Skeftomai.gr - Community

ΚΑΠΝΙΣΜΑ => Διάφορα θέματα για το κάπνισμα => Επιπτώσεις στην υγεία => Topic started by: Θανάσης Αποστόλου on January 19, 2013, 02:24:26 PM

Title: Το κάπνισμα «σαπίζει» τον εγκέφαλο
Post by: Θανάσης Αποστόλου on January 19, 2013, 02:24:26 PM
Quote
Το κάπνισμα «σαπίζει» τον εγκέφαλο

Το κάπνισμα δεν επιβαρύνει μόνο το αναπνευστικό και την συνολική κατάσταση της σωματικής μας υγείας αλλά σύμφωνα με νέα μελέτη του βρετανικού King’s  College «σαπίζει» τον εγκέφαλο προκαλώντας προβλήματα στη μνήμη, την μάθηση και την σκέψη.

Τα στοιχεία της έρευνας  δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Age and Ageing. Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή  Alex Dregan μελέτησε δείγμα 8.000 ανθρώπων άνω των 50 ετών για 8 χρόνια και τους παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο. Η μελέτη έγινε σε σχέση με την υγεία του εγκεφάλου και σε συνάρτηση με τον τρόπο ζωής των ανθρώπων.

Η ομάδα υπέβαλλε σε νοητικά τεστ τους συμμετέχοντες, ανά τακτά διαστήματα, στα οποία διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου σχετίζεται σημαντικά με τη νοητική υγεία, με συνέπεια ο καρδιαγγειακός κίνδυνος να αυξάνει όσο αδρανούν οι εγκεφαλικές λειτουργίες.

Το κάπνισμα αναδείχθηκε ως ο παράγοντας που μειώνει τις επιδόσεις στα νοητικά τεστ, άρα σχετίζεται με τη σταδιακή έκπτωση των νοητικών λειτουργιών.

Όπως εξηγεί ο Dr Alex Dregan, «η φθορά του νου προκαλείται από μια σειρά παραγόντων κινδύνου, μεταξύ των οποίων και το κάπνισμα, πράγμα που σημαίνει ότι οι μεσήλικες, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη να προχωρήσουν σε αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, για να μειώσουν τον κίνδυνο νοητικής παρακμής».

πηγή: healthpress.gr