δεν υπαγορεύουμε ακριβώς τι θα κάνει.)

Δεν πρόκειται για δικά μου αιτήματα, αλλά σχεδόν όλων των πολιτών που ασφυκτιούν στην πόλη μας. Δεν ζητάμε προσωπικά ρουσφέτια, ούτε αποσκοπούμε σε οποιοδήποτε προσωπικό όφελος. Ζητάμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας.

Αν ο νέος Δήμαρχος (είπαμε, όποιος κι αν είναι) δεν ικανοποιήσει τις δίκαιες απαιτήσεις των πολιτών, τον περιμένουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Η πόλη δεν αντέχει και ΔΕ ΘΑ ΑΝΕΧΤΕΙ άλλη υποβάθμιση.

Δε λέω ότι θα το πετύχω, δεν είμαι παντοδύναμος, πάντως σίγουρα θα το προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις. Και για αυτόν τον σκοπό έχω ήδη αρκετούς συμπολίτες στο πλευρό μου, που επικροτούν τις παρεμβάσεις μου. Εύχομαι να μη χρειαστεί να ασχοληθώ πάλι με τα θέματα του Δήμου (ειλικρινά, δε θέλω, έχω πολλές άλλες, πολύ αγαπημένες ασχολίες) αλλά αν χρειαστεί, θα το κάνω.

Αλλά για να μην τελειώνουμε έτσι "επιθετικά," πράγμα που γενικά δε μου ταιριάζει (το γνωρίζετε όσοι με ξέρετε ή έχετε δει άλλα βίντεό μου), θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους απλούς συμπολίτες (τους περισσότερους δεν τους γνωρίζω προσωπικά), για την υποστήριξη σε αυτήν την ταπεινή μου προσπάθεια να επηρεάσω τις εξελίξεις και την δημόσια συζήτηση.

Α! Κι ένα ευχαριστώ, που φτάσατε την ανάγνωση ως το τέλος! Ήταν μεγάλο το κείμενο...

Να είστε όλοι καλά, και μακάρι να εκλεγεί ο πιο άξιος, για να διαχειριστεί το μέλλον του αγαπημένου μας τόπου!

Καλή ψήφο και εις το επανιδείν!

υγ: Στα επόμενα χρόνια, ενδέχεται να προστεθούν νέες ιδέες στην παρούσα δημοσίευση.
10



Ο κόμβος που βλέπετε στην παραπάνω εικόνα είναι ένας ιδανικός κόμβος. Σκοπός του (όπως κάθε άλλου κόμβου), να βάλει σε τάξη την κυκλοφορία σε σημείο που συναντώνται πολλοί κύριοι δρόμοι, όπου ο καθένας θεωρεί ότι έχει προτεραιότητα. Δε φτιάχτηκε σε κάποια ευθεία για να "κόψουν ταχύτητα" οι οδηγοί, ούτε γιατί κάποτε, ίσως σε 10 χρόνια, "θα ενωθούν κύριοι δρόμοι στο σημείο", όπως ο δικός μας κόμβος, στην οδό Δελφών.

Αν κύριοι της Δημοτικής Αρχής, τον φτιάξατε για να κόβουν ταχύτητα οι οδηγοί, γιατί δε φτιάχνετε άλλους 3 κόμβους και στην Αθηνών (από Εσπέρια και μετά), όπου επίσης αναπτύσσουν ταχύτητα τα οχήματα, και επιπροσθέτως είναι πυκνοκατοικημένη περιοχή με πολλά παιδιά (κι όχι έρημη όπως η Δελφών); Αυτό θα μας καθιστούσε... κομβική πόλη!

Προσέξτε και τις νησίδες των δρόμων (τις σημείωσα με κόκκινους κύκλους). Λεπτές, ίσα να κοντοστέκεται ένας πεζός που περνά απέναντι ή να χωρά ένα δέντρο ή θάμνος που θα φυτευτεί. Δεν είναι 3-μετρες, όπως οι δικές μας (Αισχύλου, Αθηνών και αλλού), γεμάτες αγριόχορτα και ακαθαρσίες ζώων.

Αυτοί αξιοποίησαν στο έπακρο τους χώρους τους. Εμείς οι Μοντερνίστας, οι "φίλοι του πρασίνου", δημιουργήσαμε τεράστιες τουαλέτες σκύλων, παρόλο που η πόλη ασφυκτιά από έλλειψη χώρων.

Η Λιβαδειά εξελίσσεται σε πόλη - ανέκδοτο της Ελλάδας και πόλη - τραγωδία για τους κατοίκους της.

Η φωτογραφία είναι από τα Ιωάννινα.
Pages: [1] 2 3 4 5 6 ... 10